פוסט מס' 1083. הקיץ החַם הקָרֵב במהירות והמְאָגֵף אותנו לעת הזאת בחודשים הקרובים מעורר וממריץ את פעילותם של נחשי הצפע בעלי דם קר ו-הארסיים מאוד והמסוכנים ביותר בארץ ישראל. הכשת צפע עלולה להביא למותו של כל אדם נפגע הכשה ארסית בין אם מדובר בהכשת ילדים וילדות, ו/או נערים ונערות, ו/או מבוגרים ומבוגרות. על ההורים מוטלת החובה להזהיר, להדריך, ולהגן על ילדיהם מפני סכנת נחשי הצפע הפעילים ומסוכנים עד למאוד בתקופות האביב + הקיץ החם + הסתיו באמצעות הסברה מדעית כמו גם על המורים והמחנכים במדינת ישראל שנדרשים להעלות את הנושא החשוב לדיון והדרכת תלמידיהם במסגרת הלימודים בבתי הספר שלנו. פוסט מס' 1083. הועלה לאוויר ביום שישי – 20 במאי 2022. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
פוסט מס' 1083. הקיץ החַם הקָרֵב במהירות והמְאָגֵף אותנו לעת הזאת בחודשים הקרובים מעורר וממריץ את פעילותם של נחשי הצֶפַע בעלי דָם קַר ו-הארסיים מאוד והמסוכנים ביותר בארץ ישראל. הכשת נחש צֶפַע ללא טיפול רפואי מיידי וצמוד זמן לאירוע (ההכשה), עלולה להביא חיש מהר לסיבוך וּלְ-מוֹתוֹ של כל אדם נפגע הכשה ארסית בין אם מדובר בהכשת ילדים וילדות, ו/או נערים ונערות, ו/או מבוגרים ומבוגרות בלעדי טיפול רפואי מקצועי מיידי. על ההורים מוטלת החובה להזהיר, להדריך, ולהגן על ילדיהם מפני סכנת נחשי הצפע הפעילים ומסוכנים עד למאוד במדינת ישראל בתקופות האביב + הקיץ החם + הסתיו באמצעות הסברה מדעית וכיצד עליהם להתנהג בשטח (בכל שטח בנוי ו/או חקלאי בעיר, בכפר, בקיבוץ, ובשָדוֹת הפתוחים) כמו גם על המורים והמחנכים במדינת ישראל שנדרשים להעלות את הנושא החשוב לדיון, הסברה, והדרכת תלמידיהם במסגרת הלימודים בבתי הספר שלנו. אין לקחת כאן שום סיכונים. פוסט מס' 1083. הועלה לאוויר ביום שישי-20 במאי 2022. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
טקסט תמונה : 2003 – 2002. הימים ההם – הזמן ההוא לפני שתי עשרות של שנים. אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. נטשתי בטריקת דלת את מקום עבודתי שהיה פעם ביתי השני (ולפעמים גם הראשון) לאחר מינויו העָלוּב והמופרך של איש כה בלתי מוכשר בשם יוסף בר-אל באביב 2002 לתפקיד הרָם של מנכ"ל רשות השידור ע"י ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון. אותה ממשלת ישראל ההיא בראשות אותו ראש ממשלה אריאל שרון ז"ל והמשנה שלו השר אהוד אולמרט יבד"ל, זאת שהציבה אותו בפסגת השידור הציבורי של מדינת ישראל ב- מארס / אפריל 2002 כ- מ"מ מנכ"ל רשות השידור (במקום המנכ"ל הזמני המודח לפניו תא"ל במילואים רָן גָלִינְקָא יבד"ל), ואח"כ העניקה לו ליוסף בר-אל ז"ל מינוי של קבע למשרה הרָמָה לתקופה של חמש שנים מ- 2 ביוני 2002 ו-עד 2 ביוני 2007, היא זאת שהעיפה ופיטרה את יוסף בר-אל מתפקידו הרָם שנתיים בטרם סיום כהונתו (!). אותה ממשלת ישראל ההיא כאמור בראשות אריאל שרון ו-המשנה שלו אהוד אולמרט יבד"ל התעשתה (גם אם מאוחר מידי), והדיחה וסילקה אותו את יוסף בר-אל לאלתר מכהונתו כמנכ"ל רשות השידור ב-תאריך ההוא של 2 במאי 2005 באשמת שחיתות ושוחד מסך (!). היועץ המשפטי של ממשלת ישראל דאז מֶנִי מָזוּז תמך תמיכה נחרצת בהדחה ההיא לאלתר של יוסף בר-אל משורות רשות השידור ההיא (!!). יוסף בר-אל, מנכ"ל רשות שידור פתטי ברמה ירודה חסרת תקדים מכל היבט, הודח בצדק לירכתיים האפלוליים של השידור הציבורי. שָם היה מקומו בפינה חשוכה של אותו השידור הציבורי שבראשו ניצב שלוש שנים, כאמור על פי פקודה וצַו של ראש הממשלה דאז ב- 2002, אריאל שרון, ועל פי המלצה חמה של השר ההוא בממשלת ישראל ההיא רענן כהן הממונה מטעם הממשלה דאז על ביצוע חוק רשות השידור. בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל ובתולדות רשות השידור סולק ו- הודח מנכ"ל רשות שידור מכהן שנתיים בטרם סיים את כהונתו (!!!). זה היה יוסף בר-אל. הוא לא שָב עוד מעולם לאף תפקיד ולשום שירות פעיל ברשות השידור. אריק שרון ויוסף בר-אל אינם עוד בין החיים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פוסט מס' 1083. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 36 שנים. הצצה וויזואלית לסבך הניהול שלי את שידורי חטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 בפיקודי, בעשור ה- 80 של המאה שעברה. פוסט מס' 1083. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי. הועלה לאוויר בשבת 21 במאי 2022.
טקסט תמונה : יוני 1986. מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. מכסיקו סיטי. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 36 שנים. זהו משרד ההפקה, התקשורת, והשידורים שלי כנציג הטלוויזיה הישראלית הציבורית במרכז השידורים הבינלאומי רחב הידיים והמשוכלל ה- IBC (ר"ת של International Broadcasting Center) ב-מכסיקו סיטי. אנוכי כמוביל מבצע השידורים הישירים מ- מכסיקו סיטי לירושלים יחדיו עם המתורגמנית שלי מספרדית לעברית היהודייה – מכסיקנית גב' אילנה שפירו. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : יוני 1986. מונדיאל הכדורגל של מכסיקו 1986. מכסיקו סיטי. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 36 שנים. זהו משרד ההפקה, התקשורת, והשידורים שלי כנציג הטלוויזיה הישראלית הציבורית במרכז השידורים הבינלאומי ה- IBC רחב הידיים שהיה ממוקם במכסיקו סיטי (ר"ת של International Broadcasting Center). זיהוי הנוכחים מימין לשמאל : המפיקה המכסיקנית גב' מוניקה זאמבראנו, השדר יורם ארבל, המפיק אמנון ברקאי, והשדר נסים קיוויתי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : חודש מאי של שנת 1988. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 34 שנים. סיאול בירת דרום קוריאה. אנוכי יחדיו עם מורי ורבי אלכס גלעדי ז"ל ב- WBM ה- 2 (ראשי תיבות של World Broadcasters Meeting), שהיה אז כבר איש רשת הטלוויזיה האמריקנית NBC (מחזיקה זכויות השידורים של אולימפיאדת סיאול 1988 ב-ארה"ב), בטרם הפקת שידורי הטלוויזיה של אולימפיאדת סיאול 1988. משמאל, מעבר לכתפו הימנית של אלכס גלעדי זוהי גב' סֶרֶנֶלָה גָארוֹנִי המנהלת הוותיקה של משרד ה- Eurivion Office של הטלוויזיה הציבורית האיטלקית RAI. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
חלקו הראשון הפוסט הזה מס' 1083 נכתב בחלקו ובשעתו למען קוראי הבלוג הזה שהביעו את דעתם ב- emails אליי הנוגעים לאחד הפוסטים הקודמים שנקרא , "הצצה לסבך הניהול של חטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 בעשור ה- 80 של המאה שעברה (רשימה מס' 1)", ומתעניינים באותו סבך הניהול, ההפקה, והשידור של אירועי הספורט הרלוואנטיים מהארץ ומהעולם, בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ההיא. ובכן, ניהול ומנהיגות לשם השגת שררה לא עניינו אותי מעולם. זאת הבהרתי גם למנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל מי שמינה אותי בנובמבר 1980 בעצה אחת עם מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית יִצְחָק "צַחִי" שִמְעוֹנִי ז"ל ומנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית טוביה סער יבד"ל, לתפקיד מנהל חטיבת הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. פסגת שאיפותיי הייתה להציב את דגלה של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בכל אתר ספורט במדינת ישראל ובכל אתר ספורט ברחבי תבל ובכך להיטיב עם צופי הטלוויזיה משלמי האגרה. השאלה הייתה כיצד עושים זאת בעיקר לאחר שנכנסתי לנעליו הגדולות של קודמי אלכס גלעדי. מאוויים וחלומות מרכיבים חֲזוֹן, אולם הם לבד, דמותם ו-פני עצמם, הם חסרי תכלית. הייתי חייב לשכנע את הבוסים שלי שה-היגיון שלי הגיוני וכי תכנון והפקת שידורי הספורט על ידי ובראשותי בשלושת הטווחים, הקרוב, הבינוני, והרחוק (גם בטווח של שנים) וקביעת מטרות השידור נשענים על ידע רחב בטכנולוגיה ולוגיסטיקה של המדיה, הבנת התוכן וידע והתמצאות בחומר הטלוויזיה הקונקרטי עליו אני מופקד, ידע ואוריינטציה בכלכלה טלוויזיונית, הכרה והתמצאות בנבכי תעשיית הטלוויזיה הבינלאומית, יכולת פיקוד ומנהיגות, כישרון להוציא לפועל את משימות השידור המקומיות והבינלאומיות, ודבקות במשימה ללא פשרות.
נחש צפע. פוסט מס' 1083 נחקר ונכתב על ידי לא כדי להבהיל אלא כדי להסביר (!).
לא הייתי חוקר וכותב את פוסט מס' 1083 ושב ו-מתייחס עוד הפעם לפעילותו של נחש הצפע באקלים החם של מדינת ישראל, לולא הייתי רואה את הכתבה אודות לירן כהן תושב מושב מכמורת ששודרה ב- בתוכנית הטלוויזיה "חמש עם רפי רשף" בערוץ 12 ב- יום שני – 16 במאי 2022, ואשר הוכש ע"י נחש צפע ב-ביתו (!) ב-מושב מִכְמוֹרֶת. לא בשטח בחוץ, אלא בתוך ביתו. התקשרתי לביתו של לירן כהן במושב מכמורת כדי לדלות ממנו את פרטי המקרה בו חדר נחש צפע לביתו צמוד קרקע (כפי שנהוג במושבים) מבלי שהוא יודע כי נחש צפע זחל ונכנס לביתו. לירן כהן (בן 48) היה בר מזל. הוא הוכש בעקבו ע"י נחש צפע בעודו יושב על הספה בביתו וזיהה מייד את סוג התוקף. לירן כהן סיפר לי שנחש הצפע נותר במקומו "נינוח" לאחר ההכשה, בעוד הוא מתקשר לביה"ח "הלל יפה" בחדרה, מרחק נסיעה די קצר מ-מושב מכמורת. האחות האדיבה והמקצוענית הדריכה אותו בשיחת הטלפון להימנע מתנועה בביתו והבטיחה לו לא לנתק את שיחת הטלפון כל עוד והאמבולנס לא יגיע לביתו ויחיש אותו לבית החולים. לירן כהן היה בסופו של דבר בר מזל. הוא סיפר לי שזיהה חדירה אחת של שן הנחש לעקבו (הוא כמובן לא ידע מה כמות הארס שהנחש החדיר לגופו), לשמחתו נתקל בשיחת הטלפון באחות מקצוענית, אחראית, ואדיבה, ובפינוי מהיר לבית החולים (כאמור "הילל יפה" בחדרה). מדובר באיש נבון וחכם (לירן כהן) שלא נכנס לפניקה למרות ההידרדרות המהירה במצבו. לירן כהן סיפר לי שבשלב מסוים כבר הרגיש קשיי נשימה וידע שאֶרֶס הרעל של נחש הצפע עושה את פעולתו. בבית החולים הילל יפה בחדרה הוא קיבל מייד שתי מנות של נסיוב נגד אֶרֶס נחשים שהצילו את חייו. גופו של לירן כהן הצליח להתמודד עם ארס נחש הצפע ולגבור על ההכשה. הוא היה בר מזל וצלח דרך מסוכנת בשל הפינוי המהיר והקצר יחסית שלו ע"י אמבולנס ממקום ההכשה ב- מושב מכמורת ועד להגעתו לבית החולים "הילל יפה" בחדרה. וכמובן הודות לטיפול הדחוף והמקצועי של רופאיו. כמות הזמן שחולף מרגע ההכשה הארסית ועד ההגעה לבית בחולים וראשית הטיפול הוא עניין קריטי. רופאי ביה"ח "הילל יפה" בחדרה הצליחו לבלום את תנועת ואפקט רעל הארס של נחש הצפע ש-פעפע בגופו.
טקסט תמונה (1) : זהו לירן כהן (בן 48) שהוכש ע"י נחש צפע בביתו ורעייתו, תושבי המושב מכמורת. (באדיבות לירן כהן. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה (2) : לירן כהן בבית החולים "הילל יפה" בחדרה לאחר ההכשה ובמהלך הטיפול והריפוי שצלחו. חייו ניצלו. (באדיבות לירן כהן. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
מנגנון העברת הָאֶרֶס של נחש הצפע (אורכו בין 1.20 מ' ל- 1.50 מ') והשפעתו על גוף האדם המוכש. (הערה : נלקח מ-וויקיפדיה).
בשני צידי ראשו המשולש של הצפע המצוי נמצאות בלוטת הארס, מכל אחת מהן יוצאת צינורית אל אחת משתי שיניי ארס מעוקלות ארוכות וחלולות בקדמת הלסת העליונה (בדומה למזרק רפואי). כאשר הנחש פוער את לסתותיו, השיניים הקדמיות והארוכות נשלפות ומזדקרות קדימה, וכאשר הן ננעצות בבשר הקורבן השיניים החלולות מזריקות לתוך הבשר וכלי הדם ארס הישר מהבלוטות שבצידי הראש. אל בלוטות הָאֶרֶס קשור שריר הפועל רפלקסיבית בזמן ההכשה, ופעולתו לוחצת על הבלוטות ודוחפת מהן את נוזל הָאֶרֶס החוצה אל שיני הארס החלולות. הארס התפתח בבעלי חיים רבים ומגוונים עד מאוד במהלך האבולוציה, ומורכבותו ושונותו גדולה עד מאוד בין המינים. השימוש הנפוץ בארס אצל בעלי החיים הוא למטרת ציד הטרף, הגנה עצמית מפני טורפים ואיומים אחרים, והתפתחותו במהלך האבולוציה אצל כל מין ומין היא בתלות ישירה בסוג הטרף אותו הוא צד. כך התפתח גם ארס הצפע המצוי בהתאם לסוג הטרף המצוי בסביבתו ושממנו הוא ניזון. הארס מסוכן לבני אדם וליונקים אחרים, וגורם להמסה של הרקמות, לא רק לצורך קטילת הקורבן, אלא גם כחלק מתהליך העיכול, שכן הוא הופך את הרקמות הרכות למעין "מרק" וכך כל מה שנותר לנחש לעשות הוא לבלוע את הטרף כאשר תהליך העיכול מתרחש גם כתוצאה ממיצי הקיבה של הנחש וגם בתוך גופו של הטרף כתוצאה מפעילות רעלני הארס והשפעתם. החלקים שאינם ניתנים לעיכול, כגון פרווה, ייפלטו מאוחר יותר בצואתו של הנחש.
אֶרֶס נחש הצֶפַע מורכב ברובו ממים. הוא נוזל סמיך שצבעו צהבהב צלול ומכיל חלבונים שונים, מעט מלחים וחומרים אנאורגניים נוספים. ארס הצפע המצוי מכיל לפי הערכות כ- 30 רכיבים שונים, כאשר 16 מהם זוהו ובודדו, בהם פרוטאזות, אנזימים מפרקי ממברנות של תאי אנדותל הנמצאים בדפנות כלי הדם, חלבונים המשפיעים על קרישת הדם ועוד. בשל ריכוז גבוה מאוד של חלבונים בארס הצפע, התפשטותו הראשונית בגוף הקורבן נעשית באמצעות מערכת הלימפה. מבין רכיבים אלו ישנו שילוב של שני חומרים, האחד אנזים פוספוליפאז חומצי והשני חלבון בסיסי, כל אחד מהם כשלעצמו אינו מזיק, אולם השילוב של השניים הופך לרעלן נוירוטוקסי קטלני (!). המכניזם המורכב משני רכיבים אלו עדיין אינו מובן, וכך גם רבים מרכיבי ארס הצפע ומנגנון פעולתם שאינם ידועים או אינם מובנים עד תומם.
הרכיבים האקטיביים ב-אֶרֶס הצֶפַע המצוי נחלקים לארבע קטגוריות עיקריות :
- המורגינים – מהווים כ-74% מהרכב הארס. רעלנים אלו תוקפים ומפרקים תאי דם אדומים בגוף הקורבן וגורמים להמוליזה, שיבוש מנגנון קרישת דם וכלי הדם (תרומבוציטופניה), ולהרס רקמת תאים ומערכת הלימפה (מטאלופרוטאז-65%, סרין פרוטאז שונים-9%)
- נוירוטוקסין – אנזים נוירוטוקסי מסוג פוספוליפאז A2 מהווה כ-4% ממרכיבי הארס. 2% מפעילותו פוגע בתפקוד מערכת העצבים, ו-2% הוא מסוג מיוטוקסין הגורם לשיתוק שרירים מסוגים שונים ולנקרוזה.
- גורמי גידול – מהווים כ-2%. חלבונים שונים הזהים בתכונתם לגורם גידול תאי אנדותל בכלי הדם (VEGF) ולגורם הגדילה העצבי, שניהם ידועים כמעודדי אנגיוגנזה בכלי דם נימיים, ובעלי השפעה על גורם גדילה נוירוטרופי ועל חדירות כלי הדם. ידוע כי הם קשורים גם למשפחת חלבונים הגורמים לשטפי דם.
- מעכבי אינטגרין – מהווים כ-16% ממרכיבי הארס. כ-10% הם חלבונים המשויכים ללקטין מסוג C.
ידוע כי נחשים מסוג צפע יצרו והתאימו מחדש במרוצת האבולוציה תרכובות מורכבות מאוד של חלבונים שבמקורן היו אחראיות לפעילותן התקינה של מערכת כלי הדם והלב ושל מערכת העצבים. חלבונים אלו הותאמו מחדש כדי לשבש פעילויות אלו. ארס הצפע המצוי אינו יוצא דופן ורכיביו דומים לנחשים מסוגו. על אף העובדה שארס נחשי הצפע השונים עשוי להכיל למעלה מ-100 תרכובות חלבונים, חלבונים אלו ניתנים למיון לכאלו בעלי פעילות אנזימטית ולחלבונים ללא פעילות אנזימטית. חלוקה זו עשויה לרמז על התפתחותם האבולוציונית של החלבונים הללו מקבוצת גנים מצומצמת האחראית על פונקציה של הפעילות הפיזיולוגית הנורמלית בגוף.
עוצמת הָאֶרֶס של נחש הָצֶפַע (הערה : נלקח מוויקיפדיה).
ייצור הארס מושפע מהטמפרטורה, ולכן בחורף הצפע כמעט אינו מייצר ארס. עם זאת אין להסיק מכך שלנחש אין ארס בתקופת החורף, בשל העובדה שלפני כניסתו לתרדמת חורף נשמר הארס הקיים בבלוטות. מלאי הארס מתחדש במשך כ-9 ימים ועד 3 שבועות לכמות המקסימלית. בשל ריבוי הכשות נחש הצפע נהוג לחשוב בטעות שהצפע הוא הנחש הארסי ביותר בארצנו, אך לפי מדד ה-LD50 נחש שָרָף עֵין גֶדִי הוא הארסי ביותר. כמות זעירה של 0.06 מ"ג מהארס שלו יכולה להרוג מחצית מאוכלוסיית עכברים במשקל כולל של ק"ג אחד (כלומר מדד ה-LD50 של שרף עין גדי הוא 0.06 מ"ג\ק"ג). כמות מקסימלית בבלוטת הארס שלו היא בעלת עוצמת המתה גדולה, ומסוגלת להמית כ-50% מ-8,000 עכברים, ארס עוצמתי יותר משל הצפע המצוי ישנו גם לנחש ה-פתן שחור, וגם לנחש אֶפְעֶה מגוון המצוי בנגב ובגלבוע, ומדד ה-LD50 שלו הוא 0.263 מ"ג/ק"ג ועוצמת הכמות המקסימלית בבלוטת הארס שלו להמית 50% מ-2,605 עכברים. הארס של נחש צפע החרמון חלש יותר משל הצפע המצוי. לשם השוואה, מדד ה-LD50 של הצפע המצוי (בהזרקה אל הצפק – I.P) הוא 9.4 מ"ג/ק"ג ועוצמת הכמות המקסימלית בבלוטת הארס שלו היא להמית 50% מ-1,188 עכברים.
מחקרים הראו כי כרבע מהכשות הצפע המצוי הן "הכשות יבשות", כלומר הצפע אינו מזריק במהלכן כל ארס. "בהכשות רטובות", בהן מועבר ארס, הצפע המצוי יזריק בממוצע בין 10%-45% מכמות בלוטת הארס שלו. הרכב הארס של הצפע המצוי ועוצמתו משתנה גם כתלות באזור מחייתו הגאוגרפי, ובשל כך נסיוב שהפקתו מבוססת על ארס צפע מצוי שנלכד בצפון הארץ לא יתאים בהכרח לטיפול בהכשת צפע מדרום הארץ, מ-ירדן ו/או מ-לבנון, לכן במחלבת הנחשים בישראל ישנם קרוב ל-100 צפעים מצויים שנלכדו מכל האזורים בישראל, ומהם חולבים את הארס ומכינים נסיוב שנוגדניו יתאימו לכל אזור בישראל. בשל המשתנים הרבים, קשה לצפות ולהשוות במדויק את מידת הנזק הסופי כתוצאה מהכשה של נחש ארסי זה או אחר, ואפילו נחשים מאותו מין. אף שהצפע המצוי אינו הארסי ביותר, כמות הארס שלו היא הגדולה ביותר מבין נחשי הארץ באופן ניכר, והיא עשויה להגיע ל-1.15 גרם.
שני המפגשים האקראיים שלי עם נחשי צפע ב- קיץ 1961 ו-בחורף 1962 בהיותי רפתן בקיבוץ אפיקים בעמק הירדן.
בקיץ 1961 הייתי בדרכי ממכון החליבה שלנו בקיבוץ אפיקים למבנה הסככה הרחוקה כדי להביא קבוצת פרות נוספת לחליבת לילה. הכרתי היטב את כל הפרות ושמותיהן ללא יוצא מהכלל על פי פרצופם וגופם. בעודי מתקרב לסככה ראיתי מראה שלא ראיתיו מאז נכנסתי לעבוד ברפת ההיא של קיבוץ אפיקים בהובלתו של רודיק לווין ז"ל, לאחר שחרורי מהשירות הצבאי הקרבי בחטיבת "גולני" ב- 1959. הפרה השקטה ביותר בעדר הפרות שלנו, שמה היה "מַרוֹקָה", משתוללת באי שקט מופגן בריצה אנה ואנה בחצר הסככה כשזנבה מופשל. היה מדובר בחזיון לא שגרתי. נדרכתי בשל התנהגותה הרגשנית היוצאת דופן של מרוקה הפרה השקטה והרגועה מאוד בדרך כלל. הבנתי שמשהו לא רגיל קורה ומתרחש בסככה המוארת באור חשמל קלוש. ואז הבחנתי שב-אֵבוּס הארוך של הפרות בסככה זוחל לו נחש צפע ענק. למרות שהייתי יחף לקחתי לידיי את מוט הברזל הארוך המעוקל שהיה בסככה (לצורך הורדת חבילות חציר מהמדפים התלויים בסככה) ורצתי אל נחש הצפע כדי ליצור מגע ולהרוג אותו. נחש הצפע הדרוך והרגיש לצעדי אדם הבין כי נחשף ואז זחל מהאבוס אל אחת מחבילות החציר הפרוסות במרכז הסככה ולכל אורכה וההסתתר והתחבא מאחוריה. ידעתי היכן הוא מיקומו המדויק של הנחש וידעתי כי אני מוגן מהנחש למרות שאנוכי יחף וחשוף בגלל המרחק המפריד בינינו (משהו כמו 2 מטרים) ובשל מוט הברזל המעוקל שהחזקתי בידיי. בעזרת מוט הברזל המעוקל משכתי את חבילת החציר מאחוריה הסתתר נחש הצפע. הנחש נחשף התרומם על זנבו והכיש את מוט הברזל. בתנופה אחת של המוט פגעתי בראשו והרגתי אותו. חליבת הלילה נמשכה כרגיל. בחורף 1962 העמסנו חברי צוּרִי גלסמן (חבר קיבוץ אפיקים עד היום, בן גילי, גם הוא אוטוטו בן 84) חבילות חציר על פלטפורמה מאחד המתבנים שהקיפו את רפת הקיבוץ. כשהרמתי את אחת מחבילות החציר נגלה לפני נחש צפע עצום מקופל בתוך עצמו רדום ומתגונן מפני החורף הקר. נחש הצפע התעורר וניסה להכיש אותי אולם מפני שמדובר בזוחל בעל דם קר, תנועת ההכשה שלו הייתה איטית מאוד ב- Slow motion ובלתי יעילה. הרגתי אותו בקלשון שהחזקתי בידיי.
פרת החלב "מרוקה".
התמונה שלי עם אחד מגדולי שחקני הכדורגל בכל הזמנים הברזילאי פֶּלֶה ב- 1986 איננה חשובה יותר מהצילום עם הפרה מַרוֹקָה בקיבוץ אפיקים ב- 1961 (זה היה שמה, "מַרוֹקָה"). הפרה השקטה והמנומסת הזאת הניבה מידי עונת חליבה כמות של 14 / 13 טוֹן (14000 / 13000 ק"ג) של חלב. היה מדובר בפרה מדהימה וברפת מדהימה, יעילה, מתוכננת היטב, ורנטבילית בראשותו של חקלאי ורפתן חרוץ ומוכשר בשם רוּדִיק לווין של קיבוץ אפיקים בעמק הירדן. היה מדובר ב-פרת חלב שהייתה פֶּלֶא ו-תעשיית חָלָב פרטית בפני עצמה, ואשר הניבה כל שנה כמויות פנטסטיות של חלב. מַרוֹקָה הייתה בלתי נשכחת עבורי.
טקסט תמונה : חורף 1961. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 61 שנים. אנוכי רפתן צעיר ברפת של קיבוץ אפיקים (בעמק הירדן) עם שיאנית החלב הפרה השקטה מרוקה שהניבה יותר מ- 13 טון (13000 ליטר) חלב מידי שנה. מדהים (!). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : קיץ 1986. כעבור 25 שנה. אנוכי כמנהל, מנווט, ועורך ראשי של שידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית ב- IBC במרכז השידורים הבינלאומי במכסיקו סיטי ה- (International Broadcasting Center) עם גדול שחקני תבל בכדורגל בכל הזמנים – הברזילי אדסון אראנטז דו נאסימנטו המוכר בכינויו "פֶּלֶה" (התמונה באדיבות TVGLOBO צולמה ב- IBC בעת המבצע המורכב, הממושך, המרוחק מגבולות המדינה, והמסובך טכנולוגית ולוגיסטית של הפקת שידורי הטלוויזיה הישירים של מונדיאל מכסיקו 1986 ע"י חטיבת הספורט בראשותי בטלוויזיה הישראלית הציבורית. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הערה שלי : הרפתות, דירי הכבשים, ואורוות הסוסים בקיבוצים ובמושבים רוויים בעכברים וחולדות. בעקבותיהם מגיעים נחשי הצפע שמשמשים לנחשים הארסיים האלה מזון. נחש הצפע איננו תוקף בני אדם. הוא מתגונן מפני האדם ומפרש את נוכחותו ותנועתו לידו כאויב שלו.
שנת 1954.
השנה ההיא לפני 68 שנים הייתה רוויה במקרי הכשה רבים של נחשי צפע יוצאי דופן בכמותם, גם בגלל "המלחמה" שהכריזו החקלאים בקיבוצים, בכפרים, ובמושבים בימים ההם על ה-נמיות שטורפות תרנגולות בלולים שלהם. ה-נמייה היא אויב מר של נחש הצפע. בקרב ביניהם ה-נמייה תהרוג בסופה של ההתמודדות את הנחש. אף על פי שמרכיבי הדם של ה- נמייה מגנים עליה באופן טבעי מארס הנחש, הנמייה תיזהר ותעשה כל מאמץ להימנע מהכשה (שלא תזיק לה). בסופה של ההתמודדות היא תנצח כל נחש צפע. באותו הרגע שהמאזן בטבע הופר ו-נמיות רבות טורפי תרנגולות חוסלו ב- 1954 בידי האדם במדינת ישראל בעת ההיא, מספרם וכמותם של נחשי הצפע בארץ גדלו.
רמי נחושתן ז"ל בן קיבוץ אשדות יעקב מאוחד בן גילי היה חבר שלי. הכרנו בתחרויות ספורט שנערכו בעמק הירדן תחת שרביטו של המורה להתעמלות, ספורט, וחינוך גופני שמריהו נאבל ז"ל חבר קיבוץ אפיקים ודמות רבת מוניטין בתחום בעמק הירדן. רמי נחושתן בן 17 נשלח בחופש הגדול בשנת 1954 ע"י קיבוצו לסייע לקיבוץ יראון בגליל העליון. הוא הוכש שם ע"י נחש צפע. הוא הגיע לביה"ח הסקוטי בטבריה באיחור זמן עצום, משהו בסביבות 6 – 5 שעות לאחר ההכשה וגם לאחר תנועה. הארס התפשט במהירות בכל גופו. גם אז בימים ההם טרם הומצאה עדיין תרופת הנסיוב נגד ארס הצפע. ארס נחש הצפע הכריע אותו. רמי נחושתן ז"ל בנם של מאיר ורעיה נחושתן חברי קיבוץ אשדות יעקב מאוחד מת בהכרה מלאה בביה"ח הסקוטי בטבריה בידיו של אבא שלו. הוא נקבר בקיבוצו אשדות יעקב (מאוחד) בעמק הירדן.
סיכום קצר.
על משרד החינוך של מדינת ישראל מוטלת החובה להזהיר בימים אלה ולעת הופעתו של הקיץ החם את התלמידים באמצעות המורים והמורות בכל בתי הספר ברחבי המדינה מפני סכנת ההכשה של נחש הצפע. וגם: כיצד להתנהג לאחר ההכשה באם התלמיד ו/או התלמידה הוכשו. הכשת נחש צפע איננה בבחינת גזר דין מוות. מטרת הפוסט הזה מס' 1083 שנחקר ונכתב על ידי איננו נועד להבהיל ו/או לטעת פחד, אלא תפקידו להסביר את הסכנות במפגש אנושי עם נחש הצפע (!).
פוסט מס' 1083. הועלה לאוויר ביום שישי – 20 במאי 2022. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
תגובות
פוסט מס' 1083. הקיץ החַם הקָרֵב במהירות והמְאָגֵף אותנו לעת הזאת בחודשים הקרובים מעורר וממריץ את פעילותם של נחשי הצפע בעלי דם קר ו-הארסיים מאוד והמסוכנים ביותר בארץ ישראל. הכשת צפע עלולה להביא למותו של כל אדם נפגע הכשה ארסית בין אם מדובר בהכשת ילדים וילדות, ו/או נערים ונערות, ו/או מבוגרים ומבוגרות. על ההורים מוטלת החובה להזהיר, להדריך, ולהגן על ילדיהם מפני סכנת נחשי הצפע הפעילים ומסוכנים עד למאוד בתקופות האביב + הקיץ החם + הסתיו באמצעות הסברה מדעית כמו גם על המורים והמחנכים במדינת ישראל שנדרשים להעלות את הנושא החשוב לדיון והדרכת תלמידיהם במסגרת הלימודים בבתי הספר שלנו. פוסט מס' 1083. הועלה לאוויר ביום שישי – 20 במאי 2022. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי. — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>