פוסט מס' 370. מדוע בחרה שרת התרבות והספורט גב' לימור ליבנת בטניסאית שחר פאר להדליק משואה בטקס הממלכתי בערב חג העצמאות ה- 66 בהר הרצל ? מה הם הנימוקים ולמה העדיפה השרה הנכבדה את שחר פאר על פני מאמנת שחיית הנכים הדגולה גב' מַרְגָלִית זוֹנֶנְפֶלְד (בת 90 היום) ועל פני גדולת הספורטאיות הישראליות והיהודיות בכל הזמנים האלופה האולימפית המהוללת בהתעמלות גב' אָגְנֶס קֶלֶטִי (ניצולת שואה בת 93 כיום) ? פוסט מס' 370. כל הזכויות שמורות. הועלה לאוויר ביום רביעי – 26 במארס 2014.
הערה 1 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים.
הערה 2 : הבלוג איננו מופק, נכתב, ונערך למטרות רווח כספי ו/או פרסום אישי.
———————————————————————————————————–
פוסט חדש מס' 370 : הועלה לאוויר בשעות הצהריים של יום רביעי – 26 במארס 2014.
———————————————————————————————————–
פוסט מס' 370. מדוע בחרה שרת התרבות והספורט גב' לימור ליבנת בטניסאית שחר פאר להדליק משואה בטקס הממלכתי בערב חג העצמאות ה- 66 בהר הרצל ? מה הם הנימוקים ולמה העדיפה השָרָה הנכבדה את שחר פאר על פני מאמנת שחיית הנַכִים הדגולה גב' מַרְגָלִית זוֹנֶנְפֶלְד (בת 90 היום) ועל פני גדולת הספורטאיות הישראליות והיהודיות בכל הזמנים האלופה האולימפית בהתעמלות גב' אָגְנֶס קֶלֶטִי (ניצולת שואה בת 93 כיום) ? פוסט מס' 370. כל הזכויות שמורות.
טקסט תמונה : 2003 – 2002. אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. עזבתי בטריקת דלת לאחר מינויו של יוסף בר-אל למנכ"ל רשות השידור בקיץ 2002 ע"י ממשלת ישראל בראשותו של אריאל "אריק" שרון. (ארכיון יואש אלרואי . כל הזכויות שמורות).
תמוה עד מאוד מדוע החליטה שרת התרבות והספורט גב' לִימוֹר לִיבְנָת להעניק כבוד לאומי – ממלכתי לטניסאית שַחַר פְּאֵר ובחרה בה להדליק את אחת המשואות בטקס הממלכתי בערב חג העצמאות ה- 66 בהר הרצל ? מדוע ביכרה השרה הנכבדה להתעלם מפועלה המבורך ורב השנים של מאמנת שחיית הנַכים הדגולה גב' מַרְגָלִית זוֹנֶנְפֶלְד בת ה- 90 כיום ? מרגלית זוננפלד ראויה לא רק להדליק את משואת העצמאות היא ראויה לפרס ישראל על פועלה העצום והממושך בן עשרות שנים במועדוני "בית הלוחם" ו- "ספיבק" לטובת ולמען השחיינים הנַכים של מדינת ישראל .
טקסט תמונה : אולימפיאדת הנכים של טורונטו 1976 . מאמנת שחיית הנכים גב' מרגלית זוננפלד (מימין) יחד עם יעקב "קוקי" כנען בן קיבוץ מעגן מיכאל בתחרות קרב ה- 5 לספורטאים עיוורים . מרגלית זוננפלד הקדישה את כל חייה למען הספורטאים הנכים והספורטאיות הנכות של מדינת ישראל. היא ראויה על כן לפרס ישראל על מסירותה ופועלה העצומים . (באדיבות מרגלית זוננפלד ומועדוני "ספיבק" ו- "בית הלוחם").
טקסט תמונה : אולימפיאדת הנכים של סיאול 1988. מרגלית זוננפלד (שלישית משמאל בחולצה הכחולה) עם האלוף האולימפי יזהר כהן (בבגד ים שחור) לאחר זכייתו במדליית הזהב במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי. (באדיבות מרגלית זוננפלד. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
מביך עד למאוד מדוע העדיפה שרת התרבות והספורט גב' לימור לבנת את שחר פאר על פני גדולת הספורטאיות הישראליות והיהודיות בכל הזמנים האלופה האולימפית הדגולה בהתעמלות (באולימפיאדות הלסינקי 1952 ומלבורן 1956) גב' אָגְנֶס קֶלֶטִי ניצולת שואה בת 93 היום. אגנס קלטי היא בעלת מוניטין אולימפי בינלאומי חסר תקדים בענף ההתעמלות. היא זכתה בחמש מדליות זהב כמתעמלת יהודייה – הונגריה במדי נבחרת הונגריה בשתי האולימפיאדות הנ"ל של הלסינקי 1952 ומלבורן 1956בהיותה בת 32 ובת 36. אָגְנֶס קֶלֶטִי עלתה לישראל ב- 1957 והפכה מייד למורה ראשית בתחום ענף ההתעמלות הספורטיבית במדרשה למורים ומורות לחינוך גופני במכון ווינגייט. אָגְנֶס קֶלֶטִי העמידה דורות של מורות – מחנכות בתחום הספורט וההתעמלות . במקביל התמנתה למאמנת נבחרת ישראל ושירתה את חניכותיה המתעמלות הלאומיות הנבחרות של מדינת ישראל במשך יותר משנות דור.
טקסט תמונה : אולימפיאדת הלסינקי 1952. טקס הענקת המדליות למנצחות בתחרות תרגילי הקרקע באליפות ההתעמלות . הציבור באולם ההתעמלות עומד דום לצלילי ההמנון ההונגרי . זיהוי הזוכות במדליות משמאל לימין : דוכן מס' 2 שייך ל- מריה גורוחובסקיה מברה"מ הזוכה במדליית הכסף. היהודייה – הונגרייה אגנס קלטי עומדת על דוכן מס' 1 והיא הזוכה במדליית הזהב. מרגיט קורונדי אף היא מהונגריה עומדת על דוכן מס' 3 וזוכה במדליית האָרָד. לידן עומד איש FIG (התאחדות ההתעמלות הבינלאומית) ונערה פינית הנושאת את המדליות בטקס. (התמונה באדיבות אגנס קלטי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
גב' אָגְנֶס קֶלֶטִי אלופה אולימפית בהלסינקי 1952 ביקשה להיות אלופה אולימפית בקרב רָב באולימפיאדה הבאה זאת של מלבורן 1956. בגיל 35 זכתה אָגְנֶס קֶלֶטִי בפעם העשירית ברציפות באליפות הונגריה. באוקטובר 1956 התחולל בבודפשט המרד ההונגרי נגד שלטון החסות הסובייטי. המרד דוכא באכזריות רבה ע"י הטנקים הרוסיים שעשו כבשלהם ברחובות הבירה ההונגרית. נבחרות הספורט ההונגריות הגיעו בדרך לא דרך לטקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים שנערך במלבורן ביום חמישי – 22 בנובמבר 1956. אָגְנֶס קֶלֶטִי הגיעה עם חברותיה לאולימפיאדת מלבורן 56' בהסתר במטוס צרפתי כשלהפתעת הכל היא בשיא כושרה הספורטיבי וגם נחושה. באולימפיאדת מלבורן 1956 הייתה אָגְנֶס קֶלֶטִי ספורטאית מבוגרת . בת 35 ו- 10 חודשים. מולה ניצבה המתעמלת הסובייטית הצעירה לָארִיסָה לָאטִינִינָה (Larysa Latynina) רק בת 22. שוב התפתחה תחרות ספורטיבית – פוליטית בין נבחרות ההתעמלות של הונגריה וברה"מ.
אָגְנֶס קֶלֶטִי הייתה כבר כמעט בת 36 אולם זכתה בשלוש מדליות זהב אישיות באולימפיאדת מלבורן 1956. היא ניצחה את לָארִיסָה לָאטִינִינָה במקבילים המדורגים כשצברה 18.966 נקודות מול 18.833 של המתעמלת הסובייטית. אָגְנֶס קֶלֶטִי ניצחה בתחרות על הקורה את המתעמלת הצ'כוסלובקית אֶוָוה בּוֹסָאקוֹבָה (Eva Bosakova) עם 18.800 מול 18.633 של המתעמלת הצ'כוסלובקית . (לָארִיסָה לָאטִינִינָה הייתה רביעית עם 18.533 נקודות). אָגְנֶס קֶלֶטִי זכתה במדליית זהב גם בתרגיל הקרקע לאחר שצברה 18.733 נקודות. גם לָארִיסָה לָאטִינִינָה שצברה מספר נקודות זהה לזה של אָגְנֶס קֶלֶטִי זכתה אף היא במדליית הזהב בתרגיל הקרקע.
טקסט תמונה : אולימפיאדת מלבורן 1956 . טקס הענקת המדליות בתרגילי הקרקע על מזרן . אגנס קלטי (בת 36 , במרכז) חולקת את המקום הראשון עם המתעמלת הסובייטית לאריסה לאטינינה (בת 22 , מימין) . שתיהן זכו במשותף במדליית הזהב . משמאל , זאת המתעמלת הרומנייה אלנה לאוסטין (Elena Leustean) שזכתה במדליית הארד. (התמונה באדיבות אגנס קלטי . ארכיון יואש אלרואי . כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת מלבורן 1956. דוכן המנצחות של אלופות תחרויות הקרב רב לנשים בהתעמלות. במרכז, המתעמלת הסובייטית לאריסה לאטינינה (בת 22) אלופת הקרב רב של אולימפיאדת מלבורן 1956 והזוכה במדליית הזהב צברה 74.933 נק'. משמאל, על דוכן מס' 2 ניצבת המתעמלת היהודייה – הונגרית אגנס קלטי (בת 35 ו- 10 חודשים) בעלת מדליית הכסף שהשיגה 74.633 נק'. במדליית הארד זכתה מתעמלת סובייטית נוספת סופיה מוראטובה (מימין, בת 27) בהישג של 74.466 נק'. אגנס קלטי זכתה בשלוש מדליות זהב אישיות בשלושה מכשירים באולימפיאדת מלבורן 1956 : מקבילים מדורגים, קורה, ותרגילי הקרקע. לדאבון לב היא נפצעה קשה בגיד אכילס בעת התרגילים על מכשיר סוס הקפיצות ודורגה רק במקום ה- 23. פציעתה מנעה ממנה את הזכייה בקרב רב . לאריסה לאטינינה וסופיה מוראטובה ראו באגנס קלטי לא רק יריבה ספורטיבית אלא גם מתחרה ומתריסה פוליטית בעקבות המרד ההונגרי שפרץ באוקטובר 1956 נגד שלטון החסות הסובייטי של ברה"מ. שתי המתעמלות הסובייטיות ניאותו לבסוף ללחוץ את ידה של אגנס קלטי על דוכן המנצחות. (התמונה באדיבות אגנס קלטי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : עשור ה- 50 של המאה הקודמת. האלופה האולימפית הדגולה גב' אגנס קלטי בעת אימון רווי סיכון על מכשיר המתח של הגברים. פניה מעידות על ריכוז נפשי ושריריה על דריכות גופנית בעת הביצוע של התרגיל המורכב. אפשר להבחין בכפיפה כפית מושלמת של כפות רגליה הגמישות. מדובר במתעמלת לא רק מוכשרת ומחוננת ברמה הבינלאומית והאולימפית הגבוהה ביותר אלא גם אמיצת לב. (באדיבות גב' אגנס קלטי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : ראשית שנות ה- 60 של המאה קודמת. אגנס קלטי היא המאמנת של נשות נבחרת ישראל בהתעמלות (במרכז) עם שתיים מבכירות המתעמלות של ישראל בימים ההם רותי אבלס – פלד מקיבוץ כפר גלעדי (מימין) ומרים קארה מירושלים. (התמונה באדיבות אגנס קלטי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
העדפת שחר פאר כמדליקת משואה בחג העצמאות ה- 66 של מדינת ישראל הממשמש ובא על פני מרגלית זוננפלד ואגנס קלטי – מתמיהה ואינה מובנת. מקוממת. לא פחות מכך. מעניין אותי לדעת מה היה שיקול דעתה ואלו נימוקים הדריכו את השרה הנכבדה לימור ליבנת לבחור בשחר פאר (בת 26) ולהעניק לה כבוד לאומי כמדליקת משואה – מחַד, ומְאִידָך לוותר ולהשאיר מאחור את שתי הספורטאיות המהוללות גב' מרגלית זוננפלד וגב' אגנס קלטי בערוב ימיהן. בלתי מתקבל על הדעת.
הערה : כמנווט, עורך, ומפיק את שידורי הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ב- 32 (שלושים ושתיים) השנים שבין 1971 ל- 2002, תיעדתי יחדיו עם מפקדִי מר אלכס גלעדי ועם פּיקודַיי שמעון כגן, ששי אפרתי, אורי לוי, דני לבנשטיין, יצחק גליקסברג, ויגאל שמעוני את פועלן הפורה והמבורך, העצום, והממושך של גב' מַרְגָלִית זוֹנֶנְפֶלְד וגם של גב' אָגְנֶס קֶלֶטִי. מאז אולימפיאדת הנַכים של טורונטו 1976 סיקרנו בתקופתו של מנהל חטיבת הספורט בשידור הציבורי אלכס גלעדי ובתקופתי שלי אחריו את כל אולימפיאדות הנכים לדורותיהן. כמו כן נמצאים בארכיון הטלוויזיה הישראלית הציבורית כמה כתבות דוקומנטריות אודות גב' אגנס קלטי האלופה האולימפית בהתעמלות מכשירים באולימפיאדות הלסינקי 1952 ומלבורן 1956.
סוף הפוסט מס' 370. הועלה לאוויר בשעות הצהריים של יום רביעי – 26 במארס 2014.
תגובות
פוסט מס' 370. מדוע בחרה שרת התרבות והספורט גב' לימור ליבנת בטניסאית שחר פאר להדליק משואה בטקס הממלכתי בערב חג העצמאות ה- 66 בהר הרצל ? מה הם הנימוקים ולמה העדיפה השרה הנכבדה את שחר פאר על פני מאמנת שחיית הנכים הדגולה גב' מַרְגָלִית זוֹנֶנְפֶלְד (בת 90 היום) ועל פני גדולת הספורטאיות הישראליות והיהודיות בכל הזמנים האלופה האולימפית המהוללת בהתעמלות גב' אָגְנֶס קֶלֶטִי (ניצולת שואה בת 93 כיום) ? פוסט מס' 370. כל הזכויות שמורות. הועלה לאוויר ביום רביעי – 26 במארס 2014. — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>