פוסט מס' 283. ישראל – אזרבאייז'אן 1:1 במסגרת קדם גביע העולם בכדורגל – ברזיל 2014. (באצטדיון ר"ג בשבת – 7 בספטמבר 2013). ביקורת טלוויזיה. פוסט מס' 283. כל הזכויות שמורות. הועלה לאוויר ביום שני – 9 בספטמבר 2013.
הערה 1 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים. חל איסור מפורש להעתיק את הטקסטים והתמונות ואף לא לאגור אותן במאגרי מידע שונים לשימוש מכוון ו/או מזדמן מאוחר יותר.
הערה 2 : הבלוג איננו מופק, נכתב, ונערך למען מטרות רווח כספי, ו/או למען רווח מסחרי ו/או לצורכי פרסום אישי.
———————————————————————————————-
פוסט חדש מס' 283 : הועלה לאוויר ביום שני – 9 בספטמבר 2013.
———————————————————————————————-
פוסט מס' 283. יִשְרָאֵל – אָזֵרְבָּאיְיזָ'אן 1:1 במסגרת קדם גביע העולם בכדורגל – ברזיל 2014. (באצטדיון ר"ג בשבת – 7 בספטמבר 2013). ביקורת טלוויזיה. פוסט מס' 283. כל הזכויות שמורות.
טקסט תמונה : 2003 – 2002. אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. נטשתי את מכורתי הטלוויזיונית בטריקת דלת. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הערה 3 : ערוץ 5 בכבלים המשיך אמש בהפקה המצוינת שלו את כיסוי אליפות אירופה לאומות בכדורסל – סלובניה 2013, והעביר בשידור ישיר בראשות ניב רסקין ופיני גרשון בלובליאנה ואריה מליניאק ורון קופמן באולפן המנווט בארץ את משחק הניצחון של נבחרת ישראל על נבחרת בלגיה החלשה 69:87 מדובר בניצחון על נבחרת בלגית לאומית כל כך ירודה שאילו הייתה משחקת בליגת העל בארץ לבטח הייתה מדורגת באחד המקומות האחרונים. השידור הישיר לווה בתחילה בתקלות חוזרות ונשנות של קווי השידור בין עמדת השידור של ערוץ 5 בכבלים ב- "טיבולי" לבין האולפן המנווט בארץ. אולם מכיוון שהאולפן המנווט כולל בשורותיו את השדרנית גב' מאיה רונן ואת הפרשן אריה מליניאק (ובכך משמש כ- Back up לתקלות אפשריות מחו"ל) התגייסו השניים בו במקום ושידרו שידור חירום Off tube את ההתמודדות עד לתיקון התקלה ועיצובו מחדש של קו השידור מלובליאנה. תקלות טכניות קורות. אנוכי בהחלט מתרשם מהתגובה המהירה של ערוץ 5 בכבלים והשימוש המיידי באלטרנטיבת אולפן הבית. בהקשר זה ראוי לציין כי ערוץ 1 שהעביר בשידורים ישירים את אליפויות העולם בשחייה מברצלונה 2013 וא"ק ממוסקבה 2013, הסתכן עד למאוד מבלי שהוא מחויב לכך ועשה זאת ללא אולפן בית מנווט וללא כל גיבוי ו- Back up לקווי השידור של ליאן ווילדאו + ד"ר ברוך צ'יש מברצלונה ושל עמית הורסקי + ד"ר גלעד וויינגרטן ממוסקבה. ועוד דבר : מפני שתכליתו של הפוסט הזה היא עיסוק קונקרטי בהשוואות של איכויות, כמויות, גדלים , וגם באסתטיקה – קשה לתאר מה היה קורה בסלובניה 2013 אילו הופקד מיקרופון הכדורסל בידי אנשי ערוץ 1, השדר עמית הורסקי והפרשן צבי שרף. נכון שרמת הכדורסל המופגנת בסלובניה 2013 היא בינונית ומטה אולם לא ההתייחסות של ערוץ 5 בכבלים שמעוררת כבוד מקצועי והערכה מקצועית מגובה בשַדָּר עירני ותוסס שבקי היטב בחומר בשם ניב רסקין וצוות פרשנים ברמתם של אריה מליניאק, רון קופמן , ופיני גרשון. הייתי מעוניין לשמוע מניב רסקין ופיני גרשון מדוע עודד קטש עוזר המאמן הבכיר של אריק שיבק נראה כל כך כבוי ומהורהר (הוא אמר באחד הריאיונות מלוּבְּלִיָאנָה בירת סלובניה, "רדידותה של נבחרת ישראל בכדורסל איננה מקרית ואין מדובר בתחתית החבית…יהיה גרוע יותר באליפות הבאה ב- 2015…"). כמו כן הייתי מעוניין שהאיש שמנצח על כל מלאכת השידור בלובליאנה מטעם ערוץ 5 בכבלים השדר ניב רסקין, ישים קץ וסוף למוטיבים הדתיים המגוחכים שמטיף להם המאמן הלאומי אריק שיבק בכל פעם שהוא נפגש עמו ליד המיקרופון. מוטב ששחקני נבחרת ישראל הרשלניים בראשותו ילמדו כיצד עומדים דוֹם בעת נגינת ההמנון הלאומי "התקווה", ויכבדו אותו כהלכה כפי שמתבקש משחקניי ייצוג לאומיים.
1. פרולוג קצרצר.
כל דבר בעולם הוא יחסי ובר השוואה באיכות, במסה, בגודל, ובאסתטיקה שלו כפי שאמר בשעתו פרופסור אלברט איינשטיין בעת שניסה לפרשן את תורת היחסות המורכבת ולהסביר אותה לחובבי מתמטיקה ופיסיקה. תורת היחסות מסובכת אולם תורת היחסיות פשוטה . על כן הגה הפרופסור הגאון המלומד עבורנו את טקסט ההשוואה הנגיש הבא : "שלוש שערות על הראש זה מעט – שלוש שערות במרק זה המון". באמצעות הסלוגן הזה הפך פרופסור אלברט איינשטיין את חיינו לפשוטים ומובנים יותר. אנוכי מקווה שפילוסופיית ההשוואה של המדידה הזאת איננה נשמעת מסובכת מידי. השוואת מידות של גודל וכמות היא ברת מישוש ו- וויזואלית לגמרי. היא מדידה. מכיוון שהבלוג הזה עוסק בחקר ה- Media הוויזואלית הבה אעיף מבט בצילום נושן מ- 1956 בטרם אתארח אצל ערוץ 1 במשחק ישראל – אזרבאייז'אן ואבקר אותו. צלם אחד צילם באולימפיאדת מלבורן 1956 את שחקן הכדורסל הסובייטי / לָאטְבִי ענק הממדים יָאנִיס קְרוּמִינְש (Janis Krumins, שחקן הציר של נבחרת ברה"מ) בעל נתונים אימתניים שכוללים גובה 2.19 מ', משקל 162 ק"ג, ו- מספר נעל 64. יָאנִיס קְרוּמִינְש נחשב אז למוטציית טבע. הוא היה שחקן כדורסל בִּירְיוֹן. הגבוה והחזק בעולם. מאמן נבחרת ברה"מ בכדורסל היהודי – רוסי אלכסנדר גומלסקי גייס אותו לשורות הנבחרת הסובייטית ו- "אִילֵף" אותו להיות שחקן כדורסל כמי שמוצא תשובה לשחקנים הגבוהים של נבחרת ארה"ב בכדורסל. יָאנִיס קְרוּמִינְש היה ב- 1956 כמעין פלא אנושי. יצירת הר אדם של הטבע. אילו היה הצלם האנונימי הזה מצלם את יאניס קרומינש לבד כפרופיל שמנותק מסביבתו, היינו מקבלים תצלום רוטיני, כשאנו יודעים אומנם את מידותיו האימתניות של הנפיל ה- לָאטְבִי הזה, אך בשל הוויזואליה המוגבלת איננו יכולים להשוות אותן לקומתם של בני אדם אחרים על מנת להתרשם מהן באמת. באדיבות הוועד האולימפי האוסטרלי הפרדתי בעריכת מחשב את יָאנִיס קְרוּמִינְש מסביבתו המקורית בתמונה האורגינאלית וזה מה שקיבלתי.
טקסט תמונה : אולימפיאדת מלבורן 1956. זהו שחקן הכדורסל ה- לָאטְבִי הענק יאניס קרומינש מופרד מסביבתו ע"י עריכת מחשב. בהיעדר אובייקטים השוואתיים הוא נראה כאחד האדם. הצלם האוסטרלי האנונימי שהבין דבר ו/או שניים בוויזואליה של הצילום, תיעד אותו בחברת שני ספורטאים אמריקניים, אחד גבוה והשני נמוך, שנטלו אף הם חלק במשחקים האולימפיים ההם של מלבורן 1956. (באדיבות הוועד האולימפי האוסטרלי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת מלבורן 1956. הכדורסלן הסובייטי / לָאטְבִי יאניס קרומינש (Janis Krumins, גובהו 2.18 מ') מוחזר לסביבתו בתמונה האורגינאלית במשחקים האולימפיים של מלבורן 1956. שימו לב לכפות ידיו הענקיות (!). משמאל, זהו שחקן הכדורסל האמריקני רב המוניטין ביל ראסל (William "Bill" Russell בן 22 שגובהו 2.08 מ'), מי שבתום המשחקים האולימפיים של אולימפיאדת מלבורן 1956 הפך לכדורסלן מקצועי בשורות קבוצת בוסטון סלטיקס. מימין, האָצָן האמריקני אירה מרצ'יסון (Ira Murchison – גובהו 1.67 מ', מי שסיים במקום הרביעי בריצת 100 מ' באולימפיאדת מלבורן 1956). נבחרת ארה"ב בכדורסל זכתה במדליית הזהב באולימפיאדת מלבורן 1956 לאחר שגברה במשחק הגמר על נבחרת ברה"מ בתוצאה 55:89. תורת היחסיות ויכולת ההשוואה הן מקור ההתרשמות הוויזואלית. (באדיבות הוועד האולימפי האוסטרלי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הערה : ההיסטוריון האולימפי הישראלי הנודע עמנואל גיל השתמש אף הוא בתמונה הנ"ל בספרו התיעודי המצוין "חמש טבעות שלובות" שיצא לאור ב- 1961 בהוצאת "אות" בכמה מהדורות, ובשיתוף עם הוועד האולימפי הישראלי.
טקסט תמונה : מאי 1959. אליפות אירופה לאומות בכדורסל נערכת באיסטנבול – טורקיה . שחקני נבחרת ישראל ושחקני נבחרת ברה"מ לוחצים ידיים בטרם שריקת הפתיחה (ישראל ניגפה במשחק בתוצאה 90:44). הגורל הטיל על יגאל וולודרסקי – דָר (גובהו האישי 1.78 מ') ללחוץ את ידו של יאניס קרומינש (2.19 מ') בקדמת התמונה, בטרם שריקת הפתיחה. יגאל וולודרסקי בן קיבוץ אשדות יעקב וידיד אישי קרוב סיפר לי את רשמיו מהמפגש ההוא עם יאניס קרומינש : "יואש אלרואי, יש לי כף יד גדולה מאוד יחסית לגובה הנמוך שלי. אני לופת כדורסל בקלות בחמש אצבעות. אולם כף ידי טבעה בתוך כף ידו הענקית שלא מהעולם הזה של יאניס קרומינש. חייכתי ממבוכה. רואים זאת בתצלום. ואז הוא קצת התכופף לעברי ואמר בקול רועם "האלו". זה נשמע לי כמו "הו" מאיים. פשוט ברחתי מהמקום. רק כשאתה עומד ליד השחקנים האלה אתה מבין עד כמה הם גבוהים. מהיציע כולם נראים כמעט אותו דבר". זיהוי השחקנים הישראליים הנוספים מימין לשמאל : דוד פריש, ארז לוסטיג, חיים קסטן, ובאמצע עמוס לין (מקיבוץ משמר העמק). (התמונה ניתנה באדיבות יגאל וולודרסקי – דר ז"ל, ובאדיבות ארכיון קיבוץ אשדות יעקב. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ובחזרה לנושא העיקרי : השידור הישיר של ערוץ 1 הציבורי אמש מאצטדיון ר"ג (מוצ"ש – 7 בספטמבר 2013) בו לא הצליחה נבחרת ישראל בכדורגל להכניע את נבחרת אזרבאייז'אן (המשחק הסתיים בתיקו אחת) הוא מדיד בכל פרמטר השוואתי של יחסיות עם עברו הקרוב ב- איכות, ממד, גודל, עוצם ושיעור, אסתטיקה, שאפתנות ו/או חוסר שאפתנות, וגם תֹכניתי כפי שערך השוואה הפרופסור המלומד אלברט איינשטיין בין כמות שערות דלילה על הראש לבין כמות שערות דלילה בצלחת המרק. שלוש שערות על הראש זה לא אסון . אפשר לחיות עם זה 120 שנים. שלוש שערות במרק אינן טרגדיה. לא מתים מזה. זה רק מגעיל. קל למדוד זאת כמו גם למשש ולהעריך את השידור הישיר אמש בערוץ 1 של המשחק ישראל – אזרבייז'אן 1:1 בהובלת השדר יורם ארבל, הפרשן דני נוימן, והמנחה / מגישה גב' שָרוֹן פֶּרִי – שהיה משעמם. אולם לא בגלל צוות השידור שבדרך כלל עשה את עבודתו בסדר גמור. אי אפשר לשדר ישיר משחק נֶפֶל כה עלוב בטלוויזיה ולצאת ממנו בשלום. בעוד שחקני נבחרת ישראל המגוחכים חושבים שלרוץ על כר הדשא זה הדבר הכי קשה בעולם, עושים אחיהם חיילי צה"ל בכל החֵיילות ובכל האגפים והחזיתות ימים כלֵילות מאמצים גופניים ונפשיים עצומים להגן על גבולות המדינה.
הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 הוציאה אמש מקופתה כ- 550000 (חמש מאות וחמישים אלף) שקל כדי לכסות כהלכה בשידור ישיר משחק נֶפֶל ישראל – אזרבאייז'אן באמצעות ניידת השידור "מזמור" ותריסר מצלמות אולם לא הייתה מסוגלת לייצר דרמה גם בשל חללים גדולים ביציעי אצטדיון ר"ג. תפוסת האצטדיון הייתה כמחצית, כ- % 50. כ- 21000 (עשרים ואחד אלף) צופים בלבד. הקהל ביציעים חשוב כמו השחקנים על כר הדשא ובהיעדרו אין הטלוויזיה מוכשרת להפיק סיגנל דרמטי. לא רק השחקנים אשמים בחידלון. גם הציבור שאיננו.
הבימוי הטלוויזיוני של הבימאי הוותיק אמנון אוסמן ולצדו מלאכת העריכה של העורך טובי גאני ופעולות ההפקה של המפיקים יונתן קנלר ויצחק פרז – הם שערורייה כבר מבראשית. המגישה המובילה והמנחה של הפנל ב- Pre Game Show גב' שרון פרי מעניקה את זכות הדיבור הראשונה לאיש הפנל סוכן השחקנים והפרשן הבעייתי אבי נמני. הבימאי אמנון אוסמן עושה כל מאמץ להכניס ברקע של אבי נמני את הפרסומת המסחרית "HERTZ" המזדקרת ברום אצטדיון ר"ג למרות שהשידור הציבורי מנוע מלעשות זאת על פי חוק רשות השידור . הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 מתוקצבת ע"י משלם האגרה (וגם חסויות) בעוד ערוצים 2 ו- 10 נהנים מפרסומות מסחריות. ערוץ 1 איננו מורשה להיהנות משילוט מסחרי גלוי ו/או סמוי. אסור לו מפורשות ובאופן מוחלט לחשוף ולהקרין על המסך שלו Banners ושלטים מסחריים מעבר למקובל לאלה המוצבים על כר הדשא. לא חולפות כמה שניות והנה איש הפנל השני של ערוץ 1 מר אביעד פוהורילס מופיע בכל הדרו ולצדו השלט המסחרי של "adidas" שממוקם אף הוא ברום האצטדיון. הפקת התמונות המכוערות האלה ע"י הצוות הבכיר של ערוץ 1 הן עבירה על חוק רשות השידור וטעונות בירור. אינני מאמין שמישהו מאנשי צוות השידור של ערוץ 1 באצטדיון ר"ג חורג בכוונה תחילה מהחוק ומפיק יתרון חומרי מביצוע העבירות האלה. אנוכי מאמין לחלוטין בניקיון כפיים של צוות השידור של ערוץ 1. אולם גם אם העבירות האלה של הקרנת שלטי פרסומת האלה של HERTZ ו- adidas (ממוקמות ברום האצטדיון ואינן שייכות לעניין) על מסך הטלוויזיה הציבורית נעשו באקראי בתום לב, הן מעידות על הפקה חובבנית ובימוי רשלני. מטריד כיצד בימאי ספורט וחדשות כה מנוסה ומיומן כאמנון אוסמן ניאות להעלות לאוויר תמונה בלתי שדירה לחלוטין. מטריד גם כיצד העורך טובי גאני והמפיקים יונתן קנלר ויצחק פרז מסכימים לשתף פעולה עם הפקת תמונת טלוויזיה כל כך מסחרית ו- לא אסתטית. מה כל כך קשה להימנע מהפקה ובימוי תמונת טלוויזיה "מלוכלכת" מפרסומות מסחריות…??? מה כל כך קשה להימנע ולא להראות תמונת טלוויזיה מכוערת רוויית שלטים מסחריים שאסורים להקרנה בשידור הציבורי…???
טקסט תמונה : מוצ"ש – 7 בספטמבר 2013 . אצטדיון ר"ג . איש הפנל של ערוץ 1 סוכן השחקנים מר אבי נמני נושא דבריו לאומה בטרם בעיטת הפתיחה של המשחק ישראל – אזרבאייז'אן 1:1 במסגרת קדם מונדיאל ברזיל 2014. נראה כי מישהו העמיד את אבי נמני בכוונה תחילה בזווית צילום מיוחדת על מנת שהמצלמה תקלוט את השלט המסחרי שמוצב ברום אצטדיון ר"ג, "Hertz השכרת רכב". ערוץ 1 הציבורי חייב להימנע מהקרנת פרסומות מסחריות באופן גלוי ו/או סמוי, מעבר למה שכלול בחוזה שבין רשות השידור לוועדה המארגנת, קרי התאחדות הכדורגל. (צולם ממסך ערוץ 1 ע"י ה- iphone שלי. באדיבות ערוץ 1).
טקסט תמונה : מוצ"ש – 7 בספטמבר 2013 . אצטדיון ר"ג . סיום השידור הישיר של משחק הנפל ישראל – אייזרבאייז'אן 1:1. סצנת הצילום של אבי נמני יחדיו עם שלט הפרסום "Hertz השכרת רכב" חוזרת על עצמה . אנוכי אומר זאת בהסתייגות רבה ונזהר בדבריי אולם נראה כאילו אבי נמני מצביע בבוהן לכיוון שלט הפרסום. בטוח שהדבר נעשה בתום לב אך על ערוץ 1 שאיננו רשת טלוויזיה המסחרית להימנע מ- Stand up מסחרי מופרך ומכוער שכזה (לא בגלל האדם שב- Frame, אלא בשל השלט המסחרי שגונב בהיסח הדעת את תשומת הלב של צופה הטלוויזיה באשר הוא). משונה מאוד שמפיקי ובימאי המשדר הישיר אינם מבחינים בהפרעה הצילומית הזאת שהיא בפירוש עבירה על חוק רשות השידור. (צולם ממסך ערוץ 1 ע"י ה- iphone שלי. באדיבות ערוץ 1).
טקסט תמונה : מוצ"ש – 7 בספטמבר 2013. אצטדיון ר"ג. סיום השידור הישיר של משחק הנפל ישראל – אייזרבאייז'אן 1:1. גם הפרשן השני בפנל של ערוץ 1 מר אביעד פוהורילס נלכד יחדיו באותו Frame הצילום עם פרסומת מסחרית "adidas" הממוקמת ברום אצטדיון ר"ג. (צולם ממסך ערוץ 1 ע"י ה- iphone שלי).
ועוד דבר. נראה כאילו המגישה ומנחת הפנל של ערוץ 1 גב' שרון פרי צדה ואספה באקראי לאוטו שלה שלושה טרמפיסטים בדרכה אמש לאצטדיון ר"ג. אין לי וויכוח עם רמת הידע של שלושת אנשי הפנל אבי נמני, אביעד פוהורילס, ואליעזר לחנה הוותיק (למרות שאיש מהם איננו מתבלט בדברי הפרשנות שלו) . אנוכי בר פלוגתא שלהם בכל הנוגע להופעתם הטלוויזיונית האפרורית. כל אחד לבוש אחרת ושונה מרעהו. רואים שמדובר באסופה מקרית. אין מדובר ב- Team שידור. מדובר בחבורה לא מלוכדת שהמראה הטלוויזיוני שלה מגוחך ובערוץ טלוויזיה ציבורי חסר כל גאוות יחידה בעידן התחרות וההשוואה. גם הופעתם On aire של שני שדרני הקווים ליאן ווילדאו והדס גרינברג מציגה אופנת לבוש שונה ומשבשת את ההומוגניות של הטלוויזיה הציבורית . העסק נראה כמעט כפרודיה. הופעות Stand up של השדרנים / שדרניות והמגישים / מגישות הן לחלוטין דבר מקובל ואף הכרחי בעידן התחרות הטלוויזיונית. המטרה היא להדק את הקשר בין האירוע לבין ציבור הצופים ולזהות אותו באמצעות השדרנים והמגישים ולא רק באמצעות המיקרופונים המעוטרים בסמלי הרשתות. בשעה שגב' שרון פרי פותחת את השידור הישיר מאצטדיון ר"ג בהופעה אישית שלה On aire ברור שהיא עושה זאת בשם ערוץ 1. כשיורם ארבל ודני נוימן מתייצבים על כר הדשא לפני המצלמה בטרם בעיטת הפתיחה של המשחק ישראל – אזרבאייז'אן מובן לכולם שערוץ 1 נמצא כאן והוא מדווח מהשטח. נותרה לדיון רק שאלת הלבוש. חטיבת הספורט של רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC בראשות רוּן אָרְלֶדְג' (Roone Arledge) הלבישה את המגישים והפרשנים שלה שמופיעים On aire בתלבושת אחידה. מחויטים בז'אקטים באותו צבע ועונבים עניבות אחידות ובצד שמאל בצד של הלב רקום על הז'אקט הלוגו של ABC. מעניין אותי אפוא נמצאת גב' רחל יוסף מערוץ 1 ומה משמעות הקרדיט הנכבד שהיא מקבלת ב- Roller Credits של "מלבישת הצוות", והיכן גם טביעת העין החזותית – אמנותית של בימאי המשדר אמנון אוסמן שמסכים לביים שלומפריזציה שכזאת. היכן הגאווה המקצועית של השידור הציבורי גם אם בערוץ 1 ישנם עדיין כל מיני חובבניים שחושבים שמדובר בפרט שולי, כאילו הופעה מגוחכת בפני המצלמה ב- Media וויזואלית, איננה שווה דיון מיוחד.
טקסט תמונה : מוצ"ש – 7 בספטמבר 2013 . אצטדיון ר"ג. פנל שלושת הפרשנים של ערוץ 1 בהנחיית גב' שרון פרי בעת השידור הישיר של משחק הנפל ישראל – אייזרבאייז'אן 1:1 במסגרת קדם מונדיאל ברזיל 2014. הנהלת ערוץ 1 והנהלת רשות השידור מוותרים מראש על גאוות יחידה ומאפשרים הופעה שלומפרית קבל עם ועדה. זיהוי הנוכחים התמונה מימין לשמאל : אליעזר לחנה, אביעד פוהורילס, ואבי נמני. בימאי השידור הישיר מר אמנון אוסמן הופך את הפרסומות המסחריות ברקע למצג אינטגרלי – טבעי כחלק ראוי מהאינפורמציה שהוא מעביר בשידור ישיר לציבור צופי הטלוויזיה במדינת ישראל. פגם אסתטי טלוויזיוני בלתי נסבל. (צולם ממסך ערוץ 1 ע"י ה- iphone שלי. באדיבות ערוץ 1).
טקסט תמונה : מוצ"ש – 7 בספטמבר 2013 . אצטדיון ר"ג. שדר הקווים של ערוץ 1 מר ליאן ווילדאו בעת השידור הישיר של משחק הנפל אמש ישראל – אייזרבאייז'אן 1:1 במסגרת קדם מונדיאל ברזיל 2014. הופעתו הנאה הולכת לאיבוד בתוך אי סדר ובליל תלבושות של כלל השדרנים / שדרניות והמגישים / מגישות. (צולם ממסך ערוץ 1 ע"י ה- iphone שלי. באדיבות ערוץ 1).
טקסט תמונה : מוצ"ש – 7 בספטמבר 2013 . אצטדיון ר"ג. שדרנית הקווים של ערוץ 1 גב' הדס גרינברג בעת השידור הישיר של משחק הנפל אמש ישראל – אייזרבאייז'אן 1:1 במסגרת קדם מונדיאל ברזיל 2014. הופעתה הנאה הולכת לאיבוד בתוך אי סדר ובליל תלבושות של כלל השדרנים / שדרניות והמגישים / מגישות. (צולם ממסך ערוץ 1 ע"י ה- iphone שלי. באדיבות ערוץ 1) .
טקסט תמונה : מוצ"ש – 7 בספטמבר 2013 . אצטדיון ר"ג. הצוות המוביל של ערוץ 1 השדר יורם ארבל (משמאל) והפרשן שלו דני נוימן (מימין) בעת פתיחת השידור הישיר של משחק הנפל אמש ישראל – אייזרבאייז'אן 1:1 במסגרת קדם מונדיאל ברזיל 2014. הופעתם הנאה נבלעת בתוך אי סדר, בליל תלבושות, וחוסר היגיון בסך הכל של לבוש שאר השדרנים / שדרניות והמגישים / מגישות שנוטלים חלק On aire בשידור הישיר. ערוץ 1 לא צריך להתבייש לרקום את הלוגו שלו על דש הז'אקטים של שדרניו (כפי שעושה רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC, ראה בתצלום המצורף מטה באדיבות ABC) ולא לציין את ייחודו וזיהויו רק על המיקרופונים שלו. (צולם ממסך ערוץ 1 ע"י ה- iphone שלי. באדיבות ערוץ 1).
טקסט תמונה : ראשית שנות ה- 70 של המאה שעברה. לפני יותר מ- 40 שנים .זהו צוות השידור רב המוניטין של רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC שהיה מופקד במשך 13 שנים (1983 – 1970) על השידורים הישירים בערבי יום שני של תוכנית הספורט הפופולרית "Monday Night Football" במסגרת משחקי ליגת ה- NFL. התוכנית זכתה להצלחת רייטינג מסחררת ואת רעיון שידורה הגה נשיא חטיבת הספורט של ABC מר רוּן אָרְלֶדְג' (Roone Arledge) . זיהוי הנוכחים מימין לשמאל : הפרשן פְרָנְק גִיפוֹרְד (Frank Giford), השַדָּר המוביל הָאווֹאָרְד קוסל (Howard Cosell, יושב), והפרשן השני דוֹן מֶרֶדִית' (Don Meredith). רשת ABC כפתה על ציוותי השידור שלה להופיע ב- ז'אקטים אחידים כשעל לוח לבם רקום לתפארת הלוגו שלה. משיחות עם אנשי ABC נאמר לי בזמנו כי רעיון "הלוֹגוֹ על הלֵב" היה של רוּן אָרְלֶדְג' עצמו. (באדיבות ABC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
מקור : ספרו של Terry O'neil, הנקרא : "THE GAME BEHIND THE GAME", בהוצאת הספרים הקרויה Harper & Row Publishers of New York
טקסט תמונה : אולימפיאדת מונטריאול 1976. השדר הנודע ורב המוניטין הווארד קוסל (Howard Cosell מימין, אז בן 58), על לוח ליבו הלוגו של רשת הטלוויזיה שלו ABC מצולם יחדיו עם הבוס המיתולוגי שלו רון ארלדג' (Roone Arledge משמאל, אז בן 45). שני אנשי הטלוויזיה הדגולים האלה אינם עוד בין החיים. (התמונה באדיבות ABC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ערוץ 1 נהנה אמש מרייטינג נחמד (ראו הטבלאות הרייטינג המצ"ב) בעת השידור הישיר של ההתמודדות ישראל – אזרבאייז'אן 1:1 כשהוא מחולל סנסציה ומביס את ערוץ 10 ובכמה פרקי זמן אפילו גוֹבֵר גם על ערוץ 2. טבלת המדרוג מוכיחה שוב כי אין זה חשוב מי המגיש ומי הוא השדר כל עוד מדובר בסחורת שידור בלעדית. אין זה חשוב לציבור וזה גם לא משנה לו אם השַדָּר הוא יורם ארבל ו/או מאיר איינשטיין ו/או רמי ווייץ – מפני שאת המשחק אפשר לראות ממילא רק על מרקע ערוץ 1. אין זה משנה מיהו הפרשן, דני נוימן, ו/או אבי רצון, ו/או עמיר פלג – מפני שאת התמונה ניתן לראות רק על מסך ערוץ 1. וגם מי זוכר את המגיש – מנחה של ערוץ 1 בוני גינזבורג כשעל המסך הציבורי מופיעה באופן בלבדי ועצמאי זוגתו הטלוויזיונית לשעבר שרון פרי. האיכות אולי איננה אותה איכות וחסר גם מחשב הסטטיסטיקה של בוני גינזבורג אולם שרון פרי עשתה את עבודתה בסדר גמור. עמודות המִדְרוּג בשני הסקטורים של "כלל האוכלוסייה" ו- "האוכלוסייה היהודית" מעידות כי הציבור נוהה אחרי חומרי השידור הבלעדיים ולא בהכרח אחרי המגישים והשדרנים והוא מסתדר היטב גם בלי הנתונים הסטטיסטיים. אם שרון פרי צלחה את המבחן הראשון שלה כמנהלת ומובילת פנל והיא גם בהחלט נאה מאוד על המסך. מחלקת הספורט של ערוץ 1 מסמיכה אותה בהיעדרו של בוני גינזבורג להתייצב מול הציבור יחדיו עם שלושת הפרשנים שלה ולנתח את סיפור העלילה. אולם אם שרון פרי טובה עכשיו בלי בוני גינזבורג מדוע היא לא הייתה כשירה אז להוביל בלעדי בוני גינזבורג. המקום צפוף מידי לשני מגישים וברור שהראשי מאפיל על המשני. לפתע בהיעדרו של המגיש הראשי – המגישה המשנית פורחת. אין מקום לשניים היום וגם לא היה מקום לשניים אז. כל אחד סקרן ומתעניין לדעת מה יקרה אם בוני גינזבורג יחזור והאם היא תוסט לאחור כמו במקרה ההוא שפיני גרשון שב למכבי ת"א והמאמן הטרי דייוויד בלאט הוסט שוב לעמדת העוזר.
טקסט תמונה : מוצ"ש – 7 בספטמבר 2013 . אצטדיון ר"ג. השדרנית ומנחת הפנל של ערוץ 1 גב' שרון פרי בעת השידור הישיר של משחק הנפל אמש ישראל – אייזרבאייז'אן 1:1 במסגרת קדם מונדיאל ברזיל 2014. שרון פרי סחבה על גבה גם את שידור ה- Voice over של שני משחקי הבית הנוספים בבית המוקדם של רוסיה – לוכסמבורג 1:4 וצפון אירלנד – פורטוגל 4:2 וסך הכל עשתה את עבודתה בסדר גמור. היא השכיחה את זיכרונו של בוני גינזבורג. (צולם ממסך ערוץ 1 ע"י ה- iphone שלי).
הערת אגב : לשני זמרי ההמנון הלאומי "התקווה" אמש באצטדיון ר"ג שלומי שבת והבן שלו אביהו שבת אין טיפת קול. אולי הם זמרים מצליחים אך אין להם "Voice" כפי שיש בשפע וכפי שמפיקים מיתרי הקול של יהורם גאון, אריק איינשטיין, שלמה ארצי, אלוויס פרסלי, וריקי נלסון.
את הטיעון הזה , "יתרון חומרי שידור טלוויזיוניים בלעדיים – מול מגישים ושדרנים", השמעתי אגב בספטמבר 1990 באוזניי שני הבוסים שלי מנכ"ל רשות השידור אריה מקל ומנהל הטלוויזיה יוסף בר-אל, כשיורם ארבל נטש את חטיבת הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בתום מבצע השידורים של מונדיאל איטליה 1990 , ונדד לכבלים וערוץ 2 הניסיוני. שניהם שאלו אותי מודאגים את אותה השאלה הזהה , "מה יהיה עכשיו לאחר שיורם ארבל עזב אותנו …?". הודעתי לשניהם "כי אנוכי מביא אלי מרדיו "קול ישראל" את מאיר איינשטיין במקום יורם ארבל, ולא אלמן ישראל", והוספתי, "קנה המידה של רשת טלוויזיה משגשגת מותנה ראשית דבר בחומרי השידור הבלעדיים והראשונים שעומדים לרשותה ולא בשדרנים – מגישים שלועסים את חומרי השידור הללו עבור הציבור. לכן אם מאיר איינשטיין ישדר עבור הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 את קבוצת הפאר של מכבי ת"א בכדורסל ויורם ארבל ישדר מולו עבור הכבלים וערוץ 2 משחק "דוּק" כלשהו, ברור שציבור הצופים יהיו עמנו. כל מה שאתם אריה מקל ויוסף בר-אל צריכים לעשות למעני וגם למען עצמכם הוא לעזור ולסייע לי להשאיר את זכויות השידורים של אירועי הספורט הרלוואנטיים – בארץ ובעולם, כמו בראש ובראשונה הכדורגל והכדורסל הישראליים, אולימפיאדות ומונדיאלים ו- Euros, אליפויות העולם בא"ק ושחייה, מועדון מכבי ת"א בכדורסל, וטורניר ווימבלדון בטניס – בידי השידור הציבורי".
טקסט מסמך ( 1 ) : מוצ"ש – 7 בספטמבר 2013 . טבלת המדרוג ברבעי שעות מ- 19.45 ועד 22.30 בשני מגזרי המדידה "כלל האוכלוסייה" וה- "אוכלוסייה היהודית". החל משעה 20.30 תחילת ה- Pre Game Show בהנחיית גב' שרון פרי ועד תום ה- Post Game Show בהנחייתה ב- 23.15, מביס ערוץ 1 לחלוטין את ערוץ 10 ובפרקי זמן אחדים הוא גם מנצח את ערוץ 2 (בין 22.00 לבין 22.45). בשעה 22.15 צובר ערוץ 1 באוכלוסייה היהודית מדרוג שיא של % 15.7 מול % 11.6 של ערוץ 2 ורק % 3.5 של ערוץ 10. (באדיבות וועדת המדרוג).
טקסט מסמך ( 2 ) : מוצ"ש – 7 בספטמבר 2013. טבלת המדרוג ברבעי שעות מ- 22.15 עד 01.00 בשני מגזרי המדידה "כלל האוכלוסייה" וה- "אוכלוסייה היהודית". החל משעה 20.30 תחילת ה- Pre Game Show בהנחיית גב' שרון פרי ועד תום ה- Post Game Show בהנחייתה ב- 23.15 , מביס ערוץ 1 לחלוטין את ערוץ 10 ובפרקי זמן אחדים הוא גם מנצח את ערוץ 2 (בין 22.00 לבין 22.45). בשעה 22.15 צובר ערוץ 1 באוכלוסייה היהודית מדרוג שיא של % 15.7 מול % 11.6 של ערוץ 2 ורק % 3.5 של ערוץ 10. בשעה 22.45 מביס ערוץ 1 את ערוץ 10 יותר מפי שלושה : % 6.6 לערוץ 1 מול % 2.0 לערוץ 10. (באדיבות וועדת המדרוג).
לא בכדי הגה בשעתו רוּן אָרְלֶדְג' נשיא חטיבות הספורט והחדשות של רשת הטלוויזיה ABC סלוגן מעניין ונחרץ : "When you have the rights – You have ths show". כמובן שיורם ארבל הקטנוני רץ לכל מיני עיתונאים קטנוניים כמוהו ודיווח להם שאיחלתי לו לשדר "דוּק". לא היה ולא נברא. אנוכי בן אדם תחרותי מיסודי וברור שלא יראתי ולא חששתי מחבירתו של יורם ארבל לכבלים וערוץ 2 הניסיוני. יורם ארבל הוא שַדָּר בלבד מה עוד שמאיר איינשטיין נכנס אז ב- 1990 חיש מהר לנעליו. אנוכי אוהב להתחרות אבל לא כשידיי ורגליי קשורות. חששתי מאובדנים מטופשים בעתיד של זכויות שידורים חשובות מבלי שהרשות הציבורית תהיה כפויה לכך ולא מעריקות. אין תחליף לחומרי טלוויזיה בלעדיים ובלבדיים (לא רק בתחום שידורי הספורט) אולם יש תחליף לאנשי טלוויזיה לרבות שדרני טלוויזיה ובתי הקברות מלאים באנשים שחשבו שאין להם תחליף. ברור שאנוכי מאחל ליורם ארבל חיים ארוכים ובריאים אך יש לו תחליף כמו שלכל אחד מאתנו יש.
2. אפילוג קצרצר.
ניידת השידור של דני לנקרי על 66 (שישים ושישה) עובדים בראשות הבימאי אמנון אוסמן, העורך טובי גאני, שני המפיקים יוני קנלר ויצחק פרז ועשרה צלמים וחמישה עוזרי צלמים, לרבות מהנדסי קול וטכנאים שאחראיים על הרצת ההילוכים החוזרים – עשתה עבודה מתקבלת על הדעת חוץ מאיזה חידון קהל פעוט חשיבות שערך הבימאי ליורם ארבל ודני נוימן. השניים מצאו את עצמם במִלְכּוּד, והעלו השערות מי אמורים להיות האנשים שאמנון אוסמן מראה להם על מסך ערוץ 1. הטלוויזיה היא Media שידור. היא איננה מוסד צדקה, איננה סובלת לאכלס בתוכה שדרנים רוטנים וממורמרים, לא אוהבת חידונים, ומתעבת נבואות. היא יודעת לשדר עובדות וטקסטים פשוטים, קצרים, וברורים.
הציבור יזכור ממשחק הנפל הזה ישראל – אזרבאייז'אן 1:1 את הצהרת הרָהָב של דני נוימן באוזני יורם ארבל בטרם פתיחת המשחק : "…בהרכב נבחרת ישראל משחקים גם שלושת השחקנים היותר יצירתיים שיש לנו : ערן זהבי , מאור מליקסןן והאיש שנמצא בכושר מדהים חן עזרא…". בסוף המשחק גומל לו יורם ארבל ומכריז בדרמטיות : "…אפילו לא היינו קרובים…ניסינו…כדורגל נאיבי…כדורגל משעמם…כדורגל לא נכון…משהו דפוק בתשתית…משהו דפוק בשיטה…משהו דפוק בנבחרת ישראל…".
סוף הפוסט מס' 283. הועלה לאוויר ביום שני – 9 בספטמבר 2013. כל הזכויו7ת שמורות ליואש אלרואי.
תגובות
פוסט מס' 283. ישראל – אזרבאייז'אן 1:1 במסגרת קדם גביע העולם בכדורגל – ברזיל 2014. (באצטדיון ר"ג בשבת – 7 בספטמבר 2013). ביקורת טלוויזיה. פוסט מס' 283. כל הזכויות שמורות. הועלה לאוויר ביום שני – 9 בספטמבר 2013. — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>