פוסט מס' 77. ציפי שמילוביץ' ("ידיעות אחרונות") ומארי פיילון ("ניו יורק טיימס"). לאנס ארמסטרונג, בן ג'ונסון, מריון ג'ונס, קלי ווייט, ומעבדת BALCO של וויקטור קונטה בקליפורניה. פוסט מס' 77. כל הזכויות שמורות. הועלה לאוויר ב- 16 באוקטובר 2012.
הערה 1 : הבלוג נמצא עדיין בשלבי התפתחותו הטכנולוגית וראשית עיצובו הגראפי.
הערה 2 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים.
הערה 3 : הבלוג מופק, נכתב, ונערך לא למען מטרות רווח כספי ולא למען פרסום אישי.
——————————————————————————
פוסט מס' 77 . הועלה לאוויר ב- 16 באוקטובר 2012.
——————————————————————————
טקסט תמונה : 2003 – 2002. אנוכי עם סיום 32 שנות שירות בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 וברשות השידור. עזבתי בטריקת דלת. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פוסט מס' 77. ציפי שמילוביץ' ("ידיעות אחרונות") ומארי פיילון ("ניו יורק טיימס"). לאנס ארמסטרונג, בן ג'ונסון, מריון ג'ונס, קלי ווייט, ומעבדת BALCO של וויקטור קונטה בקליפורניה. פוסט מס' 77. כל הזכויות שמורות. הועלה לאוויר ב- 16 באוקטובר 2012.
מחקר וכתיבה אודות נוכלותו ורמאותו של רוכב האופניים האמריקני הנודע לאנס ארמסטרונג מי שהוכתר שבע פעמים כאלוף ה- Tour de France פרי עבודה של גב' ציפי שמילוביץ' כפי שהתפרסם שלשום בעיתון "ידיעות אחרונות", ושל גב' מארי פיילון כפי שהתפרסם בעיתון "ניו יורק טיימס" והובא אתמול גם לידיעת קוראי "הארץ".
העיתונים "ידיעות אחרונות" (שלשום – 14 באוקטובר 2012) ו- "הארץ" (אתמול – 15 באוקטובר 2012) עשו חסד עם קוראיהם. שניהם הביאו כתבות מחקריות מצוינות מזוויות שונות אודות זילותו ושקרנותו של רוכב האופניים האמריקני לאנס ארמסטרונג שבע פעמים אלוף ה- Tour de France. נוכלות ספורטיבית של ספורטאי נערץ בקנה מידה עולמי עד לפני זמן מה שהיא השקפת עולם ופילוסופיית חיים. אדם שמאמין שכדי להעפיל לפסגה נחוץ לבלף וכל האמצעים כשרים. המאמר של ציפי שמילוביץ' מנותח וכתוב היטב. ציפי שמילוביץ' כותבת את המאמר המרתק שלה שופע הנתונים וההוכחות מלוס אנג'לס. היא מגדירה את לאנס ארמסטרונג "בִּירְיוֹן על גלגלים". היא פותחת את המאמר שלה שלשום ב- "ידיעות אחרונות" כלהלן : "נפילתו של לאנס ארמסטרונג , מדהימה במהירותה ובעוצמת שברון הלב ממנה, הגיעה לשיאה בסוף השבוע , עם פרסום פרטי החקירה נגדו של הסוכנות האמריקנית למלחמה בסמים בספורט. מתברר כי האיש ששימש השראה למיליוני חולי סרטן, שהקרן שלו אוספת מיליוני דולרים למלחמה במחלה, ושבע זכיותיו ב- Tour de France סחטו ים של דמעות ברחבי העולם – הוא לא יותר מביריון, שקרן, ופושע , שדרך על כל מה ומי שעמד בדרכו לצמרת רק כדי לפגוש אותם עכשיו בדרך למטה. קריירת הרמאות המזהירה שלו, עולה ממצאי החקירה, כמעט הסתיימה עוד לפני שהתחילה".
המאמר של גב' מארי פיילון הצעירה בת 26 (על פי מידע שקיבלתי ממר עוזי דן) שהתפרסם לראשונה ב- "ניו יורק טיימס" הוא הישג עיתונאי. סקופ של ממש. (המאמר תורגם לעִבְרִית והתפרסם אתמול 15 באוקטובר 2012 במדור הספורט של עיתון "הארץ") המפגש של מארי פיילון עם גב' אֶמָה אוֹרְיֶילִי המעסה האישית של לאנס ארמסטרונג וקבוצת הרוכבים שלו, מי שדאגה גם לכבס את הבגדים שלהם ובעיקר שימשה בלדרית להעברת סמים עבורם וניצלה את כישורי האיפור שלה כדי להסתיר זרועות שידעו מזרקים – פותח צוהר רחב לקוראים ומאפשר להם להציץ מאחורי הקלעים של תעשיית רוכבי האופניים המושחתת ו- רוויית הסמים. כתבה מעניינת ביותר.
ראה "ידיעות אחרונות" מ- 14 באוקטובר 2012. העיתון "ידיעות אחרונות" – המוסף יומי 24 שעות. מאמר מעניין ומרתק של ציפי שמילוביץ' "גלגלי השקר" אודות נוכלותו ורמאותו המתוכננים העיקביים של רוכב האופניים האמריקני לאנס ארמסטרונג בתחרויות ה- Tour de France . המאמר המלומד נחקר היטב וכתוב היטב. כותבת ציפי שמילוביץ' : "לאנס ארמסטרונג לא רק השתמש בסמים. הוא גם סחט, איים, שיקר ופעל בשיטות של פשע מאורגן . כך הפך רוכב האופניים לאנס ארמסטרונג מגיבור שמיליונים בארץ ובעולם העריצו וענדו בגאווה את הצמיד הצהוב שלו, לדמות הכי בזויה שיש. אלוף העולם ברמאות". מאמר שמומלץ לקריאה עבור כל אדם. ציפי שמילוביץ' מציינת במאמר שלה משלשום כלהלן : "הטענה העיקרית של לאנס ארמסטרונג לכל אורך הדרך הייתה שנסק בין 500 ל- 600 פעם במהלך ארבע עשרה שנה ומעולם לא נתפס. על כך נכתב בדו"ח של USADA, "העובדה שלא נתפס – איננה אומרת שהוא לא השתמש", והוא גם לא נבדק כל כך הרבה פעמים כפי שטען".
ראה "הארץ" מ- 15 באוקטובר 2012 . עיתון "הארץ" ראוי למחמאות על פרסום המאמר ה – Super מעניין של מארי פיילון שראה אור לראשונה בעיתון "ניו יורק טיימס". להלן ציטוט דרמטי מתוך המאמר : "השנה העניקה האירית אמה אוריילי בת ה- 42 לחוקרי הסמים בארה"ב עדות בשבועה על שנותיה עם US Postal (קבוצת הרכיבה של לאנס ארמסטרונג) . עדותה יחד עם אלו של 25 אחרים, ביניהם רבים מהרוכבים עמם עבדה, נמצאת בלב התיק של הרשות האמריקנית ללוחמה בסמים (USADA) נגד לאנס ארמסטרונג. "לדבר על כך גרם לי להרגיש שאינני נאמנה, כאילו אני מפרה את הקוד", אמרה על ניסיונותיה הקודמים לחשוף את האמת, "לאנס ארמסטרונג ניסה להפוך את חיי לגיהנום", הוסיפה".
אתמול, 15 באוקטובר 2012, יצא העיתונאי הוותיק של "ידיעות אחרונות" מר נוח קליגר (אנציקלופדיה מהלכת אודות ההיסטוריה של ה- Tour de France) להגנתו של לאנס ארמסטרונג. הוא מערער לחלוטין על מהימנות החקירה של USADA ומעניק לכתב ההגנה שלו את הכותרת "קפונה על גלגלים". מר נוח קליגר קובע ברשימה העיתונאית שלו כלהלן : "בדו"ח של USADA יש יותר חורים מאשר בגבינה שווייצרית, וכל בעל היגיון בסיסי יבין מייד שיש בו תיאורים ופרטים אשר פשוט נוגדים את השכל הישר. נניח שלאנס ארמסטרונג אכן נעזר בסמים ו/או ממריצים אחרים , איך יכול להיות שבמאות הבדיקות שעבר לא נמצא דבר ? קשה לאדם עם שכל פשוט לקבל את ההסבר של הדו"ח כי היה לו הרבה מזל". מר נוח קליגר ממשיך ללגלג על הדו"ח של USADA וקובע : "לא אתפלא אם בדו"ח הבא, סוכנות USADA תטען שלאנס ארמסטרונג גם המציא את מחלןת הסרטן עליה התגבר". כמובן שכל אחד יכול לאמץ לעצמו מאמר כזה או אחר. אני מאמין לדיווח של ציפי שמילוביץ' ומארי פיילון ולא קונה את הסניגוריה של נוח קליגר.
בן ג'ונסון.
אני מעלה בהקשר הנ"ל לדיון קצר את הופעתם המטאורית על המסלול של שני האצנים בן ג'ונסון הקנדי בשנים 1988 – 1986 והאמריקנית מריון ג'ונס בשנים 2001 – 1998. בן ג'ונסון זכה כידוע במדליית הזהב האולימפית בריצת הגמר ל- 100 מטרים ב- 24 בספטמבר 1988 באולימפיאדת סיאול 88'. הוא לא רק זכה בבכורה אלא הציב גם שיא עולם פנטסטי בימים ההם לפני 24 שנים בתוצאה 9.79 שניות . נשיא IOC חואן אנטוניו סאמאראנש העניק לבן ג'ונסון בכבודו ובעצמו את מדליית הזהב כשהוא ניצב על דוכן מס' 1 באצטדיון האולימפי המרכזי ולימינו האצן האמריקני קארל לואיס ולשמאלו הספרינטר הבריטי לינפורד קריסטי. מיליארד צופי טלוויזיה היו עדים לטקס המנצחים המפואר הזה. כעבור יומיים הודח בן ג'ונסון מהמחשקים האולימפיים בגין שימוש בסמי מרץ אסורים ונשלח בבושת פנים. המעבדה הרפואית של הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) ושל התאחדות הא"ק הבינלאומית (IAAF) מצאו במבחנות השֶתֶּן שלו את שרידי החומרים האסורים. ראש המשלחת הקנדית למשחקי סיאול 88' גב' קארול אן לת'רן (Carrol Anne Letheren) אמרה לבן ג'ונסון : "אנחנו אוהבים אותך אבל אתה אשם" . בבוקר מוקדם של 27 בספטמבר 1988 הועלו בן ג'ונסון ומאמנו צ'ארלי פראנסיס בשדה התעופה הבינלאומי של סיאול על מטוס Air Canda בדרכו למולדתם . שניהם סולקו מהמשחקים . העולם הוכה בתדהמה. הייתי שם בסיאול 88' כעורך ראשי ומפיק ראשי של השידורים האולימפיים עבור הטלוויזיה הישראלית הציבורית והמונופוליסטית . ראיתי זאת במו עיניי . פרשת בן ג'ונסון נחקרת בפרוטרוט בספר עב הכרס שחקרתי וכתבתי (בן 8000 עמודים) וקרוי, "הפקות חובקות ארץ ועולם". הספר הזה כלול במסגרת סדרה בת 13 ספרים ששמה, "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה".
אני מעלה את הפרשה לדיון חוזר מפני שגם בן ג'ונסון וגם מריון ג'ונס בדומה ללאנס ארמסטרונג הכחישו באופן שיטתי וגורף את העובדה שהם מסוממים בהסכמה וביודעין ע"י הצוות שלהם, וכי הם משתמש בסטרואידים אנאבוליים מבחירה, כדי לשפר עוד ועוד את הישגיהם הדמיוניים ולצבור תהילה וממון. בן ג'ונסון הפך לחשוד כבר ב- 30 באוגוסט 1987 ביומה השני של אליפות העולם ה- 2 בא"ק שהתקיימה באצטדיון האולימפי ברומא. הוא ניצח לראשונה את יריבו האמריקני קארל לואיס (האלוף האולימפי של לוס אנג'לס 1984) בריצת 100 מטרים וקבע שיא עולם חדש 9.83 שניות . הוא נלקח למעבדה הרפואית של IAAF (התאחדות הא"ק הבינלאומית) בראשות ד"ר ארנה לונדקוויסט ( Dr. Arne Ljungqvist), הטיל את השתן שלו לתוך שתי מבחנות אולם המעבדות לא גילו דבר . בן ג'ונסון היה מסומם בחומרים אסורים (סודיים) שהמעבדות הבלתי מתוחכמות בעת ההיא לא הצליחו לחשוף אותם. באוגוסט 1987 הוא יצא נקי ותהילתו על ראשו. הציבור איננו יודע כי ספורטאי הצמרת הללו כמו בן ג'ונסון, לאנס ארמסטרונג, מריון ג'ונס ודומיהם הפיקו ממון עצום מהצלחותיהם בזירות הספורט השונות בסיוע הסמים. הם הפכו להיות אתלטים – מיליונרים. ב- 1 בספטמבר 1987 יומיים לאחר שהביס את קארל לואיס חתמה חברת ההלבשה וההנעלה האיטלקית "DIADORA" על הסכם כספי עם בן ג'ונסון על סכום של 4000000 (ארבעה מיליון) דולר לשנה אחת כדי שילבש את תלבושתה וינעל את נעלי הריצה שלה. מאמנו של בן ג'ונסון היה צ'ארלי פראנסיס (קנדי ובעצמו אצן מחונן) הצדיק את השימוש בסמים אסורים בתירוץ שכולם עושים זאת, אלה שנתפשים ואלה ש- לָאו. לכן הוא תומך בסימום האתלט שלו באופן מבוקר שיסב לו תועלת ותהילה.
טקסט תמונה : פרופסור ארנה לונדקוויסט משוודיה (מימין – בן 81 היום) מקבל את ברכתה של שרת החינוך הפינית גב' אווה קוסקוסקי – וויקאטאמה בטרם תחילת אליפות העולם ה- 1 בא"ק של הלסינקי 1983. פרופסור ארנה לונדקוויסט הוא חבר הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) ומשמש יו"ר הוועדה הרפואית שלו. כמו כן הוא מכהן כסגן יו"ר הסוכנות הבינלאומית למלחמה בסמים WADA (ראשי תיבות של World Anti Doping Agency). (התמונה הזאת מ- 1983 ניתנה לי באדיבות YLE. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 24 בספטמבר 1988. אולימפיאדת סיאול 1988. בטרם הזינוק לריצת הגמר ל- 100 מטרים לגברים. בן ג'ונסון נועל את נעלי הריצה של חברת ההנעלה וההלבשה האיטלקית "DIADORA". השדר שלי נסים קיוויתי כינה אותו לפני הזינוק "הר שרירים". (באדיבות IOC ו- SORTO. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת סיאול 1988. ספטמבר 1988. אנוכי יחדיו עם שדר הא"ק נסים קיוויתי (מימין) והפרשן ד"ר גלעד וויינגרטן (משמאל) בעת בדיקת קווי השידור ה- Four wires בין עמדת השידור שלנו באצטדיון האולימפי המרכזי בסיאול לבין האולפן בירושלים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות). הערה : IBA TV (השם משמאל למטה בתמונה), הוא שֵם הקוֹד הטלוויזיוני של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשימוש SORTO הקוריאנית (ה- Host broadcaster הבינלאומי האחראי על הפקת סיגנל שידורי הטלוויזיה) ואיגוד השידור האירופי ה – EBU.
טקסט תמונה : סופו של חודש אוגוסט 1987. האצטדיון האולימפי ברומא מארח את אליפות העולם ה- 2 בא"ק . אנוכי יחדיו עם השדר נסים קיוויתי (הקרוב למצלמה) בעמדת השידור שלנו. על פי כמות המוניטורים בתמונה וכמות עמדות השידור באזור ניתן להבין איזה עניין וסקרנות מעוררת אליפות העולם בא"ק כאירוע ספורטיבי בינלאומי. הוגה רעיון קיום אליפות העולם בא"ק היה נשיא IAAF האיטלקי ד"ר פרימו נביולו. אליפות העולם ה- 1 בא"ק התקיימה כאמור בהלסינקי בירת פינלנד ב- 14 – 7 באוגוסט 1983. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
מריון ג'ונס.
האצנית האוסטרלית – אמבורגינית קתי פרימן הייתה גיבורה אולימפית במשחקי סידני 2000, אבל מקומית. את התהילה הבינלאומית האמיתית גרפה האצנית השחורה האמריקנית הנאה מָרְיוֹן ג'וֹנְס (Marion Jones). מריון ג'ונס ניצחה בריצה ל-100 מ'בזמן של 10.87 ש'. היא הקדימה את השנייה קָטֶרִינִי טָאנוּ (Katerini Thanou) מיוון בחמישה מטרים שקבעה 11.12ש'. השלישית טַיְינָה לוֹאוּרֶנְס (Tayna Lawrence) מג'מייקה השיגה זמן של 11.18 ש'. הרביעית מֶרְלִין אוֹטִי (Merlene Ottey) מג'מייקה שסיימה בזמן 11.19 ש', והחמישית זָ'אנָה פִּינְטוּסֶבִיץ' (Zhanna Pintusevych) בתוצאה 11.20 ש', פיגרו אחרי מריון ג'ונס בהפרש גדול עוד יותר. מַרְיוֹן ג'וֹנְס ניצחה גם בריצה הכפולה ל-200 מ'בזמן של 21.84 ש' . כשהייתה ילדה בת 12 חלמה להיות אלופה אולימפית בשתי הריצות הקצרות כמו פלורנס גריפית' – ג'ויינר באולימפיאדת סיאול 1988. באולימפיאדת סידני 2000 היא הגשימה את החלום. התוצאות שלה היו מרשימות. מריון ג'ונס הייתה האישה היחידה בתבל שהתקרבה להישגיה הכבירים של פלו- ג'ו מ- 1988. האצנית האמריקנית פלורנס גריפית'-ג'ויינר נמצאה מתה במיטתה בגיל 38. היו שמועות וחשדות שהאצנית הנפלאה מתה כתוצאה משימוש יתר בסטרואידים אנאבוליים בתקופת היותה אלופה אולימפית ואצנית פעילה אך משפחתה לא התירה את נתיחת גופתה . האצנית הישראלית אסתר רוט – שחמורוב זוכרת (ב- 2005) : "יואש אלרואי אתה יכול לצטט אותי ולהיות משוחרר מתביעת דיבה. מריון ג'ונס , פלורנס גריפית' – ג'ויינר, וכל נסיכות הספורט של מזרח גרמניה הן אתלטיות מסוממות. הן הגיעו להישגי הספורט המפליגים שלהן וקבעו שיאי עולם בגלל שימוש בחומרים אסורים. אין לי ספק בכך". ובאמת, די היה להעיף מבט קצר במבנה גופה השרירי יוצא הדופן של מריון ג'ונס, משהו כמו של גבר, כדי להבין כי מדובר בגוף שמחשבה קלוקלת עיוותה אותו". מריון ג'ונס הייתה שְרִירָנִית. הוברר כי גופה התחזק לא רק מאימוני כושר כנגד התנגדות ועיסוק בהרמת משקלות, אלא גם מנטילת סמי מרץ סטרואידים אנאבוליים.
טקסט תמונה : 2001 – 1998. האצנית האמריקנית מריון ג'ונס השרירנית בשנים שהייתה בשיא כוחה ותפארתה. (התמונה באדיבות IAAF התאחדות הא"ק הבינלאומית , IOC הוועד האולימפי הבינלאומי, ו- SOBO הגוף ששימש Host broadcaster של סיגנל הטלוויזיה האוסטרלי – הבינלאומי של אולימפיאדת סידני 2000) .
באולימפיאדת סידני 2000 טרם נודע כי מריון ג'ונס מסוממת עד לאחרון נימיה. לכן התייחסו אליה כולם (כולל אנוכי כמי שמתעד את עברה) האל מַרְיוֹן ג'וֹנְס האצנית הנפלאה שהייתה שותפה לשתי מדליות ארד וזהב של ארה"ב בשני מרוצי השליחים לנשים באולימפיאדת סידני 2000, 4 פעמים 100 מ' ו- 4 פעמים 400 מ', וזכתה גם במדליית הארד בקפיצה לרוחק בתוצאה של 6.92 מ', רק שבעה סנטימטרים אחרי המנצחת הגרמנייה הָיְיקֶה דְרֶקְסְלֶר (Heike Drechler-Daute) והישג שווה לזוכה במדליית הכסף במקצוע הזה פִיוֹנָה מַאי (Fiona May) קופצת שחורה מאיטליה. מַרְיוֹן ג'וֹנְס הפכה לנסיכת המסלול ומלכת המילניום. מצלמות הטלוויזיה אהבו אותה ונטו לה חסד. אבל לא רק הן. גם שדרי הטלוויזיה. אני זוכר את השַדָּר מאיר איינשטיין והפרשן שלו ד"ר גלעד וויינגרטן מתרגשים ונסערים נוכח היכולת הווירטואוזית שלה . שאגותיו של מאיר איינשטיין בעמדת השידור באִצטדיון האולימפי הרעידו את קירות משרד ההפקה שלי ב- IBC בסידני. מריון ג'ונס נראתה כאֵלָה מיתולוגית יוונית שמישהו מרח על עורה את צבע המוֹקָה. אישה יפת תואר שהטבע גילף אותה בכישרון כה רָב והעניק לה מתת אֵל של ספורטאית. מהירות וכוח.
מריון ג'ונס אישה גבוהה וחזקה וגם נאת מראה, קומתה 1.81, מ' הייתה ב- 1992 שחקנית כדורסל מצטיינת שקיבלה מִלְגָה כדי לשחק באוניברסיטת UNC של מדינת צפון קרוליינה בארה"ב (ראשי תיבות של University of North Carolina). ב- 1996 עשתה הסבה לא"ק . ב- 1998 כבר נחשבה לאישה המהירה בתבל. שבועון הספורט האמריקני הנפוץ והפופולארי "Sports Illustrated" העריך כי באותה שנה הרוויחה כ- 7.000000 (שבעה מיליון) דולר מפרסים ותמיכה כספית מסחרית. המאמן שלה היה טרבור גרהאם מי שהואשם בפומבי כמאמן המחלק סמים אסורים לאתלטים והאתלטיות שלו. מריון ג'ונס אצנית מוכשרת נשבעה כל הזמן בהזדמנויות שונות במשך שבע שנים , גם בחקירתה בפני סוכנים פדראליים, כי מעולם לא השתמשה בסמים כדי לשפר את יכולות הריצה שלה. הרשויות האמינו לה. מאידך היה ידוע שהיא חיה באקלים של סמים ובחברתם של אתלטים ואתלטיות הנוטלים באורח קבע חומרים אסורים כדי לשפר את הישגיהם. בעלה לשעבר הודף הכדור ברזל סִי. גֵ'יי. הָאנְטֶר (C. J. Hunter) אלוף ארה"ב ואלוף העולם נפסל באולימפיאדת סידני 2000 בעוון שימוש בסמים אסורים לצורך שיפור הישגיו הספורטיביים. במסיבת עיתונאים שהתקיימה בעניין הזה בסידני התייצבה מריון ג'ונס לצד בעלה . בשלב מאוחר יותר של חייה נפרדה מריון ג'ונס מ- סי. ג'יי. האנטר וחברה לאָצָן האמריקני השחור המפורסם טים מונטגומרי. טים מונטגומרי היה שיאן העולם לשעבר בריצת100 מ' בזמן פנטסטי של 9.78 ש'. טים מונטגומרי היה חבר ברביעיית השליחים האמריקנית ארבע פעמים 100 מטרים באולימפיאדת סידני 2000 שזכתה במדליית הזהב. טים מונטגומרי היה חבר בכנופיית האתלטים של המאמן טרבור גרהאם נתפס על שימוש בסמים אסורים ונפסל לעד ע"י ה- IAAF והוועד האולימפי הבינלאומי . הוא גורש בבושת פנים מהמסלול. טים מונטגומרי הוא אבי ילדה של מריון ג'ונס . מריון ג'ונס לא היססה לצאת להגנתו. "הכול שקרים. טים מונטגומרי לא השתמש בסמים. הוא נקי לחלוטין", אמרה בביטחון לחוקרים הפדראליים האמריקניים, והסתבכה. הבדיקות הרפואיות הפריכו את כתב הסנגוריה שלה. היא בעצמה הפכה לחשודה . מריון ג'ונס ענדה בגאווה את מדליות הזהב שהוענקו לה באולימפיאדת סידני 2000. היא הייתה חשודה אך לא נתפשה ע"י הוועדות הרפואיות של ה- IAAF ו- IOC בגין שימוש בסמים אסורים. ב- 2007 התגלתה התרמית הגדולה. האצנית המוכשרת סיממה את עצמה ביודעין במשך שנים כדי לזכות בתהילה. לבסוף נתפשה.
ארבע שנים וארבעה חודשים לאחר ניצחונותיה באולימפיאדת סידני 2000 נחשף והתגלה סיפור מדהים מאחורי הצלחתה של מריון ג'ונס. האצנית היפה והמוכשרת נחשדה בשימוש בסמים . היא כמובן דאגה להכחיש זאת מכל וכל. הישגיה במשחקים האולימפיים של סידני נראו לפתע כמעשה הונאה וכתרמית אחת גדולה. השמועות העקשניות והחריפות אמרו שמריון ג'ונס הייתה כנראה אָצָנִית מסוממת ביודעין ומבחירה אישית. את הסנסציה המרה והסיפור המדהים הזה גילו לעולם בדצמבר 2004 שני עיתונאים אמריקנים חוקרים ונמרצים מַרְק פָאיְינָרוּ – וָואדָה (Mark Fainaru-Wada) ולָאנְס וִוילִיאַמְס (Lance Williams) במאמר מדעי – תחקירי שפרסמו בעיתון סַן פרנציסקו כרוניקל (San Francisco Chronicle). הם פרסמו בכתבה סנסציונית שהסעירה את כל ארה"ב רשימה של ספורטאים וספורטאים אמריקניים ידועי שֵם , בעיקר אצנים אולימפיים ואצניות אולימפיות (גם שחקני בייסבול) שנטלו והשתמשו בסמים אסורים במשך שנים כשיטה בדוקה בדרך לפסגה העולמית ואל מדליות הזהב. הם נפגשו עם וִויקְטוֹר קוֹנְטֶה (Victor Conte), ביו – כימאי מפורסם ומדען רפואה שנוי במחלוקת ובעליו של מעבדת המחקר BALCO לתוספות מזון בקליפורניה (Bay Area Laboratory Co Operative), שסיפר להם את הסודות האפלים של הספורטאים שהשתמשו במוצרים שלו. וויקטור קונטה הוא האיש שהרכיב את תוסף התזונה הידוע ZMA ומתכננו של הסטרואיד האנאבולי רב העוצמה והפופולארי THG בין הספורטאים (ראשי תיבות של Tetra Hydro Gestrinon). בעזרת גלולת הקוקטייל הזאת ביקש להנדֵס ולעַצֵב אתלטים בינלאומיים מצטיינים מזַן חדש.
בעקבות התגלית המרעישה במאמר בסן פרנציסקו כרוניקל כי ספורטאים אמריקניים בענפי ספורט שונים משתמשים בסמים, חקרו והוציאו מרק פאיינרו – וואדה ולאנס וויליאמס לאור ספר סנסציוני ומדהים בתוכנו, וקראו לו, "GAME of SHADOWS". הספר זכה להערכה ותפוצה רבה בארה"ב ובכל רחבי תבל [1].
טקסט תמונה : לנס וויליאמס משמאל ומארק פאיינארו – וואדה מחברי הספר הדרמטי והסנסציוני, "GAME of SHADOWS". (באדיבות ההוצאה GOTHAM BOOKS. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : זוהי כריכת הספר המעניין והמרתק "Game of Shadows" של לנס וויליאמס משמאל ומארק פאיינארו – וואדה (באדיבות ההוצאה GOTHAM BOOKS. כל הזכויות שמורות).
מַרְיוֹן ג'וֹנְס מעולם לא הואשמה ע"י הוועד האולימפי הבינלאומי בנטילת סמים אסורים אך השמועות העקשניות המשיכו להטריד אותה ולהעיב על שמה. העניין לא נרגע. הרכילות סביבה הפכה להיות וודאית. האלופה האולימפית הואשמה בנטילת סמים ע"י חוקרים פדראליים אך לא נשברה והכחישה את האשמה שוּב ושוּב. מדליות הזהב שקטפה באולימפיאדת סידני 2000 הושגו על ידה אם כן כחוק. היא הרוויחה אותן ביושר כל עוד לא הוכח אחרת. וויקטור קונטה הפליל אותה ואת אבי ילדה טִים מוֹנְטְגוֹמְרִי לשעבר שיאן העולם בריצת100 מ'בזמן של 9.79 ש' בשימוש בסטרואידים אנאבוליים. טים מונטגומרי נפסל לתקופה ארוכה כאתלט. מַרְיוֹן ג'וֹנְס לעומתו מעולם לא נתפשה בבדיקות סמים לכן נשארה מעוטרת במדליות האולימפיות שמעולם לא נשללו ממנה . מריון ג'ונס הגישה תביעת דיבה לבית המשפט נגד וויקטור קונטה שטען כי מריון ג'ונס השתמשה באולימפיאדת סידני 2000 בהורמון גדילה וסוגים נוספים של חומרים אסורים. היא הסתמכה בתביעתה על העובדה שמעולם לא נתפשה בשימוש בסמים והכול רכילות. למרבה הצער על עובדה אחת אי אפשר לערער. מריון ג'ונס מעולם לא הצליחה להתקרב מאז כהוא זה להישגיה המצוינים באוסטרליה . האצנית המזהירה ניסתה לשחזר ללא הצלחה את הישגיה המופלאים מסידני 2000. היא נטלה חלק במבחני הא"ק האמריקניים לקראת אולימפיאדת אתונה 2004. קרה שם דבר בלתי נתפש ולא מובן. האצנית המזהירה שהביסה את כל מתחרותיה בעבר בקלות כה רבה נכשלה הפעם הזאת בריצות הקצרות. היא בקושי הצליחה להעפיל למשחקים האולימפיים באתונה 2004 ועשתה זאת רַק במקצוע הקפיצה לרוחק . מריון ג'ונס עברה שנים קשות. היא התגרשה מבעלה סי. ג'יי. האנטר והחלה רומן אהבה עם האָצָן טים מונגומרי . בסיום עונת 2000 הרתה וילדה את צאצאם המשותף טים מונטגומרי ג'וניור. לפרק זמן מסוים יצאה ממעגל התחרויות. באליפות העולם ה- 9 בא"ק שנערכה בפאריס שימשה מריון ג'ונס פרשנית טלוויזיה. היא נראתה מתחבקת בחוֹם עם יורשתה קלי ווייט (Kelli White) אצנית שחורה אמריקנית שזכתה במדליות הזהב בפאריס בריצות ל- 100 מ' ו- 200 מ'. כמה ימים אחרי החיבוק בין השתיים הכריזה הוועדה הרפואית של IAAF כי בשֶתֶּן של קלי ווייט התגלו סמים אסורים. קלי ווייט ניסתה להכחיש בתחילה את החשדות אך כעבור חודש כבר הודתה כי אכן נטלה סמי ספורט. היא הושעתה לשנתיים והפכה לעדת מדינה במשפטם של בעלי המעבדה המפורסמת BALCO. הרשעתה של קלי ווייט ב- 2003 הזיקה גם למוניטין של מריון ג'ונס ופגעה ביוקרתה למרות ש-האשמתה לא הוכחה ו/או טרם הוכחה.
לקראת אולימפיאדת אתונה 2004 שבה מַרְיוֹן ג'וֹנְס למסלול הא"ק אך קרה כאן דבר שאיש לא צפה אותו . הספרינטרית המוכשרת שהצליחה לנפנף מעליה תמיד ובכל מקום את המהירות באצניות תבל נכשלה טוטאלית במבחנים האולימפיים האמריקניים ריצות ל-100 מ'ו-200 מ'. בתחרויות האולימפיות של אתונה 2004 השתתפה רק במקצוע הקפיצה לרוחק בו דורגה בסופו של דבר במקום החמישי עם הישג בינוני של6.85 מ'. היא נטלה חלק גם בריצת השליחים 4 פעמים 100 מ' אך הרביעייה האמריקנית נפסלה. מַרְיוֹן ג'וֹנְס לא השיגה שָם אף מדליה. מומחי הא"ק סבורים כי לאחר שהתגלתה פרשת הסמים היא נזהרה זהירות רבה והפסיקה לחלוטין להשתמש בסטרואידים אנאבוליים. כתוצאה מכך נחלש גופה ומהירותה הואטה. "אם הייתה נתפשת ע"י הוועדה הרפואית בשימוש בסמים אסורים היא הייתה נופלת לבור עמוק ושחור", אמר דיק פונד (Dick Pound) חבר הוועד האולימפי הבינלאומי ודובר הסוכנות העולמית למלחמה בסמים בספורט, והאיש שנזף במריון ג'ונס על קשריה עם BALCO. בעת המשחקים האולימפיים של סידני 2000 הייתה מריון ג'ונס נשואה להודף כדור הברזל סִי. גֵ'יי. הָאנְטֶר (C. J. Hunter) שנפסל בעוון שימוש בסמים אסורים ערב המשחקים ולא נטל בהם חלק. הצמד הנשוי כונה בפי כל, "היפה והחיה" (The beauty and the beast). לאחר אולימפיאדת סידני 2000 התגרשה מבעלה וחברה לטים מונטגומרי. על פי הספר, "GAME of SHADOWS", העיד סי. ג'יי. האנטר, "כי ראה את אשתו לשעבר מזריקה לעצמה סמים באולימפיאדת סידני 2000", והוסיף, "…כי בגלל השימוש בסמי הספורט החלו להופיע פצעי בגרות (acne) על פניה עד שנדרשה להשתמש באיפור כדי להסתירם. עד אז היא לא התאפרה מעולם…" [2]. הוא התנקם בה על שנטשה אותו ועברה לאשת חיקו של אחר. מריון ג'ונס נשארה ספורטאית אהובה ואהודה. עולם הא"ק לא היה יכול להתקיים בלעדיה ולא היא בלעדיו.
אט-אט הוברר כי אָצָנִים וספורטאים רבים בעולם השתמשו במוצר הפלא של וויקטור קונטה בדכם לפסגה ולתהילה. האצנית האמריקאית השחורה קֶלִי וָויְיט (Kelli White) זכתה בשתי הריצות הקצרות ל- 100 מ' ו- 200 מ' באליפות העולם ה- 9 בא"ק שנערכה באוגוסט 2003 בפאריס. דגימת השתן שלה הוכיחה כי השתמשה בסמים אסורים. במסיבת עיתונאים סיפרה שהיא משתמשת במודאפיניל כדי להרגיש נורמאלית ולא תחת לחץ. מעולם לא לקחתי חומרים אסורים כדי לשפר את הישגיי. קֶלִי ווייט נפסלה כמובן מייד. התירוצים לא עזרו לה. גם האצן הבריטי דְוֵויין צֶ'מְבֶּרְס (Dwain Chambers) נפסל בעוון שימוש בסמים אסורים. ב- 5 ביוני 2003 כתב וויקטור קונטה מסמך מדהים ל- IAAF (התאחדות הא"ק הבינלאומית) ול- USADA (United States Anti Doping Agency) הרשות האמריקנית למלחמה בסמים בו חשף את טרבור גרהאם (Trevor Graham) מאמנה של מריון ג'ונס כמסמם שיטתי של שורת אצנים נוספת בעלי מוניטין [3].
משהו אישי. פגשתי את מריון ג'ונס באקראי בשדה התעופה הבינלאומי של בנגקוק בתום משחקי סידני 2000 בדרכי חזרה לישראל. היא התעכבה לכמה שעות בבנגקוק משם טסה לדוחה בירת קטאר לאחת מתחרויות הא"ק בסֶבֶב הגראנד פרי העולמי. חברת "נַיְיקִי" (NIKE) הייתה זה מכבר הספונסר הרשמי של הספורטאית הנערצת והפכה אותה לספורטאית עשירה מולטי מיליונרית . הצגתי את עצמי בפניה. לחצנו יד והספקתי לומר לה רק משפט אחד, "הפכת לגיבורה נערצת בארצי מדינת ישראל בעקבות שידורי הטלוויזיה מסידני 2000". ביקשתי להעניק לה סובניר למזכרת מטעם רשות השידור כשלפתע התקרב בעלה במבט מאיים סִי. גֵ'יי. הָאנְטֶר ודרש ממני במבט מאיים לפנות את המקום. היא הייתה אחת האתלטיות המרשימות שפגשתי בחיי, אולם כזאת שחשודה בסימום עצמי ובשימוש בחומרים אסורים כדי להעפיל לפסגה ועל מנת להשיג התוצאות הפנטסטיות שלה על המסלול. באולימפיאדת סידני 2000 טרם מלאו למריון ג'ונס 25. היא נולדה ב- 12 באוקטובר 1975. באוגוסט 2001 פגשתי בה שוב באדמונטון – קנדה באליפות העולם. כתב ה- ENG שלי באדמונטון גיל תמרי היה זה שהפגיש בינינו. יצא לנו לשוחח באריכות יתר. הזכרתי לה את הפגישה ההיא בשדה התעופה של בנגקוק. הפעם הענקתי לה את המזכרת המבוקשת בשם רשות השידור הישראלית. זה היה אפשרי. סִי. גֵ'יי. הָאנְטֶר כבר לא היה בסביבה. מַרְיוֹן ג'וֹנְס נשארה אישיות מרשימה ומקסימה. היא פשוט הייתה נהדרת.
בשנת 2000 ערכה האצנית האמריקנית השחורה גב' מריון ג'ונס (Marion Jones) אלופת אולימפיאדת סידני 2000 בריצות 100 מ' ו- 200 מ' צילום משותף עם מטיל הכידון הצ'כי יאן זלז'ני (Jan Zelezny) אלוף אולימפיאדת סידני 2000 בהטלת כידון (וגם אלוף אולימפיאדות ברצלונה 1992 ואטלנטה 1996 ושיאן עולם במקצוע הזה). שניהם נבחרו לאתלטים הבולטים של השנה ההיא. שבע שנים לאחר הופעתה הבלתי נשכחת באולימפיאדת סידני 2000 הודתה מריון ג'ונס קבל עם ועדה כי בילפה את כולנו והשתמשה בצורה שיטתית בסמי מרץ אסורים. היא סיימה את הקריירה המזויפת שלה בבית כלא פדראלי בארה"ב. בקיץ 2006 שבה מריון ג'ונס השרירנית למסלולי הא"ק באירופה. היא הייתה כבר בת 30 וחזרה לנצח בתחרויות הגראנד פרי. בכמה מרוצים רצה 100 מ' בפחות מ- 11 שניות. אך עננת הסמים לא סרה מעל ראשה והעיבה על הישגיה. מארגני תחרות הגראנד פרי בברלין 2006 אחת מתחרויות הסבב בא"ק סירבו לאפשר לה ולכל האתלטים של המאמן טרוור גרהאם ליטול חלק בתחרות בגין חשדות של נטילת סמים . היא פרשה מיוזמתה מתחרות הא"ק של ציריך 2006 וחזרה לארה"ב. התברר כי בבדיקות שתן שגרתיות בעת אליפות ארה"ב בא"ק בקיץ 2006 (לפני יציאתה לאירופה) התגלו עִקבות של EPO החומר האסור (בשמו המלא : ERYTHROPOIETIN). אך שוב לא הוכח כי היא משתמשת בסמים אסורים. במשך שבע שנים נשאר הכול נשאר בגדר שמועות. מריון ג'ונס התעלמה מהן בהצלחה אך היא לא הייתה יכולה להתעלם מהחקירה הפדראלית היסודית בעקבות המידע שמסר וויקטור קונטה מייסד BALCO. ב- 5 באוקטובר 2007 התפוצצה הפרשה באופן סופי. מריון ג'ונס בת ה- 31 כשדמעות זולגות מעיניה הודתה בתום שבע שנים של הכחשות בשידור ישיר בטלוויזיה מחוף אל חוף בארה"ב, "…השתמשתי ביודעין ובצורה שיטתית בסטרואיד THG. שיקרתי אתכם. אני מתביישת…". האלופה האולימפית רימתה את כולנו והחזירה את המדליות האולימפיות הבלתי כשרות שלה לוועד האולימפי הבינלאומי . ב- 11 בינואר 2008 גזר עליה כבוד השופט קנת מ. קאראס שישה חודשי מאסר ושלח אותה לכלא . תחינותיה של מריון ג'ונס כי היא אֵם לשני ילדים קטנים בני ארבע ושנה לא עזרו לה . בטרם שלח אותה לבית הסוהר אמר השופט שחרץ את גזר דינה : "אני רוצה שאנשים יחשבו לפני שהם משקרים. לאתלטים בחברה שלנו ישי מעמד מורם מעם. הם מעניקים השראה ובעיקר משמשים מודל לחיקוי עבור ילדים ברחבי העולם. כאשר קיימת תופעה מתפשטת של רמאות זה שולח את כל המסרים הלא נכונים לאלה אחרי כל צעד ושעל של האתלטים המצטיינים".
ראה "הארץ". שנת 2007. רקוויאם לחלום. האצנית האמריקנית מריון ג'ונס מודיעה לציבור האמריקני כי הייתה במשך שנים אתלטית מסוממת ביודעין ומתוך בחירה. הציבור לא סלח לה על רמאותה והיא נשלחה לכלא כשקרנית.
טקסט תמונה : 5 באוקטובר 2007. האצנית האמריקנית מריון ג'ונס מי שזכתה באולימפיאדת סידני בשתי מדליות זהב בריצות הקצרות ל-100 מ' ו-200 מ', מתייצבת בפני רשתות הטלוויזיה האמריקניות FOX , CBS , NBC , ו- ABC , ומודה קבל עם ועדה כי שיקרה כל השנים האלה בהן השתמשה בסמי מרץ אסורים. למרות היותה אם לשני ילדים קטנים היא נשלחה לבית סוהר פדראלי. (באדיבות סוכנויות הצילום).
העיתון "ניו יורק טיימס" הקדיש באוקטובר 2007 ובינואר 2008 מקום נרחב לפרשה פרי מאמרי עטו של הארווי אראטון . עיתון "הארץ" תרגם ופרסם אותו .
ראה "הארץ" : אוקטובר 2007. מאמרו הראשון של הארווי אראטון בעיתון "New York Times" אודות פרשת הסמים של האצנית מריון ג'ונס אלופת אולימפיאדת סידני 2000 בריצות ל- 100 מ' ו- 200 מ', פרי תרגומו של עיתון "הארץ".
ראה הארץ : ינואר 2008 . מאמרו השני של הארווי אראטון בעיתון "New York Times" אודות פרשת הסמים של האצנית מריון ג'ונס אלופת אולימפיאדת סידני 2000 בריצות ל- 100 מ' ו- 200 מ', פרי תרגומו של עיתון "הארץ".
[1]ראה נספח : הספר "GAME OF SHADOWS" שנכתב ע"י Mark Fainaru Wada ו- Lance Williams
[2]ראה נספח : הספר "GAME OF SHADOWS" שנכתב ע"י Mark Fainaru – Wada ו- Lance Williams
[3]ראה נספח : הספר "GAME OF SHADOWS" שנכתב ע"י Mark Fainaru – Wada ו- Lance Williams
סוף הפוסט מס' 77. הועלה לאוויר ב- 16 באוקטובר 2012.
תגובות
פוסט מס' 77. ציפי שמילוביץ' ("ידיעות אחרונות") ומארי פיילון ("ניו יורק טיימס"). לאנס ארמסטרונג, בן ג'ונסון, מריון ג'ונס, קלי ווייט, ומעבדת BALCO של וויקטור קונטה בקליפורניה. פוסט מס' 77. כל הזכויות שמורות. הועלה לאוויר ב- 16 באוקטובר 2012. — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>