פוסט מס' 85. ברית השידור בין הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 לבין מועדון הפאר של מכבי ת"א בכדורסל בשנים 2007 – 1970 (9). פוסט מס' 85. כל הזכויות שמורות. הועלה לאוויר ב- 26 באוקטובר 2012.
פוסט מס' 85.
הערה 1 : הבלוג נמצא עדיין בשלבי התפתחותו הטכנולוגית ועיצובו הגראפי .
הערה 2 : הבלוג על תכולתו (נשען בין היתר על מחקר בן 12 שנים וידע של 40 שנים) כפוף בפירוש לזכויות יוצרים .
הערה 3 : הבלוג מופק , נכתב , ונערך שלא למטרת רווח כספי ו/או פרסום אישי .
—————————————————————————
פוסט מס' 85 : הועלה לאוויר ב- 26 באוקטובר 2012.
—————————————————————————
פוסט מס' 85. כל הזכויות שמורות. ברית השידור בין הטלוויזיה הישראלית הציבורית –ערוץ 1 לבין מועדון הפאר של מכבי ת"א בכדורסל בשנים 2007 – 1970 (9). פוסט מס' 85. כל הזכויות שמורות.
הערה 4 : המונה האוטומטי של הבלוג שסופר את כמות ה- Entries מבשר על הצלחה סנסציונית (לפי שעה) . הפוסטים נכתבים לפלח צר (מאוד) לרובד אוכלוסייה מצומצם (מאוד) לכן מלאי הכניסות לבלוג הזה שנמצא ב- "אוויר" פחות משלושה חודשים מעורר השתאות (בעיניי). לא ערכתי לבלוג כל של מסע יחסי ציבור, קידום, ושיווק. אינני מחפש רייטינג. היו לי מספיק רגעי תהילה בקריירה הטלוויזיונית הארוכה שלי שנמשכה כ- 40 שנים . אני מחפש איכות . נכון שמעת לעת אני מודיע לכל מיני אנשים בטלפון ו/או ב- email על קיומו של הבלוג , אך לא התראיינתי אודותיו בפרהסיה ולא טוויתי עבורו פרסום תעשייתי . מתברר שאינפורמציה שמועברת מפה לאוזן היא גם כן בעלת פוטנציאל שיווקי .
5. ברית השידור בין הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 לבין מועדון הפאר של מכבי ת"א בכדורסל שהתקיימה במשך 37 שנים בין 1970 ל- 2007 היא הבסיס לספר רחב היקף בן כ- 7000 עמודים שחקרתי וכתבתי ונקרא "הקשר הסימביוטי". הספר עב הכרס "הקשר הסימביוטי" נחקר ונכתב במסגרת סדרה בת 13 ספרים שונים שאני חוקר וכותב (המחקר והכתיבה טרם הסתיימו) אודות התפתחות שידורי הטלוויזיה בארץ ובעולם . השם הכללי של הסדרה שאמורה לכלול בתוכה יותר מ- 100000 (מאה אלף) עמודים נקרא "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה". המחקר אודות התפתחות שידורי הטלוויזיה בעולם מתחיל בגרמניה ב- 1884 , שָם מהנדס חשמל גרמני ממוצא רוסי פאול ניפקואו (Paul Nipkow) המציא את פטנט הדיסק המסתובב (Spinnig Disk), עליו מבוססת פעולת מכשיר הטלוויזיה המודרני כפי שאנו מכירים אותו היום . מהנדסי טלוויזיה באנגליה, ארה"ב, רוסיה, יפן, צרפת, וגרמניה עמלו במשך 52 שנים בין 1884 ל- 1936 על פיתוח הטלוויזיה, מצלמות הטלוויזיה, והתקשורת והשידור הטלוויזיוני בכללותו. כידוע משרד הדואר של גרמניה הנאצית ה- DRP (ראשי תיבות של Deutsche Reich Post) בראשות שר התעמולה ד"ר יוזף גבלס הצליח לשדר ישיר בטלוויזיה הגרמנית באולימפיאדת ברלין 1936 סך של 80 – 70 שעות . בראש מבצע השידור הטלוויזיוני המורכב ההוא ב- 1936 ניצב מהנדס הטלוויזיה הראשי של חברת טלפונקן (Telefunken) וואלטר ברוך (Walter Bruch). מבצע השידורים הישירים הראשון בתולדות הטלוויזיה הבינלאומית והאולימפיאדות , נעשה באמצעות שלוש מצלמות Video ענקיות שנראו כמו תותחי צילום . עיקר הכיסוי הטלוויזיוני התרכז בתחרויות הא"ק באצטדיון האולימפי המרכזי ובבריכת השחייה הסמוכה .
ראה הספר עב הכרס שחקרתי וכתבתי "8 ימי בראשית" במסגרת הסדרה בת 13 ספרים רחבת ההיקף שאני חוקר וכותב (המחקר והכתיבה טרם הסתיימו) וקרויה , "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה" .
טקסט תמונה : אולימפיאדת ברלין 1936. המהנדס הראשי של חברת טלפונקן הגרמנית וָולְטֶר בְּרוּךְ (משמאל) מתבונן ב- Viewfinder ומתפעל את אחת ממצלמות הטלוויזיה שלו שהעבירו בשידורים ישירים את תחרויות הא"ק מהאצטדיון המרכזי בברלין. (באדיבות ZDF וספריית הקונגרס של ארה"ב. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת ברלין 1936 . אחת ממצלמות ה- Video ענקיות הממדים של חברת טלפונקן (Telefunken) בראשות המהנדס הראשי וולטר ברוך (Walter Bruch). המצלמה נראית כתותח צילום ושקלה כמעט רבע טון. נדרש צוות של של 6 אנשים כדי להזיזה ועל מנת לשאת אותה ממקום למקום. (באדיבות ZDF. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
6. המחקר והכתיבה אודות שידורי הטלוויזיה (והרדיו) בארץ מתחיל בשנת 1936 אז הוקם הרדיו הארץ ישראלי המנדטורי ה- PBS (ראשי תיבות של Palestine Broadcasting System) ביוזמתם של הנציב הבריטי העליון בארץ ישראל בתקופה ההיא סיר ארתור ווקופ ומהנדס הרדיו שלו קולונל ג'יימס וויליאם האדסון. השידור הראשון ברדיו הארץ ישראלי התקיים ב- 30 במארס 1936 בשלוש שפות אנגלית, עברית, וערבית (ראה ספרו הדוקומנטארי המצוין "קול ישראל מירושלים" של איזי מן). המחקר והכתיבה אודות שידורי הטלוויזיה בארץ בעיקר בארבעה קריטריונים של ספורט, חדשות, תיעוד, והתפתחות הטכנולוגיה הטלוויזיונית מתחיל לאחר מלחמת העצמאות ב- 1948. ראש הממשלה הראשון ושר הביטחון דוד בן גוריון התנגד בתקופת שלטונו (1963 – 1948) התנגדות טוטאלית למיסוד רשת טלוויזיה בארץ. יורשו לוי אשכול סבר אחרת. הוא הטיל ב- 1965 על שר ההסברה ישראל גלילי להתחיל קדם את רעיון הקמת הטלוויזיה במדינת ישראל. ב- 1966 נוסדה הטלוויזיה החינוכית – לימודית בארץ במימון הלורד היהודי – בריטי העשיר אדמונד ג'יימס דה רוטשילד. גב' יוהנה פרנר ז"ל נבחרה להגיש את השיעור הראשון בביולוגיה באמצעות המצלמות. ביולי 1967 לאחר מלחמת ששת הימים הטיל ישראל גלילי על פרופסור אֵלִיהוּא כָּ"ץ עולה חדש מארה"ב להקים את הטלוויזיה הישראלית מְעָפָרָה (המינוי הראשון של השר ישראל גלילי לתפקיד ראש צוות ההקמה של הטלוויזיה היה האלוף אֵלְעַד פֶּלֶד . הוא נבחר לתפקיד הרם בפברואר 1967, אולם בתום מלחמת ששת הימים המזהירה ביקש להיות רמטכ"ל צה"ל ולא מנכ"ל טלוויזיה). פרופסור אליהוא כ"ץ התנה את התייצבותו בראש צוות ההקמה במינוי עוּזִי פֶּלֶד לסגנו. ישראל גלילי הסכים. בבוקר של יום חמישי – 2 במאי 1968 חג יום העצמאות ה- 20 להולדת מדינת ישראל העביר צוות ההקמה בשידור ישיר היסטורי באמצעות ניידת שידור בריטית ישנה (נרכשה ע"י עוזי פלד בלונדון בפברואר 1968 מחברת הטלוויזיה "THAMES") את מצעד צה"ל בירושלים בירת ישראל שחוברה לה יחדיו. הבימאי היה מר לוּאִי לֶנְטִין (יהודי – אירי בן 34 מהטלוויזיה האירית RTE שהגיע ארצה ב- 1967 כמתנדב) והמפיק בפועל בניידת השידור היה חַיִים יָבִין. בערב הועבר מבנייני האומה בירושלים שוב בשידור ישיר ע"י אותה הניידת הקונצרט של התזמורת הפילהרמונית הישראלית בניצוחו של ליאונארד "לני" ברנשטיין. הבימאי היה היהודי אמריקני מרשת הטלוויזיה הציבורית של ארה"ב ה- PBS, מר דֵיוִויד דֵייוִויס. בסופו של חודש יולי בשנת 1968 שידר צוות ההקמה את מהדורת "מבט" הראשונה. המגיש היה חיים יבין והעורך מוטי קירשנבאום.
טקסט תמונה : תמונה פנטסטית. שנות ה- 50 של המאה שעברה. מגרש ימק"א בירושלים. ימי הרדיו – שירות השידור הכל יכול ב- 1957. זוהי נבחרת העיתונאים הירושלמיים בכדורגל הכוללת בתוכה גם את אנשי רדיו "קול ישראל". זיהוי העומדים מימין לשמאל : אלי גבאי, שלמה ברקוביץ', יחיאל אמיתי (דובר משרד התחבורה ולימים כתב בעל מוניטין בתוכנית "שירים ושערים"), חיים יבין, מאיר גבאי, מרדכי יאיר ("מויז הקטן" משירו של יוסי בנאי), ומשה חובב . זיהוי כורעים מימין לשמאל : דידי מנוסי, אברהם כהן, פורת, דן "דינדוש" הורוביץ, השוער יוסי סיגורה, והקמע של הקבוצה אורן גבאי אחיינו של מאיר גבאי. משה חובב וחיים יבין היו מאוחר יותר ב- 1968 שני אישים מרכזיים בצוות ההקמה של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות). עוד שיחקו בנבחרת העיתונאים חיים גורי, אלי אייל, יהושע ביצור, חיים יפת, ומשה פינטו.
טקסט תמונה : מארס 1966. חנוכת הטלוויזיה החינוכית – לימודית ברמת אביב. ראשונה משמאל, גב' גולדה מאיר. שני משמאל, המממן העשיר הלורד היהודי – בריטי אדמונד ג'יימס דה רוטשילד. (באדיבות ארכיון הטלוויזיה החינוכית – לימודית ולע"מ. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : מארס 1966. מרכז הטלוויזיה החינוכית – לימודית ברמת אביב . גב' יוהנה פרנר ז"ל מגישה לראשונה שיעור בביולוגיה באמצעות מצלמות הטלוויזיה שמועבר בשידור ישיר לתריסר בתי ספר בתל אביב. (באדיבות ארכיון הטלוויזיה לימודית – חינוכית ולע"מ תמורת תשלום).
טקסט תמונה : אפריל 1968. הרחבה שלפני בניין הטלוויזיה הישראלית בשכונת רוממה בירושלים. זוהי ניידת השידור הראשונה של הטלוויזיה הישראלית שנרכשה ע"י עוזי פלד בלונדון בראשית שנת 1968 מחברת הטלוויזיה הבריטית "THAMES". היא נצבעה בכחול ונקראה ע"י מפעיליה ה- "OB הכחול". הניידת הזאת על חמש המצלמות שלה כיסתה בשני שידורים ישירים את מצעד צה"ל ואת קונצרט התזמורת הפילהרמונית בירושלים בחג העצמאות של מדינת ישראל שנחוג ביום חמישי בשוע – 2 במאי 1968. (התמונה באדיבות שרגא מרחב. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : סוף שנות ה- 60 של המאה שעברה. חיים יבין נבחר ביולי 1968 להגיש את מהדורת "מבט" הראשונה בהיסטוריה של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. העורך היה מוטי קירשנבאום. (באדיבות יוסף "פונצי" הדר ז"ל. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : בצהריים של 13 בנובמבר 1968 . אצטדיון "בלומפילד" ביפו . צוות ההקמה בראשות פרופסור אליהוא כ"ץ וסגנו עוזי פלד משדר ישיר את משחק הדרבי התל אביבי בכדורסל הפועל תל אביב נגד מכבי תל אביב . בתמונה נראה צוות הצילום כשהוא מפעיל מצלמת Video אמריקנית מסוג RCA בעלת שלוש עדשות , ויָדִית קלאץ' מיוחדת שמסייעת לצלם לנווט את פעולות הצילום לטווח הקרוב , הבינוני , והרחוק . בימאי שידור הספורט הראשון בהיסטוריה של הטלוויזיה הישראלית בניידת השידור של "THAMES" (ה- OB הכחול) היה חגי מאוטנר . השַדָּר היה גדעון הוד והפרשן שלו זוהר כהן . זיהוי הצלמים בתמונה : עומד למעלה יוסף "פונצי" הדר , יושב מימין שאול ג'ורג' כהן (עולה חדש מארגנטינה) ולידו עזרא כליפא . (התמונה באדיבות יוסף "פונצי" הדר . ארכיון יואש אלרואי . כל הזכויות שמורות) .
טקסט תמונה : 1978. אצטדיון ר"ג הישן. בראשית 1970 נרכשה ניידת שידור חדשה (בנוסף ל- "OB הכחול") שנקראה ה- "OB הלבן". מנהל מחלקת הספורט היה אז אלכס גלעדי. אנוכי (מפיק השידור הישיר שותה "טרופית", נראה בתמונה ניצב על סולם האלומיניום הקטן בפתח הניידת), ולידי כמה מחברי הצוות. (הצילום נעשה ע"י שמואל ברעם במצלמת הסטילס שלי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : זהו השער הקדמי של הכרך הראשון (מתוך חמישה) שנקרא "8 ימי בראשית" . זהו הספר הראשון בסדרה רחבת היקף של 13 ספרים בנושאים שונים אודות הטלוויזיה בארץ ובעולם שקרויה "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה" . (ארכיון יואש אלרואי . כל הזכויות שמורות)
טקסט מסמך : השער האחורי של הכרך הראשון (מתוך חמישה) שנקרא "8 ימי בראשית" . זהו הספר הראשון בסדרה רחבת היקף של 13 ספרים בנושאים שונים אודות הטלוויזיה בארץ ובעולם שקרויה "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה" . (ארכיון יואש אלרואי . כל הזכויות שמורות) .
מכבי ת"א הביסה אתמול בצרפת את הקבוצה הצרפתית שאלון 90 : 61 . משחקים מעין אלה מפחיתים מייד את ההתעניינות ב- Euro league . רמת הכדורסל של הצרפתים – מגוחכת . צפיתי במשחק ששודר ישיר בערוץ 10 בחצי עין כשאוזן אחת אטומה . בהיעדר תחרות ההתמודדות הופכת להיות בלתי מעניינת . הופתעתי מחסרונו של השדר הקבוע ניב רסקין בעמדת השידור (ללא הסבר) כדי למצוא שם את גיל ברק איש ערוץ 5 בכבלים . גיל ברק ועופר שלח לא נימקו לי מדוע השַדַּר שיש לו חלק בהעדפה שלי לצפות בשידורי הכדורסל הישירים בערוץ 10 – נעדר . לא הופתעתי מהנתון הכלכלי שמסר הבוקר העיתונאי אלי סהר ב- "ישראל היום" כי חברת התעופה הטורקית "Turkish Airlines" מעניקה Sponsorship ל- Euro League סך של 1.800000 (מיליון ושמונה מאות אלף) אֵירוֹ בלבד לעונת 2013 – 2012 . אינני מכיר את מבנה החוזה . כמות החסות של "טורקיש איירליינס" היא כל כך נמוכה ומזלזלת עד שבא לי רעיון כי אולי מדובר בחסות מודולארית. כלומר תשלום " X "לשלב המוקדם הבלתי מעניין של הבתים ואח"כ תשלום " Y " בשלב הבא של הטורניר. אני גם לא מופתע מכך שמנכ"ל ערוץ 10 מר יואב הלדמן משלם למכבי ת"א לעונת 2013 – 2012 תשלום Per game ביחידות בעלות מידה סטנדרטית של כ- 100000 (מאה אלף) דולר בלבד. 400000 (ארבע מאות אלף) שקל למשחק . מדיניות תשלום שגורסת : "נחיה ונראה. OK, זה נכון שרכשנו את זכויות השידורים הבלעדיות של מועדון הפאר של מכבי ת"א בכדורסל לעונת 2013 – 2012, אך נשלם לו ממשחק למשחק, וכך נתקדם לעבר המטרה הסופית". לערוץ 10 אין צ'אנל HD. ערוץ 10 קנה את הזכויות של מכבי ת"א לעונת יורוליג הנוכחית 2013 – 2012 רק עבור זכות השידור בערוץ הטלוויזיה שלו. זכויות השידור בטלפון הסלולארי ובאינטרנט נמכרו בנפרד בעבור 600000 (שש מאות אלף) דולר לארבעת ערוצי האינטרנט הגדולים במדינה על פי חלוקה שווה . כל ערוץ אינטרנטי משלם 150000 (מאה וחמישים אלף) דולר. בעונה שעברה 2012 – 2011 שילם ערוץ 10 פֶּר משחק סך של 650000 (שש מאות וחמישים אלף) שקל. אני שמח שערוץ 10 שהוא במידה רבה ערוץ הבית שלי, קנה את זכויות השידורים של מכבי ת"א. נכון שתנודות איכות לא מעטות מאפיינות את המִפעל בעֵת האחרונה, אף על פי כן מדובר עדיין ברמת כדורסל הטובה באירופה.
לוח מודעות : 1. הפוסט הבא יהיה האחרון בסדרת "הקשר הסימביוטי" בן שלושים ושבע שנים 1970 – 2007 בין הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 לבין מועדון הפאר של מכבי ת"א בכדורסל. הערה : הספר עב הכרס "הקשר הסימביוטי" כולל בשורותיו את כל ההסכמים והחוזים הכספיים שערכו אנשי הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ורשות השידור לדורותיהם עם אנשי מועדון הפאר של מכבי ת"א בכדורסל בשנים 2007 – 1970.
2. הפוסט אחריו שיוכנס לבלוג נקרא : "רצח ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין . החיים היו חזקים מהמתים". הוא דן בעיקר ב- Euro 1996 (אליפות אירופה לאומות בכדורגל שנערכה בשמונה ערים באנגליה בקיץ 1996).
3. הפוסט אחרי – אחריו נקרא : "רצח ראש הממשלה ושר הביטחון יצחק רבין . בֵּן המַלְכוּת שנָפַל. הַנֵּזֶּר והַאֶצְעָדָה נגזלו ממנו". ברור שהערצתי את יצחק רבין ז"ל. הוא היה בעיניי מדינאי למופת. השני בשיעור קומתו אחרי דוד בן גוריון. הפוסט הזה של "בן המלכות שנפל" הוא תוצאה של מלאכת תחקיר שהתפרסה על פני כמה שנים וכוללת עדויות אקסקלוסיביות של עשרות מרואיינים לרבות האיש רוני קמפלר שתיעד את הרצח באופן בלבדי בהיעדרן של מצלמות ערוץ 1 וערוץ 2 מזירת הרצח.
4. הפוסט הבא, הבא, הבא, הבא הוא כמִשְנָתוֹ של ערוץ 10 שחי ושורד מרגע לרגע, נחיה ונראה. (אני יודע מהו. אתם – עוד לא).
סוף הפוסט מס' 85. הועלה לאוויר ב- 26 באוקטובר 2012.
יואש תודה על התמונות, אני בנו של שאול ג'ורג' כהן והתמונות מאוד שמחו אותנו