פוסט מס' 1151. סוֹף דָבָר. מנהיגות ו-מחשבת הכדורגל. בסופו של עניין מנהיגותו ומחשבת הכדורגל של מאמן נבחרת ארגנטינה אלופת העולם החדשה ליאונל סקאלוני הייתה דומינאנטית, פורייה יותר, וטעונת מזל יתר מעט מזאת של מאמן נבחרת צרפת אלופת העולם היוצאת מ-2018, דידייה דשאן, מכריעה את גורל ההתמודדות במשחק הגמר. יום ראשון של 18 בחודש דצמבר של שנת 2022 היה היום האחרון של משחקי טורניר מונדיאל הכדורגל הנערכים ומתקיימים ב-קאטאר. בתאריך הזה זוכה נבחרת ארגנטינה בפעם השלישית בתולדותיה בתואר אלופת העולם בכדורגל, ובעת הזאת בראשותו של הקפטן שלה לֵיאוֹ מֶסִי (Leo Messi) בן 35. ארגנטינה מנצחת במשחק גמר דרמטי, מותח, והפכפך באצטדיון "לוסייל" ב-קאטאר את צרפת על פי השתלשלות האירועים האלה: 2:2 בתום 90 דקות, 3:3 בתום 120 דקות, וקובעת את התוצאה הסופית של המשחק לטובתה בבעיטות הכרעה מ-11 מ' מדויקות יותר מאלה של שחקני צרפת. לא היה כדבר הזה בהיסטוריית המונדיאלים של עולם הכדורגל. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי. פוסט מס' 1151. הועלה לאוויר ביום שני-19 בדצמבר 2022.
פוסט מס' 1151. סוֹף דָבָר. מנהיגות ומחשבת הכדורגל. בסופו של עניין מנהיגותו ומחשבת הכדורגל של מאמן נבחרת ארגנטינה אלופת העולם החדשה ליאונל סקאלוני (Laionel Scaloni בן 44) הייתה דומינאנטית, פורייה יותר, וטעונת ב-קצת מזל יֶתֶּר, מעט מזאת של מאמן נבחרת צרפת אלופת העולם היוצאת מ-2018, דידייה דשאן (Didier Deschamps בן 54 היום, ומי ששיחק בנבחרת צרפת שזכתה בגביע העולם בכדורגל במונדיאל שנערך ב-1998 בצרפת). מנהיגותו ומחשבתו של ליאונל סקאלוני היא זאת שמכריעה את גורל ההתמודדות במשחק הגמר, וגם העובדה שליאו מסי משחק בשורות נבחרת ארגנטינה הנחושה, הבוערת, והמלהיבה שהוא לאיונל סקאלוני מאמן, והוא לא לובש את מדי נבחרת צרפת המוכשרת אבל פושרת שנראתה כאילו היא מסוממת, כְּווּיָה, נעדרת אמביציות, חסרת יכולות וכישרון, ופשוט נעלמה בדקות רבות של ההתמודדות. מוזר ותמוה. אולם לא מוזר ולא תמוה שליאו מסי (Leo Nessi) משנה לגמרי את שיווי המשקל של המאזניים לטובת ארגנטינה. יום ראשון של 18 בחודש דצמבר של שנת 2022 היה עבור כולנו היום האחרון של משחקי טורניר מונדיאל הכדורגל הנערכים ומתקיימים ב-קאטאר. וב-עָבוּר צרפת בלתי צפוי ו-גם מַר ועָצוּב.
בתאריך הנ"ל הזה זוכה נבחרת ארגנטינה בפעם השלישית בתולדותיה בתואר אלופת העולם בכדורגל, ובעת הזאת בראשותו של הקפטן שלה לֵיאוֹ מֶסִי (Leo Messi) בן 35. ארגנטינה היא אלופת העולם במונדיאלים 1978 (מונדיאל 1968 נערך בארגנטינה) ומונדיאל מכסיקו 1986. ועכשיו שוב פעם: ארגנטינה מנצחת במשחק גמר דרמטי, מותח, והפכפך באצטדיון "לוסייל" ב-קאטאר את צרפת על פי דגם השתלשלות האירועים האלה: 2:2 בתום 90 דקות, 3:3 בתום 120 דקות, וקובעת את התוצאה הסופית של המשחק לטובתה בבעיטות הכרעה מ-11 מ', מדויקות יותר מאלה של שחקני צרפת. לא היה כדבר הזה בהיסטוריית המונדיאלים הבינלאומית של עולם הכדורגל. הבדל האיכות בין ארגנטינה לצרפת נעוץ ו/או טמון גם בהבדל בין אישיותו הבוגרת של הארגנטינאי ליאו מסי (בן 36) שהפך ברבות השנים ל-מנהיג (!), מורה דרך לאומי (!!), והקפטן (!!!) של נבחרת ארצו בכדורגל על כר הדשא לבין אישיותו הצעירה של הצרפתי קיליאן אֵמְבָּאפֶּה (Kylian Mbappe בן 23), שחקן נפלא ו-מוכשר ונושא תקוות מאין כמותו, אולם נמצא עדיין בראשית הדרך (עוד נשמע עליו רבות בעתיד). בהשוואה ל-ליאו מסי, קיליאן אמבאפה הוא דרדק בתחום ההובלה ו-המנהיגות. שניהם אגב ליאו מסי + קיליאן אמבאפה משחקים יחדיו באותה קבוצת הפאר הצרפתית פאריס סאן ז'רמן. ליאו מסי יש היום רק אחד בעולם, ו-זה הוא עצמו.
פועלו של ליאו מסי הוא שווה ערך בערכו במדור ההיסטוריה של המונדיאלים, לפועלם של שחקנים בודדים אחרים בלתי נשכחים בתקופות שונות מהימים ההם, שהותירו את חותמם לא רק כ-כוכבים אלא גם כמנהיגי עבר ומורי דרך על כר הדשא בנבחרותיהם בזמנים רחוקים שחלפו, כמו שני האיטלקים גְ'יוּזֶפֶּה מֵאָצָה (Giuseppe Meazza) במונדיאל איטליה 1934 ו-סילביו פיולה (Silvio Piola) במונדיאל צרפת 1938, הגרמני פְרִיץ וַואלְטֶר (Fritz Walter) במונדיאל שווייץ 1954, ההונגרי פֶרֶנְץ פּוּשְקָש (Ferenc Puskas) לא זכה מעולם בגביע העולם עם הונגריה אך המוניטין שלו ושמו בלבד הרטיטו מאות מיליוני לבבות בשנים שבין 1949 ל- 1965), הברזילאים פֶּלֶה (Pele) ו-גָארִינְצָ'ה (Garincha) ב-מונדיאלים של שוודיה 1958 + צִ'ילֶה 1962 + מכסיקו 1970), שני הבריטים בּוֹבִּי צָ'ארְלְטוֹן (Bobby Charlton) ו-גֶ'ף הֶרְסְט (Geoff Hurst) במונדיאל של אנגליה 1966, הגרמני פְרָנְץ בֶּקָנְבָּאוּאֶר (Franz Bekenbauer) במונדיאל גרמניה 1974, ההולנדי יוֹהָאן קְרוֹיְף (Johan Cruyff) במונדיאל גרמניה 1974 למרות שהולנד הפסידה במשחק הגמר 2:1 לגרמניה, הארגנטינאי דְיֶיגוֹ אַרְמָאנְדוֹ מָארָאדוֹנָה (Diego Armando Maradona) במונדיאל מכסיקו 1986, ועוד כמה ספורים אחרים. מתי מעט ובודדים שהפכו לבלתי נשכחים. גם שעתו של ליאו מסי הגיעה. גם הוא היום אלוף עולם בלתי נשכח. ליאו מסי הוא במידה רבה דגם של מולדתו ארגנטינה בה שולטות שתי דתות: הדת הקתולית ודת הכדורגל. ולכן ארגנטינה היא גם במידה רבה ליאו מסי שאיננו מסתיר אלא דווקא מחצין ומסגיר בעזרת תנועות גוף, שתי אצבעות זקורות, ומבט אל על (כמעין תפילה) את אמונו ואמונתו ב-בוֹרֵא עולם.
בתום הפקה מורכבת ומסובכת, טכנולוגית ו-לוגיסטית, ארוכת ימים, וגם רחוקה הדורשת ידע, מאמץ אנושי, ודבקות למכביר במשימה הנוגעים ל-סיקור ושידור משחקי מונדיאל קאטאר 2022 ב-רשת הטלוויזיה הציבורית "כאן 11" – יבורך ערוץ "כאן 11" ואנשיו. תודה רבה. היו ברוכים.
ברצוני להודות כצופה טלוויזיה לערוץ הציבורי "כאן 11" ולכל העובדים והעובדות, לכל השדרנים והשדרניות, ולכל המומחים והמומחיות (משהו בסביבות 70 גברים ונשים) שנטלו חלק ו-איישו בשעות בלתי נגמרות ביום ובליל, בימים הארוכים שאינם מסתיימים במשך תקופה של כ-חודש את עמדות השידור באצטדיונים ב-קאטאר ובסמוך להם, ואשר נשאו בהצלחה מקצועית, רצינית, יסודית, מוקפדת, ומבורכת, כאמור ב-קאטאר וגם בארץ, בעול האחריות הכבדה והממושכת של כיסוי, הפקה, ושידורים ישירים של 64 משחקי טורניר גביע העולם בכדורגל של קאטאר 2022. אנוכי אומר לכולכם תודה רבה על הביצוע, על המאמץ, ועל הדבקות במשימה (!). אתם אנשים חרוצים ומהימנים. אנוכי קד לכבודכם קידה. אין מדובר ב-דבר של מה בכך. תבורכו כולכם, היו שלום, ו-תהיו גאים בעצמכם (!).
אבל…למרות דברי השבח הנ"ל, יש לומר ש-היו חסרים כמה נתונים עיתונאיים-טלוויזיוניים חשובים ביותר מההיבט הציבורי המסַפרים על אודות הפרסים הכלכליים-כספיים שהוענקו למנצחת אלופת העולם נבחרת ארגנטינה ולנבחרת המנוּצחת נבחרת צרפת. עיתונאי ושדרני "כאן 11" פסחו עליהם משום מה, ולמרבית ההפתעה. מדובר בטורניר ספורט פופולארי סופר-מקצועני, ולכן האינפורמציה הכלכלית-כספית היא רלוואנטית ומסקרנת את כלל הצופים בעולם וגם את אזרחי מדינת ישראל. ועוד איך מידע רלוואנטי (!). מָמוֹן, פוליטיקה, ו-Sex הם תמיד מֵידָע מעניין ו-מסקרן. היה חסר גם נתון כלכלי-כספי, הדן בסך עלות מאמץ האירוח והניהול של מונדיאל 2022 שחל על המדינה המארחת, קאטאר. בתחום הקונקרטי הזה של ממון וכלכלה העוטפים אירוע ספורט בינלאומי כה פופולארי כמו מונדיאל כדורגל, נעדר גם עוד נתון כלכלי-כספי מסקרן ורב ערך, כלהלן: איזה סכום המורכב מזכויות שידורים טלוויזיוניות שילמו ל-FIFA כ-200 (מאתיים) רשתות הטלוויזיה הבינלאומיות ששידרו בכל רחבי תבל את 64 משחקי מונדיאל קאטאר 2022. (הערה: ה-FIFA התאחדות הכדורגל הבינלאומית, היא המחזיקה באופן בלעדי ובלבדי בזכויות השידורים של המונדיאלים, כפי IOC הוועד האולימפי הבינלאומי הוא המחזיק באופן בלעדי ו-בלבדי בזכויות השידורים של המשחקים האולימפיים). מדובר בסכומי כסף פנטסטיים (מיליארדים של דולרים) שגובים שני הגופים הנ"ל FIFA ו-IOC (נחשבים לוועדות המארגנות של שני האירועים המדוברים מונדיאלים ואולימפיאדות) מרשתות הטלוויזיה הבינלאומיות המבקשות להעביר בשידורים ישירים למדינותיהן וארצותיהן את כל דרמות הספורט המסקרנות ואפופות תהילה שמייצרים בכמויות עצומות שני המפעלים המדוברים הללו: הטורנירים של גמר אליפויות העולם בכדורגל כמו גם התחרויות האולימפיות על מגוון המקצועות שלהן ובראשן אירועי ה-א"ק, השחייה, וההתעמלות. אולם לא רק.
ובכן, בקטע העיתונאי-טלוויזיוני הנ"ל של כֶּסֶף, מָמוֹן, ותשלומי זְכוּיוֹת שִידוּרִים הרי ש-מדובר בפירוש ברשלנות עיתונאית של בעל הבית הראשי, הקרוי, "כאן 11" (!). היה עליו על בעל הבית להתעקש ולדרוש מ-שכיריו העיתונאים השדרנים והשדרניות שנשאו בתפקידם באצטדיונים ב-קאטאר, בשטח ב-קאטאר, ובאולפן ב-קאטאר להתאמץ ולהביא את האינפורמציה הכספית-כלכלית הנידונה והרלוואנטית לידיעת ציבור הצופים שלו. "כאן 11" ושכיריו לא עמדו במשימה. מדובר ברשלנות ובהחמצה עיתונאית משמעותית שנוגעת ישירות למידע שאנשיו משדרים ומעבירים אותו לציבור הצופים שלהם. שגיאה (!).
תוספת הכרחית לקראת סיום : אינני יכול, אינני רשאי, וגם אינני רוצה לסיים את כתיבת פוסט מס' 1151 מבלי לומר, לכתוב, ולתעד לבסוף, כי גם אין לשכוח לצד ההצלחה הארגונית המופתית ה-קאטארית את מונדיאל הכדורגל המדובר בחודשים נובמבר ודצמבר של שנת 2022 בארצם, את היחס המחפיר של הממשלה הקאטארית לערך חיי אדם של אלפי אולי עשרות אלפי פועלים זרים (אסיאתיים) שהוטסו במיוחד לקאטאר מארצותיהם שלהם, והיו אלה שהקימו ובנו בזֵיעָה ו-דָם בתנאי עבודה קשים מנשוא תמורת שכר עלוב ותנאי מחיה בלתי אנושיים במשך שנים שקדמו למונדיאל 2022, את האצטדיונים הקאטאריים היפהפיים ו-המפוארים. אלו אותם אצטדיוני הפאר הקאטאריים שעכשיו נבטו אלינו מבעד למסכי הטלוויזיה ב-בתינו. כולנו ראינו את שיא הארכיטקטורה הנוחה ושוֹבָת העין שלהם (!). ובכן, רבים מהם מאותם הפועלים העניים והדלים האסייאתיים האלה שהובאו ל-קאטאר כדי לבנות את אצטדיוני הכדורגל, קיפחו את חייהם באותן משימות העבודה שהוטלו עליהם ואשר נעשו בתנאים מבישים של עַבְדוּת יום-יומית מטורפת במשך שנים לרבות תנאי מחיה ירודים, מגורים צפופים, ומשכורות מחורבנות. ממשלת קאטאר לא פרסמה מעולם דו"ח מפורט ובו נתונים מתמטיים כמה פועלים זרים נטלו חלק בפרויקט הקמת ובניית האצטדיונים החדישים האלה (למשל, כדוגמת אצטדיון "לוסייל") כמה מהם שילמו בחייהם, נספו, ו-מתו במשך שנות ה-עַבְדוּת הקשות הללו בעת עבודת הפרך ההיא של הקמה ובניית האצטדיונים החדישים האלה הבנויים לתפארת. אצטדיוני תפארת שנבנו והוקמו בתנאי עבודה אנושיים קשים ביותר, בעלי משמעות של עַבְדוּת (לא פחות) ב-מדינת קאטאר ה-טריליונרית, העשירה מאוד, ו-עתירת הוֹן בלתי נגמר.
אנוכי מאמין שלא ירחק היום בו רשתות הטלוויזיה של ה-BBC הבריטי הציבורי ורשת הטלוויזיה המסחרית של אנגליה ITV (ואולי גם אחרות) יגלו לנו בתוך זמן לא ארוך את הסודות האפלים שמסתתרים מאחורי האירוח המוצלח והמשגשג של מונדיאל 2022 ע"י קאטאר. ו-גם: באלו תנאים, למה ו-מדוע, מי, מה, ואלו נסיבות הניעו את ה-FIFA להיענות בשעתו דווקא להצעת קאטאר לערוך את מונדיאל 2022 אצלה בבית שלה.
הקטע האחרון של הטקסט שכתבתי אותו כאן בחרון וזעם בפוסט מס' 1151, מזכיר לי את תוכן הפרקים הראשונים של הספר התנ"כי "שמות" המספר את תולדות בני ישראל במצרים בפרוטרוט אחרי מות יוסף, ו-את התעמרות השלטון המלוכני המצרי ההוא בבני ישראל ההם שעבדו בפרך ובנו את מצרים העתיקה ההיא. שני פסוקי תזכורת ידועים הכתובים בפרק א' של הספר "שמות", מתעדים את ההיסטוריה העכורה כלהלן : "…ו-יקם מלך חדש על מצרים אשר לא ידע את יוסף…", ומייד אח"כ בפרק ב' של ספר "שמות" נאמר בהמשך כך: "…ויהי בימים הרבים ההם וימת מלך מצרים ו-יאנחו בני ישראל מן העבודה, ויזעקו, ותעל שוועתם אל האלוהים מן העבודה. וישמע אלוהים את נאקתם ויזכור אלוהים את בריתו, את אברהם, את יצחק, ואת יעקב. וירא אלוהים את בני ישראל, ויידע אלוהים…".
גם אותם אלפי ואולי עשרות אלפי הפועלים הזרים שעבדו עבודת פרך, ובנו והקימו במשך שנים ארוכות בתנאי עַבְדוּת את אצטדיוני הכדורגל המפוארים ב-קאטאר, וחלקם שילמו בחייהם, נאנחו ו-זעקו לאלוהים אולם שוועתם המרה, העצובה, והנוראית לא נשמעה…
כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי. פוסט מס' 1151. הועלה לאוויר ביום שני – 19 בדצמבר 2022.
תגובות
פוסט מס' 1151. סוֹף דָבָר. מנהיגות ו-מחשבת הכדורגל. בסופו של עניין מנהיגותו ומחשבת הכדורגל של מאמן נבחרת ארגנטינה אלופת העולם החדשה ליאונל סקאלוני הייתה דומינאנטית, פורייה יותר, וטעונת מזל יתר מעט מזאת של מאמן נבחרת צרפת אלופת העולם היוצאת מ-2018, דידייה דשאן, מכריעה את גורל ההתמודדות במשחק הגמר. יום ראשון של 18 בחודש דצמבר של שנת 2022 היה היום האחרון של משחקי טורניר מונדיאל הכדורגל הנערכים ומתקיימים ב-קאטאר. בתאריך הזה זוכה נבחרת ארגנטינה בפעם השלישית בתולדותיה בתואר אלופת העולם בכדורגל, ובעת הזאת בראשותו של הקפטן שלה לֵיאוֹ מֶסִי (Leo Messi) בן 35. ארגנטינה מנצחת במשחק גמר דרמטי, מותח, והפכפך באצטדיון "לוסייל" ב-קאטאר את צרפת על פי השתלשלות האירועים האלה: 2:2 בתום 90 דקות, 3:3 בתום 120 דקות, וקובעת את התוצאה הסופית של המשחק לטובתה בבעיטות הכרעה מ-11 מ' מדויקות יותר מאלה של שחקני צרפת. לא היה כדבר הזה בהיסטוריית המונדיאלים של עולם הכדורגל. כל הזכויות שמורות לחוקר ולמחבר יואש אלרואי. פוסט מס' 1151. הועלה לאוויר ביום שני-19 בדצמבר 2022. — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>