פוסט מס' 1019 הוא המשך ונשימה אחת משותפת וממושכת של פוסט מס' 1018. יורם ארבל (2) שַדָּר טלוויזיה נבון ורב מוניטין ו- ניסיון אולם מי שהודח וסולק בתקופות זמן שונות בקריירה שלו משורות ערוץ הספורט בכבלים, משורות ערוץ 2 / ערוץ 10 ז"ל ההוא, וגם משורות הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 בתום מונדיאל הכדורגל של ברזיל 2014. לכן, לא יהיה כאן Happy end מפני שלא יכול להיות כאן Happy end. מס' 1018. מוּסָר אישי, דוגמא אישית, כֵּנוּת, נאמנות, ודרך ארץ כלפי המיקרופון הטלוויזיוני ומול חבריך בעת ביצוע המשימה. זאת לא ביקורת טלוויזיה, זה כתב קטגוריה. אם מר רוני קובן המשדר את תוכנית הראיונות ו-המפגשים העיתונאיים שלו שהוא מנהל עם אישים בעלי מוניטין בתאגיד השידור הציבורי "כאן 11" היה עיתונאי אמין ומהימן וגם בעל ידע והיה מגיע מוכן למפגש ולריאיון הטלוויזיוני שלו עם מר יורם ארבל, הוא היה פותח את הריאיון בן חצי שעה שערך עם האיש הניצב מולו בשאלת טריוויה, כלהלן : "OK יורם ארבל זה נכון שהכרזת למיקרופון של הטלוויזיה הישראלית הציבורית ההיא ב-22 ביוני 1986 במונדיאל מכסיקו 1986 בעמדת השידור שלכם באצטדיון ה-"אצטקה" במכסיקו סיטי בדקה ה-51 של המשחק ארגנטינה-אנגליה בשלב 1/4 הגמר של המפעל לאחר שקפטן ארגנטינה דייגו ארמאנדו מאראדונה הכניע את השוער האנגלי פיטר שילטון, קבע 0:1 (הבקיע את השער בידו), אבחנה נהדרת שלך בתום שלושה Replays ו-הבעת ושידרת אותה לצופי הטלוויזיה בארץ באמצעות סלוגן מדויק, צודק, נכון, וחסכוני בן תריסר מילים בלבד, כלהלן: "לא יכול להיות שהראש של מאראדונה עלה גבוה יותר מהידיים של שילטון (!)". זה נכון גם שביום ראשון-19 במארס 1989 זעקת בזעף למיקרופון של הטלוויזיה הישראלי הציבורית בעמדת השידור שלכם באצטדיון רמת גן בדקה ה-71 של ההתמודדות ישראל – אוסטרליה בקדם מונדיאל איטליה 1990, וכה אמרת והדגשת זאת פעמיים לאחר שהאוסטראלי צ'ארלי יאנקוס הכניע את השוער הישראלי בוני גינזבורג בבעיטה חופשית מטווח של 28 מ', ו-שחת כלהלן למיקרופון: "זה מה שאמרתי לכם…זה מה שאמרתי לכם…ככה לא בונים חומה…ככה לא בונים חומה…". אם ככה מר יורם ארבל, אם אתה כזה באמת שַדָּר כדורגל מחונן, אז איך אירע ו-קרה ש-שלוש רשתות טלוויזיה בארץ הטלוויזיה הישראלית הציבורית-ערוץ 1 + ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים + ערוץ 10 ז"ל ההוא הדיחו, זרקו, והעיפו אותך קיבינימט משורותיהן כל אחד בשעתה ובהזדמנות ובשעה הכשירה שנקרתה ו-נראתה לה, ללא כל התלבטות, זאת אחר זאת…??? אבל רוני קובאן איננו עיתונאי. הוא אומנם מודה במהלך הריאיון שאין לו כל הבנה במשחק הכדורגל אבל זה לא שייך. אין צורך להבין בכדורגל כדי לראיין שַדָּר טלוויזיה מחונן בעל קול באריטון נפלא, רהוט, וברור אולם פושט רגל בדמותו של יורם ארבל. צריך להבין בעיתונאות טלוויזיונית ובביזנס הזה שנקרא תעשיית הטלוויזיה באשר היא (!). רוני קובאן הוא לא רק עיתונאי חובבן וכושל שלא דיווח ולא סיפר את האמת לציבור, אלא אחד שלא הכין את שיעורי הבית שלו בטרם שיחתו עם יורם ארבל. יורם ארבל חמק באלגנטיות מ-"חבל התלייה" הטלוויזיוני בסיועו הישיר של בר שיחו והמראיין שלו מר רוני קובן. פוסט מס' 1018. הועלה לאוויר ביום ראשון – 26 בספטמבר 2021. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
פוסט מס' 1019 יורם ארבל (2).
פוסט מס' 1019 הוא המשך ונשימה אחת משותפת, ארוכה, ו-ממושכת של פוסט מס' 1018. יורם ארבל (2). שַדָּר טלוויזיה מוכשר וגם נבון ש-מעד יותר מידי פעמים על מסך הטלוויזיה הישראלית על ערוציה ו-לדורותיה קבל עַם ועולם. לכן, לא יהיה כאן Happy end כי לא יכול להיות כאן Happy end. מס' 1019 הועלה לאוויר בעֶרֶב חג שמחת תורה של שנת תשפ"ב ביום שני-27 בספטמבר של שנת 2021. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
הערה 1 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים.
הערה 2 : הבלוג איננו מופק, נכתב, ונערך למען מטרות רווח כספי ו/או פרסום אישי.
הערה 3 : חלק מהפוסטים שבים ומתעדכנים מעת לעת על פי הצורך.
הערה 4 : הבלוג מוענק לפי שָעָה ב- חִינָם לקוראים.
הערה 5 : כמות המתעניינים, הנכנסים, והקוראים את הבלוג yoashtvblog.co.il שנוסד והוקם על ידי בקיץ 2012, נעה סביב יותר מ-מיליון.
————————————————————————————————————-
פוסט חדש מס' 1019 : הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021 בערב חג שמחת תורה של שנת תשפ"ב.
פוסט מס' 1019 הוא המשך ונשימה אחת משותפת, ארוכה, וממושכת של פוסט מס' 1018. יורם ארבל (2). שדר טלוויזיה מוכשר וגם נבון שמעד יותר מידי פעמים על מסך הטלוויזיה הישראלית לדורותיה קבל עם ועולם. הועלה לאוויר ביום שני ב-עֶרֶב שמחת תורה של שנת תשפ"ב ב-27 בספטמבר 2021. פוסט מס' 1019. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי. הערה: ראה המשך יורם ארבל (3) בפוסט שלאחריו מס' 1020.
יורם ארבל (2) שַדָּר טלוויזיה נָבוֹן ורב מוניטין ו- ניסיון בתחום שידורי הכדורגל וגם רב אמן בניסוח טלוויזיוני חסכוני במילים אבל מדויק, דווקא הוא בעל קול הבריטון הבלתי נשכח שלו הוּדַח, הוּעָף, וסוּלָק בתקופות זמן שונות בקריירה שלו מ-שוּרוֹת ערוץ הספורט בכבלים, וגם מ-שוּרוֹת ערוץ 2 / ערוץ 10 ז"ל ההוא, וגם מ-שוּרוֹת הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 (בתום מבצע שידורי מונדיאל הכדורגל של ברזיל 2014 בשעה ששימש שַדָּר ראשי ו-מוֹבִיל ולצִדוֹ פַּרְשָן הָנֵפֶל שלו דאז דני נוימן). לא יהיה כאן Happy end מפני שלא יכול להיות כאן Happy end. האם היה מדובר רק בצירוף מקרים משולש ויָד הגוֹרָל בלבד ? ו/או שֶמָא היה זה בסופו של דָבָר הליך תקשורתי -טלוויזיוני אישיותי מובנה רב שנים ו-בלתי נמנע של שדר מוביל שאיננו עיתונאי ורווי שגיאות וטעויות קרדינאליות גסות באירועי כדורגל בינלאומיים נוכח פני האומה שאליה הוא פּוֹנֶה ומשדֵר ? פוסט מס' 1019. הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021 בערב חג שמחת תורה של שנת תשפ"ב.
מוּסָר אישי, דוגמא אישית, כנות, נאמנות ודרך ארץ כלפי המיקרופון הטלוויזיוני ומול חבריך בעת ביצוע המשימה. זאת לא ביקורת טלוויזיה, זה כתב קטגוריה. אם מר רוני קוּבַּן המשדר את תוכנית הראיונות ו-המפגשים העיתונאיים שלו שהוא מנהל עם אישים בעלי מוניטין (המפגשים האלה משודרים בתאגיד השידור הציבורי "כאן 11") היה עיתונאי אמין ומהימן וגם בעל ידע והיה מגיע מוכן למפגש ולריאיון הטלוויזיוני שלו עם מר יורם ארבל, הוא היה פותח את הריאיון בן חצי שעה שערך עם האיש הניצב מולו בשאלת טריוויה, כלהלן: "OK יורם ארבל, זה נכון שהכרזת למיקרופון של הטלוויזיה הישראלית הציבורית ההיא ב-22 ביוני 1986 במונדיאל מכסיקו 1986 בעמדת השידור שלכם באצטדיון ה-"אצטקה" במכסיקו סיטי בדקה ה-51 של המשחק ארגנטינה-אנגליה בשלב 1/4 הגמר של המפעל לאחר שקפטן ארגנטינה דייגו ארמאנדו מאראדונה הכניע את השוער האנגלי פיטר שילטון, קבע 0:1 (הבקיע את השער בידו), טקסט אבחון נהדר שלך בתום שלושה Replays של הטלוויזיה המכסיקנית' ו-הבעת ושידרת אותו לצופי הטלוויזיה בארץ באמצעות סלוגן מדויק, צודק, נכון, וחסכוני בן תריסר מילים בלבד, כלהלן: "לא יכול להיות שהראש של מאראדונה עלה גבוה יותר מהידיים של שילטון (!)". זה נכון גם שביום ראשון-19 במארס 1989 זעקת בזעף למיקרופון של הטלוויזיה הישראלי הציבורית בעמדת השידור שלכם באצטדיון רמת גן בדקה ה-71 של ההתמודדות ישראל נגד אוסטרליה בקדם מונדיאל איטליה 1990, וכה אמרת והדגשת זאת פעמיים לאחר שהאוסטראלי צ'ארלי יאנקוס הכניע את השוער הישראלי בוני גינזבורג בבעיטה חופשית מטווח של 28 מ', ו-שחת כלהלן למיקרופון: "זה מה שאמרתי לכם…זה מה שאמרתי לכם…ככה לא בונים חומה…ככה לא בונים חומה…". אם ככה מר יורם ארבל, אם אתה כזה באמת שַדָּר כדורגל מחונן ו-רב אמן בניסוח מדויק וחסכוני בטלוויזיה אז תשיב בבקשה לשאלתי ותאמר ותסביר לי איך אירע ו-כיצד קרה ש-כמה רשתות טלוויזיה בארץ ביניהן הטלוויזיה הישראלית הציבורית-ערוץ 1 ו-ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים הדיחו, זרקו, והעיפו אותך משורותיהן כל אחד בשעתה ובהזדמנות ובשעה הכשירה שנקרתה ו-נראתה לה, ללא כל התלבטות, זאת אחר זאת אחר זאת…??? אבל רוני קובאן איננו עיתונאי. הוא אומנם מודה במהלך הריאיון שאין לו כל הבנה במשחק הכדורגל אבל זה לא שייך. אין צורך להבין בכדורגל כדי לראיין שַדָּר טלוויזיה מחונן בעל קול באריטון נפלא, רהוט, וברור אולם פּוֹשֵט רֶגֶל בדמותו של יורם ארבל. צריך לדעת ו-להבין בעיתונאות טלוויזיונית וב-ביזנס הזה שנקרא תעשיית הטלוויזיה באשר היא (!). רוני קובן הוא לא רק עיתונאי חובבן וכושל שלא דיווח ולא סיפר את האמת לציבור, אלא אחד שלא הכין את שיעורי הבית שלו בטרם שיחתו עם יורם ארבל. יורם ארבל חמק באלגנטיות מ-"חבל התלייה" הטלוויזיוני בסיועו הישיר של בר שיחו והמראיין שלו מר רוני קובן. פוסט מס' 1019. הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021 בערב חג שמחת תורה של שנת תשפ"ב. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
פוסט מס' 1019.
הערה 1 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים.
הערה 2 : הבלוג איננו מופק, נערך, ונכתב למען מטרות רווח כספי, לא כדי להשיג פרסום מסחרי, ולא לצורך פרסום אישי.
————————————————————————————————————
פוסט חדש מס' 1019 : הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021 בערב חג שמחת תורה של שנת תשפ"ב. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
————————————————————————————————————
טקסט תמונה : 2003 – 2002. אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. נטשתי בטריקת דלת. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
אנוכי עוזב את בוני גינזבורג התם והכושל שוער נבחרת ישראל ההוא ב- 19 במארס 1989 במשחק קדם גביע העולם של איטליה 1990 שנערך לפני 32 שנים באצטדיון רמת גן בין נבחרות ישראל ואוסטרליה (הסתיים בתוצאה 1:1) ועורך מעין הפסקה מטודית לטובתו של יורם ארבל אחד מגדולי שדרני הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בכל הזמנים.
יורם ארבל (2).
יורם ארבל לא היה עיתונאי, אפילו לא עיתונאי בגרוש, אולם שַדָּר עַל ונָבוֹן מאוד בטלוויזיה בעל כושר ניסוח מעולה, מיטבי, תמציתי, וחסכוני בעת התרחשויות שנויות במחלוקת ב- שידורים ישירים של משחקי כדורגל. יורם ארבל נבנה ב- 19 במארס 1989 באצטדיון ר"ג מכישלונו המוחלט והקולוסאלי של השוער הלאומי בוני גינזבורג וחומתו מול הבועט האוסטרלי צ'ארלי יאנקוס כשזעק אז את זעקתו הכפולה למיקרופון בשידור ישיר של הטלוויזיה הישראלית הציבורית, לאחר שהכדור החופשי עבר את הדרך של 28 מ' בתוך שנייה אחת וחצה את קו השער הישראלי, "ככה לא בונים חומה, ככה לו בונים חומה…זה מה שאמרתי לכם, זה מה שאמרתי לכם…". זאת הייתה הפעם השנייה בה הוא קוצר תהילה טלוויזיונית פופולארית רחבת ממדים על חשבון ספורטאי כושל ברמה לאומית בדמותו של בוני גינזבורג. ב- 22 ביוני 1986 התרומם יורם ארבל לראשונה לגדולה טלוויזיונית בינלאומית באצטדיון ה- "אצטקה" במכסיקו סיטי במונדיאל מכסיקו 86' על חשבון שופט הכדורגל הטוניסאי עלי בנאסר במשחק ארגנטינה – אנגליה 1:2. זה קרה בעת שידור ישיר שלנו בדקה ה- 51 של משחק 1/4 הגמר בטורניר בין ארגנטינה לאנגליה בו הכניע קפטן נבחרת ארגנטינה דייגו ארמאנדו מאראדונה ב- ידו השמאלית את שוער נבחרת אנגליה פיטר שילטון (Peter Shilton) מבלי ששופט המשחק יעניש את העבריין. השופט עלי בנאסר (Ali Bennacer) אישר ממקום תצפיתו על כר הדשא את השער של דייגו ארמאנדו מאראדונה למרות שהבקיע אותו בידו משום שסבר כי הוא כבש אותו בנגיחה חוקית למהדרין. עוד בטרם הסתיים ה- Replay (הילוך חוזר) השלישי של קבוצת הטלוויזיה של TeleMexico חרץ יורם ארבל את דינו של דייגו ארמאנדו אראדונה (Diego Armando Maradona) בתריסר מילים בלבד : "לא יכול להיות שהראש של מָארָאדוֹנָה עלה גבוה יותר מהידיים של שִילְטוֹן", פסק, והפך את הקפטן הארגנטיני לעבריין ורמאי. יורם ארבל עשה זאת בשידור ישיר ו- היה ראוי לפרס פוליצר בעוד השופט הטוניסאי עלי בנאסר נשלח למחרת הביתה בגין שגיאת השיפוט האיומה ההיא שלו שהעניקה לארגנטינה יתרון 0:1 בחינם.
הניסוח אודות מעשה הרמאות של דייגו ארמאנדו מאראדונה ב- 1986 נבנה על קרקע בתולית. הקביעה ב- 1989 אודות החוֹמָה הכושלת שהציב השוער הלאומי הכושל בוני גינזבורג מול הבועט האוסטראלי צ'ארלי יאנקוס נאמרה על קרקע חרושה.
טקסט תמונה : יום ראשון – 22 ביוני 1986. מונדיאל מכסיקו 1986. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 35 שנים. זהו אצטדיון ה- "אצטקה / AZTECA" במכסיקו סיטי. השַדָּר יורם ארבל ועוזרת ההפקה המצוינת והיעילה שלי שמחה שטרית יושבים בעמדת השידור של הטלוויזיה הישראלית הציבורית באצטדיון משהו בסביבות עֶשֶר בבוקר שעון מכסיקו, כשעתיים לפני תחילת המשחק ארגנטינה – אנגליה שנקבע להיערך ב- צהריי היום ב- 12.00 שעון מכסיקו (הקביל אז בקיץ 1986 ל- 20.00 שעון אירופה, ו- 21.00 שעון ישראל). התצלום מתעד את יורם ארבל נינוח בעמדת השידור המאובזרת והנוחה שלנו באצטדיון "האצטקה" בעלת תצפית טובה מאוד על הנעשה בכר הדשא בטרם הגה את הסלוגן ההוא הבלתי נשכח שלו : "לא יכול להיות שהראש של מאראדונה עלה גבוה יותר מהידיים של שילטון". (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה (1) : מונדיאל מכסיקו 1986. יום ראשון – 22 ביוני 1986. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 35 שנים. אצטדיון ה- "AZTECA" במכסיקו סיטי מארח את משחק רבע הגמר המסקרן ארגנטינה – אנגליה 1:2. 150 רשתות טלוויזיה ורדיו לרבות הטלוויזיה הישראלית הציבורית מעבירות את ההתמודדות בשידור ישיר. צילום היסטורי ראשון : זוהי הדקה ה- 51 במשחק ארגנטינה – אנגליה. 15 המצלמות של קבוצת הטלוויזיה TELEMEXICO (ה- Host broadcaster הבינלאומי) ו- שלושה הילוכים חוזרים מטעמה, מוכיחים כי דייגו ארמאנדו מאראדונה קפטן ארגנטינה מכניע את השוער האנגלי פיטר שילטון בידו ומעלה את נבחרתו ליתרון 0:1. ה- FIFA סירבה להפוך את מצלמות הטלוויזיה המכסיקנית אז (שימשה Host broadcaster של 86' TELEMEXICO) ל- "מצלמות שופטות" כדי להשתמש בתיעוד שלהן כעדות מסייעת לשופטי המשחקים ברגעי מחלוקת קרדינאליים. (באדיבות קבוצת TELEMEXICOׂ. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה (2) : יום ראשון בשבוע – 22 ביוני 1986. מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. אצטדיון "האצטקה". הימים ההם – הזמן ה הוא לפני 35 שנים. זהו תיעוד נוסף של אירוע מוכר בלתי נשכח ב-משחק רבע הגמר בו מנצחת ארגנטינה את אנגליה 1:2. חטיבת הספורט בראשותי של הטלוויזיה הישראלית הציבורית מעבירה את המשחק בשידור ישיר. תיעוד היסטורי שני : זהו השער הראשון שמבקיע בידו קפטן נבחרת ארגנטינה דייגו ארמאנדו מאראדונה בן 26 (Diego Armando Maradona) בדקה ה- 51 של ההתמודדות ומעניק לארגנטינה יתרון ראשוני של 0:1. העבריין דייגו ארמאנדו מאראדונה נראה ב- Frame הצילום הזה מכניע בידו ולא בראשו את השוער האנגלי פיטר שילטון (Peter Shilton) ואת שופט המשחק הטוניסאי עלי בנאסר, אולם לא את 15 המצלמות של 86' TeleMexico, וגם לא את השדר שלנו יורם ארבל בעמדת השידור שלנו באצטדיון ה-"אצטקה". בתום ה- Replay השלישי של ניידת השידור המכסיקנית הגה אז יורם ארבל את הסלוגן הנפלא שלו בן 12 מילים בלבד, "…לא יכול להיות שהראש של מאראדונה עלה גבוה יותר מהידיים של שילטון…", והפך את מאראדונה לעבריין. יורם ארבל והפרשן שלו מרדכי שפיגלר ישבו בעמדת השידור שלנו באצטדיון ה- Azteca במכסיקו סיטי ומשם העבירו בשידור ישיר את ההתרחשויות ומהלך המשחק לאולפנים שלנו בירושלים. אנוכי ניהלתי וערכתי את השידור הישיר ההוא מהמפקדה שלי במשרד ההפקה, התקשורת, והשידורים ב- IBC במכסיקו סיטי. כשיורם ארבל סיים להגות את האמירה הווירטואוזית ההיא בת תריסר המילים ההן, לחצתי על ה- Talk back המותקן על יחידת ה- 4W שלי במשרד ההפקה שלי ב- IBC במכסיקו סיטי, ואמרתי לו מילה אחת בלבד : "בראבו" (!). הוא יורם ארבל היה ראוי לכך. היה מדובר בטקסט טלוויזיוני חסכוני מאוד, נבון ביותר, ומדויק ב- % 100 שנאמר בשידור ישיר (!). (התמונה הוענקה לי באדיבות קבוצת הטלוויזיה המכסיקנית, TeleMexico 1986).
טקסט תמונה : מונדיאל מכסיקו 1986. ה- IBC במכסיקו סיטי בחודשים מאי ויוני של שנת 1986. הימים ההם הזמן ההוא לפני 35 שנים. זוהי עמדת הפיקוד, העריכה, והשליטה שלי במשרד ההפקה, התקשורת, והשידורים שלי ב- IBC במכסיקו סיטי. כשיורם ארבל סיים להגות את האמירה הווירטואוזית ההיא בת תריסר המילים ההן, "…לא יכול להיות שהראש של מאראדונה עלה גבוה יותר מהידיים של שילטון…" לחצתי על ה- Talk back המותקן על יחידת ה- 4W שלי במשרד ההפקה והשידורים שלנו ב- IBC במכסיקו סיטי, ואמרתי לו מילה אחת בלבד : "בראבו" (!). הוא היה ראוי לכך. היה מדובר בטקסט טלוויזיוני חסכוני מאוד, נבון ביותר, ומדויק ב- % 100 שנאמר בשידור ישיר (!). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : לקראת מונדיאל מכסיקו 1986. מכסיקו סיטי. ה- WBM ה- 1. אנוכי יחדיו עם גב' סִילְבִיָה גָארְסִיָיה (Sylvia Garcia) היפה מנכ"לית כוח אדם יעילה, אדיבה, וחרוצה בקבוצת הטלוויזיה הגדולה של המארחת 86' TELEMEXICO. קבוצת הטלוויזיה הזאת הורכבה אד הוק מ- ציוותי הטלוויזיה של "Channel 13" הציבורי של מכסיקו ומהרשת של הטלוויזיה המכסיקנית המסחרית ששמה היה "TELEVISA". (תיעוד וצילום 86' TELEMEXICO. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : מאי – יוני 1986. מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 35 שנים. ה- IBC (ראשי תיבות של International Broadcasting Center) הממוקם במכסיקו סיטי. אנוכי יחדיו עם עוזרת ההפקה היעילה, החרוצה, והמצטיינת שלי גב' שמחה שטרית. היא הייתה עוזרת הפקה נפלאה ומסורה בכל נימי נפשה למשימה המורכבת, המסובכת, הממושכת, והמרוחקת. התמונה צולמה במשרד ההפקה, התקשורת, והשידורים שלנו ב- IBC. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 28 ו- 29 בינואר 1981. בריסל – בלגיה. הימים ההם – הזמן ההוא לפני יותר מ- 40 שנים. איזה שידור Off tube ואיזה נעליים. אנחנו תמיד נוכחים בשטח ומבצעים את המלאכה העיתונאית שלנו מהשטח. זוהי עמדת השידור שלנו במגרשה של קבוצת הכדורסל הבלגית "רויאל 4" ב- בריסל בטרם השידור הישיר של שני המשחקים מכבי ת"א – צסק"א מוסקבה במסגרת גביע אירופה לקבוצות אלופות בשנה ההיא של 1981. להלן זיהוי : יושב מימין, השדר יורם ארבל (ממושקף). יושב משמאל, המפיק אמנון ברקאי חובש Headset ומחזיק מיקרופון. אמנון ברקאי משוחח עמי שיחות תיאום עם מפקדת השידור שלי בירושלים על קו ה- 4W בטרם שריקת הפתיחה. עמדת השידור שלנו בבריסל הייתה מאובזרת גם בטלפון חיוג בינלאומי כ- Back up חקו השידור ה- 4W. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 8 בנובמבר 1984. הימים ההם – העידן ההוא לפני 37 שנים. זוהי עמדת השידור שלנו באולם הכדורסל של קיבוץ כפר גלעדי. איזה שידור Off tube ואיזה נעליים. זיהוי הנוכחים בתמונה הנוכחים מימין לשמאל : אנוכי כמנווט שידורי הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית, השדר יורם ארבל, המפיק יוסי לנדאו, הצלם התחתון שלמה גרשנגורן – ספיטירקי, והצלם המוביל טדי למברג (למעלה). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : חורף 1983. עמדת השידור שלנו באולם הכדורסל של מכבי ר"ג בכפר המכבייה ברמת גן. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 38 שנים. איזה שידור Off tube ואיזה נעליים. זיהוי הנוכחים בתמונה מימין לשמאל : אנוכי כמנווט שידורי הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית, עוזר השדר גיורא צור, השדר המוביל יורם ארבל, והשדר המתלמד אורי לוי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : חורף 1985. הימים ההם לפני 36 שנים. זוהי עמדת השידור שלנו בהיכל הספורט ביד אליהו ההוא. איזה שידור Off tube ואיזה נעליים. זיהוי הנוכחים בתמונה מימין לשמאל : יורם ארבל, אנוכי, וה- Floor Manager דני גור אריה ז"ל. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פוסט מס' 1019. פוסט מס' 1019 מהווה את פֶּלַח טלוויזיוני א' של מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
הערה שלי: פוסט מס' 1019 פֶּלַח א' כולל את חמשת החלקים הראשונים של מחקר וכתיבת מונדיאל מכסיקו 1986 על ידי 1, 2, 3, 4, ו-5. פוסט מס' 1020 מהווה את פֶּלַח ב' המכיל את חלקים 6, 7, 8, 9, ו-10 אשר מרכיבים את מחקר וכתיבת מונדיאל מכסיקו 1986. פוסט מס' 1019 פלח א' על חמשת חלקיו הועלה לאוויר ביום שני-27 בספטמבר 2021 ערב חג שמחת תורה של שנת תשפ"ב. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
הערה 1 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים. חל איסור מפורש להעתיק את הטקסטים והתמונות ואף לא לאגור אותם ואותן במאגרי מידע שונים לשימוש מכוון ו/או מזדמן מאוחר יותר. לא במאגרי ידע פרטיים ו/או מסחריים.
הערה 2 : הבלוג איננו מופק, נכתב, ונערך למען מטרות רווח כספי, ו/או למען רווח מסחרי ו/או לצורכי פרסום אישי. הפוסטים מתעדכנים מעת לעת.
———————————————————————————————
פוסט מס' 1019. פלח א' (מורכב מחלקים 1, 2, 3, 4, ו- 5) : הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021 ערב שמחת תורה של שנת תשפ"ב. ראה אחריו את פוסט מס' 1020 פלח ב' (אמור לעלות לאוויר מחר יום שלישי – 28 בספטמבר 2021 והוא מורכב מחלקים 6, 7, 8, 9, ו-10). פוסט מס' 1019 פלח א'. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
———————————————————————————————
טקסט תמונה : 2003 – 2002. אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. נטשתי בטריקת דלת לאחר שראש הממשלה אריאל שרון מינה ב- 2002 את יוסף בר-אל למנכ"ל רשות השידור. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פוסט מס' 1019. פוסט מס' 1019 מהווה את פֶּלַח טלוויזיוני א' של מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 כולל בתוכו את חלקים 1, 2, 3, 4, ו-5 (ראה המשך בפוסט מס' 1020 פלח ב' של מונדיאל מכסיקו 1986 ואשר כולל בתוכו את חלקים 6, 7, 8, 9, ו- 10). מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני קבוצת הטלוויזיה "1986 TELEMEXICO" וגם לטלוויזיה הישראלית הציבורית ולחטיבת הספורט שלה ולשדר המוביל שלנו יורם ארבל. פוסט מס' 1019 פלח א' שמכיל את חלקים 1, 2, 3, 4, ו-5 של מחקר וכתיבת מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 מנקודת מבטה של חטיבת הספורט בפיקודי בטלוויזיה הישראלית הציבורית, הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021 ערב שמחת תורה של שנת תשפ"ב. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
פאוזה. נשכחות.
טקסט תמונה : דצמבר 1983. לוס אנג'לס, ארה"ב. הימים ההם לפני 38 שנים. אנוכי בעת מסיבת קוקטייל בעת פגישת ה- WBM הבינלאומית שנערכה בלוס אנג'לס לקראת הפקת שידורי הטלוויזיה הבינלאומיים של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. ברקע ניבטת תמונתו של הכדורסלן לו אלסינדור (קארים עבדול ג'אבר, גובהו 2.18 מ') שחקן נבחרת אוניברסיטת UCLA בלוס אנג'לס שתמיד לבש את הגופייה מס' 33. (באדיבות הטלוויזיה של דנמרק. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : ראשית עשור ה- 80 של המאה שעברה. הימים ההם – הזמן ההוא שחלף לפני כ- 40 שנים. אנוכי יחדיו עם מגישת תוכניות הספורט שלנו בטלוויזיה הישראלית הציבורית גב' אורלי יניב. הצילום נעשה בעמדת השידור של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בהיכל הספורט ביד אליהו בטרם שידור ישיר של מכבי ת"א בגביע אירופה באחד מ- "החורפים החמים" ההם. שילמנו למועדון מכבי ת"א בימים ההם חופן דולרים מועט בעבור זכויות השידורים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : סתיו 1983. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 38 שנים. ענת שרן העיתונאית, העורכת, ומגישת הטלוויזיה המוערכת, המדויקת, החרוצה, והמצטיינת. ענת שרן הייתה בימים ההם מעמודי התווך של חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ואנוכי, יחדיו בבניין הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשכונת רוממה בירושלים. ענת שרן הייתה גם קריינית חדשות בכירה בעלת מוניטין ברדיו "קול ישראל". (באדיבות רוני נעמן. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : יום רביעי – 29 במאי 1985. הימים ההם – הזמן ההוא לפני יותר משנות דוֹר, 36 שנים. זוהי דלת הכניסה ל- אולפן ב' בבניין הטלוויזיה הישראלית הציבורית הממוקם בשכונת רוממה בירושלים. התמונה צולמה בטרם תחילת השידור הישיר מאצטדיון "הייסל" ב- בריסל בירת בלגיה ע"י יורם ארבל את משחק הגמר רווי הרג ואלימות ההוא על גביע אירופה לקבוצות אלופות בכדורגל בין יובנטוס האיטלקית לבין ליוורפול האנגלית. בטרם שריקת הפתיחה נִסְפּוּ ביציע "Z" באצטדיון "הייסל" 39 איטלקים ועוד 250 מהם נפצעו בהתנגשות מרה עם חוליגנים בריטיים אוהדי ליוורפול. שריקת הפתיחה התאחרה ב- 75 דקות. יובנטוס ניצחה את ליוורפול 0:1 וזכתה בגביע. יושב שָם השדר הנבחר שלי יורם ארבל בעמדת שידור מאובזרת באצטדיון "הייסל" בעלת תצפית נוחה בנעשה ובמתרחש על כר הדשא, ולא יודע מהחיים שלו כי המשחק איננו מתחיל כמתוכנן משום ש- 39 אוהדים איטלקים נהרגו ו- 250 נפצעו בגין התנגשות פיזית עם אוהדי הכדורגל הבריטיים גלוחי הראש. אבל מה לרוץ למולי שפירא איש גלי צה"ל ולספר לו בדותות שאיחלתי לו לשדר "דוּק" את זה הבלופר הקטן יודע היטב לעשות. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : יום רביעי בשבוע של 28 באוקטובר 1981. אצטדיון ר"ג הישן. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 40 שנים. זוהי עמדת השידור שלנו באצטדיון ר"ג הישן בטרם שריקת הפתיחה למשחק ישראל – פורטוגל 1:4 במסגרת קדם גביע העולם בכדורגל של ספרד 1982. עמדת השידור מאוישת ע"י השדר המוביל שלי יורם ארבל וצוות העוזרים שמיניתי בעבורו. זיהוי הנוכחים בתמונה משמאל לימין : החשמלאי והתאורן של ניידת השידור ז'אן לב ארי, עוזר השדר ראובן, עוזר השדר אמנון לנגזם (משופם), יורם ארבל (ממושקף), עוזר שדר בני עורי, טכנאי קול (מחזיק ב- Headset) של ניידת השידור, עוזרת ההפקה ריקי רנד – אריכא, ואנוכי בגבי למצלמה. אפשרתי ליורם ארבל להחזיק בין 1980 ל- 1990 (עד שנטש) ב- % 90 מהזמן במיקרופון הספורט שלנו. זה לא הפריע לו לרוץ אל מולי שפירא איש גלי צה"ל ההוא ולספר לו את בדותת ה- "דוק". בלוף של בלפן קטן. זה פשוט לא היה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : יום רביעי בשבוע של 28 באוקטובר 1981. אצטדיון ר"ג הישן. הימים ההם – הזמו ההוא לפני 40 שנים. זווית צילום נוספת. זוהי עמדת השידור שלנו באצטדיון ר"ג הישן בטרם שריקת הפתיחה למשחק ישראל – פורטוגל 1:4 במסגרת קדם גביע העולם בכדורגל של ספרד 1982. עמדת השידור מאוישת ע"י השדר המוביל שלי יורם ארבל וצוות העוזרים שמיניתי בעבורו. זיהוי הנוכחים בתמונה משמאל לימין : החשמלאי והתאורן של ניידת השידור ז'אן לב ארי, עוזר השדר ישראל, יורם ארבל (ממושקף), עוזר שדר בני עורי, טכנאי קול של ניידת השידור, עוזרת ההפקה ריקי רנד – אריכא, בימאי השידור הישיר אריה אורגד (מרכיב משקפי שמש), ואנוכי. אפשרתי ליורם ארבל להחזיק בין 1980 ל- 1990 (עד שנטש) ב- % 90 מהזמן במיקרופון הספורט שלנו. זה לא הפריע לו לרוץ אל מולי שפירא איש גלי צה"ל ולספר לו את בדותת ה- "דוּק". בלוף של בלפן קטן שסיפר למולי שפירא כי אני איחלתי לו לשדר "דוק" לאחר שנטש בסתיו 1990 את השידור הציבורי. זה פשוט לא היה. אינני מאחל לעולם ליריביי להיכשל. אנוכי קורא לעצמי לנצח אותם (!). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : ראשית שנות ה- 80 של המאה הקודמת. הימים ההם – הזמן ההוא לפני כ- 40 שנים. עמדת השידור שלי בהיכל הספורט ביד אליהו. זיהוי הנוכחים משמאל לימין : השדר המוביל שלנו נסים קיוויתי בענפי ה- א"ק והשחייה, עוזר השדר אמנון לנגזם, והשדר יורם ארבל. אפשרתי ליורם ארבל להחזיק בין 1980 ל- 1990 (עד שנטש) ב- % 90 מהזמן במיקרופון הספורט שלנו. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : חורף 1980. זוהי עמדת השידור שלנו בהיכל הספורט ביד אליהו. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 40 שנים. זיהוי הנוכחים משמאל לימין : שופט כדורסל (בגבו לןבש סוודר) לא מזוהה, שופט הכדורסל נהרי (לובש ז'קט), אנוכי כמנווט שידורי הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית, השדר אורי לוי, עוזר השדר אמנון לנגזם, השדר יורם ארבל (חובש אוזניות ומחזיק מיקרופון בידו השמאלית), הפרשן אריה מליניאק (מוסתר, חובש Headset), ועוזר השדר אריה שגיא. אפשרתי ליורם ארבל להחזיק בין 1980 ל- 1990 (עד שנטש) ב- % 90 מהזמן במיקרופון הספורט שלנו. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
אנשי מפתח ומנהיגי שידור בלתי נשכחים בטלוויזיה הישראלית הציבורית שאך זה נעמדה על רגליה בשנת 1968.
טקסט תמונה : מוטי קירשנבאום ז"ל ב- 1974. מוטי קירשנבאום היה עורך "מבט" הראשון בשנים 1971 – 1968. בשנים 1976 – 1974 הפיק בשגשוג והצלחה מרשימים את תוכנית הטלוויזיה הסאטירית "ניקוי ראש" בגינה החליטה מדינת ישראל להעניק לו את פרס ישראל במוצאי חג העצמאות בשנת 1976, כשהוא בן 37 בלבד (!). מוטי קירשנבאום ז"ל שימש מנהל חטיבת התוכניות בשנים 1980 – 1976 ואח"כ התמנה לתפקיד מנכ"ל רשות השידור בשנים 1998 – 1993. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : דן שילון ב- אוקטובר 1968 (בן 28 בתמונה). היה מנהל חטיבת הספורט בשנים 1974 – 1969 ואח"כ מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים 1977 – 1974. דן שילון היה ממקימי הטלוויזיה הישראלית הציבורית ונחשב לאחד מאבני היסוד ועמודי התווך של השידור הציבורי לדורותיו. (באדיבות יוסף "פונצי" הדר ז"ל. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : חיים יבין ב- 1969. היה מנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים 1980 – 1977, המגיש הראשי של "מבט", ואח"כ כיהן בתפקיד מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים 1989 – 1986. לאחר מכן שב לכס מגיש "מבט". (באדיבות יוסף "פונצי" הדר ז"ל. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : פרופסור שמואל אלמוג ז"ל (משמאל) וראש הממשלה גב' גולדה מאיר ז"ל ב- 1972. שמואל אלמוג היה מנהל רדיו קול ישראל בשנים 1969 – 1967 ואח"כ מנכ"ל רשות השידור הראשון בשנים 1974 – 1969. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : תיעוד לפני יותר מ- 40 שנים. זהו אלכס גלעדי ב- 1980. אחד מאנשי הטלוויזיה המוכשרים והמשגשגים ביותר שצמח, גדל, והתפתח בערוגות השידור הציבורי, והיה מנהל חטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים 1980 – 1974. ב- 1980 נרכש ע"י הנהלת רשת הטלוויזיה האמריקנית NBC והוענק לו תפקיד חשוב של סגן נשיא בכיר. ב- 1985 נבחר לעמוד בראש וועדת הטלוויזיה של ה- IAAF. ב- 1994 התבקש ע"י נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) הספרדי חואן אנטוניו סאמאראנש להצטרף לשורותיו. (התאחדות הא"ק הבינלאומית. ב- 1994 ביקש ממנו נשיא הוועד האולימפי (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : פרופסור אליהוא כ"ץ ב- 1968 (יליד ניו יורק ב- 1926, בן 95, היום). היה ראש צוות ההקמה ומנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים 1969 – 1967. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : נקדימון "נקדי" רוגל ז"ל. התמונה צולמה ב- 1958. נקדימון רוגל היה מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית ב- 1971 / 1970. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : פרופסור ארנון צוקרמן יבד"ל (משמאל) מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים 1979 – 1973, ומוטי קירשנבאום ז"ל (מימין) מנהל חטיבת התוכניות בשנים 1980 – 1976. התמונה צולמה ב- 1975. מוטי קירשנבאום ז"ל היה מנכ"ל רשות השידור בשנים 1998 – 1993. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : פרופסור שלמה אהרונסון ז"ל. התמונה צולמה ב- 1968. שלמה אהרונסון היה מנהל חטיבת החדשות הראשון בטלוויזיה הישראלית הציבורית. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : חגי פינסקר ז"ל. חגי פינסקר היה מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית ב- 1970 / 1969. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אוגוסט 1997. האצטדיון האולימפי באתונה – יוון. אליפות העולם ה- 6 בא"ק. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 24 שנים. השדר המוביל שלי מאיר איינשטיין ז"ל (משמאל) ואנוכי בעמדת השידור שלנו באצטדיון הא"ק באתונה. מאיר איינשטיין נכנס חיש מהר בהצלחה ובשגשוג לנעליו של יורם ארבל. הייתה לי הזכות והעונג לנהל אותו בשנים ההן של 2002 – 1990. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
תזכורת: 22 ביוני 1986. אצטדיון ה- "אצטקה" במכסיקו סיטי. מונדיאל מכסיקו 1986. יורם ארבל משדר ישיר מעמדת השידור שלנו ב-"אצטקה" מ-מכסיקו סיטי לירושלים את משחק 1/4 הגמר, קרב ענקיות הכדורגל בין נבחרות ארגנטינה ואנגליה. ארגנטינה ניצחה 1:2 משני שערים שהבקיע דייגו ארמאנדו מאראדונה. דייגו ארמאנדו מאראדונה המנוח היה רק אחד, אבל גם שַדָּר הטלוויזיה הישראלית הציבורית דאז יורם ארבל יבד"ל, היה רק אחד.
לפני יותר מ- 35 שנים, ב- 22 ביוני 1986, הבקיע דְיֶיגוֹ אַרְמָאנְדוֹ מַארָאדוֹנָה בעל הכריזמה האלוהית שער שנוי במחלוקת ספק בראשו ספק בידו במשחק ארגנטינה – אנגליה בשלב רבע הגמר במונדיאל מכסיקו 86'. זה קרה בדקה ה- 51 באִצטדיון ה- "אַצְטֶקָה" במכסיקו סיטי. השוער האנגלי פִּיטֶר שִילְטוֹן יצא להדוף כדור גובה שהתעופף כ- 7 מטרים משערו, אך דְיֶיגוֹ אַרְמָאנְדוֹ מַארָאדוֹנָה שניתר יחד עִמו הקדים אותו וכבש. המשחק הזה הועבר בשידור ישיר ממכסיקו לירושלים ע"י הטלוויזיה הישראלית הציבורית יחדיו עם עוד 110 רשתות טלוויזיה בתבל. יוֹרָם אָרְבֶּל היה השַדָּר המוביל שלי בעמדת השידור שלנו ב- "אַצְטֶקָה". שימשתי אז המנווט הראשי העורך הראשי והמפיק הראשי של מבצע השידורים הישירים של מונדיאל מכסיקו 1986 (במכסיקו סיטי) מטעמם של מנכ"ל רשות השידור אורי פורת, מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורי חַיִים יָבִין, ומנהל חטיבת החדשות יָאִיר שְטֶרְן. מקום מושבי כ- נווט, בַּקָּר, מפיק, ועורך ראשי של השידורים הישירים של מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 היה ב- IBC מרכז השידורים הבינלאומי (International Broadcasting Center) שהוקם ע"י קבוצת הטלוויזיה "TELEMEXICO 1986" ב-מכסיקו סיטי. שופט המשחק הטוניסאי עָלִי בֵּנָאסֶר שניצב כ- 15 מ' מהאירוע לא הבחין במעשה חריג כלשהו ואישֵר את השער. ארגנטינה צעדה ביתרון 0:1. בעוד השופט נפנה למרכז המגרש מחו האנגלים נמרצות וטענו שהקפטן הארגנטיני כבש את השער באגרופו ולא בראשו. זה לא עזר להם. ניידת השידור של קבוצת הטלוויזיה "1986 TELEMEXICO" ששימשה ה- Host broadcaster הבינלאומי של מונדיאל מכסיקו 1986 הריצה מייד שלושה הילוכים חוזרים ממוחשבים בזה אחר זה משלוש זוויות צילום שונות : מצלמת קו 16, מצלמה אחורית שהוצבה מאחורי השער האנגלי, ומצלמה מהזווית ההפוכה לבדיקת האירוע. בתום ההילוך החוזר השלישי אִבְחֵן השַדָּר יוֹרָם אָרְבֶּל את שערוריית השיפוט של השופט הטוניסאי עלי בנאסר ואת מעשה המרמה של דיגו ארמאנדו מאראדונה שהבקיע את השער האנגלי בידו ולא בראשו, וניסח בשידור ישיר טקסט מדהים, קצר, מדויק, וקולע בול בן 12 מילים בלבד : "לא יכול להיות שהראש של מאראדונה עלה גבוה יותר מהידיים של שילטון". ברור ו-מובן מאליו כי איכות האבחנה ה- Super נכונה והכישרון המזהיר של יוֹרָם אָרְבֶּל לנסח בשידור ישיר טקסט כה מדויק ברמה מתמטית, היה מותנה בכמות אמצעי השידור וטיב הטכנולוגיה והבימוי שסיפק לו ה- Host broadcaster המכסיקני קבוצת הטלוויזיה של "1986 TELEMEXICO". הטקסט הטלוויזיוני המרהיב של יורם ארבל ומכשירי הטלוויזיה המדויקים שאינם משקרים, הפכו את דְיֶיגוֹ אָרֱמַאנְדוֹ מַארָאדוֹנָה ל-עבריין. ל-רמאי. ל-פרחח. דְיֶיגוֹ אַרְמָאנְדוֹ מַארָאדוֹנָה הכניע את שופט המשחק עֶלִי בֵּנָאסֶר ואת השוער האנגלי פִּיטֶר שִילְטוֹן אך לא את 12 מצלמות הטלוויזיה שנכחו ב- אצטדיון ה- "אַצְטֶקָה" במכסיקו סיטי (תכולה של 110000 מקומות ישיבה), וגם לא את שדר הטלוויזיה הישראלית הציבורית, יורם ארבל. הקפטן הארגנטיני דְיֶיגוֹ אַרְמָאנְדוֹ מַארָאדוֹנָה הודה בסיום המשחק בריאיון עיתונאי בכיבוש השער בידו אך ניסח זאת באמצעות אמירה תיאולוגית מבריקה שהותירה לוֹ לצאת בשלום מהסבך המוסרי. "Era la mano de dios" (זאת הייתה יד האלוהים), השיב למקטרגים. הייתי שָם במכסיקו סיטי כשיוֹרָם אָרְבֶּל מילא את הציווי העיתונאי של הָאווֹאַרְד קוֹסֶל השַדָּר הבכיר, המוכשר, ורב מוניטין של רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC, מי שטבע בשעתו את הסלוגן העיתונאי : “Tell it like it is”. יורם ארבל עשה זאת כמובן בסיוע טכנולוגיה עשירה של ניידת הטלוויזיה המכסיקנית המארחת של "TELEMEXICO 1986" (לרבות ריבוי מצלמות ומכשירי הקלטה לצורך שידור של הילוכים חוזרים מזוויות התבוננות שונות). אנחנו בטלוויזיה הישראלית הציבורית בירושלים יכולנו ב- 1986 רק לחלום על איכות ציוד טלוויזיה כפי שעמד לרשות קבוצת "1986 TELEMEXICO". ראה הספר עב הכרס "למילים יש וויזואליה משלהן" במסגרת הסדרה בת 13 הספרים אודות התפתחות שידור הספורט , החדשות , והתיעוד בטלוויזיה מ- 1884 ועד 2013, ואשר קרויה : "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה".
טקסט תמונה : יום ראשון בשבוע – 22 ביוני 1986. מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 86'. אצטדיון ה- "אצטקה" במכסיקו סיטי. אחת התמונות החשובות ביותר בהיסטוריה של צילום תחרויות הספורט בטלוויזיה הבינלאומית. מצלמות הטלוויזיה של TELEMEXICO לוכדות בדקה ה- 51 של המשחק את קפטן ארגנטינה דייגו ארמאנדו מאראדונה בקלקלתו, מבקיע את שערה של אנגליה באגרוף ידו השמאלית. שופט המשחק הטוניסאי עלי בנאסר ניצב קרוב לאירוע אך לא הבחין במעשה הרמאות של גאון הכדורגל הארגנטיני מפני שמאראדונה ניצב אליו בפרופיל כשידו השמאלית מוסתרת. לכן אישר את השער ללא כל היסוס למרות המחאות החריפות של שחקני נבחרת אנגליה. דייגו ארמאנדו מאראדונה הכניע את שלישיית השופטים ואת שוער אנגליה פיטר שילטון אך לא את המצלמות המכסיקניות וגם לא את שדר הטלוויזיה הישראלית הציבורית יורם ארבל (!). (באדיבות קבוצת הטלוויזיה המכסיקנית "1986 TELEMEXICO". (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פוסט מס' 1019 פֶּלַח א' של מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 כולל בתוכו את חלקים 1, 2, 3, 4, ו-5. ראה את ההמשך בפוסט מס' 1020 פֶּלַח ב' של מונדיאל מכסיקו 1986 ואשר כולל בתוכו את חלקים 6, 7, 8, 9, ו- 10. פוסט מס' 1020 אמור לעלות לאוויר מחר, יום שלישי – 28 בספטמבר 2021.
פוסט מס' 1019 חלק 1 (מתוך 5 חלקים). מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני קבוצת הטלוויזיה "1986 TELEMEXICO" וגם לטלוויזיה הישראלית הציבורית ולחטיבת הספורט בפיקודי ולשדר הבלתי נשכח שלנו יורם ארבל (חלק 1). פוסט מס' 1019 חלק 1. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
התכנון המוקדם והקפדני הוא המפתח להצלחה בטלוויזיה. התכנונים הטכנולוגיים והלוגיסטיים המורכבים והמסובכים של הפקת שידורי הטלוויזיה המונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. ההשתלבות שלנו במבצע הכיסוי של ה- EBU. המפגשים עם הספרדי מנולו רומרו והנורווגי יארלה הויסאטר שני ראשי הקבוצה המבצעית של ה- EBU. עוצמתה של רשת הטלוויזיה המסחרית המכסיקנית TELEVISA. קבוצת TELEMEXICO משמשת ה- Host broadcaster הבינלאומי של שידורי מונדיאל מכסיקו 86'.
ציטוט : "ישנם אנשים החושבים כי כדורגל זה עניין של חיים ומוות. אינני אוהב את הגישה הזאת. אני יכול להבטיחכם נאמנה כי זה הרבה יותר רציני". (ביל שנקלי מאמן קבוצת הכדורגל האנגלית ליוורפול).
הקדמה.
מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 היה השלישי שלי בסדרת המונדיאלים, בתקופה בה ניווטתי את שידורי הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. קדמו לו מונדיאל ארגנטינה 1978, ו-מונדיאל ספרד 1982, ועכשיו שוב הפקת שידורי טלוויזיה במדינה רחוקה במרכז אמריקה הממוקמת בין אמריקה הצפונית לאמריקה הדרומית. ועוד פעם, בפעם השלישית ברציפות, במדינה דוברת ספרדית. הפקת שידורי הטלוויזיה ממקום כה מרוחק היא תמיד מורכבת ומסובכת מאוד מהיבטים שונים כפי שאפשר ללמוד ולדעת מעשרת הפוסטים הבאים שאני כותב כעת ויעסקו במפעל הכדורגל הזה של ה- FIFA שממוסד אחת לארבע שנים כל פעם בפינה אחרת על הגלובוס, ומפיק עניין וסקרנות גלובאליים עצום בכל רחבי הגלובוס. חטיבת הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית העפילה לפסגה באותו החודש ההוא של יוני 1986 גם מפני העובדה שהשַדָּר יוֹרָם אָרְבֵּל הגיע לשיא גדולתו במונדיאל הזה של מכסיקו 1986 ברגע טלוויזיוני אחד נדיר ובלתי נשכח של שידור ישיר באצטדיון ה- "אצטקה" (Azteca) במכסיקו סיטי בצהרי היום של 22 ביוני 1986 . זה קרה בדקה ה- 51 במשחק רבע הגמר בין נבחרות ארגנטינה ואנגליה. קפטן ארגנטינה דְיֶיגוֹ אָרְמָאנְדוֹ מָארָאדוֹנָה (Diego Armando Maradona) כבש שער שנוי במחלוקת בנגיחת ראש (ו/או שמא בידו), הכניע את השוער האנגלי פִּיטֶר שִילְטוֹן (Peter Shilton), והצעיד את נבחרתו ליתרון 0:1. האנגלים הנסערים טענו בפני שופט המשחק הטוניסאי עָלִי בֵּנָאסֶר כי מָארָאדוֹנָה הבקיע את השער בידו ולא בראשו אולם השופט (ניצב קרוב יחסית למוקד האירוע) כמו קווניו אוּלוֹאָה מוֹרֵיְירָה מקוסטה ריקה ובּוֹגְדָאן דוֹטְצֶ'ב מבולגריה לא הבחין בכל מעשה חריג ואישר את השער. בתום ההילוך החוזר השלישי של הטלוויזיה המכסיקנית TELEMEXICO חרץ יורם ארבל את דינו של מאראדונה לשבט בטקסט מדויק וחסכוני (בן תריסר מילים) בשידור ישיר : "לא יכול להיות שהראש של מָארָאדוֹנָה עלה גבוה יותר מהידיים של שִילְטוֹן". יורם ארבל צדק. צריך להבין הוא עשה זאת בעת שידור ישיר ולכן ראוי להערכת יתר. רק שַדָּר וִוירְטוּאוֹז, רב אמן בניסוח בדרגתו של יורם ארבל, מסוגל לסכם אירוע שנוי במחלוקת מהסוג הזה בשתיים עשרה מילים בלבד. לא יכולתי להתאפק ולחצתי על מֶתֶּג ה- Talk back בעמדת הפיקוד, המִיתּוּג, והשליטה שלי ב- IBC במכסיקו סיטי ובירכתי אותו במילה אחת, "BRAVO". הוא היה ראוי לכך. אבחנתו הייתה מוקפדת. התברר מעל לכל ספק כי הקפטן הארגנטיני הוא עבריין ופרחח ספורטיבי שאיננו בּוֹחֵל בשום אמצעי על כַּר הָדֶשֶא כדי להכניע את בריטניה שנואת נפשו. צריך לזכור שהמשחק ההוא שעורר סקרנות ועניין בינלאומי עצום ושודר ישיר ע"י 150 (מאה וחמישים) רשתות טלוויזיה ורדיו והועבר גם על ידינו ארצה, נערך רק ארבע שנים לאחר תבוסת ארגנטינה לצבאה של ראש ממשלת אנגליה מרגרט תאצ'ר במלחמה על איי פוקלנד / מָאלְבִינַאס. דייגו ארמאנדו מאראדונה נקם במידה רבה את תבוסת ארצו במלחמה ההיא לאנגליה באותו משחק הכדורגל באצטדיון ה- "אצטקה" במכסיקו סיטי בשלב רבע הגמר במסגרת מונדיאל מכסיקו 1986 .
1. הפקת שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית של חטיבת הספורט בראשותי את מונדיאל מכסיקו 1986.
ביום רביעי – 11 בדצמבר 1985 טסתי ל-מכסיקו בשליחותם של מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ומ"מ מנהל הטלוויזיה יָאִיר אַלוֹנִי כדי ליטול חלק בפגישת ה- WBM הראשון (ראשי תיבות של World Broadcasters Meeting), פגישה קדם הפקה עולמית רבת משתתפים הנערכת בעיר הבירה מכסיקו סיטי [1]. עולם הטלוויזיה נערך לקראת שידורי המונדיאל שעמדו להיפתח במכסיקו בתוך חצי שנה ב- 31 במאי 1986. זה היה ביקורי הראשון בארץ העשירה והענקית הזאת השוכנת במרכז אמריקה ואורכה כ- 3000 (שלושת אלפים) ק"מ. מכסיקו חשודה ע"י ארצות תבל כמדינת העולם השלישי, אך בירתה מכסיקו – סיטי זכתה כבר ארבע פעמים בעבר לארח מפעלי ספורט בינלאומיים גדולים כמו משחקי פאן אמריקה ב- 1955 ו- 1975, המשחקים האולימפיים ב- 1968, ואת מונדיאל הכדורגל ב- 1970. עכשיו הטילה עליה ה- FIFA לארח את טורניר מונדיאל הכדורגל של שנת 1986.
טקסט תמונה : דצמבר 1985. ה- WBM 1 במכסיקו סיטי בטרם משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 (ראשי תיבות של World Broadcasting Meeting). הימים ההם – הזמן ההוא לפני 36 שנים במכסיקו סיטי כחצי שנה בטרם תחילת המשחקים. מכסיקו נחשבה אז למדינת העולם השלישי. אני ניצב לצדם של שני חיילים חמושים ברובה סער אמריקני 16 – M המאבטחים את מרכז השידורים הבינלאומי ה- IBC באחריות קבוצת הטלוויזיה המכסיקנית 1986 TELEMEXICO. הקבוצה המכסיקנית הזאת שימשה Host broadcaster של מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. אנחנו אנשי הטלוויזיה הישראלית הציבורית רק יכולנו לקנא בה על שפע הציוד הטכנולוגי הטלוויזיוני שעמד לרשותה. 86' TELEMEXICO הייתה קבוצת טלוויזיה אד הוק שדמתה בעושרה ובכישרונות הטכנולוגיים שלה לרשתות הטלוויזיה הארציות הגדולות בארה"ב : CBS , NBC , ו- ABC. (התמונה באדיבות TELEMEXICO. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
מכסיקו סיטי היא כרך ענק. חיים בה 18.000000 (שמונה עשר מיליון) תושבים . זאת עיר אדירת ממדים השוכנת בעמק רחב בגובה של 2400 מטר מעל פני הים. מכסיקו סיטי עטורה הרים סביבה. חוֹנֶה מעליה באורח קבע ענן גדול של ערפיח. בכבישי העיר נעים כ- 8.000000 (שמונה מיליון) כלי רכב. התחבורה בעיר צפופה ומורכבת. נהגים רבים חוצים אור אדום אך אין שם תאונות דרכים. האקלים בעיר נוח ודומה לאקלים הירושלמי בקיץ. גם שעות אור השמש דומות לאלו של ישראל. סיור קצר ברחובות העיר מגלה תופעה קשה של עוני נוראי. אלפי משפחות ממוצא אינדיאני פושטות יד מתגוררות על לוחות קרטונים בקרנות הרחובות הרבים ובצמתים הראשיים בעיר. אימהות וילדיהן הקטנים מבלים את זמנם על הקרטונים כשהגדולים ביניהם עטים על כל תייר מזדמן, פולטים אש מגרונם כתעלול ומעשה קֶסֶם ומבקשים בתמורה נדבות של כמה פֶּזוֹס. אחרים מתנפלים על המכוניות העוצרות ברמזורים ושוטפים ומנקים את השמשות והמגבים. משפחות אחרות הקימו חושות בסמוך לאצטדיון ה- "אַצְטֶקָה" בתִּקווה לזכות בכמה פרוטות מהצופים הרבים המגיעים מעת לעת למקדש הכדורגל המכסיקני. ב- 1985 חייתה העיר בצִלו של המוות. שתי רעידות אדמה קשות שפקדו את מכסיקו סיטי בספטמבר באותה שנה הותירו בה את רישומן המַר. שש מאות בניינים התמוטטו וקרסו לחלוטין. 50000 (חמישים אלף) בני אדם נהרגו.
למרות האסון הכבד הצליחה הקבוצה המבצעית של 86' TELEMEXICO ששימשה Host Broadcaster של המונדיאל (הורכבה מרשת הטלוויזיה המסחרית "TELEVISA" ו- "ערוץ 13" הציבורי) להקים מרכז שידורים בינלאומי יפהפה לטלוויזיה ורדיו בסָאן – אָנְחֶל ומרכז עיתונות מודרני הצמוד למלון היוקרתי והמפורסם במכסיקו סיטי "El Presidente Chapultepek" . הטלוויזיה המכסיקנית המסחרית TELEVISA שהיא רשת שידור ענקית בסדר גודל של רשתות הטלוויזיה האמריקניות בראשות נשיאה זָ'אן אֶמִילְיוֹ אֶסְקָארָאגָה הייתה השותף הדומיננטי ב- TELEMEXICO. קבוצת TELEMEXICO מיסדה רשת מסועפת של תקשורת לוויינית וקרקעית שניקזה את העברת הסיגנלים של התמונות והקולות מהאִצטדיונים השונים הפרושים על פני המדינה רחבת הידיים לעבר מרכז השידורים הבינלאומי במכסיקו סיטי [2]. מכסיקו נחשבה בשנות ה- 80 למדינת העולם השלישי. בעלת אוצרות טבע ענקיים אך לא מסוגלת לשרת את תושביה ומציבה את חיילי צבאה לשמור ולאבטח נקודות אסטרטגיות כמו בניין הטלוויזיה המרכזי של TELEMEXICO. לטלוויזיה הישראלית הציבורית לא היה בשנים ההן כל סיכוי ולוּ הקלוש ביותר להתקרב כמותית ואיכותית ליכולות הטכנולוגיות הטלוויזיוניות המרשימות של רשת הטלוויזיה המסחרית TELEVISA ולפוטנציאל ההפקה שלה. זה היה עולם אחר עבורי.
תושבי מכסיקו סיטי הם אנשים חביבים ומאירי פנים הששים לעזור ולסייע. זאת עיר של ניגודים ומרחבים בה הישן מתערבב בחדש והעושר בעוני. העיר הומה. התנועה ברחובות עמוסה וצפופה. העיר מכילה המון מסעדות ובתי אוכל ובסביבתה אתרי תיור רבים ומקומות בילוי. אך על הכול מעיבה התמונה של המוני משפחות מכסיקניות ממוצא אינדיאני מרובות ילדים קטנים וחסרות כל המתמקמות בקרנות הרחובות ומתחננות לנדבה. מכסיקו למרות עושרה וההצלחות הטכנולוגיות שלה נחשבה ב- 1985 למדינת העולם השלישי בשל המראות הללו. חובותיה לבנק העולמי הסתכמו בשנים ההֵן סביב סכום דִמיוני של 100 מיליארד דולר. התעניינתי אצל אנשי TELEMEXICO האם דאגת כיסוי החובות איננה מדירה שינה מעיניהם ומשאר אזרחי ארצם, "כיצד ניתן לישון בשקט כשחובות בסדר גודל כזה מעיקים על ארצם", שאלתי את מארחיי. "איננו מודאגים כלל מה- Over Draft שלנו. שהבנק העולמי ידאג", השיבו באדישות. זה היה הלך הרוחות שם ב 86'- 1985. אבל לא צריך לזלזל במדינת העולם השלישית הזאת בעלת פוטנציאל כלכלי אדיר שאירחה על אדמתה בעבר כבר אולימפיאדה אחת ב- 1968 ומונדיאל אחד ב- 1970 ועכשיו ניצבת בפעם השלישית בפני אתגר ספורטיבי ותקשורתי מהמדרגה הראשונה. עוד מונדיאל אחד.
טקסט תמונה : דצמבר 1986. ה- WBM הראשון של מונדיאל מכסיקו 1986. הכרזה הרשמית של מונדיאל מכסיקו 1986. הוועדה המארגנת המכסיקנית הפיקה פוסטר תיירותי ששילב בין תרבות האצטקה העתיקה של מכסיקו לבין הכדורגל המודרני. (באדיבות TELEMEXICO. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : דצמבר 1985. ה- WBM הראשון של מונדיאל מכסיקו 1986. מכסיקו סיטי. אני עומד ליד הלוגו הרשמי של מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 שהוצב באין ספור מקומות ברחבי הכרך הענקי של הבירה. המדינה ראתה באירוח טורניר גביע העולם בכדורגל פרויקט לאומי. (צילום ותיעוד של TELEMEXICO 1986. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : מונדיאל מכסיקו 1986. מכסיקו סיטי. אנוכי בעת בניית ההפקה המורכבת, הממסובכת, והמרוחקת יחדיו עם פקידת ניהול של קבוצת TELEMEXICO ב- IBC, ו-טכנאי הקול והתקשורת המצוין של הצוות אלי גל. איש ידען, מדויק, קפדן, ומסור לביצוע משימתו. אחשתי לו הערכה רבה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : מונדיאל מכסיקו 1986. ה- WBM ה- 1. אנוכי יחדיו עם המכסיקנית גב' סילביה גארסייה (Sylvia Garcia) מנכ"ל כוח אדם ב- קבוצת TELEMEXICO בעת קבלת פנים של הוועדה המארגנת. היא שימשה לי לעזר רב בהפקה המורכבת, המסובכת, והממושכת , והמרוחקת של שידורי הטלוויזיה ב-מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (תיעוד וצילום TELEMEXICO. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
בשובי לארץ בדצמבר 1985 הגשתי ליאיר אלוני מ"מ מנהל הטלוויזיה את דו"ח סיור קדם ההפקה. הצעתי לו ולמנכ"ל רשות השידור אורי פורת בהצעת השידורים ה- 1 לשדר ישיר את כל 52 המשחקים אולם הם נבעתו ונבהלו והשיבו לי כי אין שום סיכוי שהוועד המנהל של רשות השידור בראשות עו"ד מיכה ינון שסולד מהפקות הספורט יאשר כמות כזאת של שידורים ישירים בערוץ טלוויזיה ציבורי והיחיד במדינת ישראל. תציע משהו שהוא יותר Reasonable ביקשו ממני. בניתי הצעת שידורים חדשה שאמורה לכלול כ- 34 שידורים ישירים מסך כולל של 52 משחקים בטורניר . בלעדי הסיור במקום וללא קיום מִכלול הפגישות עם שני ראשי הקבוצה המבצעית של ה- EBU (איגוד השידור האירופי) יָארְלֶה הוֹיְסָאטֶר הנורווגי והספרדי מָנוֹלוֹ רוֹמֶרוֹ ואנשי OTI (איגוד השידור של מדינות מרכז ודרום אמריקה) ובראשם אָמַאוֹרִי דָאוּמַאס (Amauri Daumas) וסֶזָאר גֶרְבָּאסִי (Cesar Gerbasi), קשה היה להבין את פילוסופיית ההפקה הענקית של TELEMEXICO. אתה חייב לבקר בשטח כדי ללמוד את המורכבות של השידורים מהיבטי הטכנולוגיה והלוגיסטיקה. השידור הישיר הוא דבר אחד . ההיערכות וההתכוננות אליו היא עניין נפרד. אתה יכול להזמין עמדת שידור באִצטדיון "חֲלִיסְקוֹ" בגְוָואדָאלָאחָארָה. אך אם אתה לא מבין ומכיר את המערכת הטכנולוגית ולא יודע לנהל את קווי השידור ולנַוֵוט אותם מגְוָואדָאלָאחָארָה ל- ICR במכסיקו סיטי (ראשי תיבות של מרכז השידורים הבינלאומי המכסיקני Centro Internacional De Radiodifusion) ואח"כ לנווט אותם משם לירושלים, ואם אינך מוכשר לנהל את מערך הטיסות והתחבורה אל מכסיקו ובתוככי מכסיקו, ואת Booking המלונות עבור אנשיך, ואֶלֶף פרטים נוספים במערך ההפקה המורכבת והמסובכת טכנולוגית ולוגיסטית, הרי שעמדת השידור לבדה באִצטדיון איננה שווה דבר. ערוץ הטלוויזיה המסחרי של מכסיקו "TELEVISA" והערוץ הציבורי של המדינה "Channel 13" הקימו יחדיו את הקבוצה המבצעית המיוחדת אד הוק שהפיקה את שידורי הטלוויזיה והרדיו של גביע העולם בכדורגל במונדיאל מכסיקו 1986 לכל קצוות תבל – וכונתה TELEMEXICO.
כ- 3.000000000 (שלושה מיליארד) צופים קנאים ברחבי תבל לרבות הפנטיים ביותר של במדינת ישראל עתידים היו לצפות בשידורי הטלוויזיה של 52 משחקי מונדיאל מכסיקו 1986. פי 1000 (אלף) יותר מכמות הצופים באצטדיונים. קבוצת הטלוויזיה המכסיקנית TELEMEXICO הקימה בשכונת סָאן אָנְחֶל במכסיקו סיטי מרכז שידורים בינלאומי רחב ידיים ה- קרוי IBC (ראשי תיבות של International Broadcasting Center), בניין ענק בן ארבע קומות עבור הטלוויזיה והרדיו שהשתרע על שטח של 30000 (שלושים אלף) מ"ר. לכל משחק במונדיאל ייוחדו בין 12 ל- 15 מצלמות ושלושה או ארבעה הילוכים חוזרים איטיים מזוויות שונות. מונדיאל מכסיקו 1986 אמור היה להיות מכוסה היטב ע"י TELEMEXICO, בצורה הטובה ביותר בהיסטוריה של הטלוויזיה והמונדיאלים מאז ומעולם. TELEMEXICO הצליחה לייצר אפקט טלוויזיוני המפריד את ארבעת צבעי היסוד של הטלוויזיה ל- 16000 (שישה עשר אלף) גוונים שונים דבר שיאפשר ליצור בעת הצורך אפקט של תבליט על המסך. המכסיקנים נעזרו במשאבים טכנולוגיים Audio Visual מודרניים ביותר, אך כאלה שהיו כבר בידי רשתות הטלוויזיה האמריקניות הגדולות. תקציבה של קבוצת TELEMEXICO עמד על כ- 90.000000 (תשעים מיליון) דולר. כמעט % 80 מהתקציב הזה הוקדש לבניית התשתית הטכנולוגית. זאת הסיבה שהדרישות הפיננסיות של TELEMEXICO מאיגודי השידור הבינלאומיים ובראשם ה- EBU (איגוד השידור המערב אירופי, איגוד השידור הציבורי שנחשב ל-עשיר בעולם) היו גבוהות מתוך שאיפה לכסות את ההשקעה היקרה. בין אנשי EBU לאנשי TELEMEXICO התפתח בעת המו"מ אז וויכוח כספי מַר ונוקב מאין כמותו. מחלוקות כספיות תמיד מעוררות מחלוקות. ה- EBU (איגוד השידור האירופי) בראשות יארלה הויסאטר ומנולו רומרו ובתמיכת מזכ"ל האיגוד הבלגי רג'יס קאלברמאטן איימו להחרים את המפעל בשל יוקר התשלום. מחירי ההפקה הטכנולוגית של טורניר מכסיקו 86' היו יקרים ב- % 300 (שלוש מאות אחוזים) מהמחירים הטכניים של טורניר מונדיאל ספרד 82', אך זולים ב- % 45 מהמחירים הטכניים של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 המכסיקנים החליטו לוותר לבסוף על % 12 מההכנסה הצפויה והקטינו את העלויות. ה- EBU ניצח. ז'אן אמיליו אסקאראגה נשיא TELEVISA ומנכ"ל ערוץ 13 מינו את אוגניו רואסקה למנהל ה- IBC, והציבו בראש TELEMEXICO את אחד אנשי התקשורת המוכשרים ביותר במדינה חזוס הרננדז טורס בן 35 (Jesus Hernandez Torres). כמנכ"ל שלוֹ שימש אמיליו דִיאָז בַּארוֹסוֹ (Emilio Diez Barroso). מול קבוצת TELEMEXICO ומול קבוצת ה- EBU ניצבתי אנוכי בתןןך. הייתי צריך לעבוד, לנתב, ולנווט את דרכי ולבחור את משעול הטלוויזיה הנוח והבטוח ביותר עבור הרשת שלי, הטלוויזיה הישראלית הציבורית. מנכ"ל רשות השידור דאז היה אורי פורת ז"ל. מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית היה יאיר אלוני יבד"ל. סמנכ"ל הכספים של אורי פורת ז"ל היה אז יוחנן צנגן המוכשר גם הוא יבד"ל
טקסט תמונה : מונדיאל מכסיקו 1986. חזוס הרננדז טורס (Jesus Hernandez Torres) היו"ר המוכשר של הקבוצה המבצעית של TELEMEXICO. (באדיבות TELEMEXICO. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ב- 22 בדצמבר 1985 הגשתי למ"מ מנהל הטלוויזיה יאיר אלוני את דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי לקראת מונדיאל מכסיקו 86'. הדו"ח המפורט נועד להסביר את מהלכי ההפקה וחלק מהמסקנות הנובעות מהמהלכים הללו ושימש הצעת שידורים מס' 2. בתוקף תפקידו היה אמור יאיר אלוני להיות המנוע שיניע את מנכ"ל רשות השידור אורי פורת, שיניע את הוועד המנהל של רשות השידור בראשות היו"ר עו"ד מיכה ינון לתמוך בהיקף ההפקה ותוכנית השידורים. יאיר אלוני ואורי פורת היו מתומכי שידורי הספורט הרלוואנטיים הבינלאומיים. סמכתי על שיקול דעתם.
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. זהו דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 והצעת השידורים מס' 2 לקראת פתיחת מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. תוכן העניינים של דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. פנייתי למ"מ מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יאיר אלוני. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 1 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. תיאור המקום. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' ב- 31 במאי 1986. (עמוד מס' 2 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. שיטת המשחקים. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' ב- 31 במאי 1986. (עמוד מס' 3 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. שיטת המשחקים (המשך). דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 4 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. שעות המשחקים. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 5 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. פירוט 36 המשחקים בששת הבתים בשלב הראשון של המונדיאל. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 6 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי . כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. המשך פירוט המשחקים בשלבים הבאים של הטורניר עד שלב חצי הגמר. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 7 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. המשך פירוט המשחקים בשלבים הבאים של הטורניר עד שלב הגמר של המפעל. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 8 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. טבלת תוכנית 52 המשחקים על פי מקומות היערכותם , ימים ותאריכים, ושעות. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 9 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. שידור תקצירים. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 10 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. מרכז השידורים הבינלאומי ה- IBC (ראשי תיבות של International Broadcasting Center) במכסיקו סיטי. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 11 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. הסבר של תקשורת הלוויינים הפנימית במכסיקו הנוגעת להעברת הסיגנלים של שידורי הטלוויזיה (Video +Audio) מהאצטדיונים השונים הפרוסים ברחבי מדינת מכסיקו הענקית ל- IBC במכסיקו סיטי, והסבר של מערך תקשורת הלוויינים הבינלאומי המאפשר את ניתוב הסיגנלים לעולם וגם לאולפני הטלוויזיה הישראלית הציבורית בירושלים. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 1986 בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 12 מתוך 24 . ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. הסבר של שיטת הכיסוי הטלוויזיוני ע"י TELEMEXICO את 52 משחקי הטורניר. מאוחר יותר קיבלה TELEMEXICO בה היא מוסיפה כ- 3 עד 4 מצלמות לכל ניידת החל משלב שמינית הגמר וכן מוסיפה כמות הילוכים חוזרים מ- 3 ל- 4. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' ב- 31 במאי 1986. את שני משחקי חצי הגמר ומשחק הגמר כיסו 15 מצלמות + 4 הילוכים חוזרים. (עמוד מס' 13 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. EBU + TELEMEXICO + הוועדה המארגנת + FIFA. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 14 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. הערכות חטיבת ההנדסה של הטלוויזיה הישראלית לקראת מבצע שידורי מונדיאל מכסיקו 86'. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 15 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. מבנה עמדות השידור באצטדיונים ועלותן ומבנה קווי השידור 4W בין מכסיקו לבין אולפני הטלוויזיה הישראלית הציבורית בירושלים. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' ב- 31 במאי 1986. (עמוד מס' 16 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. אולפן גביע העולם מכסיקו 86' בירושלים וכוח האדם שלו. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 17 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. צוות השידורים הישראלי המתוכנן במכסיקו 86' ואופן פריסתו באצטדיונים השונים. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' בתאריך 31 במאי 1986. (עמוד מס' 18 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. המשך פריסת צוות השידורים הישראלי במכסיקו 86' לרבות אנשי המערך הטכני. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' ב- 31 במאי 1986. הערה : בסופו של דבר השדר השלישי בצוות מכסיקו 86' היה יורם שמרון בנוסף ליורם ארבל ונסים קיוויתי. (עמוד מס' 19 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. לוגיסטיקה – שכירת מלונות. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' ב- 31 במאי 1986. הערה : בסופו של דבר השדר השלישי בצוות מכסיקו 86' היה יורם שמרון בנוסף ליורם ארבל ונסים קיוויתי. (עמוד מס' 20 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. המשך לוגיסטיקה – שכירת מלונות. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' ב- 31 במאי 1986. הערה : בסופו של דבר השדר השלישי בצוות מכסיקו 86' היה יורם שימרון בנוסף ליורם ארבל ונסים קיוויתי. (עמוד מס' 21 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. סובנירים. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' ב- 31 במאי 1986. הערה : בסופו של דבר השדר השלישי בצוות מכסיקו 86' היה יורם שימרון בנוסף ליורם ארבל ונסים קיוויתי. (עמוד מס' 22 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. עלויות. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' ב- 31 במאי 1986. הערה : בסופו של דבר, השדר השלישי שלי בצוות מונדיאל מכסיקו 86' היה יורם שימרון בנוסף ליורם ארבל ונסים קיוויתי. (עמוד מס' 23 מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 22 בדצמבר 1985. סיכום. דו"ח סיור קדם ההפקה שלי במכסיקו סיטי בדצמבר 1985 לקראת פתיחת המונדיאל של מכסיקו 86' ב- 31 במאי 1986. הערה : בסופו של דבר השדר השלישי בצוות מכסיקו 86' היה יורם שמרון בנוסף ליורם ארבל ונסים קיוויתי. (עמוד מס' 24 ואחרון מתוך 24. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
[1] WBM (ראשי תיבות של World Broadcasters Meeting), פגישת המְשַדֵר הטלוויזיוני הבינלאומי.
[2] ראה נספח : מפת תקשורת בינלאומית של רשת הטלוויזיה TELEVISA המנקזת את הסיגנלים הטלוויזיוניים מהאִצטדיונים השונים הפרושים בעיר הענקית לעבר מרכז השידורים הבינלאומי הממוקם במכסיקו סיטי.
סוף הפוסט מס' 1019. (חלק 1). הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021.
ראה המשך : מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני TELEMEXICO וגם לטלוויזיה הישראלית הציבורית ולשדר המוביל שלה יורם ארבל. (חלק 2).
סוף הפוסט מס' 1019. (חלק 1). הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
פוסט מס' 1019 חלק 2. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
הערה 1 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים. חל איסור מפורש להעתיק את הטקסטים והתמונות ואף לא לאגור אותם ואותן במאגרי מידע שונים לשימוש מכוון ו/או מזדמן מאוחר יותר. לא במאגרי ידע פרטיים ו/או מסחריים.
הערה 2 : הבלוג איננו מופק, נכתב, ונערך למען מטרות רווח כספי, ו/או למען רווח מסחרי ו/או לצורכי פרסום אישי. הפוסטים מתעדכנים מעת לעת. הבלוג מוענק בחינם לקוראים.
—————————————————————
פוסט 1019 חלק 2 : הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
—————————————————————
פוסט מס' 1019. חלק 2. מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני קבוצת 1986 TELEMEXICO, וגם לחטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית ולשַדָּר שלנו יוֹרָם אָרְבֵּל (חלק 2). פוסט מס' 1019 חלק 2. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
טקסט תמונה : 2003 – 2002 . אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור . נטשתי בטריקת דלת . (ארכיון יואש אלרואי . כל הזכויות שמורות) .
פוסט מס' 1019 חלק 2. מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני קבוצת 1986 TELEMEXICO וגם לחטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית ולשַדָּר שלנו יוֹרָם אָרְבֵּל. פוסט מס' 1019 חלק 2. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
חלק 2 הוא המשך של חלק 1 העוסקים במבצע השידור הישירים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית את טורניר מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 :
מנהיגות + יושרה + ידע טכנולוגי ולוגיסטיקה + ראייה לטווח ארוך + התכנון המוקדם והקפדני + היכולת שלך לשכנע את ההנהלה שלך שאתה צודק בניווט המסע הטלוויזיוני הבינלאומי הארוך, המורכב, ו-המסובך הוא המפתח להצלחתה של כל רשת טלוויזיה באשר היא. התכנונים הטכנולוגיים והלוגיסטיים המורכבים והמסובכים של הפקת שידורי הטלוויזיה המונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. ההשתלבות שלנו במבצע הכיסוי של ה- EBU . המפגשים עם הספרדי מנולו רומרו והנורווגי יארלה הויסאטר שני ראשי הקבוצה המבצעית של ה- EBU. עוצמתה של רשת הטלוויזיה המסחרית המכסיקנית TELEVISA. קבוצת TELEMEXICO משמשת ה- Host broadcaster הבינלאומי של שידורי מונדיאל מכסיקו 86'.
גב' אוֹרְלִי יָנִיב נבחרה באופן טבעי להיות מגישת אולפן גביע העולם של מכסיקו 1986 בירושלים . דוב בן דוד התפאורן בעל המוניטין משירותי אומנות של הטלוויזיה הישראלית הציבורית [1] היה זה שנבחר ע"י בימאי האולפן יואב פלג לעצב עִמוֹ את הדקורציה שנבנתה באולפן א' בבניין בירושלים. מראה האולפן בעל מוטיבים מכסיקניים עוצב על מאקט והוצג בפניי. הוא היה משביע רצון יחסית לתנאים הכספיים והמסגרת התקציבית שעמדו לרשות חטיבת הספורט בימים ההם. דוב בן דוד אמר לי בשעתו כי היו לו בכלל רעיונות אחרים שלא אושרו לביצוע בשל עלותם הכספית היתירה. טלוויזיה ראוותנית ו- וויזואלית (וגם איכותית) היא במידה רבה פונקציה כספית.
טקסט תמונה : מאי 1986. מונדיאל מכסיקו 1986. דגם אולפן גביע העולם של מכסיקו 86' באולפן א' בירושלים כפי שעוצב ע"י התפאורן דוב בן דוד ז"ל בעצה אחת עם בימאי המשדרים שלי בימאי הטלוויזיה המצוין יואב פלג. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ליד אורלי יניב באולפן הטלוויזיה המוביל בירושלים החלטתי להציב לראשונה את מר אורי לוי כמנחה יחדיו עם שני הפרשנים גיורא שפיגל ויהודה שהרבני. השלישייה הזאת הייתה אמורה להחזיק את השידורים הישירים בשלושה פרקי זמן שונים : זמן ה- Pre game show בטרם השריקה לפתיחת המשחקים, משך ההפסקות בין שתי המחציות בניתוח האירועים הבולטים של המחצית הראשונה, וכן את ה- Post game show בו עסקו המנחה והפרשנים בסיכום המשחק וניתוחו, הצגת טבלאות הבתים וסטטיסטיקות, וסיכויי הנבחרות השונות להעפיל מהבתים המוקדמים לשלב שמינית הגמר. מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית חיים יבין הודיע לי כי הוא מתנגד להצבתו של אורי לוי באולפן כמוביל השידורים. טיעוניו המופרכים היו נגד הוויזואליה האישית של אורי לוי, נוכחותו הטלוויזיונית הקלושה, ואיכות קולו הירודה. "…לא אכפת לי שאורי לוי יהיה עורך המשדרים מאחורי הקלעים אך הוא לא צריך להיות On camera…", חִיווה את דעתו ומייד הוסיף, "אין לו את זה". חיים יבין לא העריך את אורי לוי ולא העניק לו קרדיט של מגיש ומנחה. שוחחתי אודות הסוגיה הרגישה הזאת בנפרד עם מנכ"ל רשות השידור אורי פורת. אורי פורת קיבל את נימוקיי ו- ניצב לצידי. הוא אישר את הופעתו של אורי לוי כמנחה ראשי באולפן מכסיקו 86' בירושלים למרות התנגדותו של מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית חיים יבין. במאי 1986 קנה אורי לוי את ניסיונו הראשון כמנחה ומוביל שידורים ישירים וכמי שמוכשר לערוך ולנהל שיחות מקצועיות עם אנשי הפאנל שלו באולפן. אורי לוי היה לחלוטין רלוואנטי. השלישייה אורי לוי, גיורא שפיגל, ויהודה שהרבני הייתה חסרת ברק וויזואלי אך חיפתה על כך בידע, הבנת המשחק, ויעילות ההגשה, ההסברה, הפרשנות, וההנחיה. ציבור הצופים בכללו בניגוד לחיים יבין קיבל אותם בברכה בסלון ביתו, הוקיר אותם, האמין להם, ובטח בהם.
טקסט תמונה : מאי 1986. מונדיאל מכסיקו 1986. זהו אולפן גביע העולם בכדורגל – מכסיקו 1986 כפי שתוכנן והוקם באולפן א' בניין הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשכונת רוממה בירושלים על פי חזונו של התפאורן דוב בן דוד ז"ל. זיהוי הנוכחים מימין לשמאל : איש לא מזוהה, אורלי יניב, יואב פלג, יהודה שהרבני, גיורא שפיגל (מוסתר), אורי לוי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : יוני 1986. מונדיאל מכסיקו 1986. זהו אולפן גביע העולם בכדורגל – מכסיקו 1986 כפי שתוכנן והוקם באולפן א' בניין הטלוויזיה הישראלית בשכונת רוממה בירושלים על פי חזונו של התפאורן דוב בן דוד ז"ל. זיהוי הנוכחים מימין לשמאל : המגישה אורלי יניב, הפרשן יהודה שהרבני, הפרשן גיורא שפיגל, והמנחה אורי לוי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
שנת 1986 הייתה שירת הברבור של אורלי יניב. היא הייתה קריינית טקסטים מעולה ועשתה את עבודתה נאמנה מה- Teleprompter אך היא לא הייתה עיתונאית במובן המקובל של המונח . הימים האלה של קריין או קריינית טקסטים באולפן ספורט מנווט המקריא קטעי קישור חלפו מן העולם הטלוויזיוני ועמם גם גב' אוֹרְלִי יָנִיב. התפקיד של אורי לוי באולפן גביע העולם בכדורגל – מכסיקו 86' היה חשוב ומכריע. היה עליו לנווט אומנם פרקי זמן קצרים באולפן בתוך מסת השידורים הישירים של המשחקים שהגיעו ארצה ממכסיקו , אך אלו היו אינטנסיביים ביותר , כאלה שמְלוּוִים בפעילות טכנולוגית עֵרָה לרבות הכנסת קטעי VTR’s לאוויר. אורי לוי היה חייב לשמור על ערנות וריכוז מכסימאליים, כמוהו גם בימאי האולפן יואב פלג. שניהם עשו את מלאכתם היטב. ב- 1986 קנה אורי לוי את המוניטין שלו כמנווט שידור אולפני. הוא הצליח בתפקידו זה.
טקסט תמונה : יוני 1986. מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 86'. זהו האגף הימני של ה- IBC בניין רב ממדים בן ארבע קומות (השתרע על 30000 מ"ר) שהקימה הקבוצה המבצעית של 86' TELEMEXICO בעיר הבירה מכסיקו סיטי לצורכי ניהול השידורים. IBC העניק שירותים ל- 200 רשתות טלוויזיה ורדיו שהגיעו למכסיקו מכל רחבי תבל. בקדמת התמונה ניצבת עוזרת ההפקה המצוינת שלי שמחה שטרית. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : יוני 1986. מונדיאל מכסיקו 1986. ה- IBC במכסיקו סיטי. אנוכי יחדיו עם עוזרת ההפקה החרוצה והיעילה שלי גב' שמחה שטרית. היא הייתה אשת טלוויזיה מצטיינת ונאמנה. רחשתי לה הערכה מקצועית רבה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
תכנון ההפקה הטלוויזיונית של שידורי מונדיאל מכסיקו 86' הצית את מִרְצָם של מדורי הספורט בעיתונות הישראלית הכתובה. הם העניקו לי בהזדמנויות שונות רוח גבית איתנה לקראת המאבק המכריע בוועד המנהל של רשות השידור אודות הדיונים הנוגעים לכמות השידורים הישירים בגביע העולם. הטלוויזיה הישראלית הציבורית הייתה מונופול. בתוך האקסקלוסיביות הזאת חלק ניכר מאנשי מליאת השידור וחברי הוועד המנהל של רשות השידור בכסות של "צמאי דעת ותרבות", התנגדו מפורשות לשידורי ספורט וכדורגל . בטח לניסיונות שלי למַקְסֵם אותם ולהרבותם בלוח השידורים הציבורי. האנשים האלה שליחי הפוליטיקאים בשני הגופים הציבוריים המפקחים של רשות השידור ראו בשידורי הכדורגל של מכסיקו 86' סטריאוטיפ שידור נחות וזול, מין אופיום להמונים. הם עשו צרות צרורות למנכ"ל רשות השידור אורי פורת, וגם לי.
טקסט מסמך : 25 בדצמבר 1985. העיתון "חדשות". "פנטסטי", הייתה הכותרת בשער האחורי של העיתון. (באדיבות ארכיון "חדשות", באדיבות מו"ל "הארץ" מר עמוס שוקן, ותודה לאנשי אגף העיתונות ב- בית אריאלה בל אביב).
קבוצת TELEMEXICO 1986.
אחד החידושים הטכנולוגיים החשובים והמעניינים של TELEMEXICO ואחד משיאי ההפקה שלה היה הצבת מערכות Replay ממוחשבות (ADO – Digital Effects Generator) בכל אחת מניידות השידור שכיסו את 52 המשחקים ברחבי מכסיקו הענקית, כשכל אחת מהן כללה ארבעה הילוכים חוזרים מארבע זוויות צילום שונות. מערכת ההילוכים החוזרים המשוכללת הזאת עקבה אחרי האירועים הספקטקולריים בכל משחק ששווים צפייה נוספת כמו עבירות מסוכנות, בעיטות עונשין מ-11 מ', נבדלים, וכמובן מלאכת הבקעת השערים והמהלכים שהביאו לכיבושים. מערכת תיעוד והקלטת ההילוכים החוזרים תוכננה ונועדה לעבוד כלהלן :
VTR A : הקליט לצורכי הילוכים חוזרים את מצלמות 5 ו- 6 (מצלמות שהוצבו על קווי ה-16 מ').
VTR B : הקליט את מצלמות 7 ו- 8 (שתי המצלמות המובילות) .
VTR C : הקליט את מצלמה מס' 9 (מצלמה אחורית) ואת מצלמה מס' 10 שהוצבה ביציע הנגדי וסיפקה תמונה מהזווית ההפוכה (Counter take) .
VTR D : הקליט את כל הסיגנלים .
הישג טכנולוגי טלוויזיוני ראוי לשבח שטרם ראינו כמותו עד אז. קבוצת TELEMEXICO הציבה בכל משחק ומשחק בטורניר מונדיאל מכסיקו 1986, בין 10 ל- 12 מצלמות טלוויזיה. למשחקי חצי הגמר והגמר הוקצו 15 מצלמות [2].
הערה : שער "יד האלוהים" של דייגו ארמאנדו מאראדונה במשחק רבע הגמר ארגנטינה נגד אנגליה 1:2 ב- 22 ביוני 1986 הובא ע"י ניידת השידור ב-אצטדיון ה- "אצטקה" בשלושה הילוכים חוזרים, ולא ארבעה כמובטח ע"י 86' TELEMEXICO.
טקסט מסמך : 25 בדצמבר 1985. העיתון "חדשות" ז"ל. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 36 שנים. כתב העיתון "חדשות" נדב יעקבי מפרט לקוראיו את עיקרי מבצע השידורים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. (באדיבות ארכיון "חדשות" ובאדיבות מו"ל "הארץ" מר עמוס שוקן).
עם שובי לארץ בדצמבר 1985 ממסע קדם ההפקה במכסיקו, ערכתי למ"מ מנהל הטלוויזיה יאיר אלוני ומנכ"ל רשות השידור אורי פורת את הפרזנטציה הטכנולוגית המורכבת של השידורים המתוכננת ע"י אנשי TELEMEXICO, ואת אופן ההיערכות שלנו בשיתוף פעולה עם ה- EBU – לקראתה. שניהם אישרו את תוכנית השידורים המורחבת שלי שכללה העברתם של 34 משחקים מתוך 52 בשידורים ישירים בהיקף מלא מרחבי מכסיקו הגדולה לישראל. שעות המשחקים המרכזיות של מונדיאל מכסיקו 86' נקבעו לתשע בערב שעון ישראל (שתיים עשרה בצהריים שעון מכסיקו) ואחת אחר חצות שעון ישראל זמן שידור שהוא הרחק מעבר ל- Prime time (ארבע אחה"צ שעון מכסיקו). לא הייתה כל בעיה לשדר ישיר ממכסיקו 40 משחקים . מנכ"ל רשות השידור אורי פורת העריך את מאמצי ההפקה וחשיבות השידורים והלך לקראתי . לא היה שום מנכ"ל רשות שידור לפני אורי פורת שהעניק גיבוי כה רב לשידורי הספורט הרלוואנטיים, וודאי לא למבצעי השידור הבינלאומיים שעסקתי בהם ברחבי תבל. הוא היה נדיב כלפי ואישר לי לקחת עמי למכסיקו לא רק שלושה שַדָּרִים אלא גם שלושה טכנאים. היה לי עונג רב לשרת את הטלוויזיה הישראלית הציבורית ורשות השידור תחת מנהיגותו. מנכ"ל רשות השידור אורי פורת נדרש להביא את תוכנית השידורים שלי לאישור שבעת חברי הוועד המנהל של רשות השידור . הוא הזמין אותי לערוך בפניהם פרזנטציה מפורטת. ביום שני – 10 בפברואר 1986 הבאתי לחדר הישיבות בבניין "כלל" את התרשים של לוח המשחקים של מכסיקו 86' ואת המִפְרָט הטכנולוגי אשר צמוד אליו. הפרזנטציה נמשכה כ- 45 דקות.
טקסט תמונה : דצמבר 1985. שלב ההכנות לקראת שידורי מונדיאל מכסיקו 1986. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 36 שנים. זהו השרטוט המקורי בכתב ידי של מערך שידורי הטלוויזיה הלווייניים המורכב של "1986 TELEMEXICO", פנימי וחיצוני, כפי שהכנתי למנכ"ל רשות השידור אורי פורת ומ"מ מנהל הטלוויזיה יאיר אלוני בדצמבר 1985 עם שובי מפגישת ה- WBM במכסיקו סיטי. לכיוון מזרח זורמים הסיגנלים של שידורי הטלוויזיה לעבר הלוויינים האטלנטיים באמצעות שתי תחנות הקרקע "טולאנצ'ינגו" ו- "קונטל". מערבה בכיוון האוקיינוס הפסיפיק הם נדחפים אל על ע"י תחנת הקרקע "מרמוסיו". (השרטוט נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית שחיברתי וכתבתי ו-אשר מכסה בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 25 בדצמבר 1985. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 36 שנים. חלק מפרטי מבצע שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית של מונדיאל מכסיקו 1986 כפי שהתפרסמו בעיתון "חדשות" ועוררו התנגדות גדולה בין חלק מאנשי הוועד המנהל של רשות השידור. (באדיבות ארכיון "חדשות" ובאדיבות מו"ל "הארץ" מר עמוס שוקן).
למדיניות שידורי הספורט של מנכ"ל רשות השידור אורי פורת היו מתנגדים לא מעטים בין שבעת חברי הוועד המנהל וגם בקרב חברי מליאת רשות השידור. בראשם ניצב מר קריאל גרדוש (דוֹש) הקריקטוריסט הנודע של העיתון "מעריב". "דוֹש" היה אז חבר בוועד המנהל של הרשות ונודע כמיליטנטי בדעותיו נגד שידורי הכדורגל. הכדורגל נתפש על ידו כ-סטריאוטיפ יָרוּד. חברוּ אליו מר רוני פיינשטיין ז"ל, מר נתן בְּרוּן, ועו"ד מִיכָה יִנוֹן. מתנגדי המנכ"ל ביקשו לשָדֵר ממונדיאל מכסיקו 1986 8 (שמוֹנָה) משחקים בלבד בשידורים ישירים (מתוך סך של 52 בטורניר). מר שָאוּל עָמוּר ז"ל, דָוִד אַדְמוֹן ז"ל, וישראל פֶּלֶג תמכו בתחילה בהצעתי ובמדיניות המנכ"ל לשָדֵר ארבעים משחקים. אח"כ פחתה התמיכה לשלושים וארבעה. לבסוף הושגה פשרה. הוחלט על שידור ישיר של כעשרים ושבעה משחקים. % 52. ההפתעה הגדולה מנקודת מבטי הייתה תמיכתו של דוד אדמון בתוכנית השידורים המורחבת מפני שכמחצית מן המשחקים בטורניר מונדיאל מכסיקו 1986 נועדו להיערך בזמן צפייה קשה ולא נוח בין אחת אחר חצות (01.00) לשלוש לפנות בוקר (03.00) על פי שעון ישראל. דוד אדמון ז"ל היה אותו האיש בוועד המנהל ששנתיים קודם לכן בעֵת אולימפיאדת לוס אנג'לס בקיץ 1984 זעק זעקה מָרָה נגד מדיניות השידור הלֵילִית שלי ושל מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ז"ל שתמך במסת השידורים האולימפיים הישירים שהצעתי לו. השידורים האלה לא רק שנמשכו לתוך שעות הלילה המאוחרות אלא חדרו אף לשעות הבוקר המוקדמות. הוא דוד אדמון טען אז שהצפייה בהם תביא למחסור בשֵינה של האומה ועלולה לגרום לתאונות דרכים וגם לירידה בתפוקת העבודה והייצור הלאומי.
טקסט מסמך : 14 בפברואר 1986. שבעת חברי הוועד המנהל של רשות השידור, היו"ר מיכה ינון, קריאל גרדוש, רוני פיינשטיין, נתן ברון, שאול עמור, המשנה ליו"ר דוד אדמון, וד"ר ישראל פלג מביעים בעיתונות את דעתם על היקף שידורי הטלוויזיה ממונדיאל מכסיקו 1986. ראו שחלק מחברי הוועד המנהל מנותקים מהמתרחש. כשהערתי לקריאל גרדוש (דוש) כי תשלום זכויות השידורים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית הוא גלובאלי ואיננו מותנה במספר המשחקים המשודרים, וכי השידורים הלווייניים הם רבי משתתפים (Multilateral) ומחיר השימוש בהם הוא יחסית אפסי מפני שהוא מתחלק בין 100 רשתות טלוויזיה בינלאומיות, הוא השיב לי אולי בתמימות אבל לבטח מחוסר ידע, "אבל זאת האינפורמציה שמסרו לי בטרם מסירת הנימוקים שלי". (באדיבות עיתון "חדשות" ובאדיבות מו"ל "הארץ" מר עמוס שוקן).
המדינה כולה מקטון ועד גדול לרבות העיתונות הארצית להסתעפויותיה השונות עסקה בכמות השידורים הישירים שהטלוויזיה הישראלית הציבורית עתידה להעביר ממונדיאל מכסיקו 1986 . חלקם ממורמרים וקוצפים בשל מנת השידורים הישירים הדלה (20 מתוך 52) וחלקם משלים עם החלטת הוועד המנהל של רשות השידור שקיצץ את ההצעה המקורית מ- 40 שידורים ישירים ל- 20, ו- מעת לעת הצליח לכופף את מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ואת מ"מ מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יאיר אלוני.
ראה את העיתון "חדשות". 11 בפברואר 1986. העיתון "חדשות" תוקף בשער האחורי שלו את יו"ר הוועד המנהל של רשות השידור מר מיכה ינון על ההחלטה לשדר מספר משחקים כה מועט ממונדיאל מכסיקו בקיץ 1986. (עמוד השער האחורי של העיתון "חדשות").
טקסט מסמך מימין : 11 בפברואר 1986. אתי רונאל כתבת העיתון "על המשמר" מדווחת כי הוועד המנהל של רשות השידור עשה Over Ruling על החלטה קודמת של מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ומ"מ מנהל הטלוויזיה יאיר אלוני שאישרו לי לשדר ישיר 27 משחקים ממונדיאל מכסיקו 1986. הוועד המנהל הפחית את הכמות ואישר 20 שידורים ישירים בלבד מתוך 52. (ארכיון "על המשמר". תודה לארכיון בית אריאלה בתל אביב).
ראה "הארץ". 11 בפברואר 1986. ידיעה של כתבת עיתון "הארץ" לילי גלילי כי הוועד המנהל אישר לשדר ישיר 20 משחקים ממונדיאל מכסיקו 1986.
טקסט מסמך מימין : 11 בפברואר 1986. ידיעה של הכתב נורית מאנה בעיתון "ידיעות אחרונות" הנוגעת לכמות השידורים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית ממונדיאל מכסיקו 1986. (באדיבות העיתון "ידיעות אחרונות").
טקסט מסמך משמאל : 11 בפברואר 1986. ידיעה של העיתונאית יעל אדמוני בעיתון "דבר" כי משחקי מונדיאל מכסיקו 1986 יאריכו את לוח משדרי הטלוויזיה. (באדיבות ארכיון "דבר" ותודה לאנשי אגף העיתונות ב- בית אריאלה בתל אביב).
טקסט מסמך מימין : 13 בפברואר 1986. העיתון "על המשמר" מפרסם ידיעה שנייה בתוך ארבעים ושמונה שעות המפרטת פירוט יתר את מבצע שידורי הטלוויזיה הישראלית ממונדיאל מכסיקו 1986. (ארכיון "על המשמר" ותודה לאנשי אגף העיתונות ב- בית אריאלה בתל אביב).
טקסט מסמך משמאל : פברואר 1986. שר החינוך והתרבות יצחק נבון מתראיין לעיתון "ידיעות אחרונות" וקובע כי שידור ישיר של 20 משחקים ממונדיאל מכסיקו 1986 הוא עניין מוגזם. (באדיבות העיתון "ידיעות אחרונות").
טקסט מסמך : 11 בפברואר 1986. הכתבת אילנה באום מהעיתון "מעריב" מפרסמת את החלטת הוועד המנהל של רשות השידור המתיר לטלוויזיה הישראלית הציבורית להעביר רק 20 מתוך 52 משחקי מונדיאל מכסיקו 1986 בשידורים ישירים. (באדיבות העיתון "מעריב").
טקסט מסמך : 13 בפברואר 1986. הכתב צדוק יחזקאלי מהעיתון "ידיעות אחרונות" מפרסם את לוח שידורי הטלוויזיה הישראלית ממונדיאל מכסיקו 1986". (באדיבות "ידיעות אחרונות").
ראה "חדשות". פברואר 1986. ח"כ אהוד אולמרט תוקף את החלטת הוועד המנהל של רשות השידור לקצץ בכמות השידורים הישירים ממשחקי מונדיאל מכסיקו 1986.
טקסט תמונה : פברואר 1986. שדר גל"צ מתרעם על קיצוץ במנת השידורים הישירים ממונדיאל מכסיקו 1986. (מקור העיתון איננו ידוע לי).
ראה גם את העיתון "חדשות" ההוא. 11 בפברואר 1986. מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ז"ל מתראיין לכתבת העיתון "חדשות" דידי יזרעאלי ומצהיר, "אעשה כמיטב יכולתי לשנות את ההחלטות שהתקבלו".
טקסט מסמך : פברואר 1986. העיתון "מעריב" מפרסם מאמר ביקורת שלילית בעקבות החלטת הוועד המנהל של רשות השידור להעביר ממונדיאל מכסיקו 1986 20 משחקים בשידורים ישירים, וכותרתו : "הטלוויזיה הוסגרה לידי הכדורגלנים". (באדיבות העיתון "מעריב").
חטיבת הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית הגיעה בימיו של מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ז"ל (פרי מינויו של ראש הממשלה מר יצחק שמיר ז"ל בקדנציית הניהול הראשונה שלו את רשות השידור בשנים 1989 – 1984) להישגי שידור נעלים במסגרת המקומית הישראלית והבינלאומית גם יחד. הישגי שידור עליהם הייתה רק יכולה לחלום בתקופתו של מנכ"ל רשות השידור הקודם יוסף "טומי" לפיד ז"ל (בשנים 1984 – 1979). באופן פרדוקסאלי הדבר לא בא לידי ביטוי דווקא באירוע כה חשוב כמו מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. הוועד המנהל של רשות השידור בראשות היו"ר עו"ד מיכה ינון בלמו את שאיפותיי וממילא גם את אלה של מנכ"ל רשות השידור אורי פורת. אנשי מליאת רשות השידור והוועד המנהל לא הכירו ולא התחשבו בהתעניינות הטבעית העצומה של הציבור במפעל הספורט הייחודי והיוקרתי הזה. רוב אנשי הוועד המנהל סיווגו את הציבור לשתי קטגוריות של תוכן טלוויזיוני, גברים ונשים. כל הגברים אוהבים כדורגל וכל הנשים שונאות אותו. שגיאה. בחודש אפריל של שנת כתבתי וחיברתי את ספר השידורים של שידורי גביע העולם בכדורגל – מכסיקו 1986. פקודת מבצע שמשמשת כ- תנ"ך של שידורי הטלוויזיה בתקופה הזאת. ליוותה את כתיבתי טינה של אותם חברי המליאה והוועד המנהל של רשות השידור שנמנו על שני גופי הציבור המפקחים על שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית ורדיו "קול ישראל", ונשלחו למלא את תפקידם ע"י העסקנים הפוליטיים והפוליטיקאים, לא בשל כישרונם אלא בגלל קירבתם אליהם ומפני שהיו סמוכים לשולחנם. הם לא היו מקצועניים דיים. חלקים מפקודת המבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית במונדיאל מכסיקו 1986 (רבת סעיפים בגלל המורכבות הטכנולוגית והלוגיסטית שלה) יובאו לקוראי הבלוג בפוסט הבא.
סוף הפוסט מס' 1019 חלק 2. הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021 בערב שמחת תורה של שנת תשפ"ב.
ראה המשך פוסט מס' 1019 חלק 3 : מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני TELEMEXICO וגם לחטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית ולשדר שלנו יורם ארבל (חלק 3). כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
[1] דוב בן דוד עיצב את התפאורה בתחרות הזמר האירופית הארו – וויזיון (Eurovision song contest) שנערכה ב- 31 במארס 1979 בבנייני האומה בירושלים. התחרות הועברה בשידור ישיר ע"י הטלוויזיה הישראלית הציבורית בארץ ובאירופה. מפיק השידור היה אלכס גלעדי והבימאי יוסי צמח. השידור הישיר זכה לביקורות מצוינות ב- EBU לרבות התפאורה שהגה ותכנן דוב בן דוד.
[2] ראה נספח : חוברת ההפקה של TELEMEXICO 86, עמוד מס' 35.
סוף הפוסט מס' 1019 חלק 2. הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021 בערב שמחת תורה של שנת תשפ"ב. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
הערה 1 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים. חל איסור מפורש להעתיק את הטקסטים והתמונות ואף לא לאגור אותם ואותן במאגרי מידע שונים לשימוש מכוון ו/או מזדמן מאוחר יותר. לא במאגרי ידע פרטיים ו/או מסחריים.
הערה 2 : הבלוג איננו מופק, נכתב, ונערך למען מטרות רווח כספי, ו/או למען רווח מסחרי ו/או לצורכי פרסום אישי. הפוסטים מתעדכנים מעת לעת גם לאחר צאתם לאור.
פוסט מס' 1019 חלק 3. מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני קבוצת "1986 TELEMEXICO" וגם לחטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית ולשַדָּר שלנו יוֹרָם אָרְבֵּל (חלק 3). פוסט מס' 1019 חלק 3. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
טקסט תמונה : 2003 – 2002. אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. נטשתי בטריקת דלת. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פוסט מס' 1019 חלק 3. מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני קבוצת "1986 TELEMEXICO" וגם לחיטבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית ולשַדָּר שלנו יוֹרָם אָרְבֵּל (חלק 3). פוסט מס' 1019 חלק 3. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
חלק 3 הוא המשך של חלק 2 העוסקים במבצע השידור הישירים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 :
מנהיגות + יושרה + ידע טכנולוגי ולוגיסטיקה + ראייה לטווח ארוך + התכנון המוקדם והקפדני + היכולת שלך לשכנע את ההנהלה שלך שאתה צודק בניווט המסע הטלוויזיוני הבינלאומי הארוך, המורכב, ו-המסובך הוא המפתח להצלחתה של כל רשת טלוויזיה באשר היא. התכנונים הטכנולוגיים והלוגיסטיים המורכבים והמסובכים של הפקת שידורי הטלוויזיה המונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. ההשתלבות שלנו במבצע הכיסוי של ה- EBU . המפגשים עם הספרדי מנולו רומרו והנורווגי יארלה הויסאטר שני ראשי הקבוצה המבצעית של ה- EBU. עוצמתה של רשת הטלוויזיה המסחרית המכסיקנית TELEVISA. קבוצת TELEMEXICO משמשת ה- Host broadcaster הבינלאומי של שידורי מונדיאל מכסיקו 86'.
טקסט תמונה : יום ראשון – 1 ביוני 1986. מכסיקו סיטי. גביע העולם בכדורגל של מונדיאל מכסיקו 1986. אנוכי יושב בעמדת הפיקוד, הבקרה, והשליטה שלי – חובש אוזניות במשרד ההפקה והשידורים שלנו ב- IBC במכסיקו סיטי, ומאזין לשידור הישיר של המשחק ברזיל – ספרד ע"י השדר המצוין שלי נסים קיוויתי מאִצטדיון "חליסקו" בגוואדאלאחרה. הטעות הקטסטרופלית שלו הייתה ונשארה בלתי מתקבלת וחסרת הסבר הגיוני עד עצם היום הזה. (הצילום והתיעוד נעשו ע"י עוזרת ההפקה שמחה שטרית. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : מונדיאל מכסיקו 1986. אנוכי יחדיו עם עיתונאי המקומון התל אביבי "העיר" אמיר אפרת ששנה אח"כ ב- 1987 חבר לעיתון "ידיעות אחרונות" במפקדה שלי ב- IBC במכסיקו סיטי. (מר אמיר אפרת הוא האיש הממונה היום על מערך ההסברה והדוברות בהתאחדות הכדורגל הישראלית). (תיעוד וצילום שמחה שטרית. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הוריתי למובילי השידור באולפן מונדיאל מכסיקו 86' בירושלים המגישה אוֹרְלִי יָנִיב והשַדָּר אורי לוי למַזְעֵר נזקים. נסים קיוויתי שגה קשות. על צוות השידור של חטיבת הספורט והטלוויזיה הישראלית הציבורית כולה היה לדווח את האמת לציבור אולם גם להגן על השַדָּר שטעה ולהתייצב מאחוריו. אנחנו יחידת שידור אחת, קבוצה אחת, ונבחרת אחת שאמורה לתמוך איש ברעהו גם בנקודות שבר. ברור שגב' אורלי יניב ואורי לוי עשו את המוטל עליהם. הם עברו במהירות לסדר היום וצמצמו בכך את ממדי הטרגדיה הבלתי מובנת.
טקסט תמונה : מונדיאל מכסיקו 1986. האולפן המנווט בירושלים. הבימאי יואב פלג מתדרך את המגישה אורלי יניב בטרם תחילת השידורים הישירים של טורניר מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (מחלקת הסטילס. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : יוני 1986 מונדיאל מכסיקו 1986. האולפן בירושלים. המגיש והמנחה אורי לוי (משמאל) מנתח את המשחקים יחדיו עם הפרשנים גיורא שפיגל (במרכז) ויהודה שהרבני (מימין). עומד בימאי הטלוויזיה הישראלית הציבורית יואב פלג. אורי לוי עשה עבודה עיתונאית טובה מאוד כעורך ומגיש. סמכתי עליו לחלוטין ורחשתי לו הערכה רבה. הוא לא רק ערך את תוכן השידור באולפן אלא שימש גם שדר חירום Off tube במקרה וקווי ה- 4W המקוריים לא יגיעו בשלום הביתה לאולפנים בירושלים. הוא נחשב עיניי בעת ההיא לאחד מאנשי הטלוויזיה הטובים ביותר ששירתו את השידור הציבורי. (מחלקת הסטילס. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הסבר של תכנון מבצע השידורים הישירים של חטיבת הספורט בראשותי ובפיקודי בטלוויזיה הישראלית הציבורית הנוגעים לכיסוי וסיקור מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986, מהשטח ב- 12 האצטדיונים הפרוסים לכל אורכה של המדינה הענקית הזאת (כ- 3000 ק"מ) שקרויה מכסיקו.
מחלקת הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית הגיעה בימיו של מנכ"ל רשות השידור אורי פורת להישגי שידור נעלים במסגרת המקומית הישראלית והבינלאומית גם יחד, עליהם הייתה רק יכולה לחלום בתקופתו של יוסף "טומי" לפיד. באופן פרדוקסלי הדבר לא בא לידי ביטוי דווקא באירוע כה חשוב כמו מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 המתנהל הרחק מגבולות המדינה. הוועד המנהל של רשות השידור בראשות היו"ר עו"ד מיכה ינון בלמו את שאיפותיי וממילא גם את אלה של מנכ"ל רשות השידור אורי פורת. אנשי מליאת רשות השידור והוועד המנהל שלה לא הכירו ולא התחשבו בהתעניינות הטבעית העצומה של הציבור במפעל הספורט הייחודי הזה. רוב אנשי הוועד המנהל סיווגו את הציבור לשתי קטגוריות של תוכן טלוויזיוני, גברים ונשים. כל הגברים אוהבים כדורגל וכל הנשים שונאות אותו. בחודש אפריל של שנת כתבתי וחיברתי את ספר השידורים של שידורי גביע העולם בכדורגל – מכסיקו 1986. ספר השידורים שנכתב כפקודת מבצע צבאית הכיל בתוכו כ- 100 עמודים ונספחים שונים ובעצם שימש כ- " תנ"ך " של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית בתקופה הזאת על פיו יישק דבר. רובם של חברי המליאה והוועד המנהל שנמנו על שני גופי הציבור המפקחים על שידורי הטלוויזיה הישראלית ורדיו "קול ישראל", ואשר נשלחו למלא את תפקידם ע"י העסקנים הפוליטיים והפוליטיקאים – לא בשל כישרונם אלא בגלל קירבתם אליהם ומפני שהיו סמוכים לשולחנם – היו מלאי טינה להפקת שידורי הטלוויזיה של מונדיאל מכסיקו 1986 הם לא היו מקצועניים דיים. היו שם הרבה מאבקי כוח בין הקבוצה המקצועית של רשות השידור עליה נמנו המנכ"ל, מ"מ מנהל הטלוויזיה, ואנוכי לבין אנשי המליאה והוועד המנהל. לאורי פורת ז"ל היו שלושה יריבים נוקשים בוועד המנהל בדמותם של היו"ר מר מיכה ינון, מר קריאל גרדוש ז"ל, ומר רוני פיינשטיין ז"ל. רוני פיינשטיין לא אהד ולא העריך בלשון המעטה את אורי פורת. חלפו מאז 27 (עשרים ושבע) שנים. רבים מהאנשים המוזכרים כאן אינם עוד בין החיים. חלקים מצומצמים מפקודת המבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית במונדיאל מכסיקו 1986 שחיברתי וכתבתי אז (היא רבת סעיפים בגלל המורכבות הטכנולוגית והלוגיסטית שלה) מובאים כאן למען קוראי הבלוג. פקודת המבצע הארכיונית הזאת נשלפה מהבּוֹיְידעֶם. היא אמורה להעניק לקורא זווית ראייה אחרת מנקודת מבטה של תעשיית הטלוויזיה אודות מפעל השידור של המשחקים, ולא רק מנקודת התבוננותו שלו כצופה בלבד שמחזיק בידיו את השָלָט.
טקסט מסמך : אפריל 1986. תוכן העניינים של ספר השידורים / פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית שחיברתי וכתבתי ואשר דן בכיסוי ושידורים ישירים של מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : זהו ה- Cover page של ספר השידורים / פקודת המבצע המקורית שהוצא על ידי לקראת שידורי מונדיאל מכסיקו 1986. מנכ"ל רשות השידור אורי פורת האהוב קיבל את העותק הראשון. הקדשתי לו את האקזמפלר הראשון כפי שעשיתי זאת בעבר למענו של מנכ"ל רשות השידור הקודם יוסף "טומי" לפיד. כך הקדשתי לאורי פורת : "יש לך עם לצאת למלחמה ותוצאותיה אינן מוטלות בספק". הוא התרגש,חיבק, ונישק אותי. הוא לעולם לא יידע עד כמה אהבתי אותו בעת ההיא כמנכ"ל רשות השידור. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. פנייה לאנשי הטלוויזיה הישראלית הציבורית, מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. רקע כללי, מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. שעות המשחקים, מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. שיטת המשחקים, מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. המשך ההסבר של שיטת המשחקים, מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. משחקי הסיבוב ה- 1 (חלק א') בשלב המוקדם המיועדים לשידורים ישירים (הדגשה אדומה) ו / או להקלטה (הדגשה כחולה) ומשודרים ע"י שדרים מעמדות שידור באצטדיונים השונים הפרוסים במרחבי מכסיקו. המשחקים שאינם מודגשים מיועדים להקלטה בליווי International Sound בלבד ללא שדרים. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. משחקי הסיבוב ה- 1 (חלק ב') בשלב המוקדם המיועדים לשידורים ישירים (הדגשה אדומה) ו / או להקלטה (הדגשה כחולה) ומשודרים ע"י שדרים מעמדות שידור באצטדיונים השונים הפרוסים במרחבי מכסיקו. המשחקים שאינם מודגשים מיועדים להקלטה בליווי International Sound בלבד ללא שדרים. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים במכסיקו הענקית את משחקי טורניר מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. מערך שידור התקצירים במונדיאל מכסיקו 1986. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. היערכות הטלוויזיה הישראלית הציבורית וכלל ה- EBU לקבלת תקצירי כל 36 המשחקים בשלב במוקדם שבין 1 ביוני 1986 לבין 13 ביוני 1986. רשת הטלוויזיה הציבורית ההולנדית NOS לקחה על עצמה את האחריות לעריכת התקצירים והפצתם במסגרת שידורי ה- EVN היומיים (EVN 0, ו/או EVN 1, ו/או EVN 2) של איגוד השידור אירופי, ה- EBU (ראשי תיבות של European Broadcasting Union), הנשלחים מהמרכז הטכני והלוגיסטי של האיגוד בג'נבה. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הסבר מונחים :
א. EVN = Eurovision News
ב. אייטם שנועד להיות משודר בהסדר מיוחד בסופו של EVN = DIFERRED ITEM
ג. GMT = Greenwich Mean Time
ד. EBU = Eurovision Broadcasting Union
טקסט מסמך : אפריל 1986. הסבר של מערך קווי השידור והשימוש בערוצי הלוויינים האטלנטיים (ה- Primary ו- Major) של 12 משחקי הסיבוב ה- 1 בשלב המוקדם (מתוך 36) המיועדים לשידורים ישירים (הדגשה אדומה) ו / או להקלטה (הדגשה כחולה), לרבות שיבוץ שדרים. המשחקים משודרים ע"י שדרים מעמדות שידור באצטדיונים השונים הפרוסים במרחבי מכסיקו. פקודת המבצע מעניקה עדיפות ומשבצת מראש את השדר המוביל יורם ארבל למשחקים שנראים כמעניינים יותר ואת נסים קיוויתי ויורם שמרון לנותרים. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. הסבר ניתוב מערך קווי השידור והשימוש בערוצי הלוויינים האטלנטיים בעת השידורים הישירים של כל שמונת המשחקים בשלב שמינית הגמר של מונדיאל מכסיקו 1986. פקודת המבצע מעניקה עדיפות ומשבצת מראש את השדר המוביל יורם ארבל למשחקים שנראים כמעניינים יותר ואת נסים קיוויתי ויורם שמרון לנותרים. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. הסבר ניתוב מערך קווי השידור והשימוש בערוצי הלוויינים האטלנטיים בעת השידורים הישירים של כל ארבעת המשחקים בשלב רבע הגמר של מונדיאל מכסיקו 1986. פקודת המבצע מעניקה עדיפות ומשבצת מראש את השדר המוביל יורם ארבל למשחקים שנראים כמעניינים יותר ואת נסים קיוויתי ויורם שמרון לנותרים. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. הסבר אודות ניתוב מערך קווי שידור והשימוש בערוצי הלוויינים באטלנטיים בעת שידורים ישירים של שני משחקי חצי הגמר, המשחק על המקום ה- 3, ומשחק הגמר במונדיאל מכסיקו 1986, לרבות שיבוץ שדרים. פקודת המבצע משבצת מראש את השדר המוביל יורם ארבל למשחקים שנראים כמעניינים יותר ואת נסים קיוויתי ויורם שמרון לנותרים. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שכתבתי וחיברתי הנוגעת ל- שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. היערכות הטלוויזיה הישראלית לערב שידורים ארוך בשבת – 21 ביוני 1986 הכולל בתוכו שני שידורים ישירים בהיקף מלא של שני משחקי רבע הגמר הראשונים, ברזיל – צרפת , ומערב גרמניה נגד מכסיקו. לאולפן המנווט בירושלים היה תפקיד חשוב בהחזקת השידור ב- Pre game show, במחצית, ובסיום המשחק ב- Post game show והעשרת האינפורמציה הטלוויזיונית לצופים בסלון ביתם. העורך והמנחה אורי לוי ובימאי האולפן עשו נאמנה את עבודתם העיתונאית. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת למבצע שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. היערכות הטלוויזיה הישראלית הציבורית לקראת ערב שידורים ארוך בשבת – 21 ביוני 1986 הכולל בתוכו שני שידורים ישירים בהיקף מלא של שני משחקי רבע הגמר השניים, ארגנטינה – אנגליה, ו- ספרד נגד בלגיה. לאולפן המנווט בירושלים בראשות גב' אורלי יניב ומר אורי לוי וצמד הפרשנים שלו יהודה שהרבני וגיורא שפיגל היה תפקיד חשוב בהחזקת השידור ב- Pre game show, במחצית, ובסיום המשחק שדן בסיכום האירועים ב- Post game show והעשרת האינפורמציה הטלוויזיונית עבור הצופים בסלון ביתם. העורך והמנחה אורי לוי ובימאי האולפן עשו נאמנה את עבודתם העיתונאית. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986 . היערכות הטלוויזיה הישראלית לערב שידורים ארוך ביום רביעי – 25 ביוני 1986 הכולל בתוכו שני שידורים ישירים בהיקף מלא של שני משחקי חצי הגמר , ארגנטינה – בלגיה ו- צרפת נגד מערב גרמניה. לאולפן המנווט בירושלים היה תפקיד חשוב בהחזקת השידור ב- Pre game show, במחצית, ובסיום המשחק ב- Post game show והעשרת האינפורמציה הטלוויזיונית לצופים בסלון ביתם. העורך והמנחה אורי לוי ובימאי האולפן עשו נאמנה את עבודתם העיתונאית. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. היערכות הטלוויזיה הישראלית לערב שידור ביום ראשון – 29 ביוני 1986 הכולל בתוכו שידור ישיר בהיקף מלא של משחק הגמר ארגנטינה נגד מערב גרמניה. לאולפן המנווט בירושלים היה תפקיד חשוב בהחזקת השידור ב- Pre game show במחצית, ובסיום המשחק ב- Post game show והעשרת האינפורמציה הטלוויזיונית לצופים בסלון ביתם. העורך והמנחה אורי לוי ובימאי האולפן יואב פלג עשו נאמנה את עבודתם העיתונאית . המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. ה- List של שידורי האולפנים א' ו- ב' וה- List של צוות ירושלים במונדיאל מכסיקו 1986. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : אפריל 1986. רשימת תפוצת ספר השידורים / פקודת המבצע של מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. המידע נלקח מתוך פקודת מבצע שחיברתי וכתבתי הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה בשידורים ישירים את משחקי מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 באחריות חטיבת הספורט בפיקודי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פוסט מס' 1019 חלק 3. הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021 ערב חג שמחת תורה של שנת תשפ"ב. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
ראה המשך פוסט מס' 1019 חלק 4 : מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני קבוצת "1986 TELEMEXICO" וגם לחטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית ולשַדָּר שלנו יוֹרָם אָרְבֵּל (חלק 4). כל הזכויות שמורות ללחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
פוסט מס' 1019 חלק 4 הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021 ערב שמחת תורה של שנת תשפ"ב. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
הערה 1 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים . חל איסור מפורש להעתיק את הטקסטים והתמונות ואף לא לאגור אותם ואותן במאגרי מידע שונים לשימוש מכוון ו/או מזדמן מאוחר יותר. לא במאגרי ידע פרטיים ו/או מסחריים.
הערה 2 : הבלוג איננו מופק , נכתב , ונערך למען מטרות רווח כספי , ו/או למען רווח מסחרי ו/או לצורכי פרסום אישי . הפוסטים מתעדכנים מעת לעת.
———————————————————————————————————
פוסט מס' 1019 חלק 4 : הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021 בערב חג שמחת תורה של שנת תשנ"ב. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
——————————————————————————————————–
פוסט מס' 1019 חלק 4. מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני לקבוצת "1986 TELEMEXICO" וגם לחטיבת הספורט בפיקודי ועל פי הניווט שלי בטלוויזיה הישראלית הציבורית ולשַדָּר שלנן יוֹרָם אָרְבֵּל (חלק 4). פוסט מס' 1019 חלק 4. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
טקסט תמונה : 2003 – 2002 . אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. נטשתי בטריקת דלת. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פוסט מס' 1019 חלק 4. מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני קבוצת הטלוויזיה "1986 TELEMEXICO" וגם לחטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית ולשַדָּר שלנו יוֹרָם אָרְבֵּל (חלק 4). פוסט מס' 1019 חלק 4. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
ציטוט : "אין תרופה למשמעת, סדר, ודיוק – אלא בתוספת דייקנות יתר". (מאן דהו).
חלק 4 הוא המשך של חלק 3 העוסק במבצע השידור הישירים המורכב, המסובך, והממושך של הטלוויזיה הישראלית הציבורית את טורניר מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 :
מנהיגות + יושרה + ידע טכנולוגי ולוגיסטיקה + ראייה לטווח ארוך + התכנון המוקדם והקפדני + היכולת שלך לשכנע את ההנהלה שלך שאתה צודק בניווט המסע הטלוויזיוני הבינלאומי הארוך, המורכב, ו-המסובך הוא המפתח להצלחתה של כל רשת טלוויזיה באשר היא. התכנונים הטכנולוגיים והלוגיסטיים המורכבים והמסובכים של הפקת שידורי הטלוויזיה המונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. ההשתלבות שלנו במבצע הכיסוי של ה- EBU . המפגשים עם הספרדי מנולו רומרו והנורווגי יארלה הויסאטר שני ראשי הקבוצה המבצעית של ה- EBU. עוצמתה של רשת הטלוויזיה המסחרית המכסיקנית TELEVISA. קבוצת TELEMEXICO משמשת ה- Host broadcaster הבינלאומי של שידורי מונדיאל מכסיקו 86'.
לוגיסטיקה. מונדיאל מכסיקו 1986. לוגיסטיקה מדויקת ו-מוקפדת היא מרכיב בעל חשיבות עליונה בכל הפקת טלוויזיה באשר היא בארץ ו/או בחו"ל. הייתי בר מזל מפני שניצבו לצדי הימני במבצע הפקת שידורי הטלוויזיה הישירים של מונדיאל מכסיקו 1986 אז לפני 35 שנים שני אנשים בלתי נשכחים: המפיק המצוין שלי אמנון ברקאי (!) ועוזרת ההפקה המצוינת שלי שמחה שטרית (!). לוגיסטיקה מדויקת ומוקפדת ברמה מתמטית על כל גווניה, צדדיה, ומראותיה היא המנוע העיקרי שאמורה להפוך כל הפקת טלוויזיה למשגשגת (!).
הפקת שידורי הטלוויזיה על ידי של טורניר מכסיקו 1986 הייתה מורכבת ומסובכת ורחוקה מגבולות המדינה. ברור שצעדתי שלוב זרוע עם קבוצת ההפקה של ה- EBU בראשות מנולו רומרו הספרדי ויארלה הויסאטר הנורווגי. הייתי חייב להבין היטב את פילוסופיית השידורים של TELEMEXICO משני ההיבטים של הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ואת המשנה הסדורה של השימוש של TELEMEXICO בהבאת סיגנל הטלוויזיה (תמונה + קול) של כל 52 המשחקים מהאצטדיונים למרכז השידורים הבינלאומי באמצעות לווייני התקשורת הביתיים שלהם , לרבות הפצת סיגנלי הטלוויזיה לאירופה, אסיה, והמזרח הרחוק באמצעות שרשרת הלוויינים של חברת התקשורת האמריקנית COMSAT. ה- EBU עדיין טרם שלח לחלל לוויין תקשורת משלו בקיץ 1986. אתה יכול להיות מפיק טלוויזיה בינלאומי בעל מוניטין אולם אם אין ביכולתך לנהל ולשלוט בהעברת סיגנלי הטלוויזיה שלך מהאצטדיונים ברחבי מכסיקו הענקית ל- ICR (מקביל למונח IBC) של TELEMEXICO ומשם לירושלים – אתה משול לקליפת השום. זאת הייתה אחת הסיבות שמנכ"ל רשות השידור אורי פורת ויוחנן צנגן אישרו לי מייד וללא כל וויכוח להקים על פי דרישתי משרד הפקה, תקשורת, ושידורים ב- ICR של TELEMEXICO במכסיקו סיטי כדי לנהל משם את קרבות השידורים הישירים וגם כדי לחלוש על התנהלות האולפן המנווט בירושלים. אם להשתמש במטפורה צבאית הרי שמשרד ההפקה, התקשורות, והשידורים ב- ICR במכסיקו סיטי הוא כמו חמ"ל ו/או מוצב פיקוד קדמי שמצויד בתקשורת איתנה חובקת ארץ ועולם . אינני מגזים בתיאור . ללא מערכת תקשורת מודרנית של קווי 4W (בינלאומיים ומקומיים) ובלעדי סוללת טלפונים בעלי חיוג בינלאומי אינך יכול לפקד, לשלוט, ולנהל את מערכות השידורים. יתרון נוסף של הקמת משרד הפקה במכסיקו סיטי הייתה הצמידות והקִרְבָה הבלתי אמצעית שלי כמי שנושא באחריות הראשית של מבצע ההפקה הממושך והמתנהל הרחק מגבולות המדינה למקבלי ההחלטות הראשיים TELEMEXICO ו- EBU .
החלטתי להביא עמי למכסיקו 86' את יורם ארבל כשַדָּר מוביל, נסים קיוויתי שַדָּר מס' 2, ואת יורם שִמרון שַדָּר מס' 3. וויתרתי לחלוטין על שירותיו של רפי גינת שהיה השַדָּר השלישי שלי במונדיאל הקודם של ספרד 82'. התברר שהאיש היה הכול : זמר לעת מצא, כרוז במשחקי מכבי ת"א בכדורסל ביד אליהו, עורך "כל בו טק" בעל קול רועם. הוא רק לא היה שַדָּר כדורגל כמי שניצב מזה שנים רחוק מכר הדשא. דן שילון לא בא בחשבון. הוא התאים לעשור ה- 70 בו בלט כשַדָּר מוביל של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בכדורגל וכדורסל, אך מאז מונדיאל ארגנטינה 1978 התנתק לחלוטין מזירת הספורט ומיקרופון הכדורגל. ב- 1982 עזב את הטלוויזיה הישראלית הציבורית וחבר אל יעקב לווינסון מנכ"ל בנק הפועלים במטרה להפיק ולנהל פרויקטים טלוויזיוניים פרטיים . הוא היה שַדָּר ספורט במיל. בתּוּרִי אחרי שדרני כדורגל בטרם מונדיאל מכסיקו 1986 התברר כי הם מעטים. ספורים. כמעט אינם בנמצא. יוֹרָם שִמְרוֹן היה ברירת מחדל. הוא היה בכלל שַדָּר טֶנִיס. בדיעבד התברר כי הוא ונסים קיוויתי הפרו את חוק המתמטיקה של פיתגוראס ואוקלידס הנוגע למשולש ישר זווית. סכום הריבוע של שתי צלעות הניצבים שהם הרכיבו היה קטן מהיתר הריבועי שנשא יורם ארבל. ב- 1986 היה במדינת ישראל רק שדר כדורגל אחד ברמה גבוהה בינלאומית. יורם ארבל. גם נסים קיוויתי היה שדר טלוויזיה נפלא ובעל קומה בשיעור בינלאומי אולם היה יותר שדר ספורט Super מצטיין בתחומי ה- א"ק והשחייה.
ספר השידורים / פקודת המבצע של מונדיאל מכסיקו 1986 שכתבתי היה כרגיל תדריך מפורט לפרטי פרטים ברמה של פקודת מבצע צבאית בטרם יציאה לקרב לכל העוסקים והמעורבים בו. מעבר לפירוט הקונקרטי של תוכנית השידורים והטכנולוגיה המפעילה אותו , הכינו המפיק – עוזרי ויד ימיני בהפקה הזו מר אמנון ברקאי ועוזרת ההפקה שלי גב' שמחה שטרית במשך כשלושה חודשים יחדיו עם גב' אולגה רייכר מנהלת סניף "מליה" בירושלים ואח"כ "אופיר טורס" מסמך לוגיסטי מדויק המפרט את לוח הטיסות האישי של כל ציוותי השידור, ההגעה למכסיקו והעזיבה בתום סיום המשימה , וכמו כן גם את לוח הטיסות הפנימי בתוככי מכסיקו הענקית והתנועה בתחבורה יבשתית במסגרת סידור העבודה של כל שדר ושדר, וההשתכנות במלונות. טיפול ההפקה במכסיקו 1986 בקבוצת השדרים ובטכנאים הנלווים אליהם היה לעילא בכל התחומים. זה כמעט דמה לפינוק. ההפקה דאגה לכל צורכיהם ודאגותיהם. השדרים היו צריכים רק לשדר ולהיות עיתונאים. הפוסט הזה מס' 4 מציג את ההיערכות הלוגיסטית המדויקת ביותר מראש של "כוח מכסיקו 1986" כפי שניהלו אותה לצדי אמנון ברקאי ושמחה שטרית. העבודה הפדנטית של שני עוזריי אלה זמן רב בטרם שריקת הפתיחה לתחילת המפעל של מונדיאל מכסיקו 86' הייתה אלמנט הכרחי ונדבך יסוד בהצלחת כלל ההפקה ומילוי משימות השידורים הישירים. אי אפשר שלא לציין את אמנון ברקאי שכבר במונדיאל מכסיקו 1986 התגלה לי כמפיק טלוויזיה חרוץ ומוכשר שגם מצויד בחושים עיתונאיים טובים .
טקסט מסמך (1): מונדיאל מכסיקו 1986. פרטי טיסה שלי כעורך ומפיק ראשי של מבצע שידורי מכסיקו 86' וראש הצוות מהארץ למכסיקו סיטי. יציאה מארץ ב- 21 במאי 1986. חזרה לישראל ב- 2 ביולי 1986. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. הכרטיסיות הוכנו ונכתבו ע"י גב' שמחה שטרית. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (2) : מונדיאל מכסיקו 1986. פרטי טיסה של אמנון ברקאי כמפיק במבצע שידורי מכסיקו 86' מהארץ למכסיקו סיטי. יציאה מארץ ב- 21 במאי 1986. חזרה לישראל ב- 8 ביולי 1986. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (3) : מונדיאל מכסיקו 1986 . פרטי טיסה של עוזרת ההפקה שמחה שטרית במבצע שידורי מכסיקו 86' מהארץ למכסיקו סיטי. יציאה מארץ ב- 26 במאי 1986. חזרה לישראל ב- 21 באוגוסט 1986. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (4) : מונדיאל מכסיקו 1986. פרטי טיסה של יורם ארבל מהארץ למכסיקו ב- 25 במאי 1986 בחברת התעופה "PAN AM" והחזרה לישראל ב- 1 ביולי 1986. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (5) : מונדיאל מכסיקו 1986 . פרטי הטיסות הפנימיות של יורם ארבל בתוך מכסיקו במסגרת תפקידו כשדר מוביל. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (6) : מונדיאל מכסיקו 1986. סידורי התחבורה של יורם ארבל במכסיקו במסגרת עבודתו כשדר מוביל (1). נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (7) : מונדיאל מכסיקו 1986. סידורי התחבורה של יורם ארבל במכסיקו במסגרת עבודתו כשדר מוביל (2). נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (8) : מונדיאל מכסיקו 1986. פרטי טיסה של נסים קיוויתי מהארץ למכסיקו ב- 28 במאי 1986 בחברת התעופה "PAN AM" והחזרה לישראל ב- 30 ביוני 1986. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (9) : מונדיאל מכסיקו 1986. פרטי הטיסות הפנימיות של נסים קיוויתי בתוך מכסיקו במסגרת תפקידו כשדר מס' 2. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (10) : מונדיאל מכסיקו 1986. סידורי התחבורה של נסים קיוויתי במכסיקו 86' במסגרת עבודתו כשדר מס' 2 (1) . נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (11) : מונדיאל מכסיקו 1986. סידורי התחבורה של נסים קיוויתי במכסיקו במסגרת עבודתו כשדר מס' 2 (2). נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (12) : מונדיאל מכסיקו 1986. פרטי טיסה של יורם שמרון מהארץ למכסיקו ב- 28 במאי 1986 בחברת התעופה "PAN AM" והחזרה לישראל ב- 30 ביוני 1986. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (13) : מונדיאל מכסיקו 1986. פרטי הטיסות הפנימיות של יורם שמאון בתוך מכסיקו במסגרת תפקידו כשדר מס' 3. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (14) : מונדיאל מכסיקו 1986. סידורי התחבורה של יורם שמרון במכסיקו במסגרת עבודתו כשדר מס' 3 (1) . נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (15) : מונדיאל מכסיקו 1986 . סידורי התחבורה של יורם שמרון במכסיקו במסגרת עבודתו כשדר מס' 3 (2). נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (16) : מונדיאל מכסיקו 1986 . פרטי טיסה של ראש הצוות הטכני אלי גל מהארץ למכסיקו ב- 21 במאי 1986 בחברת התעופה "PAN AM" והחזרה לישראל ב- 21 ביולי 1986. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (17) : מונדיאל מכסיקו 1986. פרטי טיסה של טכנאי הקול אלן הופמן מהארץ למכסיקו ב- 21 במאי 1986 בחברת התעופה "PAN AM" והחזרה לישראל ב- 30 ביולי 1986. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (18) : מונדיאל מכסיקו 1986. פרטי הטיסות הפנימיות בתוככי מכסיקו של אלן הופמן במסגרת תפקידו כטכנאי קול ותקשורת בעמדות השידור באצטדיונים השונים ברחבי מכסיקו. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (19) : מונדיאל מכסיקו 1986. פרטי טיסה של טכנאי הווידיאו יצחק "בניו" בן יוסף מהארץ למכסיקו ב- 22 במאי 1986 בחברת התעופה "PAN AM" והחזרה לישראל ב- 25 ביולי 1986. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (20) : מונדיאל מכסיקו 1986. פרטי הטיסות הפנימיות בתוככי מכסיקו של יצחק "בניו" בן יוסף במסגרת תפקידו כטכנאי קול ותקשורת בעמדות השידור באצטדיונים השונים ברחבי מכסיקו. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (21) : מונדיאל מכסיקו 1986. פרטי טיסה של טכנאי הווידיאו עודד כהן מהארץ למכסיקו ב- 26 במאי 1986 בחברת התעופה "PAN AM" והחזרה לישראל ב- 12 ביוני 1986. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (22) : מונדיאל מכסיקו 1986. פרטי הטיסות הפנימיות בתוככי מכסיקו של עודד כהן במסגרת תפקידו כטכנאי קול ותקשורת בעמדות השידור באצטדיונים השונים ברחבי מכסיקו. נלקח מתוך פקודת מבצע של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית המכסה מהשטח בשידורים ישירים את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 30 במאי 1986. מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 86'. משרד ההפקה, התקשורת, והשידורים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית ב- IBC במכסיקו סיטי. השדר יורם ארבל יממה אחת בטרם השידור הישיר הראשון שלו באצטדיון ה- "אצטקה" את טקס הפתיחה ומשחק הפתיחה איטליה אלופת העולם נגד בולגריה. המשחקים התקיימו בשני זמנים שונים 12.00 שעון מכסיקו (21.00 שעון ישראל) ו- 16.00 שעון מכסיקו (01.00 שעון ישראל). אחד משני הזמני המרכזיים התאים ל- Prime time של שעון אירופה ונקבע על פי דרישה מפורשת של יארלה הויסאטר הנורווגי ומנולו רומרו הספרדי שני ראשי הקבוצה המבצעית של ה- EBU במונדיאל מכסיקו 86'. יארלה הויסאטר ומנולו רומרו ייצגו בדרישותיהם גם את איגוד השידור המזרח אירופי OIRT. ה- EBU ו- OIRT ייצגו 16 רשתות טלוויזיה ציבוריות שהנבחרות הלאומיות שלהן נטלו חלק במונדיאל מכסיקו 86' (מתוך ס"ה של 24 נבחרות) : איטליה, בולגריה, בלגיה, ברה"מ, צרפת, הונגריה, ספרד, צפון אירלנד, אלג'יר, דנמרק, מערב גרמניה, סקוטלנד, מרוקו, אנגליה, פולין, פורטוגל. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 30 במאי 1986. מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 86'. משרד ההפקה, התקשורת, והשידורים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית ב- IBC במכסיקו סיטי. השדר יורם ארבל יבד"ל (משמאל) ואיש הארגון נסים מזרחי ז"ל בטרם תחילת השידורים הישירים. הקיר הסטטיסטי שומם וטבלאות המשחקים ברקע עדיין ריקות. (תיעוד וצילום גב' שמחה שטרית ויואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
המערכות בירושלים ובמכסיקו סיטי עבדו למען ובשביל שלושת השדרים יורם ארבל, נסים קיוויתי, ויורם שימרון. לדאבון לב זה לא תמיד הספיק.
סוף הפוסט מס' 1019 פרק 4.
ראה המשך בפוסט מס' 1019 פרק 5 : מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני 1986 TELEMEXICO וגם לחטיבת הספורט בפיקודי בטלוויזיה הישראלית הציבורית ולשַדָּר שלנו יוֹרָם אָרְבֵּל. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
הערה 1 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים. חל איסור מפורש להעתיק את הטקסטים והתמונות ואף לא לאגור אותם ואותן במאגרי מידע שונים לשימוש מכוון ו/או מזדמן מאוחר יותר. לא במאגרי ידע פרטיים ו/או מסחריים. הבלוג ממשיך להוות סנסציה אולם אסור לחלוטין להעתיק אותו ולעשות שימוש בטקסט ובתמונות.
הערה 2 : הבלוג איננו מופק, נכתב, ונערך למען מטרות רווח כספי, ו/או למען רווח מסחרי ו/או לצורכי פרסום אישי. הפוסטים מתעדכנים מעת לעת גם לאחר הוצאתם לאור.
———————————————————————————————————
פוסט מס' 1019 חלק 5. הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021 ערב חג שמחת תורה של שנת תשפ"ב. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
———————————————————————————————————
פוסט מס' 1019 חלק 5. מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני קבוצת "1986 TELEMEXICO" וגם לחטיבת הספורט בפיקודי בטלוויזיה הישראלית הציבורית ולשַדָּר שלנו יוֹרָם אָרְבֵּל (חלק 5). פוסט מס' 1019 חלק 5. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
טקסט תמונה : 2003 – 2002 . אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. נטשתי בטריקת דלת לאחר שראש הממשלה אריאל שרון מינה את יוסף בר-אל ב- 2002 למנכ"ל רשות השידור. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פוסט מס' 1019 חלק 5. מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני קבוצת "1986 TELEMEXICO" וגם לחטיבת הספורט בפיקודי בטלוויזיה הישראלית הציבורית ולשַדָּר שלנו יוֹרָם אָרְבֵּל (חלק 5). פוסט מס' 1019 חלק 5. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
ציטוט של עצמי : "אין תרופה למשמעת, סדר, ודיוק – אלא בתוספת דייקנות ודקדקנות יתר". (אנוכי יואש אלרואי).
חלק 5 הוא המשך של חלק 4 העוסקים במבצע השידור הישירים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית את מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986 :
מנהיגות + יושרה + ידע טכנולוגי ולוגיסטיקה + ראייה לטווח ארוך + התכנון המוקדם והקפדני + היכולת שלך לשכנע את ההנהלה שלך שאתה צודק בניווט המסע הטלוויזיוני הבינלאומי הארוך, המורכב, ו-המסובך הוא המפתח להצלחתה של כל רשת טלוויזיה באשר היא. התכנונים הטכנולוגיים והלוגיסטיים המורכבים והמסובכים של הפקת שידורי הטלוויזיה המונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. ההשתלבות שלנו במבצע הכיסוי של ה- EBU. המפגשים עם הספרדי מנולו רומרו והנורווגי יארלה הויסאטר שני ראשי הקבוצה המבצעית של ה- EBU. עוצמתה של רשת הטלוויזיה המסחרית המכסיקנית TELEVISA. קבוצת TELEMEXICO משמשת ה- Host broadcaster הבינלאומי של שידורי מונדיאל מכסיקו 86'.
חדוות השדרים שרתה בכל פינה של ההפקה הבינלאומית שלי במונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. זה היה המונדיאל השלישי של יורם ארבל , השני של נסים קיוויתי, והראשון של יורם שימרון. השדרים והטכנאים הנלווים אליהם לעמדות השידור באצטדיונים ברחבי מכסיקו היו נרגשים ואנוכי דרוך כקפיץ. כמות מצטברת של מיליוני צופי טלוויזיה בישראל תעקוב בסקרנות ועניין במשך כחודש ימים אחר אחד מאירועי הספורט הנצפים ביותר בהיסטוריה של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. ביום שבת – 31 במאי 1986 הטסתי את נסים קיוויתי ואת הטכנאי הצמוד שלוִ יצחק "בֶּנְיוֹ" בן יוסף ממכסיקו סיטי לעיר גְוָואדָאלָאחָרָה (Guadalajara) כדי לשָדֵר ישיר למחרת מעמדת שידור מוזמנת מראש על ידי באִצטדיון "חַלִיסְקוֹ" את המשחק ברזיל נגד ספרד במסגרת בית ד' המוקדם במשחקי גביע העולם בכדורגל של מכסיקו 86'. לא היה איש מאושר יותר מנסים קיוויתי במשלחת השידור שלנו. יורם ארבל שידר ישיר יום קודם לכן את משחק הפתיחה המשעמם איטליה (אלופת העולם) נגד בולגריה שהסתיים בתוצאה 1:1. "…יואש, סידרת לי משחק נהדר…", הודה לי נסים קיוויתי, וטַס לעיר שהפכה להיות מקום קבורתו הטלוויזיונית. לפחות זמנית. לנסים קיוויתי "נָפָל" ליד משחק מבטיח לפחות על גבי הנייר. ברזיל וספרד היו שתי נבחרות בעלות מוניטין וגם שאיפות (ואומנם שתיהן העפילו לשלב 1/8 הגמר מבית ד' המוקדם). גם הטכנאי שלו יצחק "בֶּנְיוֹ" בן-יוסף מאוהדי בית"ר ירושלים היה המאושר באדם. בפעם הראשונה בחייו נשלח ע"י הטלוויזיה הישראלית הציבורית לחו"ל והנה נקרה לו משחק בינלאומי בגביע העולם בהשתתפות ברזיל בכבודה ובעצמה. לפתע מצא את עצמו באצטדיון "חליסקו" בעיר המכסיקנית גוואדאלאחרה במקום משכנו הקבוע במגרש ימק"א בירושלים. גם הוא כמו נסים קיוויתי היה נרגש. המתינו לשניהם בעיר המכסיקנית גוואדאלאחרה שתי קבוצות אמביציוזיות ועמדת שידור מאובזרת ו- נוחה באצטדיון "חליסקו" בעלת תצפית מיטבית על המתרחש בכר הדשא.
טקסט תמונה : יוני 1986. מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. נבחרת ברזיל בכדורגל. זיהוי השחקנים בשורת העומדים משמאל לימין : סוקראטס, אלזו, ג'וליו סזאר, אדיניו, בראנקו, השוער קארלוס. זיהוי השחקנים הכורעים משמאל לימין : ג'וסימאר, מולר, ג'וניור, קארקה, אלמאו. (באדיבות TELEMEXICO. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : יוני 1986. מונדיאל מכסיקו 1986. מאמן נבחרת ברזיל בכדורגל, טלה סאנטאנה (Tele Santana). (באדיבות TELEMEXICO. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : יוני 1986. מונדיאל מכסיקו 1986. נבחרת ספרד בכדורגל. זיהוי השחקנים בשורת העומדים משמאל לימין : השוער אנדוני זוביזארטה (שוערה של ברצלונה בעת ההיא), חוליו סאלינאס, גונזלס מיגואל מישל, אנדוני גויקוצ'יאה, רפאל גורדיליו, הקפטן חוזה אנטוניו קאמאצ'ו. זיהוי השחקנים הכורעים משמאל לימין : אמיליו בוטראגניו, מוניוז וויקטור, לופז פרנסיצקו, רינונס תומאס, ריקארדו גאייגו. (באדיבות TELEMEXICO. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : יוני 1986. מונדיאל מכסיקו 1986. מאמן נבחרת ספרד בכדורגל מיגואל מוניוז (Miguel Munoz) . (באדיבות TELEMEXICO. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
לרוע המזל קרה לנסים קיוויתי (בן 94, היום) בתחילת המשחק הזה ברזיל – ספרד אסון שידור קָטסטרוֹפָאלי. כתם שידור שדבק בו לעולם למרות שהיה ונותר עיתונאי ושדר טלוויזיה נפלא ברמה בינלאומית . השַדָּר הוותיק, החרוץ, והמוכשר שידֵר מאצטדיון "חַלִיסְקוֹ" בגְוָואדָאלָאחָרָה בשידור ישיר שער שלא היה. ברזיל כבשה בתחילת המשחק שער (ביד) מבעיטת קרן ושופט המשחק האוסטרלי קריסטופר באמברידג' (Christopher Bambridge) שניצב בסמוך לאירוע מיהר לפסול אותו אבל נסים קיוויתי אַץ לאשר אותו. הוא ישב בעמדת השידור מרווחת באִצטדיון "חַלִיסְקוֹ" בגְוָואדָאלָאחָארָה כשהוא משדר למיקרופון ה- Lip microphone או כפי שהוא נקרא בקיצור Lip mic (מיקרופון השפה) שיצחק "בֶּנְיוֹ" בֵּן יוֹסֵף הפקיד בידיו. משום מה לא שם לב שהמשחק אינו מתחדש מקו האמצע ולכן השער שהובקע הוא שער פסול. הוא מנה בטעות את השער לזכות ברזיל וקבע שברזיל צועדת ביתרון 0:1. יש סיבה לאִזְכּוּר הפרט הטכני הזה של השימוש בשידור ישיר במיקרופון ה- Lip mic שהבאנו עמנו מירושלים למכסיקו. השימוש בו היה ייחודי לשתי רשתות טלוויזיה, ה- BBC האנגלי ואנחנו בטלוויזיה הישראלית הציבורית. המהנדס מִיכָה לוֹיְירֶר מנהל מחלקת הקול בטלוויזיה הישראלית הציבורית החליט (על סמך ניסיון העבודה של ה- BBC) כי השימוש ע"י השַדָּרים שלנו במיקרופון ה- Lip mic שאיננו מחדיר רעשי קהל והמגיע לישראל באמצעות קו השידור ה- 4W, ועִרבולו (Mix sound) עם רעש הקהל המגיע עם התמונה הלוויינית, עדיף מבחינה מקצועית על קבלת התוצאה המתקבלת משימוש ב- Head set המקורי המכסיקני המחובר לקופסת השידור. המהנדס מִיכָה לוֹיְירֵר (טכנאי עתיר ידע ובעל מוניטין בתחום הקול והתקשורת, דובר אנגלית וגרמנית על בוריין, ומי שהוזמן תדירות לעבוד גם עם ה- EBU) הורה להתחבר למיקרופון ה- Lip mic בכל עמדת שידור במקום ה- Head set המקורי שהוכן עבורנו ע"י TELEMEXICO. הוא ביקש לעשות זאת בתיאום ותוך יִידוּעַ של אנשי ה- Sub center הטכני הקיים בכל אִצטדיון.
טקסט תמונה : קיץ 1986. מונדיאל מכסיקו 86'. מערכות Head sets מקוריות והמיקרופון הצמוד אליהן בעמדות השידור הנוֹחוֹת באיצטדיון "חליסקו" בגוואדאלאחרה במונדיאל מכסיקו 1986. מיכה לויירר עמד על כך שאנחנו נשדר במיקרופונים Lip mic בלבד שהבאנו עמנו מירושלים ולא במערכות ה- Head sets של 86' TELEMEXICO. ה- Mix sound בין קול השדר לרעש הקהל נעשה ע"י אנשיו של מיכה לויירר בבניין הטלוויזיה הישראלית הציבורית הממוקם בשכונת ברוממה בירושלים. (צילום אמנון ברקאי עבור יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : קיץ 1986. מונדיאל מכסיקו 86'. אזור עמדות השידור באצטדיון ה- "אצטקה" במכסיקו סיטי (1). (צילום אמנון ברקאי עבור יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : קיץ 1986. מונדיאל מכסיקו 86'. אזור עמדות השידור באצטדיון ה- "אצטקה" במכסיקו סיטי (2). (צילום אמנון ברקאי עבור יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : יוני 1986. מונדיאל מכסיקו 1986. יצחק "בניו" בן יוסף מתקין ומחבר את מיקרופון ה- Lip mic לקופסת השידור עבור השדר נסים קיוויתי במקום ה- Head set שהותקן ע"י חברת 86' TELEMEXICO ששימשה Host broadcaster של סיגנל הטלוויזיה הבינלאומי. נסים קיוויתי סיפר לי מאוחר יותר כי כל ההתעסקות הטכנית עם מיקרופון השפתיים (ה- Lip microphone) וריב הסמכויות המתמשך בין טכנאי הקול וטכנאי ה- Video בירושלים מי הוא האיש המורשה לבצע את ההתקנה הזאת, הוציאו אותו מהריכוז ושלוותו הנפשית, והם שגרמו לטעותו החמורה בשידור הישיר של המשחק ברזיל – ספרד. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ואז קרה הדבר. ברזיל הבקיע בתחילת המשחק שער מבעיטת קֶרֶן . שחקן ברזילי שלח יד וכבש את השער. השופט קריסטופר באמברידג' שניצב סמוך לאירוע פסל מייד את השער. רשת הטלוויזיה המכסיקנית TELEMEXICO ה- Host broadcaster הבינלאומי שבידיה הופקד זיכיון הצילום של מונדיאל מכסיקו 1986, התמקדה בשניות המחלוקת האלה שלאחר כיבוש השער בהתגודדות השחקנים הספרדיים הנרגזים (עד למאוד הם נראו כיוצאים מדעתם) בראשות חוֹזֶה אָנְטוֹנְיוֹ קָאמָאצ'וֹ (Jose Antonio Camacho) סביב שופט המשחק האוסטרלי קְרִיסְטוֹפֶר בָּאמְבְּרִידְג' (Christopher Bambridge). השופט אומנם פסל את השער אך לשחקנים הספרדים זה לא הספיק . הם תבעו ממנו לשלוף כרטיס אדום לעבריין הברזילי. השופט נסוג מפניהם לאחור בעודו מנסה לאָתֵּר (כאִיוּם) את מקום מחבואם של הכרטיסים הצהובים (או האדומים) התחובים היכן שהוא בכיסי מכנסיו. לצופה הטלוויזיה כמי שמתבונן מהצד באמצעות המוניטור בביתו היה נדמה שהשחקנים הספרדים שרויים בסערת רוחות מפני שהשופט אישר את שער היד לזכות ברזיל. כך גם אני שיערתי לעצמי בעמדת הפיקוד ב- IBC במכסיקו סיטי שזהו הנימוק וכך סברו גם מיליוני צופי טלוויזיה ברחבי תבל. לפתע זנחו מצלמות "1986 TELEMEXICO" את העימוּת המתחולל בין השחקנים הספרדיים והשופט, ועברו להקרין על פי קונספציה שידור מכסיקנית מותווית מראש את ההילוכים החוזרים (במהירות רגילה) של בעיטת הקרן ואת עבירת היד ומהלך הכדור שחדר לרשת . נסים קיוויתי שהתבונן כל העת במוניטור המותקן בעמדת השידור שלו אישר את השער ועד כמה שזכור לי גם על לוח התוצאות המרכזי באִצטדיון נרשמה בתחילה תוצאה 0:1 לברזיל ששונתה מייד בחזרה ל- 0:0. היה ברור לכל יושבי אצטדיון "חליסקו" מעל לכל צל של ספק כי השער לא אושר והתוצאה נותרה תיקו אֶפֶס. אולם הדבר לא היה ברור כל עיקר לצופי הטלוויזיה ושדרי ה- Off tube מרשתות טלוויזיה שונות שביכרו לשדר אותו ישיר מהמוניטור שלהם במשרדים שלהם ב- IBC, בשל בימוי משובש של TELEMEXICO. בגין העבירה של הבקעת השער ביד ע"י שחקן ברזילי נפסקה בעיטה חופשית לטובת ספרד מאזור קו החמש . המשחק לא חודש כמובן מקו האמצע. למזלו הרע של נסים קיוויתי שהיה שקוע בהתבוננות במוניטור שלו המוצב בעמדת השידור שלו, לא הראה הבימאי המכסיקני בניידת השידור את הבעיטה החופשית מקו החמש , וחזר למשחק שהתחדש משזה כבר היה בעיצומו לאחר תרעומת השחקנים הספרדיים והתנפלותם על השופט והקרנת שני ההילוכים החוזרים של השער הפסול. השַדָּר המנוסה שכח לרגע קָט להרים את עיניו מהמוניטור לעבר הנעשה במגרש והיה שרוי בתחושה כמו מיליוני צופי טלוויזיה בעולם וכמו שדרי Off tube רבים ב- IBC במכסיקו סיטי כי אומנם השער אושר ע"י קריסטופר באמברידג' ובאמת ברזיל צועדת ביתרון 0:1. נסים קיוויתי הטעה את צופי הטלוויזיה בישראל ושילם מחיר כבד מאין כמוהו. נסים קיוויתי לא שם לב ולא ראה (למרות שישב בעמדת שידור נוחה באִצטדיון "חליסקו") שהשופט קְרִיסְטוֹפֶר בַּאמְבְּרִידְג' ביטל את כיבוש השער הברזילי שהובקע ביד לרשתו של השוער הספרדי אַנְדוֹנִי זוּבִּיזַארֶטָה (Andoni Zubizarreta). הוא הורה על בעיטה חופשית לזכות ספרד מרחבת החמש ולא על חידוש המשחק מקו האמצע. לדאבון לב נסים קיוויתי לא הבחין בכך. נסים קיוויתי המשיך לשַדֵר ישיר לצופי הטלוויזיה בישראל אינפורמציה מוטעית במשך 7 דקות ארוכות כנצח כאילו ברזיל צועדת ביתרון שער נגד ספרד. בדיעבד התבררה האינפורמציה הזאת כשגיאת שידור קטסטרופלית. צוות השידור באולפן המנווט בירושלים השתכנע מהאינפורמציה שהעביר נסים קיוויתי בשידור ישיר והעלה זה מכבר "לאוויר" את ה- Super imposing בעברית (באמצעות מכשיר הפלא האלקטרוני שתבנה מהנדס הטלוויזיה אריה מולצ'ינובסקי, ה- Character Genarator) הקובע כי ברזיל צועדת ביתרון בתוצאה 0:1 על ספרד. לאנשי האולפן בירושלים לא הייתה כל סיבה להטיל דופי במהימנות המֵידָע של נסים קיוויתי. נסים קיוויתי היה התנ"ך שלנו במכסיקו 1986 ואשר שהה באותם הרגעים באצטדיון ב- גוואדאלאחרה" כשהוא מחזיק בידיו את מיקרופון הטלוויזיה הישראלית הציבורית. הוא נחשב על ידי לאישיות על בעל סמכות על. הקביעה של השַדָּר בגוואדאלאחארה וכתובית התוצאה על המסך בעת השידור הישיר צרבו את האינפורמציה בתודעת צופי הטלוויזיה בארץ כי אומנם ברזיל הבקיעה שער והיא מובילה במשחק.
טקסט תמונה : יום ראשון – 1 ביוני 1986. מונדיאל מכסיקו 86'. Super imposing של תוצאת המשחק על מוניטור הטלוויזיה בישראל שנעשה באולפן בירושלים על פי המידע שנמסר ע"י השדר נסים קיוויתי. הצופים היו משוכנעים לשבע דקות כי ברזיל צועדת ביתרון 0:1 על ספרד. (באדיבות ארכיון הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ובאדיבות TELEMEXICO).
צפיתי כמפיק ובַּקָר בשידור הישיר ועקבתי כהרגלי אחר הטקסט של נסים קיוויתי ובימוי התמונה ע"י בימאי TELEMEXICO מעמדת הניהול והפיקוד שלי במרכז השידורים הבינלאומי (IBC) במכסיקו סיטי. לא הייתה לי שום סיבה לפקפק באמינות המידע שנסים קיוויתי העביר אלינו . לרוע המזל הבימוי הטלוויזיוני הכושל והמשובש תמך בגרסה המטעה של נסים קיוויתי והצדיק את מֶסֶר השַדָּר. כעבור שבע דקות לאחר טעותו של נסים קיוויתי הופיעה לפתע כתובית ענק על מוניטור הטלוויזיה מטעם TELEMEXICO (שלא על פי הסטנדרט והנוהל המקובל) בליווי דגלי הלאום של ברזיל וספרד, שבישרה ועִדכנה את הצופים (והשָדָרִים) כי תוצאת המשחק היא תֵּיקוּ אֶפֶס, בניגוד לדיווח של השַדָּר שלי שטען כי ברזיל מובילה ביתרון 0:1. הופעתה הפתאומית של כתובית העִדכון באותיות קידוש לבנה על המרקע לא הייתה רנדומאלית. לחלוטין לא אקראית. הוברר שלא רק נסים קיוויתי טעה בדיווח שלוֹ. גם השַדָּרִים האחרים ששידרו ישיר את המשחק הזה שנערך בגוואדאלאחארה, אך עשו זאת מעמדות שידור Off Tube ב- IBC במרכז השידורים הבינלאומי במכסיקו סיטי, שָגוּ אף הם. הם טעו בדיווח בשל שגיאת בימוי חריפה של בימאי ניידת השידור. הבימאי לא מצא צורך להראות על המסך את הבעיטה החופשית מרחבת החמש הספרדית, שנפסקה לטובת ספרד, בתום שידור ההילוכים החוזרים של פסילת השער. בכך יצר רושם כי השופט קְרִיסְטוֹפֶר בָּאמְבְּרִידְג' אישר את השער, ולכֵן דיווחו גם הם לצופיהם בטעות כי ברזיל צועדת ביתרון בתוצאה 0:1. ההבדל הגדול בינם לבין שַדָּר הטלוויזיה הישראלית הציבורית היה במיקוּמם . הם שידרו את המשחק מהמוניטור בעמדת Off Tube במרכז השידור הבינלאומי במכסיקו סיטי, בעוד נסים קיוויתי שלנו ישב בעמדת שידור מרווחת באִצטדיון "חַלִיסְקוֹ" בגְוָואדָאלָאחָרָה. הבדל עצום. טעותו של נסים קיוויתי הייתה אומללה מאוד ולרוע המזל בלתי מחויבת המציאות. היא נשארה במידה מסוימת חסרת פֶּשֶר עד היום הזה. מעולם לא קרה כדבר הזה בתולדות שידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית וגם לא בתולדות שידורי הטלוויזיה הבינלאומית. אף פעם. שדר יושב בעמדת שידור באצטדיון ומשדר תוצאה שגויה. היכן נשמע כדבר הזה ? מעולם לא נשמע כי שדר כה וותיק ובעל ניסיון נתקף ב- Black out שכזה. אַמוֹת הסִפִּים במדינת ישראל זָעוּ. התחוללה רעידת אדמה בתקשורת הישראלית. לא פחות מזה. התברר כי שדרי Off tube ב- IBC ב-מכסיקו סיטי נפלו בפח הבימוי השגוי המכסיקני. אולם להם הייתה הצדקה. הם היו שדרי Off tube ששידרו ישיר מהמוניטור ב- IBC ב-משרדים שלהם ב-מכסיקו סיטי בעוד השדר שלי נסים קיוויתי ישב בעמדת שידור טובה ובעלת תצפית נוחה באצטדיון "חַלִיסְקוֹ" ב- גְוָואדָאלָאחָארָה.
המצלמה ה-פַּנוֹרָאמִית של ניידת השידור המכסיקנית ששוטטה מאוחר יותר ב- Long shot (מבט מרחוק) על היציעים המאוכלסים לעייפה הייתה עדות נוספת לטעותו של השַדָּר. היא חשפה באקראי את לוח התוצאות הענקי באִצטדיון שהשתרבב לעדשה שלה. על הלוּח האלקטרוני היה רשום בבירור באותיות מאירות עיניים תוצאת המשחק, "ברזיל 0 – ספרד 0". לא היה ספק, נסים קיוויתי שָגָה. התקשרתי מייד ממכסיקו סיטי ב- Talk back שלי המחובר לעמדת השידור באצטדיון "חליסקו" בגוואדאלאחרה, כדי להפנות את תשומת ליבו של השַדָּר ללוח התוצאות. "נסים קיוויתי", אמרתי לוֹ והוספתי, "על מוניטור הטלוויזיה ועל לוח התוצאות באִצטדיון נרשמה תוצאת תֵּיקוּ אֶפֶס, בעוד שאתה דיווחת על שער יתרון לברזיל. עדכן אותנו מה נכון".
טקסט תמונה : יום ראשון – 1 ביוני 1986. מונדיאל מכסיקו 86'. TELEMEXICO כ- Host broadcaster בינלאומי של האירוע מבצעת מעשה חריג ומבהירה בדקה ה- 15 על מסך הטלוויזיה באמצעות כתובית (Super imposing) ענקית לא סטנדרטית לכל שדרי ה- Off Tube ב- IBC במכסיקו סיטי ולכל צופי הטלוויזיה בעולם, כי התוצאה בין ברזיל לספרד היא עדיין 0:0. (מתוך סרט ה- Video המקורי. באדיבות ערוץ 1 ובאדיבות TELEMEXICO).
טקסט תמונה : יוני 1986 מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. ה- IBC (ראשי תיבות של International Broadcasting Center) במכסיקו סיטי. רשת טלוויזיה קולומביאנית משדרת Off Tube מהמשרד שלה ב- IBC במכסיקו סיטי את אחד ממשחקי המונדיאל של מכסיקו 1986. הבימוי המכסיקני השגוי של המשחק ברזיל – ספרד ב- 1 ביוני 1986 בּלְבֵּל את שדרי ה- Off Tube שלא נכחו באִצטדיון "חליסקו" וחשבו בטעות שברזיל מובילה 0:1. למרבה התדהמה גם נסים קיוויתי שישב בעמדת שידור מיטבית באִצטדיון "חליסקו" בגוואדאלאחרה התבלבל ושידר ישיר במשך כשֵש – שבע דקות תוצאה שגויה. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
קרה כאן מקרה תמוה, חמור, ומְצַעֵר ביותר שלא נתקלתי בו מעולם. מייד התרוצצו במוחי אין ספור מחשבות מטרידות אך המעיקה מכולן הייתה כיצד נסים קיוויתי שיושב בעמדת שידור בעלת תצפית מצוינת על כל משטח כר הדשא באִצטדיון "חליסקו" בעיר המכסיקנית גוואדאלאחרה (Guadalajara) לא הבחין בפסילת השער ע"י השופט. הרי המשחק מתחדש מקו האמצע של המגרש לאחר הבקעת שער, ולשחקני שתי הנבחרות לוקח יותר מכמה שניות להתארגן כדי להגיע למרכז השדה ולשופט כריסטופר באמברידג' להניח את הכדור במרכז העיגול בטבור המגרש, לקראת חידושו. כיצד לא ראה כי המשחק לא חודש מטבור השדה אלא בסמוך לשער הספרדי ? מדוע לא הסיר את עיניו מהמוניטור שלו בעמדת השידור המצוינת שניתנה לו ולא הפנה את מבטו לנעשה במגרש ? יסוד היסודות של כל שַדָּר טלוויזיה מתחיל. לאלוהים פתרונים. לא ייאמן…? ייאמן ! זאת הייתה מהלומה קשה למהימנותו של נסים קיוויתי עיתונאי ו- שדר בעל וותק וניסיון עצום אך גם שוֹק להפקת הטלוויזיה שלי ובראשותי כולה ולאמינותה.
טקסט תמונה : יום ראשון – 1 ביוני 1986. מכסיקו סיטי. גביע העולם בכדורגל של מונדיאל מכסיקו 1986. אנוכי יושב בעמדת הפיקוד, הבקרה, והשליטה שלי – חובש אוזניות במשרד ההפקה והשידורים שלנו ב- IBC במכסיקו סיטי, ומאזין לשידור הישיר של המשחק ברזיל – ספרד ע"י נסים קיוויתי מאִצטדיון "חליסקו" בגוואדאלאחרה. הטעות הקטסטרופלית שלו הייתה ונשארה חסרת הסבר הגיוני עד עצם היום הזה. (הצילום והתיעוד נעשו ע"י עוזרת ההפקה שלי במכסיקו 86' שמחה שטרית. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : מונדיאל מכסיקו 1986. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 34 שנים. אנוכי יחדיו עם עיתונאי המקומון התל אביבי "העיר" אמיר אפרת ששנה אח"כ ב- 1987 חבר לעיתון "ידיעות אחרונות" במפקדה שלי ב- IBC במכסיקו סיטי. (מר אמיר אפרת הוא האיש הממונה היום על מערך ההסברה והדוברות בהתאחדות הכדורגל הישראלית). (תיעוד וצילום שמחה שטרית. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הוריתי למובילי השידור באולפן מונדיאל מכסיקו 86' בירושלים המגישה אוֹרְלִי יָנִיב והשַדָּר אורי לוי למַזְעֵר נזקים. נסים קיוויתי שגה קשות. על צוות השידור של חטיבת הספורט והטלוויזיה הישראלית הציבורית כולה היה לדווח את האמת לציבור אולם גם להגן על השַדָּר שטעה ולהתייצב מאחוריו. אנחנו יחידת שידור אחת, קבוצה אחת, ונבחרת אחת שאמורה לתמוך איש ברעהו גם בנקודות שבר. ברור שגב' אורלי יניב ואורי לוי עשו את המוטל עליהם. הם עברו במהירות לסדר היום וצמצמו בכך את ממדי הטרגדיה הבלתי מובנת.
טקסט תמונה : מונדיאל מכסיקו 1986. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 35 שנים. זהו האולפן המנווט בירושלים. הבימאי יואב פלג מתדרך את המגישה אורלי יניב בטרם תחילת השידורים הישירים של מבצע מונדיאל מכסיקו 1986. (מחלקת הסטילס. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : יוני 1986 מונדיאל מכסיקו 1986. האולפן בירושלים. המגיש והמנחה אורי לוי (משמאל) מנתח את המשחקים יחדיו עם הפרשנים גיורא שפיגל (במרכז) ויהודה שהרבני (מימין). עומד בימאי הטלוויזיה הישראלית הציבורית יואב פלג. אורי לוי עשה עבודה עיתונאית טובה מאוד כעורך ומגיש. סמכתי עליו לחלוטין ורחשתי לו הערכה רבה. הוא אורי לוילא רק ערך את תוכן השידור באולפן אלא שימש גם שדר חירום Off tube במקרה וקווי ה- 4W (ארבע גידי) המקוריים לא יגיעו בשלום הביתה לאולפנים בירושלים. הוא נחשב עיניי בעת ההיא לאחד מאנשי הטלוויזיה הטובים ביותר ששירתו את השידור הציבורי. (מחלקת הסטילס. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
נסים קיוויתי שהיה איש הגון וישר מיסודו אפילו לא ניסה להחליק את שגיאתו הראשונה, ולכן טעה בפעם השנייה, כשהודה בה מייד בפרהסיה לתוך המיקרופון הצמוד לפיו, "…עכשיו מעדכנים אותי ממרכז השידורים הבינלאומי במכסיקו סיטי, כי התוצאה במשחק היא 0:0 ולא 0:1, השער של ברזיל לא אושר…", דיווח לצופיו. המשחק הסתיים אומנם בניצחון ברזיל 1 : 0 , אך לא מהשער ששידֵר נסים קיוויתי, אלא משער בודד אחֵר שהבקיע אוֹלִיבְיֶירָה סוֹקְרָאטֶס מאוחר יותר בדקה ה- 62. צופי הטלוויזיה הציבורית בישראל לא סלחו לנסים קיוויתי על טעותו, והעיתונאים צלבו אותו במאמרי ביקורות שידורי הטלוויזיה שלהם, ודרשו להחזיר אותו הביתה. זאת הייתה טרגדיית שידור נוראית ובלתי מובנת. לידו של נסים קיוויתי התפוצצה פצצת מִצְרַר. נסים קיוויתי איבד את הדבר החשוב ביותר של עיתונאי ושַדָּר ספורט בטלוויזיה. את אמינותו. כתבי העיתונות בישראל שנסים קיוויתי היה פעם מופת כתיבה ומודל שידור עבורם , התנפלו עליו וירדו לחייו ללא רחם. הביקורות המעליבות פגעו בו. הֵן ממש הרסו אותו ועשו בו שַמוֹת . גם במסדרונות הטלוויזיה הישראלית הציבורית ברוממה ירושלים הגיחו כל מיני עיתונאים מחוריהם ונשמעו מכל עבר קולות להחזיר אותו הביתה. התקיים כאן משהו מחוֹק של איש ההיגיון אֶרְנֶסְט וָויְיל, האומר, "שאף אחד איננו מקשיב לך עד שאתה שוֹגֶה". פתאום כולם האזינו לטעותו של נסים קיוויתי. פתאום כולם שמעו אותה. מדינה שלמה הסתערה על נסים קיוויתי ויצאה חוצץ נגדו. טורניר המונדיאל רק החל וכבר קרה פנצ'ר כזה שעִרעֵר את מהימנות השידור שלוֹ ואת אמינות הפקת מונדיאל מכסיקו 1986.
ראה "ידיעות אחרונות". 3 ביוני 1986. מונדיאל מכסיקו 86'. כתב "ידיעות אחרונות" מר צדוק יחזקאלי מפרסם את הידיעה כי מאות אנשים התקשרו לטלוויזיה הישראלית בירושלים ומחו על הפאשלה של נסים קיוויתי. זה היה האות . דליקה בשדה קוצים.
טקסט מסמך : יוני 1986. מונדיאל מכסיקו 1986. העיתונות מבזה את שדר הטלוויזיה נסים קיוויתי בעקבות טעות השידור הנוראית שלו במשחק ברזיל – ספרד ב- 1 ביוני 1986 באצטדיון "חליסקו" בגוואדאלאחרה. (ביקורת טלוויזיה של גב' דורית גפן. באדיבות ארכיון "על המשמר" ותודה לבית אריאלה בתל אביב).
טקסט תמונה : יוני 1986 מונדיאל מכסיקו 1986. אנוכי יחדיו עם מפקח ה- Video יצחק "בניו" בן יוסף (משמאל) במשרד ההפקה, התקשורת, והשידורים שלנו ב- IBC במכסיקו סיטי. שאלתי אותו שוב ושוב, "האם יש לו הסבר כיצד קרתה טרגדיית שידור כזאת לנסים קיוויתי בשעה שהוא שימש הטכנאי צמוד שלו בשידור הישיר חבוש אוזניות במשחק ברזיל – ספרד". מעולם לא קיבלתי תשובה ברורה מניחה את הדעת. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
במאבק המקצועי הממושך (הגלוי והסמוי) רָב השנים על הובלת הגמוניה הטכנולוגית בבניין הטלוויזיה בין שתי קבוצות הטכנאים של ה-Video וה- Sound, הייתה ידם של מפקחי ה- Video על העליונה. בעמדת הבקרה הראשית בבניין הטלוויזיה הקרויה חב"מ (חדר בקרה מיוחד – Master Control) הוצב תמיד מפקח Video ולעולם לא מפקח Sound. מעת לעת שמעתי תלונות כאלה ואחרות מהטובים שבין אנשי מחלקת הקוֹל מדוע אין מאפשרים להם לפקח על השידורים היוצאים מ- חב"מ למרחבי ישראל (מן ההיבט הטכנולוגי שלהם), וכי אין הם נופלים כהוא זה בידע שלהם בהשוואה לאנשי ה- Video. אבל זאת הייתה עובדה. את חב"מ ניהלו אנשי Video. אין פלא שבבוא העת התפתח בין שתי קבוצות הטכנאים ריב סמכויות של ממש למי מותר להחזיק ולתפעֵל את מיקרופון השפתיים (Lip Mic). במונדיאל מכסיקו 1986 אנשי הקוֹל התייחסו למיקרופון השפתיים כאל צעצוע טכנולוגי פרטי שלהם. החזקתו ותפעולו ע"י טכנאי ה- Video יצחק "בניו" בן יוסף נראתה להם כפשע מקצועי מאורגן בגינה כמעט פרצה מלחמת אחים בבניין הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשכונת רוממה בירושלים.
טקסט תמונה : ראשיתן של שנות ה- 90 במאה הקודמת. זהו אליהו "אלי" קובו ז"ל אחד ממפקחי Video הוותיקים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית מאייש את עמדת הפיקוח הראשית בחב"מ (Master Control) בבניין הטלוויזיה הישראלית הציבורית ברוממה – ירושלים. שום מפקח Sound לא הורשה לשבת על הכס מספר אחת של ס"ה של הטכנולוגיה הטלוויזיונית. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
השגיאה הקטסטרופלית של נסים קיוויתי ב- 1 ביוני 1986 שישב בעמדת שידור נוחה בעלת תצפית מצוינת המשקיפה על כר הדשא באצטדיון "חליסקו" הייתה כה נדירה, כה בלתי מובנת, ולא מקובלת. העיתונות הכתובה בארץ התגייסה למסע צלב נגדו והחליטה לתלות אותו בכיכר העיר. נסים קיוויתי אז ב- 1986 היה בן 59 ו- 7 חודשים, אחד השדרים הדגולים ביותר בתולדות השידור הציבורי, איבד ב- 1 ביוני 1986 בבת אחת את כל האמינות שלו כשַדָּר כדורגל. חרה לי שרבים מהעיתונאים שהיו פעם תלמידיו התנכרו לו ולעגו לו בשעת צרה. צריך לציין שגם השופט האוסטרלי קריסטופר באמברידג' איבד את עולמו מאוחר יותר במשחק הזה ברזיל – ספרד 0:1. החלוץ הספרדי גונזאלס מיגואל מישל כבש בדקה ה- 56 שער בבעיטה מרחוק. הכדור שפשף את תחתית המשקוף ונחת מאחורי קו שערו של קארלוס הברזילאי אולם קריסטופר באמברידג' ושני קווניו סוקה (D. Socha) ו- קייזר (J. Keizer) מהולנד לא ראו את השער החוקי. קריסטופר באמברידג' נשלח מייד הביתה ע"י הוועדה המארגנת של ה- FIFA.
שגיאתו של נסים קיוויתי הייתה צירוף מקרים מוזר. אנוכי הייתי בין היחידים בעולם שקיבל למשרד ההפקה שלו ב- IBC במכסיקו סיטי את קו השידור ה- 4W (קו שידור ארבע גידי) של נסים קיוויתי בתקינות מוחלטת שנישא אלי מאצטדיון "חליסקו" בגוואדאלאחארה באמצעות Domestic Satellite של קבוצת TELEMEXICO (משם יכולתי לשלוח אותו את קו השידור ה- 4W לאולפן בירושלים באמצעות מרכז המיתוג של ה- EBU ב- IBC במכסיקו סיטי). עשרות רבות של קווי שידור 4W של שדרים אחרים מעל העולם לא הגיעו ליעדם בשל שיבוש טכני באותו הלוויין הביתי המכסיקני שדווקא ביצע את עבודתו הטכנולוגית כיאות מנקודת מבטי. שנים רבות חשבתי לעצמי מה היה קורה אילולא גם אנוכי לא קיבלתי את קו השידור ה- 4W של נסים קיוויתי. מכסימום אורי לוי וצמד הפרשנים שלו יהודה שהרבני וגיורא שפיגל היו משדרים ישיר את המשחק Off tube מהמוניטור באולפן בירושלים ונסים קיוויתי היה ניצל. אלוהי הטלוויזיה שעשה חסד עמי והעניק לי את קו שידור ה- 4W התעלל שלא בצדק בנסים קיוויתי. את הנעשה אי אפשר היה להחזיר.
סוף הפוסט מס' 1019 ובו חמשת הפרקים הראשונים (מתוך 10) של מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
ראה המשך פרקים 6, 7, 8, 9, ו- 10 של מונדיאל מכסיקו 1986 בפוסט מס' 1020 שיעלה לאוויר ביום שלישי – 28 בספטמבר 2021.
אשנה ואומר שוב : פוסט מס' 1020 (חלקים 6, 7, 8, 9, ו- 10) הוא המשך של פוסט מס' 1019 (חלקים 1, 2, 3, 4, ו- 5) ודן באותו הנושא והעניין : "מונדיאל מכסיקו 86' היה חודש מזהיר ל- Host broadcaster המכסיקני קבוצת 1986 TELEMEXICO, וגם לחטיבת הספורט בפיקודי בטלוויזיה הישראלית הציבורית ולשַדָּר שלנו יוֹרָם אָרְבֵּל". כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי..
סוף הפוסט מס' 1019 ובו חמשת הפרקים הראשונים 1, 2, 3, 4, 5 (מתוך 10) של מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. הועלה לאוויר ביום שני – 27 בספטמבר 2021 בערב חג שמחת תורה של שנת תשפ"ב. ראה המשך בפוסט מס' 1020. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
היי יואש, לא מצאתי דרך אחרת ליצור איתך קשר, אז אני משתמש בתגובה בתקווה שאתה קורא. צריך עזרה קטנה לפשפוש בזיכרון 🙂
לא מזמן אורי לוי סיפר באיזה תוכנית שכששידר את אולימפיאדת החורף בקנדה הופיע כל הזמן מנצח בתחרויות בשם ״רלנטי״, עד שבסוף התברר שפירוש הדבר זה הילוך איטי בצרפתית.
העניין הוא שאני זוכר שקראתי את הסיפור הזה פעם, לדעתי בשנות התשעים, ואני חושב שזה היה מפי שדר אחר דווקא, ולדעתי גם על אירוע אחר… אולי גרטל? אולי ארבל? או שזה פשוט היה לוי שכבר סיפר את הסיפור לפני 30 שנה?
האם משהו מצלצל לך מוכר במקרה? זה משגע אותי 🙂 אשמח אם תיצור קשר אם כן!