פוסט מס' 1106. לפני כל דבר אחר : אנוכי מתרומם מכיסא המכתבה שלי בחדר עבודתי, מתרחק מהמחשב שלי, עומד דום ומצדיע לצה"ל בראשות הרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי ולממשלת ישראל בראשות ראש הממשלה יאיר לפיד ולצידו שר הביטחון רב אלוף במיל. בני גנץ וכל שריו האחרים ב-ממשלת ישראל שהחליטו אתמול (יום שישי – 5 באוגוסט 2022) להגן בכוח הזרוע על יישובי עוטף עזה ועל כלל אזרחי ישראל מפני המרצחים ארגוני הטרור הג'יהאד האיסלמי והחמאס המשתכנים להם לבטח ברצועת עזה. תבורך ממשלת ישראל ויבורכו צה"ל וחייליו האמיצים על כל חיילותיו ב-יבשה, ב-אוויר, וב-ים וכל כוחות הביטחון ואנשי השב"כ העומדים על המשמר לרבות משטרת ישראל וחיילי משמר הגבול. כל אזרחי ישראל מתבוננים בכם בהערצה גדולה. תבורכו כולכם ותשמרו גם על עצמכם לא רק עלינו. סיקור ישיר של תחרויות אולימפיאדת סיאול 1988 ע"י חטיבת הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית מהשטח. האָצָן הקנדי בן ג'ונסון משתמש בסמי מרץ אסורים ברשות וביודעין של מאמנו האישי צ'ארלי פראנסיס וזוכה במדליית הזהב בריצה ל- 100 מ'. הוא נתפש ע"י מעבדות ה-IAAF. בן ג'ונסון ומאמנו צ'ארלי פראנסיס מסולקים ומודחים מייד ע"י IOC ממשחקי סיאול 1988. פוסט מס' 1106. הועלה לאוויר בשבת-6 באוגוסט 2022. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
פוסט מס' 1106. הועלה לאוויר בשעות הערב של שבת – 6 באוגוסט 2022. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
לפני כל דבר אחר : אנוכי מתרומם מכיסא המכתבה שלי בחדר עבודתי, מתרחק מהמחשב שלי, עומד דוֹם ומצדיע לצה"ל בראשות הרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי ולממשלת ישראל בראשות ראש הממשלה יאיר לפיד ולצידו שר הביטחון (רב אלוף במיל.) בני גנץ וכל שַרָיו האחרים ב-ממשלת ישראל שהחליטו אתמול (יום שישי – 5 באוגוסט 2022) להגן בכוח הזרוע על יישובי עוטף עזה ועל כלל אזרחי ישראל מפני המרצחים ארגוני הטרור הג'יהאד האיסלמי והחמאס המשתכנים להם לבטח ברצועת עזה. תבורך ממשלת ישראל ויבורכו צה"ל וחייליו האמיצים על כל חֵיילותיו וזרועותיו ב-יבשה, ב-אוויר, וב-ים וכל כוחות הביטחון ואנשי השב"כ העומדים על המשמר לרבות משטרת ישראל וחיילי משמר הגבול. כל אזרחי ישראל מתבוננים בכם בהערצה גדולה וגם בדאגה. תבורכו כולכם ותשמרו גם על עצמכם לא רק עלינו.
פוסט מס' 1106. סיקור ישיר של תחרויות אולימפיאדת סיאול 1988 ע"י חטיבת הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית מהשטח. האָצָן הקנדי בן ג'ונסון בן 26 ו-8 חודשים באולימפיאדת סיאול 88') משתמש בסמי מרץ אסורים ברשות וביודעין של מאמנו האישי צ'ארלי פראנסיס וזוכה באותה אולימפיאדת סיאול 1988 ההיא במדליית הזהב בריצה ל-100 מ'. האתלט הרמאי נתפש ע"י מעבדות ה-IAAF בסיאול 88' שבדקו מייד בתום הריצה את הרכב השתן שלו, והפשע הספורטיבי המנובז נגלה ונחשף לעיני כל העולם. בן ג'ונסון ומאמנו האישי צ'ארלי פראנסיס נפסלים, מסולקים, ומודחים מייד ע"י IOC ממשחקי סיאול 1988. מדליית הזהב נשללת מבן ג'ונסון המסומם ומועברת לאָצָן האמריקני קארל לואיס שדורג באותה ריצת הגמר ההיא במקום השני וזכה במדליית הכסף. פוסט מס' 1106. הועלה לאוויר בשבת-6 באוגוסט 2022. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
פוסט מס' 1106.
הערה 1 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים . חל איסור מפורש להעתיק את הטקסטים והתמונות ואף לא לאגור אותם במאגרי מידע שונים לשימוש מכוון ו/או מזדמן מאוחר יותר .
הערה 2 : הבלוג איננו מופק , נכתב , ונערך למען מטרות רווח כספי , ו/או למען רווח מסחרי ו/או לצורכי פרסום אישי .
הערה 3 : פרסום התמונות הרבות בבלוג נשען על השגת אישורים מתאימים מהגורמים הרלוואנטיים והענקת קרדיט ואשראי מקובלים לבעלי התמונות. אולם יחד עם זה אני מבקש לציין כי חרף המחקר והכתיבה בני שנים ארוכות המרכיבים את כתיבת הבלוג (מודגש כאן כי הבלוג איננו נכתב למען מטרות רווח כספי ו/או לטובת רווח מסחרי) ייתכן ונעשו שגיאות ו/או טעויות באיתור וזיהוי בעלי התמונות. אני מודה מראש לכל בעל זכויות של תמונה כזאת ו/או אחרת המתפרסמת בבלוג, באם ייאות ויפנה אלי, כדי לתקן ולעדכן אותי בנוגע לתמונות שהוא חושב שהן דורשות תיקון והכנסת פרטים רלוואנטיים חדשים .
——————————————————————————————————–
פוסט חדש מס' 1106 : הועלה לאוויר בשבת – 6 אוגוסט 2022. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
——————————————————————————————————–
פוסט מס' 1106. הצצה לסבך הניהול של חטיבת הספורט ההיא על ידי ובהובלתי בטלוויזיה הישראלית הציבורית-ערוץ 1 לפני 34 שנים בעשור ה-80 של המאה שעברה, בעת השידורים הישירים שלנו מסיאול בירת דרום קוריאה את אירועי המשחקים האולימפיים של סיאול 1988. פוסט מס' 1106. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי. הועלה לאוויר בשבת – 6 באוגוסט 2022.
טקסט תמונה : 2003 – 2002. אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 26 בספטמבר 1988. אולימפיאדת סיאול 1988. משרד ההפקה והתקשורת שלנו ב- IBC (ראשי תיבות של International Brodcasting Center) בסיאול בירת דרום קוריאה. הימים ההם – הזמן ההוא שחלף לפני 34 שנים. הצוות שלי ואנוכי חוגגים למנכ"ל רשות השידור אורי פורת (שני מימין) את יום הולדתו ה- 53 במשרד ההפקה והשידורים שלנו בסיאול 88'. הוא היה מנכ"ל רשות שידור אָהוּב. זיהוי הנוכחים בתמונה מימין לשמאל : נסים מזרחי ז"ל, אורי פורת ז"ל, אנוכי, ומפקח הקול והתקשורת המצוין ו-רב התושייה סעדיה קאראוואני. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פוסט מס' 1106. הצצה לסבך הניהול של חטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 בעשור ה- 80 של המאה שעברה. אולימפיאדת סיאול 1988. פוסט מס' 1106. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי. הועלה לאוויר בשבת – 6 באוגוסט 2022.
הידע ,הניסיון, והמוניטין הטלוויזיוניים שלי סייעו לי לשכנע את מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ואת סמנכ"ל הכספים שלו יוחנן צנגן בנחיצות מיסוד מבצע השידורים הישירים של אליפות העולם ה- 2 בא"ק שעמדה להיערך באצטדיון האולימפי ברומא בסופו של חודש אוגוסט וראשית חודש ספטמבר של שנת 1987. במידה מסוימת רומא 1987 שימשה מקרה – מבחן לקראת ומודל התכוננות לקראת מבצע השידורים של אולימפיאדת סיאול 1988 הממשמשת ובאה. לאחר ששכנעתי את אורי פורת ואת יוחנן צנגן ומכיוון שמנהל החדשות יאיר שטרן ניצב לצדי כמעט באופן אוטומטי, לא היה לי כל קושי לשכנע גם את מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית מר חיים יבין בחשיבות מבצע השידורים הישירים של רומא 1987. נדבך ועוד צעד אחד גדול לעבר כיסוי ושידורים ישירים שלנו את אירועי אולימפיאדת סיאול 1988.
התכנון, ההפקה, והשידורים הישירים של אליפות העולם ה- 2 בא"ק שנערכה במשך עשרה ימים ברומא בסופו של חודש אוגוסט 1987 וראשית ספטמבר 1987 הייתה עבורי ועבור הטלוויזיה הישראלית הציבורית מעין מבחן בגרות טלוויזיוני לקראת שידורי אולימפיאדת סיאול 1988. נשיא IAAF האיטלקי רב המוניטין ובעל היוזמה ד"ר פרימו נביולו (Dr. Primo Nebiolo) הצליח לייצר ולהפיק אירוע ספורט בינלאומי מרשים ביותר. ברור שכמי שמנווט את שידורי הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית שמתי עליו עין. שכנעתי ללא מאמץ רב את מנכ"ל רשות השידור אורי פורת, את סמנכ"ל הכספים שלו יוחנן צנגן ואת מנהל הטלוויזיה חיים יבין לשבץ את השידורים הישירים (נמשכו עשרה ימים באצטדיון האולימפי ברומא) בלוח השידורים של הטלוויזיה. מבצע רומא 1987 דמה לתכנון והפקת אליפות העולם ה- 1 בא"ק בהלסינקי 1983 על ידי – ששימשה אף היא בשעתו כ- טֶסְט טלוויזיוני חשוב לקראת שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. ב- 1983 היה יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד מנכ"ל רשות השידור. הוא העניק לי תמיכה מלאה בשלבי התכנון וההפקה ובזמן השידורים הישירים עצמם, ולא התמהמה להביע את דעתו על מבצע שידורי הלסינקי 1983 בתומם. זה היה לפני שלושים שנה ב- 25 באוגוסט 1983.
טקסט מסמך : 25 באוגוסט 1983. זהו מכתב הערכה שכתב לי מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד בתום מבצע השידורים הישירים שלנו את אליפות העולם ה- 1 בא"ק – הלסינקי 1983. ל-צל"ש המנומק הנ"ל של יוסף "טומי" לפיד הייתה חשיבות היסטורית ותקדימית, מפני שהעניק הערכה ונתן גושפנקה ברמה של מנכ"ל רשות שידור (לרבות אישורים והשקעה טכנולוגית וכלכלית במרכיבים של מבצע השידורים הישיר ההוא), ותמך במאמץ של שידורים ישירים של אליפות העולם הראשונה ההיא ב-א"ק ב- 1983 שלנו מהשטח (אירוע ספורט בינלאומי ממושך בן 10 ימים ברמה גבוהה ובעל עניין ציבורי כלל עולמי) מעמדת שידור שלו באצטדיון ה-א"ק בהלסינקי למען הצופים בישראל בטלוויזיה הציבורית. מבצע השידורים הנ"ל הזה של הלסינקי 1983 צלח ב- % 100 והיווה גם תוספת ניסיון ומבחן כוחות טלוויזיוני מוצלח מאוד מהיבטים שונים של התעשייה המורכבת הזאת לקראת ההתמודדות שלי ושלנו עם משימת השידור הבינלאומית הגדולה הבאה והרחוקה שנכונה לנו והיא כיסוי ושידורים ישירים של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 שעמדה להיערך בתאריכים שבין 28 ליולי 1984 ל- 12 באוגוסט 1984. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הערה : מנכ"ל רשות השידור דאז יוסף "טומי" לפיד ז"ל (בחמש השנים של 1984 – 1979) חלם בסתר ליבו להארכת מינויו בתפקיד הרם לתקופת קדנציה שנייה עד 1989, אולם ראש הממשלה דאז יצחק שמיר בחר למנות ב- 1 באפריל 1984 לתפקיד מנכ"ל רשות השידור את אורי פורת ז"ל במקומו של יוסף "טומי" לפיד. אורי פורת היה מנכ"ל רשות שידור אָהוּב.
ובכן, אליפות העולם ה- 2 בא"ק ברומא 1987 הייתה מבחן עליון של יכולת וכישרון טלוויזיוני לא רק עבורי כמנהל חטיבת הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית כמי שניצב מאחורי מצלמות הטלוויזיה, אלא גם עבור האתלטים הבכירים בעולם שניצבו לפניהן. אליפות העולם ה- 2 בא"ק ברומא 1987 עוררה עניין טלוויזיוני מדהים בכל רחבי העולם וכמובן בראש וראשונה בכל רשתות הטלוויזיה השייכות ל- EBU איגוד השידור האירופי והטלוויזיה הישראלית הציבורית בתוכן (!). האיטלקי ד"ר פְּרִימוֹ נֶבְּיוֹלוֹ הפך את אליפויות העולם ב-א"ק לעסק כלכלי. רשתות הטלוויזיה בעולם וגם אנחנו בטלוויזיה הישראלית הציבורית שיחרנו לפתחו והיינו נכונים לשלם לו ממון רב עבור זכויות השידורים. אליפות העולם ה- 1 בא"ק בהלסינקי 1983 הייתה שיא ספורטיבי וטלוויזיוני, אולם אליפות העולם ה- 2 ב-א"ק של רומא 1987 עמדה להאפיל עליה. עולם הטלוויזיה כולו ששילם ממון רב ל- IAAF ונשא עכשיו עיניו למאבק הפסגה בין שני האצנים הבכירים בעולם האמריקני קארל לואיס (זכה בארבע מדליות זהב באולימפיאדת לוס אנג'לס 1984) והקנדי בן ג'ונסון שקרא תיגר עליו. היריבות על הבכורה העולמית בין שניהם משכה אל מסכי הטלוויזיה בארץ ובעולם 1.000000000 (מיליארד) צופים ריצת הגמר היוקרתית והמסקרנת הזאת ל- 100 מ' באליפות העולם ה- 2 בא"ק של רומא 1987 נקבעה ליום ראשון – 30 באוגוסט 1987 בשעה 19.40, "מעשה שטן" דווקא בעיצומה של מהדורת החדשות בשפה הערבית בניצוחו של יוסף בר-אל ז"ל, בטלוויזיה הישראלית הציבורית.
טקסט מסמך : גרף עליית מחירי זכויות השידורים המצביע כמה שילם ה- EBU (בדולרים) ל- IAAF מאז אליפות העולם ה- 1 בא"ק שנערכה בהלסינקי בקיץ 1983 . כעבור תריסר שנים מאז הלסינקי 83' ניאות ה- EBU לשלם ל- IAAF תמורת חוזה ארוך טווח בן שֵש שנים 2001 – 1996 , סכום פנטסטי של 135000000 (מאה שלושים וחמישה מיליון) דולר. ה-א"ק הבינלאומית הווירטואוזית והיפהפייה כבשה לעצמה נתח גדול על מרקע הטלוויזיה הבינלאומי. אין דבר פוטוגני יותר, טלוויזיוני יותר, ואירוע ספורט מלבב שמצטלם טוב יותר מא"ק במיטבה. לא בכדי מכנים אותה "מלכת הספורט". (המסמך באדיבות EBU. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
בֶּן ג'וֹנְסוֹן נולד בעיר פַאלמות' (Falmouth) בג'מייקה ב- 30 בדצמבר 1961. בגיל 14 עקר עם אימו ואחיו לעיר טורונטו בקנדה. כבר בגיל 15 התגלה כאָצָן בעל פוטנציאל נדיר. מאמנו של בֶּן ג'וֹנְסוֹן היה צָ'ארְלִי פְרָאנְסִיס (Charlie Francis). צָ'ארְלִי פְרָאְנְסִיס היה מאמן א"ק מוכשר אך שנוי במחלוקת והאיש שהפך את בֶּן ג'וֹנְסוֹן בסיוע סטרואידים לאָצָן המהיר בתבל. צָ'ארְלִי פְרָאנְסִיס נולד בקנדה ב- 1948 (מת ב- 2010) . הוא היה בעצמו אָּצָן בעל פוטנציאל שנטל חלק באולימפיאדת מינכן 1972. זמנו המהיר ביותר בריצת 100 מ'עמד על 10.1 ש'. לאחר מכן הפך למאמן. הוא היה משוכנע והאמין בכֵנוּת שכל צמרת הספורטאים בעולם בענפי ה- א"ק, שחייה, הרמת משקולות, והיאבקות נגועים בסמים ומשתמשים בהם בקביעות ובצורה שיטתית לצורך שיפור הישגיהם. צָ'ארְלִי פְרָאנְסִיס העריך כי בלעדיהם לא ניתן להעפיל לפסגת היכולת העולמית בספורט. הוא הגיע למסקנה כי ללא שימוש בסמים אי אפשר לקבוע שיאי עולם ולזכות במדליות זהב. המוניטין והכסף הגדול ממתינים לאלופים האולימפיים. אז גם הִתווה את מדיניות השימוש בסמים והגה את הסלוגן המפורסם שלו אותו אמר לבן ג'ונסון בסודי סודות : "רָמֵה אוֹ שתַפְסִיד" (Cheat or lose). בֵּן ג'וֹנְסוֹן קיבל את הגרסה של צָ'ארְלִי פְרָאנְסיס, אִימֵץ אותה אל ליבו ,והחל ליטול סמים באופן קבוע ובצורה שיטתית אותם סיפק לו מאמנו . הדבר נעשה בפִיקוח ובקרה רפואית [1] .
בתום אולימפיאדת לוס אנג'לס 84' החל בֵּן ג'וֹנְסוֹן להרוויח כסף תמורת השתתפותו בתחרויות הא"ק שנערכו ברחבי תבל. השם והמוניטין שלו מכרו כרטיסים. עד 1985 הפסיד שבע פעמים רצופות לקארל לואיס. ב- 1986 ניצח אותו לראשונה די בקלות במשחקי "הרצון הטוב" (Good Will Games) שנערכו במוסקבה בחסות המיליארדר האמריקני טד טרנר (Ted Turner) איש אטלנטה ונשיא רשת הטלוויזיה CNN. בֵּן ג'וֹנְסוֹן קבע ב- 1986 על מסלולי הא"ק של מוסקבה תוצאה של 9.95 ש'. במקום השני סיים האצן הניגרי צִ'ידִי אִימוֹ (Chidi Emoh) בזמן 10.04 ש'. קָארְל לוּאִיס היה רק שלישי בתוצאה בינונית עבורו, 10.06 ש'. בֵּן ג'וֹנְסוֹן קרא תיגר על עליונותו הנצחית של קָארְל לוּאִיס וצלח. הוא הוכיח שקָארְל לוּאִיס פגיע.
טקסט תמונה : קיץ 1986. מוסקבה. זהו תיעוד של תחרויות ה-א"ק ב-משחקי "הרצון הטוב" (GOOD WILL GAMES) ה-נערכים בבירת ברה"מ מוסקבה ובחסות ומימון של המיליארדר האמריקני טד טרנר מאטלנטה הנשיא דאז של רשת הטלוויזיה CNN. זהו סיום ריצת הגמר ל-100 מ' גברים. הקנדי בן ג'ונסון (ראשון מימין – מס' 467) מביס לראשונה את האָצָן האמריקני קארל לואיס וקובע תוצאה של 9.95 ש'. קארל לואיס (שני משמאל – מס' 378) הופך לפגיע ומסיים שלישי בזמן 10.06 ש'. הניגרי צ'ידי אימו (ראשון משמאל – מס' 481) זוכה במקום השני בתוצאה 10.04 ש'. שני מימין הוא האמריקני לי מקראה (מס' 363) שדורג רביעי בזמן 10.12 ש'. (באדיבות Turner Broadcasting System 1986. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
שיא המאבק בין שני האָצָנִים המהירים בעולם בטרם אולימפיאדת סיאול 1988 עתיד היה להתרחש באליפות העולם ה- 2 בא"ק שנערכה ברומא בקיץ 1987. קָארְל לוּאִיס נוצח כבר פעם אחת ע"י בֵּן ג'וֹנְסוֹן. היה ברור שבֵּן ג'וֹנְסוֹן כבר ניצב קרוב מאוד אליו. הכוחות היו פחות או יותר שווים. ריצת הגמר ל- 100 מ' תוכננה להיערך ע"י הוועדה המארגנת האיטלקית FIDAL ביום ראשון ההוא של 30 ב-אוגוסט 1987 בזמן צפייה ראשי באירופה ובישראל, ב- 19.40 (שֶבַע בעֶרֶב), בדיוק בעיצומן של שידור מהדורת החדשות בשפה הערבית של יוסף בר-אל [2]. שני הסלבריטאים העולמיים בֵּן ג'וֹנְסוֹן וקָארְל לוּאִיס העפילו כצפוי לריצת הגמר שהפכה למוקד סקרנות בינלאומית חסרת תקדים. שהיתי ברומא 1987 באותם הימים בתפקידי כעורך ומפיק ראשי של שידורי הספורט ואני זוכר היטב את המתח העצום ששרר שם לפני ההתמודדות . הטלוויזיה האיטלקית הממלכתית RAI ששימשה כ- Host broadcaster של האירוע הכינה 150 עמדות שידור באצטדיון האולימפי ברומא עבור רשתות הטלוויזיה והרדיו רחבי תבל. מיליארד צופים ברחבי תבל עמדו לצפות במאבק קָארְל לוּאִיס – בֵּן ג'וֹנְסוֹן. לא הייתה אפילו רשת שידור אחת ש-העזה ש-לא לשָדֵר ישיר את ריצת הגמר ההיא ל-100 מ' בהשתתפות שני האצנים המהירים בתבל בעת ההיא. ישבתי בעמדת השידור באצטדיון האולימפי ברומא יחד עם השַדָּר נסים קיוויתי והפרשן ד"ר גלעד וויינגרטן והתבוננתי במשקפת שלנו בשני ענקי הריצה האלה הפושטים את מדי האימון שלהם ליד קו הזינוק.
טקסט תמונה : אוגוסט – ספטמבר 1987. אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא איטליה 87'. אנוכי בעמדת השידור של הטלוויזיה הישראלית הציבורית באִצטדיון האולימפי ברומא יחדיו עם השדר נסים קיוויתי (במרכז חובש כובע מצחייה לבן ומתבונן במשקפת) והפרשן ד"ר גלעד וויינגרטן. נוכחותי בשטח כעורך ומפיק ראשי של השידורים הייתה הכרחית בדרך להפקת שידורי אולימפיאדת סיאול 1988 כעבור שנה. הייתי בכל העולם. ביקרתי בכל חמש יבשות תבל, ביותר מ- 150 ערים בעולם, ואורח של למעלה מ- 100 רשתות טלוויזיה על פני הגלובוס. לא ראיתי דבר פרט למתקני ספורט וטלוויזיה ואת המיטה שלי בבתי המלון. (צילום RAI. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הפקת האירוע המרשים הגדול של רומא 1987 וכמות השידורים הגדולה הכתיבה לי לחבר פקודת מבצע מפורטת על פי תפעל הטלוויזיה הישראלית הציבורית בין התאריכים 29 באוגוסט 1987 ל- 6 בספטמבר 1987. צריך להבין כי פרויקט שידורים ישירים מורכב וממושך כזה שפועל משני מוקדים ברומא ובירושלים, מחייב היערכות טכנולוגית וכוח אדם מדויקת. נסים קיוויתי הופקד על ידי להיות השדר בעמדת השידור באצטדיון האולימפי ברומא. ד"ר גלעד וויינגרטן היה הפרשן. הוא שימש בעת ההיא שליח בשירות המדינה באוסטרליה. מנכ"ל רשות השידור אורי פורת (בניגוד ליוסף "טומי" לפיד) נענה לפנייתי לממן את הטסתו מאוסטרליה לאיטליה ואת שהייתו בתקופת השידורים הישירים שלנו את אירועי אליפות העולם ה- 2 ב-א"ק של רומא 1987. את עצמי הצבתי כרגיל בקו הקדמי של חזית השידורים. אמנון ברקאי נקבע על ידי לשמש עורך השידורים בירושלים ואורי לוי למגיש שלהם. לכולנו היה ברור שרומא 1987 משמשת במידה מסוימת מודל וחזרה גנרלית לקראת שידורי אולימפיאדת סיאול 1987. עם אישי טלוויזיה כמו נסים קיוויתי, אמנון ברקאי, ואורי לוי, ובימאי מנוסה באולפן בירושלים יואב פלג, ידעתי כי תוצאות הקרב אינן מוטלות בספק. הן יהיו לטובתנו בכל אספקט של ההפקה, העריכה, ובכלל מסכת השידורים הישירים.
טקסט מסמך : שער קדמי של פקודת המבצע שלי המפרטת את ההיערכות שלנו בעת השידורים הישירים של אליפות העולם ה- 2 בא"ק רומא 1987 בתאריכים המפורטים כלהלן, 6.9.1987 – 29.8.1987. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 18 באוגוסט 1987. הגשת פקודת המבצע של אליפות העולם ה- 2 ב-א"ק רומא 1987 למנכ"ל רשות השידור אורי פורת, סמנכ"ל הכספים יוחנן צנגן, מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית חיים יבין, ומנהל חטיבת החדשות בטלוויזיה הישראלית הציבורית יאיר שטרן. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : פקודת מבצע של אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987. 18 באוגוסט 1987. תוכן עניינים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : פקודת המבצע הטלוויזיונית שלנו הנוגעת לשידורים הישירים שלנו את אירועי אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987. 18 באוגוסט 1987. פנייה לפונקציות הראשיות בטלוויזיה וברשות השידור. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : פקודת מבצע של אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987. שבת – 29 באוגוסט 1987. יום התחרויות הראשון באצטדיון האולימפי ברומא. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : פקודת המבצע שלי שנכתבה לקראת השידורים הישירים שלנו מעמדת שידור באצטדיון האולימפי ברומא את עשרת ימי התחרויות של אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987. יום ראשון בשבוע – 30 באוגוסט 1987 היה יום התחרויות השני של אליפות העולם ה-2 ההיא ב-א"ק באצטדיון האולימפי ברומא. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : פקודת מבצע של אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987. שני – 31 באוגוסט 1987. יום התחרויות השלישי באצטדיון האולימפי ברומא. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : פקודת מבצע של אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987. יום שלישי – 1 בספטמבר 1987. יום התחרויות הרביעי באצטדיון האולימפי ברומא. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : פקודת מבצע של אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987. רביעי – 1 בספטמבר 1987. היום החמישי של האליפות הוא יום מנוחה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : פקודת מבצע של אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987. חמישי – 3 בספטמבר 1987. יום התחרויות השישי באצטדיון האולימפי ברומא. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : פקודת מבצע של אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987. שישי – 4 בספטמבר 1987. יום התחרויות השביעי באצטדיון האולימפי ברומא. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : פקודת מבצע של אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987. שבת – 5 בספטמבר 1987. יום התחרויות השמיני באצטדיון האולימפי ברומא. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : פקודת מבצע של שידורי אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987 ע"י אנשי חטיבת הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית לפני 35 שנים. הפקודה מפרטת את שידורי היום האחרון של האליפות, יום ראשון – 6 בספטמבר 1987. יום התחרויות התשיעי והאחרון באצטדיון האולימפי ברומא. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : פקודת מבצע של אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987. הוראות שידור וטכנולוגיה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : פקודת מבצע של אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987. תפוצת המסמך. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ההתמודדות המסקרנת בין שני האצנים קארל לואיס ובן ג'ונסון הכתיבה למנכ"ל רשות השידור אורי פורת את מדיניות השידור. המנכ"ל לא היסֵס לרגע וכפה על מנהל הטלוויזיה בשפה הערבית יוסף בר-אל הנחייה ברורה : שידור ישיר מלא של הריצה בתוך המהדורה שלוֹ. כך זה גם הופיע בעמוד השלישי בתאריך יום ראשון 30 באוגוסט 1987 של פקודת המבצע שחיברתי לקראת אותה אליפות העולם ה- 2 בא"ק של רומא 1987.
טקסט מסמך : 18 באוגוסט 1987. עמוד מס' 3 מתוך פקודת המבצע שחיברתי וכתבתי לקראת שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית את כל אירועי אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 1987. מנכ"ל רשות השידור כפה את דעתו על מנהל הטלוויזיה בשפה הערבית יוסף בר-אל. "יואש אלרואי אל תדאג אני שומר עליך כאן בירושלים", אמר לי מנכ"ל רשות השידור בשיחת הטלפון בינינו באותו היום ההוא של 30 באוגוסט 1987. ריצת הגמר ל- 100 מ' באליפות העולם ה- 2 ב-א"ק שודרה ישיר בכל רחבי תבל ו-שודרה גם ישיר בטלוויזיה הישראלית הציבורית (!). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
בשעה שבֵּן ג'וֹנְסוֹן "נכנס" למתקן הזינוק שלו ומצלמת הטלוויזיה של RAI הנציחה אותו ב- Close up אימתני על מסך הטלוויזיה, כמעט נעתקו מִילותיו של נסים קיוויתי. הוא שִידֵר נרגש ומלא תימהון , "…זהו בן ג'ונסון. הַר של שרירים. תסתכלו עליו…". המזניק ירה את יריית הזינוק וקרב הענקים החל. בֵּן ג'וֹנְסוֹן זינק טוב יותר ויצא מאדני הזינוק שלו כמו פגז הנורה מלועו של תותח. הזינוק שלו היה פנטסטי. תגובתו של קָארְל לוּאִיס הייתה איטית יותר. כעבור 9.83 שניות הסתיים הדו – קרב בשיא עולם חדש של בֵּן ג'וֹנְסוֹן. קָארְל לוּאִיס נותר מאחור והיה שני בפיגור של עשירית השנייה, הפרש של כ- מטר אחד. זמנו 9.93 ש'.
טקסט תמונה : 30 באוגוסט 1987. אליפות העולם ה- 2 בא"ק מתקיימת ברומא. זהו הזינוק הפנטסטי של בן ג'ונסון שנועל את נעלי adidas בריצת הגמר ל- 100 מ' לגברים. קארל לואיס פיגר אחריו מראשית הריצה ולא הצליח לסגור את הפער. (באדיבות הטלוויזיה האיטלקית הציבורית RAI. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 30 באוגוסט 1987. אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 87'. תיעוד של סיום ריצת ל- 100 מ' באליפות העולם ה-2 ב-א"ק של רומא 1987. בן ג'ונסון (מס' 145) לובש את המדים האדומים של קנדה ונועל את נעלי הריצה של "ADIDAS", מביס את קארל לואיס (משמאל במדים כחולים) בריצת 100 מ' באליפות העולם ה- 2 בא"ק שנערכה בסוף אוגוסט וראשית ספטמבר 1987 ברומא. בן ג'ונסון קבע בריצה הזאת שיא עולם מדהים 9.83 ש'. חברות ההנעלה וההלבשה הספורטיביות "התלבשו" עליו חיש מהר ושילמו לו מיליוני דולרים כדי שיפרסם את מוצריהן. (התמונה באדיבות הטלוויזיה האיטלקית הציבורית RAI. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : שנת 1987. רוברטו דניאלי (Roberto Danieli) נשיא חברת ההנעלה וההלבשה הספורטיבית האיטלקית "דיאדורה" (Diadora) חותם עם אלוף העולם בן ג'ונסון לאחר ניצחונו על קארל לואיס על הסכם כספי חסר תקדים המעניק לאצן הקנדי 3.5 מיליון דולר בשנה, כדי לשָוֵוק את מוצרי החברה. בן ג'ונסון חלק את רווחיו הכספיים כנושא פרסומות מסחריות עם מאמנו צ'ארלי פראנסיס, מי שהציב אותו אז בשנים ההן בפסגת ה-א"ק הבינלאומית (!). (באדיבות הטלוויזיה האיטלקית הציבורית RAI. ארכיון יואש אלרואי . כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 1988. מאמן הא"ק הקנדי צ'ארלי פראנסיס (כונה צ'ארלי הכימאי) מימין יחדיו עם חניכו האצן בן ג'ונסון. (באדיבות CBC קנדה. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 24 בספטמבר 1988. אולימפיאדת סיאול 1988. האצן הקנדי בן ג'ונסון נועל את נעלי חברת ההלבשה וההנעלה האיטלקית "DIADORA" בעת הזינוק לריצת הגמר ב- 100 מ' באולימפיאדת סיאול 1988. "הר של שרירים", כינה אותו נסים קיוויתי בטרם יריית הזינוק ההיא לפני 34 שנים. (הפקת SORTO. באדיבות הטלוויזיה הדרום קוריאנית KBS ו- IOC ).
קָארְל לוּאִיס היה מספיק נדיב וג'נטלמן כדי לגשת בתום התחרות אל בֶּן ג'וֹנְסוֹן ולברך אותו על ניצחונו אך גם מספיק מַרִיר כדי לרוץ למצלמות הטלוויזיה של RAI (וגם של NBC) ולומר להן ולמיקרופונים שלהן בריש גלי, טת הטקסט הזה כלהלן : "…באליפות העולם ברומא 1987 השתתפו כמה אתלטים זוכי מדליות זהב שהשתמשו בסַמִים. ריצת הגמר ל- 100 מ' באליפות העולם ברומא 1987 תיזכר הרבה שנים בשל יותר מסיבה אחת. אם הייתי משתמש בסַמִים כמו חלק מהאחרים הייתי מסוגל לרוץ 100 מ' בזמן של 9.80 ש'…" [3]. הוא קארל לואיס נזהר מלהזכיר במפורש את שמו של בֶּן ג'וֹנְסוֹן, אך לכולם היה ברור למי הוא מתכוון. צפיתי בתגובתו המרירה של קָארְל לוּאִיס המאוכזב במרכז שידורי הטלוויזיה של RAI ברומא. קָארְל לוּאִיס היה אתלט יפה תואר, בנוי לתלפיות גובהו 1.90 מ', דק גִזרה ובעל סגנון ריצה משולם. אדם מַרשים בעל כריזמה ורהוט דיבור. לא היה איש אחד בסביבה שלא האמין לדבריו. בֶּן ג'וֹנְסוֹן הפך לחשוד, אך מעבדות הבדיקה של השוודי ד"ר אַרְנֶה לוּנְגְקְוִויסְט יו"ר הוועדה הרפואית של IAAF, לא מצאה בשֶתֶּן שלו כל הוכחה לשימוש בסמים וניקתה אותו מכל חשד. המרדף המתמיד אחרי הסמים האסורים הפך את ד"ר ארנה לונגקוויסט בעל כורחו לאויב המר של אותם האתלטים נוטלי הסמים.
טקסט תמונה : 1983 . לפני שנות דור. זהו השוודי ד"ר ארנה לונגקוויסט (מימין) ב- 1983 יו"ר הוועדה הרפואית של IAAF. הוא הפך לאויבם המר של האתלטים והספורטאים המסוממים. (באדיבות הטלוויזיה הציבורית של פינלנד YLE. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
גם בֶּן ג'וֹנְסוֹן התראיין בלילה לטלוויזיה האיטלקית RAI אך היה ההפך הגמור מקָארְל לוּאִיס. הַר שרירים, רחוק מלהיות יפה תואר, גַס ולא אסתטי וגם כְבַד פֶּה. בֶּן ג'וֹנְסוֹן הגן על שמו הטוב והישגו המדהים וטען שהוא עכשיו אצן טוב יותר מקָארְל לוּאִיס. "…היה לי זינוק פנטסטי. אחרי 10 מטרים חשתי שאני מרחף באוויר. במחצית הדרך ידעתי שקארל לואיס כבר לא יוכל להשיג אותי…", אמר בן ג'ונסון למראיינו. וִיוו סִימְסוֹן (Vyv Simson) ואֶנְדְרִיוּ גֶ'נִינְגְס (Andrew Jennings) בספרם המפורסם רב המוניטין והמעניין (ואף מרתק) שיצא לאור ב- 1992, וכותרתו, "THE LORDS OF THE RINGS – power money and drugs in the modern Olympics", מספרים בספרם זה, שעיתונאים שהיו עֵדים ל-האשמותיו של קָארְל לוּאִיס שדנו בשימוש של כל מיני אצנים בסמים אסורים, העבירו את האינפורמציה הזאת לידיעתו של האיטלקי פְּרִימוֹ נֶבְּיוֹלוֹ אז נשיא ה- IAAF. פְּרִימוֹ נֶבְּיוֹלוֹ האזין בקשב והשיב להם ביבושת, כלהלן : "על קָארְל לוּאִיס להגיש דו"ח לפדרציה האמריקנית". שבועיים לאחר ש-בֶּן ג'וֹנְסוֹן קבע את שיאו המדהים 9.83 ש' בריצת 100 מ' באליפות העולם ה-2 בא"ק של רומא 87' הוא היה אורח כבוד של חוּאַן אָנְטוֹנְיוֹ סַאמָארָאנְש נשיא הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) במקום מושבו בעיר לוֹזַאן בשווייץ. ד"ר ארנה לונגקוויסט העניק ריהביליטציה מוחלטת לבן ג'ונסון, וכ-כזה היה אורח רצוי ב- IOC .
בספרם הסנסציוני, "THE LORDS OF THE RINGS", חושפים וִיוו סִימְסוֹן ואַנְדְרִיוּ גֶ'נִינְגְס את פרשת הסימום הנפשעת והמתוכננת של בֶּן ג'וֹנְסוֹן ע"י הצוות שלו ובראשו המאמן הראשי שלוֹ צָ'ארְלִי פְרָאנְסִיס. סימום הגוף ע"י נטילת סטרואידים בתחרויות הספורט אסור לחלוטין ומפורשות ע"י הוועד האולימפי הבינלאומי. הצוות שסימם את בֵּן ג'וֹנְסוֹן במשך שנים ארוכות נדרש לפיקוח רפואי קפדני ותכנון מדויק כדי שהמעבדות ומערכות הבדיקה הרפואיות של ה- IAAF המופעלות בתום התחרויות לא יחשפו את סוד הפשע ולא יגלו דבר. בֵּן ג'וֹנְסוֹן נטל סטרואידים גם לקראת אליפות העולם ה- 2 בא"ק שנערכה ברומא באוגוסט/ספטמבר 1987. כשבועיים ימים לפני התחרות הורה לו הצוות להפסיק להשתמש בחומר האסור. בשבועיים הקריטיים האלה הצליח גופו של בֵּן ג'וֹנְסוֹן להטמיע את שרידי הפשע האחרונים ודבר לא נתגלה בעת הבדיקה בשתן שלו לאחר שקבע את שיא העולם המדהים שלוֹ, 9.83 ש'. הוא הוכרז נקי.
לקראת סופה של 1987 גילה הצוות של בֶּן ג'וֹנְסוֹן תופעה מוזרה בגופו. לאחר שימוש אינטנסיבי בן כמה שנים של האָצָן בהורמוני סַמים, השָד השמאלי בחזהו טפח לממדים מבהילים כמו של אישה. אך התמונה המבעיתה הועלמה מעין הציבור. בעת ההכנות האולימפיות לקראת ריצת הגמר בשבת – 24 בספטמבר 1988 נפצע בֶּן ג'וֹנְסוֹן אך תוכנית הסימום לא הופסקה ונמשכה בכל עוצמתה. בסופו של חודש אוגוסט 1988 החל בן ג'ונסון את השלב האחרון בתוכנית הסימום בת השבועיים לקראת המטרה הסופית והקרב המכריע נגד קָארְל לוּאִיס : ריצת הגמר ל- 100 מ'שנקבעה לשבת – 24 בספטמבר 1988. בֶּן ג'וֹנְסוֹן השתתף בתחרות מבחן והכנה בטוקיו בה היה ידוע מראש כי לא תיערך בדיקת סמים ומשם המשיך בדרכו ל-סיאול בתקווה שגופו האימתני יעלים כל סימן של שימוש בסטרואידים האנאבוליים האסורים. הוא והצוות הרפואי שלו טעו בדיעבד [4] .
שנה חלפה מאז ההצלחה האדירה של בן ג'ונסון ברומא 1987. על קו ריצת הגמר האולימפית ל-100 מ' באולימפיאדת סיאול 1988 בתאריך ההוא של 24 בספטמבר 1988, ניצבו שמונה אצנים : שלושה אמריקנים קָארְל לוּאִיס, קָאלְוִוין סְמִית' ודֶנִיס מִיטְצֶ'ל, שני קנדים בֶּן ג'וֹנְסוֹן ודֶסַאיִי וִוילִיאַמְס, אנגלי אחד לִינְפוֹרְד קְרִיסְטִי, אצן ברזילי רוֹבְּסוֹן קָאֶטָאנוֹ דָה סִילְבָה, ואָצָן ג'מייקני רָיְימוֹנְד סְטְיוּאַרְט. בן ג'ונסון הוגרל לשביל השישי. קָארְל לוּאִיס רץ בשביל השלישי. חצצו ביניהם לינפורד קריסטי וקאלווין סמית'. המזניק הקוריאני ירה באקדחו וחזיון רומא 1987 שנה על עצמו. בֶּן ג'וֹנְסוֹן זינק נפלא. כמו נורה מלוע של תותח. צריך להתבונן בסרט ה- Video כדי להבין עד כמה השפיעו הסטרואידים האנאבוליים על יכולתו לתַּרְגֵם את כוחו העצום לתגובת זינוק ומהירותו הפנטסטית . לקארל לואיס לא היה כל סיכוי להשיג אותו . בֶּן ג'וֹנְסוֹן רכש יתרון גדול כבר בזינוק ושמר עליו עד הסיום. לאחר שחצה אותו נעצר השעון האלקטרוני על שיא עולם מדהים , 9.79 ש'. הוא הקדים את קארל לואיס בהפרש של יותר ממֶטֶר שלם .
טקסט תמונה : 24 בספטמבר 1988. אולימפיאדת סיאול 1988. ריצת הגמר ל- 100 מ' לגברים. בן ג'ונסון בנעלי הריצה של חברת "DIADORA" מוביל בבטחה במחצית הדרך. (הפקת SORTO. באדיבות KBS ו- IOC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
על סַף סיום הריצה הפנה בֶּן ג'וֹנְסוֹן את מבטו שמאלה. הוא חיפש את יריבו האמריקני אבל קָארְל לוּאִיס לא היה שם. ועכשיו, ממש כמו ברומא 1987 הניף את זרועו הימנית על קַו הגמר כשהוא זוקר את אצבעו, ומסמן למיליארד צופי טלוויזיה, אני הטוֹב בעולם. קָארְל לוּאִיס סיים בזמן של 9.92 ש'. כמו ג'נטלמן אמיתי שעט אל 'הַר השְרִירִים' מקנדה ובירך אותו על ניצחונו. כמה שעות מתום הריצה גילו מעבדות הרפואה שרידי סטרואידים בשתן של בֶּן ג'וֹנְסוֹן. האָצָן הקנדי נפסל מייד בגין שימוש בסמים והודח בבושת פנים מהמשחקים האולימפיים לנֶצַח . מדליות הזהב שהשיג ברומא 1987 וסיאול 1988 נלקחו ונשללוּ ממנו לעַד. שיאי העולם שלוֹ נמחקו לנצח מטבלאות השיאים.
השַדָּר נסים קיוויתי והפרשן המצוין שלו ד"ר גלעד וויינגרטן לא ידעו כי בֶּן ג'וֹנְסוֹן רווי סטרואידים. כשנורתה יריית הזינוק שידר נסים קיוויתי למיקרופון הטלוויזיה : "…ה- 100 מ' יוצא לדרך. לג'ונסון זינוק מצוין. קארל לואיס עכשיו בתנופה. אבל ג'ונסון עומד לנצח אני חושב. ג'ונסון, כן ! לואיס שני וקריסטי שלישי. וזהו שיא עולם מדהים, שיא עולם מדהים. 9.79 גבירותיי ורבותיי. לא ייאמן. פשוט לא ייאמן. הוא עשה זאת. בן ג'ונסון בילף את כולם, הוא בילף את כולם כל העונה…". נסים קיוויתי לא התכוון לפרשת הסמים. הוא התכוון לעובדה שבשתי ריצות ה- 100 מ' בשלב הראשון וברבע הגמר באולימפיאדת סיאול 1988, קבע בן ג'ונסון זמן של 10.14 ש' מול תוצאה 9.99 ש' של קארל לואיס. בשתי ריצות חצי גמר באולימפיאדת סיאול 1988 רצו השניים במקצים נפרדים. קָארְל לוּאִיס עבר את המרחק ב- 9.97 ש' ובֶּן ג'וֹנְסוֹן עשה זאת בזמן של 10.03 ש'. רבים חשבו שקארל לואיס הוא מועמד בטוח לזכייה במדליית הזהב אולם המציאות טפחה על פניהם. הם רק לא ידעו שבן ג'ונסון מכין הפתעה עולמית כשהוא מסומם. ועוד איך מסומם. כשהחלה SORTO להריץ את מערכת ההילוכים החוזרים האיטיים (Super Slow Motion) בתום ריצת הגמר ל-100 מ'הבנו כולנו את הכוח העצום העצור בשריריו של בֶּן ג'וֹנְסוֹן. הזינוק שלו היה פנטסטי על קו 50 המטרים הוא כבר הקדים את קארל לואיס בשני מטרים. ד"ר גלעד וויינגרטן לא יכול היה להסתיר את התפעלותו מגופו אדיר הממדים ונפוח שרירים של בֵּן ג'וֹנְסוֹן. למילים שבחר הייתה וויזואליה משלהן : "איזה זינוק של אדם בעל עוצמה אדירה הכול בא לו מהכתפיים והרגליים. הוא הרים המון משקולות. המון המון עבודה. לא רק כשרון יש פה. הכוח האדיר הזה שלוֹ הופך למהירות", אמר הפרשן הוותיק של הטלוויזיה הישראלית הציבורית מבלי שהוא מודע כלל לעובדה שבן ג'ונסון מסומם מסומם כבר מזה שנתיים ע"י הצוות המקצועי שלו. הוא אפילו לא העלה אפשרות כזאת בשידור הישיר ההוא, שמא בן ג'ונסון ה- "נפוח" אולי מסומם בסטרואידים אנאבוליים.
שתי דגימות שתן של בן ג'ונסון A ו- B נשלחו למעבדה האולימפית לביקורת ובדיקת סַמים . כדי לשמור על אובייקטיביות וסודיות מוחלטת לא ידעו הבודקים כי מדובר בשתן של בֶּן ג'וֹנְסוֹן . הבדיקה היא אנונימית ולכן האבחנה שלהם חסרת פניות . תוצאות שתי הבדיקות היו חיוביות . בשתן נמצאו שרידי סטרואידים. האינפורמציה הועברה מייד לנסיך הבלגי אלכסנדר דֶה מֶרוֹד (Alexandre De Merode The Prince) יו"ר הוועדה הרפואית של הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) . אלכסנדר דה מרוד היה האיש הראשון שידע את הסוד כי מדובר בשתן של בן ג'ונסון . אלכסנדר דֶה מֶרוֹד הוציא מסמך כתוב למנהלת המשלחת הקנדית (chef de mission) גב' קָארוֹל אַן לֶתֶּ'רֶן (Carol Anne Letheren) . קָארוֹל אַן לֶתֶּ'רֶן בישרה אישית את הבשורה המרה לבֶּן ג'וֹנְסוֹן ואמרה לוֹ בצער, “We love you but you are guilty”. הוועדה רפואית המליצה לפסול את בֶּן ג'וֹנְסוֹן . ההמלצה התקבלה כמובן . מדליית הזהב נשללה ממנו והוא נשלח בחזרה לקנדה [5] .
טקסט תמונה : 26 בספטמבר 1988. אולימפיאדת סיאול 88'. אחד הרגעים הדרמאטיים בתולדות המשחקים האולימפיים של הזמן החדש. הוועדה הרפואית של IOC (הוועד האולימפי הבינלאומי) מודיעה על פסילתו של האצן הקנדי בן ג'ונסון בריצת הגמר ב- 100 מ' בשל שימוש בסמים ומגרשת אותו מהמשחקים האולימפיים. זיהוי הנוכחים משמאל לימין : ד"ר רוברט דוגאל (Dr. Robert Dugal) מקנדה, הנסיך אלכסנדר דה מרוד (The Prince Alexander de Merode) יו"ר הוועדה הרפואית של IOC, מישל וורדיר (Michele Verdier) מנהלת חטיבת העיתונות של IOC, וריימונד גאפנר (Raymond Gafner) המנהל האדמיניסטרטיבי של IOC, מודיעה על פסילתו וגירושו של בן ג'ונסון מהמשחקים האולימפיים של סיאול 1988. (הפקת SORTO / באדיבות KBS ו- CBC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הוועדה הרפואית של IOC פרסמה בפומבי בהודעה מיוחדת לעיתונות ב- 26 בספטמבר 1988 את החלטתה פה אחד, המודיעה על שלילת מדליית הזהב מבן ג'ונסון, ו-פסילתו, הדחתו, ו-גירושו לאלתר של בֵּן ג'וֹנְסוֹן מהמשחקים האולימפיים של סיאול 88'. זהו טקסט ההדחה כפי שפורסם בשפה האנגלית, כלהלן :
COMITE INTERNATIONAL OLYMPIQ REF N0. PR / 71 / MPV Seoul 26th September 1988 PRESS RELEASE RECOMMENDATION OF THE IOC MEDICAL COMMISSION TO THE IOC EXECUTIVE BOARD UNANIMOUSLY APPROVED BY THE IOC EXECUTIVE BOARD
The urine sample of Ben Johnson (Canada – Athletics – 100 m.) collected on Saturday 24th September 1988 was found to contain the metabolites of a banned substance namely Stanozol (anabolic steroid). The IOC Medical Commission discussed all arguments presented by the Canadian Delegation, especially the statement that the substance in question might have been administered after the competition by the third party. The steroid profile is not consistent with such a claim. The IOC medical Commission recommends the following sanction: disqualification of this competitor from the XXIVth Olympiad in Seoul. The decision remains independent of any sanction which the International Federation concerned may wish to apply in accordance with its own regulations [6]
התאחדות ה-א"ק הקנדית פסלה את בן ג'ונסון והדיחה גם את מאמנו המוכשר והבעייתי צ'ארלי פראנסיס. העולם היה כמרקחה. שערוריית האלוף אולימפי בריצה היוקרתית ביותר המודח בעוון שימוש בסמים הפכה לסיפור עיתונאי – חדשותי החם ביותר בעולם. למאמן העניקו את התואר המפוקפק "צ'ארלי הכימאי" (Charlie the chemist) והאצן זכה מפי עיתון הספורט החשוב בעולם "ספורט אילוסטרייטד" לתואר "פושע" (Busted).
טקסט תמונה : ספטמבר 1988. דיווח מיוחד של שבועון הספורט האמריקני "ספורט אילוסטרייטד" הדן ב-שערוריית האצן בן ג'ונסון באולימפיאדת סיאול 1988. (באדיבות המגזין "ספורט אילוסטרייטד". ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
בן ג'ונסון ניצב בראש פירמידה גדולה של ספורטאים וספורטאיות מצטיינים ובעלי מוניטין בעולם ששמה ללעג את טוהר הספורט רק כעבור אחת עשרה שנה מפרשת בן ג'ונסון הוקמה ב- 10 בנובמבר 1999 בלוֹזַאן הוועדה הבינלאומית למלחמה נגד סמים, הקרויה WADA (ראשי תיבות של World Anti Doping Agency).
נשיא WADA כיום הוא שר האוצר לשעבר של אוסטרליה ג'ון פאהיי (John Fahey) מי שירש את מקומו של הקנדי דיק פונד (Dick Pound) . ג'ון פאהיי כבר אמר את דעתו הנוקבת : "אני מקווה שהספורט על גווניו השונים יחזור למסלולו אחרת הוא פושט רגל מוסרית. זה כאילו אנחנו אומרים לילדינו לבלוע כדורי מרץ וסטרואידים אנאבוליים כדי להצליח".
עמדו לרשותי בצֶוֶות השידוּר של סיאול חמישה שדרים – עיתונאים . יורם ארבל , נסים קיוויתי , אורי לוי, דני לבנשטיין, ומשה גרטל . כולם קיבלו את משכורתם מהטלוויזיה הישראלית על בסיס הדירוג העיתונאי. אך את הידיעה העיתונאית החשובה ביותר באולימפיאדת סיאוּל 1988 לא הם השיגו עבורי. הביא לי אותה טכנאי VTR רב תושייה ובעל חושים עיתונאיים מבורכים בשם אלי רבינוביץ'. אלי רבינוביץ' טכנאי בכיר בטלוויזיה הישראלית הציבורית ויוצא דופן באיכותו נשכר בשעתו ע"י אלכס גלעדי ז"ל לשמש כעורך Video מומחה במשחקי סיאול 1988 בצוות הטכנאים של רשת הטלוויזיה האמריקנית NBC . NBC שהחזיקה בזכויות השידורים הבלעדיות בתוך ארה"ב תמורתן שילמה 300 מיליון דולר הביאה לסיאול כוח אדם שמנה 2154 אנשים . אלי רבינוביץ' היה אחד מהם. אלי רבינוביץ' היה האיש שצִלְצֵל אלי בטלפון לחדרי במלון "Seoul Garden" ביום רביעי בארבע וחצי לפנות בוקר – 28 בספטמבר 1988. צלצול הטלפון העיר אותי וקלקל לי את המנוחה הקצרצרה שכה הייתי זקוק לה. במשך חודש ימים בתקופת שידורי אולימפיאדת סיאול עבדתי כ- 21 שעות ביממה. זהו מאמץ עצום. בין שתיים לפנות בוקר לחמש בבוקר השתדלתי לישון קצת. נטלתי יָשֵן חצי "גרוגי" את השפופרת וקרבתי אותה לאוזני. אלי רבינוביץ' היה על הקו ודיווח לי כמו עיתונאי מנוסה את הידיעה הסנסציונית, "…יואש, אני מתנצל שהערתי אותך , תקשיב טוב , בֵּן ג'וֹנְסוֹן (Ben Johnson) האָצָן הקנדי שזכה במדליית הזהב בריצת 100 מ' נפסל לפני דקות אחדות ע"י הוועד האולימפי הבינלאומי בשל שימוש בסמים , מדליית הזהב נשללה ממנו , וברגע זה מסיעים אותו לשדה התעופה הבינלאומי של סיאול כדי לסלקו ולהדיחו מן מהמשחקים האולימפיים…". הייתי המום. זאת הייתה חדשה מרעישה. הודיתי לו מקרב לִבִּי. בתוך שניות העברתי את הידיעה הסנסציונית מהמלון שלי "סיאול גארדן" בסיאול בירת דרום קוריאה למערכת האולימפית שלי בירושלים. השעה בארץ הייתה כמעט תשע בערב. מהדורת "מבט" תעלה בתוך דקות לאוויר. היינו בין הראשונים בעולם לדווח את הסיפור המרעיש לצופים בישראל לאחר שרשת הטלוויזיה האמריקנית NBC עשתה זאת בארה"ב.
טקסט תמונה : אנוכי עם אלי רבינוביץ' (משמאל) הטכנאי המזהיר בעל חושים עיתונאיים שהביא לי באישון לילה את הידיעה החשובה ביותר של אולימפיאדת סיאול 1988 : סיפור פסילתו ו-גירושו לאלתר של האָצָן הקנדי בן ג'ונסון ומאמנו האישי צ'ארלי פראנסיס מהמשחקים האולימפיים של סיאול 88'. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
מנכ"ל רשות השידור אורי פורת סירב בימים ההם לשלוח צוות צילום משלנו וכתב לסיאול 88' . סיקור נפרד ומיוחד של הספורטאים הישראליים באולימפיאדה נראה לו מוגזם, וודאי באמצעות צוות צילום ב- Film בשעה שכל העולם עבר זה מכבר לצילום במצלמות ENG . משלחת השידור הייתה אפוא מצומצמת מאוד. אפילו עוזרת הפקה לא הייתה לי שם. על חמשת השדרים – העיתונאים הוטל עוֹל כבד. הם היו עסוקים כל העת בשידורים ישירים ותקצירים בכמות אדירה שכיסו 25 ענפי ספורט אולימפיים. שידרנו מאולימפיאדת סיאול 88', כ- 133 שעות בתוך תקופה כל כך קצרה בת 16 ימים. לא היה להם שום סיכוי לעלות באשמורת בוקר על סיפור ההדחה הסנסציוני של בן ג'ונסון. אלי רבינוביץ' היה לפתע העיתונאי החשוב ביותר שלי באולימפיאדת סיאול 1988. לעולם לא אשכח לו את נאמנותו והיושרה שלו של אלי רבינוביץ' כידיד אֶמֶת כשפעל למען שידורי הספורט של הטלוויזיה הישראלית . על הסיפור העיתונאי הדרמטי של הדחת בן ג'ונסון מהמשחקים האולימפיים של סיאול 88' "עלה" דווקא טכנאי טלוויזיה שלנו ששהה בכלל באולימפיאדת סיאול 88' בשליחות NBC. עיתונאי הטלוויזיה הישראלית שפעלו שָם בשליחות רשות השידור החמיצו אותו.
מולי אפשטיין הפיזיולוג ופרשן ספורט וא"ק של ערוץ הספורט מס' 55 בטלוויזיה בכבלים כינה את ריצת הגמרההיא ל-100 מ' באולימפיאדת סיאול 88', כ- "מרוץ המושחת מכולם". במאמר הנושא את הכותרת, "המרוץ המושחת מכולם", מ- 14 באוגוסט 2004 גילה מולי אפשטיין כי בן ג'ונסון לא היה הרמאי היחיד באותה שבת אחה"צ – 24 בספטמבר 1988 במשחקים האולימפיים בדרום קוריאה. חמישה מבין רצי הגמר המפורסם הזה בן ג'ונסון (Ben Johnson), דניס מיטשל (Dennis Mitchel), דסאיי וויליאמס (Desai Williams), לינפורד קריסטי (Linford Christie), וגם קארל לואיס (Carlton 'Carl' Lewis) היו מעורבים בהמשך הקריירה שלהם בשערוריות סימום של גופם בטרם תחרויות חשובות ומכריעות בריצות הקצרות. את קָארְל לוּאִיס פגשתי באליפות העולם ה- 7 בא"ק בסביליה בקיץ 1999. הצגתי את עצמי ולחצנו ידיים. נדהמתי לראות כי בגיל כה מבוגר (נולד בעיר ברמינגהם במדינת אלבאמה ב- 1 ביולי 1961) הוא מרכיב פלטה "גשר" על שיניו שבלטו החוצה. פרשן הטלוויזיה שלי באליפות הזאת מולי אפשטיין ניתח את התופעה ואמר כי זאת עדות ברורה לשימוש בהורמון גדילה. קארל לואיס מעולם לא נתפש משתמש בסמי ספורט. לאחר אולימפיאדת סיאול 1988 הוענש בן ג'ונסון והורחק לשנתיים מתחרויות ה-א"ק. התברר שבן ג'ונסון היה מספיק טיפש כדי לחזור לסוּרוֹ. ב- 1993 נתפש שוב משתמש בסטרואידים אנאבוליים. הפעם הורחק מהמסלול לצמיתות. בן ג'ונסון נולד בג'מייקה ב- 30 בדצמבר 1961. היום הוא מתגורר בטוֹרוֹנְטוֹ ומתפרנס מעסקי אופנה.
דוֹלוֹרֶס פְלוֹרֶנְס גְרִיפִית' – ג'וֹיְינֶר הייתה פקידת בנק נאה שהתגלתה כאָצָנִית מחוננת בתחילת שנות ה- 80 שעסקה גם באופנה ותפירה. באולימפיאדת לוס אנג'לס 84' זכתה במדליית הכסף בזמן של 22.04 ש'. הקדימה אותה וָואלֶרִי בְּרִיסְקוֹ-הוּקְס שקבעה אז שיא אולימפי 21.81 ש' . פְלוֹרֶנְס ג'וֹיְינֶר – גְרִיפִית' הייתה אתלטית מחוננת. ב- 1984 נישאה לאַל ג'וֹיְינֶר (Al Joyner) אתלט אמריקני שחור אלוף אולימפיאדת לוס אנג'לס 84' בקפיצה משולשת שהפך למאמנה. ב- 1986 עמדה על סף פרישה. היא הייתה השנייה הנצחית ולא מצאה עוד טעם להתחרות. היא חזרה לעבודתה כפקידת בנק ודוגמנית. אַל ג'וֹיְינֶר שכנע אותה לחזור למסלול. היא החלה להתאמן קשה ואינטנסיבי יותר מב-עבר. גם במשקולות ועקבה אחרי סרטי ה- Video שהנציחו את הזינוקים המזהירים "והמתפוצצים" של בֶּן ג'וֹנְסוֹן וקָארְל לוּאִיס. היא ביקשה לנתח אותם, ללמוד מהם, ולהפיק תועלת [7]. היא הייתה מוכשרת אך "Track & Field News" ירחון הא"ק האמריקני רב המוניטין הנחשב לתנ"ך של הא"ק הבינלאומית והאמריקנית , לא דירג אותה ב- 1987 בין עֶשֶר האצניות המהירות בתבל. באליפות העולם בא"ק ברומא 87' זכתה פְלוֹ – ג'וֹ במדליית הכסף בריצת 200 מ' אחרי האָצָנית המזרח גרמנייה זִילְקֶה גְלָאדִיש (Silke Gladish). לפתע בתוך שנה עלתה לגְדוּלָה והפכה לאצנית המהירה בעולם. מהירה אף יותר מאצניות מזרח גרמניה נוטלות הסמים. רבים זקפו גבה ותמהו כיצד ייתכן הדָבָר והאם פְלוֹרֶנְס גְרִיפִית' – ג'וֹיְינֶר נעזרה גם היא בשימוש בסמים בעת הצורך.
פְלוֹ – ג'וֹ (Flo Jo) התפרסמה ורכשה מוניטין רב ברחבי תבל ולא רק בארה"ב. היא התמחתה בריצה ל-200 מ'אך בתחרות ה-א"ק הגדולה שנערכה בסן דייגו ב- 25 ביוני 1988 ניצחה בקלות גם בריצת100 מ'בזמן מצוין של 10.88 ש'. שלושה שבועות אח"כ קבעה פלו-ג'ו במבחני ה-א"ק האולימפיים האמריקניים ב- 16 ביולי 1988 באינדיאנפוליס שיא עולם מדהים של 10.49 ש' ב-100 מ' (מחזיק מעמד עד עצם היום הזה בעת מחקר וכתיבת פוסט מס' 1106 ביולי – 2022). העולם היה כמרקחה. רכשתי את זכויות השידורים של מבחני הא"ק בארה"ב (Olympic Trials Athletics) זמן רב מראש בשל העניין בהם. הריצה המופלאה של פְלוֹרֶנְס גְרִיפִית' – ג'וֹיְינֶר וההילוכים החוזרים שלה שודרו ב- "משחק השבת". זכורה הופעתה האֶקְסְטְרָה וָוגַאנְדִית הראוותנית של פְלו – ג'וֹ בתחרות הזאת כשהיא מלאה מעצמה בביטחון עצמי, לובשת גֶרֶב רשת ארוכה לבנה (רק על רגלה הימנית), ומטפחת ציפורניים ארוכות צבועות בלַק סֶגוֹל.
באולימפיאדת סיאול 1988 היא הייתה כבר מלכה. פְלוֹ- ג'וֹ זכתה בשלוש מדליות הזהב בריצות ל-100 מ' ו-200 מ'באולימפיאדת סיאול , ובריצת השליחות 4 פעמים 100 מ'. שיאי העולם שלה ב -100 מ' 10.49 ש' וב- 200 מ' 21.34 ש' (נקבע באולימפיאדת סיאול עצמה) שרירים וקיימים עד עצם היום הזה. בריצת 200 מ'במשחקי סיאול היא שיפרה את שיא העולם כבר בריצת רבע הגמר כשקבעה 21.76 ש'. בחצי הגמר קבעה שוב שיא עולם 21.56 ש'. אח"כ באה שעתה הגדולה בריצת הגמר. בתום שיא העולם כרעה פְלוֹ – ג'וֹ על ברכיה. נראה כאילו היא משתחווה על המסלול האולימפי לאלוהי ה-א"ק. לפתע אץ למסלול בעלה אַל ג'וֹיְינֶר. הוא חיבק אותה בחום ונשא אותה בידיו אל על. נסים קיוויתי ישב בעמדת השידור באצטדיון האולימפי בסיאול וקשר לה בתום ריצת ה-200 מ' כתר היסטורי. הוא שידר למיקרופון, "פלורנס גריפית' – ג'ויינר תיחרט בזיכרון לכל הדורות". נסים קיוויתי צדק. שיאי העולם של פְלוֹרֶנְס גְרִיפִית' – ג'וֹיְינֶר בריצות ל- 100 מ' ו- 200 מ' הם הישגים יוצאים דופן וחסרי תקדים המהווים לפי שעה את קצה גבול יכולתן של הנשים בתחום הריצות הקצרות. בסופה של 1988 ייחדנו לאצנית פְלוֹ – ג'וֹ (Flo- Jo) הנפלאה והמחוננת הזאת תוכנית מיוחדת. היא הייתה ראויה לכך. שוּם אישה , שחורה או לבנה , לא הצליחה להתקרב אליה ולהישגיה מעולם . שיאי העולם בריצה של פְלוֹ – ג'וֹ שרירים וקיימים עד עצם היום הזה. הצלחותיה על המסלול כמו אלה של קארל לואיס והמוניטין שצברו הפכו את שניהם למיליונרים כבדים. חברות בינלאומיות לבגדי ספורט והנעלה התלבשו עליהם כדי לשווק באמצעותם את מוצריהם . אחת היצרניות הייתה החברה היפנית Mizuna מומחית לייצור נעלי ריצה מסומרות (Spikes).
טקסט תמונה : שני אצנים שהפכו את הריצה למכרה זהב והיו למולטי מיליונרים. דולורס פלורנס גריפית'- ג'ויינר (מימין) וקארל לואיס מככבים במודעת פרסומת. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
רבים נטו לחשוב שהאתלטית הנפלאה הזאת השתמשה בסמים כדי לשפר את הישגיה אך הדבר לא הוכח אף פעם. פְלוֹ- ג'וֹ צלחה בשלום את כל בדיקות הסמים שעברה בקריירה שלה, אם כי צריך לומר שטרם היו מקובלות אז בדיקות רפואיות מתוחכמות לגילוי השימוש בהורמון הגדילה HGH (Human Growth Hormone). פלורנס גריפית – ג'ויינר פרשה מהמסלול מייד בתום משחקי סיאול כספורטאית עשירה ועברה לעסוק במקצוע האהוב עליה – אופנה. בשנת 1998 נפטרה לפתע בשנתה בגיל 38. שוב ניסו רבים לכרוך את סיבת מותה בגין שימוש בסמים בתקופת עלומיה הספורטיביים אך הדבר לא הוכח מעולם. משפחתה סירבה להעניק רישיון רפואי לניתוח גופתה וסיבות מותה הפתאומי נשארו עלומות לעַד.
אליפות העולם ה- 2 בא"ק שנערכה ברומא 1987 בימים האחרונים של אוגוסט והראשונים של ספטמבר ב- 1987 הייתה זיכרון מתוק. מנכ"ל רשות השידור אורי פורת אִפשֵר לי לשָדֵר ממנה 20 שעות של שידורים ישירים. הוא נענה לבקשתי להפיק ולנהל את השידורים ממרכז השידורים הבינלאומי (IBC) ברומא עצמה, ולא שעה להמלצתו של סמנכ"ל הכספים שלו יוחנן צנגן לעשות זאת מהבית מאולפני השידור שלנו בבניין הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשכונת רוממה ב- ירושלים. אליפות העולם ה- 2 בא"ק ברומא 1987 הייתה אירוע הספורט הבינלאומי הגדול, החשוב, והבולט ביותר באותה שנה. חזרה גנרלית ומבחן כוח חשוב ביותר לאתלטים המתכוננים לקראת האולימפיאדה שתיערך בעוד שניים עשר חודשים בסיאול 1988 בירת דרום קוריאה.
רומא 1987 שימשה מבחן גַם לטלוויזיה הישראלית הציבורית. טסט שידור עתידי עבורי ולכלל מערכת הספורט בו יוברר האם יש בידינו את הידע והכישרון ליטול את האירוע האולימפי לידינו ולטפל בו בדרך מעניינת , יעילה ואטרקטיבית . לא רק בנושא בחירת החומר אלא גם בהבנה הטכנולוגית שלו . נכונות ותעוזה של נפש האדם אינן מספיקות בטלוויזיה מבלי שנִלוות להן יכולות טכנולוגיות. ברומא 1987 ניצב מנכ"ל רשות השידור אורי פורת לימיני והשַדָּר הדָגוּל נסים קיוויתי לשמאלי, ובתווך הטכנולוגיה של RAI רשת הטלוויזיה הציבורית – ממלכתית של איטליה, מהטובות ביבשת בעת ההיא. בעמק האלה ניצבו שתי צלחות אנטנות שכוונו ללוויינים האטלנטיים ה- Primary ו- Major. לא היה לי כל ספק ביכולתי לנהל בהצלחה את משימת השידורים הישירים משָם בת עשֶרֶת הימים.
ביום השני של האליפות ברומא 87' ב- 30 באוגוסט 1987 נקבעו שני שיאי עולם בעת השידורים הישירים שהועברו על ידינו מרומא לירושלים. סְטֶפְקָה קוֹסְטָדִינוֹבָה (Stefka Kostadinova) מבולגריה קפצה לגובה של 2.09 מ' והאָצָן הקנדי בֶּן ג'וֹנְסוֹן (יליד ג'מייקה) הביס בריצה ל- 100 מ'את האלוף האולימפי קָארְל לוּאִיס מארה"ב כשקבע שיא מדהים וזמן דִמיוני של 9.83 ש'. שיא העולם של סְטֶפְקָה קוֹסְטָדִינוֹבָה שריר וקיים עד עצם היום הזה. שני ההישגים הכבירים האלה התקרבו עד למאוד לקצה גבול יכולתו של האדם בספורט. לכן גם עוררו תהיות ושאלות נוקבות . רבים בעולם וגם אנחנו בעמדת השידור ברומא 1987 שאלנו את עצמנו האם שיאי העולם האלו הושגו רק באמצעות הכישרון או גם בעזרת שימוש בסטרואידים אנאבוליים. סטרואידים אנאבוליים נחשבים לסמי מרץ אסורים בשדה ספורט. בעיקר הובעה הפליאה והתמיהה בכיוונו של בֶּן ג'וֹנְסוֹן בעל השרירים הנפוחים והישגו המדהים. מדעני הספורט שאלו את עצמם האם ניתן לרוץ כל כך מהר ללא שימוש בסמי מרץ. האָצָן הקנדי הכה שוֹק על ירך בריצה ל-100 מ'את קארל לואיס האלוף האולימפי האהוּב והפופולארי. בֶּן ג'וֹנְסוֹן נבדק ע"י הוועדה הרפואית של התאחדות הא"ק הבינלאומית ה- IAAF (International Amateur Athletic Federation) ונמצא נקי לחלוטין . הוא עקף בסיבוב את המעבדות לבדיקת שימוש בסמים האסורים של יו"ר הוועדה הרפואית של IAAF השוודי ד"ר אָרְנֶה לוּנְגְקְוִויסְט (Dr. Arne Ljungqvist). המעבדות של ה- IAAF לא מצאו דבר בשֶתֶּן שלוֹ. היום ידוע כי בֶּן ג'וֹנְסוֹן נטל באופן שיטתי סמי מרץ כדי לשפר את יכולתו שהייתה ממילא ווירטואוזית גם ללא השימוש בהם. הוא הפסיק לצרוך אותם על פי צַו מאמניו מספיק זמן לפני התחרות החשובה ההיא של אליפות העולם ה- 2 ב-א"ק ברומא 1987 כדי להעלים את שרידיהם על מנת שלא להיתפש בעת הבדיקות. ובאמת באוגוסט 1987 המעבדות ה-הן לא גילו דבר. בן ג'ונסון לא נתפש. הוא צבר מייד תהילה כ- Sprinter (אָצָן) המהיר בעולם. הוא הביס את קָארְל לוּאִיס האגדי ובדרך גם הפך למיליונר כבד בדולרים.
סִימוּמוֹ של בֶּן ג'וֹנְסוֹן בדרך לשיאי העולם המדהימים שלוֹ ומדליית הזהב שזכה בה באולימפיאדת סיאול 1988 היה מהלך רפואי – מדעי מתוכנן ומוקפד שנעשה בידי צוות מומחים במשך זמן רב . מהלכי הסימום דרשו מעקב רפואי צמוד אחר ביצועיו הפנטסטיים . בֶּן ג'וֹנְסוֹן אָצָן מוכשר גם ללא שימוש בסמים , שיתף פעולה ביודעין עם המסממים שלו בדרכו להיות אלוף אולימפי (התואר נשלל ממנו) וספורטאי עשיר . הוא ידע שמחדירים לגופו בהסתר סמים אסורים שנועדו לשפר את הישגיו. זה היה מנוגד באופן מוחלט לחוקת הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) . המסממים פועלים כקוסמים. ה- 'קוּנְץ' של המסממים הוא למנוע את גילוי הפשע . זה היה בעצם קרב מוחות בין הצוות שאימן את בֶּן ג'וֹנְסוֹן ובראשו צָ'ארְלִי פְרָאנְסִיס לבין מעבדות הרפואה של IAAF ו- IOC העוקבות אחריו (ואחרי כל צמרת האתלטים בכל אתר ספורט בעולם) כדי לגלות את "טריק" הסמים האסורים וללכוד את המשתמשים בהם. זהו מעין משחק של "שוטרים וגנבים" שטמונים בו יוקרה, תהילה, וממון רב. ה- "קוּנְץ" של המסממים הוא לדעת כיצד ומתי להפר את החוק. בעיקר מתי להשתמש בסַמִים האלה כדי להפיק מהם שיאי עולם גרנדיוזיים אך מבלי להיתפס . בֶּן ג'וֹנְסוֹן נדרש להפסיק ליטוֹל את הסמים מעת לעת על פי זמן מחושב מראש, על מנת לסַלֵק ולהעלים את השרידים האחרונים של החומר הממריץ מהשֶתֶּן שלו.
רשויות ומוסדות הספורט הבינלאומיים נרתמו זה מכבר למלחמת חרמה בתופעת השימוש האסור בסמי המרץ האסורים. היו לכך שתי מטרות. הצורך לשמור על עקרונות התחרות ההוגנת ובכך להגן על הספורטאים הנקיים שאינם לוקחים סמים וגם כדי למנוע נזקי גוף מהמשתמשים . הסטרואידים האנאבוליים הם נגזרות של ההורמון הגברי טסטוסטרון. שימוש ממושך בהם לאורך שנים גורם לתופעות לוואי של נטייה לקרישת יתר של הדם, רְעִילוּת הכבד, נזק ללֵב, הקטנת האשכים, הגדלת השדיים שֵיעוּר יתר, ונִיווּן מִפְרָקִים.
בדיקות השֶתֶּן והדָם של הספורטאים לצורך גילוי של שימוש בסמים הפך לחלק בלתי נפרד מהתחרויות הגדולות בהן טמונים סכומי כסף גדולים למנצחים. המסממים פיתחו שיטות מיוחדות שמנסות להתחכם ולהערים על בדיקות הסמים. בין הוועדות המארגנות לבין נוטלי הסמים התפתחה מלחמת עולם של שוטרים וגנבים. הועדות המארגנות הגדולות כמו ה- FIFA (התאחדות הכדורגל הבינלאומית), UEFA (התאחדות הכדורגל האירופית), IAAF (התאחדות הא"ק הבינלאומית), FINA (התאחדות השחייה הבינלאומית) , ה- NBA , מירוץ האופניים הצרפתי ה- Tour De France, ואיגוד האופניים העולמי (UCI) ועוד, מחזיקות לידן באופן קבוע מעבדות ומומחים רפואיים כדי להילחם בתופעה הממאירה. אף על פי כן הם נכשלים שוב ושוב . ראה פרשת לאנס ארמסטרונג. בין אם לקח סטרואידים אנאבוליים או לַאו הפך בֶּן ג'וֹנְסוֹן בעיני רבים לרָץ המהיר בעולם. כך קבע השעון וכך אמרו את דברם שדרי הטלוויזיה למיליארד צופים. ניצחונו הסנסציוני על קָארְל לוּאִיס בריצת 100 מ' ביום ראשון אחה"צ ההוא ב- 30 בחודש אוגוסט של שנת 1987 באצטדיון האולימפי ברומא משך אליו את תשומת לב הציבור. בן רגע הפך לסלבריטי בעל מוניטין עולמי. הסוכן שלו הצליח לגייס למענו מייד את תמיכת הספונסרים. בֶּן ג'וֹנְסוֹן (בן כ- 61 היום) ומאמנו צָ'ארְלִי פְרָאנְסִיס המנוח (מת ב- 2010) הפכו ב- 1987 לאנשים עשירים של ממש. מדובר בעושר כספי הנמדד במיליוני דולרים. שני שיאי העולם המדהימים של בֶּן ג'וֹנְסוֹן וסְטֶפְקָה קוֹסְטָדִינוֹבָה כבר ביום השני של התחרויות הקפיצו את רַף הציפיות והפכו את אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 87' לאובייקט שידור מרתק . מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ואנכי לא יכולנו לצפות להצלחה גדולה יותר מזאת. שוחחנו על כך בטלפון באותו היום ההוא של 30 באוגוסט 1987. הוא בביתו בראשל"צ ואנוכי בעמדת השידור שלנו באצטדיון האולימפי ברומא 87'. שיאי העולם החדשים וההפקה האיטלקית הענקית של RAI הצדיקו את שיקול דעתי ואת רעיון השידורים הישירים של אירוע ספורט בינלאומי במיטבו וגם את העלות כספית של המבצע כבר מראשיתו.
טקסט תמונה : 30 באוגוסט 1987. הימים ההם – הזמן ההוא שחלף לפני 35 שנים. זוהי עמדת השידור שלנו באִצטדיון האולימפי ברומא באליפות העולם ה- 2 בא"ק- רומא 1987. אני צופה בבן ג'ונסון מביס את קארל לואיס. הפקתי וניהלתי את השידורים עבור הטלוויזיה הישראלית מאיטליה. הנוכחות בשטח חיונית לפיקוד והובלת שידורי הטלוויזיה הישירים. אין לכך תחליף. רק משם אתה רואה את מפת הקרב האמיתית של השידור. מנכ"ל רשות השידור אורי פורת הסכים עמי. זיהוי הנ וכחים בתמונה משמאל לימין : הפרשן ד"ר גלעד וויינגרטן (בן 49), השדר נסים קיוויתי חובש כובע מצחייה ו- Headset (בן 61), ואנוכי (בן 49). צלמת איטלקית של RAI תיעדה וצילמה את עמדת השידור שלנו באצטדיון ברומא בעת פעולה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ביקורות העיתונות היללו את מבצע שידורי רומא 1987. יחדיו עם אלה של מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ידעתי שאני צועד בבטחה במשעול האולימפי המוביל לסיאול 1988. לא היה לי ספק בכך.
טקסט מסמך : 9 בספטמבר 1987. מבקר הטלוויזיה של העיתון "מעריב" יריב בן אליעזר מעניק תעודת כבוד למחלקת הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בתום מבצע השידורים של אליפות העולם ה- 2 בא"ק – רומא 87'. (באדיבות העיתון "מעריב").
חלפה שנה. ביום רביעי – 17 באוגוסט 1988 חודש ימים לפני טקס הפתיחה של אולימפיאדת סיאול 88' התקיימה בציריך תחרות הא"ק השנתית היוקרתית הבינלאומית המכונה ה- “Weltklasse“. טובי האתלטים בעולם נוהרים אליה. שום אלוף אולימפי או שיאן עולם איננו מחמיץ אותה ושום רשת טלוויזיה שמחשיבה את עצמה איננה מוותרת על הזכות לשָדֵר אותה ישיר. צוות ההפקה המצטיין של רשת הטלוויזיה השוויצרית הציבורית SRG בראשותם של שני המפיקים וִוילִי קִים (Willy Kym) אַרְתּוּר הֶכְלֶר (Arthur Haechler) אחד מפיגורות הטלוויזיה החשובות ב- EBU והבימאי פְרָאנְטִישֶק פּוֹזְ'דְל (Frantisek Pojdl) השתמש ב- 12 מצלמות ו- 4 הילוכים חוזרים כדי להפוך את האירוע למעין אולימפיאדה בזְעֵיר אַנְפִּין. ה- Weltklasse זכתה לחשיפה עולמית והאתלטים והאתלטיות שנשאו את הלוגו של הספונסרים חגגו. הם נחשבו על פי החוקה לספורטאים חובבים אך הפכו למיליונרים במשך שנים רבות אלכס גלעדי ואנכי רכשנו את זכויות השידורים של התחרות החשובה הזאת כדי להביא קטעים נבחרים ממנה לשתי התוכניות "מבט ספורט" ו- "משחק השבת".
טקסט תמונה : 1988. ציריך. זהו מפיק הטלוויזיה השווייצרי מר ארתור הכלר (Arthur Haechler). לימים הפך למנהל מחלקת הספורט של רשת הטלוויזיה השווייצרית הממלכתית SRG, והיום הוא משמש בתפקיד הנכבד של יו"ר קבוצת הספורט הבינלאומית ב- EBU. הוא נחשב לאחד מברי הסמכה הטובים ביותר בשידורי הספורט בטלוויזיה באירופה ובעולם. (התמונה באדיבות ארתור הכלר. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
עכשיו ב- 17 באוגוסט 1988 הייתה ה- "of Zurich Weltklasse" חשובה מתמיד. מבחן דרמטי ואחרון, חודש בדיוק לפני פתיחת המשחקים האולימפיים בסיאול בירת דרום קוריאה. מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ואנכי נעצנו סיכה נוספת על פני הגלובוס. עוד עיר אחת נכבשה ע"י הטלוויזיה הישראלית הציבורית . תחרות צִירִיך שודרה ישיר במשך שלוש שעות על מסך הטלוויזיה שלנו מייד לאחר "מבט" ועד חצות וחצי למגִנת לִבּוֹ של חיים יבין מנהל הטלוויזיה. חיים יבין חַש שמנכ"ל רשות השידור ואנוכי כעורך ומפיק של שידורי הספורט מציפים את המסך בעודף שידורי ספורט. זה לא היה לרוחו. אבל מנכ"ל רשות השידור אורי פורת שהיה חובב א"ק בנשמתו קיבל את חוות דעתי כי תחרות ה-א"ק בצִירִיך (Zurich) משולה להקרנתו ההכרחית של היומן בבית קולנוע לפני הצגתו של הסֶרֶט עצמו. הוא נעתר לבקשתי. נסים קיוויתי והפרשן דוד אייגר שידרו ישיר במשך שלוש שעות את תחרות צִירִיך על מסך הטלוויזיה הציבורית . בימים ההם זה היה תקדים וחידוש מפליג.
טקסט תמונה : קיץ 1988. השדר נסים קיוויתי (מימין בן 62 בתמונה) ופרשן הא"ק דוד אייגר (עיתונאי "מעריב") במגרשי מרכז הטניס ברמת השרון ב- 1988. דוד אייגר היה ידען א"ק מופלג ובעל זיכרון פנומנאלי, אך נפל בפרשנותו בטלוויזיה מ-ד"ר גלעד וויינגרטן. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הסֶרֶט היה ההצגה הגדולה והפקת הענק של אולימפיאדת סיאול 88'. היינו ברי מזל באותו השידור הישיר מפני שכבר באירוע הראשון בצִירִיך נקבע שיא עולם בריצה ל- 400 מ' גברים. הרץ האמריקני הָארִי בּוּץ' רֵיינוֹלְדְס (Harry "Butch" Reynolds) גמא את המרחק בזמן בלתי ייאמן של 43.29 ש'. מסמר התחרות היה כמובן מפגש הגומלין בין קָארְל לוּאִיס ובֶּן ג'וֹנְסוֹן בריצה ל-100 מ'. הם לא נפגשו מאז רומא 1987. קָארְל לוּאִיס ניצח בזמן של 9.93 ש'. קָאלְוִוין סְמִית' היה שני עם 9.97 ש'. בֶּן ג'וֹנְסוֹן סיים שלישי בתוצאה של 10.00 ש'. בֵּן ג'וֹנְסוֹן המתין בסבלנות להזדמנות הבאה שנקרתה לוֹ כעבור חודש ימים ביום ראשון ההוא של 24 בספטמבר 1988 על מסלולי ה-א"ק של אולימפיאדת סיאול 88'. 150 (מאה וחמישים) רשתות טלוויזיה בעולם לרבות אנחנו אנשי הטלוויזיה הישראלית הציבורית חיכינו והמתנו יחד עמו לאותה ריצת הגמר ההיא ל- 100 מ' באולימפיאדת סיאול 88' בהשתפותו ובהשתתפות קארל לואיס. ריצת ה- 100 מ' היא התחרות הקצרה ביותר והיוקרתית ביותר באולימפיאדה.
אולימפיאדת סיאול 1988 הלכה וקרבה. ידעתי שכמנווט שידורי הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית אני צועד בטוח במשעול נכון, ובכיוון הנכון. גם מפני שלצדי פסעו אורי לוי, אמנון ברקאי, ששי אפרתי, נסים קיוויתי ודני לבנשטיין, ומאחוריי מנכ"ל רשות השידור אורי פורת וסמנכ"ל הכספים שלו יוחנן צנגן.
[1] ידע אישי , והספר : "GAME of SHADOWS" שנכתב ע"י מארק פיינארו – וודה ו- לאנס וויליאמס ב- 2006 .
[2] ראה נספח : תיק הפקה ושידורים של אליפות העולם ה- 2 בא"ק ברומא 1987 (6.9.1987 – 29.8.1987) .
[3] ראה נספח : ספרם רב המוניטין של ויוו סימפסון (Vyv Simpson) ואנדריו ג'נינגס (Andrew Jennings) שיצא לאור ב- 1992 "THE LORDS OF THE RINGS-power , money and drugs in the modern Olympics".
[4] ראה נספח : גם הספר "THE LORDS OF THE RINGS" של וִויו סימסון ואנדריו ג'נינגס .
[5] ראה נספח : “The Complete Book of The OLYMPICS SUMMER", ספרו של דייויד וולצ'ינסקי.
[6] ראה נספח : הספר SEOUL 1988 The Official Book of The Games of The XXIVth Olympiad
[7] ראה נספח : הספר "The Complete Book Of The – OLYMPICS SUMMER" של דייויד וולצ'ינסקי (David Wallechinsky).
סוף הפוסט מס' 1106. הועלה לאוויר בשעות הערב של שבת – 6 באוגוסט 2022. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי.
תגובות
פוסט מס' 1106. לפני כל דבר אחר : אנוכי מתרומם מכיסא המכתבה שלי בחדר עבודתי, מתרחק מהמחשב שלי, עומד דום ומצדיע לצה"ל בראשות הרמטכ"ל רב אלוף אביב כוכבי ולממשלת ישראל בראשות ראש הממשלה יאיר לפיד ולצידו שר הביטחון רב אלוף במיל. בני גנץ וכל שריו האחרים ב-ממשלת ישראל שהחליטו אתמול (יום שישי – 5 באוגוסט 2022) להגן בכוח הזרוע על יישובי עוטף עזה ועל כלל אזרחי ישראל מפני המרצחים ארגוני הטרור הג'יהאד האיסלמי והחמאס המשתכנים להם לבטח ברצועת עזה. תבורך ממשלת ישראל ויבורכו צה"ל וחייליו האמיצים על כל חיילותיו ב-יבשה, ב-אוויר, וב-ים וכל כוחות הביטחון ואנשי השב"כ העומדים על המשמר לרבות משטרת ישראל וחיילי משמר הגבול. כל אזרחי ישראל מתבוננים בכם בהערצה גדולה. תבורכו כולכם ותשמרו גם על עצמכם לא רק עלינו. סיקור ישיר של תחרויות אולימפיאדת סיאול 1988 ע"י חטיבת הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית מהשטח. האָצָן הקנדי בן ג'ונסון משתמש בסמי מרץ אסורים ברשות וביודעין של מאמנו האישי צ'ארלי פראנסיס וזוכה במדליית הזהב בריצה ל- 100 מ'. הוא נתפש ע"י מעבדות ה-IAAF. בן ג'ונסון ומאמנו צ'ארלי פראנסיס מסולקים ומודחים מייד ע"י IOC ממשחקי סיאול 1988. פוסט מס' 1106. הועלה לאוויר בשבת-6 באוגוסט 2022. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי. — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>