פוסט מס' 843. תשובתי מס' 6 לחגי סגל עורך העיתון "מקור ראשון", כותב ומחבר הטקסט רווי שגיאות, רווי עובדות לא נכונות, ולכן מעוות בחוברת "הימנית" עבת הכרס, הקרויה, "החוג לתקשורת – כך נכבשו האולפנים ומערכת העיתונים בישראל" ׁ(התפרסמה ביום שישי – 8 בנובמבר 2019). חגי סגל מי כבש את האולפנים ואת מערכות העיתונים בישראל…??? האם אתה יכול לזהות לציבור בישראל ולקהל קוראיך מי הם הכובשים ולקרוא להם בשמם…??? ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון ממנה בספטמבר 2001 את רָן גָלִינְקָא למנכ"ל רשות השידור ומדיחה אותו (בצֶדֶק) במארס 2002. במארס/ אפריל 2002 ממנה אותה הממשלה ואותו ראש הממשלה אריאל שרון את יוֹסֵף בַּר-אֵל למנכ"ל רשות השידור על פי המלצתו החמה של השר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן (במקומו של רָן גָלִינְקָא המסולק) ומדיחה לאחר שלוש שנים גם אותו את יוסף בר-אל מכֵּס מנכ"ל רשות השידור ב- 2 במאי 2005 (גם כן בצֶדֶק רָב). הפוליטיקאים בסיוע הפוליטיקה הנכלולית בוחשים ברשות השידור חסרת הַיֶשָע כבתוך שלהם. פוסט מס' 843. כל הזכויות שמורות ליואש אלרואי. הועלה לאוויר ביום ראשון – 24 בנובמבר 2019.השידור הציבורי הופך ל- רוֹש וְלַעֲנָה.
פוסט מס' 843.
מדהים, מוזר, מפליא, וגם מביך ששני אנשים ששימשו אישים בכירים, עורכים, מנווטים, וחלוצים מרכזיים במשך עשרות שנים בטלוויזיה הישראלית הציבורית-ערוץ 1, אנוכי מתכוון ל-יָאִיר שְטֶרְן ורָפִיק חַלָבִּי, לא מצאו צורך עד לרגע זה לפרסם מטעמם כתב סנגוריה מול מגילת האישום הקטגורי הארוך והישיר רווי שגיאות ו-טעויות, ועשיר במידע ואינפורמציה לא מדויקים וגם לא נכונים, ולכן מעוות, פָּרוּץ, ו-חסר המעצורים, שהפיץ עורך "מקור ראשון" חגי סגל נגד השידור הציבורי "השמאלני" לדורותיו ונגד רבים מאנשיו ועובדיו לדורותיהם (וגם נגד שניהם, יאיר שטרן כמנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית-ערוץ 1 דאז ב-1998 ורפיק חלבי מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית-ערוץ 1 ב-1998), בחוברת שהוציא לאור ביום שישי-8 בנובמבר 2019, ואשר קרויה, "החוג לתקשורת-כך נכבשו האולפנים ומערכות העיתונים בישראל". אנוכי שואל את חגי סגל מי כבש את האולפנים ואת מערכות העיתונים בישראל…??? האם אתה יכול לזהות לציבור בישראל ולקהל קוראיך מי הם הכובשים ולקרוא להם בשמם…???
הערה 1 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים. חל איסור מפורש להעתיק את הטקסטים והתמונות ואף לא לאגור אותם ואותן במאגרי מידע שונים לשימוש מכוון ו/או שימוש מזדמן מאוחר יותר.
הערה 2 : הבלוג איננו מופק, ו/או נכתב, ו/או נערך למען מטרות רווח כספי, ו/או למען רווח מסחרי ו/או לצורכי פרסום אישי. הפוסטים מתעדכנים מעת לעת.
הערה 3 : הבלוג מוענק בחינם לקוראים.
———————————————————————————————————-פוסט חדש מס' 843 : תשובתי מס' 6 לחגי סגל עורך העיתון "מקור ראשון" כותב ו-מחבר את הטקסט ההוא רווי שגיאות, רווי עובדות לא נכונות, ולכן מעוות בחוברת "הימנית" בעלת כרס עבה, הקרויה, "החוג לתקשורת – כך נכבשו האולפנים ומערכות העיתונים בישראל" ׁ(התפרסמה ביום שישי – 8 בנובמבר 2019). השידור הציבורי הופך ל- רוֹש וְלַעֲנָה. (מר חגי סגל מי כבש אותם את האולפנים ואת מערכות העיתונים בישראל…???) פוסט מס' 843 הועלה לאוויר ביום ראשון – 23 בנובמבר 2019. כל הזכויות שמורות ליואש אלרואי.
———————————————————————————————————-
פוסט מס' 843. תשובתי מס' 6 לחגי סגל עורך העיתון "מקור ראשון" ומחבר הטקסט רווי שגיאות, רווי עובדות לא נכונות, ולכן מעוות בחוברת "הימנית" עבת הכרס, הקרויה, "החוג לתקשורת – כך נכבשו האולפנים ומערכות העיתונים בישראל" ׁ(התפרסמה ביום שישי – 8 בנובמבר 2019, ובעקבות הפרסום לפני 16 ימים, שואל הציבור מי כבש אותם, את האולפנים ואת מערכות העיתונים בישראל…חגי סגל מי כבש את האולפנים ואת מערכות העיתונים בישראל…??? האם אתה יכול לזהות לציבור בישראל ולקהל קוראיך מי הם הכובשים ולקרוא להם בשמם…???). השידור הציבורי הופך ל- רוֹש וְלַעֲנָה. ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון ממנה בספטמבר 2001 את רָן גָלִינְקָא למנכ"ל רשות השידור ומדיחה אותו (בצֶדֶק) במארס 2002. במארס/ אפריל 2002 ממנה אותה הממשלה ואותו ראש הממשלה אריאל שרון את יוֹסֵף בַּר-אֵל למנכ"ל רשות השידור על פי המלצתו החמה של השר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן (במקומו של רָן גָלִינְקָא המסולק) ומדיחה לאחר שלוש שנים ב- 2 במאי 2005 גם את יוסף בר-אל מכֵּס מנכ"ל רשות השידור (גם כן בצֶדֶק רָב). הפוליטיקאים (חלקם עלובים ובלתי מוכשרים מכל היבט ציבורי) בסיוע הפוליטיקה הנכלולית של חלק מ-שרי ממשלת ישראל ההיא, בוחשים ברשות השידור חסרת הַיֶשָע כבתוך שלהם. פוסט מס' 843. כל הזכויות שמורות ליואש אלרואי. הועלה לאוויר ביום ראשון – 24 בנובמבר 2019.
טקסט תמונה : 2003 – 2002. אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. נטשתי בטריקת דלת. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הפוליטיזציה הנכלולית בוחשת בשידור הציבורי בישראל ו-הופכת אותו ל- רוֹש וְלַעֲנָה.
רוֹש ולַעֲנָה בימי האוֹפֶל של השנים 2005 – 2001 בעידן ההוא של שני המנכ"לים של רשות השידור רן גלינקא ויוסף בר-אל. הפוליטיזציה הנכלולית ההיא לגווניה השונים ממוטטת בסופו של דבר את השידור הציבורי של מדינת ישראל. תקופת מנכלותו של יוסף בר-אל את רשות השידור בשנים 2005 – 2002 שווה דיון ציבורי היסטורי מעבר לכמה הפוסטים הללו שאני מפרסם כעת בבלוג שלי. כיצד זה נפלה ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון ואהוד אולמרט בפח ומינתה בקיץ 2002 איש כה שנוי במחלוקת בלשון המעטה ולא מוכשר בעליל למנכ"ל רשות השידור הציבורית של מדינת ישראל ? עד כדי כך נכשלה בבחירתה עד שבתום שלוש שנים מאז המינוי נאלצה במאי 2005 להדיח אותו לאלתר ממשרתו הרָמָה בבושת פנים. כיצד זה הסתמכה הממשלה רק על עדותו והמלצתו של השר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן, האיש שהמליץ המלצה חמה בפני ראש הממשלה אריאל שרון להציב את יוסף בר-אל בפסגת השידור הציבורי של מדינת ישראל, מבלי לבדוק עדויות ומקורות מידע נוספים אודות המועמד ?איזה אינטרס מובהק היה למר רענן כהן להמליץ במארס 2002 בפני ראש הממשלה אריאל שרון דווקא על יוסף בר-אל לתפקיד מנכ"ל רשות השידור ?
הקדמה. רעידת אדמה משפטית פוליטית מס' 2 אירעה במדינת ישראל ביום חמישי-21 בנובמבר 2019. לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל הוגש כתב אישום קשה וחמור נגד ראש ממשלה מכהן בשם בנימין נתניהו.
ב- 19.30 של יום חמישי – 21 בנובמבר 2019 התחוללה במדינת ישראל רעידת אדמה ה-2. היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט החליט להגיש בשידור ישיר בשלושת ערוצי הטלוויזיה הארציים "כאן" 11, ערוץ 12, וערוץ 13 כתב אישום חמור ביותר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו הכולל רווי האשמות קשות בתיקי 1000, 2000 ו- 4000 והקושרים את הנאשם את ראש הממשלה למעשי מרמה, שוחד, והפרת אמונים. מדובר בשחיתות שלטונית שיטתית מתמשכת של ראש הממשלה בנימין נתניהו בת כעשור שנים. היועץ המשפטי של ממשלת ישראל אביחי מנדלבליט הדגיש חזור והדגש בעת השידור הישיר לפני שלושה ימים כי הוא עושה את עבודתו המשפטית הזאת ואת הגשת כתב האישום בלֵב כבד אך בלֵב שלם.
רעידת אדמה טלוויזיונית מס' 1 אירעה במדינת ישראל ביום שני-2 במאי 2005. לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל ולראשונה בתולדות רשות השידור החליטה ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון ובתמיכה מובהקת של היועץ המשפטי של הממשלה מני מזוז להדיח מנכ"ל רשות שידור מכהן בשם יוסף בר-אל.
ב- 2 מאי 2005 התחוללה רעידת אדמה טלוויזיונית במדינת ישראל. ממשלת ישראל בראשותו של אריאל "אריק" שרון וסגנו אהוד אולמרט ובתמיכה מובהקת של היועץ המשפטי לממשלה בימים ההם מני מזוז (היום כבוד השופט העליון מני מזוז) מדיחה את מנכ"ל רשות השידור המופרך יוסף בר-אל מכהונתו הרמה ומסלקת אותו לאלתר ממנהיגות השידור הציבורי, שנתיים וחודש אחד לפני תום מועד כהונתו החוקית בת חמש שנים. לראשונה בתולדות מדינת ישראל ובהיסטוריה של רשות השידור מודח מנכ"ל רשות שידור מכהן. יוסף בר-אל נשלח בבושת פנים הביתה. מרבית הציבור בארץ איננו ער דיו, לא מתעניין, ולא מבין את חומרת התנהלותו המתמשכת של מנכ"ל רשות השידור ההוא יוסף בר-אל בין כותלי הטלוויזיה הישראלית הציבורית -ערוץ 1 ורדיו "קול ישראל" בתקופה שבין תאריך מינויו לתפקיד הרם באפריל 2002 לתאריך הדחתו במאי 2005. האם קוראי הבלוג יכולים לתאר לעצמם את ממשלות ישראל לדורותיהן מדיחה מנכ"לים בעבר של רשות השידור ברמת אישיות כמו למשל של שְמוּאֵל אַלְמוֹג, יִצְחָק לִבְנִי, יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד, ו/או מרדכי "מוטי" קירשנבאום ? מדוע אם כן הודח דווקא יוסף בר-אל מכהונתו הרמה וסולק ממנה ע"י ממשלת אריאל "אריק" שרון וסגנו אהוד אולמרט ?
יוסף בר-אל התגלה לי כמנהל טלוויזיה כושל כבר בשנים 1993 – 1990. אולם לא מייד. וועדת המכרזים של רשות השידור בראשות מנכ"ל רשות השידור אַרְיֵה מֶקֶל ויו"ר הועד המנהל של רשות השידור אהרון הראל ז"ל בחרה בו ב- 10 ביולי 1999 להיות מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית. היא העדיפה אותו על פניהם של שני מועמדים אחרים נסים משעל יבד"ל ויוסי צמח ז"ל. מנהל כל רשת שידור באשר היא נושא על כתפיו אחריות כבדה. הוא איננו רק האחראי הראשי לשידור התוכן אלא מתפעל ראשי של הטכנולוגיה, כוח אדם, וההתנהלות הלוגיסטית בתוכה. התוכן המשודר איננו רק פרי טעמו של מנהל הטלוויזיה שהוא כידוע העורך הראשי של הרשת, אלא גם פועל יוצא של ניהול נבון וניצול הגיוני של משאבי השידור העומדים לרשותו, לרבות תפעול נכון ויעיל של כוח האדם, ושימוש מושכל בלוגיסטיקה המורכבת של רשת הטלוויזיה בראשה ניצב. הבקיעים הראשונים בכישרון הניהול הטלוויזיוני של יוסף בר-אל הופיעו בכל עצמתם בשידור הישיר בשבת אחה"צ – 9 בפברואר 1991 (בעיצומה של מלחמת המפרץ ה- 1) בו קטע וגדע בעת השידור הישיר ההוא על סמך שיקול עריכה מזויף ופגום את הפנדלים במשחק 1/2 הגמר על גביע הטוטו שהתקיים בבאר שבע בין קבוצות מכבי חיפה – בית"ר ת"א שתוצאתו הייתה 0:0 בתום הארכה בת 30 דקות בדקה ה- 120 של המשחק, בעת ששתי הקבוצות נערכו לבעיטות ההכרעה מ- 11 מ'. הוא מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית המופרך יוסף בר-אל נימק את הקטיעה והגדיעה חסרות ההיגיון והפשר של השידור הישיר בטענה טלפונית סתמית, מגוחכת, ומטומטמת מביתו, אותה מסר למפקח חדר הפיקוח הראשי (Master Control) של הטלוויזיה הישראלית הציבורית באותם ימי המלחמה ההם של שנת 1991 כשעם ישראל היה ספון בביתו מחמת הטילים של האויב העיראקי סאדאם חוסיין המהנדס אלי קרייתי, ושַח בזאת הלשון : "…ליואש אלרואי היה כבר מספיק כדורגל…". המפקח אלי קרייתי ירה מייד, השיב לו, וביקש ממנו, כלהלן : "…תשמע יוסף בר-אל תמתין עוד כמה דקות, המשחק מסתיים מייד, נותרו רק בעיטות ההכרעה מ- 11 מ', אלו הן הדקות המכריעות של המשחק והשידור הישיר… זהו שיא המתח, אל תקטע…". יוסף בר-אל התרתח וזעק לשפופרת הטלפון : "אלי קרייתי תעשה את אשר פקדתי עליך. ליואש אלרואי היה מספיק כדורגל. תוריד אותו ואת הכדורגל שלו מהשידור הישיר, ותשים במקומו טייפ שידור חוזר של שירים עם שרה'לה שרון". מעשה חלם. זה מה שאלי קרייתי סיפר לי בתום שיחת הטלפון המביכה והמטומטמת כדבריו עם יוסף בר-אל נבחרו ובכירו של הוועד המנהל של רשות השידור בראשות ומנכ"ל רשות השידור אריחה מקל. ובכן, המשחק בין מכבי חיפה לבית"ר ת"א הסתיים בתיקו 0:0 בתום 120 דקות ושתי הקבוצות נערכו לבעיטת הכרעה מ- 11 מ'. השידור ישיר של משחק הכדורגל בטלוויזיה הישראלית הציבורית היה אמור להימשך עוד דקות אחדות. את המשחק ההוא שידרו מאיר איינשטיין והפרשן אבי רצון. היציעים היו ריקים לחלוטין (על פי הוראת כוחות הביטחון בשל ירי טילים עיראקיים על ישראל). רק כמה מסכות אב"כ לשעת חירום של עובדי הטלוויזיה הישראלית הציבורית שהיו מונחות על כמה מושבים באצטדיון בבאר שבע היו עֵדוֹת יחדיו עם 2.000000 (שני מיליון) צופי טלוויזיה מסוגרים בבתיהם לשיאה של דרמת כדורגל שעמדה להסתיים בתוך דקות ספורות בפנדלים. מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יוסף בר-אל גדע את השידור הישיר ברגע השיא שלו בנימוק ש- "ליואש אלרואי כבר היה מספיק כדורגל", כאילו מדובר באמביציה אישית, בהגשמה במשימת שידור ישיר כאילו פרטית שלי. בלתי מתקבל על הדעת שמנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית באשר הוא, יורה על גדיעה וקטיעה של מבצע שידור ישיר הכרוך בהפקה גדולה של הסעת ניידת השידור הגדולה על תכולתה פלוס נספחים טכנולוגיים פלוס הסעת 60 עובדי הטלוויזיה הישראלית הציבורית מירושלים לבאר שבע, עיר שנמצאת מחוץ לטווח הטילים של סאדאם חוסיין, הפקה שהוא אישר לי אותה ושרויה בשיא הדרמה הספורטיבית שלה ואשר נותרו דקות ספורות להכרעתה ולסיומה. לא הגיוני. היה מדובר בטמטום מוחלט שמעולם לא פגשתי כמותו. הבנתי שבראש הטלוויזיה הישראלית הציבורית ניצב אדם לא רק שאיננו מוכשר ורחוק מלהיות חכם, אלא גם קל להשפעה ונוח ללחצים ע"י אנשים שעומדים במוקדי כוח שונים. אגב בית"ר ת"א ניצחה 3:5 בבעיטות ההכרעה מ- 11 מ' והעפילה למשחק הגמר. מסכת הפנדלים שודרה כתקציר – כתבה מוקלטת באורך של כ- 3:00 דקות במהדורת "מבט" מאוחרת יותר, אולם זה כבר לא היה חשוב. היה ברור שבראש הטלוויזיה הציבורית הישראלית ניצב איש כושל ועלוב בשם יוסף בר-אל. כלל לא היה מפתיע כשהצהיר פוליטית את מה שהצהיר ללא כחל ושרק כעבור אחת עשרה שנים שחלפו (מאז 9 בפברואר 1991) את ההצהרה ההיא בעיתון "מעריב" של יום שישי – 26 באפריל 2002, הצהרה שזעזעה את אֹשְיוֹת העיתונאות הדמוקרטית במדינה חופשית כישראל. הוא יוסף בר-אל הביע את דעתו באותו היום ההוא ב- 26 באפריל 2002 בפני גב' שרי מקובר עיתונאית "מעריב", כי הוא כמנהיג השידור הציבורי המיועד (עֶרֶב מינויו למנכ"ל רשות השידור על פי החלטת ראש הממשלה אריאל שרון ובהמלצת השר הממונה רענן כהן) מתחייב כלהלן : "אם ראש הממשלה יבקש ממני משהו ויגיד לי שהבקשה על פי הערכתו היא לטובת עם ישראל, אעשה מה שהוא יאמר לי". לא ייאמן…? דווקא ייאמן ועוד איך ייאמן…! האיש הזה יוסף בר-אל שנשא את עיניו לכס מנכ"ל רשות השידור הצטייר כחנפן פוליטי שסר למרותו של ראש הממשלה אריאל שרון ומצדיע לשר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן. פארסה. מעולם לא נראה מחזה אבסורדי מחורבן שכזה בו מנכ"ל רשות השידור והעורך הראשי המיועד שלה מתרפס ומתחנף בצורה כל כך גלויה, חשופה, וברורה לממנים שלו, ומבטיח להם את ההבטחה הזאת בסגנון החנפני והמלקק הזה, "…אם ראש הממשלה יבקש ממני משהו ויגיד לי שהבקשה על פי הערכתו היא לטובת עם ישראל, אעשה מה שהוא יאמר לי…". כאילו הוא עובד אצלם. צחוק הגורל היה שאותה הממשלה ואותו ראש הממשלה אריאל שרון שמינו אותו בחוֹם ובאמונה פוליטיים למִשְרָה הַרָמָה הזאת של מנכ"ל רשות השידור במארס / אפריל – 2002, היו אלה שגם הדיחו אותו והעיפו אותו קיבינימט מהכס הרם בחלוף שלוש שנים ב- 2005, בתמיכתו המובהקת של היועץ המשפטי דאז של הממשלה, מֶנִי מָזוּז.
טקסט מסמך : יום שישי – 26 באפריל 2002. קטע עיתונות מדהים שנשמר. העיתון "מעריב" מנכ"ל רשות השידור המיועד יוסף בר-אל מחווה את דעתו בפני עיתונאית "מעריב" גב' שרי מקובר את על עצמו ואומר לה כלהלן : "אלוהים קרא לי ואמר ג'ו, סיים את המשימה שלך", והוסיף בריאיון ההוא למראיינת שרי מקובר, ריאיון שזעזע את אֹוֹשיות העיתונאות במדינה דמוקרטית כישראל, וכה הוסיף לה : "אם ראש הממשלה יבקש ממני משהו ויגיד לי שהבקשה היא לטובת עם ישראל, אעשה מה שהוא יאמר לי". יוסף בר-אל המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור הבא במקום רן גלינקא המודח, הציג את עצמו בפני העם כ-שרת תקשורתי אישי של ראש הממשלה אריאל שרון ולא כשרת תקשורתי ציבורי של כלל הציבור במדינת ישראל. כעבור שלוש שנים מיום מינויו לתפקיד מנכ"ל רשות השידור הדיחה אותו אותה ממשלת ישראל ואותו ראש הממשלה אריאל שרון ב-2 במאי 2005 מכהונתו הרמה לעבר זוויותיה האפלוליות של ההיסטוריה של השידור הציבורי שהיו לו פעם גם הרבה מאוד רגעים איכותיים רוויי אינטגריטי ו-דיגניטי (!). (באדיבות העיתון "מעריב").
לקראת תחילת כיסוי עונת הכדורגל בספטמבר 1991 היה ברור לי שהתוכנית "משחק השבת" אמורה להיות שוב מסמך עיתונאי קטוע וגדוע מפאת היעדר אמצעי הפקה, שידור, צילום, ועריכה. משהו בדומה ל תוכנית "מבט ספורט" ש-דן שילון ו-אלכס גלעדי הפיקו בסוף שנות ה- 60 וראשית עשור ה- 70 של המאה שעברה. ההבדל היה נעוץ כמובן בפער שבין שתי התקופות. שניהם, שני המנהלים דן שילון ואלכס גלעדי פעלו בעידן ימי בראשית של מנכ"ל רשות השידור ה- 1 שמואל אלמוג ז"ל ומנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית ארנון צוקרמן יבד"ל, בעוד אנוכי פעלתי וניהלתי בימים שהטלוויזיה הישראלית הציבורית כבר הייתה וותיקה ומבוססת. מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יוסף בר-אל בעצה אחת עם מנהל שירותי חטיבת ההפקה שלו מר יוסף "יוסי" משולם החליטו להקצות לי שני צוותים מידי ימי שישי ושבת לצורך כיסוי משחקי הליגה הלאומית (ליגת העל היום) בכדורגל. כלומר, יכולתי לכסות רק כ- % 33 ו/או במקרה הטוב משהו כמו % 50 מהמשחקים. עיתונאות מפגרת ובלתי נסבלת ו-מצב בלתי מתקבל על הדעת בשעה שהטלוויזיה הישראלית הציבורית המונופוליסטית מחזיקה בידיה באופן בלעדי ובלבדי את זכויות השידורים של הכדורגל הישראלי. היה מדובר במנהל מופרך של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשם יוסף בר-אל. בספטמבר 1991 בראשית עונת הכדורגל ההיא של עונת 1992 / 1991 כלו כל הַקִצִים, ואז אמרתי לו ל-יוסף בר-אל בפרצופו את דעתי עליו : "הניהול שלך מגוחך ושיקול דעתך הטלוויזיוני לקוי. אם אנוכי קונה (באישורך) את זכויות השידורים המדוברות, ומשלם עבורם ממון, אזי תטפל אתה בסחורת השידור הזאת כראוי ו-כפי שאנחנו מעניקים אותו ל- כדורגל הישראלי הלאומי, ובצע את המשימה כמצופה מעיתונאי רציני, ו/או וותר על כל העניין". ב- 13 בספטמבר 1991 כתבתי לו ל- יוסף בר-אל את מכתב ההתפטרות שלי מניהול חטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית, וכה אמר הטקסט הבא, כלהלן : "אינני יכול עוד לשאת באחריות לעליבות הנוראית שהשתררה בשידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית", רשמתי לו.
טקסט מסמך : יום שישי – 13 בספטמבר 1991. מכתב ההתפטרות שלי מתפקידי כמנהל חטיבת הספורט (עמוד מס' 1 מתוך 3) כפי שהוגש למנהל הטלוויזיה ישראלית הציבורית מר יוסף בר-אל בגין מחסור באמצעי צילום והפקה. "אינני יכול עוד לשאת באחריות לעליבות הנוראית שהשתררה בשידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית", כתבתי לו. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : יום שישי – 13 בספטמבר 1991. מכתב ההתפטרות שלי מתפקידי כמנהל חטיבת הספורט (עמוד מס' 2 מתוך 3) כפי שהוגש למנהל הטלוויזיה ישראלית הציבורית מר יוסף בר-אל בגין מחסור באמצעי צילום והפקה. "אינני יכול עוד לשאת באחריות לעליבות הנוראית שהשתררה בשידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית", כתבתי לו. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : יום שישי – 13 בספטמבר 1991. מכתב ההתפטרות שלי מתפקידי כמנהל חטיבת הספורט (עמוד מס' 3 ואחרון מתוך 3) כפי שהוגש למנהל הטלוויזיה ישראלית הציבורית מר יוסף בר-אל בגין מחסור באמצעי צילום והפקה. "אינני יכול עוד לשאת באחריות לעליבות הנוראית שהשתררה בשידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית", כתבתי לו. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
בתום דברי הביקורת שלי ולאחר כתיבת המכתב הזה הפכתי לבר פלוגתא של מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית,יוסף בר-אל. הוא אומנם שיפר במשהו את אמצעי ההפקה, הצילום, והעריכה של חטיבת הספורט בראשותי אך סומנתי על ידו כיריב שלו. אף על פי כן הלך עמי כברת דרך וניאות לבקשתי לא רק לשדר ישיר את משחק הגמר על הגביע האנגלי ליוורפול – סנדרלנד במאי 1992, אלא הסכים שאעשה זאת מעמדת שידור באצטדיון "וומבליי". "…יואש אלרואי שתהיה לי בריא… זה באמת לא טוב לשדר אירוע ספורט ברמה כזאת הנערך באנגליה מהמוניטור Off tube בירושלים…", שַח לי לפתע במין מתק שפתיים, בנינוחות מפתיעה, בסגנון חנפני, אבל ברצינות תהומית. כשרצה הוא ידע להיות ג'נטלמן מארץ הג'נטלמנים. השַדָּר מאיר איינשטיין ז"ל היה הנהנה העיקרי ועימו כלל צופי הטלוויזיה במדינת ישראל בימים ההם.
טקסט מסמך : 21 במאי 1992. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 27 שנים. מאיר איינשטיין ז"ל משדר ישיר את את משחק הגמר על הגביע האנגלי בין קבוצות ליוורפול וסנדרלנד מעמדת שידור באצטדיון "בלומפילד". עיתונאי "מעריב" מר אבי מלר מחווה את דעתו אודות השידור הישיר ההוא. (באדיבות העיתון "מעריב").
תקופת ניהולו של יוסף בר-אל את הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים 1993 – 1990 הייתה עבורי מפח נפש ויחד עם זה סוף ועמו התחלה חדשה. ביוני 1992 נבחר יצחק רבין ז"ל (אז,בן 70) שוב לראש ממשלת ישראל. הוא מינה את גב' שולמית אלוני ז"ל מנהיגת מפלגת מר"צ לשרת החינוך והתרבות. שולמית אלוני הבלתי נלאית הצליחה לחולל תהפוכות ומפנה מרחיקי לכת ברשות השידור. היא הציעה למנכ"ל רשות השידור אריה מקל יבד"ל משרת קונסול מטעם משרד החוץ באטלנטה – ארה"ב בתנאי שיפנה את הכס למרדכי "מוטי" קירשנבאום ז"ל. אריה מקל הסכים ללכת. ב- 18 באפריל 1993 התמנה מוטי קירשנבאום במקומו למשרה הרמה. בעת שיחות התחקיר שניהלתי עם גב' שולמית אלוני ב- 2005 אמרה לי, כלהלן : "…ביקשתי ממוטי קירשנבאום לפטר מייד לאלתר את יוסף בר-אל מתפקידו כמנהל הטלוויזיה בשל היותו פוליטיקאי ולא עיתונאי…". מוטי קירשנבאום לא מילא את פקודתה מייד. הוא המתין קמעא ואז ביולי 1993 הדיח את יוסף בר-אל ומינה במקומו את יאיר שטרן למנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית. בראשית עידן מוטי קירשנבאום כמנכ"ל רשות השידור אולם בטרם פרס את השפעתו הדרמטית עליה ועל כלל השידור הציבורי, החליט מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יוסף בר-אל בעצה אחת עם הממונה הישיר שלי מנהל חטיבת החדשות אלימלך רם ז"ל לסלק ולהעביר את תוכנית האקטואליה העיתונאית "מבט ספורט" עתירת הרייטינג ששודרה מידי יום חמישי בשבוע משמונה בערב לשתיים עשרה וחצי אחר חצות. לא יאומן…? ייאמן ועוד איך ייאמן…! במקום "מבט ספורט" תוכנית אקטואליה וותיקה איתנה בתחום קונקרטי בעלת ערך עיתונאי – חדשותי שפנתה לדור הצעיר והמבוגר כאחד, הוא שיבץ לשמונה בערב בימי חמישי ההם את תוכנית הנֶפֶל הבריטית הקנויה, "בֶּנִי הִיל", הנוֹאֵף המזדקן עם השפנפנות שלו. צריך להבין את פשר התזוזות והפניות : "בֶּנִי הִיל" תוכנית קנויה, עלובה, ומחורבנת שודרה ב- Prime time של השידור הציבורי. היה ברור לכולם שיוסף בר-אל מתנקם בי אישית. הוא ראה בי איש שורר, חוצפן, ועצמאי מידי שאיננו מעושי דברו, ואשר פוגע בכבודו. עניינו של ציבור צופי הטלוויזיה בישראל לא הזיז למנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית ההיא שקוראים לו יוסף בר-אל. העיקר היה להראות ליואש אלרואי מי השולט כאן. היה מדובר במנהל טלוויזיה מופרך ואיש עָלוּב שניצל את ההזדמנות האחרונה לפגוע בי באופן אישי על חשבון הציבור בטרם ישתלט מנכ"ל רשות השידור החדש מוטי קירשנבאום ז"ל על הנעשה ועל המתחולל ב- ד' אמותיה של רשות השידור ההיא שכידוע הורכבה משני גופי השידור של הטלוויזיה הישראלית הציבורית (עדיין בטרם הפכה לערוץ 1 לאחר הקמתו ומיסודו של ערוץ 2 ב- 4 בנובמבר 1993 על שלוש זכייניותיו "רשת" + "קשת" + "טלעד") ורדיו "קול ישראל". הרצתי לאֵלִימֶלֶך רָם וליוֹסֵף בַּר-אֵל את מחאותיי ב- 2 וב- 28 במאי 1993. הנה הן כלשונן. המחאה ליוסף בר-אל נכתבה בכתב ידי ובדם לבי.
טקסט מסמך : 2 במאי 1993. ראשית עידן מנכ"ל רשות השידור החדש מר מרדכי "מוטי" קירשנבאום. זהו מכתבי למנהל חטיבת החדשות והבוס הישיר שלי אלימלך רם הדן בהעתקת "מבט ספורט" תוכנית אקטואליה עשירה ברייטינג המשודרת באורח קבע בשמונה בערב והעברתה ללא שום סיבה מוצדקת לחצות וחצי (00.30). לא יאומן…? דווקא ייאמן ועוד איך ייאמן…! אשנה ואומר שוב, היה מדובר במנהל מופרך ועלוב של רשת הטלוויזיה הציבורית של מדינת ישראל בשם יוסף בר-אל. הטלוויזיה הישראלית הציבורית הפכה זה מכבר לבימת שידור רדודה ערב הקמתו של ערוץ 2 המסחרי. הסטת "מבט ספורט" לשעה שבה כל הדור הצעיר וגם המבוגר נמים כבר את שנתם הייתה החלטה אומללה של מנהל טלוויזיה לא מוכשר ומחורבן בשם יוסף בר-אל שנסמך על תמיכתם הפעילה של מנהל החדשות החלש שלו אלימלך רם ז"ל, ומנהל חטיבת תוכניות הכושל שלו אליעזר יערי יבד"ל. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : יום שישי – 28 במאי 1993. ראשית עידן מנכ"ל רשות השידור החדש מר מרדכי "מוטי" קירשנבאום . זהו מכתב המחאה שכתבתי בכתב ידי ודם לבי ושלחתי למנהל הטלוויזיה יוסף בר-אל אודות הסטת "מבט ספורט" לחצות וחצי בימי חמישי בשבוע, והצבתה במקומה בשמונה בערב את תוכנית הבידור הקנויה והקלוקלת "בני היל" הנואף המזדקן. עותקים מהמסמך נשלחו למנהל חטיבת התוכניות אליעזר יערי ומנהל מחלקת ההגשה גב' יפה מישורי ז"ל. שאלתי את עצמי, מילא יוסף בר-אל, אולם כיצד זה מנהל חטיבת התוכניות אליעזר יערי מסכים לשיבוץ עלוב וקלוקל כזה, ומדוע ולמה מנכ"ל רשות השידור החדש מוטי קירשנבאום עדיין מחריש ואיננו מתערב נוכח שידור ציבורי כל כך בזוי וירוד, בשעה שב- Prime time שלו משודר נֶפֶל עלוב ומשפיל שכזה "בני היל" הנואף המזדקן, ושני המנהלים הבכירים שם אלימלך רם ואליעזר יערי מסכינים, ממלאים פיהם מים, ושותקים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
זה לא היה הכל. הטלוויזיה הישראלית הציבורית והטכנולוגיה שלה נוהלו ביד כושלת. כולם ראו את זה אך ביכרו לשתוק. ב- 13 ביוני 1993 שיגרתי מכתב מחאה לדוד יוגב (לשעבר איש חיל האוויר) שהיה עכשיו מנהל שירותי ההנדסה בטלוויזיה הישראלית הציבורית (בתקופת מנהל הטלוויזיה יוסף בר-אל) המבקר את ניהולו והתנהלותו. הוא דוד יוגב זכה במכרז מנהל חטיבת ההנדסה של הטלוויזיה הישראלית הציבורית לפני כמה שנים והוכיח כי הסיסמה ההיא, "הטובים לחיל האוויר", היא לעיתים חסרת כיסוי. הוא היה מנהל חסר יוזמה, לא יעיל, שלא קידם במאום את הטלוויזיה הישראלית הציבורית. הטכנולוגיה הטלוויזיונית לא רק שהייתה מועטה, מיושנת, ומוגבלת אלא קפאה על שמריה. שיגרתי לו את המסמך בצער רב גם מפני שבסך הכול היה איש טוב ונוח לבריות, אך שוב חסר לחלוטין רוח מנהיגות. דוד יוגב הגשים במידה רבה את הסלוגן האמריקני "Good guys – finish last". עותק מהמסמך הטכנולוגי נשלח גם למנכ"ל החדש מוטי קירשנבאום. הטלוויזיה הישראלית הציבורית הייתה קטסטרופה. היא הפכה לשוֹר עצל במקום להיות סוס אציל דוֹהֵר.
טקסט מסמך : 13 ביוני 1993. מכתב מחאה מנומק (עמוד מס' 1 מתוך 2) שנשלח על ידי למר דוד יוגב מנהל חטיבת ההנדסה של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בתקופת יוסף בר-אל, על שאיננה עומדת ברמת השירותים שהיא נדרשת להעניק לשידורי הספורט. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 13 ביוני 1993. מכתב מחאה מנומק (עמוד מס' 2 ואחרון מתוך 2) שנשלח על ידי למר דוד יוגב מנהל חטיבת ההנדסה של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בתקופת יוסף בר-אל, על שאיננה עומדת ברמת השירותים שהיא נדרשת להעניק לשידורי הספורט. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
בקיץ 2002 התמנה יוסף בר-אל למנכ"ל רשות השידור במקומו של רן גלינקא שהודח ע"י ראש הממשלה אריאל שרון. מפני שהפכתי לבר פלוגתא שלו מקדמת דנה הוא הורה למ"מ מנהל הטלוויזיה מר יוסף "יוסי" משולם ז"ל להורות לי לשדר את אירועי הספורט מחו"ל Off tube מהמוניטור בירושלים לרבות מונדיאל הכדורגל של יפן / קוריאה 2002. זה היה הַקֵץ. המסמכים מהתקופה האפלה היא נשמרו והוכיחו כי הסלוגן "ההיסטוריה שבה על צירה" עשוי ו/או עלול להיות נכון. חשוב ומכך שהם מאפשרים לי לתעד עבור קוראי הבלוג את מציאות הימים ההם ולהוכיח כי אמת דיברתי. לא יאומן…? דווקא ייאמן ועוד איך ייאמן…!
טקסט מסמך : 15 ביוני 2002. נכתב על ידי לבוס הישיר שלי מנהל חטיבת החדשות רפיק חלבי אודות החלטתו של מ"מ מנהל הטלוויזיה יוסי משולם לשדר את אירועי הספורט הרלוואנטיים מחו"ל בשיטת Off tube מהמוניטור בירושלים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 18 ביוני 2002 (עמוד מס' 1 מתוך 2). נכתב על ידי למ"מ מנהל הטלוויזיה יוסי משולם אודות מדיניות שידורי ה- Off tube מהמוניטור בירושלים של אירועי ספורט מחו"ל. ברור שהנחתי את המפתחות על שולחנם של מנכ"ל רשות השידור המופרך יוסף בר-אל ויוסי משולם שלו שכיהן בתפקיד מ"מ מנהל ערוץ 1, והלכתי הביתה. עליבות שאין דומה לה יחדיו בלווה ב-חשרת עבים, השתררו על הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ורשות השידור. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 18 ביוני 2002 (עמוד מס' 2 ואחרון מתוך 2). נכתב על ידי למ"מ מנהל הטלוויזיה יוסי משולם ז"ל אודות מדיניות שידורי ה- Off tube מהמוניטור בירושלים של אירועי ספורט מחו"ל. עליבות שאין דומה לה, חשרת עבים, השתררו על הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 וכיסו את שמי רשות השידור. ברור שהנחתי את המפתחות על שולחנם של יוסף בר-אל ויוסי משולם והלכתי הביתה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
התייצבותו של מוטי קירשנבאום ב- 18 באפריל 1993 בפסגת השידור הציבורי יחדיו עם הדחתו של יוסף בר- אל מכֵּס ניהול הטלוויזיה הישראלית הציבורית, והמינוי של יאיר שטרן לתפקיד מנהל הטלוויזיה הבא – שינו בבת אחת את המצב העגום לטובה. במאי 2005 הדיחה ממשלת ישראל את יוסף בר-אל מכהונתו כמנכ"ל רשות השידור. מוטי קירשנבאום ויאיר שטרן כבר לא היו בסביבה. שמם ופועלם ברשות השידור נשכח. במקומו של יוסף בר-אל שסולק מהשידור הציבורי התמנה מרדכי שקלאר למנכ"ל רשות השידור. אולם זה כבר לא היה אותו דבר כמו החיזיון ההוא לפני תריסר שנים באפריל 1993 כשמוטי קירשנבאום ז"ל ויאיר שטרן יבד"ל הפציעו בשמי הרשות.
פוסט מס' 843. הועלה לאוויר על ידי ביום ראשון – 24 בחודש נובמבר של שנת 2019. כל הזכויות שמורות למפיק, הכותב, והמחבר יואש אלרואי.
אשנה ואומר שוב : הפוליטיזציה הנכלולית בוחשת והופכת את השידור הציבורי בישראל ל-רוש ולענה. עליבות, חנפנות, וחרבון מטעמו של מנכ"ל רשות השידור ההוא יוסף בר-אל מאפיינים את ימי האוֹפֶל ההם בשנים 2005-2001. הפוליטיזציה המטונפת לגווניה השונים ממוטטת בסופו של דבר את השידור הציבורי של מדינת ישראל. תקופת מנכלותו של יוסף בר-אל את רשות השידור בשנים 2005-2002 שווה דיון ציבורי היסטורי הרבה יותר מפורט מעבר לכמה הפוסטים הללו שאני מפרסם כעת בבלוג שלי, מפני שהיא זכורה לדיראון, לחרפה, ולתועבת עולם. כיצד זה נפלה ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון ואהוד אולמרט בפח ומינתה בקיץ 2002 איש כה שנוי במחלוקת וכה לא מוכשר בעליל ו-בלשון המעטה למנכ"ל רשות השידור הציבורית של מדינת ישראל…??? עד כדי כך נכשלה בבחירתה עד שבתום שלוש שנים מאז המינוי ההוא היא עצמה נאלצה ב- 2מאי 2005 להדיח אותו לאלתר ממשרתו הרָמָה בבושת פנים בגין שחיתות והענקת שוחד מסך. כיצד זה הסתמכה הממשלה רק על עדותו והמלצתו של השר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן, האיש שהמליץ המלצה חמה בפני ראש הממשלה אריאל שרון להציב את יוסף בר-אל בפסגת השידור הציבורי של מדינת ישראל מבלי לבדוק עדויות ומקורות מידע נוספים אודות המועמד…??? איזה אינטרס מובהק הנחה את מר רענן כהן להמליץ במארס 2002 בפני ראש הממשלה אריאל שרון לבחור ולמנות דווקא את יוסף בר-אל הַנֶפֶל ההוא לתפקיד מנכ"ל רשות השידור…??? לכן אנוכי שןנה ואומר שוב ושוב ופעם אחר פעם כי הפוליטיזציה הנכלולית והמנובזת בחשה והפכה את השידור הציבורי ההוא בישראל ל- רוש ולענה. עליבות, חנפנות, וחרבון פרי ניהולו של מנכ"ל רשות השידור ההוא יוסף בר-אל אפיינו את ימי האוֹפֶל ההם בשנים ההן של 2005 – 2001.
הייתה זאת שרת החינוך לשעבר גב' שולמית אלוני ז"ל שזכרה את הסיטואציה הטלוויזיונית התקשורתית המטונפת ההיא בשנים ההן של 2005 – 2002 הנוגעות ל-מנכ"ל ההוא של רשות השידור ההיא יוסף בר-אל ההוא, ולא החשתה ומיהרה לומר לי בעת שיחות התחקיר ההכרחיות ההן…(בכמות לא מעטה)… שערכתי עמה בשנים 2007 – 2005 שנגעו למחקר וכתיבת הספר "רוש ולענה" במסגרת הסדרה רחבת ההיקף בת 13 ספרים שכותרתה המשותפת ל- 13 הספרים האלה, "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה", את הטקסט הזה, כלהלן : "…לאחר שממשלת ישראל בראשות יצחק רבין ז"ל ועל פי המלצה שלי כ-שרה הממונה על ביצוע חוק רשות השידור מינתה את מוטי קירשנבאום ז"ל ב- 18 באפריל 1993 למנכ"ל רשות השידור במקום אריה מקל ז"ל \, ביקשתי ממנו במפורש להדיח לאלתר את יוסף בר-אל מתפקידו כמנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית משום שסברתי שמדובר באיש טלוויזיה מושחת מבחינה פוליטית שכל הזמן עסוק בהענקת טובות טלוויזיוניות – פוליטיות לכל מיני פוליטיקאים…".
הערה נוספת שלי : יוסף בר-אל נבחר לתפקיד מנהל הטלוויזיה במכרז ב- 10 ביולי 1990. בראש וועדת המכרז ישבו מנכ"ל רשות השידור דאז אַרְיֵה מֶקֶל יבד"ל ויו"ר הוועד המנהל של רשות השידור דאז אַהֲרוֹן הַרְאֵל ז"ל. יוסף בר-אל זכה במשרה והביס את המתחרה שלו לתפקיד בימים ההם נסים משעל שנשא בתפקיד מ"מ מנהל הטלוויזיה הזמני מאז נובמבר 1989 בתום סיום כהונתו של מר חיים יבין . אנוכי שהיתי ב- 10 ביולי 1990 ברומא וניהלתי עם ציוותי השידור שלי את השידורים הישירים של משחקי מונדיאל הכדורגל של איטליה 1990.
ב- 2 במאי 2005 התחוללה כאמור רעידת אדמה במדינת ישראל. ממשלת ישראל בראשותו של אָרִיאֵל "אָרִיק" שָרוֹן וסגנו אֵהוּד אוֹלְמֶרְט מדיחה את מנכ"ל רשות השידור יוֹסֵף בַּר-אֵל מכהונתו הרמה ומסלקת אותו לאלתר ממנהיגות השידור הציבורי. לראשונה בתולדות מדינת ישראל ובהיסטוריה של רשות השידור מודח מנכ"ל רשות שידור מכהן. יוסף בר-אל נשלח בבושת פנים הביתה. מרבית הציבור בארץ איננו עֵר דיו, לא מתעניין, ולא מבין את חומרת התנהלותו המתמשכת של מנכ"ל רשות השידור יוֹסֵף בַּר-אֵל בין כותלי הטלוויזיה הישראלית הציבורית -ערוץ 1 ורדיו "קול ישראל" בתקופה שבין תאריך מינויו לתפקיד הרם באפריל 2002 לבין תאריך הדחתו במאי 2005. ראש הממשלה אָרִיאֵל שָרוֹן נטה חֶסֶד ליוֹסֵף בַּר-אֵל. הרי הוא היה השושבין הראשי שמינה אותו למשרה התקשורתית הרמה. באפריל 2005 עדיין התלבט אָרִיאֵל שָרוֹן האם צריך לנקוט במהלך פיטורין כה דרמטי. הוא השתעשע במחשבה שניתן לגרור את העניין ואולי איך שהוא להימנע מהדחתו של הנבחר שלו יוסף בר-אל, אולם אז ניצב בדרכו היועץ המשפטי לממשלה מֶנִי מַזוּז (יועץ משפטי שהותיר עלי רושם עצום כמו אחד מהיועצים המשפטיים שקדמו לו יִצְחָק זָמִיר) שאמר לו, לאריאל שרון, כלהלן : "…אדוני ראש הממשלה, אין לך ברירה לנוכח הסיאוב והשחיתות הנוראית ששוררת ברשות השידור תחת שלטונו של מנכ"ל הרשות יוסף בר-אל…". מני מזוז כתב כהאי לישנא מדוע אין לראש הממשלה אריאל שרון שום ברירה אלא להדיח לאלתר את יוסף בר- אל מכהונתו הרמה, והוסיף : "יוסף בר-אל פעל בניגוד לחוק ולכללי מִנְהָל תקין בהקשרים שונים, ובהם מינוי מקורבים, העסקה וקידום עובדים ללא מכרזים כדין, התקשרויות עם יועצים חיצוניים ועם מפיקי תוכניות ללא קבלת אישור של הגורמים המוסמכים". הסוף כאמור ידוע. ראש הממשלה אריאל שרון הביא ב- 2 במאי 2005 את פרשת הדחת מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל להצבעה בממשלה. 13 שרים הצביעו בעד ההדחה, 2 שרים הצביעו נגד ההדחה, ו- 3 שרים נמנעו. האם קוראי הבלוג יכולים לתאר לעצמם את ממשלות ישראל לדורותיהן מדיחה מנכ"לים בעבר של רשות השידור ברמת אישיות כמו למשל של שְמוּאֵל אַלְמוֹג, יִצְחָק לִבְנִי, יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד, ו/או מרדכי "מוטי" קירשנבאום ? מדוע אם כן הודח דווקא יוסף בר-אל מכהונתו הרמה וסולק ממנה ע"י ממשלת אריאל "אריק" שרון וסגנו אהוד אולמרט ? חמשת הפוסטים הקודמים שכותרתם דנו בעניין וענו במידה רבה על השאלה המורכבת הזאת.
יוסף בר-אל התגלה לי כשניווטתי בשעתו בעבורו את שידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית כמנהל טלוויזיה כושל, לא מוכשר, לא חכם, ולכן כוחני, כבר בשנים ההן 1993 – 1990. אנשים חכמים אינם משתמשים בכוח אלא בשִכְלָם אולם זאת לא הייתה התגלות מיידית. וועדת המכרזים של רשות השידור בראשות מנכ"ל רשות השידור אַרְיֵה מֶקֶל ויו"ר הועד המנהל של רשות השידור אהרון הראל ז"ל בחרה בו ב- 10 ביולי 1993 להיות מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית. הוועדה העדיפה אותו על פניהם של נסים משעל ויוסי צמח. מנהל כל רשת שידור באשר היא נושא על כתפיו אחריות כבדה. הוא איננו רק האחראי הראשי לשידור התוכן אלא מתפעל ראשי של הטכנולוגיה, כוח אדם, וההתנהלות הלוגיסטית בתוכה. התוכן המשודר איננו רק פרי טעמו של מנהל הטלוויזיה שהוא כידוע העורך הראשי של הרשת, אלא גם פועל יוצא של ניהול נבון וניצול הגיוני של משאבי השידור העומדים לרשותו, לרבות תפעול נכון ויעיל של כוח האדם, ושימוש מושכל בלוגיסטיקה המורכבת של רשת הטלוויזיה בראשה ניצב. הבקיעים הראשונים בכישרון הניהול הטלוויזיוני של יוסף בר-אל הופיעו בכל עוצמתם בשידור הישיר בשבת אחה"צ – 9 בפברואר 1991 (בעיצומה של מלחמת המפרץ ה- 1) בו קטע וגדע בעת השידור הישיר ההוא על סמך שיקול עריכה מזויף ופגום את הפנדלים במשחק חצי הגמר על גביע הטוֹטוֹ שהתקיים בבאר שבע בין קבוצות מכבי חיפה – בית"ר ת"א. הוא נימק את הגדיעה חסרת ההיגיון בטענה טלפונית מגוחכת מביתו אותה מסר למפקח המאסטר באותה שעה המהנדס אלי קרייתי, כלהלן : "…ליואש אלרואי היה כבר מספיק כדורגל…". אלי קרייתי העביר לי את הוראת יוסף בר-אל לאולפן ב' שם שהיתי כעורך המשדר הישיר. רצתי בבהלה ל- Mater Control (מרחק של כ- 15 מטרים. חדר ה- Master Control וחדר הבקרה של אולפן ב' שכנו באותה הקומה השנייה של בניין הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשכונת רוממה בירושלים). זאת הייתה ריצת אמוק. הייתי נרגז מאוד נוכח פשר ההחלטה החובבנית של מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית כשהספקתי לשמוע את המפקח אלי קרייתי משיב לו ממש לידי בזאת הלשון : "יוסף בר-אל תמתין עוד כמה דקות , המשחק מסתיים מייד, נותרו רק בעיטות ההכרעה מ- 11 מ', זה שיא המתח, אל תקטע". יוסף בר-אל התרתח : "אלי קרייתי תעשה את אשר פקדתי עליך", ציווה עליו והוסיף, "ליואש אלרואי היה מספיק כדורגל. תוריד אותו ואת הכדורגל שלו מהשידור הישיר ותשים במקומו שידור חוזר של שרה'לה שרון". זה מה שאלי קרייתי סיפר לי בתום שיחת הטלפון המביכה והמטומטמת כדבריו עם מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית שקוראים לו יוסף בר-אל. המשחק בין מכבי חיפה לבית"ר ת"א הסתיים בתיקו 0:0 בתום 120 דקות ושתי הקבוצות נערכו לבעיטת הכרעה מ- 11 מ'. החלק הזה של השידור ישיר של משחק הכדורגל ההוא של חטיבת הספורט בראשותי בטלוויזיה הישראלית הציבורית היה בשיאו העיתונאי המסקרן, ונכון להימשך עוד דקות אחדות עד להכרעה האחרונה. את המשחק ההוא שידרו מאיר איינשטיין ז"ל והפרשן אבי רצון יבד"ל. היציעים היו ריקים לחלוטין (על פי הוראת כוחות הביטחון בשל ירי טילים עיראקיים על ישראל). רק כמה מסכות אב"כ לשעת חירום של עובדי הטלוויזיה שהיו מונחות על כמה מושבים באצטדיון בבאר שבע היו עֵדוֹת יחדיו עם 2000000 (שני מיליון) צופי טלוויזיה מסוגרים בבתיהם לשיאה של דרמת כדורגל שעמדה להסתיים בתוך דקות ספורות בפנדלים. מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יוסף בר-אל גדע את השידור הישיר ברגע השיא הכי מותח שלו בנימוק ש- "…ליואש אלרואי היה כבר מספיק כדורגל…", כאילו מדובר במשימת שידור ישיר פרטית שלי. הבנתי שבראש הטלוויזיה הישראלית הציבורית ניצב אדם לא רק שאיננו מוכשר אלא גם קל להשפעה ונוח ללחצים ע"י כל מיני אנשים מחוץ לרשות השידור שנחצבים במוקדי כוח שונים. כך התנהלה הטלוויזיה הישראלית הציבורית ב- 9 בפברואר 1991 ע"י המנהל יוסף בר-אל שנבחר לתפקיד הרם של מנהל הטלוויזיה הישראלית הישראלית ב- 10 ביולי 1990 ע"י וועדת המכרז ההיא ו-על פי הוראה מפורשת של ראש הממשלה דאז יצחק שמיר, וכפי שהנחה את מנכ"ל רשות השידור אריה מקל דאז לפעול. כלל לא היה מפתיע כשאותו יוסף בר-אל הצהיר פוליטית את מה שהצהיר ללא כחל ושרק כעבור אחת עשרה שנים שחלפו (מאז 9 בפברואר 1991) בעיתון "מעריב" של יום שישי – 26 באפריל 2002, הצהרה שזעזעה את אֹשְיוֹת העיתונאות הדמוקרטית במדינה חופשית כישראל. הוא הביע את דעתו הנחרצת ההיא באותו היום ההוא בפני גב' שרי מקובר עיתונאית "מעריב", כי הוא כמנהיג השידור הציבורי המיועד מעכשיו (עֶרֶב מינויו למנכ"ל רשות השידור על פי החלטת ראש הממשלה אריאל שרון ובהמלצת השר הממונה רענן כהן) מתחייב כלהלן : "…אם ראש הממשלה יבקש ממני משהו ויגיד לי שהבקשה על פי הערכתו היא לטובת עם ישראל, אעשה מה שהוא יאמר לי…". לא ייאמן…(?) דווקא ייאמן…(!). יוסף בר-אל מנהיג השידור הציבורי במדינה חופשית ודמוקרטית הכריז את ההכרזה הזאת וגם התכוון לה. מנכ"ל ירוד של רשות השידור לא חשש להעביר ב- 26 באפריל 2002 באמצעות העיתון "מעריב" מסר נִקְלֶה לציבור שיש לו רק פירוש אחד, "…יוסף בר-אל הוא נאמנו של ראש הממשלה אריאל שרון וכו'…ואיננו נאמן של השידור הציבורי…". רוֹש ולַעֲנָה. ב- 2 במאי 2005 החליטה אותה הממשלה שמינתה אותו למשרה הרמה ואותו ראש ממשלה אריאל שרון שהציב אותו בפסגת השידור הציבורי להעיף אותו משם קיבינימט לירכתיה האפלוליים של רשות השידור ההיא. בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל ובפעם הראשונה בתולדות רשות השידור הודח מנכ"ל רשות שידור מכהן. לאיש העלוב והנחות הזה שסולק מהכס הַרָם קוראים יוסף בר-אל. הנה הוא שוב לפניכם קטע העיתון ההוא של "מעריב" שיצא לאור ביום שישי ההוא של 26 באפריל נושא את כותרות ה-שחץ והחנופה לראש הממשלה ההוא אריאל שרון.
טקסט מסמך : יום שישי – 26 באפריל 2002. העיתון "מעריב" מנכ"ל רשות השידור המיועד יוסף בר-אל מחווה את דעתו בפני עיתונאית "מעריב" גב' שרי מקובר את על עצמו : "אלוהים קרא לי ואמר : ג'ו סיים את המשימה שלך", והוסיף בריאיון שזעזע את אושיות העיתונאות במדינה דמוקרטית כישראל : "אם ראש הממשלה יבקש ממני משהו ויגיד לי שהבקשה היא לטובת עם ישראל, אעשה מה שהוא יאמר לי". כעבור שלוש שנים מיום מינויו לתפקיד מנכ"ל רשות השידור החליטה אותה ממשלת ישראל ואותו ראש ממשלה אריאל שרון להדיח ולסלק את אותו יוסף בר-אל ב-2 במאי 2005 לצמיתות מכיסאו הנישא ומכהונתו הרמה. (באדיבות העיתון "מעריב") .
קטעי העיתונות הבאים מחודש מאי של 2005 הם תזכורת איתנה ומספרים היטב את סיפור הדחתו של מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל באמצע כהונתו מתפקידו הרם ע"י ממשלת ישראל . בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל ובתולדות רשות השידור הציבורית של מדינת ישראל מסולק מנכ"ל רשות שידור בעודו נושא בתפקידו. ההדחה חסרת התקדים הזאת סוקרה בהרחבה בעיתונות הישראלית במאי 2005. יוסף בר-אל כיהן כשלוש שנים בתפקיד מנכ"ל רשות השידור. שנתיים ימים לפני תום תקופת כהונתו שהייתה אמורה להסתיים בקיץ 2007 השליכה אותו ממשלת ישראל משורות רשות השידור. שני שרים בממשלה מר מאיר שטרית וגב' דליה איציק הרימו יד נגד ההדחה והגנו על יוסף בר-אל מהטעמים והנימוקים שלהם כמעט בחרוף נפש. והיו להם נימוקים "טובים". הסֵיאוּב ושוחד המסך הגיעו לשיאים חדשים שלא היו כמותם מעולם בשידור הציבורי. השר מאיר שטרית דיווח כלהלן ב- 2005 לעיתון "הָאָרֶץ" : "מאז שמונו יוסף בר-אל למנכ"ל רשות השידור ואברהם נתן (הערה שלי : איש "ליכוד" מוצהר) ליו"ר הוועד המנהל של רשות השידור יש שם שקט ואני רואה שינוי לטובה". כמה ימים אח"כ שודרה בערוץ 1 תוכנית שלימה במסגרת "מבט שני" שהוקדשה בלבדית לשר מאיר שטרית. לא ייאמן…? דווקא ייאמן ועוד איך ייאמן…! עיתונאית חוקרת נמרצת ועירנית מעיתון "הארץ" בשם גב' ענת באלינט חשפה שוב ושוב את התנהלותו הקלוקלת (בלשון המעטה) בשנים ההן של 2005 – 2002 והעניקה לניהול המר והכושל שלו תהודה ענקית. לא ניתן עוד היה לסובב את הגלגל לאחור. הצטרפו אליה עיתונאים נוספים כמו גב' סימה קדמון, אהוד "אודי" אשרי ז"ל, יניב זך, רז שכניק, גב' יולי חרומצ'נקו, דורון צברי, איתמר אייכנר, אמנון דנקנר, דן מרגלית, בועז גריילסמר, אילאיל שחר, גיא מרוז, ואחרים שתיעדו אף הם את מחדלי מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל. היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז ומשרד מבקר המדינה הגדירו זאת כניהול נעדר יושרה ולחלוטין לא תקין. להלן חלק מקטעי העיתונות מחודש מאי של 2005 שתיעדו את פרשת ההדחה של יוסף בר- אל מתפקידו כמנכ"ל רשות השידור.
ראה "הארץ" מ- 1 במאי 2005 . עיתון "הארץ". מאמר מערכת של "הארץ" הדן בפיטורי מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל יום לפני הדחתו ע"י ממשלת ישראל.
ראה "ידיעות אחרונות מ- 21 במאי 2005. עמוד השער של מאמר שכותרתו "מלחמה" של מר דורון צברי בגיליון "7 ימים" של "ידיעות אחרונות" שדן ברשות השידור בימי שלטונו של מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל, וקובע כי רשות השידור הציבורית של מדינת ישראל היא הגוף המסואב והמושחת ביותר בישראל ".
ראה "ידיעות אחרונות" מ- 21 במאי 2005. גיליון "7 ימים" של "ידיעות אחרונות". קטע מתוך המאמר הארוך "מלחמה" של דורון צברי שדן ברשות השידור המושחתת והמסואבת תחת שלטונו של מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל. נושא המאמר רחב ההיקף נחקר ונכתב ע"י דורון צברי והודפס ב- "ידיעות אחרונות" לאחר שממשלת ישראל ברשות אריאל שרון וסגנו אהוד אולמרט הדיחה אותו מכהונתו הרמה ב- 2 במאי 2005.
ראה "ידיעות אחרונות" מ- 21 במאי 2005 . גיליון "7 ימים" של "ידיעות אחרונות" . קטע נוסף מתוך המאמר הארוך "מלחמה" של דורון צברי שדן ברשות השידור המושחתת והמסואבת תחת שלטונו של מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל. נושא המאמר רחב ההיקף נחקר ונכתב ע"י דורון צברי והודפס ב- "ידיעות אחרונות" לאחר שממשלת ישראל ברשות אריאל שרון וסגנו אהוד אולמרט הדיחה אותו מכהונתו הרמה ב- 2 במאי 2005.
ראה ידיעות אחרונות" מ- 21 במאי 2005 . גיליון "7 ימים" של "ידיעות אחרונות". עוד קטע מתוך המאמר הארוך "מלחמה" של דורון צברי שדן ברשות השידור המושחתת והמסואבת תחת שלטונו של מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל. נושא המאמר רחב ההיקף נחקר ונכתב ע"י דורון צברי והודפס ב- "ידיעות אחרונות" לאחר שממשלת ישראל ברשות אריאל שרון וסגנו אהוד אולמרט הדיחה אותו מכהונתו הרמה ב- 2 במאי 2005.
ראה "הארץ" מ- 6 במאי 2005 . עיתון "הארץ". העיתונאי המזהיר אהוד "אודי" אשרי ז"ל תוקף בחריפות רבה את שני השרים גב' דליה איציק ומאיר שטרית שהגנו על מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל והצביעו בממשלה נגד הדחתו מכהונתו הרמה בנימוקי שווא ותירוצים מסולפים.
העיתונאי המוכשר והאמיץ אהוד "אודי" אשרי ז"ל תופש את מקומם של עיתונאי רשות השידור הפחדנים, השְבֵעִים, והחלשלוּשים (לא כולם, מרביתם) ומתחשבן ב- 6 במאי 2005 באמצעות המקלדת השנונה שלו בעיתון "הָאָרֶץ" עם שני הָמֵבִישִים השַר מֵאִיר שִיטְרִית והשָרָה דַלְיָה אִיצִיק.
טקסט מסמך : עיתון "הארץ". 6 במאי 2005. עיתונאי "הארץ" האמיץ והבלתי נשכח אהוד "אודי" אשרי ז"ל מביע את דעתו ללא כחל ושרק אודות מעשה הצבעתם העלוב של שני השרים הדלים מאיר שטרית ודליה איציק בישיבת הממשלה (ב- 2 במאי 2005) בעניין סילוקו והדחתו של מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל מהכס הרם בגין שחיתות, שוחד מסך, ונפוטיזם. לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל ולראשונה בתולדות רשות השידור הודח מנכ"ל רשות שידור מכהן. (באדיבות עיתון "הארץ" והמו"ל מר עמוס שוקן).
ראה גם "ידיעות אחרונות" מ- 29 באפריל 2005. העיתון "ידיעות אחרונות". הכתבת גב' סימה קדמון עוסקת במאמר שלה "נאחז במסך" בהדחתו הצפויה של מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל ממשרתו הרמה ע"י ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון וסגנו אהוד אולמרט.
ראה גם "ידיעות אחרונות" מ- 29 באפריל 2005 . העיתון "ידיעות אחרונות". גוף המאמר "נאחז במסך" של גב' סימה קדמון העוסק בהדחתו הצפויה של מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל ממשרתו הרמה ע"י ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון וסגנו אהוד אולמרט.
ראה גם "הארץ" מ- 2 במאי 2013 . עיתון "הארץ". קריקטורה של הקריקטוריסט החד, השנון, והמדויק מר עמוס בידרמן ומאמר של העיתונאי – משפטן זאב סגל ז"ל העוסקים בהדחת מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל מכהונתו הרמה ע"י ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון וסגנו אהוד אולמרט. ההדחה נעשתה על פי חוות דעתו החד משמעית של היועץ המשפטי לממשלה מני מזוז.
ראה גם "הארץ" מ- 2 במאי 2013. העיתון "מעריב". הח"כ מסיעת העבודה איתן כבל מדווח ל- "מעריב" כי מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל אמר לו כהאי לישנא : "תרשום את הטלפון שלי ותתקשר בכל עניין שאתה צריך". לא ייאמן…? דווקא ייאמן…!
ראה גם "הארץ". העיתונאית החוקרת והנמרצת גב' ענת באלינט חושפת במדור הכלכלה של עיתון "הארץ" ב- 22 ביולי 2004 את ההידרדרות החמורה ומצבה הכספי הנואש של רשות השידור בעידן המנכ"ל יוסף בר-אל.
ביום חמישי – 22 ביולי 2004 פרסמה גב' ענת באלינט מאמר במוסף הכלכלי של עיתון "הארץ" שכותרתו זועקת לשמים : "ממצאים חמורים על מצבה של רשות השידור בדו"ח של חב' ברייטמן – אלמגור, הגירעון של רשות השידור גדול פי שישה מכפי שהציג יוסף בר-אל. ממכתב ששלח יו"ר רשות השידור מר אברהם נתן עולה כי המנכ"ל יוסף בר-אל דיווח על גירעון של 35 מיליון שקל ב- 2002 לעומת 200 מיליון שקל כפי שמופיע בדו"ח של חב' ברייטמן – אלמגור". בגוף המאמר הוסיפה גב' ענת באלינט : "זאת הפעם הראשונה שיו"ר הוועד המנהל של רשות השידור אברהם נתן, אשר עד עתה נקט מדיניות של הסכמה מלאה עם המנכ"ל יוסף בר-אל, יוצא נגדו ומצביע על כך שהמנכ"ל העביר לוֹ ולשרי הממשלה דיווח לא נכון". מאמר התחקיר של גב' ענת באלינט לא זכה בשעתו לכתב הגנה של רשות השידור.
טקסט מסמך : מדהים (!). 22 בחודש יולי של שנת 2004. מדור הכלכלה של עיתון "הָאָרֶץ" והעיתונאית ענת באלינט חושפים את ההידרדרות החמורה ומצבה הכספי הנואש של רשות השידור בעידן המנכ"ל יוסף בר-אל. בחלוף תשעה חודשים ו- עשרים ימים ב- 2 במאי 2005 הדיחה ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון את מנכ"ל רשות השידור המכהן יוסף בר-אל מכיסאו הרם בעוון שוחד מסך ושחיתות וגירשה אותו לקרן זווית אפלולית בירכתי ההיסטוריה הציבורית של השידור הציבורי. (באדיבות "הארץ" ומו"ל הארץ" מר עמוס שוקן).
המשנה לפרקליטת המדינה גב' מרים רובינשטיין שלחה למנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל בחודש יוני של שנת 2004 מכתב חריף ביותר בעקבות מינויו הבלתי ראוי של עֵרָן הָדַס כאחראי ללוח המִשדרים של ערוץ 1. במסמך כתבה גב' מרים רובינשטיין את הטקסט כלהלן : "בדיון שנערך במשרדה בעניין עֵרָן הָדַס, יוסף בר-אל לא טרח לדווח במדויק לאנשי הוועדה, ודרך ההתנהלות הזאת איננה ראויה בלשון המעטה". מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל מיהר שוב להאשים את היועצת המשפטית שלו גב' חנה מיצקביץ' הבוחשת נגדו בקדרה. בטרם אולימפיאדת אתונה 2004 מינה מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל ללא מכרז באוקטובר 2003 את מזכירתו האישית גב' אילנה זַנְגִילְבָּאף למנהלת שירותי המנהל של ערוץ הטלוויזיה 33 וערוץ 34 במקומו של גיסה מֵאִיר בַּר שנשוי לאחותה. את מֵאִיר בַּר מינה למנהל מחלקת הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1. גם כן ללא מכרז. מדהים (!). העיתונאים הוותיקים "והאמיצים" בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1, רובם משת"פים ו- מוגי לֵב של ממש ניצבו בצידי הדֶרֶךְ ו-שתקו כרגיל. הם לא שאלו את המנכ"ל המופרך שלהם שאלה מתבקשת אחת, גם לא דרך אגב, "אלו כישורים מקצועיים יש לגב' אילנה זנגילבאף כדי לנהל ערוץ טלוויזיה ציבורי – ממלכתי במדינת ישראל ?". רק קומץ, אנשי וועד עיתונות – הפקה בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1, וכמה מהם באגודת העיתונאים בירושלים בראשותה ומנהיגותה דאז של גב' וֶורד ברמן הקימו קול זעקה בפרקליטות המדינה. נראה היה כי המנכ"ל נסוג וביטל כעבור שלושה חודשים את שני המינויים הנפוטיסטיים שלוֹ חסרי כל היגיון.
ראה גם "הארץ" מ- 3 במאי 2005. כתבת עיתון "הארץ" גב' ענת באלינט מדווחת לקוראי העיתון כי ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון וסגנו אהוד אולמרט אישרה ברוב גדול את הדחת מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל. בנוסף מביאה ענת בלינט את תגובתו של השר אהוד אולמרט שקובע כלהלן : "לראש הממשלה אריאל שרון היה קושי פסיכולוגי לנקוט את הצעד הזה של פיטורי יוסף בר-אל".
ראה "ידיעות אחרונות" מ- 3 במאי 2005. כתב העיתון "ידיעות אחרונות" מר רז שכניק מדווח לקוראיו כי יוסף בר-אל הוא מנכ"ל רשות השידור הראשון שהודח מתפקידו ע"י ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון וסגנו אהוד אולמרט".
ראה "ידיעות אחרונות" מ- 3 במאי 2005. גוף הכתבה של כתב "ידיעות אחרונות" מר רז שכניק בו הוא מדווח לקוראיו כי יוסף בר-אל הוא מנכ"ל רשות השידור הראשון שהודח מתפקידו ע"י ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון וסגנו אהוד אולמרט".
ראה "ידיעות אחרונות מ- 3 במאי 2005. כתב העיתון "ידיעות אחרונות" איתמר אייכנר סוקר את הדחת מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל מתפקידו.
ראה "מעריב" מ- 3 במאי 2005. כתבי העיתון "מעריב" מר יניב זך וגב' אילאיל שחר סוקרים את הדחת מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל ע"י ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון וסגנו אהוד אולמרט.
ראה "הארץ" מ- 3 במאי 2005. ביקורת טלוויזיה של כתב עיתון "הארץ" אהוד "אודי" אשרי ז"ל ביום הדחת יוסף בר-אל ע"י ממשלת ישראל מהכהונה הרמה של מנכ"ל רשות השידור.
ראה "הארץ" מ- יום שישי – 6 במאי 2005 . כתבת עיתון "הארץ" גב' ענת באלינט סוקרת (1 מתוך 2) את פרשת פיטוריו של מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל ע"י ממשלת ישראל.
ראה "הארץ" מ- יום שישי – 6 במאי 2005 . כתבת עיתון "הארץ" גב' ענת באלינט סוקרת (עמ' 2 מתוך 2) את פרשת פיטוריו של מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל ע"י ממשלת ישראל .
ראה "הארץ" מ- 3 במאי 2005 . עיתון "הארץ". סגן ראש הממשלה אהוד אולמרט מספר כי מכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל הציע לו שוחד – תוכנית טלוויזיה שבה הוא יופיע לעיתים קרובות.
ראה "הארץ" מ- 1 במאי 2005. פרופסור גבי וויימן מאוניברסיטת חיפה תוקף את אופן הניהול של יוסף בר-אל את רשות השידור. למחרת הודח מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל ממשרתו ע"י ממשלת ישראל.
ראה "הארץ" מ- 1 במאי 2005. מאמר מערכת של עיתון "הארץ" בגנות התנהלותה של רשות השידור בעידן המנכ"ל יוסף בר-אל. "אין תמורה בעד האגרה" קובע המאמר.
ראה "מעריב" מ- 17 במאי 2013. כותרת ראשית של העיתון "מעריב" מטעמם של העורך אמנון דנקנר ז"ל והכתב דן מרגלית כשבועיים לאחר הדחת מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל בעוון שוחד מסך ושחיתות : "עברתם כל גבול". בגוף המאמר כותבים השניים כהאי לישנא : "…אם הגענו למצב שבו שרים ואנשי ציבור זוללים בתיאבון שוחד מסך מידו המזוהמת של מנכ"ל רשות השידור מושחת ומשחית-ובתמורה מעניקים לו הגנה מפני הדחה מוצדקת…".
ראה "מעריב" מ- 3 במאי 2005. העיתון "מעריב" מדווח לקוראיו בעמוד השער שלו כי לראשונה בתולדות מדינת ישראל החליטה הממשלה להדיח את מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל.
מהלכי הדחתו וסילוקו של מנכ"ל רשות השידור המכהן ההוא יוסף בר-אל מהכס הרם ב-2 במאי 2005 ע"י ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון פלוס סגן ראש הממשלה אהוד אולמרט.
מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל הוציא מקופת השידור הציבורי בשנת התקציב של 2004 סכום של כ- 18.3 מיליון דולר עבור שידורי הספורט, שהם כ- 82 מיליון שקל. בצדק או לא. לא זה לֵב העניין. לב העניין הוא שמעשהו זה בא כשנתיים לאחר "תמיהתו" המתחסדת הפומבית בפני ה- Board הציבורי שלו, היינו, חברי הוועד המנהל של רשות השידור, כשאמר – שאל – תמה בכתובים כלהלן : "האם יש החלטה ברשות השידור להפוך את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 לערוץ 5 (ערוץ הספורט בכבלים) בעקבות תקציב זכויות שידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 המגיע ל- 40 מיליון שקל…?". לא ייאמן…(?) דווקא ייאמן…(!) חלק מדיווחיו של מנכ"ל רשות השידור לאנשי הוועד המנהל ולחברי וועדת הכספים של הרשות, לרבות יו"ר וועדת הביקורת של הרשות, לא עמדו מעולם במבחן המציאות. המדהים הוא שכולם שתקו. לא רק שתקו. ידעו ושתקו. השתקן הראשי בתחילתו של המשחק המושחת, המכוער, והמעוות הזה היה יו"ר הוועד המנהל של רשות השידור מר נחמן שי. צריך לציין עוד, שבעונת השידורים 2005 – 2004 נוספו למערך שידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 גם שידורי כדורגל מן ה- Premiere League האנגלית.
"אין כל חדש תחת השמש", כדברי קהלת בן דוד מלך בירושלים. הטקסט הקלסי מתייחס גם לרשות השידור בתקופתו של המנכ"ל יוסף בר-אל. אינני שונא את מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל. אינני רוחש לו טינה. אני רוחש בוז לעליבותו המקצועית. מינויו למנכ"ל רשות השידור היה שגוי ומופרך מיסודו. יותר משאני בַּז לוֹ אני בַּז לשְדֵרַת הפיקוד והמנהיגות העכשווית ההיא של הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 על דרגיה השונים. רובם מכהנים שם כמנהלי – בובה תחת השגחתו של המנכ"ל הנוכחי ההוא יוסף בר-אל. הם חדלי אישים, חסרי יושרה מינימלית, נעדרי מעש וחזון, ומְעוּטֵי כבוד מינימלי שממתינים לתלוש המשכורת בסוף החודש. זוהי שדרת פיקוד אופורטוניסטית שהפכה לחנפנית ומשת"פית, אומרת אמן למנהיגות המייצגת ערכים כל כך שליליים, וסוגדת בהִנְהוּן ראש לעריצות בשם "עיתונאות מסודרת" המזכירה משטרים אפֵלים. מדהים כיצד אנשים בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1, עיתונאים, מפיקים, ועורכים בעלי ניסיון רב בתחום השידור, מקבלים החלטות בלתי סבירות משוללות כל הגיון, מחרישים מן הצד במקרה הטוב, או מרשים לעצמם במקרה הגרוע להַנְהֵן בראשם כ- "יֶסְמֶנִים", מפני שאיבדו זה מכבר את חירותם וגם את כבודם. אין בי טיפת געגוע למוֹסַד אותו שֵרַתִּי 32 שנים והיה ביתי השני ולעיתים גם הראשון. החלטתי לפרוש מהטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ורשות השידור הייתה לאלתר וסופית. ב- 8 ביולי 2002 היום בו פרסם מנכ"ל יוסף בר-אל גילוי דעת בעיתון "ידיעות אחרונות", "…הגיע הזמן לגאוֹל את הטלוויזיה הישראלית – ערוץ 1 מיואש אלרואי…", שלח לי אלכס גלעדי מכתב אחר לחלוטין, הנושא טקסט שוֹנֶה. הנה הוא כלשונו [9].
טקסט מסמך : 8 בחודש יולי של שנת 2002. זהו המסמך המקורי שכתב לי אלכס גלעדי ז"ל. הוא תמיד קרא לי "יואשיש…". (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ובכן : הדרך הטובה ביותר להגן על "תוֹכְנַת הניהול" של השידור הציבורי מפני אנשים כמו מנכ"ל רשות השידור הנוכחי מר יוסף בר-אל, היא לדאוג לכך שהפוליטיקאים המשגיחים על אותה תוכנת הניהול והממנים את מנכ"ל רשות השידור לתפקידו, יזכרו שתמיד מישהו עוקב אחריהם, ושתמיד אפשר להדיח גם אותם. לרוֹע המזל שְבִיל הזָהָב הזה טֶרֶם נמצא במדינת ישראל. פרידתי מהטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ורשות השידור ב- 1 בפברואר 2003 בתום 32 שנות עבודה רצופות , איננה מקרית אֵפוֹא ואיננה פרישה טבעית. הייתי עצוב ומאוד כעסתי על כל מה שקרה בחודשים האחרונים אך הייתה לי תחושת הקלה מפני חשתי שאני עוזב מין גן עדן של שוטים. יכולתי לאמֵץ עכשיו אל לִבִּי את מליצת השירה הנפלאה הבאה לידי ביטוי בכל עוצמתה בפסוק א' בספר תהילים האומרת : "אַשְרֵי הָאִיש, אֲשֶר לא הָלַךְ בַּעֲצַת רְשָעִים, וּבְדֶרֶך חַטָּאִים לא עָמָד, וּבְמוֹשַב לֵצִים לא יָשָב". זאת האמת לאמיתה. חֶשְרָת הֶעָבִים של אביב 2002 החזירה אותי לימי הנוסטלגיה, לימי התקוות הגדולות, לימי ההתחלה שלי בטלוויזיה הישראלית הציבורית בקיץ מאושר אחד רווי געגועים ב- 1971, כשפגשתי לראשונה אז את אלכס גלעדי ודן שילון ייבדלו לחיים ארוכים, ואת מוטי קירשנבאום ז"ל.
ביום שני – 2 במאי 2005 הדיחה ממשלת ישראל בראשותו של אריאל שרון את מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל מתפקידו ושלחה אותו בבושת פנים לביתו. הדחה חסרת תקדים הנעשית בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל ותולדות רשות השידור. מתכנן ויוזם מהלכי ההדחה במשך חודשים ארוכים היה אהוד אולמרט סגן ראש הממשלה ושר התמ"ס שכיהן גם כשַר הממונה על רשות השידור. ראש הממשלה אריאל שרון הרים את ידו בעד הדחת מנכ"ל רשות השידור אולי מפני שהיועץ המשפטי של הממשלה מֶנִי מַזוּז קבע נחרצות כי יש להעיף את יוסף בר-אל מתפקידו הרָם בעקבות מִמצאיו השליליים של מבקר המדינה. יתירה מזאת. היועץ המשפטי הודיע לשרי הממשלה כי אם הם יצביעו נגד ההדחה הוא לא יוכל להגן על החלטתם בבג"צ. מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל הצטייר זה מכבר בעיני התנועה לאיכות השלטון בראשותו של עו"ד שרגא אליעד ובעיני איגוד הבימאים והתסריטאים בישראל כמנכ"ל רשות שידור מְסוֹאָב. ב- בג"צ המתינו כבר שתי עתירות של שני הגופים האלה מאז דצמבר 2004 המבקשות להדיח אותו את יוסף בר-אל מכהונתו. אנשי ציבור מהימין והשמאל כאחד, כמו השַר אהוד אולמרט וח"כ איתן כַּבֶּל, נתנו ביטוי מרחיק לכת לסלידה שהצטברה בקרב הציבור מדרך ניהולו של יוסף בר-אל את רשות השידור. שניהם הצהירו בריש גלי בעיתונות כי מנכ"ל רשות השידור הציע להם שוחד מסך [10] ו- [11].
טקסט תמונה : חודש מאי של שנת 2002. ראש הממשלה אריאל שרון (מימין) והשר אהוד אולמרט הם שניים מראשי מדיחיו של יוסף בר-אל בעיצומה של כהונתו הרמה כ- מנכ"ל רשות השידור בשנים 2005 – 2002. מדובר ב-מקרה חסר תקדים בהיסטוריה של רשות השידור ובתולדות מדינת ישראל. (לע"מ תמורת תשלום).
מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל הודח שלוש שנים לאחר מינויו ע"י ממשלת ישראל בידי הרכב דומה של שַרים שבחר בו לכהונה הרמה ב- 2 ביוני 2002. 13 שַרים תמכו בהדחה של מנכ"ל רשות השידור שלפי דעתם שלטונו ברשות השידור היה מביש. 3 שַרים נמנעו : שר האוצר בנימין "ביבי נתניהו", דני נווה, וגם פואד בן-אליעזר ז"ל. 2 שַרים התנגדו להדחה, דליה איציק ומאיר שטרית. גב' דליה איציק נימקה את התנגדותה כלהלן : "…מעולם לא היה מנכ"ל רשות שידור שהצליח בתפקידו, כולם נכשלו ואף פעם לא הדיחו אף אחד מהם…", והוסיפה, "…אז מדוע צריך דווקא להדיח את יוסף בר- אל…". טיעון מביש, פתטי, ומַר של שַרה בממשלת ישראל (נבחרה לאחר מכן ליו"ר כנסת ישראל) הגורסת כי ממילא הכל כאילו אבוד בשירות הציבורי, הרווי ממילא בחלוקת ג'ובים ומינויים לא מקצועיים של קרובים ומקורבים, (מבקר המדינה השופט שלמה גולדברג התייחס לפרשה הזאת בחומרה רבה בדו"ח האחרון שלו במאי 2005), טיעון בלתי מתקבל על הדעת המתיישב עם ההסכמה לקבל מראש את הסֵיאוּב וחוסר ה-יושרה הקיימת גם ברשות השידור בתקופת ניהולו של יוסף בר-אל, כאל נורמה .
גב' דליה איציק נחשבה פעם לאשת ציבור מוכשרת ומתוקשרת שהייתה למרבית הפליאה באופן בלתי מובן תומכת סדרתית ונלהבת של מר יוסף בר-אל הבלתי מוכשר בעליל לאורך כל הדרך . בהיותה חברת הוועד המנהל של רשות השידור מטעם מפלגת המערך ב- 1990, הצביעה בעד מינויו של יוסף בר- אל למנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית לקדנציה של שלוש שנים , 1993 – 1990. ואז מאוחר יותר החלו להתברר יחסי הקרבה וההערכה בין גב' דליה איציק לבין יוסף בר-אל. אודי אשרי וענת בלינט חשדו בה מזמן ועלו עליה. קטע העיתונות ב- "הארץ" מ- 9 במאי 2005 חושף טפח מצורת הקשר והתמיכה ההדדית בין השניים.
ראה גם "הארץ" מ- 9 במאי 2005. ידיעה של הכתבת גב' ענת באלינט המדווחת על קשר שנראה כבלתי הגון בין חלק מהפוליטיקאים לבין מנכ"ל רשות השידור יוסף בר- אל שזועק מכל עבר.
סגן ראש הממשלה השר אהוד אולמרט לחם בכל כוחו בחודשים הראשונים להדיח לאלתר את מנכ"ל רשות השידור מתפקידו. "יפה שעה אחת קודם", הכריז אהוד אולמרט. יש להוסיף כאן שלתביעת הדחת יוסף בר-אל מתפקידו כמנכ"ל רשות השידור הצטרפה התנועה לאיכות השלטון בישראל (נוסדה ב- 1990) בראשות היו"ר שלה עו"ד אליעד שרגא. ראש הממשלה אריאל שרון לא רצה להעיף את יוסף בר-אל. הוא התמהמה, פסח על שני הסעיפים, וסחב זמן. היה לו לא נעים. הרי הוא מינה אותו לתפקיד הרם בקיץ 2002 על פי המלצתו של השר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור מר רענן כהן. אבל אז התערב היועץ המשפטי לממשלה איש משפט הגון וישר דרך בשם מני מזוז ואמר לאריאל שרון כלהלן : "אולי לא נעים לך אבל אין לך ברירה אחרת. זהו בדיוק המהלך שאתה צריך לעשות כראש ממשלה". ביום שני – 2 במאי 2005 התכנסה ממשלת ישראל כדי לדון בהדחת מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל מתפקידו. ראש הממשלה אריאל שרון הביא את פרשת ההדחה להצבעה גלויה בממשלה ואלה תוצאותיה : 13 שרים הצביעו בעד ההדחה לרבות ראש הממשלה וסגן ראש הממשלה. שלושה שרים נמנעו : שר האוצר בנימין נתניהו, דני נווה, ו- פואד בן אליעזר ז"ל. שני שרים הצביעו נגד ההדחה ויצאו להגנתו של יוסף בר-אל, היו אלה גב' דליה איציק ומאיר שטרית. ב- 2 במאי 2005 הדיחה ממשלת ישראל את יוסף בר-אל מתפקידו כמנכ"ל רשות השידור באמצע כהונתו, וסילקה אותו מהכס הרם לעַד.
פוסט מס' 843. הועלה לאוויר ביום ראשון – 24 בנובמבר 2014.
פוסט מס' 843. הפוליטיקה הָנַכְלוּלִית מסיטה את השידור הציבורי מהדרך הַיָשָר והופכת אותו ל-רוֹש וְלַעֲנָה. ממשלת ישראל ממנה בספטמבר 2001 את רָן גָלִינְקָא למנכ"ל רשות השידור ומדיחה אותו במארס 2002. ב- מארס / אפריל 2002 ממנה הממשלה בראשות אריאל שרון את יוֹסֵף בַּר-אֵל למנכ"ל זמני של רשות השידור במקומו של רָן גָלִינְקָא המודח ומעניקה לו ב- 2 ביוני 2002 מינוי קבע לתקופה של חמש שנים עד ה- 2 ביוני של שנת 2007. ב- 2 במאי 2005 אותה ממשלת ישראל ואותו ראש ממשלה אריאל שרון מדיחים גם את יוסף בר-אל ו-מסלקים אותו לשולי המדמנה בפאתי ההיסטוריה (בצֶדֶק). הצצה לסבך הניהול של חטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 בראשית עשור 2000. פוסט מס' 843. כל הזכויות שמורות ליואש אלרואי.
———————————————————————————————————-
פוסט חדש מס' 843 : הועלה לאוויר ביום ראשון – 24 בנובמבר 2019. כל הזכויות שמורות ליואש אלרואי.
———————————————————————————————————-
טקסט תמונה : 2003 – 2002. אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. נטשתי בטריקת דלת. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הקדמה. הופעתו של מנכ"ל רשות השידור הזמני רן גלינקא בסתיו 2001.
הצבתו של רָן גָלִינְקָא טירון ירוק חסר כל ניסיון בעיתונאות ותקשורת המונים לתפקיד מנכ"ל רשות השידור החדש בספטמבר 2001 ע"י השר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן (במקום אורי פורת שהתפוטר), התבררה כניסוי במטווח ירי. היה מדובר בשגיאה חמורה. טעות נואשת. מינויו לתפקיד הרָם יצר מייד אי שקט, אי וודאות, וחוסר ביטחון בעיקר בתחומי המו"מ על רכישת זכויות שידורי הספורט הרלוואנטיים ותכנון של מבצעי שידור בינלאומיים ומקומיים טלוויזיוניים עתידיים בטווח הקרוב והבינוני – בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1. שלא לדבר על טווחי התכנון הרחוקים והרחוקים מאוד. אין דבר גרוע יותר בעבודה טלוויזיונית מאִי וודאות וחוסר ביטחון הנוגע לשקט תעשייתי. תעשיית הטלוויזיה המורכבת והמסובכת עד אימה זקוקה לא רק לממון אלא לתפעולו ההגיוני. תפעולו ההגיוני והחכם הוא שאמור להוביל לאווירה של עשייה ויצירה והענקת ביטחון ליוצרים, למפיקים, ולעיתונאים. זה לא התקיים בתקופתו של רָן גָלִינְקָא. לחלוטין לא. במהרה התרבו ההוכחות כי רָן גָלִינְקָא הוא לא רק לא מוכשר אלא בשל חוסר ניסיונו המדהים הפך מייד לכלי משחק בידיו של השַר שמינה אותו לתפקיד הרם מר רענן כהן. עוד בטרם הספיקה חתימתו של עוזרתו הראשית גב' ליאורה שמעוני להתייבש על אותו הגיליון ההוא מ- 21 בנובמבר 2001, גיליון שסִיכֵּם פגישה בדרג העליון של רשות השידור (מנכ"ל רשות השידור + סמנכ"ל כספים מוטי לוי + מנהל חטיבת החדשות רפיק חלבי + אנוכי מנהל חטיבת הספורט) הדן ועוסק בהחלטתנו הטקטית המשותפת כי מונדיאל 2002 לא ישודר, והנה חיש מהר התרחשו ההדלפות המכוערות. הן צצו כפטריות לאחר הגשם בצורת כתבות בכל העיתונים היומיים שדיווחו כי רשות השידור מתכוונת בכל הרצינות לשדר נתח ממונדיאל 2002 בניגוד מוחלט למה שכתוב במסמך (ראה המסמך המצ"ב).
טקסט מסמך : 21 בנובמבר 2001. חצי שנה לפני תחילת משחקי המונדיאל של יפן / קוריאה 2002. זהו המסמך המקורי של ההחלטות ו-סיכום הפגישה אצל מנכ"ל רשות השידור רן גלינקא. סעיף 4 במסמך קובע : המונדיאל לא ישודר. המסמך נכתב ע"י גב' ליאורה שמעוני עוזרתו הראשית של מנכ"ל רשות השידור רן גלינקא. (המסמך נשמר. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
היה ברור כי השַר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן מחזיק את רָן גָלִינְקָא כ- "בן ערובה" שלו, ובוחש ומושך בחוטים מאחורי הקלעים (דבר שאסור לו לעשות על פי חוק). רָן גָלִינְקָא נעדר כל ידע בתחומי התקשורת הטלוויזיונית הודה בפניי מאוחר הרבה יותר כי הבין שאם ברצונו לזכות במינוי קבע של מנכ"ל רשות השידור (מספטמבר 2001 עד ספטמבר 2006) עליו לשתף פעולה עם השר הממנה שלו ו- לשמוע בקולו. "ברור שעשיתי שגיאות אבל טיפש אני לא. הבנתי את המשחק הפוליטי". רן גלינקא לא מצא את ידיו ורגליו בתוככי רשת שידור ציבורית שכוללת בתוכה שתי רשתות טלוויזיה ושתי רשתות רדיו בשתי שפות עברית וערבית. רשת שידור מורכבת ומסובכת ביותר להפעלה מטבע בריאתה, מכילה ומעסיקה יותר מ- 2000 (אלפיים) עובדים, ורוויה גם בוועדי עובדים מיליטאנטיים שנהנים מגיבוי מסיבי של ההסתדרות העובדים הכללית. השידורים הרוטיניים בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 המשיכו לתפקד כרגיל בששת החודשים של כהונתו כמנכ"ל רשות השידור בין ספטמבר 2001 למארס 2002 אולם תכנון וביצוע מבצעי השידור הגדולים בתחומי הספורט נפגע ללא תקנה. בראש וראשונה נפגעה אנושות לראשונה בהיסטוריה של השידור הציבורי לדורותיו, ההפקה והשתתפותה של הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 בשידורים הישירים של מונדיאל 2002. פגיעה חמורה מכל היבט : עיתונאי, טכנולוגי, וכלכלי. דבר כזה לא קרה מעולם. פתאום התברר כי אורי פורת השאיר אחריו אדמה חרוכה עם פרישתו מתפקידו כמנכ"ל רשות השידור באוגוסט 2001. רָן גָלִינְקָא נעדר כל כישרון וניסיון ניהולי לא הצליח להשתלט על הבלגן שהתרחש ברשות ובטלוויזיה לאחר תום העידן השני של אורי פורת כמנכ"ל רשות השידור. סיום כפוי באוגוסט 2001. אנוכי כמנהל שידורי הספורט שלו לא סמכתי עליו על תא"ל מיל. רן גלינקא לוחם אמיץ של צה"ל שהיה בשעתו מפקד שייטת 13. הוא לא היה יציב. הוא התנדנד. הוא כל הזמן נראה לי כמי שנחת בטעות בחופיה של רשות השידור וכי אישיותן מתנודדת והוא מט ליפול. מנכ"ל רשות השידור הזמני רן גלינקא התנהג כ- Pion (רגלי) על לוח השחמט כשהמתפעל שלו השר רענן כהן משחק בו ככלי הכי פחות חשוב על הלוח.
פלונטרים. מחלקת הספורט שהייתה אמורה להיות חטיבה עצמאית תחת פיקודו הישיר של מנהל הטלוויזיה, הייתה בעצם כל הזמן ת.פ. של חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית לטוב ולרע. בעיקר לרע. הגורל העיד למחלקת הספורט החרוצה וגם המוכשרת לדורותיה להיות כפופה לעַד לחטיבת החדשות פי מבנה ו-הנהלים הביורוקרטיים המסורבלים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. האמביציות, השאיפות, ומורל מחלקת הספורט נתקלו 1001 פעמים בהליכי אישור איטיים ו-מסורבלים, וגם בהחלטות נוקשות של מנהלי החדשות שפירושן היה "לאו" מוחלט. ההתנגשויות הרבות גם חיש מהר ליחסים אישיים קלוקֵלים לדורותיהם.
חיכוכים תמידיים, מתמידים, ומריבות שררו לאורך כל דרכה של הטלוויזיה הציבורית מאז היווסדה ב- 1968 בין חטיבת החדשות לבין חטיבת הספורט הנוגעים לשימוש באמצעי שידור צילום והפקה ועריכה, טכנולוגיה ולוגיסטיקה, והקצאת זמן מסך. שני גופים אמביציוזיים שיחסי אהבה ביניהם לא שררו שָם מעולם. מחלוקות ואי הסכמות היו מנת חלקם של שני הצדדים. מחלקת הספורט הייתה אומנם ת. פ. (תחת פיקוד) של חטיבת החדשות על פי ההיררכיה המקובלת ברשות השידור אולם שימשה במשך שנים רבות חוד החנית של הטלוויזיה למרות מידותיה הכמותיות המעטות אולם לא האיכותיות. בדרך כלל המנכ"לים ומנהלי הטלוויזיה לדורותיהם הכירו במומחיות וגדולת מבצעי שידורי הספורט הבינלאומיים והמקומיים וכישרון מנהיגיה ושמרו על הגָחֶלֶת (שלה) מפני ניהולם התובעני ולעיתים רבות גם מְקַפֵּח של כל מיני מנהלי חטיבת החדשות בעיתות זמן שונות. המחלוקות נבעו לא רק בגלל החובה להקצות בהגינות את אמצעי השידור המוגבלים של כלל הטלוויזיה הישראלית הציבורית למחלקת הספורט הכישרונית, תאבת הפקות, ואפופה בשאיפות קרב ונחושה בשל המיומנות שאפיינה אותה להציב את דגלו של ערוץ 1 בכל אתר ספורט בארץ וברחבי העולם, אלא גם בשל חוסר ידע של הניצבים בראש חטיבת החדשות ואי התחשבות פעמים רבות בצרכיה הטלוויזיוניים המיוחדים של חטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 שהייתה כפופה למנהלי חטיבת החדשות בהיררכיה הטלוויזיונית . אמביציות השידור הבלתי נלאות של מחלקת הספורט וחטיבת החדשות בסבך דליל של אמצעי צילום ועריכה הביאו להתנגשויות חריפות קבוצתיות ואף אישיות. שתי יחידות השידור הללו בעלות המוניטין פעלו על פי כללים מאוד פשוטים. שתיהן חוננו בדבקות עליונה במשימה של אנשיהן ועשו מאמצים כבירים לבצע את משימות השידור כיאות. לא היה מושג כזה "אי אפשר". הדבקות חסרת התקדים במשימות השידור של חטיבות החדשות והספורט כללה גם הסרת כל מיני אילוצים בדרכן אל יעדי השידור וכיבושם. האמביציות של שימוש באותם אמצעי שידור והפקה מעטים הן שהביאו להתנגשויות יום יומיות רבות וממושכות לאורכן של שנים רבות בין חטיבת החדשות לבין חטיבת הספורט. כל צד דאג ליוקרתו. זה לא היה סוד כי לחטיבת החדשות היה יותר כוח מאשר למחלקת הספורט בגלל המעמד ההיררכי שלה. לכן המאבק המקצועי על השתלטות אמצעי השידור הצילום וההפקה מצִדָה הביא עמו גם מדנים וריבים אישיים, ברוגזים, והאשמות והתנכלויות שפיתחו מנהלי מחלקת הספורט לדורותיהם נגד מנהליהם והבוסים שלהם, ואף הוענקו להן פרשנות אישית.
חוסר ידע, חוסר התמצאות, ואי בקיאות אלמנטרית גילתה גם הבוסית שלי גב' יָעֵל חֵן ז"ל סגנית מנהל חטיבת החדשות בישיבת מנהלים בשעתו בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ב- 14 בינואר 2001 כשהכריזה כהַאי לִישָנָא באותה ישיבת מנהלים, כלהלן : "…שיואש אלרואי לא יספר לי סיפורים, ה- BBC איננו משדר בכלל ספורט…הייתי בלונדון ולא ראיתי שם שום שידורי ספורט…". היה מדובר לא רק ב-חובבנות לשמה אלא גם טיפשות. זה היה בתקופה שמנכ"ל רשות השידור הזמני מר רָן גָלִינְקָא התנדנד כעלה נידף ו/או כ- לוּלָב רפוי שמתנודד מצד לצד (כל הגדרה טובה) תחת עוֹל משרתו הרמה והנכבדה (והנחשקת). כמעט הכול היה מותר אז. גם להצהיר הצהרות חסרות שחר כי ה- BBC איננו משדר בכלל ספורט. דווקא מפני שכיבדתי אותה החלטתי לכתוב לה מסמך מפורט (מגובה במסמכי RAR) ולהעמיד אותה על טעותה החמורה ועד כמה אין לה מושג בתחום. בחודש ינואר 2001 החלה כבר חֶשְרָת עַבִים לכסות את שמי השידור הציבורי. במארס 2001 הודח רָן גָלִינְקָא מתפקידו ע"י ראש הממשלה אָרִיאֵל "אָרִיק" שָרוֹן. השר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן לא התייצב לצידו. במקומו של רָן גָלִינְקָא התמנה לתפקיד מנכ"ל רשות השידור יוֹסֵף בַּר-אֵל . אולם בל אקדים את המאוחר בעניין חובבנותה של גב' יָעֵל חֵן ז"ל וגב' צְלִילָה רוֹז תבד"ל באותה ישיבת מנהלים דאז ב- 14 בחודש ינואר של שנת 2001. התיעוד הקונקרטי הזה הופיע בסוף הפוסט.
המחלוקות בעידן מנהל מחלקת הספורט דן שילון בשנים 1970 – 1969.
התוכנית "מבט ספורט" שתיעדה בשנים ההן את משחקי הליגה הלאומית בכדורגל (ליגת העל היום) שינתה את פני הטלוויזיה הציבורית בישראל והפכה ללהיט שידור פופולארי עתירת צפייה ורייטינג בקרב הציבור בארץ, אך סבלה בד בבד כבר אז מתנאי הפקה לקויים. השידור הציבורי היה כבד, מסורבל, ועצלן מרגע לידתו, והתשתית הטכנולוגית שלו מצומצמת ומיושנת. בראש חטיבת שירותי ההפקה ומחלקת הצילום בפילם של הטלוויזיה הישראלית הציבורית ניצבו אנשים שלא ראו עין בעין את מאמצי השידור והעבודה העיתונאית האדירה שהשקיעו אנשי מחלקת הספורט בראשותו של דן שילון. אנשי שירותי ההפקה היו ממונים על הקצאת אמצעי הצילום לכל התחנה והתייחסו ל- "מבט ספורט" מנקודת מבט של פקידים ביורוקרטיים כאל סניף בטלוויזיה. הפקת "מבט ספורט" בשבתות הייתה מרוץ נגד הזמן בשל הפרש הזמן בין שעת סיום המשחקים לבין שעת תחילת התוכנית . למרות הפופולאריות המדהימה של התוכנית רצו הממונים בטלוויזיה לחסוך כסף במהירות הביצוע של ההפקה. דן שילון ועוזרו אלכס גלעדי רצו מאידך לשפר את הלוגיסטיקה ואמצעי השידור של "מבט ספורט". הם ביקשו להעניק את התנאים הטובים ביותר לשדרים הבכירים שלהם אז בתקופה ההיא יאיר שטרן, איתן עמית, דן מרגלית, נחמן שי, חנוך קינן, עמוס כרמלי, ואמציה לבקוביץ'.
בעונת הכדורגל של 1970- 1969 הוקדמה התוכנית "מבט ספורט" משידור מיום ראשון בעֶרֶב למוצ"ש. רק ארבע שעות הפרידו עכשיו בין סיום המשחקים בכל רחבי הארץ ומלאכת הצילום שלהם לבין מועד שידורה של התוכנית "מבט ספורט". היה מדובר בהפקה, עריכה, ושידור צפופים רבי סיכונים טכנולוגיים ולוגיסטיים, ודן שילון חש שחטיבת שירותי ההפקה בראשות יוֹסִי לַנְדָאוֹ ומחלקת הצלמים בניהולם של הצלמים דָוִד "דוּדוּ" הִירְשְפֶלְד ז"ל ושְרָגָא מֶרְחָב יבד"ל אינה עונה לצרכים המיוחדים של הפקת "מבט ספורט". ב- 28 בדצמבר 1969 הריץ שוב מכתב תלונה נרגז למנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית חַגַּי פִּינְסְקֶר ז"ל באמצעות מנהלו הישיר יוֹרָם רוֹנֵן ז"ל.
טקסט מסמך : 28 בדצמבר 1969. מכתבו של מנהל מחלקת הספורט דן שילון למנהל הטלוויזיה חגי פינסקר הדן בקשיי ההפקה של התוכנית "מבט ספורט" המשודרת מידי מוצ"ש ומסקרת את משחקי הליגה הלאומית בכדורגל הנערכים בשבתות בשעות אחה"צ. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : שנות ה- 70 של המאה הקודמת. עמוס בינקין (משמאל) ויחזקאל גרופר (מימין), שניהם רבי אומנים בפיתוח מהיר ויעיל של כ- 100000000 (מאה מיליון) feet של פילם Reversal בצילומי חדשות וספורט, ותוכניות בטלוויזיה הישראלית הציבורית, בתקופה של רבע מאה של שנים. (התמונה באדיבות יחזקאל גרופר. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
אחת מנקודות המחלוקת החריפות ביותר בין עורכי התוכנית דָן שִילוֹן ואָלֶכְּס גִלְעָדִי לבין יוֹסִי לַנְדָאוֹ מנהל שירותי ההפקה הייתה עַלוּת איסוף החומר המצולם מהמגרשים באמצעות הפעלת מוניות מיוחדות והבאת פילם ה- Reversal לפיתוח מיידי במעבדה של עָמוֹס בִּינְקִין ויְחזקאֵל גְרוּפֶּר בבניין הטלוויזיה הישראלית בשכונת רוממה בירושלים. עָמוֹס בִּינְקִין היה הממונה הראשי על פיתוח הפילם בתחנה ויחזקאל גרופר שימש סגנו. דן שילון הקציב שתי מוניות לכל משחק מצולם. מונית אחת הביאה את חומר הפילם לחדר המעבדה בבניין הטלוויזיה ברוממה ירושלים בתום המחצית הראשונה. המונית השנייה הטיסה אותו בסיום המשחק Film שכלל גם את הראיונות שערכו הכתבים עם השחקנים והמאמנים במגרשים השונים בתום ההתמודדויות.
טקסט תמונה : ראשית שנות ה- 70 של המאה הקודמת. מעבדת הפילם בבניין הטלוויזיה הישראלית ברוממה – ירושלים. טכנאי מעבדת הפילם יורם שירזילי עסוק בפיתוח חומר הפילם של משחקי הכדורגל בליגה הלאומית. (לע"מ תמורת תשלום).
מנהל חטיבת שירותי ההפקה והביצוע בטלוויזיה הישראלית הציבורית ההיא, יוֹסִי לַנְדָאוֹ התנגד לרעיון איסוף חומרי הצילום מהמגרשים של דָן שִילוֹן ורצה לחסוך. הוא דרש להקים מערכת היסעים מרוכזת מתל אביב. הדבר האט כמובן את שיטת האיסוף כולה. בעניינים האלה שגיאה גוררת שגיאה. הבאה מאוחרת של החומר למעבדה לצורך פיתוחו, גורמת לפיגור בעריכה, והכנתו לשידור. דָן שִילוֹן שוב צעק "געֶוָואלד" לעברם של מנהל החדשות יוֹרָם רוֹנֵן ז"ל ומנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית חַגַּי פִּינְסְקֶר. זה היה ב- 4 בינואר 1970.
טקסט מסמך : ימי בראשית, 4 בינואר 1970. זהו המסמך המקורי ששלח מנהל מחלקת הספורט דן שילון למנהל החדשות יורם רונן, ובו הוא מתלונן נגד תפקודו של מנהל שירותי ההפקה בטלוויזיה הישראלית יוסי לנדאו. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
נדמה היה כי אנשי מפתח בטלוויזיה הישראלית הציבורית פשוט מתנכלים במודע להצלחתו המטאורית של דָן שִילוֹן ולתוכניתו. הם לא עשו זאת מרוע לב אך בטוח בגלל מחסור בכישרון. שילון פשוט עבר "וויה דולורוזה" משבת לשבת. "מבט ספורט" במוצ"ש – 10 בינואר 1970 היה קצר בשבע דקות מהמקובל. הוא שודר בנֵס. קשיי הפקה, לוגיסטיקה מסורבלת ותחבורה עצלנית כמו גם צילום בתנאים קשים היו בלתי מתקבלים על הדעת . למחרת ביום ראשון – 11 בינואר 1970 הציע דן שילון ברוב ייאושו לחגי פינסקר : "הגיע הזמן שייעשה חשבון נפש – אולי כדאי להפסיק את שידורי הספורט" [1].
טקסט מסמך : ימי בראשית, 11 בינואר 1970. זהו המסמך המקורי החמור והקשה שכתב דן שילון למנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית חגי פינסקר ז"ל ומנהל חטיבת החדשות יורם רונן ז"ל. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט : "…תנאי העבודה הפכו להיות בלתי נסבלים ורק נס מביא אותנו לשידור. הזהרתי בשבוע שעבר כי מרבית הצלמים ששובצו לשבת אינם מתאימים לצילומי כדורגל וכי הצלמים הטובים לא שובצו לעבודה מזה תקופה ארוכה. זאת לבד מן הבעיות הקבועות של עורכי הסרטים, תחבורה, וכיו"ב. תוכנית הספורט בטלוויזיה אינה זוכה להתעניינות מזערית מצד שירותי ההפקה בבניין. הגיע הזמן שייעשה חשבון נפש – אולי כדאי להפסיק את שידורי הספורט…".
ביום שישי – 23 בינואר 1970 הוא כבר לא היה יכול יותר ושלח לחַגַּי פִּינְסְקֶר שוב S.O.S. "אנא הושיעני חגי, או שאני מסיר ממני אחריות להפקת "מבט ספורט", כתב לוֹ [2].
טקסט מסמך : ימי בראשית, 23 בינואר 1970. זהו המסמך המקורי שכתב דן שילון למנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית חגי פינסקר. "עד רגע זה – יום שישי, לא מצא מר דודו הירשפלד לנכון לשבץ צלמים למשחקים. במצב זה, אני מסיר מעצמי אחריות לתוצאות ולמה שעתיד להופיע על המסך – מחר ב- "מבט ספורט" ", כתב דן שילון למנהל הטלוויזיה חגי פינסקר באמצעות מנהל חטיבת החדשות יורם רונן. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 1969. חגי פינסקר ז"ל אחד העיתונאים הדגולים ברדיו "קול ישראל" שימש מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית שנה אחת בלבד, 1970 – 1969. (באדיבות משפחת פינסקר. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ביום שני – 16 בפברואר 1970 המשיך דָן שִילוֹן במאמציו לשפר את הפקת "מבט ספורט". הוא לא הרפה ממנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית חַגַּי פִּינְסְקֶר, וכך כתב לו [3].
טקסט מסמך : 16 בפברואר 1970. זהו המסמך המקורי ששלח דו שילון למנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית חגי פינסקר הדן במספר ציוותי הצילום שהוקצו לסיקור ותיעוד תוכניות הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
16 קבוצות נמנו על הליגה הלאומית בכדורגל בעונת 1970 – 1969. באליפות המדינה זכתה קבוצת מכבי ת"א שצברה 39 נקודות והפרש שערים של 51 – 21. גם הפועל ת"א השיגה 39 נקודות אך הפרש השערים שלה היה טוב פחות, 48 – 24. מכבי ת"א זכתה גם בגביע המדינה לאחר שניצחה במשחק הגמר את מכהי נתניה.
מצלמות הפילם של הטלוויזיה הישראלית כיסו 115 משחקים באותה העונה ההיא של 1970 – 1969 מתוך 256 שנערכו. אך חלק מהשערים לא נקלטו בעדשות המצלמות בגלל שתי סיבות עיקריות : חלק מהצלמים ששובצו לעבודה לא היו מיומנים ו-מוכשרים לצילומי משחק כדורגל וגם בשל כמות חומר צילום (Film Reversal) המוגבלת ובלתי מספקת שניתנה להם, כ- 800 Feet (ארבע מאות רגל) לכל מחצית, שבתרגום לזמן שווים לעשרים דקות צילום, בעוד משך משחק כדורגל עומד על תשעים דקות. התוכנית "מבט ספורט" הייתה מסמך עיתונאי פגום. המאבק בין שני הגופים הציבוריים הטלוויזיה והתאחדות הכדורגל על גובה זכויות השידורים לא פסק, לבש ופשט צורה, ולעיתים אף הפך ליריבויות אישיות. ראה הספר עב הכרס שחקרת וכתבתי "סמן ימני" במסגרת סדרה רחבת היקף של 13 ספרים הקרויה "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה".
[1] ראה נספח : מכתבו של דן שילון מ- 11 בינואר 1970 למנהל הטלוויזיה חגי פינסקר המתלונן על קשיי הפקת וצילום התוכנית "מבט ספורט".
[2] ראה נספח : ראה מכתבו של דן שילון מ- 23 בינואר 1970 למנהל הטלוויזיה חגי פינסקר המתלונן שוב על הקושי בהפקת "מבט ספורט".
[3] ראה נספח : מכתבו של דן שילון מ- 16 בפברואר 1970 לחגי פינסקר המבקש ממנו שוב לתגבר את מערך הצילום של תוכניות הספורט , "מבט ספורט" ו- "מהר יותר, גבוה יותר, חזק יותר".
טקסט תמונה : 1970. דן שילון (בן 30, בתמונה) מ- אֹושְיוֹת השידור הציבורי הטלוויזיוני במדינת ישראל בכל הזמנים, הופך את התוכנית "מבט ספורט" לאחת מספינות הדגל של הטלוויזיה הישראלית הציבורית ואת עצמו לשדר / מגיש ברמה של כוכב נערץ. הוא באמת היה כזה. הכתבת גב' ציפורה "ציפי" רומן (אשתו של אילן רומן) מראיינת את דן שילון לעיתון "ידיעות אחרונות" ולמגזין "לאישה". (התמונה באדיבות יוסף "פונצי" הדר ז"ל. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טכנולוגיה ולוגיסטיקה טלוויזיוניות ישנות בימים ההם. המחלוקות המקצועיות של מנהל מחלקת הספורט אלכס גלעדי ו-שלי עם מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית ההיא, חיים יבין, בשנים 1980 – 1978. מונדיאל ארגנטינה 1978.
זמן רב ומאמץ עצום הוקדש על ידי ב- בואנוס איירס בירת ארגנטינה למציאת פתרונות טכנולוגיים הולמים כדי להעביר בהצלחה ראשית דבר את 21 השידורים הישירים של משחקי מונדיאל ארגנטינה 1978 מתחנת הקרקע הארגנטינית באלקארסה (Balcarce) ליד העיר מאר דל פלאטה אל לוויין האטלנטי ה- Primary וממנו לעבר תחנת הקרקע שלנו בעמק האלה. זה היה מרוץ נגד הזמן. חששתי שמאמץ ההפקה יהיה על חשבון התוכן, המיומנות המקצועית, וטקסט השַדַּרִים. הפקת מונדיאל ארגנטינה 1978 הייתה מורכבת ומסובכת מאוד וגזלה ממני זמן רב. זאת הסיבה שבכל רשת טלוויזיה מתוקנת קיימת הפרדה ברורה בין דרג ההפקה לדֶרֶג העורך. במבצע שידורי ארגנטינה 1978 נשאתי באחריות שני התפקידים האלה יחדיו.
בהיותו מודע היטב למורכבות והמסובכות של הפקת ארגנטינה 1978 ובעיקר לקושי הנעוץ בתקשורת הלוויינים ובעייתיות העברת השידורים מארגנטינה הרחוקה לירושלים, ביקש ממני ארנון צוקרמן (לימים פרופסור ארנון צוקרמן) לשמור על קשר ישיר עמו ולדווח לו על כל התפתחות הנוגעת למבצע שידורי הטלוויזיה הישירים המורכבים והמסובכים וגם המרוחקים של משחקי מונדיאל ארגנטינה 1978. זה היה אומנם קיצור דרך אך חידוש מפליג עבורי מפני ששרר בינינו בימים ההם Distance עצום. כמנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית הוא היה חצי אלוהים בשבילי. לא דיברתי עמו מעולם בעבר. אפילו לא חצי מילה למרות ששימש כמנהל הטלוויזיה כבר חמש שנים . הייתי אז בורג קטן במחלקת הספורט של אָלֶכְּס גִלְעָדִי. ארנון צוקרמן (בן 85, היום) נחשב בימים ההם למנהל טלוויזיה הישראלית הציבורית בעל אוטוריטה שנהנה מכבוד רב והערכה גדולה שרחשו לו פיקודיו, אם לא הערצה. בדרך הדיווח הזאת זאת עקף את מנהל חטיבת החדשות חיים יבין שהיה המנהל והבוס הישיר שלי אולי מפני ששם לב שחיים יבין נמנע מ- ליטול כל אחריות בתכנון והפקת משדר מונדיאל ארגנטינה 1978. מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית פתח ערוץ הידברות ישיר עמי ושבר את כללי ונְהלי הדיווח המוסכמים ברשות השידור, דבר לא מקובל בימים ההם.
חַיִים יָבִין (בן 87, היום) לא גילה כל עניין בתכנון והפקת מבצע שידורי ארגנטינה 78'. הוא לא התעניין, לא שוחח עמי, וגם לא עם אָלֶכְּס גִלְעָדִי לפניי. הוא לא שאל שאלות, לא תיחקר אותנו, ולא העניק שום גיבוי. מאום. הוא לא עשה זאת מרוֹעַ לב, אלא מחוסר יוזמה ואדישות, אולם זאת הייתה האמת. מעולם לא טיפס לקומה החמישית בבניין הטלוויזיה ברוממה ירושלים שם הייתה ממוקמת מחלקת הספורט. אָלֶכְּס גִלְעָדִי ואני הבנו ב- 1978 שהאיש פשוט מנותק מהאירוע. מחלקת הספורט של הטלוויזיה הישראלית עסקה במבצע שידורים בינלאומי פופולארי מורכב מאוד מבחינה טכנולוגית בן יותר מחודש ימים, בו נעשים מאמצים גדולים להביא 21 שידורים ישירים (מתוך 38) מארגנטינה הרחוקה לישראל, אך אותו זה לא הטריד יותר מידַי. כשביקשתי אותו לשלוח יחד עִמִי לארגנטינה צוות צילום שלנו, בנימוק, "…שגם ללא השתתפות ישראל במפעל היוקרתי תהפוך ארגנטינה למרכז העולם למשך חודש אחד ותהיה מלאה בסיפורים שיעניינו את הצופים בישראל…", מיהר להשיב לי, "אתה ואלכס גלעדי כרגיל מגזימים, מדובר בס"ה בכדורגל". צוות הצילום שנחשב למותרות בטלוויזיה לא אושר. בכך יצר חַיִים יָבִין תקדים שיוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד השתמש בו במונדיאל הבא של ספרד 1982. "לא היה לכם צוות צילום בארגנטינה 1978 ולכן גם לא יהיה לך צוות צילום במונדיאל ספרד 1982. לא צריך חדשות מהכדורגל. תסתפק ב- 25 השידורים הישירים שאני נותן לך", שַח לי יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד בהתנשאות כעבור ארבע שנים בהיותו מנכ"ל רשות השידור. חיים יבין היה קריין בחסד אך לא מנהיג שידור כפי שאני הבנתי וניתחתי את המונח. חיים יבין לא היה דן שילון. התייחסותו של חיים יבין לשידורי הספורט בימים ההם הייתה סוג של התנשאות. הקשר ומגע העבודה עִמו היה אפסי. זאת לא הייתה מנהיגות שידור. ככה אלכס גלעדי ואנוכי חשנו. העניינים החשובים בעיניו כמנהל חטיבת החדשות היו אלה שעסקו בתחומי הביטחון, חוץ, כלכלה, וכּנֶסֶת. שידורי הספורט בטלוויזיה הציבורית לרבות אלה של מונדיאל ארגנטינה 1978, למרות שהיו המורכבים והמסובכים ביותר וגם היקרים ביותר והיוקרתיים ביותר, והנצפים ביותר, נחשבו לנחותים ולא חשובים כל עיקר. אם לא סבר כך הרי שנהג כך. אחרת כיצד ניתן להסביר את חוסר ההתעניינות המקצועית שלוֹ. חיים יבין היה הבוס הישיר שלנו ונתן לאָלֶכְּס גִלְעָדִי ולי להבין היטב היכן מקומנו ואפוא אנחנו ניצבים בסולם העדיפויות שלו כמנהל חטיבת החדשות. על פי הבנתנו זאת הייתה שיטה. תפישת עולם שלוֹ. בעיני רבים נוספים בחטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית נחשבו שידורי הספורט ב- 1978 מאכסימום כמו אופיום להמונים. מדהים. שידורי הספורט לא העסיקו את חיים יבין יותר מידי. לא מן ההיבט התכני ולא מן ההיבט הטכנולוגי. גם לא שידורי מונדיאל ארגנטינה 1978. הוא פשוט לא דיבר אתנו ולא החליף מילה בנושא. לוָואקוּם הזה חדר מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית אַרְנוֹן צוּקֶרְמַן. הרי מישהו היה צריך לנהל אותנו ולקבל את ההחלטות הסופיות. אָלֶכְּס גִלְעָדִי ואנוכי חשנו והרגשנו זאת על בשרנו.
ב-בואנוס איירס דיווחתי לאָלֶכְּס גִלְעָדִי (שהה בעיר רוסאריו בארגנטינה, כקצין קישור בקבוצה המבצעית של ה- EBU) שמנהל החדשות חַיִים יָבִין אפילו לא נפרד מאתנו ולא איחל שום ברכת הדרך טרם יציאת משלחת השידור לדרכה הארוכה לארגנטינה 1978. זה היה מביך וגם מוזר. "עזוב את חיים יבין. אנחנו לא מעניינים אותו, לא עכשיו וגם לא בעתיד, דבר ישירות עם ארנון צוקרמן", אמר לי אָלֶכְּס גִלְעָדִי לפני טיסתו לארגנטינה וחבירתו ל- Operation group של ה- EBU בעיר רוסאריו. אלכס גלעדי ידע שיחסי מחלקת הספורט באחריותו עם חטיבת החדשות הוא מאבק מתמשך וקומולאטיבי שלא התחיל אתמול ולא יסתיים גם לאחר שובו מארגנטינה. מחלקת הספורט כפי שכינה אותה אָלֶכְּס גִלְעָדִי הייתה על פי ההיררכיה הרשמית ברשות השידור בס"ה "דֶסְק" (Desk) כמו "דסקים" אחרים בחטיבת החדשות שחיים יבין היה הבוס שלה במשך שלוש שנים מנובמבר 1977 עד נובמבר 1980. "דֶסְק" הספורט למרות ההפקות רבות ההיקף וכמות השידורים הגדולה שלוֹ, ארצית ובינלאומית, לא היה מעולם מחלקה עצמאית. אלא "דסק" שהוא אקוויוולנט לאחרים בחטיבת החדשות כמו דסק הכלכלה, הדסק הערבי, דסק הכנסת, "דסק" התרבות, "דסק" לענייני חברה ורווחה, ועוד – וכפוף ישירות למנהל חטיבת החדשות. אלכס גלעדי איש הטלוויזיה הנפלא בעל יצרים חייתיים של מפיק פעל בדרכו שלו. הוא החליט כבר מזמן שהמשעול בו צעד והפילוסופיה והשיטה שלו חשובים מהפירמה והמוניטין של חיים יבין. כך גם פעל.
טקסט תמונה : 1978. חיים יבין מנהל חטיבת החדשות חיים יבין בשנים 1980 – 1977 . הוא היה מנהל חטיבת החדשות בתקופת מבצע השידורים הטלוויזיוני המרוחק של מונדיאל ארגנטינה 1978. המסמכים האותנטיים הרבים מהעת ההיא (כמה מהם רואים אור כאן וכול האחרים מופיעים בספר עב הכרס שחקרתי וכתבתי "הפקות חובקות ארץ ועולם" במסגרת סדרה רחבת היקף בת 13 ספרים הקרויה "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה") שקשורים לניהולו כמנהל החדשות מוכיחים כי סיווג ביודעין את מחלקת הספורט בראשות מנהלה אלכס גלעדי סמוך לשלב התחתון בסולם העדיפויות של חטיבת החדשות. שניים מהמסמכים הבאים שנכתבו ע"י אלכס גלעדי לפני 39 (שלושים ותשע) שנים למנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית מר יצחק "צחי" שמעוני קובעים בבירור כי חיים יבין לא רחש לאלכס גלעדי כל הערכה מקצועית, וגם להפך. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אלכס גלעדי ב- 1978. הוא אחד מאנשי הטלוויזיה הגדולים ביותר בכל הזמנים שצמח במדינת ישראל. אלכס גלעדי ראה בהתייחסותו של חיים יבין למחלקת הספורט בניהולו בשנים 1980 – 1977, התנכלות אישית. לא פחות. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
אָלֶכְּס גִלְעָדִי הרגיש שחיים יבין לא "שַם עליו", לא מפני שמנהל החדשות היה איש רע באופיו , אלא בגלל שחיים יבין לא הבין ב-מאום בהפקה הכול כך מורכבת ומסובכת של האירוע המדובר מונדיאל 1978, וגם לא העניק לשידורי ארגנטינה 1978 חשיבות יתירה בלוח המשדרים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. יחסיו המקצועיים של אלכס עם חיים יבין בשלוש השנים 1980- 1977 בהן שימש מנהל החטיבה תורגמו למעין קרבות אינטרסים של שידורים, מסכת מורכבת, שהפכה בסופו של דבר למלחמה בין השניים. כמנהל "דֶסְק" הספורט רחש אלכס גלעדי הערכה מקצועית מִזערית בלשון המעטה לבוס הישיר שלו חַיִים יָבִין בימים ההם. הוא היה פגוע ממנו פגיעות מצטברות והבין שחַיִים יָבִין מיצֵר את צעדיו לא במקרה על פי שיטה מחושבת מראש. מחלקת הספורט נתפשה כעוֹל והפקותיה כמִטְרָד. "דֶסְק" (Desk) הספורט הונח סמוך מאוד ליד השָלָב התחתון בסולם העדיפויות של החטיבה. אָלֶכְּס גִלְעָדִי הרגיש מתוסכל, כעס, וחש גם ממורמר (מאוד). הוא לקח את זה אישית. לאחר שלוש שנים בהן היה חַיִים יָבִין הבוס הישיר שלו פירש אלכס גלעדי את יחסו אליו כהתנכלות מכוונת. הייתי שם לידו וראיתי זאת במו עיניי. למרות שהיה "רק" מנהל מחלקת הספורט היה אָלֶכְּס גִלְעָדִי רעיונאי, מצויד ביותר מ- קוֹרְטוֹב של מנהיגות, בעל נטייה ל-חדשנות, ו- בעל יוזמה. הוא שאף כל העת לשנות את המצב הקיים בטלוויזיה כאלטרנטיבה לסְטָאטוּס קוו הקיים שלא מצא חן בעיניו. היה לו חֲזוֹן שידור אך הוא הלך במידה כזאת או אחרת נגד הזרם. הוא היה טוב מידי. ככל שהרחיק לכת ואמביציות השידור שלוֹ התרחבו צבר יותר מתנגדים בתוך הרשות הציבורית וביקורת על השינויים שאותם רצה לחולל.
ב- 22 במאי 1980 חיבר אָלֶכְּס גִלְעָדִי מסמך חריף ואנטגוניסטי כלפי ואודות יחסיו עם חַיִים יָבִין הנוגע לאחת מהפקות הספורט שחיים יבין לא החשיב. זהו מכתב קשה ונִרְגָן במיוחד ונרחב בין שני עמודים אותו שיגֵר למנהל הטלוויזיה יִצְחָק "צַחִי" שִמְעוֹנִי והמעיד היטב מה חשב ומה הייתה דעתו של ראש "דֶסְק" הספורט אלכס גלעדי על מנהל חטיבת החדשות שלוֹ חַיִים יָבִין.
טקסט מסמך : 22 במאי 1980. (עמוד מס' 1 מתוך 2). מנהל מחלקת הספורט אלכס גלעדי מביע את דעתו הנחרצת על הבוס הישיר שלו חיים יבין בפני מהל הטלוויזיה יצחק "צחי" שמעוני. "השתוללותו של מנהל חטיבת החדשות שכל שצעק כל הזמן הוא, שלא מעניינים אותו שידורי הספורט המטופשים, שאינם אלא בזבוז כסף, אינם אלא עדות לשנאה התהומית של חיים יבין כלפי וגם כלפי העובדים במחלקתי. סיכומו של אותו יום, הודעתו של חיים יבין ליצחק גליקסברג, "…כל אנשי הספורט דפרים והעומד בראשם הוא הדפר הראשי…". זה הכינוי לו זכו האנשים שבזיעתם הקנו לחטיבת החדשות חלק נכבד מהישגיה", כתב אלכס גלעדי את דעתו על חיים יבין למנהל הטלוויזיה. (ארכיון יואש אלרואי . כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 במאי 1980 . (עמוד מס' 2 מתוך 2) . מנהל מחלקת הספורט אלכס גלעדי מביע את דעתו הנחרצת על הבוס הישיר שלו חיים יבין בפני מהל הטלוויזיה יצחק "צחי" שמעוני. "רק אלה שמשכילים לזכור יכולים להעריך. תכונה כזאת אינני מוצא בראש חטיבת החדשות בנוכחי ואין לי לכן כל ציפיות. יתירה מזו : הערכתו או אי הערכתו חשובים בעיניי כנבלת הצבוע. אשר לי אישית בלעתי כבר הרבה צפרדעים מדו פרצופו של חיים יבין, אך מאחר שטובת הטלוויזיה (וגם טובתי האישית) עמדה לנגד עיניי – הבלגתי", הוסיף אלכס גלעדי במכתבו למנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית אודות התנהגותו של חיים יבין כלפי מחלקת הספורט. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ב- 18 באוקטובר 1980 שלח אלכס גלעדי המתוסכל עוד מכתב מחאה למנהל הטלוויזיה יִצְחָק "צַחִי" שִמְעוֹנִי נגד חַיִים יָבִין הנוגע להקצאת אמצעי עריכה VTR לתוכנית "מבט ספורט". הוא חש מקופח. "…למרות הוראת העדיפות הכתובה של מנהל הטלוויזיה הוציא מנהל החדשות הוראה אחרת. בדם לבי אני כותב לך ובפעם האחרונה מבקש פתרון הולם…", כתב בכתב ידו. המסמך נשמר.
טקסט מסמך : 18 באוקטובר 1980. אלכס גלעדי מפנה בדם ליבו את זעמו מול הבוס הישיר שלו חיים יבין מנהל חטיבת החדשות. חודש וחצי אח"כ בדצמבר 1980 , נטש את הטלוויזיה הישראלית וחבר לשורות רשת הטלוויזיה האמריקנית NBC. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : סוף שנות ה- 70 של המאה שעברה. אולפן ב' של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בבניין הטלוויזיה בשכונת רוממה בירושלים. מנהל חטיבת הספורט מר אלכס גלעדי נותן לחלק מהבוסים שלו להבין מה הוא חושב עליהם ומה דעתו עליהם (הפרשנות לתמונה על אחריותי האישית). (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי).
מנהל מחלקת הספורט אָלֶכְּס גִלְעָדִי סבל מקשיים מקצועיים רבים בתקופת שלטונו של חַיִים יָבִין בחטיבת החדשות בשנים 1980 – 1977. חד משמעית. זה מצא את ביטויו במכתבים הקשים ששיגר למנהל הטלוויזיה יִצְחָק "צַחִי" שִמְעוֹנִי. זאת הייתה תקופה לא קלה עבורו. הוא היה המפיק הנבון בהא הידיעה בבניין אבל לא זכה להערכה הראויה. אָלֶכְּס גִלְעָדִי היה הראשון בימים ההם שהגה יחדיו עם מהנדס הטלוויזיה את השימוש ב- Character Generator (מדפיס כתוביות אלקטרוניות בעברית) בתוכניות הספורט בשעה שחטיבת החדשות השתמשה עדיין בשיטה הידנית הישנה בהורדת אותיות Letra set בצבע לבן על נייר בריסטול שחור. השימוש ב- Character Generator היה חידוש מפליג, יעיל, וגם מהיר. הוא ואַרְיֵה מוּלְצִ'ינוֹבְסְקִי אימנו והדריכו בעצמם שתי נשים צעירות ירושלמיות, גב' מִירָה הַרְאֵל וגב' רוֹזִי קוֹקָה, בשימוש במכשיר האלקטרוני הנחמד הזה. פתאום התברר שמחלקת הספורט מקדימה טכנולוגית בשנות דור את חטיבת האם שלה. בכל שידורי הספורט הישירים והמוקלטים בצבצו לפתע האותיות האלקטרוניות הלבנות. ברור שאָלֶכְּס גִלְעָדִי הסתובב במסדרונות בגֵו זָקוּף. הוא היה מפיק טלוויזיה פנטסטי ללא מתחרים. שחקן שח מט שראה כמה מהלכים קדימה מראש. רב אומן, במידה רבה נביא טלוויזיוני, שרשות השידור לא ידעה לשמור עליו ונתנה לו ללכת בדצמבר 1980 לשורות רשת הטלוויזיה האמריקנית NBC ככלי שאין בו חפץ.
המחלוקות המקצועיות שלי (כ- מנהל חטיבת הספורט) עם מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל בשנים 1981 – 1980.
מרדכי "מוטי" קירשנבאום ומנהל הטלוויזיה יאיר שטרן היו הראשונים שתמכו בדרישתי לעַצֵב Pre Game Show בשידורי מכבי ת"א. זהו זמן שידור לפני תחילת המשחק עצמו שנועד לבנות את מתח השידור, וכולל בדרך כלל כתבות קצרות אודות כוכבי המשחק, ריאיונות קצרים עם השחקנים הבולטים והמאמנים, קטעים קצרים מהיסטוריית המפגשים הקודמים, צילומי Long shot של הקהל והאווירה בהיכל, והצגת השחקנים הקונקרטית. לצורך כך הם ייחדו לי כרבע שעה – עשרים דקות לפני שריקת הפתיחה. בניגוד לקודמיהם הם הבינו ששידור המשחק איננו מתחיל בזריקת הפתיחה של הכדור ע"י השופטים, אלא מתחיל עם שידורו בטלוויזיה. זה היה חידוש גדול בימים ההם.
חלפה לבלי שוב תקופת האֶבֶן בה נקטעו השידורים הישירים של משחקי מכבי ת"א בתשע בערב, ללא שום הצדקה עיתונאית, אלא לצורכי גחמה ו-שידור מהדורת החדשות "מבט". הרי העורכים הראשיים ברשות ובטלוויזיה הישראלית הציבורית שעשו זאת, היו בעצמם עיתונאים וותיקים ובעלי מוניטין, וידעו היטב שהשידורים הישירים של משחקי מכבי ת"א הם החדשות החמות שמתרחשות On line בזמן אמת. אף על פי כן קטעו באיוולתם את השידורים. כל מחאותיי במשך זמן רב בפני מנכ"ל רשות השידור יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד ז"ל ומנהל הטלוויזיה שלו יצחק "צחי" שמעוני ז"ל להתערב בנעשה ולהפסיק את הנוהג הנפסד נפלו על אוזניים ערלות ולא צלחו. כרגיל, תגובת הציבור לעוולות הטלוויזיה הישראלית הציבורית הייתה אפקטיבית יותר ממני. ב- 5 במרס 1981 פִּרסם העיתונאי דוב גולדשטיין ז"ל ב- "מעריב" מאמר שכותרתו הייתה, "בקשה" [1]. זה היה כחודשיים וחצי לאחר פרסומו של המאמר החריף "טלוויזיה מתנכרת" שנכתב ע"י עיתונאי ישראל פז בעיתון "על המשמר" ב- 14 בדצמבר 1980, בו תקף בחריפות את מדיניות שידורי הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. את מאמרו של ישראל פז ביטל יוסף "טומי" לפיד באחת והשליך אותו לסל האשפה הניצב ליד שולחנו בלשכת המנכ"ל אך יחסו לאלגוריה של דוב גולדשטיין הייתה שונה לחלוטין. דוב גולדשטיין עיתונאי חשוב ונדבך בעל ערך ב- "מעריב" תבע במפגיע במאמר האישי שלו בעיתונו שנשא את הכותרת "בקשה", מראשי הטלוויזיה בשם הציבור להפסיק את אִיוֶולֶת קטיעת השידורים הישירים של משחקי מכבי ת"א באִבָּם בשעה תשע בערב לטובת "מבט". יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד שלא נעתר להגיון הצודק שלי, נכנע לבקשת העיתון בו עבד לפנים. לפתע הבין כי החדשות החמות באותו הרגע בתשע בערבֵי חמישי הם השידורים הישירים עצמם של משחקי מכבי ת"א בגביע אירופה בכדורסל. לפתע עלה בדעתו של העיתונאי המנוסה הזה שהיה גם העורך הראשי של שידורי רשות השידור (בטלוויזיה וברדיו), כי את שידור "מבט" ניתן להקדים לשמונה בערב או לשדרו בתום המשחק. לפתע תפש כי תשע בערב איננה שעה קדושה. מדהים לחשוב כי מנהל הטלוויזיה יִצְחָק "צַחִי" שִמְעוֹנִי התבטל כל העת מפני רצונותיו של המנכ"ל שלו, אך יישר קו לאחר מאמרו של דוב גולדשטיין. למרבה הצער הבין יִצְחָק "צַחִי" שִמְעוֹנִי באיחור רָב כי השידור הישיר הרלוואנטי של משחק הכדורסל באותו הרגע הוא לב העניין והקדוש, גם אם מדובר באירוע ספורט. שידור "מבט" בשמונה בערב היה פתרון הוֹלֵם. אם רוצים להביא לידיעת הציבור שוב את חדשות החמות בעִתּוֹת משבר הרי שניתן לעשות זאת באמצעות שידור כותרות "מבט" בהפסקת המשחק.
טקסט מסמך : 14 בדצמבר 1980. זהו מאמרו של ישראל פז ז"ל "טלוויזיה מתנכרת" בעיתון "על המשמר". מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד שהיה אמביוואלנטי לגבי שידורי הספורט בטלוויזיה הציבורית השליך אותו לפח. (ארכיון "על המשמר ותודה לאנשי "בית אריאלה" בתל אביב).
טקסט תמונה : 5 במארס 1981. מאמרו של העיתונאי דוב גולדשטיין ז"ל ב- "מעריב" ששינה לעַד את סדרי הטלוויזיה הישראלית הציבורית ותפישת עדיפויות השידור של המנכ"ל יוסף "טומי" לפיד ואת מדיניותו הנוגעת לשידורי הכדורסל הישירים של מכבי ת"א בטלוויזיה הישראלית הציבורית. לפתע, לאחר הופעת המאמר, הפסיקו שידורי מכבי ת"א להפריע ל- "מבט". מהדורת החדשות של תשע בערב לא קטעה עוד את מהלך השידור הישיר של משחקי מכבי ת"א בגביעי אירופה בהיכל הספורט ביד אליהו ובחו"ל. (באדיבות העיתון "מעריב").
מגוחך לחשוב שדווקא העיתונאי דוב גולדשטיין היה האיש שהצביע על חשיבות רצף היקף השידורים הישירים של משחקי מכבי ת"א בגביעי אירופה בכדורסל בטלוויזיה ושינה לעַד את שיקול הדעת של מקבלי ההחלטות ובראשם המנכ"ל יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד. סדר העדיפויות בטלוויזיה הישראלית הציבורית השתנה. יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד שלא הקשיב לי שעה לבקשתו של העיתונאי דוב גולדשטיין חבר מערכת "מעריב" (עיתונו בעבר של מנכ"ל רשות השידור יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד וכפי שהעיד בפניי היה העיתון ביתו השני).
הוראתו הגורפת אז של יוסף "טומי" לפיד להפסיק לחלוטין את קטיעת השידורים הישירים של משחקי מכבי ת"א, ולשָדֵר את "מבט" בהפסקת המשחק הייתה לצנינים בעיני אנשי החדשות. הם הרגישו נפגעים. רבים מהם נעלבו ממש ולא הסכימו עם החלטת המנכ"ל כי שידור ספורט נחות דוחה את יצירת כפיהם. אך יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד ז"ל מגובה בדעתו האיתנה וההגיונית של עיתונאי "מעריב" דוב גולדשטיין עמד בלחץ ולא שעה עוד להפצרותיהם .
רבים מעורכי "מבט" בימים ההם וכתביהם ראו במהדורתם כמעין נחלת קודש. מאחז פרטי . דיווח ישיר ל- "מבט" מאירועי הספורט עתירי הרייטינג לא כל שכן כשמדובר במשחקי מכבי ת"א בגביע אירופה היה מחוץ לתחום ולא בא בחשבון. האנשים האלה שהתיימרו להיות עיתונאי חדשות בטלוויזיה סירבו מכל וכול לפרוץ לתוך משחקי מכבי ת"א בגביע אירופה במהלך מהדורת "מבט", ולוּ לכמה שניות, על מנת לעדכן את הצופים בתוצאת המשחק שהשידור הישיר שלוֹ נגדע באופן מלאכותי בתשע בערב. חלק מהעיתונאים האלה שחלקם מוכרים וידוּעי שֵם בחטיבת החדשות ראו בדיווח ושידור ידיעות ספורט פחיתות כבוד. פשוטו כמשמעו. הם סירבו גם לשַדֵּר לצופים בסיום מהדורת "מבט" ידיעת קידום (Promo), "כי המשך משחק הכדורסל ישודר ישיר מייד בתום "מבט". מה שנראה מובן מאליו היום לא היה בהיר בימים. סירובם של אנשי החדשות לא נבע מרוע לב אלא מאטימות וטיפשות. פריצה חיה ב- "מבט" ליד אליהו לעדכון התוצאה של משחק קטוּע נראתה להם אווילית. עֶצֶם קטיעת השידור הישיר של המשחק בתשע בערב מוכיחה על פי שיקול דעתם כי האירוע איננו חשוב דיו, ולכֵן גם אין צורך לעדכן את הצופים בתוצאה. על פי תפישתם, מדיניות השידור הציבורית המעדיפה את שידור "מבט" בתשע בערב בכל תנאי על פני השידור הישיר של משחק מכבי ת"א בגביע אירופה בכדורסל המצוי בעיצומו והורדתו מהמרקע, מצביעה על העובדה שהמשחק איננו רלוואנטי. "לכן, מדוע צריך להתעדכן בתוצאה של משחק לא חשוב ?", אמרו לעצמם. ידיעת הסיום של "מבט" המודיעה על המעבר להיכל הספורט יד אליהו בתום המהדורה להמשך השידור הישיר של מכבי ת"א שנקטע, נראתה להם חשודה, ולא באה בחשבון מבחינתם. הם סברו שזאת הודעת רֶצֶף ולא ידיעה עיתונאית. "זה תפקידם של מגישי הרֶצֶף דן כנר וענת שרן להודיע הודעות מן הסוג הזה", כך טענוּ וסָברוּ. בימים ההם שימשו בתפקיד קרייני ומגישי רצף את הטלוויזיה הישראלית, דָן כָּנֶר, צְבִי סַלְטוֹן, תִּקְוָוה מוֹר, בְּרוּרְיָה זִימְרוֹן, ענת שָרָן, אָבִיבָה מִילְגֶלְטֶר, ואחרים. דַלְיָה מַזוֹר החלה את הקריירה הטלוויזיונית שלה כמגישת רֶצֶף. תפקידם של מגישי הרֶצֶף היה להופיע על המסך כאינפורמטורים ומקדמי שידור של התוכניות השונות. שדרני הרֶצֶף הפכו בעל כורחם לאנשים מפורסמים מאוד במדינת ישראל. כמה שניות של הודעת רצף על מסך הטלוויזיה המונופוליסטית הספיקו להפוך כל קריין או קריינית לידוען. הם היו נאים וקריינים טובים אך משקלם הסגולי המקצועי בטלוויזיה היה נמוך כמשקל קרייני רצף.
טקסט תמונה : שנות ה- 70 של המאה שעברה. דן כנר קריין רדיו מוכשר שהפך לשדרן רצף פופולארי בטלוויזיה הציבורית – ממלכתית. צילום מהמוניטור. (התמונה באדיבות דן כנר. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : שנות ה- 70 של המאה שעברה. זוהי ענת שרן קריינית חדשות מקצועית ברדיו 'קול ישראל' ובטלוויזיה הציבורית. קנתה את פרסומה הראשון כמגישת רצף בטלוויזיה בשנות ה- 70 בטרם השידורים הישירים של משחקי מכבי ת"א בגביע אירופה. משקלם הסגולי של קרייני הרצף בטלוויזיה הישראלית הציבורית ההיא היה קטן ובטל בשישים, אך מצלמות הטלוויזיה העניקו להם פרסום אישי רב ממדים. צילום מהמוניטור. (התמונה באדיבות ענת שרן. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : שנות ה- 70 של המאה שעברה. זוהי מגישת הרצף בטלוויזיה הישראלית הציבורית אביבה מילגלטר. שימשה גם מזכירת ההפקה של הבימאי יוסי צמח ז"ל. (באדיבות יוסף "פונצי" הדר ז"ל. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : שנות ה- 70 של המאה שעברה. זוהי מגישת הרצף בטלוויזיה הישראלית הציבורית בְּרוּרְיָה זִימְרוֹן. שימשה גם מזכירה שנייה בלשכת מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית ארנון צוקרמן. (באדיבות יוסף "פונצי" הדר ז"ל. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : שנות ה- 70 של המאה שעברה. זהו מגיש הרצף בטלוויזיה הישראלית הציבורית צְבִי סַלְטוֹן. (באדיבות צבי סלטון. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הוויכוח שלי עם אנשי "מבט" בעניין ידיעות, תִּזכּורות, ושידורי כתבות ספורט במהדורות החדשות היה חריף ונמשך שנים. כמו של אלכס גלעדי בזמנו. ב- 14 באוגוסט 1980 שלח אָלֶכְּס גִלְעָדִי מכתב למנהל הטלוויזיה יצחק "צחי" שמעוני באמצעות הבוס הישיר שלו חַיִים יָבִין מנהל חטיבת החדשות בו התריע כי אם "מבט" ישודר בתשע בערב הרי שלא יוותר מאום משידור המחצית הראשונה של משחק הפרידה שאמור להיערך לכבודו של טַל בּרוֹדִי גדול שחקני הכדורסל של ישראל בכל הזמנים בהיכל הספורט ביד אליהו ב- 4 בספטמבר 1980, בין מכבי ת"א לנבחרת אירופה. הנה המסמך [2].
רשות השידור – הטלוויזיה הישראלית ירושלים , 14.8.1980
אל : מנהל הטלוויזיה באמצעות חיים יבין
מאת : אלכס גלעדי
הנדון : מבט לחדשות ביום 4.9.1980
ביום זה תשחק נבחרת אירופה בהיכל הספורט לכבוד פרישתו של טל ברודי . הטקס יחל ב- 20.30 ויימשך כ- 20 דקות . המשחק יחל אפוא סמוך מאוד "למבט". אם "מבט" ישודר כרגיל לא יוותר מאום מן המחצית הראשונה . אני מציע אפוא לבחור בין שלוש האפשרויות הבאות :
1. הקדמת "מבט" לשעה 20.00.
2. איחורו ל- 22.15.
3. קיצוץ "מבט" למשך ההפסקה (15 דקות).
בברכה ,
אלכס גלעדי
טקסט מסמך : 14 באוגוסט 1980. מכתבו של מנהל חטיבת הספורט אלכס גלעדי למנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יצחק "צחי" שמעוני (במצעות הבוס הישי של אלכס גלעדי מנהל חטיבת החדשות חיים יבין) המבקש לשדר ישיר בהיקף מלא את משחק הפרידה לכדורסלן טל ברודי בהיכל הספורט ביד אליהו, מכבי ת"א – נבחרת אירופה, ללא קטיעתו ע"י "מבט" בתשע בערב. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
מנהל חטיבת החדשות חיים יבין שִרְבֵּט את חתימתו על מכתב הבקשה בדרכו אל מנהל הטלוויזיה אך לא חיווה את דעתו אם הוא מחייב את הצעתו של אלכס גלעדי או שוֹלֵל אותה. צחי שמעוני אַץ עם הבקשה ליוסף "טומי" לפיד ז"ל. "מבט" הקדוש שוב ניצח.
ברבות השנים השתנתה התפישה העיתונאית של עורכי "מבט" הנוגעת לשידורי הספורט מקצה לקצה. מנכ"ל רשות השידור מוטי קירשנבאום ז"ל היה האחראי הראשי לשינוי התפישה הזאת. הוא הבין הראשון בהשכלתו הטלוויזיונית שיש למַסֵד מוספי כלכלה וספורט קבועים במהדורת החדשוֹת של "מבט", ממש כמו שעושה זאת העיתונות הכתובה. מוספי הספורט והכלכלה בעיתונים "מעריב", "ידיעות אחרונות", ו- "הארץ" שימשו לוֹ מודל. מוטי קירשנבאום סבר שלא יכול להיות מצב בו מהדורת החדשות המרכזית של הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 מתעלמת ביודעין משני מוקדי אינפורמציה המעניינים ציבור גדול והנוגעים לאוכלוסיית צופים רבה.
באיחור שנות דוֹר נבנה מודל חדש של שידורי חדשות בטלוויזיה. מנכ"ל רשות השידור הרחיב את "מבט" למהדורת חדשות בת 45 דקות במקום חצי שעה כמקובל עד כה , וכפה על העורכים את שידורי הכלכלה והספורט בהן. מוטי קירשנבאום הקדים גם את שידור "מבט" לשמונה בערב במקום בשעה תשע המסורתית. הוא ביקש להתחרות "ראש בראש" במהדורת החדשות של ערוץ 2. מהדורות החדשות המשודרות בשמונה בערב בערוץ 2 וערוץ 10 הן פרי חיקוי של מוטי קירשנבאום. כיצד לא חשבו על רעיון הטריוויאלי הזה של הרחבת "מבט" והוספת יומני כלכלה וספורט לפני בואו של מוטי קירשנבאום. הרי גם המנכ"לים של רשות השידור שקדמו למוטי קירשנבאום, אנשים בשיעור קומתם של שמואל אלמוג, יצחק לבני, יוסף "טומי" לפיד, אורי פורת, אריה מֶקֶל, ומנהלי הטלוויזיה כמו ארנון צוקרמן, טוביה סער, וחיים יבין – שהיו עיתונאים בעצמם ואנשי שידור בעלי ניסיון היו יכולים לחולל את השינוי המתבקש. עובדה. הם לא עשו זאת. היינו צריכים להמתין זמן כה רב לבואו של מוטי קירשנבאום.
לפתע השתנה הכל לטובה בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1. התכונה הטלוויזיונית הטבעית סביב אירועי הספורט הפופולריים הפכו אותם באחת לידיעות עיתונאיות חשובות . שום עורך רציני ב- "מבט" לא יכול היה יותר להתעלם מהם ולסלקם מלַיין אַפּ השידור שלו. בשנת 2005 ניתן כבר היה לראות מידֵי עֶרֶב בסיום מהדורות "מבט" את המגיש הראשי הוותיק חיים יבין בן ה- 73 , הופך לקריין רצף בדמותו של דָן כָּנֶר מהימים ההם, כשהוא מפרסם בקולו כ- Promoter (ממריץ ומקדם שידורים) את לוח שידורי העֶרֶב. אגב הוא עשה זאת ב- 2005 בחדווה רבה למה שנחשב בעשורים ה- 70 ו- 80 של המאה שעברה לחטא בל יסוּלַח.
המחלוקות המקצועיות שלי ב- 1985 עם חנן עזרן ז"ל עורך ומגיש מהדורת החדשות המסכמת בלילה. מנהל חטיבת החדשות יאיר שטרן נאלץ להתערב. הוא הכריע בעד ההיגיון, עיתונאות רצינית, ולטובתי.
טקסט מסמך : 26 בדצמבר 1985. מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית מר יאיר שטרן נוזף בחנן עזרן ז"ל עורך מהדורת החדשות המסכמת על אי שיבוץ ידיעות ספורט. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
המחלוקות המקצועיות שלי ב- 2001 עם עורך החדשות מר אלישע שפיגלמן. מנהל החטיבת החדשות רפיק חלבי נדרש להתערב. הוא חרץ דין לטובת ההיגיון ועיתונאות נכונה , ולזכותי.
טקסט מסמך : 21 במאי 2001. מכתב נזיפה של מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 מר רפיק חלבי ששלח לעורכי החדשות אלישע שפיגלמן, יולי אופק, וענת יהלום בעקבות התעקשותם ושיקולם העיתונאי המוטעה שלא לשדר ידיעה וכתבה אודות הצטיינותו של הג'ודוקא הישראלי אריק זאבי באליפות אירופה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 1999. יאיר שטרן מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 (משמאל) יחדיו עם רפיק חלבי מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית ההיא. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
המחלוקות המקצועיות שלי בראשית 2002 בעידן מנכ"ל רשות השידור רן גלינקא עם סגנית מנהל החדשות גב' יעל חן ועם מנהלת התוכניות לילדים ונוער גב' צלילה רוז.
טקסט מסמך : 14 בינואר 2001 . מסמך (עמוד מס' 1 מתוך 3) ששלחתי לגב' יעל חן ז"ל מי שכיהנה כסגניתו של מר רפיק חלבי מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ומסביר לה את אי ידיעתה וחוסר בקיאותה בעלויות תעשיית שידורי הספורט בטלוויזיה הבינלאומית בכלל ושל ה- BBC בפרט. הבעיה עם גב' יעל חן הייתה שבגלל נבונותה ואמינותה והמוניטין שצברה בשנות עבודתה הרבות בשידור הציבורי, מנהלים נוספים בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 האמינו להצהרותיה ולטיעוניה ואמרו לעצמם "אם יעל חן אומרת משהו סימן שזה נכון". אולם לא היה כל מושג בתחום הנדון, כמות זכויות השידורים העצומה וכמות שידורי הספורט הענקית לגווניה השונים שמעניקה רשת הטלוויזיה הציבורית הבריטית ה- BBC לצופיה. יעל חן לא הייתה מעורה בעניינים ולהצהרתה באותה ישיבת מנהלים בלשכתו של מ"מ מנהל הטלוויזיה יאיר אלוני "…שיואש אלרואי לא יספר לי סיפורים. ה- BBC איננו משדר בכלל ספורט…הייתי בלונדון ולא ראיתי שָם שום שידורי ספורט…", לא הייתה כל אחיזה במציאות כפי שמוכיחים המסמכים המצורפים. להפקות ושידורי הספורט המקומיים והבינלאומיים היו הרבה מקטרגים ושונאים בטלוויזיה הישראלית הציבורית עצמה שראו בכך בזבוז זמן ובזבוז כספים. זה כמובן לא הפריע לגב' צלילה רוז המנהלת הוותיקה של תוכניות הילדים והנוער בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 להצטרף להכרזתה של יעל חן ולזעוק בקול : "יואש אלרואי סתם ממציא…". (ארכיון יואש אלרואי . כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 14 בינואר 2001. מסמך (עמוד מס' 2 מתוך 3) ששלחתי לגב' יעל חן ז"ל מי שכיהנה כסגניתו של מר רפיק חלבי מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ומסביר לה את אי ידיעתה וחוסר בקיאותה בעלויות תעשיית שידורי הספורט בטלוויזיה הבינלאומית בכלל ושל ה- BBC בפרט. הבעיה עם גב' יעל חן הייתה שבגלל נבונותה ואמינותה והמוניטין שצברה בשנות עבודתה הרבות בשידור הציבורי, מנהלים נוספים בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 האמינו להצהרותיה ולטיעוניה ואמרו לעצמם, "אם יעל חן אומרת משהו סימן שזה נכון". אולם לא היה כל מושג בתחום הנדון, כמות זכויות השידורים העצומה וכמות שידורי הספורט הענקית לגווני השונים שמעניקה רשת הטלוויזיה הציבורית הבריטית ה- BBC לצופיה. יעל חן לא הייתה מעורה בעניינים ולהצהרתה באותה ישיבת מנהלים בלשכתו של מ"מ מנהל הטלוויזיה יאיר אלוני "…שיואש אלרואי לא יספר לי סיפורים. ה- BBC איננו משדר בכלל ספורט…הייתי בלונדון ולא ראיתי שָם שום שידורי ספורט…", לא הייתה כל אחיזה במציאות כפי שמוכיחים המסמכים המצורפים. להפקות ושידורי הספורט המקומיים והבינלאומיים היו הרבה מקטרגים ושונאים בטלוויזיה הישראלית הציבורית עצמה שראו בכך בזבוז זמן ובזבוז כספים. זה כמובן לא הפריע לגב' צלילה רוז המנהלת הוותיקה של תוכניות הילדים והנוער בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 להצטרף להכרזתה של יעל חן ולזעוק בקול : "…יואש אלרואי סתם ממציא…". (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 14 בינואר 2001. מסמך (עמוד מס' 3 ואחרון מתוך 3) ששלחתי לגב' יעל חן ז"ל מי שכיהנה כסגניתו של מר רפיק חלבי מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ומסביר לה את אי ידיעתה וחוסר בקיאותה בעלויות תעשיית שידורי הספורט בטלוויזיה הבינלאומית בכלל ושל ה- BBC בפרט. הבעיה עם גב' יעל חן הייתה שבגלל נבונותה ואמינותה והמוניטין שצברה בשנות עבודתה הרבות בשידור הציבורי , מנהלים נוספים בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 האמינו להצהרותיה ולטיעוניה ואמרו לעצמם, "אם יעל חן אומרת משהו סימן שזה נכון". אולם לא היה כל מושג בתחום הנדון, כמות זכויות השידורים העצומה וכמות שידורי הספורט הענקית לגווני השונים שמעניקה רשת הטלוויזיה הציבורית הבריטית ה- BBC לצופיה . יעל חן לא הייתה מעורה בעניינים ולהצהרתה באותה ישיבת מנהלים בלשכתו של מ"מ מנהל הטלוויזיה יאיר אלוני "…שיואש אלרואי לא יספר לי סיפורים. ה- BBC איננו משדר בכלל ספורט…הייתי בלונדון ולא ראיתי שָם שום שידורי ספורט…", לא הייתה כל אחיזה במציאות כפי שמוכיחים המסמכים המצורפים. להפקות ושידורי הספורט המקומיים והבינלאומיים היו הרבה מקטרגים ושונאים בטלוויזיה הישראלית הציבורית עצמה שראו בכך בזבוז זמן ובזבוז כספים . זה כמובן לא הפריע לגב' צלילה רוז המנהלת הוותיקה של תוכניות הילדים והנוער בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 להצטרף להכרזתה של יעל חן ולזעוק בקול : "…יואש אלרואי סתם ממציא…". (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
להלן, מסמכי דו"חות הביצוע הכספיים והתוכניתיים של רשת הטלוויזיה הציבורית הבריטית ה- BBC ב- 2001 (BBC 1 ו- BBC 2 שידרו בשנת 2000 כ- 1950 שעות ספורט על מרכיביו השונים) תחת ניהולו של המנכ"ל גרג דייק (Greg Dyke). באדיבות חברת RAR.
טקסט מסמך (1) : דו"ח ביצוע BBC בחודש אוקטובר 2001 בתקופת מנהיגותו של המנכ"ל גרג דייק. באדיבות RAR. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (2) : דו"ח ביצוע BBC בחודש אוקטובר 2001 בתקופת מנהיגותו של המנכ"ל גרג דייק. באדיבות RAR. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (3) : דו"ח ביצוע BBC בחודש אוקטובר 2001 בתקופת מנהיגותו של המנכ"ל גרג דייק. באדיבות RAR. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (4) : דו"ח ביצוע BBC בחודש אוקטובר 2001 בתקופת מנהיגותו של המנכ"ל גרג דייק. באדיבות RAR. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (5) : דו"ח ביצוע BBC בחודש אוקטובר 2001 בתקופת מנהיגותו של המנכ"ל גרג דייק . באדיבות RAR. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (6) : דו"ח ביצוע BBC בחודש אוקטובר 2001 בתקופת מנהיגותו של המנכ"ל גרג דייק. באדיבות RAR. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 13 בינואר 2002 . דו"ח מדרוג של ה- BBC בשני תחומים של שידורי ספורט באדיבות "ספורטקאל" :
א. 8 (שמונה) תוכניות עֵלִית חוץ מכדורגל.
ב. 8 (שמונה) תוכניות עֵלִית כולל כדורגל.
בינואר 2002 בערוב יומו של רָן גָלִינְקָא ברשות השידור החלה כבר הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 בתהליך מואץ וטראגי של שקיעה, איבוד כל דרך הגיונית של שידור, בלבול בניווט, חוסר מיומנות מוחלט לחתור קדימה, ואובדן עשתונות. טביעה במצולות היא עניין מהיר. כמה לגימות מים מיותרות והעסק גמור. בהיעדר מציל מוסמך ומיומן אתה אבוד. נגזר גורלך . המצב היה גרוע וקשה מנשוא . בנוסף לכך הועיד השַר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן באפריל 2002 דווקא את יוֹסֵף בַּר-אֵל להיות מַצִילוֹ של השידור הציבורי הטוֹבֵעַ והציע אותו לתפקיד המנכ"ל העתידי של רשות השידור במקומו של רָן גָלִינְקָא המודח. הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 שכבה על קרקעית הים נטולת זימים מבלי יכולת לשאוף חמצן. היא הייתה מוטלת על ערש דווי. ב- "Coma". ב- 2 ביוני 2002 מונה מר יוסף בר-אל למנכ"ל רשות השידור ע"י ממשלת ישראל בראשות אריאל "אריק" שרון, כאמור על פי המלצתו של השר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור מר רענן כהן. בחלוף שלוש שנים ב- 2 במאי 2005 הבינה אותה ממשלת ישראל ואותו ראש ממשלה אריאל "אריק" שרון כי הצבתו של יוסף בר-אל בפסגת השידור הציבורי הייתה מעשה מופרך, והדיחה אותו לאלתר ממשרתו הרמה כמנכ"ל רשות השידור.
הערה 1 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים.
הערה 2 : הבלוג איננו מופק, נערך, ונכתב למען מטרות רווח כספי, לא כדי להשיג פרסום מסחרי, וגם לא על מנת להפיק פרסום אישי.
————————————————————————————
פוסט מס' 843 : הועלה לאוויר ביום ראשון – 24 בנובמבר 2019.
————————————————————————————
פוסט מס' 843. רוֹש ולַעֲנָה בשנים ההֵן של 2005 – 2001 ברְשוּת הַשִידוּר. רשות השידור הפכה בארבעת השנים ההן שבין 2001 ל- 2005 לגוף מוּשְחָת ו- מְנֻוָון ו- לעולם לא תשוב עוד לאיתנה. היסטוריה כלכלית – טלוויזיונית. בסְבָך זכויות השידורים של ה- NBA בארה"ב בימים ההם. חובת פתרון התעלומה מוטלת על מספר הסיפור. פוסט מס' 843. כל הזכויות שמורות.
טקסט מסמך : 4 ביוני 1989. בסבך הפקות שידורי הספורט בארץ ובעולם של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בימים ההם לפני שנות דור. זהו מכתב הערכה שכתב לי הבוס הישיר שלי מנהל חטיבת החדשות יאיר שטרן בטרם קיבל את המינוי לשמש בקיץ 1989 כתב הטלוויזיה ורשות השידור בוושינגטון – ארה"ב. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 1980. היכל הכדורסל ברוממה – חיפה בעת הפקת ועשיית הסרט התיעודי על ידי כמפיק ובימאי בחטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית, הקרוי, "גופייה מס' 6", אודות שחקן הכדורסל טל ברודי. הימים ההם הזמן ההוא לפני 39 שנים. זיהוי הנוכחים מימין לשמאל : אנוכי יואש אלרואי – בלינדמן, הצלם שלי יורם מנדלבאום ז"ל (בן קיבוץ גבעת חיים), הצלם המשלים שלי משה אלפרט (בן קיבוץ אפיקים), והמקליט דני ברנר (אף הוא בן קיבוץ אפיקים). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 2003 – 2002. אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. עזבתי בטריקת דלת לאחר שממשלת ישראל בראשות אריאל "אריק" שרון ז"ל עשתה מעשה מופרך ומינתה ב- ביוני 2002 את יוסף בר-אל לתפקיד הרם של מנכ"ל רשות השידור. יוסף בר-אל שימש ממלא מקום מנכ"ל בתקופה שבין מארס 2002 ליוני 2002, לאחר הדחתו של המנכ"ל הזמני של רשות השידור מר רן גלינקא ע"י ראש הממשלה אריאל שרון (כאמור במארס 2002). ב- 2 ביוני של שנת 2002 מינתה ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון את יוסף בר-אל למנכ"ל הקבוע של רשות השידור לתקופה של חמש שנים עד 2 ביוני 2007. לעולם יש לזכור כי באותן שנות האוֹפֶל של 2005 – 2001 עורערו אַמוֹת הַסִפִּים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1. יסודותיה זועזעו. רשות השידור הפכה לגוף מושחת ו- מנוון ו- לעולם לא תשוב עוד לאיתנה. מפח נפש. לעולם אין לשכוח כי אותה הממשלה ואותו ראש ממשלה שמינו את יוסף בר-אל לכהונה הרמה של מנכ"ל רשות השידור התעשתו בחלוף שלוש שנים וב- 2 במאי 2005 הדיחו וסילקו אותו בבושת פנים מהכֵּס. הנימוקים להדחתו היו שוחד מסך ושחיתות. תמיד יש לזכור כי בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל ולראשונה בתולדות רשות השידור הודח וסולק מנכ"ל מכהן. יוסף בר-אל גורש בבושת פנים מכיסאו. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
רוֹש ולַעֲנָה בשנים ההֵן שֶל 2005 – 2001 ברְשוּת הַשִידוּר.
מדהים. ביום חמישי – 18 באפריל 2002, אָץ המיועד למשרת מנכ"ל רשות השידור מר יוסף בר-אל (יועצו הקרוב אך זה מכבר של רָן גַלִינְקָא המודח) אל העיתונאית אביבה קרול מהעיתון "גְלוֹבְּס", כדי להצהיר ולכנות את המנכ"ל המודח והבּוס שלו רק לפני ימים ספורים רן גלינקא בתואר, "אידיוט" ו- "מטומטם…" (ציטוט מהפוסט ההוא שהתפרסם ב- "גלובס"). כך כתוב בעיתון הכלכלי של המדינה בימים ההם שחור על גבי לבן. גווייתו המודחת של המנכ"ל הזמני המוּדח של רשות השידור רן גלינקא טרם הספיקה להתקרר, אך המנכ"ל החדש שקוראים לו יוסף בר-אל (עדיין רק ממלא מקום) מיהר לחוות את דעתו אודותיו ובחר להתריס בפומבי כנגדו בסגנון התקלסות של אדם מחונך ו- נאור, "אידיוט" ו- "מטומטם…", הוא כינה אותו. (כאמור, ציטוט מהפוסט ההוא שהתפרסם ב- "גלובס"). נכון ש- רן גלינקא היה גאון קטן שנעדר כל רקע עיתונאי וידע תקשורתי (וגם כלכלי) הכרוך בניהול רשת שידור ציבורית כה ענפה וכה רחבת ממדים, וגם כה רגישה הכוללת בתוכה שתי רשתות טלוויזיה בעברית ובערבית ושתי רשתות רדיו של "קול ישראל" בעברית ובערבית אשר מעסיקה בשורותיה יותר מ- 2000 (אלפיים עובדים). אבל מכאן לרוץ לעיתון הכלכלי "גלובס" (מבלי לחכות קמעא), כדי לכנות אותו בכינויי גנאי בשפת רחוב את הבוס שלו, המרחק גדול. וזה לא היה הכל. במקום אחר באותו ריאיון עם אביבה קרול כינה ב- 18 באפריל 2002 כינה מנכ"ל רשות השידור המיועד יוסף בר-אל את מ"מ מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 יאיר אלוני מי שהחזיק גם במשרה של סמנכ"ל פיתוח, כ- "איש כושל…". (ציטוט). הטקסט רווי כינויי גנאי העיד גם על יוסף בר-אל השאפתן מה הוט שווה בדיוק. הוא רן גלינקא עשה כעורך ראשי של רשות השידור (בין ספטמבר 2001 למארס 2002) את כל השגיאות הניהוליות המקצועיות האפשריות וגם העיתונאיות וסולק בצדק. השפעתו על השידור הציבורי הייתה אפסית. כלום. ה- מ"מ שלו יוסף בר-אל שקל את צעדיו ובחר מטעמיו שלו לא להמתין ולתקוף מייד וללא שהות את הבוס המודח שכבר לא היה יכול להחזיר מלחמה שערה. הוא יוסף בר-אל עשה זאת בריאיון ארוגנטי שהעניק לעיתונאית אביבה קרול בימים ההם כתבת העיתון "גלובס", כאמור ביום חמישי ההוא של 18 באפריל 2002. [1]. "יוסף בר-אל תקע לי סכין בגב", אמר לי רן גלינקא באחת משיחות התחקיר שלי עמו.
יום חמישי – 18 באפריל 2002. חלק מהריאיון שערכה העיתונאית אביבה קרול מהעיתון "גלובס" עם המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל.
אביבה קרול / גלובס : בכל זאת עשית שינויים. מינית את יוסי משולם, מנהל התוכניות, למנהל של ערוץ 1.
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "ועוד איך. כתבתי לו (ליועץ המשפטי, א' ק') מכתב, שאפעל על – פי רוח ההנחיות שלו ואתרחק מהתחום הפרסונלי, אבל שלא יישב לי מנהל טלוויזיה שהוא גם סמנכ"ל פיתוח (יאיר אלוני, א' ק') ובשני המקומות הוא כושל. אני אומר לו, "למה אתה לא מטפל בטלוויזיה ?", והוא אומר, "כי אני עסוק בפיתוח". "ולמה אתה לא מטפל בפיתוח ?", "כי אני עסוק בטלוויזיה". אמרתי לו שיבחר אחד מהשניים. אדם שנכשל – נכשל, אבל הוא בכל – זאת עשרות שנים ברשות השידור, וצריך לעשות את זה בשיא העדינות כדי שאדם ילך וכבודו לא ייפגע".
אביבה קרול / גלובס : אבל גם מי שמִינִיתָּ למנהל התוכניות לא הצליח. איזה לוח – שידורים יש לערוץ 1 ?
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "הוא אחת ההצלחות הגדולות. מנהל תוכניות בטלוויזיה צריך לעבור תחנות אין-סופיות – וִויָה דוֹלוֹרוֹזָה של מנכ"ל, סמנכ"ל, מנהל טלוויזיה. רצחו אותו. אתמול ראיתי הפקה שעשה ליום העצמאות. מהממת. זה אחד המפיקים הגדולים בארץ. יוסי משולם לא רוצה להיות מנהל הטלוויזיה".
אביבה קרול / גלובס : אז מה, כפית עליו?
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "כפיתי עליו לשלושה חודשים. אמרתי לו "אתה לא יכול להשאיר לי את המקום ריק. אני אין לי ראש לזה עכשיו". אנחנו מיודדים. אמרתי לו, "אתה חייב, חובה, לך תמלא". בשלושת החודשים האלה אני צריך לפתור את הבעיות הגדולות".
אביבה קרול / גלובס : מה יותר גדול מלוח – שידורים?
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "העליתי את תוכנית שערי צדק (בניית קריית רשות השידור, א' ק') על הפסים. במאי נבחר חברה שתנהל לנו את הפרוייקט. עד סוף החודש אפתור את הבעיה של שפ"מ (זכיינית הפרסום בקול ישראל, א' ק'), חברה שגובה לרשות השידור מעל ל- 200 מיליון שקל ואין לרשות שום פיקוח ויכולת לבדוק מה כן שודר ומה לא. ישבתי איתם השבוע, מחברים את המחשב שלנו לשלהם, ניתן להם משרד ונוכל לראות מה שודר ומה לא שודר ועל מה יצאו חשבוניות. אחרי זה ננשום במשך שבוע, ואז נתחיל להתפנות לדברים בטלוויזיה. במקביל אנחנו עובדים על לוח – השידורים, ועל הסכסוכים עם כל הוועדים. יש סכסוכים מוכרזים עם כל הוועדים. רן גלינקא, שיהיה בריא, דבר אחד שהצליח לעשות זה להרגיז את כל העולם ולהכניס את כל המערכת למתח. הוא בריב מוכרז עם ועד מנהלים, ועד הנדסה, ועד עיתונות. שלושתם היו בסנקציות, ועמדו להשבית את הרשות. זה גם זירז את המינוי שלי".
אביבה קרול / גלובס : איך הורדת אותם מהעץ ?
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "היו הוראות מטופשות של רן גלינקא, שבאותו יום שנכנסתי ביטלתי אותן. בטירונות אולי היינו עושים דברים כאלה – מעמידים אותם בשורה ואומרים להם לרוץ. את הדברים המטופשים הורדתי מיד. הוא למשל קיצץ את השי לחג, שהוא באותו סכום כבר חמש שנים, מ- 550 שקל ל- 450 שקל לעובד. זה כל – כך מטופש, זה כל – כך סמלי. מימנתי את זה מתקציב הרווחה, שבכלל הולך לקורסים במלונות חמישה כוכבים. אשלם לכולם במקום שקבוצה של 50 איש, שעוברים תמיד מקורס לקורס, ירדו לאילת וילכו לקזינו. זה נחשב קורס ?". "אני לא תינוק, אני לא בוכה".
אביבה קרול / גלובס : יוסף בר-אל, אם כן, לא ממש מסתיר את מערכת – היחסים הבעייתית, בלשון עדינה, בינו לבין קודמו בתפקיד, רן גלינקא. האחרון, אגב טוען כי יוסף בר-אל, ששימש כיועצו, למעשה הכשיל אותו. יוסף בר-אל, מצדו, מגיב לדברים כמו אוהב שנבגד, ופותח במונולוג ארוך, הכולל כינויים שהנייר אינו סובל.
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "קודם-כול, זה מראה כמה שהוא כפוי-טובה, וכמה שהוא לא הבין שום דבר ברשות השידור. דבר שני, באמת לפי בקשתו של השר (רענן כהן, א' ק') ושל רן גלינקא, הייתי יועץ שלו. הוא הרס אותי. בחודש הראשון עבדתי איתו מסביב לשעון. בלעדיי, אחרי שבוע הוא היה מחזיר את המפתחות. אחרי חודש וחצי הוא התחיל להתרחק. דברים שהצלחתי לסכם איתו ועם הוועדים לא נעשו. יש לו אופי כזה שהוא לא מחליט. הוא אומר "רק רגע", "חתמתי בראשי תיבות", "תן לי לחשוב על זה, ולא חוזר. כל דבר שסיכמנו הוא התחיל לעשות אותו הפוך. אני העברתי אותו בוועדת רביבי. את המכתב שלו לרביבי (השופט בדימוס יצחק רביבי) מדוע הוא מתאים לתפקיד, אני כתבתי. הוא אפילו לא ידע להציג את עצמו בפני רביבי. תשאלי את רענן כהן כמה עזרתי לאיש הזה. הוא ישב לי על הנשמה. גם רענן אמר, 'אל תכשיל אותו, תעזור לו להצליח, גם שמי קשור במינוי הזה'. בסדר. לקחתי אותו אישית להכיר לו חברי כנסת. איש לא הכיר אותו. הושבתי אותו עם ראשי הסיעות. היתה אמורה להיות הצעה בכנסת נגדו שבוע אחרי שנכנס – הרי הוא מונה בניגוד להסכם הקואליציוני. לקחתי אותו והעברתי אותו מאיש לאיש. לקחתי אותו לאנשים שהכי מתנגדים לו. להראות שהוא לא מפלצת, שהוא בסדר. לפני חודשיים הוא התחיל לעשות כל דבר שסיכם איתי הפוך".
אביבה קרול / גלובס : למה ?
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "סתם. לא יודע. התחלנו להתרחק. בחודש האחרון לא דיברנו בכלל. כל מה שהוא עשה, הוא עשה על אחריותו. אחרי רביבי, הוא כמעט ניתק מגע איתי והפסיק להתייעץ. כל עסקת החבילה המסריחה שהוא עשה מאחורי הקלעים הכשילה אותו (העסקה שלפיה אמנון נדב, מנהל הרדיו, יהיה משנה למנכ"ל, יוני בן-מנחם יהיה מנהל הרדיו ורפיק חלבי מנהל הטלוויזיה, א' ק'). דבר כזה לא עושים. מנכ"ל שמודה שהיתה לו עסקה מאחורי הקלעים, ששותפים בה גם גופים פוליטיים, זה אדם מטומטם שאומר, "אני מתרסק מרצוני". הוא היה אידיוט. אז הוא בא בטענות לבר-אל ? הוא יצר את הסיסמה הזו "פטריוט". אני כן פטריוט, אני לא פטריוט, אני מפקד השייטת. מחפש סיבות, בר-אל בגד בי. מה בגדתי בו? הוא התרחק ממני ועשה הכול הפוך. ביום שהתפרסמה העסקה בעיתון, צלצלתי אליו. אמרתי לו, "מה אני קורא בעיתון?". אמר לי, "זה נכון". אמרתי לו, " אתה משוגע, דבר כזה מתפרסם בעיתון, אתה מתרסק. אתה לא תהיה מנכ"ל ". קמה מהומת אלוהים גם בימין וגם בשמאל. בוועד המנהל פסלו את זה. איך ראש הממשלה מתערב, אל תשאלי. נגמר הסיפור, גלינקא גמר באותו יום.
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "אז קל לו לבוא להיתלות בעצים גבוהים, ולהגיד "פסלו אותי פוליטית, אמרו שאני לא פטריוט". פסלו אותו כי הוא נכשל והכשיל את עצמו. הוא לא ידע לקדם שום תחום שעסק בו. לא קידם הסכמים עם הוועדים כפי שהכריז, לא סיים תקציב, לא סיכם לוח-שידורים. אתמול ישבתי עם ידיד ותיק מאוד, עמנואל הלפרין. ישבנו ופטפטנו, החבר'ה הוותיקים – את יודעת, אני בן 18 פלוס, אז אני מכיר את הוותיקים. הוא אמר לי "וואי, כמה טוב שהלך ההוא, הכניס את כולם למתח איום".
אביבה קרול / גלובס : ביום שני השבוע אישרה ועדת רביבי את מינויו של יוסף בר-אל למנכ"ל זמני – הליך שנדרש בעקבות חוות דעת של היועץ המשפטי לממשלה. בכך נסללה דרכו של יוסף בר-אל, הנהנה מתמיכה גלויה של השר רענן כהן, למינוי של קבע. אם כי נדרשת לשם כך גם תמיכה מובהקת של ראש הממשלה אריאל שרון.
אביבה קרול / גלובס : אתה חושב שתהיה מנכ"ל קבוע ?
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "לא חושב. אני לא ביקשתי את המשרה הזו. אני מנכ"ל משנת 89' עם שכר מנכ"ל ותנאי מנכ"ל, חי, טאץ' – ווד, מאה אחוז. הסיפוק שלי הוא מהעשייה. אם יהיה לי קצת יותר תקציב הייתי עושה דרמה בערוץ 33. באו והוסיפו לי עוד ערוץ, הערוץ המזרח – התיכוני. זה האני מאמין שלי מהיום הראשון שלי בארץ. אמרו לי, "בוא קח הרשות מתרסקת". איך אמר לי מישהו מאוד בכיר ברשות, "עוד חודשיים לא היית מוצא רשות להיכנס אליה". בכל-זאת 45 שנה ברשות. יש סמליות בדבר הזה. התחלתי למטה למטה, הייתי שחקן בדולר וחצי, הגעתי למעלה. לא רצו אותי. בסדר. רוצים אותי שוב, כמו ב-85', כשאמרו "תציל את הטלוויזיה, עומדים לסגור אותה". אורי פורת הסתכסך עם כל העולם. באתי, הצלתי, השארתי אותה פתוחה, ואחרי שישה חודשים חזרתי לערבית. באותה שנה קיבלתי את פרס ישראל. חזרו אליי ב-89', מינו אותי למנכ"ל. שלוש שנים ניהלתי, הכנסתי את שידורי הבוקר, וכתבתי לקירנשבאום, כשהוא נכנס לתפקיד, שאני לא רוצה להמשיך. ראית מנהל טלוויזיה שאומר "לא רוצה עוד קדנציה ?" אני לא מחפש את הניהול, אני מחפש את היצירה. עכשיו באו כדי שאציל את העסק הזה. אז זה אתגר, ואני אציל אותו. אעמיד אותו על הרגליים. ירצו אותי ? כבודם. שאלו אותי מהיום הראשון – קבוע או זמני? אמרתי, בעיניי כל דבר קבוע הוא זמני".
אביבה קרול / גלובס : וגם להפך?
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "כל דבר זמני בארץ הוא קבוע".
אביבה קרול / גלובס : אז תהיה מנכ"ל קבוע.
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "אני אומר לך – אני מאמין במשהו שנקרא כוחו של גורל. יש דברים שמתרחשים שאין לך שליטה בהם. אני לרגע לא אגיד שאני רוצה. אף פעם לא ביקשתי לנהל את רשות השידור. אני על – פי חוזה 14 שנים, אף פעם לא ביקשתי שיחדשו לי אותו. אף פעם לא תוציאי ממני משפט "אני דורש". לא ייתנו לי – אני הולך. נותנים לי – אני נשאר. אין לי דרישות, אין לי אולטימטום".
אביבה קרול / גלובס : אומרים עליך שאתה מסתובב בכנסת כמו חבר הכנסת הכי ותיק, מכיר את כולם, שולט בתחום.
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "אני 45 שנה בארץ. התחלתי לסקר את הכנסת ככתב פרלמנטרי. חלק גדול מחברי הכנסת היו עוזרים פרלמנטריים, כולל רענן כהן, שהיה מתלמד אצל לובראני. התיידדתי איתם בדרך. אני לא אדם עצור, אני לא אוטיסט. אני איש שיווק, זה בדם שלי. למדתי שיווק, עסקתי בזה הרבה שנים. יש ידידות חזקה ואמיצה ביני לבין אנשים, ללא קשר למפלגה. את יכולה להיכנס לכנסת ולראות שיש חברי כנסת ערבים שמנשקים אותי, ויש חברי כנסת מישראל ביתנו והאיחוד הלאומי שמנשקים אותי. נכון, אני מסתובב בכנסת. כולם ידידיי. על מי אני מדבר ? 50 – 30 איש. מה משותף בתוך ועדת הכספים לנודלמן, סופיה לנדבר, ישראל כץ ומוסי רז? ישבו כולם, שיבחו אותי".
אביבה קרול / גלובס : כולם רוצים להיות על המסך.
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "אז מדוע לא התנהגו ככה כלפי קודמי? מדוע צריך לראות דבר שהוא הצלחה כדבר מושחת ? מדוע דווקא אצלי ? מדוע אחרים נולדו עם כפית זהב בפה, ואני, לא נותנים לי אפילו 60 דקות של חסד. אני, 60 דקות אחרי שאמרו לי שהתמניתי, מתקשר אליי כתב של עיתון ואומר לי, "יו"ר רשות השידור אומר שהוא פונה ליועץ המשפטי לממשלה, שהמינוי לא חוקי כי לא נועצו בו". 60 דקות על השעון. נכנסתי ב- 14 במארס, שלושה ימים אחר-כך כבר פנה עו"ד גלעד שֶר ליועץ המשפטי לממשלה שיודיע שהמינוי שלי לא בסדר. חצי שעה אחרי זה רדיו גלי צה"ל שידר שהמינוי של יוסף בר-אל לא חוקי על פי החלטת היועץ המשפטי לממשלה. את יודעת מה עושים לי ? שותים את דמי. אבל אני לא תינוק, אני לא בוכה, ולא אבכה לעולם.
יוסף בר-אל / המיועד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור : "העברתי תקציב בוועד המנהל של רשות השידור , ששישה חודשים לא אישרו באוצר, ש- שישה חודשים לא היה מוכן לדון. כולם אני נותן להם מסך ? אני לא מבין. אין הסבר אחר ? לא יכול להיות שאני טוב יותר מאחרים ? זה לא בא בחשבון כי זה לא מתיישב עם סטיגמות. את לא יכולה להיות עולה חדשה, ובכל-זאת לדעת לעבוד. לא יפרגנו לך. לא יעזור. את לא יכולה לבוא מקטע של משדר בערבית ולנהל את העברית, כי "תביאי אתך מנטליות קלוקלת". הדברים נכתבו, ואני שותק. לא יכולים לפגוע בי".
הערה : באדיבות העיתון "גלובס".
[1] ראה נספח: הריאיון בשלמותו של העיתונאית אביבה קרול עם יוסף בר-אל בעיתון הכלכלי "גלובס" מתאריך יום חמישי-18 באפריל 2002.
נספחים.
ביום חמישי – 15 בנובמבר 2001 אירחה מכבי ת"א אלופת אירופה בכדורסל בהֵיכַל הספורט ביד אליהו את הקבוצה היוונית אולימפיאקוס אתונה בניסיון להסתער פעם נוספת על גביע ה- Euroleague. באותה עונת שידורים של 2002 – 2001 שילמנו למכבי ת"א באותה עונה סכום שיא פנטסטי של דולרים, מספר בן שבע ספרות עבור זכויות השידורים, אך המשחק נגד היוונים היה שִיגְרָתּי. לא השידור הישיר. אין שידור שִיגְרָתּי. השִיגְרָה היא האויב המַר של המאבק והתחרות וגם של שידורי הטלוויזיה. את זה ידענו מזה זמן רָב ציוותי השידור שלי ואנוֹכי. (הנתון המדויק של זכויות השידורים ששילמנו למועדון הכדורסל של מכבי ת"א בעונת 2002 – 2001 מופיע בספר עָב הַכֶּרֶס בן 10000 (רבבה) עמודים שחקרתי וכתבתי, ואשר קרוי, "הקשר הסימביוטי").
היה לי אורח נכבד בהיכל הספורט ביד אליהו באותו העֶרֶב ההוא של יום חמישי – 11 בנובמבר 2001. מנכ"ל רשות השידור החָדָש בכבודו ובעצמו, מר רָן גָלִינְקָא. השַר הממונה רענן כהן מינה את רן גלינקא לתפקיד הרם בספטמבר 2001 במקומו של מנכ"ל רשות השידור הקודם אורי פורת שהתפטר ו/או התפוטר באוגוסט 2001. כל ניסוח טוב. המינוי הממשלתי של טירון התקשורת רן גלינקא היה לתקופה ניסיון קצרה בת כשלושה חודשים. בדרך כלל מדובר בתקופת ניסיון שאורכה לפחות שישה חודשים. רן גלינקא קיבל רק שלושה חודשים. הוא חשק עד למאוד במינוי הנכבד וביקש לשמש מנכ"ל רשות שידור לעת מצֹא לתקופת ניסיון שהפכה להיות כה קצרה. הוא העריך שיוכל להשתלט על התפקיד הרגיש והמורכב ונהנה מתמיכתו של ראש הממשלה מר אריאל שרון לפי שעה. רָן גָלִינְקָא הביא עִמוֹ למשחק ביד אליהו אורחת נוספת, את עוזרתו האישית ומנהלת לִשכתו גב' ליאורה שמעוני. מנהלת לשכת המנכ"ל הוותיקה והמצטיינת הקודמת של מוטי קירשנבאום יבד"ל ואורי פורת ז"ל מאז שנת 1993 גב' אֶלִינוֹר בֶּלְקִין, מי שהייתה בעלת ידע עצום בעבודה המורכבת הזאת סולקה מתפקידה. במקומה הוצבה בתפקיד המפתח טירונית חסרת כל מושג ניהולי בתוככי רשות השידור בשֵם גב' ליאורה שמעוני. רשות השידור איבדה בבת אחת לא רק את אורי פורת אלא גם מנהלת לשכה מוכשרת ועתירת ניסיון. גב' אלינור בלקין הייתה עבור מוטי קירשנבאום ואורי פורת מה שגב' רוחמה איילון הייתה בשעתו עבורם של יצחק לִבני יבד"ל ו-יוסף "טומי" לפיד ז"ל. הסתלקותם של אורי פורת ואלינור בלקין בבת אחת מרשות השידור היו שתי אבדות מקצועיות כבדות.
רָן גָלִינְקָא נעדר כל השכלה תקשורתית וללא שום עבר עיתונאי התמנה זה עתה לכהונה הרמה והמורכבת של מנכ"ל רשות השידור בהמלצתו האישית והישירה של השר הממונה על רשות השידור רענן כהן. כאזרח מן השורה נהה רָן גָלִינְקָא במשך שנים אחרי שידורי מכבי ת"א בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ועכשיו כמו מרבית המנכ"לים שקדמו לו התאבה להיות אף הוא אורח מחלקת הספורט במשחק המתנהל בהיכל הספורט יד אליהו. ביקשתי ממנו להגיע מוקדם יותר לשער שֵש של ההיכל שם ממוקמת ניידת השידור הגדולה שלנו. רציתי שיספיק לשוחח עם האנשים העושים את השידור, הצוות העיתונאי שכולל את הבימאי, המפיק, השדרים והפרשנים, ויכיר גם את הטכנאים ופועלי במה. רציתי שהוא יתבונן מקרוב בהכנות הסופיות של השידור הישיר נוֹשֵא הרייטינג הרָב ביותר של שידור הציבורי. קיוויתי שיהיה בידו הזמן לשוחח עם עשרות עובדי ניידת השידור לפני שהוא אָץ לעבר יציע המכובדים בהיכל כדי לצפות בהתמודדות. "יואש אלרואי דאג לי לארבעה כרטיסים, לי ולעוזרתי ליאורה שמעוני", ביקש כמה ימים לפני השידור הישיר, ולא שכח להוסיף, "נילווה אלי העֶרֶב גם מנהל ערוץ 33 ברשות השידור יוסף בר-אל ובְנו אָרִיק, אָנָא ממך. יוסף בר- אל הוא ידידי ועוזרי הקרוב. הוא האיש שמכניס אותי לעבודה ולעניינים ברשות השידור. אני מבקש אותך שתשיג גם לוֹ שני כרטיסים למשחק של מכבי ת"א".
נפגשנו ביום חמישי ההוא – 15 בנובמבר 2001 ליד ניידת השידור הגדולה שלנו ה- "וֶורֶד" הממוקמת בסמוך לשער מספר שֵש של ההֵיכַל. עֶשֶר המצלמות שלה וחמֵש יחידות ה- VTR (ראשי תיבות של Video Tape Recording) של ההילוכים החוזרים האיטיים כבר היו מוכנות לשידור הישיר. המנכ"ל החדש עשה עם תחילת מינויו שתי שגיאות שמרבית המנהלים הטירונים נוהגים לעשות תדירות. הוא הרשה לעצמו לאַחֵר לפגישה שנקבעה לו עם צוות ניידת השידור שכיסה את המשחק ומינה את יוסף בר-אל מנהל ערוץ 33 למעין יועץ ראשי שלוֹ מבלי לבדוק מי האיש, מה הרקורד המקצועי שלו, ומה הן מידות כּישרונו ואמינותו שדורש התפקיד. המנכ"ל הזמני הירוק לא הכין את שיעורי הבית המינימאליים והבסיסיים ביותר שהיה עליו להכין. שגיאתו השנייה כפי שיתברר בהמשך הייתה קרדינאלית ומכרעת ועלתה לו במִשְרָתּוֹ.
משחק הכדורסל עמד אוֹ טוֹ טוֹ כבר להתחיל ולא נותר לוֹ לרן גלינקא פנאי לעשות את הדבר החשוב באֶמֶת, להיכנס לתוככי ניידת השידור כדי לפגוֹש ולהכיר את עובדיה, וכדי לעקוב אחרי ההכנות האחרונות לקראת משימת אותו השידור הישיר ההוא שהוא היה כבר בעל הבית הראשי שלו. נשארו לוֹ שְנִיוֹת ספורות של פנאי ומן הסתם בחר לעשות לי הכרה עם יוסף בר-אל. זאת הייתה שליפה גרוטסקית שהניבה זיכרון אירוני. "תכיר…", אמר לפתע רן גלינקא וחזר על הטקסט שאמר לי בהנאה ובגאווה לפני ימים ספורים, "…זהו יוסף בר-אל היועץ הקרוב שלי…", תוך שהוא מצביע בכיוונו של עוזרו הצמוד. "…הוא האיש שמכניס אותי לעסק ולעניינים ברשות השידור…", שח לי הטירון הירוק בפשטוּת, בתמימות, ובפנים מחוּיָכוֹת מי שמתעתד לשמש מנכ"ל רשות השידור. גיחכתי והשבתי לוֹ מייד, "אתה לא צריך להציגוֹ בפניי, אני מַכּיר אותו היטב מימים ימימה, מקדמת דנה". לחצתי את ידיהם של רָן גָלִינְקָא ויוסף בר-אל ואיחלתי להם צפייה נעימה. "תודה", אמר רָן גָלִינְקָא לבוש בפשטות כקיבוצניק מן השורה ונועל סנדלים (גדל בקיבוץ רמת יוחנן). "שתהיה לי בריא", נִפרד ממני יוסף בר-אל ענוב ומחויט בחליפה מהודרת ונעול נעלי עור תואמות. ארבעתם מר רן גלינקא ועוזרתו גב' ליאורה שמעוני ומר יוסף בר-אל ובנו אָרִיק נבלעו בין המוני האנשים שנעוּ בדרכם לעבר שער שָלוֹש המוביל ליציע הכבוד בהֵיכַל הספורט ביד אליהו. מכבי ת"א הייתה כרגיל ההצגה הטובה ביותר בעיר וסחורת שידור טלוויזיונית נאותה. ניווטתי את שידורי הספורט גם בעבור רן גלינקא והייתי גאה בעצמי כי זכויות השידורים הבלעדיות של מכבי ת"א שייכות רק לטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1.
רָן גָלִינְקָא היה מנכ"ל זמני טירון שמשל ברשות השידור שישה חודשים בלבד, מאוקטובר 2001 ועד אפריל 2002. רָן גָלִינְקָא (תא"ל מיל. בדרגתו היה לוחם בעל מוניטין בצה"ל ופיקד בהצלחה על שייטת 13 אך נכשל בניהול רשות השידור. הוא היה חסר כל ניסיון עיתונאי ופרי בּוֹסֶר בניהול רשת שידור ציבורית כה מורכבת הכוללת בשורותיה את הטלוויזיה ערוץ 1 ורדיו "קול ישראל" (בעברית וערבית) + 2000 עובדים. הוא שגה כבר מראשית עבודתו. בהיותו נאיבי (עד כדי גיחוך) ונטול מודיעין מינה דווקא את יוסף בר- אל לעוזרו האישי והכריז באוזניי בטרם עת כלהלן : "זהו ידידי, האיש שיכניס אותי לעניינים ברשות השידור (!)". טעות גסה בבחירת עוֹזֵר שהתבררה כי אין לה מחילה. הוא רָן גָלִינְקָא שילם על כך בריבית דה ריבית והוכיח שוב עד כמה כישרונותיה של ההיסטוריה להיות צינית ואירונית כדי ו-על מנת לסוב על צירה, הן בלתי מוגבלות.
טקסט תמונה : 1992. יוסף בר-אל (בן 57ׂׂ בתמונה). הימים ההם – הזמן ההוא לפני 27 שנים. "…זהו ידידי יוסף בר- אל העוזר והיועץ הקרוב שלי שמכניס אותי לעניינים… (!)", אמר לי רן גלינקא לאחר מינויו בספטמבר – אוקטובר 2002 ע"י ראש הממשלה אריאל שרון והשר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן, לתפקיד מנכ"ל רשות השידור. (הערה : התמונה הזאת צולמה ב- 1992. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
בחודש מארס 2002 הוּדַח המנכ"ל הזמני של רשות השידור רָן גָלִינְקָא (תת אלוף במיל.) מתפקידו ע"י ראש הממשלה מר אריאל "אריק" שרון. תקופת הניהול של רָן גַלִינְקָא הסתיימה בעצם כמעט לפני שהחלה. ראש הממשלה אריאל שרון קבע כי כהונתו איננה עוד בת תוקף בטענה ששיקולי העריכה של המנכ"ל המיועד שקוראים לו רן גלינקא ודרגתו הצבאית היא תת אלוף במיל. – מוטעים ושגויים. אריאל שרון קבע בין השאר ש- רן גלינקא האיש שמונה לתפקיד העורך הראשי של רשות השידור הציבורית, איננו כנראה פטריוט מספיק. רָן גלִינְקָא הוא בנו של מפקד השריון אל"מ שְמוּאֵל גַלִינְקָא ז"ל שנהרג במבצע קדש בסיני ב- 1956. את ילדותו עשה בקיבוץ רמת יוחנן. הוא הפך ללוחם אמיץ בשייטת 13 ואח"כ מפקד השייטת עצמה. מֶלַח הארץ, מבניה הנאמנים והמסורים של מדינת ישראל אולם על פי תפישת עולמו של ראש הממשלה אריאל שרון הוא היה מנכ"ל רשות שידור שאיננו פטריוט מספיק.
רוֹש וְלַעֲנָה בשנים ההֵן שֶל 2005 – 2001 ברְשוּת הַשִידוּר (המשך).
ביום שישי ההוא של 7 בדצמבר 2001 נפל דבר בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1. באותו ערב הֵתִּיר רָן גָלִינְקָא מנכ"ל רשות השידור החדש והזמני, והעורך הראשי שלה לאנשי חטיבת החדשות ובראשם רָפִיק חַלָבִּי וסגניתו יָעֵל חֵן ז"ל לשָדֵר ריאיון רחב ידיים (17 דקות) במגזין החדשות "יומן" עם יאסר עראפאת יו"ר הרשות הפלסטינית. את הריאיון השנוי במחלוקת עם אביר האינתיפאדה הפלסטינית השנייה מר יאסר עראפאת ערך כתב ערוץ 1 לעניינים ערביים עודד גרנות במוקטעה ברמאללה. ראש הממשלה אריאל "אָרִיק" שרון ראה ביאסר עראפאת טרוריסט ורָב מרצחים שמקומו לא יכירנו על מרקע הטלוויזיה הישראלית הציבורית. שוֹבָל דָם ארוך של ישראלים חפים מפשע, גברים ונשים, זקנים, נערים וטף השתרך מאחוריו של אויבה המַר של מדינת ישראל. אריאל שרון היה המום מהכתבה והריאיון הנִרְחָב עם יאסר עאראפת יו"ר הרשות הפלסטינית בתוכנית הדגל "יומן" של טלוויזיה הציבורית – ממלכתית של מדינת ישראל. למיטב שיפוטו הריאיון הממושך עם יאסר עראפאת ב- Prime time של השידור הציבורי – ממלכתי בערב שבת היווה חציית כל הקווים האדומים. אריאל שרון ראה בריאיון עם יו"ר הרשות הפלסטינית משגה קשה מנשוֹא. הוא לא סלח לעורך הראשי של רשות השידור והעניק לו ציון נכשל. ראש הממשלה אריאל שרון רצה לפטר את רָן גַלִינְקָא בו במקום עוד באותו ליל שישי ההוא ב- 7 בדצמבר 2001. הוא רק לא ידע שהשַר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן, הוציא בינתיים מסמך כתוב, יממה קודם לכן ביום חמישי – 6 בדצמבר 2001, המאריך את כהונתו הניסיונית של מנכ"ל רשות השידור רן גלינקא בשלושה חודשים נוספים (עד 12 במארס 2002). רָן גַלִינְקָא נשאר מוגן לפי שעה בתפקידו. אריאל שרון לא יכול היה לגעת בו. אולי כן, אך ביקש להימנע משערורייה ממשלתית ואולי גם לא רצה להביך את השר רענן כהן. היכן נשמע בעצם שראש ממשלה מפטר מנכ"ל רשות שידור בערב שבת ? אריאל שרון חרק שיניים ונאלץ להמתין.
טקסט מסמך : יום חמישי – 6 בדצמבר 2001. השר הממונה על רשות השידור מר רענן כהן מאריך את כהונתו של רן גלינקא כמנכ"ל רשות השידור בשלושה חודשים נוספים עד 12 במרס 2002. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
רָן גַלִינְקָא זכה לאורכה של שלושה חודשים נוספים אך גזר דינו כבר הוכרע ונחתך. בסופו של דבר סולק הטירון הירוק בעיתונאות מתפקידו. הקרקע הוכשרה להכתרתו של יוסף בר-אל. אָרִיק שָרוֹן תיעב את יאסר עראפאת והיה המדינאי היחיד בשורת המנהיגים הנבחרים של מדינת ישראל מאז 1993 שהתעקש לא ללחוץ את ידו של יאסר עראפאת וגם סירב להיפגֵש עִמו. יצחק רבין, שמעון פרס, ובנימין נתניהו לחצו את ידו של יאסר עראפאת גם אם בהסתייגות. אָרִיק שָרוֹן מעולם לא התראה עם המנהיג הפלשתיני בו ראה מרצח וראש כנופיות, טרוריסט, ואביר האמנה הפלשתינית והחזון המדיני של הפת"ח הקורא לחיסולה של מדינת ישראל.
חטאו הכבד והנורא של רָן גַלִינְקָא כמנכ"ל זמני של רשות השידור וטירון עיתונאי אך עורך ראשי, היה נעוּץ בהרשאתו למנהלי חטיבת החדשות של הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 לקיים, להפיק, לערוך, ולשָדֵר בתחילת חודש דצמבר 2001 ריאיון נרחב עם יו"ר הרשות הפלסטינית יאסר עראפאת, כאמור מחוללה של האינתיפאדה השנייה הרצחנית. לביצוע המשימה נבחר הכתב הטרי והחדש לענייני ערבים עודד גרנות, לשעבר עיתונאי בכיר בעיתון "מעריב". מר עוֹדֵד גְרָנוֹת צילם והקליט ריאיון נרחב בן כעשרים דקות עם יו"ר הרשות הפלסטינית יָאסֶר עראפאת במוקטעה הנצורה בראמאללה. הדבר נעשה בשיאה של האינתיפאדה הפלסטינית השנייה שהובילה כזכור למאות מעשי טרור רצחניים רוויים נחלי דם של אזרחים ישראליים. הריאיון שודר בשמונה בעֶרֶב בשעת צפיית שיא בערב שישי של 7 בדצמבר 2001 בתוכנית "יוֹמָן", ספינת הדֶגֶל של תוכניות האקטואליה והחדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 באישורם של המנכ"ל רָן גָלִינְקָא, באישורו של מ"מ מנהל הטלוויזיה יָאִיר אַלוֹנִי, ובאישורו של מנהל חטיבת החדשות רָפִיק חַלָבִּי. דינו של מנהיג הרשות הפלסטינית יָאסֶר עָרָאפַאת נחרץ לפני הריאיון. של מנהיג רשות השידור רָן גָלִינְקָא אחריו.
ההיסטוריה מתעתעת. באפריל 2002 הגיעה לפתע גאולתו הפוליטית של יוסף בר-אל. השַר הממונה על רשות השידור מר רענן כהן העלה את שמו מירכתי אוֹב הרייטינג של ערוץ 33 והציג אותו בפני ראש הממשלה אריאל שרון כמחליף ומועמד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור במקומו של רָן גָלִינְקָא. בבת אחת הפך יוסף בר-אל לאלטרנטיבה וודאית. כל אנשי הוועד המנהל ומליאת רשות השידור (למעט פרופסור דן כספי וד"ר יוסי דאהן) הרימו את יד ימינם בעד מינויו של יוסף בר-אל למנכ"ל רשות השידור הבא בנימוק, "שהוא הטוב ביותר בכל הממלכה – ואין בִּלְתּוֹ". חיש מהר התברר שהמינוי הזה שגוי ומופרך לחלוטין. רשות השידור המשיכה לשמש ב- 2002 ממש כמו היום ב- 2015 שַק אִגְרוּף של הפוליטיקאים. מינויו של רן גלינקא ע"י ממשלת ישראל למנכ"ל רשות השידור בספטמבר 2001 – מצִדָה האחד של המטבע, ומינויו של יוסף בר-אל למנכ"ל רשות השידור במארס/אפריל 2002 במקום רן גלינקא – מצִדָה השני של אותה מטבע, היו מגוחכים ובלתי נתפשים ברמה הלאומית (!).
טקסט תמונה : השר הממונה על רשות השידור רענן כהן (משמאל) מעלה במארס 2002 מירכתי האוב של ערוץ 33 את שמו של יוסף בר-אל וממליץ לראש הממשלה אריאל שרון למנות אותו למנכ"ל רשות השידור השמיני במקומו של רן גלינקא המודח. ראש הממשלה קיבל את ההמלצה. (לע"מ תמורת תשלום).
יוסף בר-אל מונה בקיץ 2002 למנכ"ל רשות השידור לתקופה של חמש שנים עד קיץ 2007. בחלוף שלוש שנים במאי 2005 התעשתה אותה הממשלה ואותו ראש ממשלה שהציבו את יוסף בר-אל בפסגת השידור הציבורי של מדינת ישראל ו- הבינו כי הפקדתו על רשות השידור הייתה מעשה מופרך מיסודו. הם הדיחו וסילקו אותו לאלתר מכהונתו הרמה. בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל ובתולדות רשות השידור הודח מנכ"ל רשות מכהן בעוון שחיתות ושוחד מסך (!). עבורי זה היה מאוחר מידי.
ראה הספר עָב הַכֶּרֶס "רוש ולענה" בן כ- 10000 (רבבה) עמודים שחקרתי וכתבתי. הספר הזה מהווה נדבך אחד בסדרה רחבת היקף בת 13 ספרים הקרויה בשמה הכללי "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה", ועוסקת ודנה בקורות הטלוויזיה בארץ ובעולם בשנים 2015 – 1884.
שמו המלא של הספר "רוש ולענה" הוא כלהלן :
"הפוליטיזציה הנכלולית הופכת את השידור הציבורי בישראל ל- רוֹש ולַעֲנָה בשנות האוֹפֶל ההן של 2005 -2001, ב-תקופת מלכותם של רן גלינקא ויוסף בר-אל. הפוליטיזציה המְנוּבֶזֶת לגווניה השונים עושה שַמוֹת בערוץ 1 וברדיו "קול ישראל", ו- ממוטטת עד עפר את השידור הציבורי של מדינת ישראל".
באוקטובר 1998 (לאחר שובי מה- WBM ה- 1 שנערך בסידני – אוסטרליה לקראת שידורי הטלוויזיה והרדיו של אולימפיאדת סידני 2000) התחלתי לחקור ולכתוב את הסדרה רבת ה- היקף ועבת כרס בת 13 ספרים שעוסקת בקורות הטלוויזיה בעולם ובארץ בשנים 2015 – 1884, ואשר הענקתי לה את השם, "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה". הסדרה כוללת בתוכה כ- 72 (שבעים ושניים) כרכים שמשתרעים על פני כ- 130000 (מאה ושלושים אלף) עמודי מחשב (A4). המחקר והכתיבה של הסדרה אמורים להסתיים ב- 2019, לכל המאוחר ב- 2020.
רוֹש וְלַעֲנָה בשָנִים ההֵן שֶל 2005 – 2001 ברְשוּת הַשִידוּר (המשך).
ביום שישי – 26 באפריל 2002, שמונה ימים לאחר שהתראיין מר יוסף בר-אל אצל גב' אביבה קרול ב- "גלובס", החליט המועמד הוודאי לתפקיד מנכ"ל רשות השידור להעניק ריאיון נרחב, שחצני ומופרך גם לכתבת עיתון "מעריב" גב' שָרִי מָקוֹבֶר. בפתח הריאיון הכריז יוסף בר-אל על הבטחה אישית שלו לממנה שלו ראש הממשלה אריק שרון, כלהלן : "…אם ראש הממשלה יבקש ממני משהו, ויגיד לי שהבקשה על פי הערכתו היא לטובת עם ישראל, אעשה מה שהוא יאמר לי…אלוהים קרא לי ואמר : ג'ו סיים את המשימה שלך…". שרי מקובר הפכה זאת לכותרת ראשית בפוסט רחב הידיים ההוא שלה.
טקסט תמונה : יום שישי – 26 באפריל 2002. כותרת שחצנית ב- "מעריב" של האיש שמונה להתייצב בפסגת השידור הציבורי במדינה חופשית ודמוקרטית שנקראת מדינת ישראל. יוסף בר- אל מכריז ב- 26 באפריל 2002 בעיתון "מעריב" ערב מינויו למנכ"ל רשות השידור, "אלוהים קרא לי לסיים את המשימה…". באמת… מה אתה אומר יוסף בר-אל…? לא פחות ולא יותר…אלוהים קרא לך לסיים את המשימה…!? מעולם לא נשמעה הכרזה בוטה שכזאת רוויית רהב של מנכ"ל רשות שידור כלשהו. לא לפניו – וגם לא אחריו (!). רבים מהעסקנים הפוליטיקאים הרדודים חיככו את כפות ידיהם בהנאה. עובדי רשות השידור שקראו כל מילה בכתבה הזאת של שרי מקובר החרישו. (באדיבות העיתון "מעריב").
בגוף הכתבה ההיא בעיתון "מעריב" ביום שישי של 26 באפריל 2002 דאג המועמד לתפקיד מנכ"ל רשות השידור לפַאֵר את קשריו הפוליטיים ואת מהות הפוליטיזציה של עצמו בה היה נגוּע מזה שנים ארוכות. מנכ"ל רשות השידור המיועד יוסף בר- אל מנה בפומבי וללא בושה את ידידיו הפוליטיקאים במדינת ישראל : "…חבורה גדולה של שרים ופוליטיקאים הם חברים שלי…דן מרידור, דליה איציק, פואד בן אליעזר, אברהם בורג, רענן כהן, מאיר שטרית, רובי ריבלין, אריה דרעי, יאיר פרץ…", והוסיף על עצמו, "…אני אדם שכנראה יוצר קשרים טובים עם אנשים יודע לשווק את עצמי, ויוצר קומוניקציה בקלות…קל להתיידד איתי…", אמר לעיתונאית גב' שרי מקובר. איש מהרשימה הנכבדה לא התייצב בפומבי ולא הכחיש את חברותו עם מנכ"ל רשות השידור שלבסוף הודח וסולק מכהונתו הרמה ע"י ממשלת ישראל בראשותו של אריאל שרון. (באדיבות "מעריב").
אף פעם אנוכי יואש אלרואי (שם משפחתי הקודם שנשא אבא שלי ז"ל, היה בלינדמן) לא ידעתי כי לעיתונאים יש ידידים פוליטיקאים. אחד מחוקי המוסר העיתונאיים קובע בבירור : "עיתונאי שיש לו ידידים פוליטיים – חשוד מראש". העיתונות מתרחקת מהידידות שמציעה לה הפוליטיקה. העיתונות והפוליטיקה נעות בקווים מקבילים שאינם נחצים כמו באקסיומה המתמטית. לא רק שנזקק לחברים כה רבים המבוֹססים בביצת הפוליטיקה הישראלית , אלא בחר גם להתפאר ולהודיע על כך לציבור ולחשוף אותם בפרהסיה. מנכ"ל רשות השידור המיועד יוסף בר-אל נמנע מלספר משום מה בריאיון הזה על חברים סופרים משוררים או אומנים המיודדים עִמוֹ אם היו לוֹ כאלוּ בכלל, או אנשי חקלאות, תעשייה, וְ- High Tech. ברוב צניעותו וללא כל חרטה המשיך יוסף בר-אל לתָּאֵר ולהלֵל בנְאוֹרוּת בפני המראיינת את כריזמת המנהיגוּת שלוֹ בשידור הציבורי : "…מה פירוש רָאִיס ? רָאִיס זה פרזידנט. בתקופת שלטונו של סאדאת תמיד הלכתי בלבוש מהודר עם חליפות ועניבות, לכן קראו לי ככה. מתוך כבוד. אנשים בעל כורחם מכבדים אותי. אין אדם שממשיך לשבת כשאני מדבר. כשאני נכנס לחדר כולם עומדים. אף פעם לא אמרתי למישהו "קום אני מדבר אליך", אבל כולם קמים מעצמם. אני מנסה להושיב אותם והם לא רוצים. תמיד אמרו "הראיס נכנס" מתוך כבוד…". לא ייאמן למראה העיניים הקוראות את המילים האלה. בעצם ייאמן ! יוסף בר-אל המנכ"ל המיועד הבטיח גם בטוֹן יהיר ורברבני למראיינת שלו באותו ריאיון כלהלן : "…אני מתכוון להחזיר לטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 את כל הכוכבים שברחו ממנו…". הבטחה מגלומנית חסרת בסיס שלא עמדה מעולם במבחן המציאות. איזה להחזיר ואיזה נעליים.
הריאיון ההוא ביום שישי – 26 באפריל 2002 בעיתון "מעריב" היה מדהים בשחצנותו ובעל רושם שלילי ביותר מכל היבט, שלילי ביותר כמו הריאיון שנתן לאביבה קרול ב- "גלובס" שמונה ימים קודם לכן ב- 18 באפריל 2002. יוסף בר- אל החמיא לעצמו בפרהסיה ללא מעצורים והשר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן וראש הממשלה אריאל שרון שבחרו בו לא היסו אותו. "…בכנסת ישראל אמרו לי, אלו הידיים שאפשר לסמוך עליהן שירימו את בניין רשות השידור…", דיווח יוסף בר-אל לסופרת "מעריב" גב' שרי מקובר. לא יעלה על הדעת כי מנכ"ל ה- BBC הבריטי גרג דייק (Greg Dyke) היה מרשה להחמיא לעצמו ולהלל את הממנים שלו בממשלה, כפי שעשה יוסף בר- אל מנכ"ל רשות השידור המיועד בישראל. תופעה מצמררת כזאת באנגליה הייתה מביאה את הציבור הבריטי ועובדי ה- BBC לגרש את המנכ"ל מתפקידו. במדינת ישראל היה המצב שונה. המגיש הראשי של "מבט" חיים יבין ומנהל רדיו "קול ישראל" אמנון נדב שמעו את הטקסט הנורא והחרישו. כל ציבור עובדי רשות השידור על כל דרגיו שתק. בעיקר העיתונאים.
שוּם מנכ"ל בהיסטוריה של רשות השידור הישראלית לא הרשה לעצמו מעולם להתראיין ולהתבטא בצורה כל כך פוליטית ובדרך כה בוטה ושחצנית בפומבי הנוגעת לתפקידו ולתִּפְקוּדוֹ כעורך ראשי של השידור הציבורי. מנכ"ל רשות השידור המיועד הבטיח בפרהסיה קבל עם ועדה את נאמנותו לראש הממשלה אריאל שרון, ושכח או לא הכיר כלל את עיקרון העיתונות החופשית במדינה דמוקרטית, בו העיתונות נעה בקו מקביל לציר הממלכה. אקסיומה מתמטית קובעת כי קווים מקבילים אינם נפגשים לעולם אך מנכ"ל רשות השידור המיועד הפר את האקסיומה הזאת שוב ושוב. קווי השידור שלו חצו את קווי השלטון במקום להתנגש בהם. חטא כבד בלתי נסלח שמוכרח להביא עמו במוקדם או במאוחר שחיתות ושוחד מסך פוליטי המאפיין מדינות דיקטטוריות ואת ארצות העולם השלישי.
לקראת תום הריאיון ההוא ביום שישי – 26 באפריל 2002 שאלה עיתונאית "מעריב" שרי מקובר את המועמד הוודאי והיחיד לתפקיד הנעלה והרָם של מנהיג השידור הציבורי במדינת ישראל יוסף בר-אל את שאלתה האחרונה : "אתה באמת מאמין שתהיה מסוגל לכך ?" יוסף בר-אל האזין וענה כדלקמן : "אין לי צל של ספק. לפני שבועיים התקשר אלי אדם, איש מקצוע מעולה, אקדמאי ומחנך, קוראים לו פרופסור ירון האזרחי. הוא אמר לי : "…יוסף כשרענן כהן בחר בך לתפקיד המנכ"ל התקשרו אלי כמה עיתונאים ואנשי ציבור וביקשו ממני לצאת למתקפה נגדך. אבל אני אמרתי לכולם שאני מכיר אותך, ושיש בך המון חוכמה ושקט, ושהיצירתיות והניסיון שלך יוכלו להציל את הרשות. עכשיו אחרי שלושה שבועות אני כבר רואה שצדקתי, ולכן התקשרתי לברך אותך. אתה באמת האיש המתאים…". בשבילי, מתרגש יוסף בר-אל עד דמעות זו הייתה שיחת שכר, לא שקלים, לא דולרים, אלא יהלומים. למרות הוותק שלי, למרות הניסיון, למרות ההצלחה, אני צריך צריך להסתכל על עצמי במראה לפעמים ולבדוק שהכול אצלי בסדר. אם אדם מוערך כמו ירון האזרחי אומר לי דברים כך כך חד משמעיים, אז אני באמת מרוצה מהדמות שמשתקפת אצלי במראה". מגוחך. דבריו של פרופסור ירון האזרחי ליוסף בר-אל היוו טקסט חנופה מגוחך ועלוב שהתברר כהזוי ולא רציני. חֶשְרָת עָבִים, עננים שחורים הסתירו את עין השמש, וכיסו באחת את שמי רשות השידור הריבונית.
אין לשכוח כי בתקופת שלטונו של יוסף בר-אל את רשות השידור בשנים 2005 – 2002 הוא הואשם (גם ע"י התנועה לאיכות השלטון) כי הפך את השידור הציבורי במדינת ישראל למסואב והעניק שוחד פוליטי לכל מיני פוליטיקאים בעמדות מפתח. אין ספור קטעי עיתונות מהימים ההם ("הארץ", "ידיעות אחרונות", "מעריב", "העיר", ו- "כל העיר") מצביעים על האשמות חמורות ועל שחיתות פוליטית בה הייתה נגועה רשות השידור ומרקע הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 בעידן המנכ"ל יוסף בר-אל. היה מדובר ב- נֶמֶק ורִיקָבוֹן סופי של החברה הישראלית. ואז זה קרה : בחודש מאי של שנת 2005 אותה הממשלה ואותו ראש ממשלה אריאל "אריק" שרון שמינו את יוסף בר-אל למנכ"ל רשות השידור הבינו שמדובר במינוי מופרך והדיחו אותו בבושת פנים מכהונתו הרמה.
טקסט מסמך : 3 במאי 2005. העיתון "מעריב" מדווח לקוראיו כי לראשונה בתולדות המדינה ולראשונה בהיסטוריה של רשות השידור (כוללת בתוכה את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רדיו "קול ישראל") החליטה ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון להדיח מנכ"ל רשות שידור מכהן. יוסף בר-אל המביש גורש בבושת פנים מהכס הרם. (באדיבות "מעריב").
מדהים יותר מהצהרות המנכ"ל המיועד יוסף בר-אל בריאיון ההוא ביום שישי – 26 באפריל 2002 ב- "מעריב" הייתה העובדה כי המוני עיתונאים וותיקים ובעלי ניסיון בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ורשות השידור, שוחרי העיתונות החופשית, ביניהם מובילי ומנהיגי השידור הציבורי מקדמת דנה, קראו היטב כל מילה בריאיון ההוא אך שתקו והחרישו. מדהים, אולם רוב העיתונאים בערוץ 1 וברדיו "קול ישראל" ניצבו מהצד ומילאו פיהם מים. הריאיון ההוא שהעניק יוסף בר-אל ההוא ביום שישי ההוא ב- 26 באפריל 2002 לפני כמעט 20 שנים לגב' שַרִי מַקוֹבֶר, היה בעל תוכן מביש. על פי תפישת עולמי, הריאיון ההוא שערכה עיתונאית "מעריב" שרי מקובר עם האיש ההוא שנשא בתואר מנכ"ל רשות שידור, נשא על מצחו באותה השעה אות קין ו-תו של קָלוֹן. היה מדובר באיש עלוב ומביש בשם יוסף בר-אל שמכר את כבודו ועצמאותו של השידור הציבורי למוֹלֶךְ הפוליטי. כך אני הבנתי את תוכן הריאיון שהיה מביש בעיניי. עובדה ו- יש לחזור עליה 1000 פעמים, ולומר ולהדגיש, שכלות הכל ובסופו של עניין ודבר, אותה ממשלת ישראל ואותו ראש ממשלה אריאל שרון שמינו אותו לתפקיד הרם של מנכ"ל רשות השידור והציבור והציבו אותו בפסגת השידור הציבורי, הבינו גם אם באיחור זמן רב בתום שלוש שנים, כי המינוי וההפקדה היו מופרכים מיסודם והדיחו אותו מכיסאו הרָם לפאתי השוליים האפלים של ההיסטוריה של השידור הציבורי. ב- 2 בחודש מאי של שנת 2005 סילקה ממשלת ישראל את יוסף בר-אל המביש מניהול רשות השידור. בפעם הראשונה בהיסטוריה של המדינה ובפעם הראשונה בתולדות רשות השידור הודח מנכ"ל רשות השידור באמצע כהונתו הפעילה בשם יוסף בר-אל.
הערה : באדיבות העיתון "מעריב".
[1] ראה נספח : ריאיון של שרי מקובר עם יוסף (ג'ו) בר- אל "בסוף שבוע" של העיתון "מעריב" מתאריך יום שישי – 26 באפריל 2002.
[2] ראה נספח : מוסף "סוף שבוע" של העיתון "מעריב" מיום שישי – 26 באפריל 2002.
סדרת 13 הספרים היא מסת טלוויזיה שדנה בתחומי התפתחות סיקור הספורט, החדשות, והתיעוד בטלוויזיה הבינלאומית ובארץ כמו גם התפתחות הטכנולוגיה הטלוויזיונית מאז 1884 (מאז ימיו של מהנדס האלקטרוניקה הגרמני פאול ניפקואו), כלכלה טלוויזיונית, מו"מ וזכויות שידורים, הפקה ומשאבי אנוש, כישרון שידור Play by play, הגשה, הנחייה, ומהימנות בעריכת ראיונות. לצורך כתיבת הסדרה ראיינתי כ- 2200 (אלפיים ומאתיים) אנשים אולי יותר בעולם ובארץ. הסדרה עבת כרס מפני שהיא כוללת בתוכה מלבד הכתיבה שלי עשרות אלפי תמונות + מסמכים אותנטיים + קטעי עיתונות וכמובן תיעוד מפורט של אותם כ- 2200 אנשי תעשיית הטלוויזיה בעולם ובארץ שניאותו למסור לי את עדותם ולסקור עמי את ההיסטוריה של הטלוויזיה שהם היו חלק ממנה. להיסטוריה הטלוויזיונית הזאת יש תכונה סלקטיבית. חלק מהאנשים שעמם דיברתי היא מציבה בראש הרשימה. לחלק היא מייעדת מקום באמצעיתה. ולא מעט אחרים שניצבו בעבר בעמדות מפתח, גם בעלי יתרונות עליונים, היא מותירה בירכתיים משום שהתברר כי היו אנשים רברבנים, לא מוכשרים, כושלים, ולכן לא חשובים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
נספח : בסבך זכויות שידורים של הכדורסל הישראלי ביוני 2015 ובאפריל – מאי 1993.
א. ביום רביעי האחרון – 17 ביוני 2015 בתום הניצחון הסנסציוני של הפועל אילת על מכבי ת"א בהיכל הספורט ביד אליהו בתוצאה 76:79 במשחק החמישי והמכריע בסדרת חצי גמר סל, התגנבה נערה יפה עלומת שם לבושה כחול מעריצה של הפועל אילת ונכנסה ל- Frame הצילום ליד עמדת השידור השנייה של ערוץ 1 בהיכל שם ריאיין עמית הורסקי את אריק שיבק. מצלמת ערוץ 1 קלטה אותה והנציחה סצנת טלוויזיה מקסימה. הטלוויזיה מתאהבת ונשענת לא אחת על עלילות צדדיות מהסוג הזה. הנערה ללא שֵם וזֵהוּת נעלמה לשבריר שנייה כשלפתע הופיעה שוב והפעם צמודה לגבו של אריק שיבק. היא נראתה שואלת בנימוס את צלם ערוץ 1 האם מותר לנשק אותו, את אריק שיבק ? מאמן אילת עצמו הסב פניו מהמיקרופון מיהר לענות לה, "כן…כן…", והגיש לה את לחיו. היא נישקה את אריק שיבק בהערצה גלויה, נותרה עלומת שם, ונעלמה מ- Frame. המראיין עמית הורסקי היה חייב לזהות את המעריצה עבור צופיו ולומר להם מי היא. הוא לא עשה זאת.
טקסט תמונה (1) : יום רביעי בלילה – 17 ביוני 2015. היכל הספורט ביד אליהו. סצנה טלוויזיונית מפתיעה ומקסימה. נערה יפה עלומת שם לבושה כחול מעריצה של הפועל אילת מתגנבת ונכנסה ל- Frame הצילום ליד עמדת השידור השנייה של ערוץ 1 בהיכל, שם מראיין עמית הורסקי את אריק שיבק. (צילום ב- iphone ממסך ערוץ 1. באדיבות ערוץ 1 ז"ל).
טקסט תמונה (2) : יום רביעי בלילה – 17 ביוני 2015. היכל הספורט ביד אליהו. נערה יפה עלומת שם מתייצבת צמודה לגבו של אריק שיבק ונראית שואלת בנימוס את צלם ערוץ 1 האם מותר לה לנשק אותו, את אריק שיבק ? (צילום ב- iphone ממסך ערוץ1. באדיבות ערוץ 1 ז"ל).
טקסט תמונה (3) : יום רביעי בלילה – 17 ביוני 2015. מאמן אילת אריק שיבק מסב פניו מהמיקרופון ומגיש לה את לחיו. המעריצה מחבקת ומנשקת את אריק שיבק בהערצה גלויה, ונעלמת מ- Frame עלומת שם. המראיין עמית הורסקי איש ערוץ 1 היה חייב להפסיק לרגע את הריאיון ולזהות את המעריצה בעבור צופיו ולומר להם מי היא. הוא לא עשה זאת. (צילום ב- iphone ממסך ערוץ1. באדיבות ערוץ 1 ז"ל).
ב. ביום ראשון – 21 ביוני 2015 ערך עבורי את מלאכת הזיהוי העיתונאי הידען אלי סהר ברשימתו העיתונאית המצוינת "היהודי הנודד" ב- "ישראל היום" (יום ראשון – 21 ביוני 2015). מתברר כי המעריצה עלומת השם היא גב' יעל הרציקוביץ' מנכ"לית מועדון הפועל אילת בכדורסל ורעייתו של ה- Owner מר דורון הרציקוביץ'. ישראלי יקר. מֶלָח הארץ. אחד משלנו.
ג. בתום אחד השידורים הישירים של ערוץ 1 את סדרת חצי הגמר הפועל אילת – מכבי ת"א, ריאיין איש ערוץ 1 ליאן ווילדאו את קפטן הפועל אילת ואחד השחקנים המצטיינים של המועדון אפיק נסים. לידו של אפיק נסים בעמדת הראיונות המגרש ניצב ה- Owner המוערך והמוכשר דורון הרציקוביץ' שמשקיע מכיסו הפרטי מאמצים כספיים – כלכליים עצומים בתחזוק מועדון הכדורסל של הפועל אילת. ליאן ווילדאו לא שאל את הישראלי היקר הנמרץ והיעיל הזה מלח הארץ אפילו שאלה אחת הנוגעת לשליחות העסקית – כלכלית – ספורטיבית כבדת המשקל שנטל על עצמו. אפשר לחשוב שכל המדינה יודעת מי זה דורון הרציקוביץ'. ליאן ווילדאו נמנע משום מסע היכרות, שום מילה על ההיסטוריה שלו של דורון הרציקוביץ' כמממן הפועל אילת, מהיכן הוא מביא את הכסף, ומהו החזון שלו. אלי סהר עשה זאת במקומו בעיתון "ישראל היום" (יום ראשון – 21 ביוני 2015).
ערוץ 1 ז"ל נהג בחוכמה ציבורית משחתם לא מכבר על הסכם זכויות שידורים דו שנתי עם איגוד הכדורסל בגובה כ- 12.000000 (שניים עשר מיליון) שקל. כ- 6.000000 (שישה מיליון) שקל לעונה. כ- 150000 (מאה וחמישים אלף) שקל בעבור כל שידור ישיר (שידור ישיר שבועי אחד של המשחק המרכזי). נכון שהכדורסל בארץ איננו אותו המשחק שמשחקים בארה"ב. אותם חוקים אך זהו המכנה המשותף היחיד. כל מי שצפה בשידורים הישירים בערוץ 55 בכבלים (ערוץ הספורט) של ה- NBA finals סדרת ה- Play offs האחרונה בין גולדן סטייט ווריורס לקליבלנד קאוואלירס מבין על מה אני מדבר. אולם ככלות הכל הכדורסל נחשב עדיין לענף ספורט אהוד ומס' שתיים במדינת ישראל (אחרי הכדורגל) למרות האמריקניזציה שפשתה בו ו- הרייטינג הדל. זה לא היה תמיד מצב העניינים בטלוויזיה הישראלית הציבורית בימים עברו.
ציטוט : "מרידה בעריצות, בעיקר בעריץ מגוחך, שחצן, ולא מוכשר – היא צו השעה ו- ציות לאלוהים". (אלמוני).
בסתיו 1992 אירעה שוב התנגשות, עוד אחת מיני רבות, ביני כמנווט שידורי הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית לבין מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית שלי יוסף בר-אל. יו"ר הוועד האולימפי הישראלי ו- יו"ר איגוד הכדורסל הקודם יורם אוברקוביץ' ז"ל יחדיו עם יו"ר האיגוד החדש דני קסטן ז"ל הציעו לי את זכויות השידורים הראשוניות של הליגה הלאומית (ליגת העל היום) + משחקי גביע המדינה בכדורסל תמורת תשלום מזערי של 750000 (שבע מאות וחמישים אלף) דולר לשתי עונות, 1993- 1992 ו- 1994- 1993 (יורם אוברקוביץ' ז"ל כבר לא שימש יו"ר איגוד הכדורסל אך בתוקף תפקידו הרם כ- יו"ר הוועד האולימפי הישראלי נותר בעל השפעה רבה בתחום). אנחנו היינו עדיין כתובת השידור הטלוויזיונית הבולטת ביותר במדינה. מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יוסף בר-אל וסמנכ"ל הכספים מוטי לוי סירבו כל אחד והתירוץ שלו. מוטי לוי הודיע ליוסף בר-אל אז בסתיו 1992 שאין לו כסף. יוסף בר-אל מסר לי כי אין לו אפוא לשדר את הכדורסל הישראלי מפני שלוח השידורים שלו עמוס. זה היה מגוחך ולא נכון. מאז שנת 1983 שידרנו ישיר את כל המשחקים המכריעים על אליפות המדינה ואת שלבי חצי הגמר והגמר על גביע המדינה בכדורסל, תמיד היכן שהוא בחודשים אפריל ומאי בשנים שחלפו. בסתיו 1992 מנתה צמרת רשות השידור את האישים האלה : אַרְיֵה מֶקֶל כיהן בתפקיד מנכ"ל רשות השידור (היה נייטראלי ואדיש לוויכוח). יו"ר הוועד המנהל של רשות השידור היה עו"ד מִיכָה יִנוֹן (היה נייטראלי ולא התערב במחלוקת). יוסף בר-אל היה מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית (התייצב נגד יוזמת השידור שלי). אֵלִימֶלֶך רָם ז"ל ניהל את חטיבת החדשות (התבונן מהצד). מוטי לוי שימש כאמור שר האוצר של רשות השידור (היה נגדי). שלושה אישים היו נייטראליים ושניים פעלו נגדי ונגד רצוני לאמץ את הכדורסל הישראלי לחיקו של השידור הציבורי בנוסף לסיקור משחקיה של מכבי ת"א בגביע אירופה לאלופות בכדורסל. היה מדובר בתשלום פעוט בו החסויות מכסות בקלות את ההשקעה פלוס עודפים כספיים. יוסף בר-אל היה נטול קשר עם הכדורסל הישראלי אבל היה מעריץ מוצהר של מועדון מכבי ת"א שהתמודד מידי שנה בטורנירי גביע אירופה לקבוצות אלופות. "…אני הייתי במכבי קהיר…", נהג להזכיר לי והוסיף, "…איננו צריכים עוד כדורסל בטלוויזיה בנוסף למכבי ת"א, מה עוד שהכדורסל הישראלי משעמם. תצטרך להסתפק במכבי תל אביב…", וכך חתך את העניינים. הסברתי לו כי מכבי ת"א היא באמת סחורת שידור אהודה ו- פופולרית אך הטלוויזיה הישראלית הציבורית איננה מוסד שידור רק של מכבי ת"א. זה לא עזר לי. בצר להם ובלית ברירה פנו יורם אוברקוביץ' ודָנִי קֶסְטֶן באוקטובר 1992 לערוץ 5 בכבלים (ערוץ הספורט) ומכרו לאנשיו בראשם מר מיילן טנזר את זכויות השידור הבלעדיות של הכדורסל הישראלי. לפתע ללא כל הודעה מוקדמת נפרדנו מאירוע ספורט לאומי ראשי שהיה רכוש טלוויזיוני שלנו במשך עידנים וגם מרכזי בהוויית הציבור בישראל. הכדורסל הישראלי כבר לא היה שלנו.
הערה : סייע לי במחקר ובדליית האינפורמציה בקטע הנ"ל מר נפתלי גושן רכז הליגות באיגוד הכדורסל.
עלילת הליגה הלאומית בכדורסל (מנתה 14 קבוצות) בעונת 1993 – 1992 התפתחה במפתיע ו- אחרת לגמרי מהצפוי, הרבה אודות לחולשתה של מכבי ת"א שהפסידה 7 (שבעה) משחקים (!) בליגה הסדירה. קבוצת הפועל גליל עליון בראשות מאמנה פיני גרשון כשהוא נתמך ע"י הנהלה חרוצה, נמרצת, ונחרצת בה היו חברים מנהל הקבוצה עמית גל הפעלתן והמפורסם מבין כולם (קיבוץ עמיר), האחים ידין כהן ויֶשָע כהן (קיבוץ כפר בלום), יוסי גנשר (קיבוץ עמיר), נטע כנעני (קיבוץ הגושרים), יוסי הלפרין ז"ל (קיבוץ ברעם), שרול בן יעקב (קיבוץ דגניה), מיכה שטראוס (קיבוץ שמיר) וגדי יעקב (מקיבוץ מנרה, בנה של רחל יעקב אחותו של יצחק רבין ז"ל) – העפילה לסדרת חצי גמר באפריל 1993 (הטוב מ- 5 משחקים) נגד הפייבוריטית מכבי ת"א. את מכבי ת"א אימן יעקב אדלר ועוזרו היה אלי קאנטי. יעקב אדלר התפטר מאימון מכבי ת"א במהלך 1993 לאחר שהקבוצה ספגה כאמור שבעה הפסדי ליגה בעונה הרגילה, עוד בטרם החלה סדרת חצי הגמר נגד הפועל גליל עליון. את מקומו בעמדת המאמן הראשי תפש עוזרו אלי קָאנֶטִי. המורל במכבי ת"א היה רחוק משיאו בראשית 1993. הקבוצה הייתה פגיעה (כמו היום בעונת 2015 – 2014), ובאותה העונה ההיא הדרמטית של 1993 – 1992 ספגה כאמור שבעה הפסדים. מכבי ת"א דורגה בתום העונה הרגילה במקום השלישי עם 45 נקודות ואיבדה את יתרון הביתיות נגד יריבתה הצפויה הפועל גליל עליון שסיימה במקום השני עם 47 נקודות. הפועל ת"א דורגה במקום הראשון גם כן עם 47 נקודות. במקום הרביעי דורגה הפועל ירושלים עם 42 נקודות.
טקסט מסמך : אפריל 1993. זאת היא טבלת הליגה הלאומית בכדורסל בתום העונה הרגילה של 1993 – 1992 בת 26 מחזורים, ובטרם תחילת משחקי ה- Play offs של סדרות חצי הגמר Best of five. מכבי ת"א המדורגת במקום השלישי מאבדת את יתרון הביתיות מול הפועל גליל עליון המדורגת במקום השני. (באדיבות איגוד הכדורסל).
לסדרת חצי הגמר השנייה באותו חודש אפריל ההוא של 1993 העפילו קבוצות הפועל ת"א והפועל ירושלים אולם היא פחות עניינה אותי. בראשיתו של חודש מאי 1993 כבר היה ברור לי שאלוהי הטלוויזיה מעניש אותי עונש לא מידתי ובלתי מתקבל על הדעת מפני שלא חתמתי באוקטובר 1992 על הסכם זכויות השידורים עם איגוד הכדורסל. בורא עולם התבונן ממעל ולעג לי. כבודו יתברך שמו דאג כי שתי הסדרות המרתקות יתייצבו בלילה של יום ראשון – 2 במאי 1993 על קו גמר משותף במצב של תיקו 2:2 ויזדקקו כל אחת למשחק חמישי ומכריע. הפועל גליל עליון ניצחה במשחק הראשון בסדרת חצי הגמר ב- 14 באפריל 1993 בכפר בלום את מכבי ת"א בתוצאה 66:72 והובילה 0:1. מכבי ת"א ניצחה במשחק השני ב- 22 באפריל 1993 בהיכל הספורט ביד אליהו בתוצאה 84:98 והשוותה את המאזן ל- 1:1. הפועל גליל עליון גמלה לה ב- 28 באפריל 1993, ניצחה בכפר בלום במשחק השלישי 87:93, והעלתה את יתרונה ל- 1:2. מכבי ת"א ניצחה במשחק הרביעי ביום ראשון – 2 במאי 1993 בהיכל הספורט ביד אליהו 88:93 ושוב השוותה את המאזן ל- 2:2. המשחק החמישי והמכריע נועד להיערך ביום רביעי – 5 במאי 1993 באולם הכדורסל ב- כפר בלום. הכתובת הייתה כבר חקוקה לפני זמן רב על הקיר : "מכבי ת"א הפגיעה ונטולת מורל עומדת להיכחד ע"י הקיבוצניקים מהפועל גליל עליון", אבל זכויות השידורים כבר לא היו שלנו של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. הן היו בלעדיות של ערוץ 5 בכבלים של מיילן טנזר.
הערה : סייעו במחקר ובדליית האינפורמציה בקטע הנ"ל מר שלומי פרי איש מנהלת הכדורסל ומר עמית גל חבר קיבוץ עמיר ומי ששימש מנהל קבוצת הכדורסל של הפועל גליל עליון במשך שנים רבות.
המדינה הייתה כמרחקה ואנוכי בצַר לי אצתי למשרדי בקומה החמישית בבניין הטלוויזיה בשכונת רוממה בירושלים וכתבתי ביום שני – 3 במאי 1993 מכתב תחינה בהול בדם לבי ברגע האחרון למנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יוסף בר-אל המציע לו להצטרף ביום רביעי – 5 במאי 1993 לשידור הישיר של ערוץ 5 בכבלים את המשחק המכריע הפועל גליל עליון – מכבי ת"א. יורם אוברקוביץ' ודני קסטן הבטיחו לי סיגנל שידור ישיר נפרד, שימוש בניידת נפרדת שלנו משל ערוץ 5 בכבלים, ועמדת שידור שלנו באולם בכפר בלום נפרדת משל ערוץ 5. דובר על תשלום זכויות שידורים פעוט שלנו לאיגוד משהו בסדר גודל של 10000 (רבבת) דולר. הכסף והממון פחות עניינו את יורם אוברקוביץ' ודני קסטן. הם ביקשו בראש וראשונה פרסום ו- שיווק של הכדורסל הישראלי לכל בית אב במדינה. את זאת טכנולוגיית הטלוויזיה בכבלים שהייתה תעשייה בראשית צעדיה לא הייתה יכולה לספק להם. מאות אלפי בתי אב בישראל טרם היו מחוברים לכבלים (חברות מת"ב, גוונים, וערוצי זהב). הייתה לנו ל- אנשי הטלוויזיה הישראלית הציבורית הזדמנות בלתי חוזרת לחדש ימינו כקדם ולזכות שוב באהדת הציבור (דווקא באמצעות שידורי הספורט הרלוונטיים) מול ערוץ 2 המסחרי שהיה אמור להתחיל את שידוריו ב- 4 בנובמבר 1993. היה צריך רק לשנות מהר ולפעול באומץ לב את לוח השידורים המקורי של הטלוויזיה הישראלית הציבורית ולהקצות לי את כוח האדם הדרוש של חטיבת ההנדסה. האדרנלין זרם בגופי במהירות של 200 קמ"ש. ירדתי שתי קומות והעברתי את המכתב ישירות לידיו יוסף בר-אל. אפילו לא השתמשתי במערכת החלוקה הפנימית של הדואר בבניין. כל רגע היה חשוב. הסברתי ליוסף בר-אל את נתוני זכויות השידורים, שימוש בניידת השידור הגדולה שלנו "הוורד" על כוח האדם שלה לרבות שירותי מיקרוגל, הסעתה על ציוותה לאולם הכדורסל בכפר בלום, וכמובן את הצורך לשנות מייד את לוח השידורים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בהתאם. ביקשתי ממנו מיוסף בר-אל להתייעץ גם עם מנכ"ל רשות השידור החדש מוטי קירשנבאום שמשל ברשות השידור כבר שבועיים ימים מאז 18 באפריל 1993.
טקסט מסמך : יום שני – 3 במאי 1993. זהו המסמך שנתתי ליוסף בר-אל ביד ובו אני מבקש ממנו לשדר מכפר בלום ביום רביעי ב- 5 במאי 1993 את המשחק החמישי והמכריע בכפר בלום בסדרת חצי גמר סל בין הפועל גליל עליון לבין האלופה היוצאת מכבי ת"א. ביקשתי ממנו להתייעץ עם מנכ"ל רשות השידור החדש מוטי קירשנבאום. זאת הייתה העת להציב מחדש את הטלוויזיה הישראלית הציבורית בוויטרינה בחלון הראווה של תעשיית הטלוויזיה במדינת ישראל באמצעות שידורי הספורט הרלוואנטיים. הטכנולוגיה בכבלים בארץ כבר קרמה עור וגידים ו- או טו טו עמד לעלות ל- "אוויר" יריב טלוויזיוני מסוכן בדמותו של ערוץ 2 המסחרי החדש. ערוץ 2 החל את היסטוריית השידור שלו ב- 4 בנובמבר 1993. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
יוסף בר-אל נקם בי באופן אישי. זה מה שהרגשתי. אינני מוצא מילה אחרת להגדרת המצב ההוא. הבנתי שהוא רואה במשימת השידור הזאת אמביציה אישית ומבצע יומרני טלוויזיוני פרטי שלי שאיננו מחייב אותו. הוא ראה בי בר פלוגתא שלו משכבר הימים, לא אהב אותי (בלשון המעטה), ו- לא עשה דבר לקידום מבצע השידור הישיר של המשחק החמישי והמכריע ההוא בכפר בלום בין הופעל גליל עליון למכבי ת"א. מאוחר יותר נודע לי שהוא גם לא התייעץ עם מנכ"ל רשות השידור החדש מוטי קירשנבאום. כמנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית החשיב את עצמו לבר סמכה מספר אחת. האחד שאין בלתו בהיררכיה של רשות השידור. הטלוויזיה הישראלית הציבורית נותרה פסיבית. ביום רביעי – 5 במאי 1993 הוברר כי רק ניידת השידור של ערוץ 5 בכבלים העפילה לגליל העליון והייתה נוכחת לבדה בכפר בלום. אלוהי הטלוויזיה הטיל עלי גזר דין "אָשֵם" מרופד משני צדדיו ב- בּוּשָה רבתי. מכבי ת"א העשירה, רווייה יכולות כלכליות, אלופת המדינה ומחזיקת הגביע אין ספור פעמים ובעלת מוניטין אירופי, הודחה ע"י הפועל גליל עליון במשחק החמישי ההוא 80:88 ואנחנו אנשי חטיבת הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית נעדרנו כליל ממקום ההתרחשות. את השידור הישיר של ערוץ 5 בכבלים הוביל ו- תיעד השדר יורם ארבל. חטפתי שתי סטירות. שתי הלחיים שלי היו אדומות. הסתתרתי בביתי ברחוב משמר הגבול מס' 5 ברמת אשכול בירושלים מחמת החרפה והקלון. יוסף בר-אל השתמש בכוחו המקצועי נגדי והתנגש בי אישית (על פי עדותו של אלימלך רם ז"ל) אולם הוא העליב את כל מוסד השידור שנקרא הטלוויזיה הישראלית הציבורית ופגע בו אנושות. היה מדובר במנהל טלוויזיה שמשחק משחקי כבוד דלים על חשבון המסך הציבורי, שלא היה שלו, ואותו קיבל למשמרת לתקופה של שלוש שנים. ו- זה לא היה הכל כפי שמוכיחים המסמכים הרבים שחלק מהם מתפרסם כאן. מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יוסף בר-אל המשיך להתנכל לי, לשחק משחקי יוקרה, ולפגוע בי ובלוח השידורים הציבורי עליו היה מופקד בצורה מופרכת חסרת תקדים. הוא הזיז את תוכנית הספורט השבועית האהודה "מבט ספורט" מ- 20.00 בימי חמישי ל- 00.30 (חצות וחצי), ובמקומה הציב ב- Prime time בשמונה בערב את התוכנית הקנויה המגוחכת "בני היל" הנואף המזדקן עם השפנפנות שלו. מנהל החדשות והבוס הישיר שלי אלימלך רם ז"ל עמד מהצד ולא עשה דבר. הוא אלימלך רם לפחות הרים לי טלפון מלשכתו בקומה השלישית בבניין הטלוויזיה וסיפר לי ב- "סודי סודות" כי יוסף בר-אל החליט להתנכל לי וליוזמות השידור שלי כמנווט שידורי הספורט שלו, וללמד אותי לקח מפני שהוא חושב שיש לי אופי מרדן ו- אינני מכבד אותו מספיק. הוא צדק. לא רק ש- לא כיבדתי אותו, גם לא הערכתי אותו. הוא היה מנהל טלוויזיה דַל, חסר יכולות, ונעדר כל נבונות ו- כישרון ניהול. לא היה לי שום רצון להעניק לו כל ריספקט. הוא לא היה ראוי לכך וזה לא עלה על דעתי בשום אופן וצורה. עובדה שבחודש יולי של אותה שנת 1993 הדיח מנכ"ל רשות השידור מוטי קירשנבאום את מנהל הטלוויזיה יוסף בר-אל (לא האריך את כהונתו) ומינה במקומו את יאיר שטרן.
טקסט מסמך : 2 במאי 1993. אני מסב את תשומת לבו של הבוס הישיר שלי מנהל החטיבת החדשות אלימלך להזזת "מבט ספורט" הפופולארית משמונה בערב בימי חמישי בשבוע לחצות וחצי. לשווא. שידורה במועד החדש החל ב- 00.30 והסתיים ב- 01.20. אלימלך רם תייק את המסמך באחד הקלסרים שלו ואפילו לא ענה לי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הופתעתי שמנכ"ל רשות השידור החדש מוטי קירשנבאום (התמנה ב- 18 באפריל 1993 לתפקידו הרם ע"י ממשלת יצחק רבין ז"ל ועל פי המלצתה החמה של שרת החינוך שולמית אלוני ז"ל) נותר אדיש, מתמהמה, לא מתערב, ומאפשר לו ליוסף בר-אל לעצב לוח שידורים שגוי, מופרך, ו- עלוב. היו לו כנראה שיקולים משלו לאי ההתערבות שלו. ב- 28 במאי 1993 כתבתי ליוסף בר-אל מסמך בכתב ידי ונתתי לו לדעת מה אני חושב עליו. היה מדובר במנהל טלוויזיה ישראלית ציבורית מגוחך ומופרך. העתקת תוכנית אקטואליה "מבט ספורט" אחת מספינות הדגל רבות המוניטין וארוכות המסורת של השידור הציבורי לדורותיו לחצות וחצי בלילה (00.30) הייתה נקמה אישית בי, רצון להשפיל אותי באופן אישי משהו בבחינת ראו להיכן התדרדר יואש אלרואי ("מבט ספורט" שודרה עכשיו מ- 00.30 עד 01.20) הראתה מה שווה האיש ולהיכן מיתמרת קומתו הטלוויזיונית. היה מדובר במנהל רשת שידור רדוד שרמתו שחוחה. יוסף בר-אל שהיה אמור להתכונן לקראת תחרות הטלוויזיה הדרמטית והקשה הצפויה נגד ערוץ 2 המסחרי שתאריך השקתו נקבע ל- 4 בנובמבר 1993, היה עסוק בטיפוח כבודו האישי ובהענשתי. לא היו לי מאז 1991 שום כוונות להעריך אותו את יוסף בר-אל, לא להוקיר אותו, ולא להתפעל ממנו. לא נותרה בי אפילו טיפה של חרדת כבוד כלפיו. גדלתי והתחנכתי בחברה חופשית בקיבוץ אפיקים בעמק הירדן. הוריי היו אימיגראנטים – מהפכניים שהעפילו ב- 1930 מהגולה לארץ ישראל כדי לבנות כאן חברה חלוצית חדשה ודמוקרטית, רחוקה אלפי שנות אור מכל רעיון טוטליטרי, כוחני, וכפייתי.
טקסט מסמך : 28 במאי 1993. תוכנית האקטואליה "מבט ספורט" מוזזת ומועתקת ע"י מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יוסף בר-אל משמונה בערב (20.00) לשידור בשעת לילה מאוחרת של ימי חמישי בשבוע בחצות וחצי (משודרת בין 00.30 ל- 01.20). מנהל החדשות דאז אלימלך רם ז"ל ומנהל התוכניות דאז יבד"ל אליעזר יערי עמדו מהצד והחרישו. יוסף בר-אל לא השיב למכתב. מישהו מלשכתו תייק את המסמך בקלסר "יואש אלרואי – מחלקת הספורט" והעיף אותו לבוידעם, לטמיון. אין מקום קבורה בטוח יותר, נשכח יותר, ומכובד יותר לנוח בו מנוחת נצח מאוצר הממלכה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
נספח. ה- finals : הפועל ירושלים – הפועל אילת.
היעדרה של מכבי ת"א מבימת מעמד הגמר של הכדורסל הישראלי ב- 22 וב- 25 ביוני 2015 רועמת יותר מנוכחותן שם של הפועל ירושלים והפועל אילת. השפעתה של לביאת אלקטרה התל אביבית על הכדורסל הישראלי היא עדיין מרחיקת לכת ודרמטית. מכבי ת"א נושאת לבדה את מעמסת העניין בליגת העל הישראלית. שאלת הקיום שלה של מכבי ת"א להיות ו/או לחדול הוא מהות הסקרנות שלי בכדורסל הישראלי. תבוסתה ל- הפועל אילת היוותה קרן אור אולם באותה מידה הפחיתה את העניין באירועים הצפויים הבאים בהמשך הדרך. ראיתי מעט מזעיר מהשידור הישיר אמש (יום שני – 22 ביוני 2015) של המשחק הפועל אילת – הפועל ירושלים 80:65 בערוץ 1 בהובלת אורי לוי וגור שלף. הקלטתי אותו לעצמי. התמונה המכוערת רוויית פרסומות מסחריות ומלוכלכת לעייפה שהפיק אמש ערוץ 1, הבריחה אותי מהמסך. לא שבתי לצפות בו.
מי שמסתכל בסרטי טבע אודות חיי הפרא ב-סאוואנה האפריקנית ובתצלומים המדהימים של ערוץ נשיונאל גיאוגראפיק איננו יכול להתעלם ממאבקי ההישרדות לחיים ולמוות בין הלביאות לבין שנואי נפשן להקות הצבועים. אלוהי הטבע ברא מדון ושִנְאָת עַד בין האריות לבין הצבועים. אריות הורגים צבועים כדי להשמיד אותם ולא כדי לאכול את בשרם. להקת צבועים שמתגרה ומסלקת לביאות מהטרף שלהן בסאוואנה האפריקאית הוא סיפור מרתק. להקת צבועים אחת שנלחמת על שליטה באזור מול להקת צבועים אחרת היא סיפור בנאלי. לביאת אלקטרה ת"א סולקה והודחה ע"י להקת צבועים מאילת. כ- מתבונן מהצד בכדורסל הישראלי, מאבק ההישרדות הבא של להקת הצבועים מאילת נגד להקת צבועים מירושלים איננו מסקרן אותי. המטפורה ברורה.
אף על פי כן הרייטינג הארצי של ערוץ 1 יחסית נאה בזכות שידורי הספורט שלו. בנותרים הוא קורס. השידור הישיר של ערוץ 1 מאילת את משחק הגמר הראשון בליגת העל בכדור סל (יום שני – 22 ביוני 2015) "הפועל אילת – הפועל ירושלים 80:65" צבר רייטינג ממוצע של % 8.9 ו- Peak צפייה של % 10.7. "המשדר הישיר המסכם של ההתמודדות הפועל אילת – הפועל ירושלים" עם השדר עמית הורסקי והפרשן שלו גיל מוסינזון איבד מייד מחצית מהמדרוג אולם צבר בכל זאת % 4.4 (ב- 23.00) יותר מ- מהדורת "מבט" עם יעקב אילון (ב- Prime time ב- 20.00) שהשיגה % 4.1 בלבד. "תכנית חדשות – סיכום אירועי היום" עם יאיר ויינרב (23.30) צברה % 3.3. "המוסף" עם גאולה אבן – סער (20.00 – 19.00) צברה כרגיל רייטינג עני של % 1.6, כמו גם "הערב בשש" (19.00 – 18.00 עם מירב מילר שהשיגה רק % 1.1.
חובת פתרון התעלומה מוטלת על מספר הסיפור.
מר רביב דרוקר שידר אמש ב- "המקור" בערוץ 10 (יום שלישי – 23 ביוני 2015) כתבה חשובה, מורכבת כלכלית – פוליטית אודות ה- "חברה לכימיקלים בישראל" העשירה הפועלת בים המלח, רווייה נתונים רבים וגם המון הסברים של כל מיני אישים המעורבים בעניין. את התחקיר הנרחב והכתבה המעניינת ביצעו ענת גורן ואיתי רום. שניהם הביאו המון תגובות, ראיונות, ו- עובדות אולם לא בטוח שכל צופה טלוויזיה מסוגל לנתח לעצמו במהלך ההקרנה את המוני הפרטים הנחשפים בפניו ולהסיק מייד בעצמו את מסקנתו האישית. נכון שהדיון הקצר באישיותו הבעייתית של כלכלן משרד האוצר לשעבר אהרון פוגל מעודדת אותי לקחת צד אולם הנושא מסועף ומפותל. נכון שמדובר במשאב טבע לאומי אולם לא בטוח שהמדינה יודעת לנצל אותו כהלכה ולכן היא נזקקת ליזמים – אנשי עסקים פרטיים ומוכשרים ש- יידלו בעבורה את האוצר היקר הטמון עמוק בבטן האדמה הישראלית. תעלומה ? אולי. אינני יודע כמה ימי תחקיר, הפקה, צילום, ועריכה הקדישו ענת גורן ואיתי רום לעשיית הכתבה המורכבת והמסובכת. אולם הם הותירו בכתבה הסבוכה עדות קצרצרה וחשובה בת שלוש מילים של פרופסור ירון זליכה שפותר חלק מתעלומת "כימיקלים לישראל", ואומר : "יש גבול לקפיטליזם".
אחד היתרונות של העיתונאי – שדרן מר רינו צרור ברדיו גלי צה"ל (ימים ראשון – רביעי בשבוע) הוא כישרונו ונחישותו לפתור במהירות תעלומות ומחלוקות בנושאים שונים. הוא איננו חוקר בשלבים ולא מעביר את הדיונים לתוכנית הבאה שלו. הוא שוקל בהיגיון את טיעוני שני הצדדים וכמו שופט חכם הוא מסיק מייד את המסקנות שלו. ביום רביעי – 24 ביוני 2015 הוא התעסק בסוגיה מדוע קילו בננות יקר יותר בישראל (עלותו כ- 14 שקלים במדינה בעלת יכולות חקלאיות כישראל שמגדלת ומייצרת את הבננות בכוחות עצמה) פי 3.25 מאשר באנגליה הקרה (עלותו בלונדון כ- 4 שקלים) מי שמייבאת את הפרי הטרופי מדרום אמריקה. לבסוף הגה את מסקנתו בפני בר הפלוגתא שלו, חקלאי ישראלי שטען כי המחיר העכשווי מוצדק גם בגלל עלות העובדים בענף בישראל, "אם ככה בואו גם אנחנו נייבא את הבננות מחו"ל ", קבע רינו צרור וסגר עניין. במילים אחרות בלם את פיו של אין שום הצדקה לעלויות מטורפות כאלה של תוצרת חקלאית פרי אדמה ישראלית ו/או זאת שגודלת על העצים במדינה שלנו. אני אוהב את רינו צרור עיתונאי הגון ומהיר (קצב דיבורו, הדיקציה שלו, וגם האינטונציות מותאמים לרדיו). מהירות תנועתו איננה על חשבון הגיונו שנותר הגיוני. זה המון. מדובר ב- עיתונאי נבון ושדרן רדיו שיודע להתאים את עצמו למסגרת הזמן שהוקצתה לו. בי"ס לעיתונאות.
אין יום שחולף מבלי שאני קורא, מעיין, ומלמד את עצמי כמה פרקים ב-תנ"ך.
מסמך מעניין, דרמטי, ומרתק. צוואתו המלכותית של דוד המלך לבנו שלמה הייתה נותרת חסרת ערך אם התנ"ך לא היה מגלה לנו את אחריתה. על ערש דווי מצווה דוד (בן כ- 70) את בנו שלמה (בן 25 בערך) ציווי פוליטי וכוחני ברור (ספר מלכים א' פרק ב') : "…אנוכי הולך בדרך כל הארץ וחזקת והיית לאיש. ושמרת את משמרת ה' אלוהיך ללכת בדרכיו לשמור חוקותיו, מצוותיו, ומשפטיו…למען יקים ה' את דברו אשר דיבר עלי…וגם אתה ידעת את אשר עשה לי יואב בן צרויה אשר עשה לשני שרי צבאות ישראל לאבנר בן נר ולעמשא בן יתר ויהרגם וישם דמי מלחמה בשלום. ויתן דמי מלחמה בחגורתו אשר במותניו ובנעלו אשר ברגליו. ועשית כחכמתך ולא תוריד את שיבתו בשלום שְאוֹל. ולבני ברזילי הגלעדי תעשה חסד והיו באוכלי שולחנך כי כן קרבו אלי בברחי מפני אבשלום אחיך. והנה עמך שמעי בן גרא בן הימיני מבַּחֻרִים והוא קללני קללה נמרצת ביום לכתי מַחֲנָיִם והוא ירד לקראתי הירדן, ואשבע לו ב- ה' לאמור אם אֲמִיתְךָ בחרב. ואתה על תנקהו כי איש חכם אתה וידעת את אשר תעשה לו, והורדת את שיבתו בדָם שְאוֹל…", וכן הלאה. שלמה המלך מבצע אחת לאחת את צוואת אביו לרבות הוצאתו להורג של אחיו אדוניהו בן חגית (מי שקורא מייד תיגר על מלכותו הצעירה עולת ימים בכך שהוא מבקש לאישה את אבישג השונמית היָפָה סוכנת בית דוד) כמו גם התייחסותו החמורה לאביתר הכהן, "ענתות לך על שָדֶיךָ כי איש מוות אתה וביום הזה לא אמיתך כי נשאת את ארון אדוני אלוהים לפני דוד אבי וכי התענית בכל אשר התענה אבי". פתירת תעלומת הצוואה המלכותית היא דרמטית והגילוי המצמרר ביותר שלה הוא הוראתו של שלמה המלך הצעיר לשר הביטחון החדש שלו בניהו בן יהוידע להרוג את יואב בן צרויה הזקן ו- הוותיק מי שהיה שר הביטחון של דוד המלך במשך כ- 40 שנים. "לך פגע בו", מצווה עליו שלמה. בניהו בן יהוידע יוצא למשימתו ומגלה שיואב בן צרויה נס לאוהל אדוני ומחזיק בקרנות המזבח (לאחר שנודע לו כי שלמה מתכוון להוציאו להורג). בניהו בן יהוידע מבקש מיואב בן צרויה לצאת מהאוהל, אולם יואב בן צרויה משיב לו, "לא, כי פה אמות". בניהו בן יהוידע חוזר למלך הטרי ומדווח לו כי לא ביצע את משימת ההוצאה להורג מפני שיואב בן צרויה מחזיק בקרנות המזבח. שלמה המלך עונה לו בציניות, משהו כמו "אז מה…?", וחוזר על פקודתו, "עשה כאשר דיבר ופגע בו ו- קָבַרְתּוֹ והסירות דמי חינם אשר שפך יואב מעלי ומעל בית אבי. והשיב ה' את דמו על ראשו אשר פגע בשני אנשים צדיקים וטובים ממנו ויהרגם בחרב ואבי דוד לא ידע את אבנר בן נר שר צבא ישראל ואת עמשא בן יתר שר צבא יהודה. ושבו דמיהם בראש יואב ובראש זרעו לעולם, ולדוד ולזרעו ולביתו ולכיסאו יהיה שלום עד עולם מעם אדוני אלוהים". ואכן בניהו בן יהוידע הורג את יואב בן צרויה. התנ"ך ממלא את חובתו ופותר את פשר הצוואה המלכותית הרדיקלית שקוראת להרג פוליטי ללא משפט.
בין 2 באוגוסט ל- 9 באוגוסט 1936 בתחרויות הא"ק באולימפיאדת ברלין 1936 זכה האתלט האמריקני ג'סי אואנס (Jesse Owens) סטודנט צעיר באוניברסיטת אוהיו (OHIO) בארבע מדליות זהב כלהלן : בשתי הריצות הקצרות ל- 100 מ' ו- 200 מ', בקפיצה לרוחק, ובמירוץ שליחים 4 פעמים 100 מ'. ראוי להדגיש כאן את הקשר האישי ההדוק והחם המתקיים בין המאמן לאתלט שלו ואת יחסי האמון כפי ששררו בין מאמן הא"ק לארי סניידר (Larry Snyder) של אוניברסיטת אוהיו לבין הסטודנט שלו ג'סי אואנס. ב- 25 במאי 1935 שבר ג'סי אואנס באצטדיון אן ארבור (Ann Arbor) במישיגן בתוך שעה ורבע ארבעה שיאי עולם בריצות 100 יארד (מידת אורך של 91.4 ס"מ), 220 יארד, 220 יארד משוכות, וקפיצה לרוחק. בקפיצה לרוחק הציב שיא עולם של 8.13 מטרים, הישג שנחשב אז לקצה גבול יכולתו של בן אנוש. השיא החזיק מעמד בטבלת השיאים עשרים וארבע שנים עד 1960. בניגוד למשחקי כדורגל וכדורסל שם ניתן להבקיע שערים ו/או לקלוע סלים באקראי וגם במזל הרי ש- הישגי העַל בא"ק של הגברים והנשים מתרחקים לאלתר מהמזל ויד המקרה. הם כרוכים בביצוע יעיל ומיטבי ובקואורדינציה מושלמת של התנועה האנושית המורכבת, ואשר נשענת על שלושת חוקי המכניקה של הפיזיקאי – מתמטיקאי היהודי – אנגלי אייזיק ניוטון.
לרוע מזלו של ג'סי אואנס למרות הפופולאריות והמוניטין הבינלאומי שלו ושל מאמנו לארי סניידר החליט הוועד האולימפי האמריקני לשלוח לאולימפיאדת ברלין 1936 צוות מאמנים אחר (ש- לא כלל את לארי סניידר) כלהלן : המאמן הראשי היה לאוסון רוברטסון מאוניברסיטת פנסילבניה, למאמנים משניים נקבעו דין בארטלט מאוניברסיטת דרום קליפורניה, ארל הייס מאוניברסיטת אינדיאנה, וברוטוס האמילטון מאוניברסיטת ברקלי בקליפורניה. מאמני השטח היו ג'ייקוב וובר מאוניברסיטת ניו יורק, וויליאם מוריס מאוניברסיטת פנסילבניה, וסיימור וואן בלייק מאוניברסיטת פרינסטון. לארי סניידר לא נכלל בצוות המאמנים הלאומי אולם נשלח לאולימפיאדת ברלין 1936 באופן פרטי ע"י אוניברסיטת אוהיו. לארי סניידר לא השתכן בכלל בכפר האולימפי אלא במלון קטן בברלין. ל- שהייתו בברלין בעת המשחקים האולימפיים הייתה חשיבות עליונה מפני שג'סי אואנס בטח בו וסמך עליו. הקשר האישי – מקצועי החם והמיטבי בינו לבין ג'סי אואנס נשמר באופן המעשי ביותר. המאמן הראשי לאוסון רוברטסון נתן לג'סי אואנס הוראות אימון שונות מאלה של לארי סניידר אולם האצן המוכשר לא נשמע להן. הוא עשה רק את מה שלארי סניידר אמר לו לעשות. את הניתוח המתמטי – פיזיקלי של הישגיו המדהימים של ג'סי אואנס ניתן למצוא בתורת האימון של המורה, המחנך, והמאמן הוותיק בא"ק מר יצחק "איציק" מנדלברויד (בן 83 היום) ובספריהם של הבריטי ג'פרי דייסון "המכניקה של האתלטיקה קלה" (The Mechanics of Athletics) ושל האמריקני ג'ון באן "העקרונות המדעיים של האימון" (Scientific Principles of Coaching). ספרי חובה לכל חובב מתמטיקה ופיזיקה וספורט. את פתרון התעלומה אודות הישגיו הסנסציוניים של ג'סי אואנס בא"ק בכלל ובאולימפיאדת ברלין 1936 בפרט, אפשר לקרוא בספרו המרתק והמעניין ביותר של האמריקני וויליאם בייקר, "Jesse Owens An American Life".
טקסט תמונה : זהו שער הכריכה הקדמי של ספרו המרתק של הסופר האמריקני William Baker (וויליאם בייקר), "Jesse Owens An American Life". ספר חובה לכל חובב ספורט, תקשורת, וטלוויזיה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 1935. ג'סי אואנס (בן 22 משמאל) ומאמנו האישי לארי סניידר (מימין) על מסלול הא"ק באוניברסיטת אוהיו. (באדיבות אוניברסיטת אוהיו. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 4 באוגוסט 1936. אולימפיאדת ברלין 1936. האצטדיון האולימפי המרכזי בברלין. תחרות הגמר בקפיצה לרוחק לגברים. האתלט האמריקני ג'סי אואנס קובע שיא אולימפי חדש בקפיצה לרוחק 8.06 מ' וזוכה במדליית הזהב. השופט מימין מתבונן בקרש הניתור כדי לוודא אם לא הייתה פסילה. הישגי העַל של ג'סי אואנס נשענו על קואורדינציה גופנית כמעט מושלמת שלו, ריצה מהירה וניתור מצוין, וביצוע תנועתי יעיל ומיטבי שנשען על שלושת חוקי המכניקה של המתמטיקאי – פיזיקאי היהודי – אנגלי אייזיק ניוטון. (התמונה באדיבות OLYMPIAZEITUNG 1936 ו- ZDF. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
התוצאה בקפיצה לרוחק של האתלט היא סיכום מתמטי ואקוויוולנט שווה ערך לשני הווקטורים המוקדמים שהוא מפעיל, ריצה מהירה וניתור חזק, המרכיבים את השָקוּל הסופי. אולם בכך אין די. יש חשיבות עליונה לזווית הניתור ולביצוע סגנון שיביא לתנועה אנטי רוטציונית לתנועה הסיבובית לפנים שמקבל הגוף בעקבות הניתור, כדי לאפשר את העברת הרגליים לנחיתה רחוקה ככל האפשר. כל האתלטים הקופצים לרוחק הם אצנים וגם מנתרים היטב.
לא שמענו שום פתרון בערוץ 55 בכבלים לתעלומת היכולות הווירטואוזיות של שני שחקני ה- NBA לברון ג'יימס (קליבלנד קאוואלירס) וסטפן קרי (גולדן סטייט ווריוס), וגם לא שום הצעת פתרון אודות מהלכי קרב של שני המאמנים (דיוויד בלאט וסטיב קר) שנועדו לבלום את כישרונם ויכולתם, בעת ההפסקות במשחקים. שמענו אין סוף פניות ונאומי מוטיבציה ומנהיגות של שני המאמנים הללו לשחקניהם. לא מעניין.
נספח. בסבך זכויות השידורים של ה- NBA בארה"ב. אפוא אנחנו והיכן הם.
ה- NBA היווה בימים ההם של 2015 סחורת שידור טלוויזיונית נדירה בארה"ב (וגם ברחבי העולם לרבות מדינת ישראל). אי אפשר שלא לחוש הערכה מקצועית ל- ESPN, ל- TNT, ל- ABC, ול- NBA Television וגם הערכה ספורטיבית לקליבלנד וגולדן סטייט. בתקופת הימים בעונה הרגילה שבין 29 באוקטובר 2014 לבין 15 במאי 2015 שיחקו שתי הקבוצות האלה 82 משחקים, והוסיפו עוד 21 משחקים בתקופה שבין 18 באפריל 2015 ל- 16 ביוני 2015 בסדרות ה- Play offs לרבות ה- Finals (סך הכול 103 משחקים). בתקופה של 229 ימים שיחקו גולדן סטייט וקליבלנד 103 משחקים. מדובר בקצב חיים ספורטיביים מטורף. בממוצע כל 48 שעות משחק לרבות לוגיסטיקה של טיסות בכל רחבי ארה"ב הענקית. בעונת 2015 – 2014 שידרה NBA Television ישיר 97 משחקים ברמה וחשיפה ארצית , ESPN שידרה ישיר 75 משחקים ברמה וחשיפה ארצית, TNT שידרה ישיר 53 משחקים ברמה וחשיפה ארצית, ו- ABC שידרה ישיר 15 משחקים ברמה וחשיפה ארצית.
2024 – 2015
ב- 10 ביולי 2014 הודיעו ג'ון סקיפר נשיא חברת הטלוויזיה במשותפת ESPN – Desney וה- Commissioner (נציב עליון) של ה- NBA אדם סילבר כי שני הגופים חתמו חוזה זכויות שידורים חדש פנטסטי ולא ייאמן בן תשע שנים 2024 / 2023 – 2016 / 2015, העומד על סך של 24.000000000 (עשרים וארבע מיליארד) דולר. בממוצע 2.660000000 (שני מיליארד ושש מאות ושישים מיליון) דולר מידי עונה בעונה במשך תשע עונות.
2015 – 2008
בעבור חוזה ה- NBA לשמונה השנים של 2015 – 2008 שילמה ESPN יחדיו עם TNT ו- ABC זכויות השידורים סך של 7.400000000 (שבעה מיליארד וארבע מאות מיליון) דולר. הפסד זכויות השידורים של NBC ל- ABC ו- TNT הכריז נשיא חטיבת הספורט של NBC דיק אברסול כלהלן : "הגדרת הניצחון של רכישת הזכויות משובשת. אם רכישת זכויות השידורים של ה- NBA ע"י הרשת שלי NBC מביא לאובדן הכנסה של מאות מיליוני דולרים מפרסומות אז היכן התהילה…? כשהבנו שאנחנו ב- NBC מפסידים הרבה כסף החלטנו לא להילחם יותר על ה- NBA. ליווינו את ה- NBA במשך תריסר שנים מאז 1990. נהנינו משיתוף הפעולם ואנחנו מאחלים להם הצלחה".
2008 – 2002
תמורת חוזה ה- NBA לשש שנים בין 2002 ל- 2008 שילמו ESPN ו- ABC יחדיו סך של 2.400000000 (שני מיליארד וארבע מאות מיליון) דולר. ממוצע של 400.000000 (ארבע מאות מיליון) דולר מידי עונה. ב- 2002 העבירה אליה רשת ABC את שני שדרי הכדורסל הוותיקים של NBC בוב קוסטאס ומארב אלברט.
ההיסטוריה של חוזה שידורי טלוויזיה TNT – NBA
1990 – 1988 50 מיליון דולר לשנתיים
1994 – 1990 275 מיליון דולר לארבע שנים
1998 – 1994 397 מיליון דולר לארבע שנים
2002 – 1998 840 מיליון דולר לארבע שנים
2008 – 2002 2.2 מיליארד דולר לשש שנים
ההיסטוריה של שידורי טלוויזיה CBS – NBA
1976 – 1973 27 מיליון דולר לשלוש שנים
1978 – 1976 21 מיליון דולר לשנתיים
1982 – 1978 74 מיליון דולר לארבע שנים
1986 – 1982 91.9 מיליון דולר לארבע שנים
1990 – 1986 173 מיליון דולר לארבע שנים
ההיסטוריה של שידורי טלוויזיה NBC – NBA
1994 – 1990 601 מיליון דולר לארבע שנים
1998 – 1994 892 מיליון דולר לארבע שנים
2002 – 1998 1.616 מיליארד דולר לארבע שנים
הערה : על פי נתוני ה- NBA.
סוף הפוסט מס' 843. הועלה לאוויר ביום ראשון – 24 בנובמבר 2019. כל הזכויות שמורות.
[1] ראה נספח : ראה מאמרו של העיתונאי דוב גולדשטיין ז"ל בעיתון "מעריב" מתאריך 5 במרס 1981, הנושא את הכותרת "בקשה".
[2] ראה נספח : המסמך המקורי. מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית היה יצחק "צחי" שמעוני ז"ל, ומנהל החטיבת החדשות היה חיים יבין.
הימים ההם-הזמן ההוא שחלף לבלי שוב. אנוכי איש ריבון ובן חורין. אינני אנרכיסט. הנה חלק מההסבר, הפירוש, ותשובתי למאות אלפי קוראים (ומגיבים) מדוע אנוכי רואה את עצמי כ-בעל סמכות ראוי ש-רשאי לחקור ולכתוב את הבלוג הזה כמו גם לחקור ולכתוב את סדרת 13 הספרים העוסקים ודנים ב-"מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה". להלן חלק מ-מכתבי הערכה שהוענקו לי ע"י המנכ"לים של רשות השידור, היו"רים של רשות השידור, ומנהלי הטלוויזיה הישראלית הציבורית-ערוץ 1 לדורותיהם.
טקסט מסמך : שנת 2000. יו"ר הוועד המנהל של רשות השידור גיל סמסונוב נפרד ממני בתום שירותו הציבורי התקשורתי החשוב ורם המעלה. היה מדובר באיש רציני, כן, ו- ישר דרך. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 6 באפריל 1989. מכתב ההערכה ששלח לי מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית יאיר שטרן לאחר שסיים את תפקידו ובטרם נשלח למשימה הבאה שלו כתב הטלוויזיה והרשות בוושינגטון בירת ארה"ב. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 15 ביולי 1990. מכתב ההערכה ששלח מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יוסף בר-אל אלי בתום מבצע השידורים הטלוויזיוני הממושך של מונדיאל הכדורגל איטליה 1990. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 1991. מכתב ההערכה ששלח לי סמנכ"ל הכספים של הרשות יוחנן צנגן בטרם עזיבתו את הרשות וחבירתו לחברת "רשת" כמנכ"ל משותף עם דן שילון. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 17 באוקטובר 1988. מכתב הערכה שנשלח אלי ע"י מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ז"ל בתום מבצע השידורים הטלוויזיוני של אולימפיאדת סיאול 1988. 132 שעות שידורים ישירים בתוך תקופה של 16 ימים. שהיתי בסיאול 88' 37 ימים . מבצע השידורים צלח באופן פנטסטי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 7 באוקטובר 1988. מכתב הערכה ששלח לי מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית חיים יבין בתום מבצע השידורים הישירים הטלוויזיוני שכלל בתוכו 132 שעות בפרק זמן של 16 ימים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 4 באוקטובר 1988. מכתב הערכה ששלח אלי מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית יאיר שטרן בתום מבצע השידורים הישירים הטלוויזיוני של אולימפיאדת סיאול 1988 שכלל בתוכו 132 שעות בפרק זמן של 16 ימים, ובאפס תקלות. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 20 ביולי 1986. מכתב הערכה ששלח לי מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ז"ל בתום שני מבצעי השידורים הישירים של מונדיאל הכדורגל מכסיקו 1986 (105 שעות בפרק זמן של חודש) + המונדובאסקט – אליפות העולם של ספרד 1986 (35 שעות בפרק זמן של שבועיים). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 27 במאי 1985. מכתב הערכה ששלח לי מ"מ מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יוסף בר-אל בתום עונת השידורים 1985 – 1984 של משחקי הליגה הלאומית (ליגת העל היום) בכדורגל. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 15 ביוני 1987. מכתב ההערכה ששלח לי מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית חיים יבין בתום מבצע שידורי ה- NBA הישירים המוצלח ומניב רייטינג, לראשונה בתולדות הטלוויזיה הישראלית הציבורית המונופוליסטית. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 7 באוגוסט 1996. מכתב הערכה ששלח לי מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 יאיר שטרן בתום מבצע השידורים הישירים הטלוויזיוני של אולימפיאדת אטלנטה 1996 שכלל בתוכו 196 שעות בפרק זמן של 17 ימים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 14 ביולי 1992. מכתב ההערכה ששלח לי מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יוסף בר-אל בטרם טיסתי לברצלונה להפיק ולשר משם 155 שעות בפרק זמן של 16 ימים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 12 ביולי 1982. מכתב הערכה ששלח לי מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית טוביה סער בתום מבצע השידורים הישירים הטלוויזיוני של מונדיאל הכדורגל ספרד 1982. המבצע בן 35 ימים כלל בתוכו 125 שעות שידורים ישירים ומוקלטים בעיצומה של מלחמת לבנון הראשונה. עם שובי לארץ ממדריד ב- 14 ביולי 1982 התגייסתי מייד כקצין קרבי והצטרפתי לכוחות הלוחמים של צה"ל באוגדה של תת אלוף איציק מרדכי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 14 באוגוסט 1983. מכתב ההערכה ששלח לי מנהל חטיבת החדשות יאיר שטרן בתום מבצע השידורים הישירים הטלוויזיוני של אליפות העולם ה- 1 בא"ק – הלסינקי 1983. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 25 באוגוסט 1983. מכתב ההערכה ששלח לי מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל בתום מבצע השידורים הישירים הטלוויזיוני של אליפות העולם ה- 1 בא"ק – הלסינקי 1983. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 21 במארס 1988. מכתב ההערכה ששלח לי מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ז"ל בטרם העניק לי דרגה אישית 10 בסולם הדירוג העיתונאים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 14 באוגוסט 1984. מכתב הערכה שנשלח אלי ע"י מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית טוביה סער בתום מבצע השידורים הישירים הטלוויזיוני של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 23 באפריל 2000. מכתב הערכה ששלח לי מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ז"ל בתום מבצע השידורים הישירים של ה- Final four האירופי בכדורסל של סלוניקי 2000 בהשתתפות קבוצת מכבי ת"א. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 23 באפריל 2000. מכתב הערכה שנשלח אלי ע"י מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית רפיק חלבי בתום מבצע השידורים הישירים של ה- Final four האירופי בכדורסל של סלוניקי 2000 בהשתתפות מכבי ת"א. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 14 במאי 2001. מכתב ההערכה ששלח לי מנהל חטיבת החדשות רפיק חלבי בתום מבצע השידורים הישירים הטלוויזיוני של ה- Final for האירופי בכדורסל של פאריס (בהיכל ברסי) 2001 בהשתתפות מכבי ת"א שזכתה בבכורה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 14 במאי 2001. מכתב הערכה ששלי לי יו"ר הוועד המנהל של רשות השידור נחמן שי בתום מבצע השידורים של ה- Final four האירופי בכדורסל של פאריס 2001 (ארבעת המשחקים התקיימו בהיכל ברסי). מכבי ת"א זכתה בבכורה והוכתרת לאלופת אירופה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 23 באפריל 2000. מכתב הערכה ששלח לי יו"ר הוועד המנהל של רשות השידור גיל סמסונוב בתום מבצע השידורים הישירים הטלוויזיוני של ה- Final four האירופי בכדורסל של סלוניקי 2000 . קבוצת מכבי ת"א זכתה בסגנות. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 4 ביולי 2000 . מכתב הערכה ששלח לי מנהל חטיבת החדשות רפיק חלבי בתום מבצע השידורים הישירים הטלוויזיוני הארוך של Euro 2000, אליפות אירופה לאומות בכדורגל שנערכה בקיץ 2000 בשמונה אצטדיונים, ארבעה בהולנד וארבעה בלגיה. בתקופה של חודש ימים שידרנו ישיר את כל 31 המשחקים של הטורניר. מסה של 100 שעות. הקמתי את מפקדת השידורים שלי ב- IBC באמשטרדם. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : שנת 2000. אין תאריך מדויק. מכתב הערכה ששלח לי יו"ר הוועד המנהל של רשות גיל סמסונוב בתום העונה התקציבית של שידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1, לאחר מבצע השידורים הטלוויזיוני של Euro 2000 ובטרם מבצע השידורים הטלוויזיוני של סידני 2000. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : מכתב הערכה ששלח לי מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יצחק "צחי" שמעוני בתום מבצע השידורים הישירים הטלוויזיוני של משחקי המכבייה ה- 11 בתל אביב. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 6 בינואר 1988. מכתב הערכה ששלח לי מנכ"ל רשות השידור אורי פורת בטרם שני המבצעים הגדולים של Euro 1988 (אליפות אירופה לאומות בכדורגל – גרמניה 1988) ו- אולימפיאדת סיאול 1988. ב- 1988 שידרה חטיבת הספורט הקטנטונת כמות אדירה בת 300 שעות של מרבית אירועי הספורט הרלוואנטיים בארץ ובעולם. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 15 ביולי 1998. מכתב הערכה ששלח לי מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 רפיק חלבי בתום מבצע השידורים הישירים הטלוויזיוני של מונדיאל הכדורגל של צרפת 1998. המבצע בן 50 ימים כלל 150 שעות שידורים ישירים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 30 באפריל 2000. מכתב פרידה ששלח לי מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יאיר שטרן לאחר סיום תפקידיו בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 וברשות השידור. פרישתו לעַד הייתה אבדה מקצועית כבדה לשידור הציבורי ועבורי גם אבדה אישית. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 23 ביולי 1986. מכתב הערכה ששלח לי מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית חיים יבין בתום שני מבצעי השידורים הישירים של מונדיאל מכסיקו 1986 והמונדובאסקט של ספרד 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 ביולי 1998. מכתב הערכה ששלחה לי יו"ר הוועד המנהל של רשות השידור פרופסור רינה שפירא בתום מבצע השידורים הישירים הטלוויזיוניים של מונדיאל הכדורגל של צרפת 1998. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : חורף 2002. זהו המסמך המקורי שנכתב אלי ע"י אלכס גלעדי (חבר הוועד האולימפי הבינלאומי – IOC וסגן נשיא בכיר ברשת הטלוויזיה האמריקנית NBC, ומייסד חברת "קשת" בערוץ 2) ב- 31 בדצמבר 2002 לאחר פרישתי לעַד מהטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ומרשות השידור בעקבות מינויו של יוסף בר- אל בקיץ 2002 למנכ"ל רשות השידור. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 14 באוגוסט 2002. זהו מכתב הפרידה של יו"ר הוועד המנהל של רשות השידור נחמן שי ממני לאחר נטישתי את ערוץ 1 ואת רשות השידור לעַד. המכתב שלו היה מסוגנן ו- נחמד אבל לא הגירושים מהטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ומרשות השידור. הדפתי בתנופה את החַיִץ המפריד ביני לבין מצפוני ו- נטשתי בטריקת דלת. אין מדובר במילים גבוהות. זאת הייתה האמת. נתתי ליוסף בר-אל לדעת מה אני חושב עליו ו- עזבתי את מכורתי הטלוויזיונית בתום 32 שנות שירות. אותו יו"ר הוועד המנהל של רשות השידור דאז ב- 2002, נחמן שי, לא התייצב לימיני במאבקי הצודק ההוא נגד מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל, שהודח בסופו של דבר ע"י ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון (ובתמיכתו מובהקת של היועץ המשפטי של הממשלה דאז מֶנִי מָזוּז) מכהונתו הרמה בעוון שחיתות והענקת שוחד מסך (דו"ח הדחתו ההיסטורית של מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל באמצע כהונתו, לראשונה בתולדות מדינת ישראל ובהיסטוריה של רשות השידור, מונח מצהיב בארכיון הממשלה). נחמן שי יו"ר הוועד המנהל של רשות השידור דאז, התגלה לי ב- 2002 כ-עסקנצ'יק פוליטי קטן ו- איש נטול ערכים של ניהול ויושרה ציבורית. נחמן שי היה מודע לחִדלונו של יוסף בר-אל ומסיבותיו שלו מילא את פיו מים. ובכן, את מה שהוא נחמן שי לא עשה, עשתה ממשלת ישראל ב- 2 במאי 2005. מנכ"ל רשות השידור יוסף בר-אל הודח וסולק מהכס הרם לפרוורי הירכתיים האפלוליים של רשות השידור ז"ל ההיא. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
סיכום קצרצר.
פוסט מס' 843. אסכם זאת כך : מדהים, מוזר, מפליא, וגם מביך ששני אנשים ששימשו אישים בכירים ו-מנווטים וחלוצים מרכזיים במשך עשרות שנים בטלוויזיה הישראלית הציבורית-ערוץ 1, אנוכי מתכוון ל-יאיר שטרן ורפיק חלבי, לא מצאו צורך עד לרגע זה לפרסם מטעמם כתב סנגוריה מול מגילת האישום הקטגורי הישיר רווי שגיאות ו-טעויות, ועשיר במידע ואינפורמציה לא מדויקים וגם לא נכונים, ולכן מעוות, פרוץ, ו-חסר המעצורים, שהפיץ עורך "מקור ראשון" חגי סגל נגד השידור הציבורי "השמאלני" לדורותיו ונגד רבים מאנשיו ועובדיו לדורותיהם (וגם נגד שני האישים הנ"ל יאיר שטרן ורפיק חלבי), בחוברת שהוציא לאור ביום שישי -8 בנובמבר 2019, ואשר קרויה, "החוג לתקשורת-כך נכבשו האולפנים ומערכות העיתונים בישראל". אני מבקש לשאול את חגי סגל למי הוא בדיוק מתכוון בשעה שהוא כותב בריש גלי בכותרת הראשית שלו, "כך נכבשו האולפנים ו-מערכות העיתונים בישראל…???" האם אתה מר חגי סגל יכול לזהות לציבור בישראל ולקהל קוראיך מי הם הכובשים ולקרוא להם בשמם…??? חגי סגל יודע לכתוב, אולם הוא הוציא תחת המקלדת שלו ביום שישי – 8 בנובמבר 2019 מסמך היסטורי מעוות, שכותרתו "החוג לתקשורת-כך נכבשו האולפנים ומערכות העיתונים בישראל".
אנוכי חוזר לאחת העדויות של חגי סגל כפי שהוא כותב בעמוד מס' 55 של המסמך, "החוג לתקשורת-כך נכבשו האולפנים ומערכות העיתונים בישראל", כלהלן : "…בתחילת קיץ 98' שודרה בערוץ 1 כתבה שבה נראה נתניהו כמי שמגיב בהכרזת "יאללה בית"ר" על קריאות "מוות לערבים" בעצרת ניצחון של הקבוצה בכיכר ספרא בירושלים. מישהו במערכת חתך וחיבר קטעי צילום מהעצרת כדי ליצור רושם שראש הממשלה מזדהה עם משאלות המוות הגזעניות של האוהדים…". זה לא היה נכון. חגי סגל טוען טענה קשה וחמורה נגד עורכי "מבט" דאז אלישע שפיגלמן ז"ל ונתן גוטמן יבד"ל, שהם ערכו עריכה מגמתית ורימו ביודעין ו- עיוותו מסמך Video אותנטי-עיתונאי כדי להבאיש את ריחו של ראש הממשלה, ו- מתייחס בדבריו אלה לכתבה ששודרה ב- מהדורת "מבט" ביום ראשון – 10 במאי 1998 לפני כמעט 22 שנים. הכרתי היטב את אלישע שפיגלמן ואת נתן גוטמן המשמש היום כתב תאגיד "כאן" בארה"ב. מדובר בשני עיתונאים יישרי דרך, רציניים, ואחראיים שלא היו מעזים להתנהג בדרך רמייה טלוויזיונית שכזאת ולעולל חוֹלִי עיתונאי בזדון שכזה, כדי לשבש ולעוות את עובדות האמת של המציאות ההיא. בנוסף, מעליהם ניצב דֶרֶג בקרה עיתונאי מוערך ובעל יושרה בדמותם של רפיק חלבי מנהל חטיבת החדשות דאז וסגניתו יעל חן ז"ל, שלא היה מרשה בשום אופן להתעמר ככה בעובדות אמת ולעוות את האמת באמצעות עריכה מגמתית ו-זדונית . זאת לא הייתה מעולם דרכה של הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1. חבל מאוד שחגי סגל לא אימת ו-לא דיבר עם איש תאגיד "כאן" נתן גוטמן עורך "מבט" ההוא, ששוהה היום ב-ארה"ב כדי לאשש את עובדות עריכת חומר ה- Video ההוא, פגישת ראש הממשלה בנימין נתניהו עם אוהדי קבוצת בית"ר ירושלים אלופת המדינה החדשה בכדורגל, שצולם ותועד בכיכר ספרא בירושלים במוצ"ש – 9 במאי 1998, ו-עליהן הוא מדבר בחוברת הַמֵידָע שלו, "החוג לתקשורת-כך נכבשו האולפנים ומערכות העיתונים בישראל".
טקסט מסמך : זהו פרק מס' 7 המכונה "נסיך האופל" ואשר מופיע בעמוד מס' 55 במסמך, "החוג לתקשורת-כך נכבשו האולפנים ומערכות העיתונים בישראל", שחיבר וכתב חגי סגל. הקטע הנידון הרלוואנטי מופיע בסוף העמוד. חבל מאוד שחגי סגל לא שוחח עם נתן גוטמן ועם רפיק חלבי. (באדיבות "מקור ראשון").
סוף הפוסט מס' 843. הועלה לאוויר ביום ראשון – 24 בנובמבר 2019. כל הזכויות שמורות.
תגובות
פוסט מס' 843. תשובתי מס' 6 לחגי סגל עורך העיתון "מקור ראשון", כותב ומחבר הטקסט רווי שגיאות, רווי עובדות לא נכונות, ולכן מעוות בחוברת "הימנית" עבת הכרס, הקרויה, "החוג לתקשורת – כך נכבשו האולפנים ומערכת העיתונים בישראל" ׁ(התפרסמה ביום שישי – 8 בנובמבר 2019). חגי סגל מי כבש את האולפנים ואת מערכות העיתונים בישראל…??? האם אתה יכול לזהות לציבור בישראל ולקהל קוראיך מי הם הכובשים ולקרוא להם בשמם…??? ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון ממנה בספטמבר 2001 את רָן גָלִינְקָא למנכ"ל רשות השידור ומדיחה אותו (בצֶדֶק) במארס 2002. במארס/ אפריל 2002 ממנה אותה הממשלה ואותו ראש הממשלה אריאל שרון את יוֹסֵף בַּר-אֵל למנכ"ל רשות השידור על פי המלצתו החמה של השר הממונה על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן (במקומו של רָן גָלִינְקָא המסולק) ומדיחה לאחר שלוש שנים גם אותו את יוסף בר-אל מכֵּס מנכ"ל רשות השידור ב- 2 במאי 2005 (גם כן בצֶדֶק רָב). הפוליטיקאים בסיוע הפוליטיקה הנכלולית בוחשים ברשות השידור חסרת הַיֶשָע כבתוך שלהם. פוסט מס' 843. כל הזכויות שמורות ליואש אלרואי. הועלה לאוויר ביום ראשון – 24 בנובמבר 2019.השידור הציבורי הופך ל- רוֹש וְלַעֲנָה. — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>