פוסט חדש מס' 821. כמה עובדות מתמטיות, פיזיקאליות, ו-קינסיאולוגיות אודות מדע השחייה. משה גרטל וברוך צ'יש שני אנשי ה-Off tube של ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים פספסו את אליפות העולם ה-18 בשחייה שנערכה בחודש יולי 2019 בדרום קוריאה. ספרו התיעודי החדש והמרשים של משה גבעתי "ויהי מה – מאיר הר ציון חייו ופועלו" ראוי להערכה רבה. לא היה עוד גיבור מלחמה כמו מאיר הר ציון ז"ל לוחם יחידת 101 ומפקד סיירת הצנחנים באמצע שנות ה-50 שנים במאה הקודמת, וספק אם יהיה. פוסט מס' 821 מוקדש במידה רבה ליוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל חבר קיבוץ כפר מכבי בגוש זבולון ומי שהיה פרשן השחייה הדגול והבלתי נשכח של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים 1992-1975. מבצע שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 של חטיבת הספורט בראשה ניצבתי ואותה ניהלתי, ערכתי, והפקתי. מס' 821. הועלה לאוויר ביום שני-5 באוגוסט 2019.
פוסט חדש מס' 821. כמה עובדות מתמטיות, פיזיקאליות, ו-קינסיאולוגיות אודות מדע השחייה. משה גרטל וברוך צ'יש שני אנשי ה-Off tube של ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים פספסו את אליפות העולם ה-18 בשחייה שנערכה בחודש יולי 2019 בדרום קוריאה. ספרו התיעודי החדש והמרשים של משה גבעתי "ויהי מה – מאיר הר ציון חייו ופועלו" ראוי להערכה רבה. לא היה עוד גיבור מלחמה כמו מאיר הר ציון ז"ל לוחם יחידת 101 ומפקד סיירת הצנחנים באמצע שנות ה-50 שנים במאה הקודמת, וספק אם יהיה. פוסט מס' 821 מוקדש במידה רבה ליוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל אישיות נָעֲלָה ו-חבר קיבוץ כפר מכבי בגוש זבולון ומי שהיה פרשן השחייה הַדָגוּל והבלתי נשכח של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים ההן של 1992-1975. מבצע שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 של חטיבת הספורט (בטלוויזיה הישראלית הציבורית) בראשה ניצבתי ואותה ניהלתי, ערכתי, והפקתי. פוסט מס' 821. הועלה לאוויר ביום שני-5 באוגוסט 2019. כל הזכויות שמורות ליואש אלרואי.
הערה 1 : הבלוג על תכולתו כפוף לזכויות יוצרים.
הערה 2 : הבלוג איננו מופק, איננו נכתב, ולא נערך למען מטרות רווח כספי, ו/או לטובת רווח מסחרי, ו/או לצורך פרסום אישי.
פוסט חדש מס' 821.
טקסט תמונה : הימים ההם לפני יותר משֵש עשרות שנים. שאיפתי היחידה אז הייתה לסיים ולהשתחרר כקצין משירותי הצבאי – קרבי הקשה שלי בגדוד 12 של חטיבת גולני, ולשוב לקיבוץ אפיקים שלי בעמק הירדן. רציתי להיות חקלאי – מספואיני'ק לצדו של אבא שלי משה אלרואי – בלינדמן ז"ל. רציתי לקצור תלתן ואספסת, לגדל סלק בהמות, ולכבוש חבילות חציר ולהביא אוכל ומספוא לפרות ברפת של קיבוץ אפיקים אחת מרפתות הֶחָלָב המצוינות בתקופה ההיא בארץ בראשותו של הרפתן המוכשר, החרוץ, והידען בן וחבר קיבוץ אפיקים רוּדִיק לֵוִוין (בן 90, היום). מי חשב אז על העיתונאות הטלוויזיונית כמקצוע מעניין, מרתק, ודרמטי מעבר לפרנסה לכל החיים ? (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אנוכי חקלאי בכור מחצבתי בקיבוץ אפיקים ב- 1960 בטרם יומרות ו-פרטנזיות העיתונאות הטלוויזיונית. נולדתי בקיבוץ הטוב במדינת ישראל. התמונה צולמה בבריכת השחייה של קיבוץ אפיקים בקיץ 1960. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : קיץ 1949. ימי התום והפשטות לפני 70 שנים שחלפו לבלי שוב. אנוכי ילד בן 11 עם משכוכית עדר הצאן של קיבוץ אפיקים. הכבשים, הפרות, והסוסים היו בבת עינינו. אהבנו והיינו קשורים אליהם. זיהוי הנוכחים בתמונה מימין לשמאל : אנוכי יואש אלרואי – בלינדמן מחבק את הכבשה, אמיר הלמן , דני פלס – פלבסקי, ג'וני אדלשטיין (ילד עולה חדש מארה"ב שביקר בקיבוץ), וגדי חופש. מציץ למעלה מימין שמעון הלמן אחיו של אמיר הלמן. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : קיץ 1957. אנוכי בן 19 בקיבוץ אפיקים בעמק הירדן הטוב בקיבוצי מדינת ישראל. אנוכי באותו הגיל בו אבא ואימא שלי עזבו את בתיהם ומשפחותיהם בשירווינט וקורשאן בליטא ועלו לארץ ישראל. התמונה צולמה בקיבוץ אפיקים ע"י אחי הבכור עמי פינסקי ז"ל בעת חופשה רגילה בשירות הצבאי שלי בגדוד 12 של חטיבת גולני. חלק מזמן החופשות הרגילות של חיילי קיבוץ אפיקים הוקדש לעבודה במשק. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פוסט חדש מס' 821. כמה עובדות מתמטיות, פיזיקאליות, ו-קינסיאולוגיות אודות מדע השחייה. משה גרטל וברוך צ'יש שני אנשי ה-Off tube של ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים פספסו את אליפות העולם ה-18 בשחייה שנערכה בחודש יולי 2019 בדרום קוריאה. ספרו התיעודי החדש והמרשים של משה גבעתי "ויהי מה-מאיר הר ציון חייו ופועלו" ראוי להערכה רבה. לא היה עוד גיבור מלחמה כמו מאיר הר ציון ז"ל לוחם יחידת 101 ומפקד סיירת הצנחנים באמצע שנות ה-50 שנים במאה הקודמת, וספק אם יהיה. פוסט מס' 821 מוקדש במידה רבה ליוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל אישיות נָעֲלָה ו-חבר קיבוץ כפר מכבי בגוש זבולון ומי שהיה פרשן השחייה הַדָגוּל והבלתי נשכח של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים ההן של 1992-1975. מבצע שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 של חטיבת הספורט (בטלוויזיה הישראלית הציבורית) בראשה ניצבתי ואותה ניהלתי, ערכתי, והפקתי. פוסט מס' 821. הועלה לאוויר ביום שני-5 באוגוסט 2019. כל הזכויות שמורות ליואש אלרואי.
טקסט תמונה : יולי 2019. אולפן ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים בהרצליה. טקסט פתיחה : אחת השערוריות הגדולות בתולדות העיתונאות הטלוויזיונית. אנשי טלוויזיה ישראליים הופכים ביודעין ומרצון לעיתונאי Off tube. תצלום ותיעוד של שני שדרנים אופטיובניקים כושלים שמסכימים ביודעין ומרצון לשמש מוסרי ומשווקי מידע Off tube לציבור שלהם אודות אליפות העולם בשחייה של Gwangju 2019 בדרום קוריאה מבלי להיות נוכחים במקום התרחשויות האירועים, ומעדיפים לעשות זאת באמצעות העתקה מהמסך באולפן בהרצליה. אספקת מידע שמְבַיֶישֶת את מוֹסְרָיו. ביצוע אולפני מֵבִיש ורָווּי עלבון מבלי להיות בשטח. אבסורד. ביזיון. אִיוֶולֶת. דבר הֶבֶל מפני שהם לא נמצאים שָם במוקד האירועים והתחרויות ב-Gwangju 2019. הם נשארים פה בארץ ועושים את עבודתם העיתונאית מהאולפן בהרצליה. הנהלת ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים כוֹפָה על צוות שידור השחייה שלה משה גרטל (מימין) וברוך צ'יש (משמאל) להישאר בארץ ולשדר ישיר Off tube במשך 8 ימים מהאולפן בהרצליה את אליפות העולם בשחייה הנערכת בעיר Gwangju בדרום קוריאה. מדובר בכמות אדירה של אספקת מידע ואינפורמציה לציבור מהאולפן בהרצליה מבלי ששניהם (משה גרטל וברוך צ'יש) נוכחים בכלל במוקד האירועים, ההתרחשויות, והתחרויות ב- Gwangju בתאריכים שבין 21 ביולי 2019 ל-28 ביולי 2019. שלא תהיה טעות. הם לא שָם בדרום קוריאה. הם כאן. שניהם עושים את עבודתם העיתונאית הרשלנית פה בארץ באולפן בהרצליה. בושה וחרפה. בלתי מתקבל על הדעת. העניין הכי תַּמוּהָ, הכי מֵבִיך, הכי מְזוּפַּת, והכי לא מוּבָן הוא מדוע משה גרטל וברוך צ'יש מקבלים את "דין התנועה" מוותרים, מרימים ידיים, נכנעים, ויורדים על ברכיהם בפני הנהלתם והופכים לשדרני Off tube באולפן בהרצליה. השידורים הישירים שלהם את Gwangju 2019 מהאולפן בהרצליה רוויי שגיאות, טעויות, בלבולים, סתירות, אין סוף שיבושי שמות של כל מיני שחיינים ושחייניות, וניסוחים מסורבלים וכושלים שרחוקים מלקלוע בול במטרה. ועוד דבר : שני החבר'ה האלה ששרויים באולפן בהרצליה אינם יכולים לשוחח ולראיין את גיבורי וגיבורות העלילה המתחרים ב- Gwangju בדרום קוריאה בחודש יולי של 2019. מדובר בעסקה טלוויזיונית לא רק מאוד לא תקינה ומאוד לא הגונה אלא גם עלובה ומחורבנת. טקסט סיום : משה גרטל וברוך צ'יש שני עיתונאים לא אמינים ולא מהימנים חתומים על אחת השערוריות הגדולות בתולדות העיתונאות הטלוויזיונית במדינת ישראל משהם מסכימים ביודעין ומרצון לשמש עיתונאים ו- שדרני Off tube באולפן בהרצליה, ועוסקים מהאולפן בהרצליה באחד מאירועי הספורט הבינלאומיים החשובים ביותר ב- 2019, אליפות העולם בשחייה המתקיימת בכלל בדרום קוריאה, מבלי להיות נוכחים במוקד האירועים והתחרויות ב-Gwangju. אינך יכול להיוותר עיתונאי מוכשר ובעל יכולות, אמין, ומהימן אם אתה בוחר ביודעין ומרצונך לדווח לצופיך מהאולפן בהרצליה במשך 8 ימים על הנעשה ב- Gwangju בדרום קוריאה. (צילום / סריקה ב- iphone. באדיבות ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים).
——————————————————————————————–
פוסט מס' 821. הועלה לאוויר ביום שני – 5 באוגוסט 2019. כל הזכויות שמורות.
——————————————————————————————–
טקסט תמונה : 2003 – 2002. אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. נטשתי בטריקת דלת לאחר שממשלת ישראל בראשות אריאל שרון והשר הממונה על ביצוע חוק השידור רענן כהן מינו באביב 2002 את יוסף בר-אל איש יָרוּד ועָלוּב ו-חַנְפָן פוליטי לתפקיד מנכ"ל זמני של רשות השידור, וב- 2 ביוני 2002 החליטו להעניק לו מינוי של קבע ובזכות ההפקדה הזאת הוא אמור היה להחזיק במשרה הרמה של מנהיג השידור הציבורי של מדינת ישראל לתקופה של 5 שנים עד קיץ 2007. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
1. עזבתי בטריקת דלת את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור ב- 2003/2002 בהנהגת יוסף בר-אל בתום 32 שנות עבודה רצופות מאז 1971. נטשתי בעודי מכהן ו-מנווט ומנהל בשירות פעיל את חטיבת הספורט לאחר שממשלת ישראל בראשות אריאל "אריק" שרון ז"ל עשתה מעשה מופרך ומינתה ב- 2 ביוני 2002 את יוסף בר-אל לתפקיד הרם של מנכ"ל רשות השידור לתקופה של חמש שנים, עד 2 ביוני 2007. יוסף בר-אל מנכ"ל רשות שידור יָרוּד ועלוב לא העפיל לתאריך היעד הסופי ההוא. ב- 2 במאי 2005 החליטה אותה ממשלת ישראל בראשות אותו ראש ממשלה אריאל שרון להדיח ולסלק את אותו יוסף בר-אל לאלתר בבושת פנים מכהונתו הרמה, בגין שחיתות והענקת שוחד מסך. (המסמך ההיסטורי הממשלתי החשוב הזה, דו"ח ההדחה ההוא של יוסף בר-אל וסילוקו מהַכֵּס הַרָם של מנכ"ל רשות השידור לפני יותר מ-14 שנים ונימוקיו, מונח על מדפי ארכיון הממשלה). יוסף בר-אל מנכ"ל רשות שידור יָרוּד ו-עָלוּב הושלך וסוּלָק בצדק ובנסיבות מחמירות לשוליים האפלוליים של רשות השידור ז"ל ההיא. מינויו למִשְרָה הַרָמָה הייתה עסק אפל. Deal מחורבן שרקחו יחדיו בשעתו באביב 2002 ראש הממשלה אריאל שרון והשר האחראי בממשלתו על ביצוע חוק רשות השידור רענן כהן. לראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל ולראשונה בתולדות רשות השידור הציבורית של מדינת ישראל בטרם היות תאגיד "כאן" הודח וסולק מנכ"ל רשות שידור מכהן לירכתיים האפלוליים של ההיסטוריה של השידור הציבורי במדינת ישראל. שמו של המודח והמסולק : יוסף בר-אל.
2. אוקטובר 1998 היווה נקודת מפנה חשובה וגם מרתקת בחיי הטלוויזיוניים. באוקטובר 1998 לאחר שובי לירושלים מה- WBM הבינלאומי ה-1 שנערך בסידני – אוסטרליה ואשר עסק בהכנה ולימוד כמות החומר העצומה קראת הפקת שידורי הטלוויזיה והרדיו את תחרויות אולימפיאדת סידני 2000 בראשות קבוצת הטלוויזיה המדויקת והמרשימה SOBO האוסטרלית (ראשי תיבות של Sydney Olympics Broadcasting Organization) בראשות אחד מאנשי הטלוויזיה הגדולים בדורנו הספרדי מנולו רומרו (Manuel Romero), התחלתי לחקור ולכתוב את הסדרה רבת ה- היקף ועבת כרס בת 13 ספרים שעוסקת בקורות והתפתחות שידורי הטלוויזיה בעולם ובארץ בשנים 2019 – 1884. הענקתי לה את השם המתבקש, "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה". סדרת 13 הספרים הזאת כוללת בתוכה בשלב זה כ- 72 (שבעים ושניים) כרכים שמשתרעים על פני כ- 130000 (מאה ושלושים אלף) עמודי מחשב (A4). המחקר והכתיבה של הסדרה אמורים להסתיים ב- 2019, לכל המאוחר ב- 2020.
פוסט חדש מס' 821.
פוסט חדש מס' 821. כמה עובדות מתמטיות, פיזיקאליות, ו-קינסיאולוגיות אודות מדע השחייה. משה גרטל וברוך צ'יש שני אנשי ה-Off tube של ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים פספסו את אליפות העולם ה-18 בשחייה שנערכה בחודש יולי 2019 בדרום קוריאה. ספרו התיעודי החדש והמרשים של משה גבעתי "ויהי מה-מאיר הר ציון חייו ופועלו" ראוי להערכה רבה. לא היה עוד גיבור מלחמה כמו מאיר הר ציון ז"ל לוחם יחידת 101 ומפקד סיירת הצנחנים באמצע שנות ה-50 שנים במאה הקודמת, וספק אם יהיה. פוסט מס' 821 מוקדש במידה רבה ליוסף "יוֹז'וֹ" טֶלֶקִי ז"ל אישיות נָעֲלָה ו-חבר קיבוץ כפר מכבי בגוש זבולון ומי שהיה פרשן השחייה החשוב, הַדָגוּל, והבלתי נשכח של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים 1992-1975. מבצע שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 של חטיבת הספורט (בטלוויזיה הישראלית הציבורית) בראשה ניצבתי ואותה ניהלתי, ערכתי, והפקתי בשנים 1980-2002. פוסט מס' 821. הועלה לאוויר ביום שני-5 באוגוסט 2019. כל הזכויות שמורות ליואש אלרואי.
פרפראות.
1. הספר התיעודי, "ויהי מה – מאיר הר ציון חייו ופועלו", פרי יצירתו המעניינת, היסודית, הרצינית, והמרתקת של הסופר, ההיסטוריון, והחוקר משה גבעתי מהווה מסמך רב ערך. הספר "ויהי מה – מאיר הר ציון חייו ופועלו" יצא לאור בימים האחרונים בהוצאת המו"ל כינרת, זמורה, דביר.
טקסט תמונה (1) : זהו השער הקדמי של הספר התיעודי המרשים והמדהים, "ויהי מה – מאיר הר ציון חייו ופועלו", פרי יצירתו המעניינת מאוד והמרתקת של הסופר, ההיסטוריון, והחוקר משה גבעתי, יצא לאור בימים האחרונים בהוצאת המו"ל כינרת, זמורה, דביר.
טקסט תמונה (2) : זהו השער האחורי של הספר התיעודי המרשים והמדהים, "ויהי מה – מאיר הר ציון חייו ופועלו", פרי יצירתו התיעודית המעניינת מאוד והמרתקת של הסופר, ההיסטוריון, והחוקר משה גבעתי, יצא לאור בימים האחרונים בהוצאת המו"ל כינרת, זמורה, דביר.
אנוכי קורא בימים אלה את ספרו התיעודי המרשים והמדהים של הסופר, ההיסטוריון, והחוקר משה גבעתי, הקרוי, "ויהי מה – מאיר הר ציון חייו ופועלו". ראיתי צורך למסור את התרשמותי החיובית מקריאת הספר למר עמיחי נעם מנהל המכון – בית ספר שדה כפר עציון אודות ה-התוודעות המחודשת שלי לדמותו ואישיותו המרתקת של אחד מגדולי לוחמי צה"ל והאמיצים שבהם בכל הזמנים מאיר הר ציון ז"ל (2014 – 1934. זהו נוסח הטקסט שכתבתי והעברתי לידיעתו:
שלום רב,
ניסיתי להגיע אליכם באמצעות "לחץ כאן" אבל לא הצלחתי. בינתיים רעייתי קנתה לי את הספר המדהים הזה (מכל היבט) של הסופר והחוקר משה גבעתי, "ויהי מה – מאיר הר ציון חייו ופועלו". אני בן 82 היום. רעייתי ואנוכי הורים לשלושה ילדים וסבא וסבתא לעשרה נכדים ונכדות. אני במקור בן קיבוץ אפיקים בעמק הירדן. עזבתי ב- 1963. ובמקור אני גם יליד גדוד 12 בחטיבת גולני. התגייסתי ב-1956, וכבר אז שמו של מאיר הר ציון והצנחנים נישא בפי כל בחטיבה. שירתי שירות חובה שלוש שנים בגדוד של 12 של החטיבה. הייתי שָם הכול בגדוד 12 שלי בחטיבת גולני. טירון, מ"כ, קצין מ"מ, קצין חבלה של גדוד 12, וסמ"פ. היו לי ב-גולני ארבעה מח"טים (חיים בן דוד, בנימין ג'יבלי, אהרון "ארווין" דורון, ואלעד פלד) וארבעה מג"דים (אורי בר רצון, שמואל עמיר, אורי ביידאץ', ויקותיאל "קותי" אדם). השתחררתי בתום שלוש שנים ב-1959 וחזרתי לקיבוץ אפיקים כדי להיות חקלאי- מספואיני'ק יחדיו עם אבא שלי ז"ל. מעולם לא ראיתי את מאיר הר ציון ז"ל וכמובן לא שוחחתי עמו. אולם ואף על פי כן הוא נותר דמות נערצת בלתי נשכחת עבורי ועבור רבים מאיתנו ומודל לחיקוי. אחי הבכור עמי פינסקי ז"ל שירת יחד עם מאיר הר ציון בטירונות בנח"ל ב- 1952 בבית דאראס.
אבקש למסור ד"ש חמה והערכה רבה למשפחת מאיר הר ציון ז"ל. מאיר הר ציון היקר לא מת עבורי. הוא חי בלבי לעד. אישיותו, יושרתו, אומץ לבו, ודבקותו במשימה של מאיר הר ציון, כישרונו הצבאי העצום כלוחם וסייר עילוי, שחרף את נפשו שוב ושוב למען תקומת מדינת ישראל צניעותו, אופיו העניו, אהבתו את האדמה ואת ארץ ישראל הם נכסים חינוכיים ולאומיים בלתי נשכחים לעַד לא רק עבורי, אלא עבור האומה כולה. כמו כן אבקש למסור תודה רבה ו-גדולה לחוקר ולכותב משה גבעתי. "ויהי מה – מאיר הר ציון חייו ופועלו", הוא מסמך תיעודי מדהים, מרתק, וחשוב לדורות.
תודה, יואש אלרואי
עמיחי נועם השיב לי כלהלן,
תודה לך יואש,
שיהיו הרבה שנים של בריאות וטוב. שמחנו על חוות דעתך הטובה ונעביר אותה למחבר.
עמיחי נעם| מנהל המכון, בית ספר שדה כפר עציון
בית ספר שדה כפר עציון, מיקוד 90912
נייד: 0522355416 | פקס: 02-9938152
צימרים, קמפינג ואירוח | מאהל אירועים | סיורים לציבור הרחב
Facebook | Youtube | אתר ביס"ש | אמת הביאר
ביה"ס שדה כפר עציון ערך ועורך בימים אלה ערבי השקה לספר "ויהי מה – מאיר הר ציון חייו ופועלו", פרי יצירתו התיעודית של מר משה גבעתי. אשנה ואומר שוב : מדובר במסמך תיעודי מרשים ומדהים, ספר בן 510 עמודים , וכתיבה ומחקר ברמה גבוהה מאוד של משה גבעתי (!).
להלן הודעתו הרשמית של ביה"ס שדה כפר עציון העורך ערבי השקה לספר המדובר "ויהי מה – מאיר הר ציון חייו ופועלו" בכפר עציון, ברמת גן, ובניר דוד :
מאיר הר ציון היה לסמל עבור החברה בישראל עוד בחייו. בשנים האחרונות התקיים תחקיר מעמיק אודות דמותו ואישיותו של מאיר ועתה הדברים רואים אור בספר החדש. הספר עוסק בהיבטים המגוונים הקשורים בפרשת חייו המרתקת של הר ציון. דמותו של מאיר הנבנית מתוך הביוגרפיה החדשה היא עמוקה יותר ומרשימה יותר מן המוכר. נתכנס בכדי לספר על האיש ופרשת חייו.
ערב השקה ברמת גן
יום ה', כ"ט בתמוז (1.8) בית הצנחן, רמת גן (רוקח 121)
תכנית ולו"ז :
19:00 התכנסות
19:30 דברי פתיחה וברכה: משה הר ציון, נציג המשפחה, רחל וולף, אחות של מאיר
19:45 דוברים :
ח"כ האלוף (במיל') עוזי דיין, הניצחון כערך מוביל.
ח"כ צבי האוזר, חיוניות קיומם של מיתוסים לאומיים בעת החדשה.
שמעון כהנר (קצ'ה), מותיקי ה—101. דמותו של מאיר הר ציון
אלוף משנה (במיל') משה גבעתי, היסטוריון ומחבר הספר.
מנחה: אורית נצר
במהלך הערב יימכר הספר במחיר השקה.
ערב השקה בניר דוד
יום ב', ד' באב (5.8) אולם התרבות, ניר דוד
תוכנית ולו"ז:
16:00–18:30 סיור בעקבות חייו של מאיר הר ציון. נקודת מפגש בשער גן לאומי כוכב הירדן. רישום ופרטים באתר המרכז gilma.co.il. בהדרכת זיו כרמל.
19:00 התכנסות באולם התרבות, ניר דוד
19:30 דברי פתיחה וברכה:
יורם קרין ראש המועצה
שגית הר ציון, נציגת המשפחה
משה פלד, יו"ר העמותה להנצחת מאיר הר ציון ופועלו
19:45 דוברים:
ח"כ, אלוף (במיל') יואב גלנט, שר העלייה והקליטה
אלוף (במיל') גרשון הכהן, חקלאות, אדמה והתיישבות
שמעון כהנר (קצ'ה), מותיקי ה-101. דמותו של מאיר הר ציון אלוף משנה (במיל') משה גבעתי, היסטוריון ומחבר הספר
מנחה: משה הומינר, מנכ“ל עמותת כח צביקה
במהלך הערב יימכר הספר במחיר השקה.
ערב השקה בבית ספר שדה כפר עציון
יום ה', ז' באב (8.8) בית ספר שדה כפר עציון
תוכנית ולו"ז
15:00-18:30 סיור בעקבות יחידה 101 במרחב הרי ירושלים וגוש עציון בהדרכת בנימין טרופר.
18:30 מיצג אור קולי למעוניינים בכפר עציון (בתשלום).
19:30 התכנסות
20:00 דברי פתיחה וברכה:
ירון רוזנטל, מנהל בית ספר שדה כפר עציון
משה פלד, יושב ראש העמותה להנצחת מורשת מאיר הר ציון ופועלו, מה חשיבות ההנצחה של מאיר הר ציון לציבור בישראל?
20:20 המועמד לראשות הממשלה ויו"ר כחול לבן, רא"ל (מיל') בני גנץ, מאיר הר ציון ודמותו.
20:40 פאנל בהשתתפות רותי הר ציון אשתו של מאיר ומשה הר ציון בנו.
21:00 סא"ל במיל' דוד בן עוזיאל (טרזן), דמותו של מאיר הר ציון ביחידה 101.
21:20 הקרנת סרטון חדש.
21:40 אלוף משנה במיל' משה גבעתי, היסטוריון ומחבר הספר ויהי מה- מאיר הר ציון חייו ופועלו.
מנחה הערב: עמיחי נעם
לינה בצימרים לבאי הערב ב15% הנחה לצפייה בצימרים החדשים – לחץ כאן.
הערב מוכר כהשתלמות תו תקן למדריכים בעלות 50 שקלים. להרשמה לחץ כאן!
מוזמנים להצטרף לקבוצת החדשות של בית ספר שדה כפר עציון WhatasApp–
בה נעדכן:
1.עדכוני פריחה מיוחדים בגוש עציון והסביבה.
2.שיטפונות ותופעות מזג אוויר.
3.מאבקי שמירת טבע בארץ יהודה.
4.ממצאים ארכאולוגים חדשים.
5.מידע על פעילות בית ספר שדה שלנו.
מדובר בקבוצה שקטה אז לא יהיו חפירות רק הודעות שלנו.
מוזמנים להצטרף ולשתף את חבריכם!
להצטרפות לקבוצה לחץ כאן
ומוזמנים לבקר באתר החדש של בית ספר שדה כפר עציון
2. אברי גלעד.
העיתונאי והשדר הוותיק אברי גלעד משדר בתקופה האחרונה ברדיו "גלי צה"ל" בימים ראשון, שני, שלישי, ורביעי, בין 14.00 ל- 15.00 תוכנית חיונית ומעניינת בעלת חשיבות ציבורית רבה הקרויה "שיח – אברי גלעד מקשיב לציבור". אני מאזין לו ולתוכניתו המעניינת. אברי גלעד מבצע את שליחותו העיתונאית – רדיופונית הזאת בידע, עירנות, ו-כישרון. התוכנית הרדיופונית "שיח – אברי גלעד מקשיב לציבור" המשודרת ב- "גלי צה"ל מתעדת היטב את אי הסדר, היעדר תכנון, מחסור במחשבה ארוכת טווח, ומדיניות פארטאץ' המתנהלת כמעט בכל תחום מתחומי חיינו.
3. אֶפִי בן אברהם איש רדיו גלי צה"ל.
המגיש והמנחה איש רדיו גלי צה"ל מר אפי בן אברהם מוצא חן בעיניי.
4. הצמד הטלוויזיוני הילדותי רותם סלע ואסי עזר והצמד הטלוויזיוני החובבני רותם ישראל וניב רסקין ב-"נינג'ה ישראל".
מגישי תוכנית הבידור "נינג'ה ישראל" המשודרת בערוץ 12 רותם סלע ואסי עזר עושים עבודת הנחייה ירודה, רדודה, ילדותית, ומגוחכת רוויית לַהַג פלוס הומור קָלוּש. לעיתים קרובות ברמה חנטרישית. אינפנטילית. שני הפטפטנים והמצחקקים הכושלים האלה אסי עזר ורותם סלע אינם עוברים רָף בגובה נֶפֶל. החוק הפיזיקאלי של "כלים שלובים" איננו מאפשר לצמד המקצועי והשותף המקביל בתוכנית המדוברת הנ"ל המורכב משני אנשי ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים הוותיקים, רותם ישראל וניב רסקין ל- המריא, להתעלות, ולהבריק. שניהם נותרים באותה הרמה החובבנית של שני המובילים שלהם. עסק ירוד ועלוב. טלוויזיה מחורבנת. לא בגלל המתחרים והמתחרות שעושים את מיטב מאמציהם לאורך מסלול המכשולים הטורדני רווי משימות שדורשות כוח זרועות, אלא בשל אלה שמשדרים אותם ואמורים לשאת ולהביא את האינפורמציה בוויזואליה וקול לציבור הצופים. מגוחך. איכות נטולת שיווי משקל ו- מוטלת בספק. טלוויזיה ברמה לא סבירה.
פוסט חדש מס' 821. כמה עובדות מתמטיות, פיזיקאליות, ו-קינסיאולוגיות אודות מדע השחייה. משה גרטל וברוך צ'יש שני אנשי ה-Off tube של ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים פספסו את אליפות העולם ה-18 בשחייה שנערכה בחודש יולי 2019 בדרום קוריאה. ספרו התיעודי החדש והמרשים של משה גבעתי "ויהי מה-מאיר הר ציון חייו ופועלו" ראוי להערכה רבה. לא היה עוד גיבור מלחמה כמו מאיר הר ציון ז"ל לוחם יחידת 101 ומפקד סיירת הצנחנים באמצע שנות ה-50 שנים במאה הקודמת, וספק אם יהיה. פוסט מס' 821 מוקדש במידה רבה ליוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל אישיות נָעֲלָה חבר קיבוץ כפר מכבי בגוש זבולון ומי שהיה פרשן השחייה הַדָגוּל והבלתי נשכח של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים ההן של 1992-1975. מבצע שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 של חטיבת הספורט (בטלוויזיה הישראלית הציבורית) בראשה ניצבתי ואותה ניהלתי, ערכתי, והפקתי. פוסט מס' 821. הועלה לאוויר ביום שני-5 באוגוסט 2019. כל הזכויות שמורות ליואש אלרואי.
פוסט מס' 821. הקדמה. המשקל הסגולי של גוף האדם. כל הזכויות שמורות ליואש אלרואי.
ב- 1952 הגיע לקיבוץ אפיקים ילד חוץ צנום יליד צרפת בשם ברוך באום בן 14, והצטרף לכיתתנו כילד מן המניין ותלמיד כמונו בביה"ס התיכון החקלאי בית ירח בעמק הירדן. היה מדובר בילד שקט, מנומס, וגם חכם ומחונן שמתעניין בבוטניקה (מקצוע שמאוד לא עניין אותי). ברוך באום ילד בן גילי משך את תשומת לבי גם בבריכת השחייה כמו ב-ביה"ס התיכון "בית ירח". ברוך באום שחה בבריכה בקיבוץ אפיקים להנאתו מרחקים ארוכים בסגנון חזה בלבד. הוא לא היה שחיין תחרותי. מעולם לא ראיתיו שוחה בסגנון חתירה ו/או בסגנות הפרפר והגב. הוא שחה להנאתו ולמען בריאותו רק בסגנון החזה וגמא בקלות ללא כל מאמץ עוד ועוד בריכות. הילד ברוך באום משך אז את תשומת לבי בכלל הציפה הפנטסטית שלו על פני המים. הוא דמה לקרש צף. אז לפני 68 שנים בגלל ברוך באום עלה לראשונה לדיון בביה"ס התיכון החקלאי "בית ירח" המושג הפיזיקאלי החשוב ה-"משקל הסגולי" של גוף האדם במים. תכונה פיזיקאלית אשר משפיעה באופן ישיר על כישרון ויכולת הציפה של האדם וכישרון יכולת התקדמותו לפנים מבלי להשקיע כוח במניעת שקיעת גופו במים. הנוסחה המתמטית העוסקת במסה של גופינו חלקי הנפח שלו קובעת את המשקל הסגולי של כל אחד מאיתנו. כלומר גודל המקום שהוא תופש במרחב. כל אחד מאיתנו מוכשר להבחין בקלות ללא עין מזוינת באנשים בעלי כישרון גופני של צִיפָה וכאלה ששוקעים במים. לצורך חישובים מתמטיים נקבע כי המשקל הסגולי של המים הוא 1.
חומר שצפיפותו קטנה יותר יצוף תמיד על גבי נוזל שצפיפותו גדולה יותר. לכן עֵץ צף על פני המים בעוד ברזל שוקע במים. המשקל הסגולי של קרש עץ נע סביב 0.6 לכן קרש עץ תמיד יצוף על פני המים. לכן שֶמֶן שצפיפותו קטנה משל המים תמיד יצוף מעליהם. "פנימית" לא מנופחת של גלגל של אוטו כלשהו תשקע המים. אבל "פנימית" מנופחת היטב ומלאה באוויר תצוף מצוין על פני המים ולא תשקע גם אם יישבו עליה ארבעה ו/או חמישה ילדים. המשקל הסגולי של "פנימית" מנופחת היטב שווה ל- 0.4. המשקל הסגולי של גוף האדם קרוב למשקל הסגולי של המים, כלומר הוא קרוב ל- 1 אולם הוא תמיד יותר מ- 1. המשקל הסגולי של גוף האדם שונה בין האנשים השונים. באמצעות שליטה בכמות האוויר בגוף האדם, כלומר ע"י שאיפה של חמצן ונשיפה של פחמן דו חמצני אפשר לשלוט במשקל הסגולי של השחיין וכתוצאה מכך גם שליטה על הַצִיפָה במים.
שדרני השחייה של ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים, משה גרטל וברוך צ'יש. כל הזכויות שמורות למחבר יואש אלרואי.
תמוה ומוזר (בעיניי) ש- משה גרטל אחד השחיינים הגדולים ובעל מוניטין בתולדות השחייה של מדינת ישראל בעשור ה- 60 של המאה שעברה איננו דורש ולא מעמיד שום אתגר בפני הפרשן שלו ברוך צ'יש, בעת החללים הרבים וההפסקות הגדולות שנוצרים בין המשחים השונים בשידורים הישירים של שניהם את אירועי אליפות העולם ה- 18 בשחייה שנערכה לאחרונה בדרום קוריאה, הנוגע ל-הידרודינמיקה והתנהגות גוף האדם במים, ולמכניקה של סגנונות השחייה השונים. תמוה ומוזר (בעיניי) שמשה גרטל וברוך צ'יש אינם להוטים בעצמם להסביר ולפענח לציבור מדוע שני שחייני ההווה הקונקרטיים האמריקני כיילב דרסל / Caeleb Dressel (בסגנונות חתירה ופרפר) והבריטי אדם פיטי / Adam Peaty (בסגנון חזה) דווקא הם האפילו על מתחריהם, ולא יריביהם עליהם, באליפות העולם שנערכה לאחרונה בחודש יולי 2019 ב- Gwangju בדרום קוריאה. אלו יתרונות, כישרונות פיזיים, וביצועים מכניים, ואולי גם יתרון גופני של משקל סגולי נמוך של מסת גופם העניקו להם את הבכורה ב-בחודש יולי 2019 ב- Gwangju בדרום קוריאה. דווקא בשל ניסיונם האישי רב השנים של שני הטלוויזיה הוותיקים האלה בני 73 היום משה גרטל וברוך צ'יש, מי שהיו פעם שחייני חתירה מהירים (שניהם שחו בשעתו 100 מ' בסגנון חופשי סביב זמנים של 56 שניות) אתה מצפה משניהם כי בחללי והפסקות השידורים הטלוויזיוניים הישירים הרבים והממושכים בשמונת ימי אליפות העולם ה- 18 בשחייה המעניינת והמרתקת שהסתיימה ב- 28 ביולי 2019 בעיר Gwangju בדרום קוריאה, הם יתאמצו יותר, יכינו בקפידה את שיעורי הבית שלהם, ויתייחסו ביתר כבוד ויעילות למקצועם ולצופיהם, ויסבירו ויפרשנו באמצעות ניתוחים ביו-מכניים את ה-הידרודינמיקה של השחייה ואת יעילות הביצוע הנכון של ארבעת סגנונות השחייה מול התנגדות המים (גם באמצעות הכנה מוקדמת של שניהם מראש והקרנת סרטי ניתוח אנימציה קצרים בביו-מכניקה של השחייה בהפסקות שבין המשחים), וגם את הצגת חשיבות הנתונים הגופניים של השחיינים והשחייניות (כ-משנה סדורה). שניהם משה גרטל וברוך צ'יש ומערכת ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים שמפעילה אותם לא נהגו כך. להפך. הם התרחקו בשיטתיות מפרשנויות וניתוחים מדעיים של הגורמים והכוחות המרכיבים את השחייה התחרותית המהירה והיעילה. בדרך כלל הם הסתפקו ב- 1001 תיאורי התפעלות, אולם אלה אינם הבהרות ולא פרשנויות, כמו למשל קריאת ההתפעלות הזאת, כלהלן : "…תראה את כיילב דרסל במשחה 1/2 הגמר ל- 100 מ' בסגנון פרפר (בו קבע שיא עולם חדש 49.50 ש') כבר לאחר הזינוק ובתום סיום תנועות הדולפין של רגליו בצלילה לאורך של כמעט 15 מטר, ועלייתו למישור המים הפתוחים להמשך המשחה…יש לו יתרון של גוף שלם על פני האחרים…". כלומר, קיימת פה התפעלות של השדר המוביל שזה בסדר גמור, אולם אין כאן שום דיון והתערבות ופרשנות של ברוך צ'יש אודות יעילות השחייה של כיילב דרסל ושום התייחסות מדוע וכיצד דווקא הוא משיג את היתרון העצום שלו על פני מתחריו כבר לאחר יריית הזינוק בפתיחת הַמִשְחֶה. מדובר ב-דוגמא אחת מיני 1001. שניהם אגב, משה גרטל וגם ברוך צ'יש, אינם מסבירים את הנימוקים מדוע חוקת FINA אוסרת ומגבילה את התקדמות השחיינים והשחייניות בצלילה מתחת למים עד לגבול של 15 מ' לאחר זינוקם מהאדנים למים (הם חייבים לעלות לקו המים לפני גבול 15 מ', אחרת ייפסלו ויודחו מהַמִשְחֶה). במקום להביע דברי תיאור ענייניים ופרשנות מקוונת, השדר המוביל שקוראים לו משה גרטל, מרשה לעצמו לפרוץ בעת השידורים הישירים באולפן בהרצליה את תחרויות אליפות העולם ה- 18 בשחייה של דרום קוריאה 2019, בשירה ובפזמון.
סיכום קָצָר ומַר (1).
שום נֶשֶק ואף כלי מלחמה אינם יכולים להביס טיפשות ו- IQ רָדוּד מלבד חוכמה. היכן ניצבים העורכים והמפיקים של משה גרטל ומה אחריותם וחלקם ברמת השידור ה- Off tube הירודה והנמוכה שמפגינים השניים הנ"ל באולפן בהרצליה. אף מילת ניתוח ואף טקסט הסבר אודות ה-הידרודינמיקה, המתמטיקה והפיזיקה, והביו – מכניקה של התנהגות בן אנוש במים שאינם סביבתו הטבעית. אף מילה אודות חשיבות יעילות תנועותיו לצורך גריפת המים באמצעות שימוש נכון בזרועותיו ורגליו. אף מילה אודות חשיבות כישרון הציפה של בן אנוש על פני המים, משקלו הסגולי, וכישרון יכולת האצת שחייתו מול התנגדות המים. אף מילה על יתרון המשקל סגולי הנמוך של אלופי ואלופות העולם בשחייה על פני בני אדם רגילים. אף ריאיון אפילו לא אחד עם גיבורי וגיבורות העלילה של דרום קוריאה 2019, ולוּ בטלפון. אף מילת ניתוח והסבר והשוואה ביו – מכנית בין ארבעת סגנונות השחייה חתירה, חזה, פרפר, וגב, ומדוע לשחייה בסגנון חתירה יתרון כה משמעותי על פני הסגנונות האחרים. למשל בדיקה והשוואה בין שיאי העולם בארבעת הסגנונות בשחייה בתחרויות למרחק של 100 מ' ב-בריכות 50 מ' :
חתירה חזה פרפר גב
גברים
סזאר סיילו ברזיל 46.91 ש' אדם פיטי אנגליה 56.88 ש' כיילב דרסל ארה"ב 49.50 ראיין מרפי ארה"ב 51.85 ש'
הושג באיטליה, 30.7.2009 הושג בדר' קוריאה, 21.7.2019 הושג בדר' קוריאה, 26.7.2019 הושג בריו 2016
נשים
שרה סיוסטרום שוודיה 51.71 ש' לילי קינג ארה"ב 1:04.13 שרה סיוסטרום שוודיה 55.48 ש' רייגן סמית' ארה"ב 57.57 ש'
הושג בהונגריה, 23.7.2017 הושג בהונגריה, 25.7.2017 הושג בריו 2016 7.8.2016 הושג בדר' קוריאה 28.7.2019
שני שחייני העבר משה גרטל פלוס ברוך צ'יש ו-שדרני ה- Off tube בטלוויזיה בהווה, מהווים צוות שידור עיתונאי דל, משעמם, חלש, וקלוש. מוחלשים יותר מהם הם רק צוות העורכים והמפיקים שלהם שאמורים לנהל אותם. מדובר ברמה ירודה ורדודה במיוחד של כל אלה בערוץ הספורט מס' 55 בכבלים שהיו מעורבים ועסקו בהפקה, בעריכה, ובשידורים הישירים של אליפות העולם ה- 18 בשחייה שנערכה ב- Gwangju בחודש יולי של שנת 2019. כאילו המיקרופון של ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים הוא איזה מין צעצוע טלוויזיוני פרטי שלן מישהו נטול אחריות ציבורית. גם בתנאי ה- Off tube שנכפו עליהם, והוטל על שניהם לשדר ישיר את אליפות העולם בשחייה של דרום קוריאה 2019, אפשר היה לעשות את זה הרבה יותר טוב.
פוסט חדש מס' 821. כמה עובדות מתמטיות, פיזיקאליות, ו-קינסיאולוגיות אודות מדע השחייה. משה גרטל וברוך צ'יש שני אנשי ה-Off tube של ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים פספסו את אליפות העולם ה-18 בשחייה שנערכה בחודש יולי 2019 בדרום קוריאה. ספרו התיעודי החדש והמרשים של משה גבעתי "ויהי מה-מאיר הר ציון חייו ופועלו" ראוי להערכה רבה. לא היה עוד גיבור מלחמה בהיסטוריה של צה"ל בעל מחשבה צבאית התקפית חכמה, זהירה, ואותנטית ואישיות Super-נָעֲלָה כמו מאיר הר ציון ז"ל לוחם יחידת 101 ומפקד סיירת הצנחנים באמצע שנות ה-50 שנים במאה הקודמת, וספק אם יהיה. פוסט מס' 821 מוקדש במידה רבה ליוסף "יוֹז'וֹ" טֶלֶקִי ז"ל חבר קיבוץ כפר מכבי בגוש זבולון ומי שהיה פרשן השחייה הַדָגוּל והבלתי נשכח של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים ההן של 1992-1975. אני מתייחס בפוסט מס' 821 גם למבצע שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 של חטיבת הספורט (בטלוויזיה הישראלית הציבורית) בראשה ניצבתי ואותה ניהלתי, ערכתי, והפקתי בשנים 2002-1980. פוסט מס' 821. הועלה לאוויר ביום שני-5 באוגוסט 2019. כל הזכויות שמורות ליואש אלרואי.
ענף השחייה הוא מקצוע אולימפי מרתק ומרהיב המצביע על שאיפתו המתמדת של האדם, חיית יבשה, להתמודד עם אתגרים לא לו, בסביבת חיים לא טבעית. המים. האדם איננו דָג ואין לו זימים. מבנה גופו הוא אנטי הידרודינאמי. אבל יש לו שֵכֶל. באמצעות נבונותו הוא עוקף את מכשולי ההתקדמות במים. יעילות התנהגותו במים ומהירות התקדמותו מול התנגדות המים היא Issue מורכב ונושא מחקר מעניין. אני זוכר עוד את השחיין – פרפריסט ההונגרי ג'ורג' טומפאק משנה סדרי עולם והופך ב- 1954 את תנועת הרגליים בשחיית פרפר מסגנון צפרדע לסגנון דולפין. פנטסטי. מי מאיתנו לא התעניין בשחייני העַל ה- הם מאז ימיו של השחיין החתירה האמריקני יליד האוואי דיוק קהנמוקו אלוף אולימפיאדת סטוקהולם 1912 ב- 100 מ' בסגנון חתירה, האלוף האולימפי האמריקני ג'וני ווייסמילר באולימפיאדות פאריס 1924 (הראשון ששחה 100 מ' בסגנון חתירה בפחות מדקה אחת) ואמשטרדאם 1928, האלוף האולימפי האמריקני דון שולאנדר באולימפיאדת טוקיו 1964, האלוף האולימפי היהודי – אמריקני מרק ספיץ (7 מדליות זהב באולימפיאדת מינכן 1972), האלוף האולימפי הרוסי אלכסנדר פופוב באולימפיאדות ברצלונה 1992 ואטלנטה 1996, ואח"כ האלוף האולימפי ההולנדי פיטר וואן הוגנבנד באולימפיאדת סידני 2000, האלוף האולימפי האוסטרלי איאן ת'ורפ באולימפיאדות סידני 2000 ואתונה 2004, האלוף האולימפי האמריקני מייקל פלפס באולימפיאדות אתונה 2004 + בייג'ינג 2008 + לונדון 2012 + ריו דה ז'אניירו 2016, ועכשיו האמריקני כיילב דרסל וגם הסיני יאנג סוּן. תמוה ומוזר (בעיניי) שמשה גרטל מי שהיה בשעתו רבן ישראל ואלוף כל משחי החתירה של ישראל בעשור ה- 60 של המאה הקודמת מ- 100 מ' ועד 1500 מ' (כולל) לרבות אלוף צליחות הכינרת מקיבוץ עין גב לטבריה, נמנע מלשתף את הציבור באמצעות מיקרופון הטלוויזיה שלו בניתוחים הידרודינאמיים, מתמטיים – פיזיקאליים ו-קינסיאולוגיים של המשחים ושל השחיינים הנוטלים בהם חלק. מה הופך אותם לעילויי שחייה, לרבות השפעת נתוני המידות הגופניות שלהם והשפעתם על הישגיהם וחשיבות גובה + משקל + משקל סגולי פלוס אורך ורוחב כלומר שטחם של כפות ידיהם וכפות רגליהם שמשמשים אותם כמשוטים וסנפירים לצורך גריפת המים, על סמך ניסיונו האישי כאלוף ושיאן ישראל בשעתו בשחייה. כנ"ל ברוך צ'יש.
מארק ספיץ (1.84 מ') היה כמעט "גמד" לעומת הנתונים הגופניים של שחיינים כמו איאן ת'ורפ ויאניק אנייל ו/או אלכסנדר פופוב. אינני יודע עד היום מה הן מידות כפות וידיו ורגליו של מרק ספיץ ושטחן, ומהו משקלו הסגולי. אף על פי כן שהיה שחיין "נמוך" יחסית וכנראה גם שטחי ה- "משוטים" (כפות ידיו) וה- "סנפירים" (כפות רגליו) האישיים שלו היו מצומצמים (באופן יחסי). אף על פי כן לקח 7 מדליות זהב (4 אישיות ו- 3 קבוצתיות בשלושה משחי שליחים שונים) באולימפיאדת מינכן 1972, ובכל אחד מהם קבע שיא עולם חדש. הייתי מצפה ממשה גרטל שיסביר למשל מדוע השרירים הכופפים של הזרועות של השחיין האוסטראלי איאן ת'ורפ היו חייבים להיות חזקים וגמישים במיוחד כדי להפעיל משטחים של שני "משוטים" ארוכים ורחבים כ- מידות שטחי כפות ידיו העצומות שנאמדו ב- 270 / 260 סמ"ר (כל אחת). גודל שטחי שתי כפות רגליו הענקיות נאמדו ב- 380 סמ"ר (כל אחת). הערה אישית שלי : אין מדובר במקרה הקונקרטי הנ"ל באינפורמציה בדוקה ומדויקת. אנוכי מביא את מידע הנתונים הנ"ל לידיעת קוראי הבלוג על סמך הערכות נתונים שנמסרו לי ב- 1999 ע"י אנשי הטלוויזיה האוסטרלית שאיישו את קבוצת SOBO בעת ביקורי ב- WBM ה- 2 שנערך בסידני – אוסטרליה. אינני יודע מהו משקלו הסגולי של איאן ת'ורפ.
אני יודע שגובהו של כיילב דרסל הוא 1.92 מ' ומשקלו 86 ק"ג. אין לי מושג מה הן מידות כפות ידיו ורגליו ואני גם לא יודע מהו משקלו הסגולי.
ספרו של John W. Bunn (ג'ון באן): Scientific Principles of Coaching, וגם ספרו של מאמן השחייה האמריקני הנודע James Counsilman (ג'יימס קאנסילמאן): The Science of Swimming. שניהם היו אמריקניים. ג'ון באן נולד ב-1898 ומת ב-1979. ג'יימס קאנסילמאן נולד ב-1920 ומת ב-2004.
ג'ון באן איש נבון, חכם, חושב, הוגה דעות, ומומחה במתמטיקה ופיזיקה בחר בראשית הקריירה שלו להיות מאמן כדורסל בקולג' של מדינת קולורדו. בהיותו אמון על העקרונות המתמטיים – פיזיקאליים המשפיעים על הפעילויות הספורטיביות, החליט ב- 1955 בהיותו בן 57 להוציא לאור את ספרו המעניין והמרתק, הקרוי, "Scientific Principles of Coaching". ספרו זה של ג'ון באן שיצא לאור כאמור ב- 1955 בהוצאת Prentice hall סייע להמשך תנופת המהפכה בחשיבת האימון וההדרכה של מקצועות הספורט השונים (לרבות שחייה).
טקסט תמונה : זהו ספרו המדעי החשוב והמרתק של האמריקני ג'ון באן שהיה בכלל מאמן הכדורסל של נבחרת הקולג' בקולורדו, "Scientific Principles of Coaching", שיצא לאור ב- 1955 בארה"ב בהוצאת Prentice hall, וניצב כלאחר כבוד בספרייתי הפרטית בביתי הפרטי ברחוב אבן גבירול בצפון הישן של תל אביב.
בפרק השחייה בספרו מקדיש ג'ון באן מחשבה וידע כיצד על השחיין להתגבר ביעילות על התנגדות המים והמערבולות שנוצרות סביבו בעקבות תנועות החתירה של זרועותיו ורגליו. ג'ון באן קובע כי קיים קשר הדוק בין חתך רוחב בתחום בין גוף השחיין להתנגדות המים. בהקשר לכך הוא מציין כי תנועות הידיים והרגליים בשחייה חייבות להיעשות בצורה מדויקת וסימטרית ולא מפוזרת, ולהישמר בתחומי החבטה שלהם. חבטות הרגליים בסגנון החתירה חייבות להיות מוגבלות בתחום עבודתן. במילים אחרות חבטות הרגליים בסגנון החתירה חייבות להיות מוגבלות בשטחן ולא רחבות מידי, מפני שהן עלולות להגביר את המערבולות ועמן את כוח התנגדות המים לשחיין ו/או השחיינית. התנגדות המערבולות ויצירת הגלים שגם הם יוצרים התנגדות בעת תחרויות השחייה משפיעות על השחיינים בדיוק כפי שהן משפיעות על תנועת ה- אוניות בימים ובאוקיינוסים. הנוסחא שמתארת את התנגדות המים לתנועת ה- אוניות מדגישה עד כמה מורכב ו-מסובך ועד כמה חשוב הדיון בכוח שמניע ודוחף את תנועת ה- אוניות בימים ובאוקיינוסים. ועד כמה הוא קשור ונוגע לעניין התקדמות השחיינים בסגנונות השונים לפנים מול התנגדות המים. להלן הנוסחא המורכבת והמסובכת.
ספרו הנ"ל של ג'ון באן נשען בין השאר על המחקר המפורסם ההוא של הפרופסור Peter Karpovich הקרוי, "Analysis of Propelling Force in the Crawl Stroke", ואשר התפרסם ב- מאי 1935 בביטאון "Research Quarterly Supplement".
פיטר קארפוביץ' טען ב- 1935 במחקרו ש- % 70 מיעילות התקדמות השחיין לפנים במים בסגנון החתירה מותנית בעבודת הידיים שלו ורק % 30 בעבודת הרגליים שלו. פיטר קארפוביץ טען גם כי כדי לייעל את שחיית בן האנוש במים בסגנון החתירה עליו להימנע מסיבוב גופו מצד לצד בעת הנעת זרועותיו. עליו לשמור על ראשו במצב נמוך (רק העיניים מעל למים). אל לו להפנות ולהניע את ראשו מצד לצד יותר ממה שצריך כדי לנשום ולשאוף חמצן. על השחיין להשתדל לשמור על קצב קבוע של שחייתו. הקפדה על עבודת רגליים מוגבלת ומדויקת הידרודינאמית שתתאים לתנועת גוף השחיין במים. פיטר קארפוביץ' המליץ ב- 1935 על לבישת בגד ים עשוי משי כדי להקטין את החיכוך עם המים. כמו כן המליץ פיטר קארפוביץ' להימנע מתנועות מיותרות שגורמות לגוף השחיין בעת שחייתו לעלות ולרדת, תופעה שגורמת למערבולות ומגבירה את התנגדות המים.
ג'יימס קאנסילמאן הוציא לאור את ספרו The Science of Swimming, ב- 1968, 13 שנים לאחר צאתו לאור של ספרו של ג'ון באן Scientific Principles of Coaching, ועשה זאת גם כן בהוצאת Prentice hall.
הערות בנושא ה- הידרודינמיקה ויעילות השחייה של בני אנוש. האוניברסליזם של השחייה. השחייה האולימפית מאז תקופתם של דיוק קאהאנאמוקו ו- ג'וני ווייסמילר בראשית המאה ה- 20 דרך מרק ספיץ באולימפיאדת מינכן 1972 ועד ימינו אנו בעידן שנות ה-2000 של איאן ת'ורפ, מייקל פלפס, כיילב דרסל, ואדם פיטי. כל הזכויות שמורות למחבר יואש אלרואי.
טקסט תמונה : 2003 – 2002 . אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. נטשתי בטריקת דלת לאחר שממשלת ישראל בראשות אריאל "אריק" שרון ז"ל עשתה מעשה מופרך ומינתה בקיץ 2002 את יוסף בר-אל לתפקיד הרם של מנכ"ל רשות השידור. זאת ועוד : בחלוף שלושה חודשים ב- 2 ביוני 2002, הפכה הפקדתו המתעתעת והמגוחכת למינוי של קבע ע"י ממשלת ישראל בראשות אריאל "אריק" שרון. יוסף בר-אל היה עכשיו בקיץ 2002 מנכ"ל רשות השידור. הוא עתיד היה לשאת בכהונה הנכבדה רבת האחריות עד 2 ביוני 2007 אך כשל כבר בראשית הדרך. הוא היה איש מאוד לא מוכשר בהיבטים השונים של תעשיית הטלוויזיה. מזכיר הממשלה הצעיר גדעון סער (בן 36) היה חתום על כתב המינוי ההוא. עולם הפוך. שלוש שנים אח"כ ב- 2 במאי 2005 התעשתה אותה ממשלת ישראל בראשות אותו ראש ממשלה אריאל "אריק" שרון והכירה בטעותה האנושה. היא הדיחה לאלתר את אותו יוסף בר-אל הכושל מכהונתו הרמה כ- מנכ"ל רשות השידור. בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל ובפעם הראשונה בתולדות רשות השידור הודח וסולק מתפקידו מנכ"ל רשות שידור מכהן. ואז באה שנת 2011. באותה השנה של 2011 הפקידה ממשלת ישראל בראשות בנימין נתניהו את רשות השידור בידיו של מנכ"ל בלתי מוצלח בשם יוני בן מנחם. גם ההמשלה הזאת הציבה בפסגת השידורים של מדינת ישראל איש בלתי מוכשר בעליל מההיבט המקצועי אולם היא ממשלת ישראל חשבה אותו לראוי. ברור שהיה מדובר בהעדפה פוליטית. אותה הממשלה ואותו ראש ממשלה בנימין נתניהו מינו לצדו של יוני בן מנחם את ד"ר אמיר גילת ליו"ר הוועד המנהל של רשות השידור. חלפו שלוש שנים כמו במקרה ההדחה של יוסף בר-אל. ב- 2014 הבינה אותה הממשלה ואותו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר התקשורת שלו גלעד ארדן כי עשו מקח טעות. שגיאה חמורה. ממשלת ישראל פקחה עיניים ולמדה לדעת כי יוני בן מנחם ואמיר גילת הם מנהיגי שידור בלתי מוכשרים שמנהלים רשות שידור כושלת. עולם הפוך. אותו ראש ממשלה בנימין נתניהו מי שמינה את יוני בן מנחם ואמיר גילת לתפקידם הרם סגרו יחדיו עם שר התקשורת שלו גלעד ארדן את רשות השידור במתכונתה הישנה ששניהם יוני בן מנחם ואמיר גילת היו האחראיים הראשיים על תקינותה בשנים 2014 – 2011 , ולא עמדו במשימה. בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל נסגר השידור הציבורי כפי שאזרחי ישראל הכירו אותו מאז השנים 1969 – 1965 בהן חוקקה הכנסת את חוק רשות השידור והטלוויזיה הישראלית הציבורית הצעירה נעמדה על רגליה לצדו של רדיו "קול ישראל" הוותיק. עכשיו ב- 2014 הטילה ממשלת ישראל ווטו על רשות השידור, הוציאה לה צו פירוק ומינתה את פרופסור דוד האן לכונס הנכסים הרשמי של הגוף המפורק. דוד האן מינה את יונה וויזנטל לשמש עורך ראשי חדש וזה מיהר לפטר את המנכ"ל יוני בן מנחם ולסלק את אמיר גילת, כמו גם לפזר את הוועד המנהל של רשות השידור. באוקטובר 1998 (לאחר שובי מה- WBM ה- 1 שנערך בסידני – אוסטרליה לקראת אולימפיאדת סידני 2000) התחלתי לחקור ולכתוב את הסדרה רחבת ה- היקף ועבת כרס בת 13 ספרים אודות קורות הטלוויזיה בעולם ובארץ בשנים 2014 – 1884, ואשר קרויה, "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה". סדרת 13 הספרים היא מסכת טלוויזיה שעוסקת בתחומי התפתחות סיקור הספורט, החדשות, והתיעוד בטלוויזיה הבינלאומית ובארץ כמו גם התפתחות הטכנולוגיה הטלוויזיונית מאז 1884, כלכלה טלוויזיונית, מו"מ, זכויות שידורים, הפקה ומשאבי אנוש, כישרון שידור, הגשה, הנחייה, ומהימנות בעריכת ראיונות. מהפכת המידע השנייה הגדולה בהיסטוריה, מהפכת ה- Internet, לא הייתה יכולה להתרחש ללא המהפכה שקדמה לה מהפכת המידע של הטלוויזיה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
סיומן של תחרויות השחייה באולימפיאדת ריו 2016 הוביל אותי שוב לעיין במשנתם ה- הידרודינאמית הישנה של ג'ון באן (John Bunn) ב- 1955 ושל פיטר קארפוביץ' (Peter Karpovich) ב- 1935, ולעיון נוסף גם בהישגיהם הפנטסטיים בבריכה של השחיינים בימים ההם של השליש הראשון של המאה ה- 20 האמריקניים דיוק קאהאנאמוקו ו- ג'וני ווייסמילר, השוודי ארנה בורג, האוסטרלי אנדרו צ'ארלטון, וקצת מאוחר יותר גם ההונגרי פֶרֶנְץ צ'יק והאמריקני אדולף קיפר (וגם אחרים).
האולימפיאדה ה- 5 במניין הזמן החדש התקיימה בסטוקהולם בירת שוודיה בין 5 במאי ל- 22 ביולי של שנת 1912. אל המשחקים האולימפיים ההם בשוודיה לפני 104 (מאה וארבע) שנים הגיח פנומן שחייה אמריקני יליד הונולולו בירת האי הוואי (Hawaii) דיוק קאהאנאמוקו בן 22 שהתנשא לקומה של 1.87 מ' (Duke Kahanamoku, יליד 24 באוגוסט 1890). דיוק קאהאנאמוקו ניצח במשחה ל- 100 מ' בסגנון חתירה (Crawl) במשחקים האולימפיים של סטוקהולם 1912 בתוצאה של 1:03.4 ד'. הוא הקדים את האוסטרלי ססיל הילי (Cecil Healy) שסיים במקום השני בזמן של 1:04.6 ד'. שלישי היה האמריקני קנת' הוּשָאג (Kenneth Huszagh) לאחר שעצר את שעון הסטופר על 1:05.6 ד'. עדי ראייה מספרים כי סגנון השחייה של דיוק קאהאנאמוקו נראה טבעי, קואורדינטיבי, ויפה לעין. הוא אומנם ייצג את ארה"ב בסטוקהולם 1912 אך היה בעת ובעונה אחת גם שליח אותנטי של בני עמו דַיָירֵי האי האוואי (Hawaii) שהיו כולם חובבי ים, שחייה, תפישת גלים, ואמני הספורט הלאומי של ילידי האי האוואי הלוא הוא גלישה על גלים גבוהים באמצעות גלשנים. המוניטין של דיוק קאהאנאמוקו בן הונולולו חפף כמעט את שמו של החוקר והגאוגרף אָמִיץ הַלֵב הנורווגי רואלד אמונדסן, מי שגילה חודשים ספורים לפני כן בדצמבר 1911 יחדיו עם חמשת חבריו הנורווגיים את הקוטב הדרומי. בשנת 1916 התבטלו המשחקים האולימפיים בשל נסיבות מלחמת העולם הראשונה. דיוק קאהאנאמוקו שב ו- הופיע באולימפיאדה שנערכה ב- אנטוורפן 1920 ב-בלגיה, כשהוא בן 30. אף על פי כן נותר השחיין המהיר בעולם. בשלב חצי הגמר הִשְוָוה באנטוורפן 1920 את שיא העולם שלו ב- 100 מ' בסגנון חתירה 1:01.4 ד', ובמשחה הגמר באותו מקצוע קבע שיא עולם חדש של 1:00.4 ד'. דיוק קאהאנאמוקו נשא את עיניו אל מדליית הזהב השלישית גם באולימפיאדת פאריס 1924 בהיותו כבר בן 34. אולם שם המתין לו יריב בן ארצו השחיין האמריקני הצעיר והמוכשר ג'וני ווייסמילר בן 20, מי שהחזיק מאז 1922 בשיא העולם במשחה ל- 100 מ' בזמן הפנטסטי בימים ההם של 57.4 ש'. ג'וני ווייסמילר היה השחיין הראשון והיחיד בעולם ששחה בעת ההיא 100 מ' בסגנון חתירה מתחת לדקה אחת. דיוק קאהאנאמוקו לא עשה זאת מעולם. למשחה הגמר ב- 100 מ' בסגנון חתירה באולימפיאדת פאריס 1924 העפילו ג'וני ווייסמילר, דיוק קאהאנאמוקו, וגם אחיו של דיוק, סמיואל קאהאנאמוקו, וכן השוודי המצוין ארנה בורג, היפני קאטסואו טאקאישי, ושוודי נוסף אורבאר טרולה. ג'וני ווייסמילר ניצח וזכה במדליית הזהב בתוצאה 59.0 ש' (שיא אולימפי) באולימפיאדת פאריס ההיא ב- 1924, והיה שוב היחיד ששחה את המרחק הקלאסי הזה של 100 מ' בפחות מדקה. דיוק קאהאנאמוקו לקח את מדליית הכסף בתוצאה של 1:01.4 ד'. אחיו של דיוק קאהאנאמוקו, סמיואל קאהאנאמוקו השיג את הארד בזמן של 1:01.8 ד'. השוודי ארנה בורג דורג במקום הרביעי, 1:02.0 ד'. היפני קאטסואו טאקאישי היה חמישי, 1:03.0 ד'. אורבאר טרולה סיים במקום השישי והאחרון. צריך לציין כאן שג'וני ווייסמילר זכה במדליית הזהב גם במשחה הגמר ל- 400 מ' בסגנון חתירה באולימפיאדת פאריס 1924 בזמן של 5:04.2 ד' (שיא אולימפי). השוודי ארנה בורג לקח את מדליית הכסף בזמן 5:05.6 ד'. האוסטרלי אנדרו צ'ארלטון זכה במדליית הארד בתוצאה של 5:06.6 ד'. אחיו של ארנה בורג אוקה בורג היה רביעי, 5:26.0 ד'. אולימפיאדת פאריס 1924 הייתה אקורד סיום של דיוק קאהאנאמוקו. הוא פרש מהשחייה והפך לשחקן קולנוע. יש להזכיר כאן שוב ושוב שאלופי השחייה האולימפיים ההם עשו זאת כשהם לובשים בגדי ים גדולים ו- שלמים עשויים צֶמֶר שעטפו את כל גופם והגדילו עד למאוד את החיכוך ואת התנגדות המים לשחייתם.
טקסט תמונה : אולימפיאדת פאריס 1924. השחיין האמריקני הנפלא והמזהיר ג'וני ווייסמילר (במרכז, בן 20, מיתמר לגובה 1.92 מ'. מס' כף רגלו הייתה 49) עם שני יריביו השוודי ארנה בורג (מימין) והאוסטרלי אנדרו צ'ארלטון (משמאל) בתום משחה הגמר ל- 400 מ' בסגנון חתירה לגברים בה זכה במדליית הזהב. שימו לב לזרועותיו הארוכות של ג'וני ווייסמילר וכפות ידיו הגדולות. והייתה לו עוד תכונה פיזית חשובה ו-עדיפה על יריביו ו-מתחריו כשחיין: משקלו הסגולי היה נמוך ולכן הַצִיפָה שלו על פני המים הייתה טובה מאוד. (באדיבות הוועד האולימפי האמריקני ו- IOC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת סטוקהולם 1912. זהו כוכב השחייה האמריקני דיוק קאהאנאמוקו בן הונולולו – הוואי (בן 22, גובהו 1.87 מ') האלוף האולימפי בשחייה ל- 100 מ' בסגנון חתירה בתוצאה 1:03.4 ד' (מקור התמונה : הספר "אולימפיאדת סטוקהולם 1912" אשר יצא לאור ב- 1912 בשוודיה. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת אנטוורפן 1920. כוכב השחייה האמריקני דיוק קאהאנאמוקו בן הונולולו – הוואי (בגיל 30, גובהו 1.87 מ') הוא האלוף האולימפי בפעם השנייה ברציפות בשחייה ל- 100 מ' בסגנון חתירה בתוצאה 1:00.4 ד' (שיא עולם) (מקור התמונה : הספר "אולימפיאדת אנטוורפן 1920" אשר יצא לאור ב- 1920 בבלגיה).
ג'וני ווייסמילר בן 24 שָב לבריכת השחייה באולימפיאדת אמשטרדאם 1928 וניצח שוב במשחה ל- 100 מ' בסגנון חתירה בזמן של שיא אולימפי חדש 58.6 ש'. במקום השני דורג ההונגרי אישטוואן באראני (Istvan Barany) בתוצאה 59.8 ש'. היפני הוותיק קאטסואו טאקאישי היה שלישי, 1:00.0 ד'. ג'וני ווייסמילר לא התחרה ב- 400 מ' בסגנון חתירה באמשטרדאם 1928 אולם שיחק בנבחרת ארה"ב בכדור מים באולימפיאדה ההיא בהולנד וזכה עמה במדליית הארד. ג'וני ווייסמילר לא חזר לבריכת השחייה באולימפיאדת לוס אנג'לס 1932 מפני שהפך בינתיים לשחקן קולנוע מוצלח ומפורסם מאוד בארה"ב וברחבי העולם כולו (וגם עשיר מאוד) בעקבות גילומו באופן יוצא מהכלל את התפקיד הראשי "טרזן" (Tarzan) בסדרת סרטים מהז'אנר הזה שהפיקה וביימה חברת הקולנוע MGM בשנים 1941 – 1931. דורות של טף, ילדים, ונוער וגם מבוגרים בכל העולם גדלו על סרטי "טרזן" איש הג'ונגל ידיד הטבע והחיות, ודמותו האסתטית, פראית אך תמימה ו- טבעית, ונאה ביותר של האלוף האולימפי ושיאן העולם בשחייה בשנים 1934 – 1922, הלוא הוא ג'וני ווייסמילר. הוא היה פשוט "חתיך הורס" בשפת הנשים. ג'וני ווייסמילר הפך למוּשָא הערצה בינלאומי לא רק ספורטיבי אלא ראשית דבר קולנועי. שיא העולם שקבע ג'וני ווייסמילר ב- 1922, תוצאה של 57.4 ש' במשחה ל- 100 מ' בסגנון חתירה (Crawl), החזיק מעמד תריסר שנים. היה מדובר בגאון שחייה, ספורטאי חובב, ו- מוכשר ביותר בתחום, שהתאמן רק פעמיים בשבוע (משך כל אימון היה שעה וחצי בלבד) ואף על פי כן הגיע להישגים אולימפיים מפליגים עולמיים חסרי תקדים בבריכה בעשור ה- 20 של המאה שעברה. העסק הזה של התפתחות השחייה האנושית ותולדותיה מעניין בגלל שגופו של יוֹנֵק העַל, האדם, לחלוטין איננו הידרודינאמי מעצם בריאתו ולא מותאם לשחייה במים. בניגוד ליוֹנֵק אחר, דולפין, שגופו כן מותאם (ועוד איך מותאם) לשחייה ושהייה במים. כמה שחיינים בעבר הרחוק והמאמנים שלהם חשבו אחרת מאלוהי הבריאה ויצרו מסורת נפלאה של התקדמות בן האנוש במים באמצעות סגנונות שחייה וחידושי תנועה במים. שחייני הדור הראשון מאז תחילת המאה הקודמת כמו ההונגרי זולטאן האלמאיי (Zoltan Halmaj), ואחריהם האמריקנים דיוק קאהאנאמוקו וג'וני ווייסמילר, השוודי ארנה בורג, האוסטרלי אנדרו צ'ארלטון, וגם ההונגרי פֶרֶנְץ צִ'יק והאמריקני אדולף קיפר באולימפיאדת ברלין 1936 (ואחרים), היו בזכות סגנונם, קואורדינציה התנועות היעילה שלהם בגריפת המים בידיהם ורגליהם, וכושר הציפה המופלא לשחייני עַל. הם הפכו את השחייה לענף ספורט אוניברסלי בעל שֵם ובעל תודעה בינלאומית. ההיסטוריה לעולם לא תשכח אותם. בואו ניקח לדוגמא עוד שֵם של שחיין עַל הונגרי ג'ורג' טומפאק (נשכח במשך השנים שחלפו) מי ש- שינה ב- 1954 את תנועת הרגליים בסגנון הפרפר הישן לסגנון דולפין. כיצד זה לא חשבו על הדבר לפניו ? ג'ורג' טומפאק היה עילוי קואורדינטיבי שהפך בן רגע לשיאן עולם במשחה ל- 100 מ' פרפר. שיאני ושיאניות העולם הבאים במשחי הפרפר למדו מג'ורג' טומפק.
מאמן הכדורסל האמריקני הידען ג'ון באן (John W. Bunn) היה ראשית דבר מדען, פיסיקאי, ומתמטיקאי. בהיותו איש מדע חיבר ב-1955 ספר מרתק ו-מעניין ביותר (וגם קריא) וקרא לו, "Scientific Principles of Coaching" (העקרונות המדעיים של האימון). הספר החשוב יצא לאור בארה"ב ב-1955 ע"י הוצאת Prentice Hall. ג'ון באן נולד ב-1898 ומת ב-1979.
טקסט תמונה : זהו איש הספורט והחינוך הגופני, הפיזיקאי והמתמטיקאי – האמריקני ג'ון באן (1979 – 1898). ג'ון באן הוא בוגר אוניברסיטת קנזס. מאוחר יותר הפך האיש המוכשר הזה בעל כישורים רב צדדיים למאמן נבחרת הכדורסל של "Colorado State College". בהיותו איש מדע חיבר ג'ון באן ב- 1955 ספר מרתק ו- מעניין ביותר, "העקרונות המדעיים של האימון" (Scientific Principles of Coaching). הספר החשוב יצא לאור בארה"ב כאמור ב- 1955 ע"י הוצאת Prentice Hall ב- אינגלווד ניו ג'רסי.
אינני יודע אם הישגיו הפנטסטיים של ג'וני ווייסמילר רב המוניטין בבריכה בעשור ה- 20 של המאה הקודמת שימשו סיבה ו- קטליזטור לרופא, הפיסיולוג, והפיסיקאי פיטר קארפוביץ' (Peter Karpovich) לחקור ולנתח את כישרון בן האנוש לשחות במהירות במים. על כל פנים הוא פרסם בראשית שנות ה- 30 של המאה הקודמת ליתר דיוק ב- 1935, מסה מדעית מעניינת ביותר ורחבת ידיים, הנקראת, "Analysis of propelling force in Crawl Stroke". במאמר ההוא ניתח ביסודיות את הנעת הכוח בסגנון החתירה בשחייה הדוחף את השחיין קדימה. ג'ון באן ניתח ב- 1955 בספרו "Scientific Principles of Coaching" (העקרונות המדעיים של האימון) מקצועות ספורט רבים מההיבטים הפיסיקאליים – מתמטיים ביניהם מקצועות ה- א"ק, כדורסל, כדורעף, טניס, בייסבול, התעמלות, פוטבול אמריקני, קפיצות למים, וגם שחייה. הגעתי למחקר של פיטר קארפוביץ' באמצעותו של ג'ון באן. בספר Scientific Principles of Coaching (עמוד מס' 81), מתייחס ג'ון באן להתנגדות המים (Water Resistance) הפועלת על גופותיהם של השחיינים והשחיינית בעת התנועה וההתקדמות שלהם לפנים, כשהוא נעזר במחקריו של פיטר קארפוביץ' ואף מעניק לידע שלו קרדיט בספרו. בפתח התייחסותו ברמה פופולארית ובסיסית לנושא התנגדות המים (Water resistance) קובע ג'ון באן כי "התנגדות המים היא כמובן תופעה מוכרת וידועה לכולנו", ומוסיף, "התנגדות המים לשחיין גוברת ביחס ישר לתוספת במהירות שחייתו". עוד אומר ג'ון באן, "התנגדות המים היא מידתית ותואמת את גודל השטח של הגוף עמו היא באה במגע. ככל שחתך שטח הגוף גדול יותר כך גם תגדל ותתעצם התנגדות המים", וכן, "אם רוחב וקצב הצלפת כפות הרגליים נשמרת בתוך מהות המֵיְצָג הזה של של שחיית החתירה, אזי התנגדות המים תפחת", וכן, "כשכוח X של ערך נתון מופעל על גוף השחיין כדי להזיז אותו קדימה בתוך המים, מהירות השחיין תגדל בהדרגה עד שהיא מגיעה לערך הגבלה מסוים בו התנגדות המים הופכת לשוות כוח לאותו כוח X הנ"ל בשל החיכוך עם גוף השחיין". בפרק הנרחב של "גורמים המשפיעים על הכוח" (Factors Affecting Force) בספרו (Scientific Principles of Coaching), קובע ג'ון באן כי מרבית האינפורמציה אודות תורת התנגדות המים הפועלת על גופי השחיינים נובעת מהידע שצברה האנושות וצבר המדע הנוגע למחקר שיוט ה- אֹניות באוקיינוסים. מחקר התנגדות המים הוא כל כך חשוב מפני שהוא מוכיח כי מהירות תנועת השחיין במים והתקדמותו לפנים היא יותר תוצאה של התגברות על התנגדות המים מאשר תוספת כוח. ג'ון באן מונה שמונה מרכיבים המשפיעים על מסת התנגדות המים :
1.Waves, 2.Eddies, 3.cavitation, 4.Skin friction, 5.Force, 6.Starting and Stopping, 7.Internal Resistance, 8.Resistance due to Physical Features.
ג'ון באן מסביר בספר שלו Scientific Principles of Coaching שיצא לאור ב- 1955 אודות המרכיב השישי "Starting and Stopping" הנוגע להתנגדות המים המשפיעה על התקדמות השחיין, כי זינוק, עצירה, וגוף לא חלק דיו ובגד ים גס (עשוי צֶמֶר למשל כמו בימים ההם) מגדילים את התנגדות המים להתקדמות השחיין. כ- % 30 מהתנגדות המים לתנועת השחיין לפנים קשורה לחיכוך מגע המים עם גופו החוצה ומפלח אותם ולבגד הים שלו. ג'ון באן סבר כי פיטר קארפוביץ' הבין מהו הגורם המניע את הכוח של השחיין בסגנון חתירה וייסד את הנוסחא המתמטית הבאה הר"מ שמבטאת את הרעיון כי כוח התנגדות המים לשחיין ו/או השחיינית נמצא ביחס ישיר למהירות שחייתם בריבוע.
F = KV2
הכוח המניע את את התקדמות השחיין לפנים שווה למכפלת התנגדות המים במהירות השחייה. אופנת בגדי הים של האלופים האולימפיים לדורותיהם לבשה ופשטה צורה. אי אפשר כמובן להשוות בין האיכות העלובה ומקדם ההתנגדות הגדול של בגד הים השלם והגדול עשוי צֶמֶר שלבש ג'וני ווייסמילר באולימפיאדת פאריס 1924 לבין טיב בגד הים "Slip" עשוי משי שלבש מרק ספיץ באולימפיאדת מינכן 1972, ולבטח לא עם חליפת השחייה המודרנית שמקטינה עד למאוד את חיכוך השחיין עם התנגדות המים וסביבת התחרות שלו שהמציאה חברת Speedo בראשית שנות ה- 2000.
טקסט מסמך : ספרו המרתק של פרופסור ג'ון באן "העקרונות המדעיים של האימון" יצא לאור בארה"ב ב- 1955. ספר חובה לכל בר בי רב שמתעניין במדע ובמתמטיקה הפיזיקאלית של ענפי הספורט השונים והרבים.
כאמור אוהדי השחייה יכולים למצוא עניין ב- "Analysis Of Swimming Techniques", מסה מדעית שחיבר מאמן הכדורסל (!) האמריקני ג'ון באן מאוניברסיטת קולוראדו בספרו המרתק והמנומק, ואשר קרוי, "Scientific Principles of Coaching". הספר יצא לאור בארה"ב ב- 1955 בהוצאת Prentice Hall. חלק מספר המדע של ג'ון באן שהוא אומנם מאמן כדורסל אך בעל השכלה של פרופסור למתמטיקה ופיזיקה והנוגע גם לניתוח טכניקת השחייה, נעזר במחקר של פרופסור פיטר קארפוביץ' משנת 1935 הקרוי, "Water Resistance in Swimming". פרופסור קארפוביץ' טען כבר ב- 1935 למשל שכוח ההתקדמות האידיאלי של שחיינים ושחייניות מוכשרים בסגנון חתירה נשען על % 70 עבודת ידיים ורק % 30 על עבודת רגליים. שחיינים פחות טובים ומתואמים נשענים על % 77 עבודת ידיים בעקבות הנעה ודחיפה דלה של עבודת הרגליים וכפות הרגליים. תחשבו ותיזכרו לרגע בשחיין האיטלקי גרגוריו פאלטריניירי (Gregorio Paltrinieri) שלקח במשחקים האולימפיים של ריו דה ז'אניירו 2016 את מדליית הזהב במשחה ל- 1500 מ' בסגנון חופשי כמעט ללא עבודת רגליים בתוצאה של 14:34.57 ד', לעומת האמריקנית קטי לדקי (Katie Ledecki) שקבעה שני שיאי עולם חדשים באולימפיאדת ריו דה ז'אניירו 2016 במשחים ל- 400 מ' בזמן 3:56.46 ד' ו- 800 מ' בתוצאה 8:04.79 ד' בסיוע עבודת רגליים פנטסטית.
טקסט מסמך : דיון אודות מדע השחייה לפני 64 שנים, ב- 1955. מתוך ספרו המרתק, החשוב, והמעניין מאוד של מאמן הכדורסל פרופסור ג'ון באן מאוניברסיטת קולוראדו, "Scientific Principles of Coaching" / "העקרונות המדעיים של האימון" (הספר יצא לאור בארה"ב ב- 1955). הספרעוסק בין השאר גם בניתוח טכניקת השחייה וכישרון ההתקדמות במים של בן האנוש בסגנון המהיר ביותר, הלוא הוא סגנון החתירה, ומהות וטכניקת הגריפה בידיים ועבודת הרגליים. (באדיבות הוצאת Prentice Hall. הספר "Scientific Principles of Coaching" יצא לאור בארה"ב ב- 1955 בהוצאת Prentice Hall).
בפרק, "Analysis of Swimming Techniques", בספרו המעניין, המרתק, ורב המוניטין "Scientific Principles of Coaching" (עמודים 186 – 175), שיצא לאור בשנת 1955, מדגיש ג'ון באן שוב את עניין החיכוך של גוף האדם במים המאט את מהירות שחייתו בגלל סיבות של עור גס, גוף שעיר, ובגדי ים גדולים ו- רפויים עשויים צֶמֶר. פיטר קארפוביץ' קבע כבר ב- 1935 כי חיכוך העור הוא הגורם הדומיננטי המגביר את התנגדות המים, וסוג בגד הים חשוב יותר מאיכות החומר. בגד ים גדול ורפוי מגדיל עד למאוד את התנגדות המים. כפי שניתן לראות בתצלומים הנלווים לפוסט הקונקרטי הזה מס' 626, ג'וני ווייסמילר, דיוק קאהאנאמוקו, וארנה בורג וגם האחרים לבשו בגדי ים גדולים עשויים צמר שעטו את כל גופם על פי אופנת הימים האולימפיים ההם בין אתונה 1896 ל- ברלין 1936. פיטר קארפוביץ מצא כבר ב- 1935 כי לא קיים שוני בהתנגדות המים מול שחיין שלובש בגד ים עשוי משי ו/או שחיין שגופו עירום, אולם מאידך התנגדות המים גוברת מאוד כשהשחיין משתמש ב- בגד ים עשוי צֶמֶר כמנהג הימים ההם. פיטר קארפוביץ' מצא עוד במחקריו לפני 84 (שמונים וארבע) שנים כי שחייה על הגָב גוררת התנגדות גדולה יותר של המים מאשר שחייה בסגנון חתירה כשהשחיין שוכב פרקדן על המים. בהקשר להערה האחרונה הזאת של פיטר קארפוביץ' אני מבקש לספר כי באולימפיאדת מונטריאול 1976 נכחנו פרשן השחייה שלנו יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל ואנוכי באימונים של נבחרת השחייה המזרח גרמנית בבריכה בקומפלקס האולימפי. הבריכה האולימפית במונטריאול 1976 הייתה רגועה. שרר שם שקט. פה ושם נשמעו פקודות בגרמנית. יוז'ו טלקי ואנוכי עקבנו והתבוננו שָם באופן מיוחד באימון החוזר ונשנה של שחיין הגָב המזרח גרמני רולאנד מאתס (Roland Matthes, היה אלוף אולימפי ומדליין הזהב באולימפיאדות מכסיקו 1968 ומינכן 1972 בשני משחי הגב ל- 100 מ' ו- 200 מ') ששחה על גבו כשזרועותיו מקובעות בתנועת חֵץ והתקדמותו במים נסמכת רק על עבודת הרגליים. אני זוכר שתשומת לבי התרכזה בצִיפָת העַל של השחיין המזרח גרמני. רולאנד מאתס הגבוה (1.89 מ') ודק הגזרה צף מעל המים כאילו היה קֶרֶש עֵץ. המשקל הסגולי של מסת גופו וודאי היה נמוך. אף פעם לא ראיתי אדם שוכב על גבו כשכל גופו צָף ממש מעל המים. זה היה מחזה יוצא דופן. הערתי על כך ל- יוסף "יוז'ו" טלקי. "אבחנתך נכונה", השיב לי. היה שם עוד קטע שמשך את תשומת לבי. בתום האימון רולאנד מאתס ואהובתו השחיינית קורנליה אנדר בת 18 (Kornelia Ender, קומתה 1.79 מ', זכתה באולימפיאדת מונטריאול 1976 בארבע מדליות זהב ואחת מכסף) פרסו על עצמם מגבת גדולה ולא הפסיקו להתגפף ולהתנשק מתחת לה. איש מהמשלחת המזרח הגרמנית בבריכה לא התקרב לאזור, לא העיר, ולא העז להפריע לצמד האולימפי הרומנטי המתגפף להפגין את אהבתו זה לזו. יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל ואנוכי ראינו זאת במו עינינו.
תזכורת : המשקל הסגולי של המים הוא 1. המשקל הסגולי של עץ אורן 0.56. המשקל הסגולי של עץ מהגוני 0.72. המשקל הסגולי של עץ אלון 0.86. המשקל הסגולי של ברזל 7.87. במשקל הסגולי של נחושת 8.96. המשקל הסגולי של עופרת 11.35. המשקל הסגולי של זהב 19.3.
אני מבקש להדגיש כאן שוב שג'ון באן השווה ב- 1955 במחקריו ההם את התנהגותו והתקדמותו של השחיין במים להתנהגותה של אוֹנִיָה גדולה המשייטת ברחבי האוקיינוסים הגדולים. זרמי מערבולות ויצירת גלים בבריכה בעת קיום תחרויות משפיעה על המתחרים בדיוק כשם שהתופעות הימיות הללו משפיעות על האוֹנִיוֹת בעת תנועתן בימים פתוחים. ג'ון באן מתריע בספרו כי הנוסחא המתמטית העוסקת בהתנגדות המים (ו/או בגרר) המשפיעה על הנעת האוניות היא סבוכה אולם חשובה להבנת הנושא. אני מביא כאן את נוסחת החישוב המסובכת והמורכבת שעורך כאן ג'ון באן (John Bunn) הנוגע להתנגדות המים המופעלת על השחיינים בגין מערבולות וגלים הנוצרים בבריכה ו/או אלה הפועלים על האוניות הנעות במרחבי האוקיינוסים, רק כדי להבהיר את מידת יסודיותו והבנתו את הנושא (ולא כדי לבחון את בקיאות הקוראים). הנה הסברו של ג'ון באן.
טקסט מסמך : שנת 1955. חישוביו המסובכים של ג'ון באן הנוגעים להשפעת מערבולות וגלים על היווצרות התנגדות המים להתקדמות ושייט אוניות. ג'ון באן מציין בספרו מ- 1955 "העקרונות המדעיים של האימון" כי מרבית הידע הנוגע להתנגדות המים מגיע מ- מחקר ולימוד תנועת האוניות באוקיינוסים. (באדיבות הוצאת Prentice Hall. הספר "Scientific Principles of Coaching" יצא לאור בארה"ב ב- 1955 בהוצאת Prentice Hall).
ג'ון באן מציין כי בניגוד לממצאיו של ד"ר פיטר קארפוביץ' הנוגעים לאחוז תרומת חתירת הידיים % 70 בסגנון Crawl מול % 30 של תרומת עבודת הידיים, ומבלי לחפש פגם כלשהו, בחן האיש את ערך חשיבות עבודת הידיים בסגנון החתירה, כש- שחה ברגליים קשורות וקבע את הזמן הטוב ביותר שלו.
טכנולוגיה ספורטיבית מתקדמת לרבות ייצור חליפות שחייה לצורך הקטנת החיכוך עם המים.
להתפתחות הטכנולוגיה הספורטיבית הייתה השפעה מיידית ועצומה כמעט בכל מקצועות הא"ק וגם בתחרויות השחייה למיניהן. הידע המצטבר בתורת האימון במאה השנים האחרונות לצד התפתחות הטכנולוגיה הספורטיבית ועמה ההטבה והשבחת תנאי האימון, כמות ואיכות האימון, הגברת הידע הרפואי, תזונה נכונה, שכלול של ההנעלה וציוד, שימוש מושכל בכלי הספורט – השפיעו השפעה דרמטית ומוחצת על שבירת השיאים ואשר מוצאים את ביטויים כמעט בכל אחד מהענפים. היצרן הגרמני אָדִי דָאסְלֶר בעל חברת "אָדִידַאס" (Adidas) שיפר לאין ערוך בראשית שנות ה- 50 של המאה הקודמת את איכות נעלי הכדורגל ואת טיב הכדור המשחק, וגם את איכות נעלי הספורט, ונעלי ריצה מסומרות בריצות למרחקים קצרים וארוכים. החרו – הלכו בעקבותיו חברות ההנעלה של "פּוּמָה" (Puma), ומאוחר יותר גם "נָיְיק" (Nike), "רִיבּוֹק" (Rebbock), ו- דִיאָדוֹרָה (Diadora).
טקסט תמונה : 1933. גֶ'סִי אוֹאֶנְס (Jesse Owens, בן 20 בתמונה) נועל נעלי ריצה פשוטות, מזנק מגומות חפורות, ומתחרה על מסלול פחם. (באדיבות אוניברסיטת אוהיו ב- ארה"ב. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת מכסיקו 1968. ריצת הגמר ל- 100 מ' לגברים. המנצח האמריקני גִ'ים הָיְינְס בזמן של 9.95 ש' וסגניו נועלים כולם נעלי ריצה של חברת "אָדִידַאס" (adidas) ומתחרים על מסלול טרטאן מודרני. גֶ'סִי אוֹאֶנְס היה רק יכול לחלום על תנאי תחרות חלומיים כאלה. חברת "אָדִידַאס" פרטנר עסקי של הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) השתמשה מן הסתם בצילום הזה לקידום המכירות שלה. (באדיבות TELEMEXICO 1968, חברת adidas ו- IOC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הציוד הספורטיבי המשוכלל הכולל נעלי ריצה חדישות, מוטות קפיצה גמישים, מסלול ריצה עשוי טַרְטָאן (גומי קשיח), מתקני זינוק, תנאי אימון משופרים, הבנת חשיבות התזונה, וידע פיסיולוגי וביו- מכאני תרמו תרומה מכרעת להישגי האתלטים. ראה הספר, "למילים יש וויזואליה משלהן" אחד מ- 13 הספרים המרכיבים את הסדרה "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה". החברה היפנית "מִיקָאסַה" (Mikasa) הפכה ליצרנית בלעדית של הכדורעף. הייתה הסכמה כללית כי הכדורסל תוצרת האמריקנית הפירמה "Spalding" הוא הטוב בעולם. החברה האמריקנית "Converse" הפכה לאחר מלחמת העולם ה- 2 ליצרנית הבולטת של נעלי כדורסל. חברות "סְפִּידוֹ" (Speedo) ו- אדידאס (adidas) התמחו בייצור בגדי ים חדשים, למעשה חליפות שחייה מיוחדות שעטו השחיינים והשחייניות על גופם מכף רגל ועד צוואר, ואשר תפקידן היה להקטין את חיכוך השחיין עם המים. אין שום ספק כי טכנולוגיית חליפות השחייה המשוכללות הללו מילאו את משימתן כיאות והפחיתו את התנגדות המים לשחיין / שחיינית. השימוש בחליפות השחייה המיוחדות האתה הביאו ל- שיפור גדול ומשמעותי של שיאי העולם. לאחרונה, מזה כמה שנים, החליטה FINA (ההתאחדות הבינלאומית בשחייה) לאסור את השימוש בחליפות השחייה המשוכללות של Speedo ו- adidas. מבט אחד באוֹפְנָת בגד השחייה הכבד, הגדול, והמיושן של ג'וֹנִי וָויְיסְמִילֶר (Johnny Weismuller) ב- 1924, ה- "סְלִיפ" של מַרְק סְפִּיץ (Mark Spitz) ב- 1972, וחליפת השחייה המשוכללת של אִיָאן תּ'וֹרְפּ (Ian Thorpe) בעשור ה- 2000 – מבהיר את ההבדל והשוני ואת מהות העניין הנוגעים להישגי השחיינים והשחייניות. גם איכות וטיב המתקנים האולימפיים לרבות בריכות השחייה ואדני הזינוק השתפרו לבלי היכר. לא ניתן כלל להשוות את תנאי השחייה שנכפו על המשתתפים באולימפיאדת סט. לואיס 1904 לאלו של ג'וני ווייסמילר באולימפיאדות פאריס 1924 ואמשטרדאם 1928, וודאי לא לבריכות החדישות בהן שחו מרק ספיץ באולימפיאדת מינכן 1972, מט ביונדי בסיאול 1988, ואִיָאן ת'וֹרְפּ ו- פיטר וואן דן הוגנבאנד באולימפיאדות סידני 2000 ואתונה 2004, ולבטח לא בריבוע לתנאי השחייה של מייקל פלפס בחמש האולימפיאדות בהן נטל חלק סידני 2000 + אתונה 2004 + בייג'ינג 2008 + לונדון 2012 + ריו 2016. בדיוק, כמו שלא ניתן למצוא כל זהות ודמיון בין איכות, תכיפות, תנאים, וכמות האימונים של דור השחיינים המוכשר אולם המְיוּשָן ו- הוותיק ההוא, לבין אלה של הדוֹר הנוכחי המעודכן של סוף המאה ה- 20 וראשית ה- מאה ה- 21. מדובר בעולם ספורטיבי שונה לחלוטין הרחוק כמזרח ממערב בין היָשָן ההוא לבין המוֹדֶרְנִי המוכר לכולנו היום.
טקסט תמונה : אולימפיאדת סט. לואיס 1904. הזינוק למשחה 100 מ' [2]. ניצח בו ההונגרי זולטאן האלמאיי (Zoltan Halmaj) בתוצאה 1:02.8 דקה. המזניק עם האקדח עומד מאחור בחליפה כהה ומגבעת כהה. (באדיבות הוועד האולימפי האמריקני. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת סטוקהולם 1912. השחיינית האוסטרלית שרה "פאני" דוראק (Sarah “Fanny” Durack) מימין, לבושה בבגד ים כבד של אופנת הימים ההם, מנצחת במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי בתוצאה 1:22.2 דקה. היא הקדימה את חברתה לנבחרת השחייה של נשות אוסטרליה ווילהלמינה וויילי (Wilhelmina Wylie) שקבעה זמן של 1:25.4 דקה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת פאריס 1924. השחיין האמריקני ג'וני ווייסמילר (גובהו האישי 1.92 מ'. שימו לב גם למידות כפות ידיו ורגליו הגדולות) לובש בגד ים גדול ומסורבל עשוי צמר. ג'וני ווייסמילר היה הראשון בעולם ששחה 100 מ' בסגנון חופשי בפחות מדקה אחת. ב- 1922 כשהיה בן 18 קבע זמן סנסציוני של 57.4 ש'. בהיותו בן 20 זכה באולימפיאדת פאריס 1924 בשלוש מדליות זהב במשחים בסגנון חופשי ל- 100 מ', 400 מ', ומשחה שליחים 4 פעמים 200 מ', ובמדליית אָרָד כשחקן בנבחרת הכדור מים של ארה"ב. ג'וני ווייסמילר חזר לאולימפיאדת אמשטרדם 1928 וזכה בעוד שתי מדליות זהב, במשחים בסגנון חופשי ל- 100 מ' ומשחה שליחים 4 פעמים 200 מ'. ג'וני ווייסמילר פרש מהבריכה בסוף שנות ה- 20 של המאה הקודמת והפך לשחקן קולנוע פופולארי ואהוב בסרטי "טרזן". נולד באזור הגרמני של רומניה ב- 2 ביוני 1904. בהיותו בן חצי שנה היגרו הוריו לארה"ב. הוא מת ב- 20 בינואר 1984. (באדיבות הוועד האולימפי הצרפתי ו- IOC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת מינכן 1972. השחיין היהודי – אמריקני מרץ ספיץ (גובהו האישי 1.85 מ') בן 22 לובש בגד ים "סליפ" עשוי משי כדי להקטין את החיכוך עם המים. מרק ספיץ זכה בשבע מדליות זהב באולימפיאדת מינכן 72' כלהלן : 100 מ' בסגנון חופשי (שיא עולם 51.22 ש'), 200 מ' בסגנון חופשי (שיא עולם 1:52.78 דקה), 100 מ' בסגנון פרפר (שיא עולם 54.27 ש'), 200 מ' בסגנון פרפר (שיא עולם 2:00.70), משחה שליחים 4 פעמים 100 מ' בסגנון חופשי (שיא עולם 3:26.42 דקות), משחה שליחים בסגנון חופשי 4 פעמים 200 מ' (שיא עולם 7:35.78 דקות), ומשחה שליחים 4 פעמים 100 מ' בסגנון מעורב ( שיא עולם 3:48.16 דקות). בכל אחד משבעת המשחים קבע מרק ספיץ כאמור שיא עולם. מרק ספיץ נולד ב- 10 בפברואר 1950. (באדיבות DOZ ו- IOC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת סידני 2000. זהו גאון השחייה הנער האוסטרלי איאן ת'ורפ (מתנשא ל- 1.98 מ' ושוקל 108 ק"ג) בן 18 לובש חליפת שחייה משוכללת של חברת adidas כדי להקטין את חיכוך גופו עם המים. איאן ת'ורפ זכה במדליית זהב במשחה ל- 400 מ' בסגנון חופשי כשקבע שיא עולם פנטסטי 3:40.59 דקות. במשחקי חבר העמים הבריטי ב- 2002 בעיר מנצ'סטר באנגליה שיפר איאן ת'ורפ את השיא מאולימפיאדת סידני 2000 והעמידו על 3:40.08 דקות. השיא החזיק מעמד עד 26 ביולי 2009. באותו היום הוא נשבר ע"י השחיין הגרמני פאול בידרמן שקיזז ממנו מאית שנייה והעמידו על 3:40.07 דקות. השיא של פאול בידרמן שריר וקיים עד עצם היום הזה. הישגיהם של איאן ת'ורפ ופאול בידרמן מתקרבים לקצה גבול יכולתו של האדם). איאן ת'ורפ זכה באולימפיאדת סידני במדליית הכסף במשחה ל- 200 מ' בסגנון חופשי. כמו כן הוביל את נבחרתו לזכייה בשתי מדליות הזהב ושיאי עולם במשחי השליחים 4 פעמים 100 מ' ו- 4 פעמים 200 מ' בסגנון חופשי. נבחרת אוסטרליה עם איאן ת'ורפ זכתה במדליית הכסף במחשה השליחים 4 פעמים 100 מ' בסגנון מעורב. איאן ת'ורפ שב לאולימפיאדת אתונה 2004 וזכה בשתי מדליות זהב במשחים ל- 200 מ' ו- 400 מ' בסגנון חופשי. במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי זכה איאן ת'ורפ במדליית ארד. לאחר מכן זכה עם נבחרתו במדליית הכסף במשחה השליחים 4 פעמים 200 מ'. (באדיבות התאחדות השחייה האוסטרלית וחברת adidas. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
שיפור טכנולוגיית הצילום והשימוש במצלמת ה- Photo finish / מצלמת קַו הַגְמָר [3] באולימפיאדת לוס אנג'לס 1932, זאת המוצבת על קו הסיום ומדרגת את מיקומם של הרצים, היה חיוני, אך לא פתר תמיד את המחלוקת בין שופטי מדידת הזמן שהשתמשו בשעוני עֶצֶר ידניים בריצת הגמר ל- 100 מ' בין שני האָצָנִים האמריקניים הזוכה אֶדִי טוֹלָאן לבין סגנו רָלְף מֶטְקָאלְף. השופטים העניקו להם זמן שווה 10.3 ש'. נדרשה התערבות מכשיר הצילום האופטי. ה- פוטו פיניש היה אמור להפריד ביניהם. מצלמת הפוטו פיניש האלקטרונית (הראשונה בהיסטוריה האולימפית) שהוצבה על קו הגמר באולימפיאדת לוס אנג'לס 1932 הייתה עדיין בלתי מפותחת מספיק וטרם בשלה דיה כדי להכריע במחלוקת. המעבר ממדידת הזמנים האנלוגית בשעוני עֶצֶר (Stopper) ידניים למדידה דיגיטאלית באולימפיאדת טוקיו 1964 – הוסיפה לאמינות ויוקרת התחרויות האולימפיות ותרמו לפופולאריות שלהם בעיניי הספורטאים, הציבור הגלובאלי, וצופי הטלוויזיה. הטלוויזיה היפנית הציבורית NHK וחברת השעונים היפנית SEIKO הפכו במשחקי אולימפיאדת טוקיו 1964 את הספורט למדע.
טקסט תמונה : אולימפיאדת סטוקהולם 1912. מתקן השיפוט. הוועדה המארגנת של המשחקים בראשות גוסטאב באלק וסיגפריד אדסטרום מציבה לראשונה בתולדות המשחקים האולימפיים את מצלמת ה- Photo finish ברום המגדל לצד שופטי הזמן המשתמשים בשעוני עֶצֶר (שעוני Stopper) ידניים. (באדיבות הוועד האולימפי השוודי ו- IOC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
שתי תוכניות הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית שערכתי במחצית עשור ה- 70 של המאה הקודמת "מבט ספורט" ו- "מהר יותר, גבוה יותר, חזק יותר" העניקו תשומת לב בולטת לאולימפיאדות ומבט מיוחד לאולימפיאדת ברלין 1936. אלכס גלעדי העניק גיבוי מוחלט להשקפת עולמי כעורך תוכנית הספורט ההיא המיועדת לילדים ובני נוער. היום ממרחק של כ- 41 (ארבעים ואחת) שנים אני יודע שזה היה שלב חשוב ביותר בהתפתחותי כאיש טלוויזיה ועיתונאי. ההשקעה וההיכרות עם המשחקים האולימפיים נעשו במסגרת ההיערכות וההכנות המסיביות של מחלקת הספורט של הטלוויזיה הישראלית לכיסוי אולימפיאדת מונטריאול 1976 הממשמשת ובאה. בקיץ 1975 הפיק אלכס גלעדי עשר תוכניות אודות האולימפיאדות של הזמן הקדום ביוון העתיקה. התוכניות הופקו ושודרו מאולפן א' של הטלוויזיה הישראלית הציבורית שעוצב כמודל של יוון העתיקה ע"י התפאורן אַמְנוֹן גָדוֹל בתוכנית "מהר יותר, גבוה יותר, חזק יותר". היועץ והמנחה שלהן היה היסטוריון הספורט ד"ר אוּרִי זִמְרִי ז"ל הבלתי נשכח. בסתיו 1975 רכשנו את הסדרה הדוקומנטארית המופלאה "OLYMPIAD" מחברת הטלוויזיה האמריקנית “Cappy Productions” בראשות בַּאד גְרִינְסְפַּאן ורעייתו קָאפִּי פֶּטְרָאש. צוות ההפקה וההסרטה של החברה היה מינימאלי. בָּאד גְרִינְסְפָּאן ביים וכתב את הסדרה כולה. קָאפִּי פֶּטְרָאש הייתה המפיקה הראשית, שתי האחיות נֶנְסִי וסוּזָאן בֶּפָה שימשו תחקירניות ועוזרות ההפקה. הסדרה הערכית בת 11 תוכניות באורך של שעה כל אחת הייתה יצירת מופת, אוסף של כ- (מאה) תחקירים וסיפורים תיעודיים מעניינים (חלקם מרתקים) שכל אחד מהם הוא Masterpiece בפני עצמו, ואשר רשתות טלוויזיה רבות בעולם רכשו אותה כמונו. הסדרה התיעודית הזאת הופקה יחדיו עם ג'וֹנִי אִיסוֹאוּ (Johnny Esaw) מנהל שידורי הספורט בערוץ הטלוויזיה המסחרית הקנדית CTV (ראשי תיבות של Canada Television), חשפה סיפורים אולימפיים אותנטיים רבים, בהם יוצר הסדרה והבימאי שלה באד גרינספאן (Bud Greenspan) המנוח חיבר ספורטאים אלופים ידועי שֵם ובעלי מוניטין עם עברם. התוכנית הראשונה בסדרה הופקה בראשית שנות ה- 70 של המאה שעברה ויוחדה לאתלט האמריקני השחור גֶ'סִי אוֹאֶנְס (Jesse Owens) שזכה בארבע מדליות זהב באולימפיאדת ברלין 1936, ולקונפרונטציה שנכפתה עליו להתמודד באופן סמוי וגלוי עם קנצלר גרמניה הנאצית אדולף היטלר. אדולף היטלר אבי תורת הגזע הארי העליון ושונא מושבע של יהודים ושחורים לעג למשלחת האמריקנית שצוברת מדליות זהב באמצעות ספורטאים שחורים נחותים. לאחר ניצחונו הראשון של גֶ'סִי אוֹאֶנְס בריצה ל-100 מ', נטש אדולף היטלר את מושבו בתא הכבוד ועזב את האצטדיון משום שסירב ללחוץ את ידו של גֶ'סִי אוֹאֶנְס ולברך אותו על ניצחונו כפי שנהג עם הספורטאים והספורטאיות ממדינות אחרות אותם הזמין לתא הכבוד שלו . הפיהרר הגרמני התעלם גם ממנצחים ואלופים אמריקנים שחורים נוספים במשחקים כמו הקופץ לגובה קוֹרְנֶלְיוּס ג'וֹנְסוֹן (Cornelius Johnson) ומנצחי הריצות ל- 400 מ' ו- 800 מ' אָרְצִ'י וִוילִיאָמְס (Archie Williams) וג'וֹן ווּדְרוּף (John Woodruff). הוא עזב את האצטדיון לאחר זכייתם בתחרויות בענפי הספורט הקונקרטיים שלהם אך ביקש לעומת זאת להביא לתאו את האצנית האמריקנית הלבנה הֶלֶן סְטֶפֶנְס (Helen Stephens) שניצחה בריצת הגמר ל- 100 מ' לנשים.
[1] עד לרגע זה באוגוסט 2016 הדן המחקר וכתיבת הספר הזה "פסגת היכולת האנושית והתפתחות חזון הטלוויזיה בארץ ובעולם" במסגרת הסדרה רחבת ההיקף בת 13 ספרים "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה". סדרת הספרים הזאת עוסקת בתולדות והתפתחות שידורי הטלוויזיה מאז 1884 (בעולם ובארץ) בשלושה תחומים עיקריים : חדשות, ספורט, ותיעוד.
[2] באולימפיאדת סט. לואיס 1904 שחו המתחרים 100 יארד ולא 100 מ'.
[3] מצלמת "פוטו פיניש" לצורך מיקום ודירוג הרצים על קו הסיום הותקנה בפעם הראשונה באולימפיאדת סטוקהולם 1912.
מי שמתעניין במכניקה של השחייה ויעילות התנועה של בן אנוש נגד התנגדות המים יכול למצוא את מבוקשו גם בספר המעניין של מאמן השחייה האמריקני הנודע פרופסור ג'יימס קאנסילמאן (James Counsilman) מאוניברסיטת אינדיאנה הקרוי "THE SCIENCE OF SWIMMING". הספר יצא לאור בארה"ב ב- 1968 בהוצאת Prentice Hall, אולם נותר קלאסי. לא נָס ליחו.
טקסט מסמך (1) : השער הקדמי של ספרו המעניין של מאמן השחייה האמריקני הדגול פרופסור ג'יימס קאנסילמאן (2004 – 1920) מאוניברסיטת אינדיאנה, "מדע השחייה". (הספר יצא לאור בארה"ב ב- 1968). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך (2) : השער האחורי של ספרו המעניין של מאמן השחייה האמריקני הדגול פרופסור ג'יימס קאנסילמאן (2004 – 1920 מאוניברסיטת אינדיאנה, "מדע השחייה". (הספר יצא לאור בארה"ב ב- 1968). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
כמו כן יכולים אוהדי השחייה למצוא עניין במסה, "Analysis Of Swimming Techniques", שחיבר מאמן הכדורסל (!) האמריקני ג'ון באן מאוניברסיטת קולוראדו בספרו המרתק והמנומק, ואשר קרוי, "Scientific Principles of Coaching". הספר יצא לאור בארה"ב ב- 1955 בהוצאת Prentice Hall. חלק מהמסה המדעית של ג'ון באן שהוא אומנם מאמן כדורסל אך בעל השכלה של פרופסור למתמטיקה ופיזיקה, הנוגע לניתוח טכניקת השחייה, נעזר גם מחקר של פרופסור קארפוביץ' משנת 1935 הקרוי, "Water Resistance in Swimming". פרופסור קארפוביץ' טען כבר ב- 1935 למשל שכוח ההתקדמות של שחיינים ושחייניות מוכשרים בסגנון חתירה נשען על % 70 עבודת ידיים ורק % 30 על עבודת רגליים.
תזכורת: היסטוריה קצרה של עילויי שחייה.
גופו של האדם איננו הידרודינאמי מעצם בריאתו ולא מותאם לשחייה במים אך כמה ספורטאים וספורטאיות (שחיינים ושחייניות) והמאמנים שלהם חשבו אחרת. הם הפכו בזכות קואורדינציה התנועות היעילה שלהם בגריפת המים בידיהם ורגליהם, וכושר הציפה המופלא לשחייני עַל. ההיסטוריה לעולם לא תשכח אותם. השחיין ההונגרי ג'ורג' טומפאק שינה ב- 1954 את תנועת הרגליים בסגנון הפרפר הישן לסגנון דולפין. כיצד זה לא חשבו על הדבר לפניו ? ג'ורג' טומפאק היה עילוי קואורדינטיבי שהפך בן רגע לשיאן עולם במשחה ל- 100 מ' פרפר.
השחיין היהודי – אמריקני מרק ספיץ (Mark Spitz) היה בן 22 (סטודנט לרפואת שיניים), בשעה שזכה בשבע מדליות זהב בשחייה באולימפיאדת מינכן 1972. בכל משחה בו ניצח וזכה במדליית זהב, גם הציב שיא עולם חדש. מרק ספיץ זכה בארבעה משחים אישיים ל- 100 מ' ו- 200 מ' בסגנון חופשי וגם ל- 100 מ' ו- 200 מ' בסגנון פרפר. הוא ניצח גם בשלושת משחי השליחים הקבוצתיים של נבחרתו האמריקנית ב- 4 פעמים 100 מ' בסגנון חופשי, 4 פעמים 100 מ' בסגנון מעורב, ו- 4 פעמים 200 מ' בסגנון חופשי.
טקסט תמונה : השחיין היהודי – אמריקני מרק ספיץ באולימפיאדת מינכן 1972. הוא נחשב עד לפני זמן מה לגדול השחיינים בעולם בכל הזמנים. אבל זוהי רק הגדרה עיתונאית. ג'וני ווייסמילר, מט ביונדי, אלכסנדר פופוב, איאן ת'ורפ, פיטר וואן הוגנבאנד, מייקל פלפס, וכיילב דרסל לא נפלו ואינם נופלים ממנו בכישרונם. (באדיבות DOZ. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
מַרְק סְפִּיץ נחשב בשנות ה- 70 של המאה הקודמת לפלא השמיני. שחיין מוכשר מאין כמוהו, מאומן היטב, ובעל חוסן נפשי להתמודד בהצלחה עם הַנֶטֶל הכבד של לחץ התחרויות האולימפיות. רבים חשבו אז ששיאיו הם נֶצַח. קצה גבול היכולת של בֶּן אֶנוֹש בבריכה. באולימפיאדת מינכן 1972 שחה מרק ספיץ את המרחק 100 מ' בסגנון חופשי בזמן של 51.22 ש', שהיווה שוב שיא עולם חדש וגם זכייה במדליית הזהב השישית שלו בסדרה. זה היה לפני 43 שנים. מהירותו הממוצעת של מרק ספיץ במשחה הגמר ההוא במינכן 72' ל- 100 מ' בסגנון חופשי במינכן 72' הייתה 1.95 סנטימטר במאית שנייה אחת. כלומר : 1.95 מטר בשנייה אחת. כלומר : 117 מטרים ב- דקה אחת. כלומר : 7.02 קילומטרים בשעה אחת. השחיין הברזילאי סיזאר סיילו קבע באליפות העולם ה- 13 שנערכה ברומא בקיץ 2009 שיא עולם ב- 100 מ' בסגנון חופשי, 46.91 ש'. המהירות הממוצעת שלו הייתה 2.13 מטרים במאית שנייה אחת. כלומר בתרגום של זמן למרחק היה סיזאר סיילו מקדים את מרק ספיץ במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי ב- 9.2 מטרים, אילו התחרו כעת האחד נגד השני.
קצה גבול יכולת האדם הוא לעולם מונח יחסי אך בר השוואה מעניינת בתחום הנחקר. שיאי העולם של מרק ספיץ ב- 1972 היו מופלאים לעומת קריירה אולימפית כושלת שלו ארבע שנים קודם לכן באולימפיאדת מכסיקו 1968. מרק ספיץ היה שחיין מוכשר ביותר גם אז במשחקים האולימפיים של מכסיקו ב- 1968 כשהיה בן 18. אולם כּישרונו הגופני הנפלא לא עמד לוֹ מול חולשתו המנטאלית. הוא היה השחיין הטוב בעולם גם ב- 1968 אך דרכו לא צלחה שם. הוא סיים במקום השלישי במשחה הגמר ב- 100 מ' בסגנון חופשי שהיה שווה רק מדליית ארד. זמנו היה 53.0 ש'. במקום הראשון ובמדליית הזהב זכה השחיין האוסטרלי מייקל וונדן (Michael Wenden) כשקבע שיא עולם 52.2 ש'. במדליית הכסף זכה השחיין האמריקני קנת' ווֹלש (Kenneth Walsh) בזמן של 52.8 ש'. מַיְיקְל וֶונְדֶן ניצח גם במשחה ל- 200 מ' בסגנון חופשי במשחקים האולימפיים של מכסיקו 68' בזמן של 1:55.2 ד'. במשחה הזה מַרְק סְפִּיץ כלל לא נטל חלק. במשחה הגמר ל- 100 בסגנון פרפר באולימפיאדת מכסיקו 68' זכה מרק ספיץ במדליית הכסף בזמן של 56.4 ש'. במדליית הזהב זכה שחיין אמריקני אחר דָאגְלָאס רָאסֶל (Douglas Russell) בזמן של 55.9 ש'. מרק ספיץ זכה במדליית זהב יחידה במכסיקו 68' בהיותו חבר ברביעיית השליחים האמריקנית במשחה הגמר ל- 4 פעמים 200 מ' בסגנון חופשי. קבוצת השליחים האמריקנית בה שחו בנוסף למרק ספיץ גם ג'ון נלסון, סטפן רִיץ', ודוֹן שוֹלָאנְדֶר גיבור אולימפיאדת טוקיו 64' (צבר בטוקיו 64' ארבע מדליות זהב) קבעה זמן של 7:52.33 ד'.
עם תום משחקי מכסיקו 68' לקח ד"ר ג'יימס קאנסילמאן (Dr. James Counsilman) מומחה השחייה של אוניברסיטת אינדיאנה את מרק ספיץ תחת חסותו האישית. הוא היה האיש והמאמן שהכין את מרק ספיץ בקפידה לקראת המשימה האולימפית הבאה שלו במינכן 1972. צריך להתבונן בטבלת הנתונים הבאים כדי להבין איזו קפיצת דרך ענקית ביצע מרק ספיץ במשך ארבע שנים לאחר שנת השפל האולימפית במכסיקו 1968, ומדוע חשבו רבים בעולם בימים ההם שהישגיו באולימפיאדת מינכן 72' מתקרבים לקצה גבול היכולת האנושית.
מקצוע הזמן והמנצח באולימפיאדת מכסיקו 68' הזמן והמנצח באולימפיאדת מינכן 72'
100 מ' חופשי מייקל וונדן- אוסטרליה 52.2 ש' (שיא עולם) מרק ספיץ- ארה"ב 51.22 ש' (שיא עולם)
200 מ' חופשי מייקל וונדן- אוסטרליה 1:55.2 ד' (שיא אולימפי) מרק ספיץ- ארה"ב 1:52.78 ד' (שיא עולם)
100 מ' פרפר דאגלאס ראסל- ארה"ב 55.9 ש' (שיא אולימפי) מרק ספיץ- ארה"ב 54.27 ש' (שיא עולם)
200 מ' פרפר קרל רובי- ארה"ב 2:08.7 ד' מרק ספיץ- ארה"ב 2:00.70 ד' (שיא עולם)
4 פעמים 100 מ' חופשי ארה"ב (ללא מרק ספיץ) 3:31.7 ד' ארה"ב (עם מרק ספיץ)- 3:26.42 ד' (שיא עולם)
4 פעמים 200 מ' חופשי ארה"ב (עם מרק ספיץ) 7:52.33 ד' ארה"ב (עם מרק ספיץ)- 7:35.78 ד' (שיא עולם)
4 פעמים 100 מ' מעורב ארה"ב (ללא מרק ספיץ) 3:54.9 ד' ארה"ב (עם מרק ספיץ)- 3:48.16 ד' (שיא עולם)
חלפו ארבע שנים והגיעה העת של אולימפיאדת מינכן 1972. מרק ספיץ בן 22 העפיל לשיאו הגופני והמנטאלי. הוא גמל והִכה באולימפיאדת 72' שוֹק על ירך את מתחרהו האוסטרלי מייקל וונדן ממכסיקו 1968 בשני המשחים האישיים ב- 100 מ' ו- 200 מ' בסגנון חופשי, אך תרומתו הגדולה ביותר מעבר למדליות הזהב ושיאי העולם שלו, הייתה הפיכת ענף השחייה ל- Event שמיקד סקרנות בינלאומית ובעל עניין עולמי עצום. מוקד התעניינות בינלאומי גדול הרבה יותר בהשוואה לעבר. מצלמות הטלוויזיה הגרמניות של DOZ הקבוצה המבצעית שצילמה את התחרויות וטכנולוגיית תקשורת הלוויינים הביאו את בשורת השחייה של מרק ספיץ באולימפיאדת מינכן 72' כמעט לכל פינה בעולם. גם בישראל. הוא הפך מייד לסלבריטי עולמי ומיליונר. המגזין TIME בחר בו לאיש השנה של 1972. בארה"ב הוא פרסם מוצרי חלב לילדים.
קדם לו בהעצמת השחייה והפיכתה ל- Event פופולרי עולמי רק השחיין האמריקני (ממוצא הונגרי – רומני) ג'וני ווייסמילר (Johnny Weissmuller) גיבור אולימפיאדות פאריס 1924 ואמשטרדם 1928, המוכר כשחקן הקולנוע "טָרְזַן". ג'וֹנִי וָויְיסְמִילֶר היה פנומן שחייה. הוא היתמר לגובה של 1.92 מ', היה בעל כפות ידיים ורגליים גדולות כסנפירים (מידת כף הרגל שלו הייתה 49), וניחן בכישרון שחייה מדהים וצִיפָה נהדרת על המים. בתקופה ההיא התאמן ג'וני ווייסמילר מעט מאוד בהשוואה לימינו, אולי פעמיים בשבוע. משך האימון היה כשעה ורבע עד שעה וחצי. ב- 9 ביולי 1922 קנה תהילת עולם למרות מיעוט האימונים. בהיותו בן 18 הפך ג'וני ווייסמילר לשחיין הראשון בעולם ששחה 100 מ' בסגנון חופשי בפחות מדקה אחת. הוא קבע שיא עולם מזהיר, 58.6 ש'. כעבור שנה וחצי ב- 17 בפברואר 1924, קִיזֵז מהשיא שנייה אחת ושתי עשיריות והעמיד את שיא העולם על 57.4 ש'. באולימפיאדת פאריס 1924 ניצח ג'וני ווייסמילר ב- 100 מ' בסגנון חופשי בזמן של שיא אולימפי 59.0 ש'. במדליית הכסף זכה השחיין האמריקני הוותיק יליד הוואי דְיוּק קָאהַאנָאמוֹקוּ (Duke Kahanamoku) בן ה- 34 (יליד 1890) שקבע זמן של 1:01.4 ד'. דיוק קאהנאמוקו נחשב לאביו המודרני של סגנון החתירה בשחייה. באולימפיאדת סטוקהולם 1912 זכה דיוק קאהאנאמוקו בן 22 במדליית הזהב במשחה ל- 100 בסגנון חופשי בזמן של 1:03.4 ד'. דיוק קאהאנאמוקו זכה במדליית הזהב במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי גם באולימפיאדת אנטוורפן 1920 בתוצאה של שיא עולם חדש, 1:00.4 ד'. באולימפיאדת אנטוורפן התקיימו שני משחי גמר ל- 100 מ' בסגנון חופשי. גם במשחה הגמר השני ניצח דיוק קאהנאמוקו בזמן של 1:01.4 ד'. ג'וני ווייסמילר ניצח בפאריס גם במשחה ל- 400 מ' בסגנון חופשי בזמן של שיא אולימפי 5:04.2 ד' והקדים את השחיין השוודי ארנה בורג (Arne Borg) שקבע 5:05.6 ד' ואת האוסטרלי אנדרו צ'ארלטון (Andrew Charlton) שזכה במדליית הארד בתוצאה 5:06.6 ד'. באולימפיאדת אמשטרדם 1928 שב ג'וני ווייסמילר בן ה- 24 וזכה במדליית הזהב ב- 100 מ' בסגנון חופשי בזמן של שיא אולימפי חדש 58.6 ש'. הוא לא שחה 200 מ' בסגנון חופשי בפאריס ואמשטרדם מפני שהמרחק הזה לא נכלל אז בתוכנית האולימפית. ג'וני ווייסמילר היה שחיין-ספרינטר המהיר ביותר בעולם כמעט במשך עשור ונחשב בשנות ה- 20 של המאה שעברה לפלא אנושי כמו מרק ספיץ 48 שנים אחריו. שיא העולם שלו של ג'וני ווייסמילר 57.4 ש' ב- 100 בסגנון חופשי שהוצב ב- 1924 נחשב אז לקצה גבול היכולת האנושית.
ג'וני ווייסמילר לא הותיר מאחוריו מזכרות צילום אולימפיות. למעט שוטים קצרצרים של מצלמות פילם ישנות וכמה תמונות סטילס. הצלחתו הפנומנאלית בבריכת השחייה, דמותו התמירה (1.91 מ'), מראהו הנאה והפראי, ויפי גופו מעוטר בשרירים ארוכים ובעל העוצמה, וסגנון השחייה המרהיב שלו הפכו אותו למועמד טבעי לשחק בראשית שנות ה- 30 של המאה הקודמת בסרטי הקולנוע את "טרזן" על פי ספריו של אדגר רייס בורואוז. באחד הסרטים המפורסמים והמצליחים של ג'וני ווייסמילר, "טרזן ובנו" (TARZAN FINDS HIS SON), ניצלו הבימאי ריצ'ארד ת'ורפ (Richard Thorpe), התסריטאי סיריל יוּם (Cyril Hume), והמפיק סאם צימבליסטה (Sam Zimbalista) את כישרון ההשתכשכות שלו במים, והותירו למזכרת עולם משהו מיכולתו הווירטואוזית כשחיין. כבר אז השתמשו בצילומי שחייה במצלמות תת מימיות בהן אפשר היה לצפות היטב בתנועות הקואורדינציה היעִילוֹת והמופלאות שהפכו את ג'וני ווייסמילר לגאון שחייה בתקופתו. ג'וני ווייסמילר שיחק את תפקידו הקולנועי "טרזן" בתקופת הסרט המדבר. ליד צילומי השחייה שלו הרכיבו המפיקים פס קול ייחודי שנודע כ- "צעקת טרזן" רבת המוניטין. סרטי "טרזן" הפופולאריים הם שהצליחו לשָמֵר את הצלחתו ומורשת השחייה האולימפית של ג'וני ווייסמילר בתודעת הציבור, והם גם שהפכו אותו לאיש עשיר מאוד מולטי מיליונר.
טקסט תמונה : 1933. זיהוי הנוכחים בתמונה מימין לשמאל, מתוך הסרט "טרזן ובנו" : הקוף צ'יטה, ג'ון שפילד (בוי) ג'וני ווייסמילר (טרזן), ו- מורין א'וסאליבאן (ג'יין). מורין א'וסאליבאן היא האימא של שחקנית הקולנוע האמריקנית מיה פארו מי שהייתה רעייתו של פרנק סינטרה ואח"כ גם רעייתו של וודי אלן, ג'ון שפילד (בוי), (באדיבות MGM). איש הקולנוע של הטלוויזיה הישראלית הציבורית שאול שירן ז"ל, בהכירו את אהבתי לג'וני ווייסמילר, העניק לי בשעתו 5 סרטי קולנוע של "טרזן" בהשתתפות ג'וני ווייסמילר. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה (1): 1921. ג'וני ווייסמילר בן 17 באימוני שחייה בניו יורק. בתוך שלוש שנים הפך לאלוף אולימפי פופולארי בעל יכולות פנטסטיות בשחייה בסגנון חתירה. ג'וני ווייסמילר היה השחיין הראשון בעולם ששחה ב- 1922 100 מ' בסגנון חופשי. שיא העולם שלו בימים ההם 57.4 ש' נחשב לקצה גבול יכולתו של האדם. המוניטין והתהילה האולימפית שרכש באולימפיאדות פאריס 1924 ואמשטרדאם 1928, מבנה גופו ויופיו הפראי, סללו בפניו מאוחר יותר את הדרך לקריירה קולנועית מזהירה בתפקיד "טרזן". ג'וני ווייסמילר היה גם שחקן נבחרת ארה"ב בכדור מים שנטלה את מדליית הארד באולימפיאדת אמשטרדאם 1928. (באדיבות הוועד האולימפי האמריקני. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה (2) : 1922. ג'וני ווייסמילר בן 18 באימוני שחייה בניו יורק. בתוך שנתיים הפך לאלוף אולימפי פופולארי בעל יכולות פנטסטיות בשחייה בסגנון חתירה. ג'וני ווייסמילר היה השחיין הראשון בעולם ששחה ב- 1922, 100 מ' בסגנון חופשי בזמן של פחות מדקה אחת. שיא העולם שלו בימים ההם 57.4 ש' נחשב לקצה גבול יכולתו של האדם. המוניטין והתהילה האולימפית שרכש באולימפיאדות פאריס 1924 ואמשטרדם 1928, מבנה גופו ויופיו הפראי, סללו בפניו מאוחר יותר את הדרך לקריירה קולנועית מזהירה בתפקיד "טרזן". (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : לוגו אולימפיאדת פאריס 1924. (באדיבות IOC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : לוגו אולימפיאדת אמשטרדם 1928. (באדיבות IOC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת אמשטרדאם 1928. ג'וני ווייסמילר (בן 24) בטרם הזינוק למשחה 100 מ' בסגנון חופשי. הוא ניצח במשחה בזמן של 58.6 ש' וקבע שיא אולימפי חדש. הוא היה הראשון בעולם שירד במשחה הזה מתחום הדקה גם במישור האולימפי. ג'וני ווייסמילר זכה באולימפיאדת פאריס 1924 בהיותו בן 20 גם במשחי הגמר ל- 100 מ' בסגנון חתירה בזמן 59.0 ש' וב- 400 מ' בסגנון חתירה בתוצאה של 5:04.2 ד'. ג'וני ווייסמילר היה גם שיאן העולם במקצוע הזה של שחיית 100 בסגנון חתירה כשקבע ב- 1922 בהיותו בן 18 זמן של 57.4 ש'. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 1922. ג'וני ווייסמילר (בן 18, משמאל) עם אלוף השחייה האמריקני מהאוואיי דיוק קאהנאמוקו (בן 32, מימין). דיוק קאהנאמוקו ניצח במשחים ל- 100 מ' בסגנון חופשי באולימפיאדת סטוקהולם 1912 בזמן של 1:03.4 דקה ואולימפיאדת אנטוורפן 1920 בתוצאה 1:00.4 דקה. דיוק קאהנאמוקו נטל חלק גם במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי באולימפיאדת פאריס 1924 בהיותו בן 34, אך שם הקדים אותו כבר ג'וני ווייסמילר שזכה במדליית הזהב וקבע שיא אולימפי חדש של 59.0 ש'. דיוק קאהנאמוקו זכה במדליית הכסף בזמן של 1:01.4 דקה. אחיו סמיואל קאהנאמוקו זכה במדליית הארד בתוצאה של 1:01.8 דקה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
באולימפיאדת סטוקהולם 1912 זינק שחיין אמריקני צעיר בן 22 מאיי הוואי (Hawaii) דיוק קאהנאמוקו למשחה 100 מ' בסגנון חופשי וניצח בזמן של 1:03.4 ד'. דיוק קהאנאמוקו היה ספורטאי מצטיין בגלישת גלים (Surfing) ספורט לאומי של רבים מבני מולדתו אך הוא היה גם הטוב בעולם בשחייה בעת ההיא. לרוע מזלו של השחיין המוכשר הזה משחקי אולימפיאדת 1916 התבטלו בגלל מלחמת העולם ה- 1. הוא שָב לאולימפיאדת אנטוורפן ב- 1920 כשהיה כבר בן 30 וזכה שוב במדליית הזהב במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי בזמן של שיא עולם חדש 1:00.4 ד'. כ- פסע הפריד בינו לבין תהילת עולם להיות השחיין הראשון בעולם לרדת מהדקה במשחה הקלאסי. באולימפיאדת פאריס 1924 בהיותו בן 34 תכנן דיוק קהאנאמוקו את הצגת הגָאלָה האחרונה שלו. הוא רצה לזכות במדליית הזהב השלישית שלו במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי ולפרוש אך לדאבון לִיבּוֹ המתין לו שם ג'וני ווייסמילר.
המשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי נחשב מאז ומתמיד לאחד מאירועי השיא באולימפיאדה כמו הריצה ל- 100 מ' בא"ק. אך מי זוכר היום אלופים אולימפיים דגולים אחרים במשחה הקצר ביותר והיוקרתי ביותר 100 מ' בסגנון חופשי שלא זכו בחשיפה התקשורתית לה זכה מרק ספיץ. המנצחים האוסטרליים ג'ון דוויט באולימפיאדת רומא 60' וג'ון הנריקס באולימפיאדת מלבורן 56', האמריקני קלארק סקולס באולימפיאדת הלסינקי 52', האמריקני וולטר ריס במשחקים האולימפיים של לונדון 1948, או היפני יאסוג'י מיאזאקי באולימפיאדת לוס אנג'לס 1932 – נשכחו.
השחיין האוסטרלי הצעיר אִיָאן תּ'וֹרְפּ (Ian Thorpe) נחשב לגאון שחייה באולימפיאדת סידני 2000 בטרם מלאו לו 18. גם מידותיו הגופניות סייעו לו להיות הטוב בעולם. הנער התנשא לגובה של 1.98 מ', שקל 108 ק"ג ומספר כף הרגל שלו הייתה 55, בגודל סנפיר. שטח כף הרגל שלו העצומה שלו היה כ- 700 (שבע מאות) סמ"ר ושטח כף היד הענקית כלל כ- 300 (שלוש מאות) סמ"ר. מדובר בנתונים גופניים יוצאי דופן. כפות ידיו ורגליו של איאן ת'ורפ הפכו למשוטים בעלי גריפה יעילה ואימתנית של המים. איאן ת'ורפ ניחן גם במשקל סגולי נמוך. הוא פשוט צף על פני המים. באולימפיאדת סידני 2000 בטרם מלאו לו 18 קבע שיא עולם מדהים ב- 400 מ' בסגנון חופשי 3:40.59 ד'. מצלמות הטלוויזיה של SOBO חשפו באולימפיאדת סידני 2000 את כישרונו העצום והביאו את בשורת השחייה שלו לכל פינה ברחבי תבל. שחייתו הייחודית, סגנון החתירה הווירטואוזי שלו, ואישיותו הכריזמטית של איאן ת'ורפ הצעיר תרמו תרומה מכרעת להאדרת השחייה כענף ספורט אולימפי מרכזי. איאן ת'ורפ עשה ותרם למען השחייה תרומה מכרעת והפך אותה ל- Event אולימפי בעל עניין עצום בדומה למה שחוללו לפניו מרק ספיץ וג'וני ווייסמילר, כל אחד בתקופתו שלו. למען הצדק ההיסטורי צריך לומר שאיאן ת'ורפ לא היה לבד. לידו ניצבו באולימפיאדת סידני 2000 שני שחיינים גאונים נוספים ההולנדי פיטר וואן דן הוגנבאנד והשחיין הרוסי אלכסנדר פופוב. התקשורת הפכה אותם לא רק למפורסמים אלא גם לעשירים. במידה מסוימת היא השכיחה מנצחים אולימפיים דגולים אחרים. אחד מהם היה השחיין הרוסי הנפלא ייבגני סאדובי (Yevgeny Sadovyi). ייבגני סאדובי ניצח באולימפיאדת ברצלונה 1992 במשחים ל- 200 מ' ו- 400 מ' בסגנון חופשי. ב- 400 מ' קבע בברצלונה 92' שיא עולם חדש 3:45.00 ד'. אילו ייבגני סאדובי היה נוטל חלק במשחה ל- 400 מ' בסגנון חופשי לגברים באולימפיאדת סידני 2000 הוא היה מפסיד ל- איאן ת'ורפ בהפרש של כ- 8 מטרים.
באולימפיאדת טוקיו 1964 זכה השחיין האמריקני הנפלא דון שולאנדר ב- 4 מדליות זהב. אחת מהן הייתה במשחה ל- 400 מ' בסגנון חופשי בו הציב שיא עולם חדש 4:12.2 ד'. איאן ת'ורפ היה משיג את דון שולאנדר בתחרות ל- 400 מ' בסגנון חופשי, אילו התחרו ביניהם, ביותר מבריכה שלמה. בהפרש של משהו סביב 58 (חמישים ושמונה) מטרים. את ג'וני ווייסמילר היה מקדים איאן ת'ורפ בתחרות ביניהם ל- 400 מ' בסגנון חופשי בשלוש בריכות בהפרש של כ- 150 מטר. שחיינים אולימפיים פנטסטיים למרחק 400 מ' בסגנון חופשי, כמו השחיין הצרפתי ז'אן בואטה (Jean Boiteux) שניצח באולימפיאדת הלסינקי 1952 בזמן של 4:30.7 ד', ו/או השחיין האוסטרלי מארי רוז (Murray Rose) מנצח אולימפיאדת מלבורן 1956 בזמן של 4:27.3 ד' ואח"כ מנצח אולימפיאדת רומא 1960 בזמן של שיא אולימפי 4:18.3 ד', נשכחו מפני שלא היו חשופים דַיָים למצלמות הטלוויזיה.
באולימפיאדת סידני 2000 ניצח סטודנט לרפואה הולנדי פיטר וואן דן הוגנבאנד (Pieter van den Hoogenband – גובהו האישי 1.96 מ') במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי בזמן של 48.30 ש'. בשלב חצי הגמר קבע פיטר וואן דן הוגנבאנד הנפלא שיא עולם חדש 47.84 ש'. מהירותו הממוצעת של השחיין ההולנדי המצוין הזה בשנת 2000 במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי עמדה על 2.09 מטרים בשנייה אחת. מהירותו הממוצעת של מרק ספיץ באותו המשחה 28 שנים קודם לכן הייתה 1.95 מטר בשנייה אחת. פירושו של דבר כי פיטר וואן דן הוגנבאנד היה משיג יתרון של 14 סנטימטר על מרק ספיץ בכל שנייה בתחרות ובסיכום הכללי היה מקדים אותו ב- 6 ו/או אפילו יותר, 7 מטרים. מרק ספיץ היה מנצח את ג'וני ווייסמילר במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי בפער של 12 מטרים.
טקסט תמונה : אולימפיאדת סידני 2000. השחיין ההולנדי יפה התואר פיטר וואן דן הוגנבאנד (גובהו האישי 1.96 מ') ניצח בשני המשחים בסגנון חופשי ל- 100 מ' (48.30 ש') ו- 200 מ' (1:45.35 דקה). הוא חולל סנסציה גדולה מפני שבמשחה ל- 100 מ' גבר על הרוסי אלכסנדר פופוב אלוף אולימפיאדות ברצלונה 1992 ואטלנטה 1996 ב- 100 מ' בסגנון חופשי ומי שהיה המועמד הוודאי לניצחון גם בסידני 2000, ובמשחה ל- 200 מ' הכניע את הפייבוריט האוסטרלי איאן ת'ורפ. (באדיבות SOBO ו- IOC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת סידני 2000. השחיין ההולנדי פיטר וואן דן הוגנבאנד (משמאל, גובהו 1.96 מ') מפתיע את האוסטרלי איאן ת'ורפ (משמאל, גובהו 1.98) ומנצח אותו במשחה הגמר ל- 200 מ' בסגנון חופשי בתוצאה 1:45.35 דקה לעומת 1:45.83 דקה של איאן ת'ורפ. (באדיבות IOC ו- SOBO. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).).
פיטר וואן דן הוגנבאנד היה כל כך מהיר עד שניצח וזכה במדליית הזהב גם במרחק הכפול במשחה ל- 200 מ' בסגנון חופשי בזמן השווה לשיא העולם אז 1:45.35 ד'. הוא הקדים את פלא השחייה האוסטרלית איאן ת'ורפ ב- 48 מאיות השנייה (בתרגום של זמן למרחק מדובר בכ- 90 ס"מ) אשר גמא את המרחק בזמן של 1:45.83 ד' וזכה רק במדליית הכסף לתדהמת מעריציו. שוב ושוב נשאלה השאלה היכן הוא קצה גבול יכולתו של האדם בשחייה. התשובה פשוטה בתכלית. אין ולא קיים קצה גבול ליכולת האנושית מפני שאין גבול ליכולת הטכנולוגית של האדם עצמו למדוד אותה. יום יבוא וקצה גבול היכולת של הספורטאי יימדד באלפיות השנייה ואם יהיה דרוש גם באחד חלקי עשרת אלפים של השנייה. צורת המדידה הזאת תחול גם על תחרויות הריצות השונות בא"ק, בשלושת מקצועות הקפיצות – רוחק, גובה, ומשולשת, ובארבעת במקצועות ההטלות, הזריקות, היידויים וההדיפות של מכשירי הכידון, הדיסקוס, הפטיש, וכדור הברזל.
פִּיטֶר וָואן דֶן הוּגֶנְבַּאנְד שב וזכה כעבור ארבע שנים במדליית הזהב גם באולימפיאדת אתונה 2004 במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי בזמן של 48.17 ש', והקדים ב- 6 מאיות השנייה את הבא אחריו מרק רולנד שואמן (Mark Roland Schoeman) מדרום אפריקה, 48.23 ש' וב- 33 מאיות השנייה את גאון השחייה האוסטרלי אִיָאן תּ'וֹרְפּ (Ian Thorpe) שקבע 48.50 ש'. בתרגום ממוצע של זמן למרחק הקדים פיטר וואן דן הוגנבאנד באולימפיאדת אתונה 2004 את שואמן ב- 12.45 ס"מ ואת ת'ורפ ב- 68.50 ס"מ. איאן ת'ורפ גמל לפיטר וואן דן הוגנבאנד וניצח אותו במשחה ל- 200 מ' בסגנון חופשי באולימפיאדת אתונה 2004 בזמן של שיא אולימפי חדש 1:44.71 ד'. פיטר וואן דן הוגנבאנד סיים בזמן של 1:45.23 ד'. במדליית האָרָד זכה השחיין האמריקני הרב גוֹני מַיְיקֶל פֶלְפְּס (Michael Phelps בן 18) בזמן של 1:45.32 ד'. אִיָאן תּ'וֹרְפּ זכה שוב כמצופה באולימפיאדת אתונה 2004 במדליית הזהב ב- 400 מ' בסגנון חופשי בזמן של 3:43.10 ד', אך היה רחוק משיא העולם שקבע ב- 16 בספטמבר 2000 באולימפיאדת סידני 3:40.59 ד', (אותו שיפר ב- 30 ביולי 2002 במנצ'סטר – אנגליה, כשקבע 3:40.08 ד'). יריבו ובן ארצו גְרָאנְט הָאקֶט (Grant Hackett) סיים באתונה 2004 במקום השני, 3:43.36 ד'.
פנומן השחייה הרוסית אָלֶכְּסַנְדֶר פּוֹפּוֹב (1.96 מ') ניצח במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי באולימפיאדות ברצלונה 1992 ואטלנטה 1996. בברצלונה 92' קבע 49.02 ש' כאשר שיא העולם היה שייך אז לשחיין האמריקני מֶט בִּיוֹנְדִי (1.97 מ') 49.48 ש'. באטלנטה 96' עצר את השעון על 48.74 ש'. שיא העולם היה שלוֹ עצמו, 48.21 ש'. באולימפיאדת סידני 2000 היה אלכסנדר פופוב שני בזמן של 48.69 ש' אחרי המנצח פיטר וואן דן הוגנבאנד 48.30 ש'. מאט ביונדי (Matthew Biondi, גובהו 2.01 מ') ניצח באולימפיאדת סיאול 1988 במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי בזמן של 48.63 ש'. באולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 זכה במדליית הזהב במשחה הזה אמברואוז "רואודי" גיינס (Ambrose Rowdy Gaines גובהו 1.85 מ') בזמן של 49.80 ש'. גם שיא העולם היה שייך לו, 49.36 ש'. השחיין המזרח גרמני יוֹרְג ווֹיְיטֶה (Jorg Woithe, גובהו 1.98 מ') ניצח ב- 100 מ' בסגנון חופשי באולימפיאדת מוסקבה 1980 כשקבע 50.40 ש'. שיא העולם עמד אז על 49.44 ש' והיה של האמריקני ג'ונתי סקינר (Jonty Skinner גובהו 1.96 מ') שמוצאו מדרום אפריקה. השחיין האמריקני גִ'ים מוֹנְטְגוֹמְרִי (Jim montgomery גובהו 1.91 מ') היה הראשון בהיסטוריה שירד במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי באולימפיאדת מונטריאול 1976 מתחום 50 שניות. הוא זכה במדליית הזהב וקבע שיא עולם חדש 49.99 ש'. במקום השני היה גֶ'ק בַּאבָּאשוֹף ( Jack Babashoff, גובהו 1.91 מ') אחיה של השחיינית האמריקנית המפורסמת שִירְלִי בַּאבָּאשוֹף (Shirley Babashoff), שהציב זמן של 50.81 ש'.
אזכיר כאן שהשחייה הישראלית משכה את עינינו בטלוויזיה הישראלית הציבורית. בשש עשרה השנים שבין 1973 ל- 1989 כיסינו בשידורים ישירים את מרבית אליפויות ישראל. הנה אחת ההוכחות.
טקסט תמונה : ראשית שנות ה- 80 של המאה הקודמת. בריכת השחייה במכון ווינגייט. הימים ההם – הזמן ההוא לפני כמעט 40 שנים, ימי המונופול של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. "מבט ספורט" למרות היותו נטול עוֹל הרייטינג גרף מידי מוצ"ש כ- % 35. המדיניות שלי כמנווט שידורי הספורט הייתה לשדר ישיר בטלוויזיה הישראלית הציבורית המונופוליסטית מידי שנה את אליפויות ישראל בא"ק, שחייה, והתעמלות. התמונה הזאת צולמה על ידי בעת אחת ההפסקות בשידור ישיר של אליפות ישראל בשחייה במכון ווינגייט. זיהוי הנוכחים בתמונה מימין לשמאל : המגישה והמנחה אורלי יניב, הבימאי המצוין ברמה גבוהה ביותר של שידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית יואב פלג, ועוזרת ההפקה והבימוי עדה קרן. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי).
טקסט תמונה : קיץ 1981. הימים ההם – הזמן ההוא לפני יותר מ- 38 שנים בעת כתיבת פוסט מס' 821. זהו חדר הבקרה של אולפן "מבט ספורט" בבניין הטלוויזיה הישראלית הציבורית הממוקם בשכונת רוממה בירושלים. הימים ההם הזמן ההוא לפני 38 שנים. יושבים מלפנים עורך "מבט ספורט" אמנון ברקאי (בן 26) ולידו נערת הקאראקטר ג'ניירטור רוזי קוקה. מאחור מימין, נראה המגיש יורם ארבל (בחליפה ועניבה) פוזל לעבר עדשת המצלמה, הכתב שמואל בונדה, והריגר (פועל במה) יהודה מרציאנו ז"ל. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
התפתחות שיאי העולם במשחה ל- 100 מ' בסגנון חופשי לגברים באולימפיאדות מאז אתונה 1896 ועד ריו 2016.
אולימפיאדת אתונה 1896 אלפרד האיוש – הונגריה 1:22.2 דקה
אולימפיאדת פאריס 1900 לא נערך
אולימפיאדת סט. לואיס 1904 זולטאן האלמאיי – הונגריה 1:02.8 דקה ( 100 יארד)
אולימפיאדת לונדון 1908 צ'ארלס דאניאלס – ארה"ב 1:05.6 דקה (שיא עולם)
אולימפיאדת סטוקהולם 1912 דיוק קאהנאמוקו – ארה"ב 1:03.4 דקה (שיא העולם הוחזק בידי קורט ברטינג בזמן של 1:02.4 דקה)
אולימפיאדת אנטוורפן 1920 דיוק קאהנאמוקו – ארה"ב 1:00.4 דקה (שיא עולם)
אולימפיאדת פאריס 1924 ג'וני ווייסמילר – ארה"ב 59.0 ש' (שיא העולם הוחזק בידי ג'וני ווייסמילר עצמו בזמן של 57.4 ש' ונקבע ב- 1922 כשג'וני ווייסמילר היה בן 18).
אולימפיאדת אמשטרדם 1928 ג'וני ווייסמילר – ארה"ב 58.6 ש' (שיא העולם הוחזק בידי ג'וני ווייסמילר עצמו בזמן של 57.4 ש')
אולימפיאדת לוס אנג'לס 1932 יאסוז'י מיאזאקי – יפן 58.2 ש' (שיא העולם הוחזק בידי ג'וני ווייסמילר בזמן של 57.4 ש')
אולימפיאדת ברלין 1936 פֶרֶנְץ צ'יק – הונגריה 57.6 ש' (שיא העולם הוחזק בידי פיטר פיק בזמן של 56.4 ש')
אולימפיאדת לונדון 1948 וולטר ריס – ארה"ב 57.3 ש' (שיא העולם הוחזק בידי אלן פורד בזמן של 55.4 ש')
אולימפיאדת הלסינקי 1952 קלארק סקולס – ארה"ב 57.4 ש' (שיא העולם הוחזק בידי אלן פורד בזמן של 55.4 ש')
אולימפיאדת מלבורן 1956 ג'ון הנדריקס – אוסטרליה 55.4 ש' (שיא העולם הוחזק בידי ריצ'ארד קליבלנד בזמן של 54.8 ש')
אולימפיאדת רומא 1960 ג'ון דאוויט – אוסטרליה 55.2 ש' (שיא העולם הוחזק בידי ג'ון דאוויט עצמו בזמן של 54.6 ש')
אולימפיאדת טוקיו 1964 דון שולאנדר – ארה"ב 53.4 ש' (שיא העולם הוחזק בידי אליין גוטאוולס בזמן של 52.9 ש')
אולימפיאדת מכסיקו 1968 מייקל וונדן – אוסטרליה 52.2 ש' (שיא עולם)
אולימפיאדת מינכן 1972 מרק ספיץ – ארה"ב 51.22 ש' (מרק ספיץ שבר את שיא העולם של עצמו שעמד על 51.47 ש')
אולימפיאדת מונטריאול 1976 ג'יימס מונטגומרי – ארה"ב 49.99 ש' (ג'ים מונטגומרי שבר את שיא העולם של עצמו שעמד על 50.59 ש')
אולימפיאדת מוסקבה 1980 יוֹרְג ווֹיְיטֶה – מזרח גרמניה 50.40 ש' (שיא העולם הוחזק בידי ג'ונתי סקינר בזמן של 49.44 ש')
אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 אמברוס "רואודי" גיינס – ארה"ב 49.80 ש' (שיא העולם הוחזק בידי רואודי גיינס עצמו בזמן של 49.36 ש')
אולימפיאדת סיאול 1988 מאתיו "מאט" ביונדי – ארה"ב 48.63 ש' (שיא העולם הוחזק ע"י מאט ביונדי עצמו בזמן של 48.42 ש')
אולימפיאדת ברצלונה 1992 אלכסנדר פופוב – רוסיה 49.02 ש' (שיא העולם הוחזק ע"י מאט ביונדי בזמן של 48.42 ש')
אולימפיאדת אטלנטה 1996 אלכסנדר פופוב – רוסיה 48.74 ש' (שיא העולם הוחזק בידי אלכסנדר פופוב עצמו בזמן של 48.21 ש')
אולימפיאדת סידני 2000 פיטר וואן דן הוגנבאנד – הולנד 48.30 ש' (אלכסנדר פופוב שהחזיק בשיא העולם 48.21 ש' זכה במדליית הכסף בזמן של 48.69 ש'. במדליית הארד זכה האמריקני גָארִי הוֹל בזמן של 48.73 ש')
אולימפיאדת אתונה 2004 פיטר וואן דן הוגנבאנד – הולנד 48.17 ש' (שיא העולם הוחזק בידי פיטר וואן דן הוגנבאנד עצמו בזמן של 47.84 ש')
אולימפיאדת בייג'ינג 2008 אלן ברנארד – צרפת 47.21 ש' (שיא העולם הוחזק בידי האוסטרלי אימון סליבאן 47.05 ש' והושג במשחה חצי הגמר באולימפיאדת בייג'ינג ב- 13 באוגוסט 2008).
אליפות העולם ה- 12 בשחייה – רומא 2009 סיזאר סיילו (ברזיל) 46.91 ש' (שיא עולם שמחזיק מעמד עד עצם היום הזה)
אולימפיאדת לונדון 2012 נת'ן אדריאן (ארה"ב) 47.52 ש'. הוא הקדים במאית שנייה (בתרגום זמן למרחק מדובר ב- 2.10 סנטימטרים) את האוסטרלי ג'יימס מאגנוסן שקבע 47.53 ש'.
אולימפיאדת ריו 2016 קייל צ'אלמרס (בן 18 מאוסטרליה) 47.58 ש'.
עם תומם של שידורי השחייה באולימפיאדת ריו 2016 היו חייבים שני שדרני ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים משה גרטל וברוך צ'יש להבהיר ולבטא במשדר הסיכום ובדברי הפרידה שלהם את גדולתם וכישרונם של ג'וני ווייסמילר ומרק ספיץ בעידן המשטר הקפדני ההוא של ספורט החובבים לעומת גדולתו של מייקל פלפס בעידן המודרני של השחייה המקצוענית. שניהם גם לא התייחסו לכמות האימונים, סוגי האימונים, אופי האימונים, משך האימונים, תכיפות האימונים, וכמות הטווחים עמם נדרש מייקל פלפס להתמודד, לעשות, ולעבור בדרכו לפסגה. משה גרטל וברוך צ'יש גם לא הזכירו במילה את איכות המשקל הסגולי של מסת גופו של מייקל פלפס. תכונה גופנית מולדת שמעניקה יתרון לכל שחיין ושחיינית באשר הם. את האינפורמציה זאת גם לא הצליחו לייצר, לומר ,ולהסביר ניב רסקין ומולי אפשטיין בסיכום שידורי ה- א"ק של ריו 2016 אודות השוואת גדולתו וכישרונו של האתלט המקצוען בעידן המודרני של ה- א"ק המקצוענית יוסיין בולט עם גדולתם של אצנים אלופים אולימפיים קודמים ושיאני עולם אחרים בריצות הקצרות בעידן המשטר הקפדני ההוא של ספורט החובבים, ובראשם האמריקני ג'סי אואנס. מייקל פלפס ויוסיין בולט הם ספורטאי עַל מקצועניים ברי מזל משום שהגיחו לעולם אולימפי שונה בעל חוקים שונים וגישה שונה לספורט המקצועני. זכור לכולם כי הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) נקט ב- 1992 במהלך דרמטי כביר כשפתח לראשונה את שעריו בפני ספורט מקצועני באותם המשחקים האולימפיים ההם של ברצלונה 92'. לכן יכלו מייקל פלפס ויוסיין בולט (לא רק הם) למנף, להאריך, ולמצות את כישרונם ופעילותם בתחום הספורטיבי הספציפי שלהם במשך שנים מאולימפיאדה אחת לבאה בתור, ולהפוך אותם למקצוע מכניס רווחי – כלכלי ולהתפרנס ממנו בכבוד רב (בעיקר מחוזי פרסום כספיים גדולי ממדים). הגורל האולימפי – ספורטיבי גזר בשעתו גזירה הרסנית על ג'וני ווייסמילר, ג'סי אואנס, ומרק ספיץ, ואחרים. הוא מנע ולא התיר להם להפוך לספורטאים מקצועניים כדי שיוכלו לעשות כסף בגין כישרונם הנפלא בתחומי השחייה וה- א"ק ועל מנת לשמר אותו במשך שנים לקראת אולימפיאדות נוספות כפי שיכלו לעשות מאוחר יותר מייקל פלפס ויוסיין בולט. בכך גדע IOC באִבְחָה אחת את משך "חיי המדף" ואת הקריירה שלהם מפני שספורטאים הנפלאים האלה לא היו מסוגלים להחזיק את עצמם מבחינה כלכלית בין האולימפיאדה שהייתה לבין הבאה בתור. ג'וני ווייסמילר פרש מהבריכה בתום אולימפיאדת אמשטרדאם 1928 כשהיה בן 24 בלבד. ג'סי אואנס נטש את מסלולי הא"ק לאחר אולימפיאדת ברלין 1936 כשהיה רק בן 23. מרק ספיץ נפרד ממקצוע השחייה עם סיום אולימפיאדת מינכן 1972 בהיותו עדיין נער דרדק, בן 22.
פוסט חדש מס' 821 : הועלה לאוויר ביום שני – 5 באוגוסט 2019. כל הזכויות שמורות ליואש אלרואי.
באוקטובר 1998 התחלתי את המחקר והכתיבה של סדרת הטלוויזיה רחבת ההיקף בת 13 ספרים שונים הקרויה תחת כותרת משותפת, "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה". זה היה לאחר שובי מפגישת ה- WBM ה- 1 שהתקיימה בסידני – אוסטרליה ועסקה בהיערכות קבוצת SOBO לקראת כיסוי שידורי הטלוויזיה הבינלאומיים של אולימפיאדת סידני 2000. קבוצת SOBO הנפלאה בראשות מנואל "מנולו" רומרו ומנתה כ- 4000 (ארבעת אלפים) עובדים שימשה ה- Host broadcaster שניפק את סיגנל הטלוויזיה האולימפי של משחקי סידני 2000. מדובר בהפקת טלוויזיה פנטסטית מורכבת ומסובכת ביותר שבמשך 17 ימים סיפקה ל- 200 רשתות טלוויזיה ברחבי תבל כמעט 5000 (חמשת אלפים) שעות שידור מ- 38 מוקדי תחרויות. לצורך העשרת סיגנל הטלוויזיה האולימפי וסיקור התחרויות השונות השתמשה SOBO ב- 1000 (אלף) מצלמות ו- 60 (שישים) ניידות שידור. מן הראוי לציין כי למר אלכס גלעדי בתוקף תפקידיו כ- סגן נשיא בכיר ברשת הטלוויזיה האמריקנית NBC ויו"ר וועדת הטלוויזיה של IAAF (אחד התפקידים האחראיים והמרשימים בתעשיית הטלוויזיה הבינלאומית) היה חלק רב בתכנון הסופי של הסיקור והכיסוי של המשחקים האולימפיים של סידני 2000 ושגשוגם. היקף המחקר והכתיבה שלי נע סביב כ- 130000 (מאה ושלושים אלף) עמודים המחקר והכתיבה נמשכים גם ביום הזה ואמורים להסתיים ב- 2019 ו/או לכל המאוחר ב- 2019.
טקסט מסמך : נובמבר 1999. כרך הצעת תוכנית ההפקה והשידורים של אולימפיאדת סידני 2000 כפי שהוגשה על ידי למנכ"ל רשות השידור דאז אורי פורת ז"ל ולמ"מ מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 יאיר אלוני יבד"ל. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : 15 בספטמבר 2000 . אולימפיאדת סידני 2000. רגע של הרהור והתייעצות במשרד ההפקה, השידורים, והתקשורת ב- IBC בסידני בטרם השידור הישיר של טקס הפתיחה האולימפי. מבצע השידורים האולימפי הענק כלל בתוכו 233 (מאתיים שלושים ושלוש) שעות שידורים בתקופה של 17 ימים. זיהוי מימין לשמאל : אנוכייואש אלרואי – בלינדמן, המפיק שלי ויד ימיני ששי אפרתי, עוזרת ההפקה דורית חיימי, השדר המוביל שלי מאיר איינשטיין (מציץ מאחור), עוזרת מקומית, ומפקח הקול והתקשורת אמנון אלטשולר (חובש מגבעת רחבת שוליים). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : מונדיאל מכסיקו 1986. יוני 1986. משרד ההפקה, התקשורת, והשידורים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית ב- IBC במכסיקו סיטי. אנוכי (משמאל) יחדיו עם אלכס גלעדי (מימין) סגן נשיא בכיר ברשת הטלוויזיה האמריקנית NBC ואחד מאנשי הטלוויזיה הגדולים והדגולים ביותר שפגשתי בארץ ובחו"ל. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פוסט מס' 821. תעשיית הספורט הקיבוצית בהתיישבות העוֹבֶדֶת בשנים 1985 – 1945 איננה קיימת עוד. היא חלפה מהעולם. פוסט מס' 821 נכתב על ידי גם לזכרו של יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל פרשן השחייה הדגול של הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 בשנים 1992 – 1975. לא היה עוד אחד כמוהו וספק אם יהיה. פוסט מס' 821. כל הזכויות שמורות למחבר יואש אלרואי. הועלה לאוויר ביום שני – 5 באוגוסט 2019.
טקסט תמונה : 2003 – 2002 . אנוכי בתום 32 שנות שירות את הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 ואת רשות השידור. עזבתי בטריקת דלת לאחר שממשלת ישראל בראשות אריאל "אריק" שרון ז"ל עשתה מעשה מופרך ומינתה בקיץ 2002 את יוסף בר-אל לתפקיד הרם של מנכ"ל רשות השידור. באוקטובר 1998 (לאחר שובי מה- WBM ה- 1 שנערך בסידני – אוסטרליה לקראת שידורי הטלוויזיה והרדיו של אולימפיאדת סידני 2000) התחלתי לחקור ולכתוב את הסדרה רבת ה- היקף ועבת כרס בת 13 ספרים שעוסקת בקורות הטלוויזיה בעולם ובארץ בשנים 2014 – 1884, ואשר הענקתי לה את השם, "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה". הסדרה כוללת בתוכה כ- 72 (שבעים ושניים) כרכים שמשתרעים על פני כ- 130000 (מאה ושלושים אלף) עמודי מחשב (A4). המחקר והכתיבה של הסדרה אמורים להסתיים ב- 2019, לכל המאוחר ב- 2020. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
סדרת 13 הספרים היא מסת טלוויזיה שדנה בתחומי התפתחות סיקור הספורט, החדשות, והתיעוד בטלוויזיה הבינלאומית ובארץ כמו גם התפתחות הטכנולוגיה הטלוויזיונית מאז 1884 (מאז ימיו של מהנדס האלקטרוניקה הגרמני פאול ניפקואו), כלכלה טלוויזיונית, מו"מ וזכויות שידורים, הפקה ומשאבי אנוש, כישרון שידור Play by play, הגשה, הנחייה, ומהימנות בעריכת ראיונות. לצורך כתיבת הסדרה ראיינתי כ- 2200 (אלפיים ומאתיים) אולי יותר אנשים בעולם ובארץ. הסדרה עבת כרס ומפורטת מפני שהיא כוללת בתוכה מלבד הכתיבה שלי עשרות אלפי תמונות + מסמכים אותנטיים + קטעי עיתונות וכמובן תיעוד מפורט של אותם כ- 2200 אנשי תעשיית הטלוויזיה בעולם ובארץ שניאותו למסור לי את עדותם ולסקור עמי את ההיסטוריה של הטלוויזיה שהם היו חלק ממנה. להיסטוריה הטלוויזיונית הזאת יש תכונה סלקטיבית. חלק מהאנשים שעמם דיברתי היא מציבה בראש הרשימה. לחלק היא מייעדת מקום באמצעיתה. ולא מעט אחרים שניצבו בעמדות מפתח היא מותירה בירכתיים משום שהתברר כי היו אנשים כושלים ולכן לא חשובים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פוסט מס' 821. תעשיית הספורט הקיבוצית בהתיישבות העוֹבֶדֶת בשנים 1985 – 1945 איננה קיימת עוד. היא חלפה מהעולם. פוסט מס' 821 נכתב על ידי גם לזכרו של יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל פרשן השחייה הדגול של הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 בשנים 1992 – 1975. לא היה עוד אחד כמוהו וספק אם יהיה. פוסט מס' 821. כל הזכויות שמורות למחבר יואש אלרואי. הועלה לאוויר ביום שני – 5 באוגוסט 2019.
הפוסט הקונקרטי הזה מס' 496 עוסק ב- מדען שחייה, מאמן שחייה מוכשר, ופרשן שחייה דגול בטלוויזיה הישראלית הציבורית – זהו יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל חבר קיבוץ כפר המכבי בגוש זבולון – אישיות אקסטרווגנטית יוצאת דופן. אדם ערכי ואחד מ- מעצביה של תעשיית הספורט הקיבוצית בהתיישבות העובדת שאיננה קיימת עוד. היא חלפה מהעולם.
טקסט תמונה : שנות ה- 70 של המאה הקודמת. זהו פרשן השחייה יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל חבר קיבוץ כפר מכבי בגוש זבולון (נולד בסלובקיה ב- 1918). הוא היה יחיד ומיוחד עבורי. נאמנותו למיקרופון של הטלוויזיה הישראלית הציבורית לֻוְותָּה ביושרה מוחלטת וכישרון מקצועי נדיר. הערכתי אותו מאוד ואהבתי אותו אהבה רבה. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי).
יוסף "יוז'ו" טלקי מתמנה ב- 1955 למאמן הנבחרת הלאומית של ישראל בשחייה וכמאמן הנבחרת הוא הופך לשליח של מדינת ישראל באולימפיאדות.
בשנת 1955 נתמנה יוסף "יוז'ו" טלקי למאמן השחייה הלאומי של ישראל, וכיהן בתפקיד זה עד תחילת 1972, עת הוחלף על ידי המאמן האוסטרלי, ג'ק סטוטסאל. במהלך שנים אלה הוביל יוסף טלקי את נבחרת ישראל לשלוש אולימפיאדות : רומא 1960, טוקיו 1964, ומקסיקו סיטי 1968. במהלך שנים אלו קשר קשרים עם דמויות רבות בשחייה הבינלאומית וזכה להערכה נרחבת על קידום השחייה הישראלית. עם זאת, התעמת יוסף "יוז'ו" טלקי מספר פעמים עם ראשי ועדת השחייה בישראל ועם מוסדות הספורט הלאומי, כאשר אסר על שחייניו להשתתף בתחרויות שונות , וכאשר נסע לאליפות אירופה בשחייה שהתקיימה בברצלונה ב- 1970, בניגוד להוראת ההתאחדות לספורט שהטילה עליו להכין באותה שעה את שחייני ישראל לקראת משחקי אסיה שעמדו להתקיים בבנגקוק בסוף אותה שנה. בעקבות נסיעתו הושעה יוסף "יוז'ו" טלקי מאימון נבחרת ישראל ומאימון נבחרת "הפועל". הדחתו נבעה גם ממורת רוח בקרב הפעילים והעסקנים בענף השחייה שטענו כי יוסף טלקי אינו משתף פעולה במישור המקצועי עם המוסדות השונים וכי אינו מקדם יותר את הנבחרת הלאומית.
בשנת 1967 החל יוסף "יוז'ו" טלקי לרכז את בית הספר למאמני שחיה. לצד פעילות זאת, הקים טלקי יחד עם ד"ר גלעד ויינגרטן את יחידת המחוננים בווינגייט והחל את דרכו כפרשן מצליח עבור הטלוויזיה הישראלית הציבורית. יוסף "יוז'ו" טלקי המשיך כאמור בתפקיד זה בכל האולימפיאדות שנערכו בין השנים 1976 ל- 1992. יוסף "יוז'ו" טלקי המשיך בדרכו כפרשן אורח ולאחר פרישתו עסק בלימוד שחיה לצעירי קיבוץ כפר המכבי. יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל נפטר ב- 25 ביוני 2003 בגיל 85 לאחר שלקה בסדרת אירועים מוחיים. כחודש לאחר מותו נערך לזכרו ערב "חברים מספרים" על יוז'ו" במכון ווינגייט השתתפתי בערב האזכרה ההוא במכון ווינגייט והסברתי לנוכחים ולמשפחתו במה הייתה גדולתו כפרשן שחייה של הטלוויזיה הישראלית הציבורית.
אולימפיאדת טוקיו 1964.
אולימפיאדת טוקיו 1964 נערכה ארבע שנים לפני הקמתה של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. שַדָּר רדיו "קול ישראל" נחמיה בן אברהם נשלח לטוקיו כדי לכסות עשרה ספורטאים ישראליים שנכשלו שם כישלון ספורטיבי חרוץ. גדעון אריאל נשא את דגל ישראל בטקס הפתיחה אך הצליח להרחיק את הדיסקוס למרחק של 46.12 בלבד. הזוכה במדליית הזהב בזריקת דיסקוס היה האמריקני אַלְפְרֶד "אַל" אוֹרְטֶר (Alfred Oerter) שזרק אותו ל- 61.00 מ' . האָצָן עמוס גלעד הפסיק את ריצתו ב- 800 מ'. הקופצת לגובה מיכל למדני עברה רף של 1.65 מ' ולא העפילה לשלב הגמר. המנצחת בקפיצה לגובה הייתה הרומנייה יוֹלָנְדָה בָּאלָאש (Iolanda Balas) עם תוצאה של 1.90 מ'. האצנית מִרְיָם סִידְרָנְסְקִי קבעה בריצה ל- 100 12.1 ש'. היא סיימה אחרונה במקצה המוקדם שלה. בריצה ל- 200 מ' קבעה זמן של 24.6 ש' והייתה רביעית במקצה המוקדם. הזוכה במדליית הזהב בריצה ל- 100 מ' הייתה האצנית השחורה האמריקנית וויומיה טיוס (Wyomia Tyus) בזמן של 11.4 ש'. גם ב- 200 מ' ניצחה אצנית שחורה אמריקנית אדית מקגאייר (Edith McGuire) בתוצאה של 23.0 ש'. האָצָן לֵוִי פְּסַבְקִין היה אחרון במקצה המוקדם שלו וקבע זמן של 11.1 ש'. המנצח היה האָצָן האמריקני השחור בּוֹבּ הֵייס בזמן של 10.0 ש'.
טקסט תמונה : שנת 1964. הימים ההם – הזמן ההוא שחלף לבלי שוב. שלישיית האתלטיות הבכירה של ישראל בעשור ה- 60 . זיהוי מימין לשמאל : האצנית מרים סידרנסקי, בקופצת לגובה מיכל למדני, והרצה למרחקים בינוניים (800 מ' + 1500 מ') חנה צדיק – שזיפי. (התמונה ניתנה לי באדיבות חנה שזיפי ומרים סידרנסקי ב- 1977. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : שבת – 10 באוקטובר 1964. טקס הפתיחה של אולימפיאדת טוקיו 64'. זורק הדיסקוס גדעון אריאל נושא את דגל ישראל ומוביל משלחת בת 21 ספורטאים, מאמנים, ועסקנים קון אישיקאווה לא התייחס כלל בסרטו "אולימפיאדת טוקיו 1964" לספורטאים הישראליים. (באדיבות איה טלקי בתו של יוסף "יוז'ו" טלקי – ארכיון יואש אלרואי).
גורלם של שני השחיינים אברהם "ביינוש" מלמד וגרשון שפע נחרץ והיה מַר אף הוא. אברהם מלמד בן קיבוץ רמת יוחנן שחה 200 מ' פרפר במקצה המוקדם בתוצאה 2:20.7 דקות . הפער בינו לבין המנצח האולימפי האוסטרלי קווין ברי (Kevin Berry) היה עצום וללא כל השוואה. קווין ברי קבע במשחה הגמר ב- 200 מ' פרפר תוצאה 2:06.6 דקות. גרשון שפע בן קיבוץ גבעת חיים שחה 200 מ' בסגנון חזה בשלב המוקדם בזמן של 2:40.6 דקות, בעוד שהזוכה במדליית הזהב איאן אובראיין (Ian O`brien) קבע תוצאה של 2:27.8 דקות. מדובר בהפרשי רמות עצומים.
טקסט תמונה : אולימפיאדת טוקיו 1964. מאמן השחייה יוסף "יוז'ו" טלקי (בן 46) וחניכו אברהם "ביינוש" מלמד בבריכת השחייה האולימפית בטוקיו. כעבור ארבע שנים באולימפיאדת מכסיקו 1968 העפיל אברהם מלמד תחת הדרכתו של "יוז'ו" טלקי לשלב חצי הגמר ב- 100 מ' בסגנון פרפר וקבע שם זמן של 59.6 ש'. הוא החמיץ בשתי עשיריות את הזכות להעפיל למשחה הגמר. אברהם מלמד התגבר על מחלת האסטמה ובשנת 1968 דורג במקום התשיעי בעולם במשחה ל- 100 מ' בסגנון פרפר. הוא נבחר לספורטאי השנה של מדינת ישראל באותה שנה והקדים בסקר את שני הכדורגלנים גיורא שפיגל ומרדכי שפיגלר. (באדיבות משפחת טלקי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : אולימפיאדת טוקיו 1964. לוח התוצאות האלקטרוני מדרג את אברהם מלמד במקום ה- 5 בתוצאה של 2:20.7 דקות במקצה המוקדם השני במשחה ל- 200 מ' בסגנון פרפר. במשחה הזה ניצח השחיין האוסטרלי קווין ברי שזכה מאוחר יותר במדליית הזהב במשחה הגמר. (באדיבות משפחת טלקי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הערה שלי : צריך לזכור שמדעני הטלוויזיה היפניים מצאו כבר באולימפיאדת טוקיו 1964 פתרון טכנולוגי חשוב מאין כמותו בשעה שחיברו את מערכת שעוני המדידה האלקטרונית של חברת SEIKO בתחרויות הא"ק והשחייה לסיגנל השידור הטלוויזיוני הבינלאומי של רשת הטלוויזיה הציבורית היפנית NHK (ה- Host broadcaster של שידורי טוקיו 64'), והתוצאה נראתה היטב על המוניטור. זאת הייתה התקדמות מרשימה שאִפשרה לשדרנים, לפרשנים, ולצופי הטלוויזיה ברחבי העולם לראות בשידור ישיר Online את מדידת הזמן האמיתית המפעפעת על המרקע שלהם בסלון ביתם. הזרמת אינפורמציה כזאת על מסך הטלוויזיה ב- 1964 הייתה חידוש מפליג והישג סנסציוני ראוי להערכה עצומה.
ההצלחה הישראלית היחידה באולימפיאדת טוקיו 1964 הייתה של שופט הכדורגל מנחם אשכנזי. הוא הוצב ע"י הוועדה המארגנת ו- FIFA לשפוט את משחק הגמר בו ניצחה הונגריה את צ'כוסלובקיה 2 : 1. הפרוטוקול העניק למנחם אשכנזי מדליה אולימפית שאיש מספורטאי המשלחת הישראלית לא התקרה אליה.
טקסט תמונה : אולימפיאדת טוקיו 1964. משלחת ישראל בטרם טקס הפתיחה. זיהוי שורת העומדים מימין לשמאל : הקופצת לגובה מיכל למדני, יוסף "יוז'ו" טלקי, השחיין גרשון שפע, האצנית מרים סידרנסקי, רופא המשלחת ד"ר אלכסנדר גוטסמן , אברהם "ביינוש" מלמד, זורק הדיסקוס גדעון אריאל, איש לא מזוהה, יוסף גוטפרוינד ז"ל (נרצח באולימפיאדת הדמים של מינכן 1972), שופט הכדורגל מנחם אשכנזי (שפט במשחק הגמר האולימפי של טוקיו 1964), יעקב שפרינגר ז"ל (קצת מאחור, נרצח באולימפיאדת הדמים של מינכן 1972), יו"ר הוועד האולימפי יוסף "יושו" ענבר (חבר קיבוץ גבעת חיים), מלווה יפנית, מאחוריה האצן לוי פסבקין, הרץ ל- 800 מ' עמוס גלעד, הקופץ למים יואב רענן , אישים לא מזוהה, ומאמן הא"ק הלאומי עמיצור שפירא ז"ל (נרצח באולימפיאדת הדמים של מינכן 1972). זיהוי יושבים מימין לשמאל : שתי מלוות יפניות, מלווה יפני, איש לא מזוהה, יצחק כספי, ואיש לא מזוהה. (ארכיון יואש אלרואי כל הזכויות שמורות).
למען קוראי הבלוג הצעירים אני מוסיף אינפורמציה קצרה גם מתוך הספר עב הכרס שחקרתי וכתבתי בן כ- 10000 (רבבה) עמודים, "הפקות חובקות ארץ ועולם" (במסגרת סדרה רחבת היקף בת 13 ספרים הקרויה "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה"), הנוגעת לפרשן הטלוויזיה יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל ולתקופה הטלוויזיונית ההיא בה פעלנו ופעלתי במשחקים האולימפיים של מונטריאול 1976 ולוס אנג'לס 1984.
אולימפיאדת מונטריאול 1976.
בבריכת השחייה היה השדר המוביל נסים קיוויתי במידה רבה בר מזל מפני שבעמדת השידור האולימפית ישב לצדו פרשן מדויק, נבון, מוכשר, ובעל רמה בדמותו של יוסף "יוֹז'וֹ" טלקי ז"ל חבר קיבוץ כפר מכבי. הזיווג הטלוויזיוני של שניהם הוליד הצלחה מסחררת . זהו אותו יוסף טלקי שהקים את אימפריית השחייה של גוש זבולון בשנות ה- 50 ו- 60 של המאה שעברה ואח"כ היה מאמן נבחרת ישראל בשנים 1972 – 1957. יוסף טלקי היה דמות ייחודית מבין פרשני הטלוויזיה שאני הכרתי. אינטלקטואל. חריף שכל ומחשבה. מוכשר מאוד, ובעל ידע עצום בתחום. אחד שהכיר את השחייה הבינלאומית על בורייה לפרטי פרטיה. יוסף "יוז'ו" טלקי הביא עמו בזמנו חידוש גדול בפרשנות השחייה. חיזוי שיאי העולם על פי זמני הביניים של מערכת המדידה האלקטרונית, Pool של ארבע חברות שעונים שווייצריות שכונתה "SWISS TIMING", במשחים השונים של הגברים והנשים במונטריאול 1976, הקלה עליו את המלאכה. אף על פי כן בתחום הזה הוא היה פשוט גאון והביא את הפרשנות שלו לגבולות חדשים של ידע, דייקנות, וסקרנות. יוסף "יוז'ו" טלקי היה בעצמו מעֵין מחשב אנושי שידע לתרגם מייד את נתוני הזמן הרץ על המוניטור ל- מימד של הישגיות כדי לקבוע האם ייקבע שיא עולם במשחה כזה ו/או אחר אם לאו.
טקסט תמונה : שנות ה- 60 של המאה הקודמת. יוסף "יוז'ו" טלקי במכנסיים ארוכים וחצי גוף עירום ניצב במקומו הטבעי. על דופן בריכת השחייה. (באדיבות איה טלקי בתו של יוסף טלקי ז"ל. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
צריך לזכור שמדעני האלקטרוניקה והטלוויזיה מצאו כבר באולימפיאדת טוקיו 1964 פתרון טכנולוגי חשוב בשעה שחיברו את מערכת שעוני המדידה האלקטרונית של חברת SEIKO בתחרויות הא"ק והשחייה לסיגנל השידור הטלוויזיוני הבינלאומי של הטלוויזיה היפנית NHK (ה- Host broadcaster של שידורי טוקיו 64'), והתוצאה נראתה היטב על המוניטור. זאת הייתה התקדמות מרשימה שאִפשרה לשדרנים, לפרשנים, ולצופי הטלוויזיה ברחבי העולם לראות בשידור ישיר Online את מדידת הזמן האמיתית המפעפעת על המרקע שלהם בסלון ביתם. הזרמת אינפורמציה כזאת על מסך הטלוויזיה ב- 1964 הייתה חידוש מפליג.
טקסט תמונה : אולימפיאדת טוקיו 1964. רשת הטלוויזיה הציבורית היפנית NHK הצליחה להתחבר לראשונה למערכת המדידה האלקטרונית של חברת SEIKO בתחרויות הא"ק והשחייה, כדי להציב את זמן המדידה האמיתי רץ על מסך הטלוויזיה. זאת הייתה המצאה טכנולוגית מרשימה שהידקה עוד יותר את "החיבור" בעבותות פלדה בין צופה הטלוויזיה בסלון ביתו לבין אירוע הספורט שבו הוא חוזה. (באדיבות הטלוויזיה האיראנית משנת 1974 וחברת SEIKO).
באולימפיאדת מכסיקו 68' התחברה הטלוויזיה המכסיקנית למערכת המדידה האלקטרונית של חברת השעונים השווייצרית רבת המוניטין OMEGA. קבוצת הטלוויזיה המבצעית הגרמנית DOZ שהפיקה את שידורי אולימפיאדת מינכן 72' (הורכבה מאנשי ARD ו- ZDF) עשתה "Deal" עם חברת שעונים שווייצרית נוספת LONGINES. הטלוויזיה הקנדית CBC (ראשי תיבות של Canadian Broadcasting Corporation) שכיסתה באמצעות קבוצת ORTO הקנדית את משחקי מונטריאול 76' חתמה חוזה עם Pool של כמה חברות שעונים שווייצריות שכונתה בשם הכולל שלה “SWISS TIMING”. בריכת השחייה האולימפית של מונטריאול 76' הייתה סוערת מאין כמוה. ניטש שם מאבק אדירים על מדליות הזהב בין שתי מעצמות השחייה של ארה"ב ומזרח גרמניה. במונטריאול 76' נשברו 20 (עשרים) שיאי עולם ע"י הגברים והנשים ושיא עולם אחד הושווה ע"י השחיינית המזרח גרמנית קורנליה אנדר ב- 100 בסגנון פרפר כשקבעה תוצאה של 1:00.13 דקה. יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל חזה את כולם עד האחרון שבהם בשידורים ישירים שהועברו ממונטריאול לירושלים. הוא לא רק ניבא אותם. הוא ידע לנמק את הסיבות להיווצרותם לשַדָּר המוביל שלו נסים קיוויתי ולהסביר לציבור הצופים מדוע יישברו שיאי העולם האלה כאן ועכשיו. פרשן פנומן שמעולם לא נפל.
טבלת 21 שיאי העולם בשחייה לנשים וגברים אשר נשברו באולימפיאדת מונטריאול 1976 ופרשן הטלוויזיה הישראלית הציבורית יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל חזה אותם בדייקנות בטרם התרחשותם.
גברים.
100 מ' חופשי ג'ים מונטגומרי ארה"ב 49.99 ש'
200 מ' חופשי ברוס פרניס ארה"ב 29. 50 : 1 דקה
400 מ' חופשי בראיין גודל ארה"ב 31. 51 : 3 דקות
1500 מ' חופשי בראיין גודל ארה"ב 40. 02 : 15 דקות
100 מ' גב ג'ון נייבר ארה"ב 55.49 ש'
200 מ' גב ג'ון נייבר ארה"ב 19. 59 : 1 דקה
100 מ' חזה ג'ון הנקן ארה"ב 11. 03 : 1 דקה
200 מ' חזה דייויד ווילקי אנגליה 11. 15 : 2 דקות
200 מ' פרפר מייק ברונר ארה"ב 23. 59 : 1 דקה
400 מ' מעורב אישי רוד סטראקן ארה"ב 68. 23 : 4 דקות
4 פעמים 200 מ' חופשי ארה"ב 22.23 : 7 דקות
4 פעמים 100 מ' מעורב קבוצתי ארה"ב 22. 42 : 3 דקות
נשים [1].
100 מ' חופשי קורנליה אנדר מזרח גרמניה 55.65 ש'
200 מ' חופשי קורנליה אנדר מזרח גרמניה 26. 59 : 1 דקה
400 מ' חופשי פטרה טומר מזרח גרמניה 89. 00 : 4 דקות
800 מ' חופשי פטרה טומר מזרח גרמניה 14. 37 : 8 דקות
200 מ' חזה מרינה קושבאייה ברה"מ 35. 33 : 2 דקות
100 מ' פרפר קורנליה אנדר מזרח גרמניה 13. 00 : 1 דקה [2]
400 מ' מעורב אישי אולריקה טאובר מזרח גרמניה 77. 42 : 4 דקות
4 פעמים 100 מ' חופשי ארה"ב 82. 44 : 3 דקות
4 פעמים 100 מ' מעורב קבוצתי מזרח גרמניה 95. 07 : 4 דקות
חיזוי תוצאות השחייה באולימפיאדת מונטריאול 1976 ע"י יוסף טלקי היה מעשה פרשנות בלתי נשכח. ממרחק שנות דור הוא נראה מופלא. יוסף טלקי כמו שחייני מזרח גרמניה וארה"ב הגיע לשיאו באולימפיאדת מונטריאול 1976. כל שנותר לו היה לשמור על רמת הפרשנות שלו באולימפיאדות הבאות. יוסף "יוז'ו" טלקי היה המבוגר בצוות השידור. במונטריאול 1976 היה כבן 58. נסים קיוויתי בן 50. ד"ר גלעד וויינגרטן ואנוכי בני 38, אלכס גלעדי עוד לא בן 34.
טקסט תמונה : קיץ 1961. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 58 שנים. בריכת השחייה ברמת יוחנן מאמן השחייה יוסף טלקי (מרכיב משקפי משמאל) עם חניכיו המצטיינים על דוכן המדליות. הוא ראה בפודיום המנצחים גורם מדרבן בעיצוב דמותם של השחיינים המצטיינים. זיהוי מימין לשמאל : גרשון שפע (בן 18) מקום שלישי, המנצח אברהם "ביינוש" מלמד (בן 15), משה גרטל (בן 15) מקום שני, ומאמנם יוסף טלקי. הוא היה מאמן קשוח ותובעני שדרש מחניכיו משמעת , ציות , ואימונים קשים, ושאיפה למצוינות. תמונה אופיינית מהווי הספורט בקיבוצים המזכירה במשהו את הווי הספורט במזרח גרמניה. שיטות האימון הנוקשות של יוסף טלקי הולידו אלופי שחייה מצטיינים. (באדיבות משפחת טלקי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
[1] שחייניות מזרח גרמניה זכו ב- 11 מדליות זהב מתוך 13 המשחים לנשים שהתקיימו באולימפיאדת מונטריאול 1976.
[2] קורנליה אנדר השוותה במונטריאול 1976 את שיא העולם ב- 100 מ' בסגנון פרפר שהיה שייך לה.
בשעה שמזרח גרמניה החלה בסוף שנות ה- 40 של המאה הקודמת בהנחת פס הייצור של תעשיית הספורט שלה ו- וולטר אולבריכט הגה אז את הסלוגן המפורסם הספורטיבי – פוליטי שלו "מדליית זהב שקולה כנגד אלף שגרירים דיפלומאטיים" (!), היו במזרח גרמניה רק 20 בריכות שחייה ו- 20000 (עשרים אלף) שחיינים רשומים בהתאחדות השחייה. ב- 1976 גדל מספר בריכות השחייה במדינה ל- 130 ומספר השחיינים הרשומים תפח ל- 85000 (שמונים וחמישה אלף). אבי השחייה המזרח גרמנית והמאמן הראשי פרופסור רודולף שריים (Rudolph Schramme) הקים בלייפציג את ביה"ס המפורסם למאמני שחייה. פילוסופיית האימון וההיצמדות לערכים המדעיים של תורת האימון אפיינו את השחייה המזרח גרמנית לכל אורך הדרך לרבות איתור כישרונות שחייה צעירים שהמשקל הסגולי של גופם נמוך (כמו זה של רונאלד מאתס למשל). רודולף שריים ועוזריו תרו את הארץ לאורכה ולרוחבה על מנת לחפש ולאתר את הכישרונות הצעירים. הבריכות היו פתוחות בפני כל ילד מזרה גרמני. המטרה הייתה לפתם את פס הייצור של תעשיית הספורט במזרח גרמניה ואת ענף השחייה בעוד ועוד כוח אדם מוכשר מאוד מההיבט הגופני. רודולף שריים הוא שטבע את האמירה "מאלפים לאלופים" ונתן צ'אנס לכל ילד ונער להיות אלוף אך ידע שאי אפשר להעפיל לפסגה ללא כישרון. השחיינית המוכשרת ביותר והמפורסמת ביותר שלו הייתה ללא כל ספק קורנליה אנדר קורנליה שאמרה באולימפיאדת מונטריאול 1976 את הטקסט הבא : "תורת האימון המדעית הייתה נר לרגלי שחייניות מזרח גרמניה ותרמה לנו המון אך היה מוכרח להיות שם ליד האימונים המפרכים גם כישרון יוצא דופן. גדלות בספורט איננה יכולה להתקיים ללא כישרון".
טקסט תמונה : אולימפיאדת מונטריאול 1976. קורנליה אנדר בת 17 ועשרה חודשים המתנשאת לגובה 1.81 מ', בשיא תהילתה הספורטיבית. היא צברה ארבע מדליות זהב ומדליית כסף אחת, וקבעה ארבעה שיאי עולם חדשים. קורנליה אנדר הייתה מסוממת כמו חברותיה בהורמונים וסמי מרץ. קולה היה עמוק, גופה שרירי הנושא כתפיים רחבות. (באדיבות הסופרים הגרמניים פרנק גרובה וגרהארד ריכטר שכתבו את הספר "משחקי אולימפיאדת מונטריאול 1976" בהוצאת הופמאן ןקאמפה) וכן תודה אישית מקרב לבי לסיועו של ידיד יקר שלי פרופסור מנפרד למר מהאוניברסיטה לספורט וחינוך גופני בקלן – גרמניה.
עלי הוטל לשָדֵר ישיר באולימפיאדת מונטריאול 1976 את תחרויות ההתעמלות לגברים ונשים ואת משחקי הכדורעף לגברים ונשים. שימשתי שַדָּר, כתב – עורך, ומפיק, וגם עוזר שדר של אלכס גלעדי בטקסי הפתיחה והנעילה ושל נסים קיוויתי בשידורי הא"ק והשחייה. יאיר אלוני שהיה מגיש יומני מונטריאול 1976 הוזעק לשָדֵר לעֵת מצא את תחרויות הרכיבה על סוסים מבלי שהבין דבר בחוקת התחרות של ענף הספורט הייחודי הזה. אלכס גלעדי ראה את עצמו גם כשַדָּר בכיר של מחלקת הספורט בנוסף לתפקידו כמפיק ומנהל השידורים. הוא תּכנֵן לחלוק את שידורם הישיר של שני ענפי הספורט האולימפיים העיקריים, א"ק ושחייה, עם השדר המוביל שלו נסים קיוויתי. נסים קיוויתי – א"ק, והוא – שחייה. רק משהגיע למונטריאול כמפיק השידורים כשבוע ימים לפני שאר צוות השידור נפל לו ממש האסימון. הוא הבין באמת את גודל מעמסת ההפקה המוטלת עליו והותיר גם את שידורי הבריכה לנסים קיוויתי. נסים קיוויתי לא היה במהותו שַדָּר שחייה. הפעם האחרונה ששידר תחרויות שחייה היה במינכן 1972 אבל הוא היה עיתונאי ושדר טלוויזיה אינטליגנטי ובעל ניסיון ואלכס גלעדי סמך עליו בעיניים עיוורות. בסופו של דבר הוא נסים קיוויתי היה צריך להודות לבוס שלו על הזכות הגדולה שנפלה לידיו להיות גם השַדָּר המוביל בבריכת השחייה באולימפיאדת מונטריאול 1976 (בנוסף להיותו השַדָּר המוביל בא"ק במשחקים האולימפיים של מונטריאול 1976). בריכת השחייה של מונטריאול 1976 הפכה למוקד ספורטיבי בלתי נשכח וחסר תקדים בתולדות האולימפיאדות, בה נשברו 21 שיאי עולם חדשים. נסים קיוויתי והפרשן שלו יוסף "יוֹז'וֹ" טלקי חוו את כולם ושידרו אותם ישיר לצופי הטלוויזיה של מדינת ישראל. אלכס גלעדי שמר לעצמו את זכות השידור ההיסטורית של טקס הפתיחה בו צועדת משלחת ישראל ומקיימת את ההבטחה האימורטאלית שנשא שמואל ללקין בטקס האזכרה ב- 6 בספטמבר 1972 באִצטדיון האולימפי במינכן 1972 לזכר רצח אחד עשר הספורטאים הישראליים , "אני מבטיחכם נאמנה כי ישראל לא תירתע ותמשיך להשתתף במשחקים האולימפיים".
משלחת ישראל כללה 28 ספורטאים ישראליים, 17 שחקני כדורגל של נבחרת ישראל ו- 11 בענפים האישיים. אצנית המשוכות אסתר רוֹט – שַחָמוֹרוֹב נושאת הדגל בטקס הפתיחה, המתעמל דוב לוּפִּי, השחיינים עדי פְּרָג ודוב נִיסְמַן, השייטים יוֹאֵל סֶלָע ויהודה מעיין, הג'ודוקה יוֹנָה מֶלְנִיק, הסייפת נִילִי דְרוֹרִי, מרים המשקולות המצטיין במשקל נוצה אֶדוּאַרְד וַויְיץ עולה חדש מברה"מ (סיים במקום החמישי בקבוצת המשקל שלוֹ), המתאבק רָמִי מִירוֹן (מקום שביעי בקבוצת המשקל עד 68 ק"ג), הקלע מִיכָה קָאוּפְמַן ועוֹד 22 מאמנים ומלווים. משטרת קנדה ושירותי הביטחון שלה נקטו והפעילו אמצעי שמירה חמורים וקפדניים באבטחת שלומה של המשלחת הישראלית. הלקח הביטחוני של אולימפיאדת הדמים – מינכן 1972 נלמד.
אלכס גלעדי מינה אותי לשמֵש עוזר שַדָּר שלו בעת השידור הישיר של טקס הפתיחה . הוא עצמו היה עסוק בסגירת הפרטים האחרונים עם צוות ירושלים שהותיר מאחוריו. עברתי ממשלחת למשלחת כדי לאסוף וללקט עבורו את הפרטים הדרושים, שמות הספורטאים הבולטים ונושאי הדגל. שום דבר באיסוף האינפורמציה לא היה וודאי אז משום שרבות ממדינות יבשת אפריקה, גם אלה שהגיעו כבר למונטריאול, החרימו כאמור את המשחקים על פי קריאת המחאה הנרגשת של נשיא טנזניה יוליוס ניאררה. זאת הייתה זעקה משותפת של מדינות אפריקה השחורה נגד IOC (הוועד האולימפי הבינלאומי) והוועדה המארגנת הקנדית , המאפשרים את השתתפותה של ניו זילנד , מדינה הנגועה בקיום קשרים ספורטיביים עם מדינת האפרטהייד דרום אפריקה. 22 משלחות האפריקניות פרשו בזו אחר זו טרם תחילת הטקס.
טקסט תמונה מתוך עבודת המחקר : 19 ביולי 1976. משרד מחלקת הספורט בבניין הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשכונת רוממה בירושלים צוות ירושלים מתאם את השידור הישיר של טקס הפתיחה באמצעות קו ה- 4W עם המפיק – שדר אלכס גלעדי במונטריאול. זיהוי הנוכחים מימין לשמאל : צבי "צבה" גורן, מנהלת מחלקת ההגשה ורצף חנה קלופפר, העורך רפי גינת, מנהל מחלקת הקול והתקשורת מיכה לויירר, וטכנאי הקול יאיר שרף ז"ל. (צילום ליאון אללוף ז"ל מחלקת הסטילס. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
שימשתי עוֹזֵר שַדָּר של אלכס גלעדי וישבתי לידו בעמדת השידור באִצטדיון האולימפי במונטריאול 76' בעת השידור הישיר של טקס הפתיחה . כל טקס פתיחה אולימפי נחשב ל- High Demand Event, גם זה של מונטריאול 1976. האצטדיון מפוצץ. יציעיו גדושים. האקרדיטציה הרגילה של תג הטלוויזיה הישראלית הציבורית לא הספיקה כדי להיכנס מבעד השערים כדי להגיע לאזור עמדות השידור. קיבלנו רק שלושה כרטיסים אדומים חתומים בנוסף ל- Accreditation שלנו (יחדיו שימשו היתרי כניסה מיוחדים) עבור צוות השידור בן שלושה אנשים. אלכס גלעדי, אנוכי, והטכנאי הצמוד שלנו עקיבא מלמד. אלכס גלעדי כראש הצוות הרגיש מאוד לא נוח לנוכח העובדה ששאר האנשים במשלחתו שחווים אולימפיאדה לראשונה בחייהם, יאיר שטרן, רמי ווייץ, דובל'ה גולדשטיין, יאיר אלוני, ועַמוֹס אֶטִינְגֶר (היה אורח שלנו והגיע בכוחות עצמו למונטריאול 76') לא יורשו להיות נוכחים באִצטדיון ולראות את טקס הפתיחה האולימפי בשל מגבלת הכרטיסים האדומים. הוא אלכס גלעדי ה- Team Leader של משלחת הטלוויזיה הישראלית הציבורית החליט לא להפקיר אותם.
פעלנו בעֵצה אחת להַפֵר ולמעול באימון שהעניקה לנו הוועדה המארגנת הקנדית. זאת הייתה האחריות שאלכס גלעדי מפיק שידורי מונטריאול 1976 נטל על עצמו. עקפנו את החוֹק אך אי אפשר היה שלא להתפעל ממנו כראש צוות שאיכפת לו מכל אחד בקבוצת השידור שלוֹ . שיטת עקיפת החוק הייתה פשוטה. העברנו את שלושת הכרטיסים האדומים האישיים שלנו (אסורים איסור מפורש להעברה ליד שנייה) בין הרווחים של הגָדֵר הענקית שהקיפה את האִצטדיון האולימפי לחברים שהמתינו מאחוריה. כך בהיחבא ובאין רואה נכנסו כל אנשינו פנימה לתוך האצטדיון האולימפי לרבות האורח הנִצחי עמוס אטינגר. מאוחר יותר הוברר שזה איננו פטנט מקורי ישראלי. גם תחנות טלוויזיה אירופאיות אחרות מנומסות יותר מאתנו, השתמשו באותו הטריק.
טקסט תמונה : אולימפיאדת מונטריאול 1976. יולי 1976. בניין ORTO במונטריאול 1976. 48 שעות לפני טקס הפתיחה. היום מרום או טו טו 80 שנותיי אני יכול לקבוע ללא שמץ של היסוס כי מר אלכס גלעדי היה לא רק מפיק טלוויזיה מחונן אלא גם איש יחסי ציבור ושיווק ממדרגה ראשונה, ורב אמן בקשירת יחסי עבודה אישיים חמים מקצועיים עם הקולגות שלו – בארץ ובעולם. זיהוי הנוכחים מימין לשמאל : אתי מזכירת ההפקה במונטריאול 1976, יאיר אלוני , אלכס גלעדי, איש לא מזוהה מ- CBC ובוב מויֶיאר מנהל חטיבת הספורט של CBC וראש קבוצת ORTO. (באדיבות CBC קנדה. ארכיון יואש אלרואי).
כשהחל השידור הישיר של טקס הפתיחה של אולימפיאדת מונטריאול 1976 הפוליטית והמוחרמת ע"י מדינות אפריקה בשבת – 19 ביולי 1976, הכריז אלכס גלעדי בקולו העמוק והבוטח את הטקסט שכתב ברגע האחרון לפני תחילת השידור הישיר לישראל, "ערב טוב, כאן האִצטדיון האולימפי במונטריאול. למעלה מ- 80000 (שמונים אלף) איש נדחקו לאִצטדיון. האולימפיאדה ה- 21 עומדת לצאת לדרך, ואיש אינו יודע כמה מדינות יצעדו עוד מעט אל האִצטדיון לטקס הפתיחה. הוועד האולימפי הבינלאומי הודיע שקיבל הודעת פרישה רשמית רק מניגריה. בתוך שעה כשהמצעד יהיה בשיאו אם אמנם פרשו מדינות אפריקה והמדינות הערביות. בין אם פרשו בין אם לאו, האולימפיאדה תתקיים !" [1]. הוא השווה בתיאורו את האִצטדיון האולימפי של מונטריאול ל- "כריך המבורגר" ענק, אך ברגע האחרון מחק את הכתוב על ידו. במהלך השידור הישיר הובאה לידינו האינפורמציה כי 20 משלחות אפריקניות החרימו את המשחקים והן חוזרות הביתה.
טקסט מסמך : שבת – 17 ביולי 1976. המסמך המקורי. הטקסט הראשון של אלכס גלעדי מתוך ספר השידור של טקס הפתיחה של אולימפיאדת מונטריאול 1976. הספר היה מודפס. רק טקסט הפתיחה היה כתוב בכתב ידו של אלכס גלעדי מפני שעד לרגע האחרון לא ידענו כמה משלחות אפריקניות אמורות להחרים את המשחקים בעקבות חשיפת הקשרים הספורטיביים בין ניו זילנד למדינת האפרטהייד דרום אפריקה. לבסוף הוברר כי 20 מדינות מהיבשת השחורה החליטו לא להשתתף במשחקים. המסמך והחומר הכתוב נשמרו על ידי. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
כשנכנסה משלחת ישראל בשערי האִצטדיון האולימפי ובראשה האתלטית אסתר רוט – שחמורוב (נטלה חלק בתחרויות הא"ק האולימפיות ארבע שנים קודם לכן באולימפיאדת הדמים של מינכן 1972) נושאת בגאווה את דגל המדינה שִידֵר מר אלכס גלעדי בנחישות טקסט כבן שלושים מילה, "ארבע שנים חלפו מאז רצח י"א הספורטאים הישראליים במינכן , והיום מקיימת ישראל את ההבטחה שניתנה לפני ארבע שנים. אנחנו ממשיכים להשתתף במשחקים האולימפיים, מיוצגים בכל ענפי הספורט שספורטאינו שילמו בחייהם לפני ארבע שנים – ויותר" [2]. משלחת ישראל הופיעה על המרקע כעֶשֶר שניות אולי פחות. זהו סדר הגודל הטלוויזיוני של חשיפת המשלחות בטקסי פתיחה אולימפיים. התבוננתי בפניו של אלכס גלעדי בעת השידור ההיסטורי הזה. הוא היה נרגש אך קולו לא בגד בו.
טקסט תמונה : שבת – 17 ביולי 1976. טקס הפתיחה של אולימפיאדת מונטריאול 76' . האצנית אסתר רוט – שחמורוב צועדת באון בראש המשלחת הישראלית ונושאת עימה את דגל המדינה. הבטחתו של מר שמואל "מוליק" ללקין ב- 6 בספטמבר 1972 בטקס האזכרה האולימפי ל- 11 הספורטאים הישראליים שנרצחו באולימפיאדת הדמים – מינכן 1972 כי ישראל תמשיך להשתתף באולימפיאדות – התגשמה (!) (באדיבות הוועד האולימפי הישראלי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
אסתר רוט – שחמורוב זוכרת בעת שיחות התחקיר עמי כלהלן : "הייתי נרגשת מאוד. חלפו 4 שנים מאז רצח אחד עשר הספורטאים שלנו באולימפיאדת מינכן 1972 .נכנסתי גאה ובגאווה גדולה בשערי האצטדיון האולימפי של מונטריאול צועדת באון עם הדגל ומהר מידי. לפתע גיליתי כי אני מקדימה בהרבה את המשלחת מאחורי. היה נדמה לי שקצב הליכתם כה איטי עד שהם ממש זוחלים מאחורי. הבנתי שאני צריכה להאט את הליכתי".
טקסט מסמך : שבת – 17 ביולי 1976 . המסמך המקורי מכרטסת השידור של אלכס גלעדי . טקס הפתיחה של אולימפיאדת מונטריאול 76'. זהו דף האינפורמציה המודפס ממנו שידר אלכס גלעדי את מצעדה של משלחת ישראל במשחקים האולימפיים של מונטריאול 76' – ארבע שנים לאחר רצח 11 הספורטאים שלנו במינכן 72'. המסמך הטלוויזיוני נשמר על ידי.(ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
נבחרת ישראל בכדורגל של דוד "דוּבִיד" שווייצר ז"ל עשתה חייל במשחקיה במשחקי מונטריאול 1976. היא לא הפסידה. ב- 19 ביולי סיימה בטוֹרוֹנְטוֹ בתיקו אפס את משחקה עם גואטמלה ויומיים אח"כ במונטריאול בתיקו שתיים עם נבחרת מכסיקו. משחקה הבא של נבחרת ישראל נגד צרפת עמד להיערך שוב במונטריאול בשבת – 24 ביולי בשתיים לפנות בוקר על פי שעון ישראל עורר עניין גדול בארץ ונועד לשידור ישיר על פי ה- Schedule המקורי של אלכס גלעדי. ארנון צוקרמן שהיה אז מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית זוכר בעת שיחות התחקיר עמי כלהלן : "המשחק עורר עניין גדול בין חובבי הספורט אך לא אצלי. לא סברתי כמנהל טלוויזיה שיש צורך לשָדֵר משחק כדורגל בשתיים לפנות בוקר בשבת גם אם מדובר בנבחרת ישראל. מי בכלל צופה בשידורי טלוויזיה בשתיים לפנות בוקר. לפתע החלו להציף אותי פניות טלפוניות מכל קצווי הארץ כולל חברי כנסת שביקשו לשדר ישיר את המשחק ישראל – צרפת. החלטתי להיכנס למו"מ עם הטכנאים שהִתנו את הוצאת השידור אל הפועל בתגמול כספי".
ביום חמישי בערב – 22 ביולי 1976 הוציא מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית ארנון צוקרמן הודעה לעיתונות בזאת הלשון : "שקלנו רבות את העניין והגענו למסקנה ששידור ישיר של המשחק ישראל נגד צרפת בשעה כל כך מאוחרת חורג מגבול ההיגיון. השיקול לא לשדר ישיר את המשחק הזה נובע מהישגי הנבחרת בשני המשחקים הקודמים שלה. לדעתנו לא יהיה המשחק ברמה כזאת שתצדיק את שידורו הישיר ומספר הצופים יהיה זעום מאוד . אנחנו נקליט את המשחק ונשדר אותו בשבת אחה"צ – 24 ביולי 1976". העיתונות פרסמה את דבר החלטתו השלילית של מנהל הטלוויזיה והמדינה הייתה כמרקחה. השמועה אודות ביטול השידור הישיר של משחק הכדורגל ישראל – צרפת פשטה כמו אש בשדה קוצים. מרכזיית הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשכונת רוממה בירושלים הוצפה מייד בעשרות אולי מאות שיחות של צופים נזעמים שדרשו שידור ישיר בהיקף מלא. "ממתי ארנון צוקרמן קובע לנו את גבולות ההיגיון של צפייה בטלוויזיה ? מיהוא בכלל ? ומה זה עסקו אם אנחנו ערים בשתיים בלילה או ישנים ?", התלוננו אזרחי מדינת ישראל משלמי האגרה, והוסיפו, "תפקידו לשדר ואנחנו נחליט אם לצפות בשידור הישיר ו/או ללכת לישון…". אחרים קבלו נגד מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית שמזלזל ביכולתה של נבחרת ישראל בהדרכת המאמן דוד שוויצר שהשיגה שתי תוצאות תיקו בשני משחקיה הראשונים, 0:0 נגד גוואטמלה ו- 2:2 נגד מכסיקו ועכשיו מצפה לה המשחק השלישי נגד נבחרת צרפת.
טקסט מסמך מתוך המחקר : יום שישי – 23 ביולי 1976 . העיתון "חדשות הספורט" מודיע לקוראיו כי מנהל הטלוויזיה ארנון צוקרמן החליט שלא לשדר ישיר את משחקה השלישי של נבחרת ישראל בטורניר הכדורגל באולימפיאדת מונטריאול בשתיים לפנות בוקר בשבת, למרות שהמשחק הזה תוכנן במקור להעברה ארצה בשידור ישיר, בנימוק של שעה מאוחרת, ובנימוק נוסף כי שני משחקיה הקודמים של נבחרת ישראל לא היו משהו , רמז לרמה הנמוכה שהפגינה נבחרת ישראל בשני משחקי התיקו הראשונים, 0 : 0 נגד גוואטמלה ו- 2 : 2 נגד מכסיקו . חובבי הכדורגל בארץ התקוממו כנגד שיקולי העריכה שלו. (היומון "חדשות הספורט". הערה שלי : העיתון נסגר וחדל לצאת לאור סביב מחצית עשור ה- 80 של המאה הקודמת).
ארנון צוקרמן מי שבלם את התפשטות שאיפותיו של המפיק אלכס גלעדי הבין שטעה . השידור הישיר של המשחק ישראל – צרפת ממונטריאול בארבע בבוקר בשבת – 24 ביולי 1976 עורר עניין גדול בישראל בניגוד מוחלט להערכתו המוקדמת. הוא ידע שיצטרך להיכנס עכשיו למו"מ עם וועד ההנדסה בטלוויזיה בראשות טכנאי הקוֹל יאיר שרף דורש תשלום מיוחד עבור שידור ישיר בשעה כל כך לא מקובלת, שתיים לפנות בוקר בשבת. יאיר שרף ז"ל ידע שמנהל הטלוויזיה שרוי בלחץ בשל העניין שמעורר המשחק בארץ ולא התכוון לוותר על התשלום שחשב שמגיע לטכנאים. ב- 1976 היה וועד ההנדסה חזק כמו מנהל המדיה עצמו ונהנה מגיבוי מאסיבי של ההסתדרות. ארנון צוקרמן שאיבד משהו מביטחונו העצמי לא היה יכול לקבל את החלטות השידור המקצועיות שלו (בשעת שידור כה לא נוחה ולא מקובלת שהיא מחוץ להסכמי העבודה בטלוויזיה) רק על דעת עצמו בלבד. הוא היה צריך את הסכמת הטכנאים. בטרם החל המו"מ עם מנהל הטלוויזיה ידע יו"ר וועד ההנדסה יאיר שרף ז"ל מאינפורמציה שקיבל מהעיתונאים בטלוויזיה כי המשחק ישראל – צרפת היא התמודדות חשובה ומסקרנת ששווה שידור ישיר בטלוויזיה. הוא הבין גם שמנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית שיחק לידיו. יחסי העבודה בישראל מלאים עליות ומורדות בין המעסיקים לפועלים. היחסים האלה מאופיינים באיומי שביתות ובשביתות רבות בכל ענפי המשק. הסתדרות העובדים בישראל לא רק מעניקה גיבוי לשובתים אלא יוזמת בעצמה את השביתות. הטלוויזיה הישראלית כגוף שידור ציבורי היווה קרקע פורייה לצמיחת וועדי העובדים בשורותיה. וועדי העובדים בטלוויזיה רכשו לעצמם עמדות כוח כבירות שאפשרו להם להתערב בענייני השידור והניהול. בין שלושת וועדי העובדים בטלוויזיה בלט במיליטנטיות שלוֹ וועד אנשי ההנדסה בראשותו של יאיר שרף ז"ל. ארנון צוקרמן היה חייב להיוועץ אם כך עם הטכנאים ולקבל את הסכמתם לשידור הישיר של המשחק ישראל – צרפת. זה הוציא מדעתו את דן שילון שחשב שהטכנאים הם קבוצת עובדים סחטנית שמנצלת את הרגע. דן שילון בתוקף תפקידו כמנהל חטיבת החדשות היה הבוס של אלכס גלעדי ובעל אחריות מיניסטריאלית גם על הפקת שידורי מונטריאול 1976.
מוטי קירשנבאום מנהל חטיבת התוכניות בטלוויזיה הישראלית הציבורית חשב אחרת מדן שילון וראה בבקשת הטכנאים דרישה לגיטימית . הוא דחף לשידור ישיר של ההתמודדות . דן שילון חפץ בשידור הישיר גם הוא אך התנגד נחרצוֹת לדרישת יו"ר וועד הטכנאים יאיר שרף שתבע בשם חבריו פיצוי כספי גבוה מהנהלת רשות השידור תמורת עבודתם בשעה כה מוקדמת של היממה, והביע את דעתו בפני מנהל הטלוויזיה כלהלן : "ארנון צוקרמן אל תיכנע להם. וועד ההנדסה מהווה את אחד המכשולים העיקריים לניהול תקין ותפקוד הטלוויזיה שאתה ממונה עליה. אנשי וועד ההנדסה פשוט מערערים את יחסי העבודה ומונעים מאִתנו לקבל את ההחלטות המקצועיות הדרושות להעברת מידע לציבור". דן שילון היה נסער . הוא דיבר במונחי מלחמה והוסיף : "ארנון צוקרמן, אם תיכנע להם עכשיו – תיכנע להם לנצח". הכסף הוא לעתים מכשול עביר. מוטי קירשנבאום אמר ליאיר שרף בחוש ההומור מלווה ב- סרקאזם האופייני לו כך : "אנחנו מוכנים בנוסף לתשלום המיוחד של הטלוויזיה לטכנאים גם לעשות לכם כביסה שבוע ימים , העיקר שתסכימו לאפשר את השידור הישיר של המשחק הכדורגל ישראל – צרפת". הוא המליץ בפני מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית ארנון צוקרמן להגיע לפשרה עם וועד הטכנאים בעיקר בשל הלחץ הציבורי הרב שתוצאתו הורגשה היטב במרכזיית הטלפונים של הטלוויזיה.
טקסט תמונה : 1976. הימם ההם – הזמן ההוא. מר מרדכי "מוטי" קירשנבאום מנהל התוכניות בטלוויזיה הישראלית הציבורית (במרכז) ומנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית מר ארנון צוקרמן בתקופת משחקי אולימפיאדת מונטריאול 1976. למוטי קירשנבאום הייתה השפעה גדולה על ארנון צוקרמן בכל תחום, גם בוויכוח על השידור הישיר של משחק הכדורגל ישראל – צרפת במשחקים האולימפיים של מונטריאול 76' בשבת לפנות בוקר ב- 24 ביולי 1976. מימין זוהי גב' לאה פילצר מנהלת מחלקת עוזרות הפקה בטלוויזיה הישראלית הציבורית. (התמונה הוענקה לי באדיבות מוטי קירשנבאום ז"ל וארנון צוקרמן יבד"ל, בן 85 היום).
מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית ארנון צוקרמן הכריע בלית ברירה בעד דעתו של מוטי קירשנבאום. לא בעניין הכביסה. בנוגע לתשלום. הוא צָדָק. את ציבור משלמי האגרה לא עניינה מדיניות תשלומי השכר הפנימית בטלוויזיה הישראלית. הוא היה זכאי לקבל את השירות הבסיסי של שידור ישיר של הנבחרת הלאומית הישראלית שלו גם בשעות צפייה שנחשבות ללא מקובלות. לבטח בעֵת שצוות השידור של הטלוויזיה הישראלית נוכח ממילא במקום ההתרחשות , זכויות השידור שולמו זה מכבר, וקיימת אפשרות לוויינית – טכנולוגית להעביר את המשחק בשידור ישיר ממונטריאול הרחוקה לירושלים. אבל גם דן שילון צָדָק. הטכנאים בטלוויזיה הישראלית הציבורית המונופוליסטית הבינו כי טמון בידם כוח מיקוח רב מפני שההסתדרות תמכה בהם. הם מימשו אותו מעֵת לעֵת ודרשו תשלומים ותנאים מפליגים בעבור מבצעי שידור מיוחדים ושידורים שחרגו מעבר לחצוֹת הלֵיל. לפעמים לא ידעת מי מנהל את מי ברשות השידור. המנכ"ל ומנהל הטלוויזיה את העובדים אוֹ וועד ההנדסה המגובה ע"י ההסתדרות את ההנהלה. היו ימים ברשות השידור שאנשי שלושת הוועדים (עיתונות – הפקה, הנדסה, ודירוג משולב) הקדישו את כל זמן עבודתם לפעילות "היוניון" מבלי לנקוף כמעט אצבע במקצועות האמיתיים שלהם אך קיבלו משכורת שלמה בתוספת שעות נוספות.
לפתע בתום הוויכוח בארץ נשמע על קו השידור הארבע גידי (מכונה 4W – ראשי תיבות של Four Wire) במשרד ההפקה במונטריאול 1976 קולו המוכר של מוטי קירשנבאום מנהל חטיבת התוכניות בירושלים. מוטי קירשנבאום בישר בשמחה לאלכס גלעדי כי ארנון צוקרמן נכנע לדרישת הצופים בארץ והוא מאשר שידור ישיר של משחק הכדורגל ישראל – צרפת. זה היה חידוש וגם תקדים. עד אז מעולם לא שידרנו ישיר שום ענף ספורט גם לא כדורגל כשהמדינה נָמָה את שנתה. קולו של יאיר שטרן חַרוּת על טייפ השידור של המשחק ישראל נגד צרפת שהסתיים בתיקו אחת . ויקי פרץ הוביל את ישראל ליתרון 1 : 0, אך שחקן צרפתי עלום שם בימים ההם מישל פלטיני הצעיר בן 21 הִשוָוה ל- 1 : 1. השידור הישיר הצדיק את עצמו והעלה את קרנה של הטלוויזיה בעיני הציבור.
טקסט מסמך מתוך עבודת המחקר : יום ראשון – 25 ביולי 1976. Follow up של הכתב גד ליאור מהעיתון "מעריב" אודות השידור הישיר בטלוויזיה של משחק הכדורגל ישראל – צרפת בשתיים בלילה בשבת – 24 ביולי 1976. הייתה הערכה כי רבע מיליון צופים בישראל חזו בשידור הישיר למרות השעה הלא נוחה. (באדיבות העיתון "מעריב").
ישראל העפילה בעקבות תוצאת התיקו לשלב רבע הגמר ושובצה לשחק נגד ברזיל ביום שני לפנות בוקר ב- 26 ביולי. גם המשחק הזה הועבר בשידור ישיר מבלי להתחשב בשעת השידור הלא נוחה. ישראל ניגפה בפני ברזיל 1:4. בנבחרת ישראל שיחקו השוערים יצחק וויסוקר, יוסף סורינוב, חוליית הרצים והבלמים חיים בר, אלון בן דור, אברהם לב, אלי לוונטאל, והחלוצים יצחק שום, מאיר נמני, ריפעאת טורק, משה שווייצר (בנו של המאמן דוד שוויצר), ויקי פרץ, עודד מכנס, אהוד בן טובים, וגדעון דמתי. רפי גינת שימש העורך האולימפי בירושלים. סייע בידו עורך חדשות החוץ המנוסה של מהדורת "מבט" צבי (צֶבֶּה) גורן. ה- EBU מיסד בימים ההם רק ערוץ Multilateral אחד בלבד על לוויין ה- Primary האטלנטי שנשא את שידורי הטלוויזיה מ- מונטריאול לאירופה וישראל, אך זה אִפשר לאלכס גלעדי להגשים בצורה חלקה את תוכנית העברת השידורים שלו לירושלים. חטיבת הספורט של רשת הטלוויזיה הממלכתית של קנדה CBC בראשותו של בּוֹבּ מוֹיֶיר (Bob Moyier) סיפקה את הסיגנל הבינלאומי. ההפקה של CBC לפני שנות דוֹר נחשבה למופת. מיושנת בהשוואה לימים אלה אך טובה וחדשנית מזו של הורסט זייפארת (Horst Seifart) הגרמני ארבע שנים קודם לכן באולימפיאדת מינכן 1972.
בשנה שקדמה לאולימפיאדת מונטריאול נרתמה מחלקת הספורט של הטלוויזיה הישראלית הציבורית למבצע שידורים היסטורי של 50 שעות מרתקות מתחרויות העבר האולימפיות. במוקד השידורים האלה עמדה הסִדרה "OLYMPIAD" רבת ההשראה של הקולנוען ובימאי הטלוויזיה האמריקני באד גרינספאן שהיה גם מתעֵד דגול [3] .
טקסט תמונה : שנת 1980. באד גרינספאן ז"ל (משמאל) ורעייתו קאפי פטראש ז"ל שני המנוחים היקרים, צמד הטלוויזיה הדגול שהפיק את הסדרה הדוקומנטארית האולימפית הנפלאה "OLYMPIAD". (התמונה באדיבות באד גרינספאן. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
על אודות הצמד הדגול באד גרינספאן ורעייתו קפי פטראש ראה גם בספר עב הכרס הקרוי , "למילים יש וויזואליה משלהן" (אחד מ- 23 הספרים שמרכיבים את סדרת 13 ספרי הטלוויזיה שאני חוקר וכותב) ואשר קרויה בשמה הכולל "מהפכת המידע הגדולה בהיסטוריה".
בתוכנית הספורט לילדים והנוער "מהר יותר , גבוה יותר , חזק יותר", שידרנו סדרת מופת בת שבעה פרקים על ההיסטוריה האולימפית ביוון העתיקה בהנחייתו של היסטוריון הספורט ד"ר אורי זמרי. זאת הייתה הצלחה טלוויזיונית גם מן ההיבט החינוכי של תוכנה. לעומת זאת ייחדנו רק חצי שעה לקראת אולימפיאדת אינסברוק – סרט בן 30 דקות שהכין ד"ר שמעון כגן (אז כתב שלנו והיום מרצה לתקשורת באוניברסיטת ת"א) בעזרתה של גב' ברברה טאופר (Barbara Tauffer) נספחת התרבות בשגרירות אוסטריה בישראל שסיפקה לו את קטעי הקולנוע שביקֵש. רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC וחטיבת הספורט שלה בראשות נשיאה רוּן אָרְלֶדְג' (Roone Arledge) עשתה מאמץ כפול כדי לזכות בזכויות השידורים של משחקי אולימפיאדת החורף של אִינְסְבְּרוּק 1976 (הועתקו כמעט ברגע האחרון מדֶנְבֶר – קוֹלוֹרָאדוֹ בארה"ב לאִינְסְבְּרוּק באוסטריה) ומשחקי הקיץ של מונטריאול 1976. המשחקים האולימפיים הפכו בסיועה של הטלוויזיה להצגת הספורט הגדולה בתבל ו- ABC האמריקנית ניאותה לשלם תמורת המשחקים האולימפיים אינסבּרוק 1976 סכום שיא של 10.000000 (עשרה מיליון) דולר ובעבור המשחקים האולימפיים של מונטריאול 1976 שִלשלה לקופת הוועד האולימפי הבינלאומי תשלום בן 25.000000 (עשרים וחמישה מיליון) דולר. לאלכס גלעדי היה ידיד טוֹב ופיגוּרָה נחשבת ב- ABC Spots המפיק גֶ'פְרִי מֵייסוֹן (Jeoffrey Mason). הג'נטלמן האמריקני הזה העניק לאלכס גלעדי הזדמנות נדירה לראיין את השחיין היהודי – אמריקני מרק ספיץ (Marc Spitz) גיבור אולימפיאדת מינכן 1972 שהיה עכשיו פרשן בלעדי של הרֶשֶת בתחרויות השחייה. לא היה גבול לקשרי הידידות המקצועיים שקשר אלכס גלעדי בכל רחבי העולם. הוא היה איש טלוויזיה מוכשר ומפיק בחסד עליון שנהנה מהערכה מקצועית רבה לא רק בארץ אלא גם באירופה ועכשיו גם בארה"ב. מלאכת הריאיון הוטלה איך לא, על נסים קיוויתי. התלוויתי לנסים קיוויתי כמפיק בדרכו לניידת השידור הענקית שחנתה במגרש חנייה ענקי מתחת לבריכת השחייה האולימפית . המתנו שם למרק ספיץ שטרם הגיע עדיין. המפיק – בימאי של שידורי השחייה של רשת ABC צֶ'ט פוֹרְטֶה (Chet Forte) המנוח קיבל אותנו בסבר פנים יפות אך היה בסד של לחץ זמן. החלפנו מילים בודדות. הודיתי לו על הסכמתו לארח אותנו בניידת השידור שלו. התבוננתי בו. הוא היה צעיר ממני בכמה שנים. הייתי כבן 38. הוא בן 32 . שערי הלבין זה מכבר – שלוֹ נותר שחור. קומתי 1.90 מ' הוא רק 1.70 מ'. צֶ'ט פוֹרְטֶה נחשב לפיגורה חשובה ובעלת סמכה מקצועית בחטיבת הספורט של רשת הטלוויזיה ABC. הוא השתמש במעמדו הרָם נגד אחת מעוזרות ההפקה שלוֹ שאיחרה משום מה להגיע לניידת השידור הפרטית של ABC (חנתה במגרש החנייה מתחת לבריכה האולימפית) . משהופיעה פתח עליה המפיק הראשי את פיו ונזף בה בפני כל הנוכחים. נסים קיוויתי ואנוכי נדהמנו, "איחרת פעמיים", אמר לה, "פעם ראשונה ופעם אחרונה", והוסיף בטוֹן כעוס, "לשידור טלוויזיה בניגוד למקומות עבודה אחרים יש Dead line שחייבים לעמוד בו" . עוזרת ההפקה האדימה מבּושה ונבלעה חיש מהר בניידת השידור. הייתי עֵד לסצנה כל כך אופיינית המעידה על העצבנות והמתח העצום בו שרויים המפיקים הראשיים לפני ובעת השידורים הישירים . גם מרק ספיץ (Mark Spitz) יפה התואר איחֵר. כשהתייצב לבסוף מחויך מתחת לשפמו ומחויט בחליפת הייצוג של ABC והלוגו המפורסם של הרשת על לוח ליבו ליד הניידת סמוך מאוד לתחילת השידור הישיר נמנע צֶ'ט פוֹרְטֶה מלומר לוֹ דבר. מרק ספיץ לחץ את ידי. הוא היה יפה מראה. חתיך בינלאומי. המפיק צ'ט פורטה נזהר בכבודו ולא נזף בו על האיחור.
נסים קיוויתי הספיק לגזול זמן נוסף מצֶ'ט פוֹרְטֶה חסר הסבלנות כדי לראיין בקצרה את מרק ספיץ לטובת צופי הטלוויזיה בישראל בעזרת ה- Facilities של הניידת האמריקנית. הרי לא היה לנו צוות צילום משלנו. בתום הריאיון רצנו, ממש טסנו, כשאני נושא את הטֵייפ הכבֵד (שני אינטשים) עליו מוקלט הריאיון הבלעדי עם מרק ספיץ לעמדת השידור שלנו בבריכה. קולו של קריין ה- Public Address הקנדי כבר נהם ותחרויות השחייה היו על סף תחילתן. גם אנחנו כמעט פִספסנו את תחילת השידור הישיר שלנו לישראל, לא רק ABC. השחיינית המזרח גרמנית קורנליה אנדר כבר הובילה את מתחרותיה אל אדני הזינוק כשנסים קיוויתי חבש את אוזניות ה- Head set והִידֵק את המיקרופון לפיו.
הופעתם הראשונה והאיכותית של טריאומוויראט הפרשנים האולימפיים ד"ר גלעד וויינגרטן , יוסף טלקי, וז'קי ווישניה באולימפיאדת מונטריאול 1976 היו פרי מחשבתו של המפיק אלכס גלעדי. באולימפיאדת מונטריאול 1976, נחשב אלכס גלעדי כבר למֵפיק בכיר, אך לא וויתר על שאיפותיו להיות שַדָּר. הוא מינה באופן טבעי את נסים קיוויתי לשַדָּר הא"ק, והותיר לעצמו את בריכת השחייה. כשהגיע למונטריאול הבין טוב יותר את האחריות הענקית המוטלת עליו וזנח את שידורי השחייה לטובת נסים קיוויתי. מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית ארנון צוקרמן התיר לו לקחת עמו את יצחק "איציק" גליקסברג שהיה עוזר ההפקה שלוֹ במונטריאול 76'. אף על פי כן החליט לנטוש את אמביציה השידור. עוֹל ההפקה, ניהול השידורים והארגון היה רב. אלכס גלעדי לא וויתר רק על משימת שידור אחת . הוא לא הסכים להפקיד בידי שום איש את מיקרופון השידור הישיר בטקס הפתיחה של אולימפיאדת מונטריאול 76', האולימפיאדה ה- 21 במניין הזמן החדש. חוויית השידור הישיר של טקס פתיחה אולימפי לראשונה בחייו , לבטח זה שאחרי אולימפיאדת מינכן 1972 הייתה חשובה לוֹ מאוד. הוא הבין היטב את המשמעות ההיסטורית של צעידת משלחת ישראל שוב בטקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים והגשמת חזון ההשתתפות ארבע שנים לאחר רצח י"א הספורטאים באולימפיאדת הדמים של מינכן 1972 . אלכס גלעדי היה נחוש לשָדֵר בקוֹלוֹ את הרגע הגדול בשבת – 17 ביולי 1976 בו נכנסת האָצָנִית אסתר רוֹט -שָחָמוֹרוֹב ניצולת מינכן בשערי האִצטדיון האולימפי במונטריאול כשהיא צועדת בסך בראש משלחת ישראל ונושאת בגאווה את דגל המדינה. זמן החשיפה הטלוויזיונית של כל משלחת בעת הצעדה בטקס נמשך כ- 8 שניות בממוצע. מבחינת אלכס גלעדי היו אלה השניות החשובות והמכריעות ביותר באולימפיאדה. הוא התכונן היטב לקראתן. הייתה לי זכות גדולה להתייצב לידו ולעזור ולסייע לו במבצע השידורים האולימפיים. שימשתי בתפקיד עוזר השדר האישי שלו בעמדת השידור באִצטדיון האולימפי קולו העמוק המנציח את תחיית הספורט הישראלי ושובו המחודשת לזירה האולימפית חרוּת לעַד על טייפ השידור בארכיון הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1.
את אולימפיאדת מונטריאול 1976 כיסה צוות שידור קטנטן שכלל את נסים קיוויתי, יאיר שטרן, ואותי . שידרתי את תחרויות ההתעמלות לגברים ונשים ואת משחקי הכדורעף לגברים ונשים . יאיר אלוני שימש כמגיש היומנים ושַדָּר רכיבה על סוסים (Equestrain ), רמי ווייץ היה כתב פרילאנסר ושַדָּר כדורגל במשרה חלקית. כמוהו יורם שמרון. אל צוות השידור הזה הצטרפו הפרשנים, ד"ר גלעד וויינגרטן בתחרויות הא"ק שהיה בראשית דרכו ועדיין לא דומיננטי וכמעט בלתי מורגש, יוסף טלקי המצוין והנבון בבריכת השחייה, והמומחה בעל הידע העצום ז'קי ווישניה בתחרויות ההתעמלות . תחרויות ההתעמלות לא נפלו ברמתן מתחרויות הא"ק והשחייה באולימפיאדת מונטריאול 1976. בזירת ההתעמלות לנשים בלטו המתעמלות הרומניות בראשותן של נדיה קומאנצ'י הווירטואוזית ותיאודורה אונגאריאנו שהתקרבה אליה ברמתה וגם המתעמלות הסובייטיות הנפלאות אולגה קורבוט, לודמילה טורישצ'בה, ונלי קים. בזירת ההתעמלות לגברים כיכבו שני המתעמלים הסובייטיים ניקולאי אנדריאנוב ואלכסנדר דיטיאטין ושני המתעמלים היפניים סַוָואוֹ קָאטוֹ ומִיטְסוּאוּ צוּקָהָארָה. אלכס גלעדי נחלץ לסייע בשידורים הישירים לעיתים רחוקות. הוא מילא את מקומו של נסים קיוויתי בבריכה בשעה שתחרויות הא"ק והשחייה חפפו זו את זו, ושמר לעצמו את בכורת המיקרופון במשחק הגמר בכדורסל, וכאמור בטקסי הפתיחה והנעילה.
טקסט תמונה : חודש יולי – 1976. הימים ההם – הזמן ההוא. אולימפיאדת מונטריאול 76'. עוזר ההפקה יצחק "איציק" גליקסברג מי שביצע את תפקידו ברמה גבוהה (מימין), והשדר יורם שִמרון בחדר המנוחה בבניין ORTO במונטריאול. (באדיבות רשת הטלוויזיה הקנדית הציבורית CBC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
נקודת האוֹר הגדולה של שידורי אולימפיאדת מונטריאול 1976 הייתה ניסיונו של אלכס גלעדי כמֵפיק ומנהל השידורים להציב בפעם הראשונה בצורה שיטתית שלושה פרשנים בשלושת ענפי הספורט האולימפיים המרכזיים. הופעתם המשותפת הראשונה של שלושת הפרשנים בעמדות השידור של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשלושת ה- Venues העיקריים הייתה הצלחה ניהולית , ושימשה תקדים חשוב לעתיד לבוא. הבולט ביותר מבין השלושה היה ללא כל ספק יוֹסֵף "יוז'ו" טֶלֶקִי חבר קיבוץ כפר מכבי. הוא ניצב מעליהם בדרגה שלמה. יוסף "יוז'ו" טלקי היה מאמן שחייה מפורסם של שחייני גוש זבולון ונבחרת ישראל תקופה ארוכה בשנות ה- 50 ו- 60 של המאה הקודמת. יתכן שבלט מייד גם בגלל שהשַדָּר המוביל שלו נסים קיוויתי הבין בטלוויזיה אך לא יותר מידי במקצוע השחייה. נסים קיוויתי הוצנח לבריכת השחייה ברגע האחרון. מכיוון שלא היה בַּקִי בענף הספורט המרתק והדינמי הזה הותיר כַּר פרשנות נרחב ביותר למומחה השחייה שישב לצדו בעמדת השידור. יוסף "יוז'ו" טלקי היה איש חכם וידען עצום ברמה הבינלאומית העליונה ביותר בענף השחייה. סגנון הדיבור שלו בשידור היה ישיר מאוד אולי מחוספס לפעמים, אך שילוב ידענותו המקצועית המופלגת עם האינטליגנציה הגבוהה בה ניחן ושיכלו החריף הֵסֵבוּ קורת רוח רבה למיקרופון. שידוריו הישירים של נסים קיוויתי מהבריכה האולימפית במונטריאול 1976 שם תיאר את ענקי השחייה העולמיים של גרמניה המזרחית קוֹרְנֶלְיָה אֶנְדֶר, פֶּטְרָה טוּמֶר, אוּלְרִיקֶה רִיכְטֶר, אָנְדְרִיאָה פּוֹלָק, ורוֹלָאנְד מָאתֶּס האגדי, והאלופים ושיאני העולם האמריקניים הטריים ג'וֹן נֵיְיבֶּר, גִ'ים מוֹנְטְגוֹמְרִי, בְּרָאיְין גוּדֶל, בְּרוּס פֶרְנִיס, ושִיְרְלִי בָּאבָּאשוֹף – לא יכלו לצלוח כהלכה ללא הפרשנות האמינה והמדויקת מאוד של יוסף טלקי. במשחקי מונטריאול 1976 קבע יוסף טלקי רָף גבוה של פרשנות בטלוויזיה.
טקסט תמונה : אולימפיאדת מונטריאול 1976 . שני שחייני הגב הענקים של ארה"ב (תרתי משמע – גובהם 1.98 מ'), ג'ון נייבר במרכז ופיטר רוקה משמאל, משנים את פני ההיסטוריה בשחייה ומסלקים מטבלת שיאי העולם את שחיין הגב המזרח גרמני רולאנד מאתס (הראשון מימין גובהו 1.85 מ'). ג'ון נייבר קבע שיא עולם חדש ב- 100 מ' בסגנון גב בתוצאה של 55.49 ש'. פיטר רוקה היה שני בזמן של 56.34 ש'. רולאנד מאתס היה שלישי – 57.22 ש'. התמונה חזרה על עצמה התחרות ל- 200 מ' בסגנון גב. ג'ון נייבר קבע שיא עולם חדש 1:59.19 דקה. פיטר רוקה היה שוב שני בזמן של 2:00.55 דקות. רולאנד מאתס לא השתתף בתחרות ב- 200 מ' בסגנון גב בטענה שהוא חולה. (באדיבות הסופרים הגרמניים פרנק גרובה וגרהארד ריכטר שכתבו את הספר "משחקי אולימפיאדת מונטריאול 1976" בהוצאת הופמאן ןקאמפה). וכן תודה אישית מקרב לבי לסיועו של ידיד יקר שלי פרופסור מנפרד למר מהאוניברסיטה לספורט וחינוך גופני בקלן – גרמניה.
יוֹסֵף "יוז'ו" טֶלֶקִי ז"ל היה פרשן השחייה הראשון בטלוויזיה הישראלית הציבורית שידע לנתח את יתרונות וחשיבות סגנונות השחייה בתחרויות, הכיר לפרטי פרטים את כל השחיינים הבינלאומיים כאילו היה מאמנם האישי, וחָזָה וניבּא בדייקנות מֵרָבּית בשידורים הישירים שלנו את תוצאות המשחים במהלך התרחשותם כבר בתחילת המשחים בעודם מתנהלים בבריכה הראשונה. הוא ידע מייד אם יושגו שיאי עולם בתחרויות אותם פִּירְשֵן עבור צופי הטלוויזיה בישראל. למתבונן מהצד נראה היה כי הפרשן מסתכן שלא לצורך בניבוי שיאי העולם. הנבואה הרי ניתנה לשוטים. יוסף טלקי התייחס ליכולתו לצפות את שיאי העולם לא כאל נבואה אלא כאל תובנה מדעית, התעסקות במתמטיקה, אנליזה הידרודינאמית, ובניתוח הגיוני של נתוני זמני המדידה האלקטרונית שרצו על מוניטור הטלוויזיה בעמדת השידור בבריכת השחייה.
מהנדסי הטלוויזיה מצאו כאמור באולימפיאדת טוקיו 1964 את הפתרון הטכנולוגי המאפשר את הצבת שעוני המדידה האלקטרוניים על המרקע והצגתם בפני מיליארד צופי טלוויזיה ברחבי תבל . הטלוויזיה היפנית הממלכתית NHK שכיסתה את המשחקים האולימפיים של טוקיו 64' התחברה למערכת המדידה האלקטרונית של החברה היפנית SEIKO. הטלוויזיה המכסיקנית התחברה באולימפיאדת מכסיקו 1968 ל- OMEGA חברת שעונים שווייצרית עתירת מוניטין. DOZ (קבוצת הטלוויזיה המיוחדת של ARD ו- ZDF) הגרמנית התחברה באולימפיאדת מינכן 1972 אף היא למערכת שעונים שווייצרית LONGINES. רשת הטלוויזיה הציבורית הקנדית CBC (ראשי תיבות של Canadian Broadcasting Corporation) התחברה ל- Pool החברות שווייצריות , שנקראו “SWISS TIMING”. יוסף טלקי היה כל כך בקי במקצוע ורזֵי הענף עד שנטל את אחריות העברת אינפורמציה "הניבוי" לצופים על עצמו ללא שוּם חשש והתלבטות. זה היה חידוש בימים ההם . שמו הלך לפניו. צופי הטלוויזיה הצטרפו לשידורים הישירים לא רק כדי לצפות בשחיינים הווירטואוזים ג'ון נייבר וקורנליה אנדר, אלא גם כדי לראות האם הפרשן המתמטי צודק בתחזיותיו. יוסף טלקי הביא בפרשנות הסופר מקצועית שלו במונטריאול 1976 בשורה חדשה. אי אפשר היה שלא להצדיע לוֹ. צריך להבין כי בתחרויות השחייה של אולימפיאדת מונטריאול 1976 נשברו 21 (עשרים ואחת) שיאי עולם. יוסף "יוז'ו" טלקי חזה את כולם ונקב בתוצאות הסופיות בדיוק מתמטי כמו המערכת שמדדה אותם. יוסף "יוז'ו" טלקי ניתח לצופים שלנו בכישרון רב את קֶצֶב השחייה, ואת ההידרודינמיקה והמכאניקה של יעילות תנועות השחיינים בסִגנונות השונים מתחת למים. תרומתו למיקרופון של הטלוויזיה הישראלית הציבורית הייתה חשובה. הוא היה פרשן עַל בספורט. קלאסי. יחיד בדוֹרוֹ.
טקסט תמונה : יוסף טלקי ז"ל חבר קיבוץ כפר מכבי. הוא היה פרשן השחייה הטוב ביותר של הטלוויזיה הישראלית הציבורית – ערוץ 1 בכל הזמנים. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי).
[1] ראה נספח : הטקסט המקורי בכתב ידו של אלכס גלעדי בעת השידור הישיר של טקס הפתיחה של אולימפיאדת מונטריאול 1976, שבת- 17 ביולי 1976.
[2] ראה נספח : הטקסט המקורי של אלכס גלעדי בעת השידור הישיר של טקס הפתיחה של אולימפיאדת מונטריאול 76', שבת – 17 ביולי 1976.
[3] סדרת הטלוויזיה "OLYMPIAD" של באד גרינספאן הבלתי נשכח וחברת ההפקה האמריקנית שלו "Cappy Productions" זכתה בפרס EMMY לקולנוע וטלוויזיה . באד גרינספאן זכה מאוחר יותר בעוד שני פרסי EMMY יוקרתיים : עבור הסדרה "NUMERO UNO", ועבור סרט הקולנוע "WILMA" שהביא את סיפורה של האצנית האולימפית האמריקנית ווילמה רודולף (Wilma Rudolph) מי שזכתה באולימפיאדת רומא בשלוש מדליות זהב בשתי הריצות הקצרות ל- 100 מ' ו- 200 מ' ומרוץ השליחות 4 פעמים 100 מ'
טקסט תמונה : יולי 1981. משחקי המכבייה ה- 10 נערכים בתל אביב בקיץ 1981. יורם ארבל והפרשן יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל משדרים ישיר את תחרויות השחייה מהבריכה של אוניברסיטת תל אביב. השדר המקורי נסים קיוויתי היה עסוק באותה העת בשידורים הישירים של תחרויות הא"ק באצטדיון הדר יוסף. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי).
טקסט תמונה : יולי 1980. אולימפיאדת מוסקבה 80'. כל השידורים האולימפיים היו שידורי Off tube לאחר שמנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל ביטל את טיסת משלחת הטלוויזיה הישראלית הציבורית בצל החרם שהוטל על אולימפיאדת מוסקבה 1980 ע"י ממשלת ישראל בראשות מנחם בגין. זיהוי מימין לשמאל : יצחק גליקסברג, מישהי מוסתרת לא מזוהה, אנוכי יואש אלרואי – בלינדמן (יושב), אמנון לנגזם, יוסף "יוז'ו" טלקי (בן 62), ומשה גרטל. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. כלכלה טלוויזיונית. יו"ר הוועדה המארגנת האמריקנית בראשותו של היו"ר המוכשר פיטר יוברות' (Peter Ueberroth). חטיבת הספורט של רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC בראשותו של נשיאה רב היכולות רון ארלדג' (Roone Arledge).
הפקת חטיבת הספורט בראשותי בטלוויזיה הישראלית הציבורית את שידורי הטלוויזיה של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. מנכ"ל חברת "קוקה קולה" בישראל אַמְנון דִיק מעניק לי בקיץ 1984 לראשונה בתולדות הטלוויזיה הישראלית הציבורית סכום חסות בגובה 300000 (שלוש מאות אלף) דולר תמורת שידורן של 300 שקופיות חסות במהלך 16 הימים של השידורים האולימפיים מלוס אנג'לס 1984. זהו הסכם כלכלי היסטורי בין הטלוויזיה הישראלית הציבורית לבין חברה מסחרית. מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל מסיים את תפקידו ב- 1 באפריל 1984. העיתונאי ויועץ התקשורת של ראש הממשלה מנחם בגין אורי פורת ז"ל מתמנה במקומו למנכ"ל רשות השידור לחמש שנים הבאות 1989 – 1984. גב' רוּחָמָה אַיָילוֹן היא המנהלת לשכות מנהלי רדיו "קול ישראל" ולשכות המנכ"לים של רשות השידור במשך 37 שנים רצופות, 1995 – 1958. הופעתו המזהירה של פיטר יוברות' (Peter Ueberroth) יו"ר הוועדה מארגנת האמריקנית של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984.
טקסט תמונה : לוגו אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. (ארכיון יואש אלרואי. הזכויות הן של IOC).
באולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 ניצבתי לראשונה בשטח, בלוס אנג'לס עצמה, בתפקיד מנווט ראשי, עורך ראשי, ומפיק ראשי של מבצע השידורים הישירים האולימפי של הטלוויזיה הישראלית הציבורית מטעמו של הטריאומוויראט מנהל חטיבת החדשות יאיר שטרן, מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית טוביה סער, ומנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל. מר אלכס גלעדי כבר לא היה בסביבה. הוא עבד בשירות רשת הטלוויזיה האמריקנית NBC. זאת גם הייתה האולימפיאדה הראשונה של שלושת הבוסים שלי שנשאו בתפקידם המרכזי בעת ההיא, אם להוציא מהחשבון את המשחקים האולימפיים הקודמים של מוסקבה 1980 שסוקרו וכוסו Off tube מהאולפן בירושלים בשל החֶרֶם. קודם לכן ניהלתי את שתי ההפקות הבינלאומיות של שני המונדיאלים, הטורנירים של משחקי גביע העולם בכדורגל, בארגנטינה 1978 וספרד 1982 – אך אולימפיאדה היא דבר אחר ושונה לחלוטין. זוהי הפקת הטלוויזיה המורכבת והמסובכת ביותר בעולם וגם היקרה ביותר. טורניר גמר גביע העולם בכדורגל או כפי שהוא מכונה "מונדיאל" (Mundial) מייצר 160 שעות שידור עבור הטלוויזיה. האולימפיאדה כ- 4000 שעות שידור.
ליוסף "טומי" לפיד הוענקה הזדמנות לשַדְרֵג את ההפקה הישראלית לעומת אלה של אולימפיאדות מינכן 1972 ומונטריאול 1976 אך הוא כרגיל היסס. ככל שהדברים נגעו לשידורי ספורט של אירועים בינלאומיים גדולים בטלוויזיה שדרשו תקציבים גדושים, נבעת ותמיד התלבט ופסח על הספים. פקפק והיה נבוך. הייתי לידו ועֵד כמה קשה היה לו להחליט. ההיסטוריה שלו לא הייתה טלוויזיונית. הוא לא היה מנהיג של מהפכות שידור טלוויזיוניות גרנדיוזיות. יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד ז"ל היה עיתונאי מעיתון "מעריב" שראש הממשלה מנחם בגין ושר החינוך זְבוּלוּן הָמֵר הטילו עליו ב- 1 באפריל 1979 את תפקיד מנכ"ל רשות השידור במקום יִצְחָק לִבְנִי. יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד לא היה המועמד המועדף ע"י ממשלת הליכוד למשרה הרמה. מזכיר הממשלה אַרְיֵה נַאוֹר הציע תחילה לתפקיד את המחזאי והסטיריקן אֶפְרָיִם קִישוֹן אך זה סירב ואמר שהוא מכיר מישהו שיעשה את זה טוב ממנו . הוא התכוון לחברו וידידו יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד. "מעריב" היה מערכת כלכלית צנועה בהשוואה לרשות השידור. יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד הגיע לניהול רשות השידור בת 2000 (אלפיים) עובדים מאוריינטציה כספית של עיתון. הוא נרתע באופן שיטתי ממבצעי טלוויזיה גדולים ומורכבים שדרשו הפעלת כמות גדולה של כוח אדם, מפיקים, אנשי שידור, טכנאים, ואנשי הדירוג המשולב, ועמם שימוש בטכנולוגיה מרובה ויקרה מסוגים שונים. לא כל שכן כשמדובר באירועי ספורט בינלאומיים שם אתה נדרש לשלם גם בעד זכויות שידורים. יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד היה זה שביטל את תחרות שירי הארו – וויזיון ב- 1980 שאמורה הייתה להיערך שוב בישראל בעקבות זכייתה של גלי עטרי ולהקתה חלב ודבש בתחרות הזמר האירופית שהתקיימה בבנייני האומה בירושלים ב- 31 במארס 1979. תחרות השירים הבינלאומית הזאת הועברה בשידור ישיר ע"י הטלוויזיה הישראלית בישראל ובכל אירופה בעידן יצחק לבני ז"ל וארנון צוקרמן יבד"ל (בן 85 היום). המפיק היה אלכס גלעדי יבד"ל והבימאי יוֹסִי צֶמַח ז"ל. יוסף "טומי" לפיד ביטל זאת בטענה שכספי הרשות דרושים למטרות רציניות יותר משירי האֵרוֹ – וִויזְיוֹן. בקיץ 1980 גער יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד באַלֶכְּס גִלְעָדִי על הפקת הטלוויזיה של שידורי ווימבלדון בהשתתפות הטניסאי הישראלי שלמה גליקשטיין אותה חשב לפומפוזית. אלכס גלעדי שידר ישיר מלונדון את המשחק של האלוף השוודי בְּיוֹרְן בּוֹרְג נגד שלמה גליקשטיין בעוד יוסף "טומי" לפיד מתנפל על מנהל מחלקת הספורט בטענה שהוא מבזבז כספי ציבור. ההתנגדות שלו הפכה לריטואל כמו של שַר האוצר יגאל הורוביץ שאמר, "אין לי". ב- 1982 ביקש להפיק בקטן את מונדיאל הכדורגל של ספרד 1982. תמיד תהיתי מה מניע וגורם לאיש חכם ומוכשר ברמתו ובתפקידו הרָם לנהוג בהססנות ובקמצנות, ההפך ממנהיגי טלוויזיה דגולים. הוא הגיע לרשות השידור מעולם אחר. ב- 1983 שנה בטרם המשחקים האולימפיים נשבה כבר רוח אחרת בין כתלי רשות השידור. אווירה ללא תנופה. ארנון צוקרמן, מוטי קירשנבאום, דן שילון, ואלכס גלעדי לא היו שם עוד. טוביה סער כיהֵן כמנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית באותה העֵת ויאיר שטרן היה מנהל חטיבת החדשות אך יוסף "טומי" לפיד בלם בדומיננטיות שלו את שניהם ועשה זאת ללא כל מאמץ. הוא העריך שאני חותר להפקה מורכבת ויקרה הגדולה ממידותיה של רשות השידור ואִפְשֵר לי להפיק ולנהל את שידורי הטלוויזיה של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 בצורה מוגבלת ומצומצמת. באופן לא מפתיע התעלם מאופציית מימון חלק מהשידורים באמצעות שקופיות חסות. ב- 1 באפריל 1984 התמנה אורי פורת ז"ל למנכ"ל רשות במקומו של יוסף "טומי" לפיד שהלך הביתה, והפך את הקערה על פיה. אך בַּל אקדים את המאוחר.
האולימפיאדה ה- 23 של העת החדשה נערכה בלוס אנג'לס במדינת קליפורניה בארה"ב ביולי – אוגוסט 1984 והייתה משובחת למרות חֶרֶם הגומלין הסובייטי ושל כל מדינות הגוש הקומוניסטי במזרח אירופה (לרבות קובה) כמעשה תגמול לחֶרֶם שהטיל נשיא ארה"ב ג'ימי קרטר על אולימפיאדת מוסקבה 1980. השגשוג המדהים של משחקי לוס אנג'לס 1984 נבע מהכנות מדוקדקות בנות חמש שנים וחצי של הוועדה המארגנת האמריקנית LAOOC (ראשי תיבות של Los Angeles Olympic Organizing Committee) וארגון מדויק וקפדני ביותר ארוך טווח בראשות נשיא מוכשר בצורה יוצאת דופן פִּיטֶר יוּבֶּרוֹת' (Peter Ueberroth) ויו"ר הוועדה פאול זיפרן (Paul Ziffren). בצדה התקיימה עבודת טלוויזיה מודרנית, עשירה, ומקיפה של חטיבת הספורט של רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC בראשות נשיאה רוּן אָרְלֶדְג' (Roone Arledge) סעיף [1]. כיסתה את המשחקים עבור צופי הטלוויזיה בארה"ב ושימשה במקביל גם Host broadcaster בינלאומי של סיגנל השידור הטלוויזיוני עבור כל רשתות הטלוויזיה מהעולם. באולפני חברת הסרטים הישנה "קולומביה" ברובע הוליווד הקימו מהנדסי ABC את ה- IBC (ראשי תיבות של International Broadcasting Center) מרכז השידורים הבינלאומי של הטלוויזיה והרדיו. לוס אנגל'ס הייתה העיר השלישית בהיסטוריה של ה- מאה ועשרים שאירחה פעמיים את המשחקים האולימפיים, ב- 1932 ועכשיו ב- 1984. קדמו לה פאריס שאירחה את המשחקים ב- 1900 ו- 1924, לונדון ב- 1908 ו- 1948, וגרמניה בשנים 1936 בברלין ו- 1972 במינכן.
טקסט תמונה : 1985. זהו השער הראשי של ספרו החשוב, המעניין, והמרתק של פיטר יוברות' "MADE IN AMERICA" (יצא לאור ב- 1985). ספר חובה לכל איש טלוויזיה באשר הוא שמתעניין בכלכלה טלוויזיונית, וביחסים הסימביוטיים בין הוועדות המארגנות של אירועי הספורט הגדולים לבין רשתות הטלוויזיה שמתעניינות באותם אירועי הספורט הגדולים. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : זהו השער הקדמי של ספרו החשוב, המעניין, והמרתק של רון ארלדג' "ROONE" נשיא חטיבת הספורט של רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC. איש של חזון, שהפך למופת ומודל לחיקוי בעבור כל איש טלוויזיה בכל רשת טלוויזיה באשר היא על פני הגלובוס. ספר מרתק וחובה לקריאה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
כרגיל גיוס והבאת המשחקים ללוס אנג'לס ב- 1984 נעשתה ע"י כמה משוגעים אמריקניים לדבר . כבר ב- 1939 עוד בטרם מלחמת העולם ה- 2 נוסדה בדרום קליפורניה וועדת ספורט SCCOG (ראשי תיבות של Southern California Committee for the Olympic Games) שביקשה להביא שוב את המשחקים ללוס אנג'לס לאחר קיומם המוצלח ב- 1932. הדבר לקח זמן רב מפני שבמאבק הפנים האמריקני העדיף הוועד האולימפי האמריקני USOC (ראשי תיבות של United States Olympic Committee) תמיד את דטרויט ומישיגן על פני לוס אנג'לס כערים אמריקניות המועמדות לארח את המשחקים האולימפיים . לוס אנג'לס זכתה בתחרות בארה"ב רק בעשור ה- 70 והייתה מועמדת אמריקנית לאירוח המשחקים האולימפיים רק ב- 1976 ו- 1980. כזכור פסח הוועד האולימפי הבינלאומי IOC (ראשי תיבות של International Olympic Committee) אחרי מלחמת העולם ה- 2 על ההצעות האמריקניות והטיל את אירוח האולימפיאדות ב- 1948 על לונדון, ב- 1952 על הלסינקי, ב- 1956 על מלבורן, ב- 1960 על רומא, ב- 1964 על טוקיו, ב- 1968 על מכסיקו, ב- 1972 על מינכן , ב- 1976 על מונטריאול, ב- 1980 על מוסקבה. לוס אנג'לס זכתה סוף כל סוף לאישור USOC (הוועד האולימפי האמריקני) בראשות הנשיא רוברט קיין (Robert Kane), מנכ"ל הוועד האולימפי האמריקני דון מילר (Don Miller), וחבר הוועד האולימפי הבינלאומי והאמריקני ג'וליאן רוזוולט (Julian Roosevelt). העיר הפכה מועמדת לארח את אולימפיאדת 1984 בהתמודדות הפנים אמריקנית שהתקיימה בקולוראדו ספרינגס ב- 25 בספטמבר 1977.
טקסט תמונה : רוברט קיין (Robert Kane) נשיא הוועד האולימפי האמריקני ב- 1984. (באדיבות LAOOC).
מאמצי הזכייה הבלתי נלאים למען אירוח המשחקים ב- 1984 בלוס אנג'לס הובלו ע"י נשיא SCCOG ג'ון ארגיו (John Argue) וראש עיריית לוס אנג'לס תום בראדלי (Tom Bradley) . המימון הכספי העצום נעשה ע"י SCCOG ואנשי עסקים פרטיים בקליפורניה. הקונגרס האמריקני התגייס ואישר פה אחד ב- 1977 תמיכה כספית בארגון המשחקים האולימפיים ב- 1984 בלוס אנג'לס. ב- 18 במאי 1978, בישיבה ה- 80 של IOC באתונה, החליט הוועד האולימפי הבינלאומי באופן ארעי וכפוף לכמה סעיפים כספיים כי לוס אנג'לס תארח את המשחקים האולימפיים של 1984. ב- 30 באוגוסט 1978 אישר הוועד הפועל (Executive Board) של IOC בפגישתו בלוֹזָאן (Lausanne) את קיום האולימפיאדה ה- 23 בלוס אנג'לס 1984. 75 אנשי הוועד האולימפי הבינלאומי הצביעו בעד ההסכם הזמני שנחתם ב- 18 במאי 1978 באתונה והודיעו כי הם מצדדים בעד קיום האולימפיאדה בלוס אנג'לס, 3 התנגדו, 6 נמנעו, ואחד לא השתתף בהצבעה. ב- 12 באוקטובר 1978 אישרה מועצת עיריית לוס אנג'לס מצדה את ההסכם עם IOC. ב- 20 באוקטובר 1978 נחתם ההסכם הסופי בין העיר לוס אנג'לס לבין IOC בבית הלבן בוושינגטון (בחדר ע"ש פראנקלין דילאנו רוזוולט). ההסכם נחתם ע"י תום בראדלי ראש עיריית לוס אנג'לס והלורד מייקל קילאנין (Lord Michael Killanin) נשיא IOC עם נשיא SCCOG ג'ון ארגיו, ראש מועצת עיריית לוס אנג'לס ג'ון פרארו (John Ferraro), אנטון קאלייה (Anton Kalleia), המנכ"לית הוותיקה של IOC גב' מוֹנִיק בֵּרְלִיוֹ (Monique Berlioux), נשיא USOC רוברט קיין, ומנכ"ל USOC דון מילר. בעת חתימת ההסכם היה נוכח בחדר נציגו של נשיא ארה"ב ג'ימי קרטר, ג'ק ווטסון (Jack Watson). באותו הלילה של 20 באוקטובר 1978 הודלק הלפיד האולימפי בעיר לוס אנג'לס והחלה הספירה לאחור. ב- 26 במארס 1979 התמנה פיטר יוברות' בן 45 איש עסקים ברוך כישרון לנשיא הוועדה המארגנת של המשחקים (LAOOC) ולצדו היו"ר פאול זיפרן בן 66. למנכ"ל הוועדה המארגנת נבחר הארי יוּשֶר (Harry Usher) בן 44. נותרו 1951 ימים עד לטקס הפתיחה של המשחקים ב- 28 ביולי 1984.
פיטר יוברות' הרכיב וועדה מארגנת בת 61 חברים. שליש מהם נמנו על הוועד הפועל שלה (Executive Committee). פילוסופיה כלכלית ברורה כיוונה את דרכו של פיטר יוברות' . המשחקים האולימפיים של לוס אנג'לס 1984 ימומנו ע"י הסקטור הפרטי מבלי להזדקק לסובסידיות ממשלתיות ומבלי להכביד כלל על משלם המסים המקומי . הרעיון המרכזי והיסודי היה להפוך את מתקני הספורט של העיר לוס אנג'לס ומחוז לוס אנג'לס (Los Angeles County) הקיימים, ולשפרם, כדי להפכם לקומפלקס אולימפי שימושי. לא עלה בדעתה של הוועדה המארגנת להשקיע בבניין קומפלקס אולימפי חדיש כדי לא להיכנס להוצאות מטורפות מיותרות ועל מנת שלא לחזור על שגיאתו של ראש עיריית מונטריאול ב- 1976 זָ'אן דְרָאפּוֹ . יתירה מזאת. פיטר יוברות' הבטיח כי בתום משחקי לוס אנג'לס 84 יועמדו כל המתקנים המשופרים לרשות הקהילה בלא תמורה. הוועדה המארגנת הקימה שלושה מתקני קליעה של חץ וקשת. היא מיסדה עשרה מסלולי א"ק חדישים עשויים טרטאן, ראשית דבר באצטדיון האולימפי המרכזי ה- Coliseum, וגם בעוד עשרה מוסדות חינוך גבוהים בעיר. היא שיפצה את ה- Coliseum שם עמדו להיערך טקסי הפתיחה והנעילה האולימפיים ותחרויות הא"ק והבריקה ללא הכר את בריכת השחייה של אוניברסיטת USC בה ייערכו תחרויות השחייה, השחייה הצורנית, הקפיצות למים ממקפצה 3 מטרים וממגדל 10 מטרים, ומשחקי הכדור מים. הוועדה מארגנת הקימה אדמיניסטרציה בינוי חדשה באוניברסיטת UCLA שם ייערכו תחרויות ההתעמלות הספורטיבית (Artistic) והאומנותית (Rhythmic). הוועדה המארגנת הקימה ב- UCLA מעבדה חדשה לרפואת ספורט.
ב- 4 במארס 1983 יצא פיטר יוברות' בהצהרה כלכלית נוספת : "LAOOC תשלם עבור כל השירותים שהעניקה לה הממשלה הפדראלית אך לא תשלם עבור שירותים שהיא לא הזמינה או דרשה" . LAOOC שילמה לממשלה הפדראלית החזרי מסים בגובה של 231000000 (מאתיים שלושים ואחד מיליון) דולר אך זכתה להכנסות בגובה של 282000000 (מאתיים שמונים ושתיים מיליון) דולר בגין הפעילויות האולימפיות שלה בכל מחוזותיה של לוס אנג'לס . היה ברור כי נשיא LAOOC פיטר יוברות' (Peter Ueberroth) הוא גם כלכלן מבריק . דרום קליפורניה (Southern California) השקיעה במשך חמש שנים וחצי מאז אוקטובר 1978 ועד יולי 1984 בתשתיות לקראת האולימפיאדה סכום של 3.300000000 (שלושה מיליארד ושלוש מאות מיליון) דולר שכלל בתוכו החזר מסים בגובה של 231.000000 (מאתיים שלושים ואחד מיליון) דולר לממשלה הפדראלית ו- 179.000000 (מאה שבעים ותשע מיליון) דולר למדינת קליפורניה . במשך חמש וחצי שנים של תקופת ההכנות הללו נוצרו 68000 (שישים ושמונה אֶלֶף) מקומות עבודה חדשים במדינת קליפורניה. תוכנית המשחקים האולימפית כללה את מקצועות הספורט הבאים לגברים ונשים : חֵץ וקשת, א"ק, כדורסל, אגרוף, קָנוּ, אופניים, רכיבה על סוסים, סיוף, כדורגל, התעמלות, כדוריד, הוקי שדה, ג'וּדוֹ, קרב חמש מודרני, חתירה, קליעה למטרה, שחייה, כדורעף, הרמת משקלות, היאבקות, ושיוט. לתוכנית המשחקים נלוו שני אירועים Demonstration חדשים (ביניהם בייסבול) במסגרת חשיפה אולימפית שעתידים להיכנס לתוכנית הרשמית של המשחקים באולימפיאדת סיאול 1988.
טקסט תמונה : אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. איור 23 ענפי הספורט שמתחלקים לעשרות רבות של מקצועות משנה . אופי ה- Logo’s מזכיר את אלו של אולימפיאדת מינכן 1972. (באדיבות LAOOC. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
בתום אולימפיאדת לונדון 1908 אמר מייסד המשחקים הברון הצרפתי פייר דה קוברטיין : "המשחקים האולימפיים צריכים להכיל בתוכם יותר מקצועות אתלטיים , הם צריכים להיות יותר מכובדים , יותר דיסקרטיים , ומעל לכול יותר זולים". פיטר יוברות' הצהיר לאחר מינויו לנשיא הוועדה המארגנת : "הוועדה המארגנת של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 תלך בעקבותיו של מייסד המשחקים האולימפיים בעת החדשה הברון הצרפתי פייר דה קוברטיין לתפארת התנועה האולימפית ולמען עולם טוב יותר".
שלושה שבועות לאחר תום אליפות העולם בא"ק של הלסינקי התכנסנו ב- 5 בספטמבר 1983 בלשכתו של מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל בבניין "כלל" בירושלים כדי לקבוע את מסגרת השידורים הסופית של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 וההיערכות הכלכלית – כספית – מקצועית לקראתה. בפגישה החשובה שנמשכה כארבע שעות נוכחו המנכ"ל יוסף "טומי" לפיד ז"ל, המשנה שלוֹ רון נחמן ז"ל (היה ראש עיריית אריאל וח"כ לשעבר מטעם "הליכוד"), שַר הכספים של רשות השידור הסמנכ"ל יוחנן צנגן, יועץ המנכ"ל נקדימון "נקדי" רוגל, הבוס הישיר שלי יאיר שטרן שכיהן בתפקיד מנהל חטיבת החדשות, הבוס הישיר של יאיר שטרן טוביה סער מנהל הטלוויזיה, ריימונד לוי מנהל חטיבת הביצוע, ומיכה לויירר מומחה הקוֹל בהא הידיעה של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. בעת ההיא הוא היה האיש המוביל בתחום הזה בטלוויזיה הישראלית הציבורית. האחד והיחיד. מנהל מחלקת הקול וידען בינלאומי ב- Sound ותקשורת שידור בינלאומית.
טקסט תמונה : אולימפיאדת סיאול 1988. אחד הרחובות בסיאול בירת דרום קוריאה. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 31 שנים בעת כתיבת פוסט מס' 821. מיכה לויירר ואנוכי בתום המשחקים ובסיום משימת השידורים הישירים שכללה 133 שעות בפרק זמן של 17 ימים. הוא ועקיבא מלמד היו מייסדי מחלקת הקול והתקשורת בטלוויזיה הישראלית הציבורית ונחשבו לטובי הטכנאים שלנו בתחום הקונקרטי המדובר בימים ההם. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הצגתי לפני הגברדיה הנכבדה את המפה הבינלאומית של מבנה זכויות השידורים ואת ההיערכות הטכנולוגית והלוגיסטית של איגוד השידור האירופי ה- EBU (ראשי תיבות של European Broadcasting Union). במקביל פרשתי את כוונות השידור שלי ואת ההשתלבות הטכנולוגית והלוגיסטית שלנו בתוך מסגרות השידור של ה- EBU. עלות זכויות השידורים של הטלוויזיה הישראלית הציבורית הייתה קבועה במסגרת החוזה בין ה- EBU לוועד האולימפי הבינלאומי IOC (ראשי תיבות של International Olympic Committee) ועמדה על כ- 175000 עד 200000 (מאה שבעים וחמישה אלף עד מאתיים אֶלֶף) דולר. בין אם נשדר שעה אחת מאולימפיאדת לוס אנג'לס ובין אם נשדר משם מאתיים שעות. גם עלות ההשתתפות שלנו בשידורי המערכת הלוויינית ה- Multilateral הנושאת את סיגנאל השידור מלוס אנג'לס לאירופה הייתה קבועה. אלה הם נהלי ה- EBU איגוד השידור האירופי. הסעיפים העיקריים היקרים בהפקה שמרכיבי העלויות שלהם היו תחשיבים משתנים על פי כמות ההזמנה כללו את שכירת עמדות שידור באִצטדיונים השונים (עלות עמדות שידור באצטדיון האולימפי ב- Coliseum Memorial, בריכת השחייה באוניברסיטת USC, ובהיכל ההתעמלות של אוניברסיטת UCLA עמדה על 16200 (שישה עשר אלף ומאתיים) דולר, שכירת קווי שידור , מיסוד מערכת טלפונית מקומית ובינלאומית , הקמת משרד שידורים, הפקה, ותקשורת ב- IBC (מרכז השידורים הבינלאומי של הטלוויזיה בלוס אנג'לס), ושיגור צֶוֶות צילום (פילם) לצורך כיסוי 33 ספורטאי משלחת ישראל הנוטלים חלק במשחקים האולימפיים של לוס אנג'לס 84'.
זכויות השידור של איגוד השידור האירופי ה- EBU עבור אולימפיאדת לוס אנג'לס 84' תפחו לממדים שלא הכרנו קודם לכן ועמדו עכשיו על סכום של 19.800000 (תשעה עשר מיליון ושמונה מאות אֶלֶף) דולר. זה היה תהליך בלתי נמנע. אפילו ברה"מ הקומוניסטית התאהבה בכסף והתגלתה כמעצמה קפיטליסטית . ה- EBU שילם (יחד עם רשתות הטלוויזיה של ניו-זילנד NZTV והפיליפינים PTV 4) תמורת זכויות השידורים של אולימפיאדת מוסקבה 1980 סכום של 5950000 (חמישה מיליון ותשע מאות וחמישים אֶלֶף) דולר. עלייה מתונה לעומת אולימפיאדת מונטריאול 76' שם הִפְקִיד ה- EBU (בעסקה משותפת יחד עם רשתות הטלוויזיה של מדינות יפן אוסטרליה, ניו-זילנד, והפיליפינים) בקופת הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC) תשלום בסדר גודל של 4.550000 (ארבעה מיליון וְחמש מאות וחמישים אֶלֶף) דולר. הסובייטים התייחסו בעדינות ורגישות ל- EBU אך בתובענות כלפי האמריקניים . הם ניצלו את הלהיטות העצומה של שלוש הרשתות הטלוויזיה הגדולות לשלם כמעט כל סכום שיידרש עבור זכויות השידורים. לבסוף ABC ו- CBS פרשו מהמירוץ, ו- NBC זכתה בבכורה תמורת 87.500000 (שמונים ושבעה וחצי מיליון) דולר . נשיא חטיבת הספורט והחדשות של ABC רוּן אָרְלֶדְג' (Roone Arledge) כתב בזיכרונותיו [2] בספר "ROONE", כלהלן : "במהלך התִּמְחוּר של אולימפיאדת מוסקבה 1980 ובעת המו"מ על גובה זיכיון השידורים ביקשו אנשי המשא ומתן הסובייטים לראות אותנוABC , CBS, ו- NBC כשלושה עקרבים מתקוטטים בתוך בקבוק. כשהסתיימה מלחמת הזכויות הוברר כי שתי רשתות טלוויזיה אמריקניות הוטלו פרקדן על זירת המאבק כשהֵן מובסות, והרשת המנצחת NBC סיימה את המאבק עייפה ומותשת". כזכור מנע החֶרֶם האמריקני של הנשיא ג'ימי קרטר את סיקור אולימפיאדת מוסקבה 1980 בידי רשת NBC.
הסכמתן של רשתות הטלוויזיה בעולם ובראש וראשונה ABC האמריקנית לשלם מחירים אסטרונומיים עבור זכויות השידורים של אולימפיאדת לוס אנג'לס 84' היוותה נקודת מפנה כספית חדשה ועליית מדרגה. לא אחת, כמה בבת אחת. המחירים זינקו לשמיים. ה- EBU בו חברה גם רשות השידור נדרש ע"י IOC ובתיאום עם הוועדה המארגנת האמריקנית של משחקי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 LAOOC (ראשי תיבות של Los Angeles Olympic Organization Committee) בראשותו של הנשיא פִּיטֶר יוּבֶּרוֹת' (Peter Ueberroth) לשָלֵש ולרַבֵּע את מחיר הזכויות עבור אולימפיאדת לוֹס אנג'לס 84' בהשוואה לתשלומים עבור זיכיונות השידור של שתי האולימפיאדות האחרונות של מוסקבה 80' ומונטריאול 76'. פיטר יוברות' , ג'ון ארגיו נשיא SCCOG, ומפיק הטלוויזיה דייויד וולפר (David Wolper) (ג'ון ארגיו ודייויד וולפר נמנו על 22 החברים בוועד הפועל של הוועדה המארגנת) היוו את הצוות שניהל את המו"מ על זכויות השידורים האולימפיות וזכה להישגים מפליגים.
ב- 26 בספטמבר 1979, חמש שנים לפני טקס הפתיחה של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984, חתם פיטר יוברות' בנַגוֹיָה – יפן על הסכם מדהים וחסר תקדים בהיקפו עם רון ארלדג' נשיא חטיבות הספורט והחדשות של רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC בו LAOOC מעניקה ל- ABC את זכויות השידורים באופן בלבדי תמורת סכום שיא של 225.000000 (מאתיים עשרים וחמישה מיליון) דולר. רון ארלדג' בעל מסורת השידורים האולימפית ברשת הטלוויזיה ABC ביקש להימנע ממכרז ומעימות עם NBC ו- CBS . הוא אמר לפיטר יוברות' כי לא יצטער על כך והבטיח לנשיא הוועדה המארגנת להעניק לו בבוא העת הצעה כספית שלא יוכל לסרב לה . הוא עמד בדיבורו. גרף המחירים נסק באופן דרמטי. צריך להבין כי רון ארלדג' (Roone Arledge) שילם שמונה שנים קודם לכן ל- COJO – הוועדה המארגנת של אולימפיאדת מונטריאול 1976 תמורת זיכיון השידורים הטלוויזיוני, תשלום של 25.000000 (עשרים וחמישה מיליון) דולר. רשת הטלוויזיה האמריקנית NBC שילמה לוועדה המארגנת של אולימפיאדת מוסקבה 1980 עבור זכויות השידורים סכום של 87.500000 (שמונים ושבעה וחצי מיליון) דולר.
ב- 3 בדצמבר 1981 חתם פיטר יוברות' הסכם זכויות שידורים עם ה- EBU (המאגד בתוכו 35 רשתות טלוויזיה ציבוריות) על סך של 19.800000 (תשעה עשר מיליון ועוד שמונה מאות אלף). ה- Share הכספי של הטלוויזיה הישראלית שנגזר מהסכום הכללי של האיגוד הֶאֶמִיר ל- 300000 (שלוש מאות אֶלֶף) דולר. כפול מהמחיר ששילמנו עבור אולימפיאדת מוסקבה 1980. זאת הייתה חלוקה כספית הוגנת לחלוטין על פי הפורמולה המתמטית המקובלת ב- EBU אך מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד נבהל. זה נראה לוֹ סכוּם מוגזם. הרבה מעבר ליכולותיה הכספיות הדַלות של רשות השידור . הוא נכנס לפאניקה כל אימת שדיברו על כסף וחרד למימון השידור הציבורי. ב- 1 בפברואר 1982 חתם פיטר יוברות' על הסכם זכויות שידורים עם ערוץ 10 האוסטרלי על סך של 10600000 (עשרה מיליון ועוד שש מאות אלף) דולר. ב- 12 ביולי 1982 חתם פיטר יוברות' חוזה זכויות שידורים עם רשתות הטלוויזיה של ניו זילנד (NZTV) והפיליפינים (PTV 4). ניו זילנד נתנה לו 500000 (חצי מיליון) דולר והפיליפינים עוד 400000 (ארבע מאות אלף) דולר. ב- 26 בינואר 1983 חתם פיטר יוברות' על הסכם שידורים עם Pool של רשתות הטלוויזיה היפניות על סכום של 18.500000 (שמונה עשר מיליון דולר וחצי) . ב- 1 בפברואר 1983 חתם פיטר יוברות' על הסכם שידורים עם רשת הטלוויזיה הציבורית – ממלכתית של דרום קוריאה KBS על סכום של 3.500000 (שלושה מיליון דולר וחצי) . ב- 22 באפריל 1983 חתם פיטר יוברות' על הסכם שידורים עם איגוד השידור האפריקני URTNA המונה בשורותיו 43 רשתות טלוויזיה ורדיו תמורת 200000 (מאתיים אלף) דולר. ב- 18 במאי 1983 חתם פיטר יוברות' על הסכם זכויות שידורים עם הטלוויזיה הציבורית הקנדית CBC על סך של 3000000 (שלושה מיליון) דולר. ב- 20 במאי 1983 חתם פיטר יוברות' על הסכם זכויות שידורים עם איגוד השידור של מדינות מרכז ודרום אמריקה OTI על סך של 2.155000 (שני מיליון ועוד מאה וחמישים וחמישה אלף) דולר. ב- 1 ביוני 1983 חתם פיטר יוברות' על הסכם זכויות שידורים עם איגוד השידור ABU (איגוד השידור של מדינות המזרח הרחוק באסיה) תמורת 2.000000 (שני מיליון) דולר .
ניסיתי למַתֵּן את התמונה ולהסביר למנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד מדוע גרַף העלויות נוסק בהתמדה ולמה המדיניות המוניטארית האולימפית צוברת כל הזמן תאוצה . אנחנו אנשי הטלוויזיה הישראלית הציבורית חייבים להתנהג כרשת טלוויזיה רצינית ב- EBU ולהתאים את עצמנו למדיניות השידור והמדיניות המוניטארית של גוף השידור הבינלאומי שבו רשות השידור חברה מלאה (Active member) אם ברצוננו להמשיך ולהוביל את שידורי הטלוויזיה במדינת ישראל , לפחות בתחום שידורי הספורט.
טבלת השוואה של גרף זכויות השידורים (בדולרים) ששילמו רשתות הטלוויזיה באולימפיאדות מונטריאול 1976, מוסקבה 1980, ואולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 (על פי הנתונים שסיפקה לי LAOOC).
רשתות טלוויזיה/ אולימפיאדות מונטריאול 1976 מוסקבה 1980 לוס אנג'לס 1984
ארה"ב (ABC) סכום של 25.000000
ארה"ב (NBC) סכום של 87.500000
ארה"ב (ABC) סכום של 225.000000
EBU איגוד השידור האירופי 4.550000 5.950000 19.800000
יפן (NHK) יחדיו עם EBU סכום של——–> 4.500000 18.500000
אוסטרליה (ערוץ 10) יחדיו עם EBU סכום של—-> 1.360000 10.600000
קנדה (CBC) סכום של 360000 1.000000 3.000000
OTI איגוד השידור 600000 1.060000 2.155000
של מדינות מרכז ודרום אמריקה
NZTV ניו זילנד יחדיו עם EBU יחדיו עם EBU סכום של 500000
PTV 4 פיליפינים יחדיו עם EBU יחדיו עם EBU סכום של 400000
URTNA איגוד השידור 50000 לא שילמו 110000
של מדינות אפריקה
OIRT איגוד השידור המזרח אירופי 2.000000 1.500000 2.155000
ASBU איגוד השידור הערבי 75000 300000 350000
ABU איגוד השידור 1.050000 450000 2.000000
של מדינות מזרח אסיה
KBS דרום קוריאה לא שילמה לא שילמה 3.500000
בפגישות ההפקה בדרג מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל הנוגעות לשידורי הטלוויזיה של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984, ביקשתי לצבוע את הרקע הכספי של ההפקה בצבעים אופטימיים יותר. הצגתי בפני המנכ"ל את ההיסטוריה האולימפית המוניטארית הנוגעת ליחסי הטלוויזיה עם IOC ואת הנתונים העכשוויים של תשלומי זכויות השידורים. דיווחתי ליוסף "טומי" לפיד לצורכי השוואה את עלות פעילות השידור של רֶשֶת הטלוויזיה האמריקנית ABC בראשות נשיא הספורט שלה רוּן אָרְלֶדְג' באולימפיאדת לוס אנג'לס 84' לעומת העלויות שלנו ושל ה- EBU (איגוד השידור האירופי) בו אנו חברים. הפלגתי גם לעבר הקרוב. NBC שילמה תמורת זכויות השידורים של אולימפיאדת מוסקבה 80' סכום של 87.500000 (שמונים וחמישה מיליון) דולר. ABC שִילְשָה את המחיר והסכימה לשלם עבור לוס אנג'לס 84' כמות פנטסטית של 225.000000 (מאתיים עשרים וחמישה מיליון) דולר . כמעט פי עשרה יותר מאשר שילמה הרשת תמורת אולימפיאדת מונטריאול 1976 25.000000 (עשרים וחמישה מיליון) דולר . "עשרות רשתות הטלוויזיה הציבוריות המאוגדות ב- EBU משלמות תמורת שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 סכום של 19.800000 (תשעה עשר מיליון ושמונה מאות אלף) דולר, המהווה % 8.8 בלבד מהתשלום שמשלמת רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC לבדה" , אמרתי ליוסף "טומי" לפיד, והוספתי, "ואילו אנחנו משלמים % 1.5 מהסכום שמשלם כל ה- EBU". זה כמובן לא הרגיע אותו ואינני יודע אם עניין אותו. יוסף "טומי" לפיד הגיע לרשות השידור מעיתון "מעריב". יומון – עיתון מקומי מפורסם וראשי במדינת ישראל שעסקיו קטנטנים בהשוואה לגורמים הכלכליים האדירים המרכיבים את כל תעשיית הטלוויזיה הבינלאומית. הנתונים הכספיים הנוגעים להפקת שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית את משחקי לוס אנג'לס 84' פשוט שיגעו אותו ולא נתנו לא מנוח. העסק טרד את מנוחתו. כמו בשעתו בעת סיקור משחקי מונדיאל ספרד 1982 לא הבין גם הפעם הזאת או שלא רצה להבין, מדוע יש לשלם ממון כה עצום עבור סיקור עיתונאי טלוויזיוני של משחקי לוס אנג'לס 1984. רשת ABC העשירה מימנה מכיסה כ- % 78 מהתשלום הגלובאלי של זכויות השידור האולימפיות הבינלאומיות בימים ההם. ה- EBU על 35 רִשתות הטלוויזיה המאוגדות בו (לרבות אלה של המדינות העשירות כמו גרמניה, אנגליה, איטליה, צרפת, וספרד), שילֵם 19.800000 מיליון דולר בלבד. כ- % 7 מהסכום הכללי העולמי הגלובאלי שעמד על סך של 288.000000 (מאתיים שמונים ושמונה מיליון) דולר.
תעריפי שידורי הספורט הרקיעו שחקים בשנות ה- 80 של המאה הקודמת. רון ארלדג' היה הסמן הימני שלה. הם היו רק מבוא לסערה המוניטארית שהתרגשה על רשתות הטלוויזיה בשנות ה- 90 ואח"כ בעשור הראשון של שנות ה- 2000. רון ארלדג' נשיא חטיבות הספורט והחדשות של רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC היה הראשון כאמור שפתח את הסכרים ב- 1979 כשניאות לשלם ל- ALOOC ו- IOC עבור זכויות השידורים של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 סכום חסר תקדים של 225.000000 (מאתיים עשרים וחמישה מיליון) דולר. היו לו סיבות טובות לשלם מחיר כה גבוה שאושרו ע"י הנשיאות שלו. הוא רצה להימנע מתמחור ומכרז של הזכויות וממפגש תחרותי עם שתי הרשתות הגדולות NBC ו- CBS, וידע כי למרות התשלום העצום עדיין ABC תרוויח בשל הרייטינג הנכבד שצפוי לשידורים האולימפיים ובעקבותיו הפרסומות שלא רק שיכסו את ההשקעה אלא יניבו גם רווחים נאים. אֵילוּ היו חוקי ההיצַע והביקוש בשוּק שידורי הספורט בטלוויזיה. צָצוּ מקורות שידור חדשים באמצעות טכנולוגיות מתקדמות של כבלים וצלחות לוויין. נוצר פרוספריטי אדיר של ממש לשידורי הספורט מכל הסוגים. רשתות הטלוויזיה הסכימו לשלם מרצונן מבלי שאיש יכפה עליהן מחירי אסטרונומיה. לא תמורת גסטרונומיה אלא בעבור רצונו הכֵּנֶה של האדם באשר הוא לשעשע את עצמו בהתבּוֹננוּת באמצעות מסכי הטלוויזיה הבינלאומיים בגלדיאטורים המודרניים מכל רחבי תבל . מעוּדנים מאלה של הקוליסאום הרומאי אך מתגוששים ונלחמים איש ברעהו בזירות הספורט האולימפיות בלא פחות נחישוּת. בעשור ה- 90 של המאה הקודמת ערך IOC מחקר משלו המציג את תשלומי הטלוויזיה עבור זכויות השידורים עבור אולימפיאדות הקיץ והחורף בין 1976 ל- 1996. זה לא היה עוד סוד כי האולימפיאדה באשר היא הפכה להצגת הספורט הנצפית ביותר בטלוויזיה וגם היקרה ביותר בעולם.
ב- 12 בדצמבר 1982 התקיימה פגישת ההפקה הראשונה הנוגעת לשידורי הטלוויזיה של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 בדרג מנכ"ל רשות השידור . בפגישה הזאת נטלו חלק מנכ"ל הרשות יוסף "טומי" לפיד, מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבוריתטוביה סער , נקדימון "נקדי" רוגל יועץ המנכ"ל , אנוכי , מנהל מחלקת הספורט ברדיו "קול ישראל" אברהם לאלו, מנהל חטיבת החדשות ברדיו "קול ישראל" יגאל רוֹם, מנהל מחלקת קול ותקשורת בטלוויזיה מיכה לויירר, מנהל שירותי ההנדסה בטלוויזיה גבי פישר, סמנכ"ל כספים יוחנן צנגן, המשנה למנכ"ל שלמה עבדי ז"ל, מנהל שירותי הנדסה ברדיו "קול ישראל" יוסף טרגן, מנהל הרדיו בשפה הערבית אדמונד סחייק, מנהל הרדיו בשפה העברית גדעון לב ארי, ו- ד. שגיב.
זאת הייתה הפעם הראשונה בה הצעתי להנהלה תכנון מקיף של שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 בשלוש הרמות : תוכניתי, טכנולוגי, ולוגיסטי. זכויות השידורים של הטלוויזיה הישראלית על פי נוסחת חלוקת הנטל הכספי של ה- EBU איגוד השידור האירופי (Eurovision Cost Sharing Formula) עמדו על כ- 200000 (מאתיים אלף) דולר היו גלובאליות. הטלוויזיה הישראלית הציבורית הייתה רשאית לשַדֵר שעה או מאה שעות כרצונה אך מחיר הזכויות איננו משתנה. גם התשלום עבור השימוש שלנו בשלושת ערוצי ה- Multilateral הלווייניים של ה- EBU (ה- Primary, ה- Major 1, ו- Major 2) המעבירים את שלשות הסיגנלים של רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC המכסה את התחרויות, מלוס אנג'לס לאירופה (וישראל) היה קבוע ובלתי משתנה ללא קשר לכמות השימוש בהם. אלה היו חוקי ה- EBU על פי ההסכמות שהושגו עם מרבית נציגי כל רשתות הטלוויזיה כולל אותי כנציג IBA. אחד העקרונות של פילוסופיית השידור של איגוד השידור האירופי מלוס אנג'לס 84' גרס כי שני התקצירים מהמשחקים האולימפייםA ו- B בני שעה וחצי כל אחד ש-EBU מתכוון להפיק בעת המשחקים עבור הרשתות שלו ולשגרם לאירופה, אינם אמורים לכלול את חומרי התחרויות שמועברים בשידורים ישירים בשלושת ערוצי ה- Multi, למעט תזכורות ערוכות קצרצרות של גמרים או אירועים חשובים אחרים על פי כמות העניין בהם. לכן חשוב להקליט כל העת באולפן בירושלים את שלושת ערוצי ה- Multilateral הנושאים עליהם את התחרויות האולימפיות החשובות המשודרות בשידור ישיר לרבות אלה של הא"ק, השחייה, וההתעמלות שהם תמצית המשחקים האולימפיים. זה היה עיקרון תוכניתי מקודש ש- EBU לא התכוון לסטות ממנו. מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד היה חשדן. הוא התכוון לסגור את הבניין בתקופת שידורי האולימפיאדה ב- 02.00 לכל המאוחר בניסיון לחסוך תשלום גבוה עבור שעות נוספות לעובדים, ובהנחה שממילא נקבל את החומרים שלא הקלטנו לעצמנו ו/או לא שידרנו בשעות הקטנות של הבוקר, באמצעות תקצירי A ו- B. הוא ביקש ממני ב- 10 באוקטובר 1982 הוכחה לטענותיי כי יש הפרדה כמעט מוחלטת בין חומרי השידורים הישירים הרצים על ערוצי ה- Multi לבין החומרים המרכיבים את תקצירי A ו- B, והבין שטעה.
טקסט מסמך : 18 באוקטובר 1982. מסמך ה- EBU המגדיר ומסביר את פילוסופיית השידור הלוויינית ה- Multilateral ואת תפקידם והכנתם של שני התקצירים האולימפיים A ו- B במסגרת השידורים של ה- EBU. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
הצעת השידורים המוקדמת שלי הוגשה כפקודת מבצע להנהלה במועד, שנה ושמונה חודשים בטרם טקס הפתיחה. הצעתי למנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל ולמנהל הטלוויזיה טוביה סער לשָדֵר כ- 110 שעות אולימפיות בתקופה של 16 ימים. 67 שעות מהן בשידור ישיר ו- 43 שעות מוקלטות בפרק זמן של כשבועיים וחצי . טקס הפתיחה של המשחקים האולימפיים בלוס אנג'לס 84' נקבע לשבת – 28 ביולי 1984 בשעה 16.30 (02.30 שעון ישראל של יום ראשון – 29 ביולי 1984, הפרש השעות בין לוס אנג'לס עמד על עשר שעות) באִצטדיון ה- Memorial Coliseum. באצטדיון הזה נערך בשעתו טקס הפתיחה של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1932. טקס הנעילה היה אמור להיערך כעבור 16 ימים ביום ראשון – 12 באוגוסט 1984. יוסף "טומי" לפיד נרתע מההיקף. הוא הבין שתחרויות הגמר המעניינות של ענפי הספורט המרכזיים מתרחשות בשעות שבין שתיים לפנות בוקר ונמשכות עד שש בבוקר אך ביקש לדחות את העניין. "…יהיה לנו עוד מספיק זמן לחשוב על זה…", אמר. הוא נימק את הדחייה בצורך להתעמק בתוכנית שידורים כל כך רחבה ומפתה המתפרשת על פני כל שעות הלילה והבוקר . דחיית ההחלטה העניקה לו זמן נוסף להתלבט בסוגיה שהעסיקה אותו , בצורך של העם לישון בלילה. השידורים האולימפיים מדירים שינה מצופי הטלוויזיה והאנשים צריכים לקום למחרת ליום עבודה. יוסף "טומי" לפיד ביקש ממנהלת לשכתו רוחמה איילון לרשום בסיכום הדברים כי השידורים האולימפיים מלוס אנג'לס 1984 יימשכו בינתיים עד שתיים לפנות בוקר (02.00). לא מאוחר יותר. כבר אז חשש מהתוכנית אך הודה לי על הפרזנטציה ועל האמביציות.
טקסט מסמך : 12 בדצמבר 1982. סיכום פגישת ההפקה הראשונה בדרג מנכ"ל רשות השידור של כיסוי ושידורי הטלוויזיה הישראלית את המשחקים האולימפיים של לוס אנג'לס 1984 (עמוד מס' 1 מתוך 2). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 12 בדצמבר 1982. סיכום פגישת ההפקה הראשונה בדרג מנכ"ל רשות השידור של כיסוי ושידורי הטלוויזיה הישראלית את המשחקים האולימפיים של לוס אנג'לס 1984 (עמוד מס' 2 מתוך 2). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
למרות פער הזמנים של עֶשֶר שעות בין שעוני הקיץ של לוס אנג'לס ושעון ישראל הצעתי למנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד לשָדֵר ישיר כל לילה מאחת עשרה עד שֵש אוֹ שבע בבוקר כפי שתכננו לעשות מרבית מדינות ה- EBU, וכן לשדר שלוש שעות תקצירים יומיים מיוחדים מוקלטים בשעות הבוקר והעֶרֶב למען אותם הצופים שאינם יכולים לצפות בשידורים הישירים המאוחרים בשעות הקטנות של הלילה ואשמורת בוקר. האירועים האולימפיים החשובים והמעניינים כמו תחרויות הגמר של תחרויות הא"ק, השחייה, וההתעמלות, כל משחקי הגמר בענפי הכדור, תחרויות האִגרוף, ותחרויות הרכיבה על סוסים נועדו ותוכננו ע"י הוועדה המארגנת להיערך מחצות שעון ישראל במשך שש או שבע שעות , עד אור הבוקר על פי שעון ישראל. לֶקֶט האירועים האולימפיים הראשון בן כשעתיים תוכנן להיות משודר בתשע בבוקר, ולֶקֶט נוסף בן שעה משמונה בערב עד תשע – שעת תחילת "מבט". שעות השידור היו באמת בלתי קונבנציונליות אך היה לכך תקדים שמונה שנים קודם לכן בשידורי אולימפיאדת מונטריאול 1976. דוּבַּר באירוע שיא הנמצא בפסגת הספורט העולמי ובעל עניין ציבורי רחב שספורטאים ישראליים נוטלים בו חלק. זאת גם הייתה תקופת שידורים נוחה. החופש הגדול יהיה בעיצומו. כמיליון תלמידים וסטודנטים במדינת ישראל יימצאו בחופשה מלימודיהם.
מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד היה מודע כמובן להצטרפות האוטומטית שלנו למערכת השידור ה- Multilateral של ה- EBU. זה הקל במשהו על מצוקותיו. הוא חרד לכל דולר שדלף מהמסננת ויצא מהקופה הציבורית וניסה להתערב בכל פרט. עלויות הלוויינים הדאיגו אותו, מחירי קווי השידור ומכונות ה- VTR הדירו שינה מעיניו, הוצאות הדיור של המשלחת הישראלית שהתכוונתי לשכן אותה במלון "Holiday Inn" בהוליווד, אחד המלונות ש- EBU שריין עבור רשתות הטלוויזיה שלו – שיגעו אותו. הוא היה לחוץ. בינתיים הקבוצה המבצעית המיוחדת של ה- EBU לשידורי לוס אנג'לס 84' בראשותם של הנורווגי יארלה הויסאטר (Jarle Hoeysaeter) מ- NRK ומהנדס הטלוויזיה הצרפתי לוסיין בּאנטון (Lucien Banton) מ- TDF מיסדה שלושה ערוצי שידור טלוויזיה Multilateral על שלושת הלוויינים האטלנטיים, ה- Primary, ה- 1 Major, ו- 2 Major, לצורך העברת השידורים הישירים מלוס אנג'לס לאירופה וישראל. התקדמות עצומה לעומת אולימפיאדת מונטריאול 1976 שם עמד לרשות ה- EBU רק ערוץ Multilateral אופרטיבי בודד. אופציות השידורים תפחה ללא הכר ועמה גם הממון שאמור לממן כמות שידורים ענקית שכזאת . חלו שינויים גם בקבוצה המבצעית של ה- EBU של לוס אנג'לס 84' . מַנוֹלוֹ רוֹמֶרוֹ נשכר ע"י רוּן אָרְלֶדְג' ורשת הטלוויזיה המארחת ABC לארגֵן ולנהל את ה- IBC (ראשי תיבות של International Broadcasting Center) מרכז השידורים האולימפי הבינלאומי טלוויזיה ורדיו, הממוקם באולפנים הישנים של חברת הסרטים 'קולומביה' בלוס אנג'לס. מהנדס הטלוויזיה הצרפתי לוּסְיֵין בַּאנְטוֹן תפש את מקומו.
בראשית יוני 1983 צעדה ההפקה עוד צעד אחד לפנים. שוב נערכה פגישה רמת דֶרֶג בראשות מנכ"ל רשות השידור אליה הוזמנו גם מנהל הטלוויזיה בשפה הערבית יוסף בר-אל ומנהל חטיבת החדשות בשפה הערבית יוסף ביניא. הוועדה המארגנת LAOOC הציעה ל- EBU פתרונות אכסון במלונות בעיר. המלון הזול ביותר בסביבה היה Holiday inn במחיר של 112 (מאה ושנים עשר) דולר ללילה ליחיד ו- 180 (מאה ושמונים) דולר לחדר זוגי. יוסף "טומי" לפיד התחלחל מהעלויות והטיל עלי ועל יועצו נקדימון "נקדי" רוגל לטפל במציאת דיור חלופי זול יותר, משל היינו אזרחי העיר. העלות כה הטרידה אותו. הוא חשש לכל דולר שהושקע בהפקה האולימפית של לוס אנג'לס 84'. סיפרתי לו כי אני מכיר ישראלי יורד המתגורר בלוס אנג'לס כבר שנים רבות בשם אליהו מרמור ששיחק פעם בקבוצת הכוח ר"ג. יוסף "טומי" לפיד נתלה בתקווה. "דבר עמו", אמר לי והוסיף, "אולי הקהילה הישראלית – יהודית בעיר תסכים להעניק סידורי לינה ותיאות לארח את משלחת רשות השידור". בראשית אוקטובר 1983 טס מנהל חטיבת החדשות יאיר שטרן (הבוס הישיר שלי) לחו"ל על מנת להשתתף בוועידת ה- EBU Cקורפו. המנכ"ל דרש ממנו לסייר בלוס אנג'לס ולמצוא פתרונות דיור עבור משלחת רשות השידור. בינתיים הלכו ואזלו אופציות המלונות שהציע ה- EBU. עם שובו ארצה כתב לו יאיר שטרן דו"ח אודות וועידת קורפו, והדגיש גם כי האפשרות הזולה והטובה ביותר מבחינת רשות השידור תהיה אם אנשי המשלחת לאולימפיאדת לוס אנג'לס 84' יתגוררו במלון Holiday Inn כפי שהציע בזמנו יואש אלרואי. הוא יאיר שטרן האיץ בו לבצע את ה- Booking מהר ככל האפשר בטרם יהיה מאוחר מידי. מנכ"ל רשות השידור הודה לו על מאמציו ושיגר לו מכתב מיוחד בו רשם, "אני מעריך מאוד את המאמץ שהשקעת ומקבל את הצעתך ביחס לאכסון", ודאג להוסיף בסיומו, "יש להניח שאם תימשך המצוקה הכספית הנוכחית עד לקיץ הבא, תצטרך הרשות לתת דעתה על היקף כיסוי האולימפיאדה".
הוברר כי כל הניסיונות של מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד לעקוף את מהלכי הדיור של ה- EBU באמצעות יאיר שטרן, אליהו מַרְמוּר, ואמיר שביב (איש הטלוויזיה הישראלית הציבורית שהיה שליח קק"ל בלוס אנג'לס) נכשלו לחלוטין. שבתי לפתרונות הדיור שהציע לי ה- EBU ושכרתי ברגע האחרון את כמות החדרים הנחוצה במלון Holiday Inn ברובע הוליווד. המחיר נסב ל- 112 דולר כאמור ללילה לחדר ליחיד. נטלתי את האחריות והגנבתי לחדרי את פרשן השחייה יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל הקיבוצניק מכפר המכבי שהרשות שילמה לו פרוטות ולא היה לו היכן ללון, וביקשתי מנסים קיוויתי להכניס בהסתר לחדרו את פרשן הא"ק ד"ר גלעד וויינגרטן. בגדתי באמון הנהלת המלון. את קצבת האש"ל היומי שקבלתי מהרשות חלקתי עם פרשן השחייה הדגול והיקר שלי יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל חבר קיבוץ כפר מכבי שהיה דל כספים מטבע הדברים. במקביל לפתרונות הדיור הטיל המנכ"ל עלי ועל נקדימון רוגל לבדוק את ההתחברות שלנו למערך שידורי ה- Multilateral של ה- EBU. על המשנה שלו רון נחמן (מאוחר יותר ראש עיריית אריאל) הטיל לטפל בבעיית הביטחון של משלחת הטלוויזיה והרדיו. "לאור האסון במינכן 1972 אני עומד על כך כי לפני צאת המשלחת שלנו ללוס אנג'לס ייעשו כל הסידורים הביטחוניים כמתבקש מהתנאים בארה"ב", כתב ב- 5 ביוני 1983 לרון נחמן.
טקסט מסמך : 1 ביוני 1983. סיכום פגישת הפקה מס' 2 בדרג מנכ"ל רשות השידור (יוסף "טומי" לפיד) הנוגעת לשידורי הטלוויזיה הישראלית במשחקים האולימפיים של לוס אנג'לס 1984. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 5 ביוני 1983. מסמך מנכ"ל רשות השידור למשנה שלו רון נחמן הנוגע לאבטחת משלחת רשות השידור בעת מילוי תפקידה בסיקור המשחקים האולימפיים של לוס אנג'לס 1984. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ב- 13 ביוני נועדתי במשרדי מחלקת הספורט בקומה החמישית של בניין הטלוויזיה עם יועץ המנכ"ל נקדימון "נקדי" רוגל ז"ל לפגישה המסבירה לו את פילוסופיית השידור ה- Multilateral של הקבוצה המבצעית של ה- EBU בלוס אנג'לס 1984 בראשות יארלה הויסאטר ולוסיין באנטון. יכולת הפצת השידורים הלווייניים מלוס אנג'לס לאירופה וכמובן לישראל, ובמקביל יכולות תחנת הקרקע לתקשורת לוויינים לקלוט את אותם שלושת הסיגנלים של הטלוויזיה. זה היה באופן טבעי אלמנט מכריע בטיב וכישרון הסיקור שלנו את המשחקים. פַּרָסְתִּי בפני נקדימון "נקדי" רוגל ז"ל בחדר את מפת התקשורת הלוויינית הבינלאומית והסברתי לו כיצד מערך השידור המורכב הזה עובד [3]. ארה"ב העבירה את השידורים האולימפיים לאירופה באמצעות שלוש תחנות קרקע שלה. תחנת הקרקע בג'יימסבורג בחוף המערבי בקליפורניה הייתה אמורה לשדר את הסיגנל האולימפי של לוס אנג'לס 1984 ללווייני האוקיינוס השקט. מדינות אירופה המערביות ביותר כמו ספרד, פורטוגל, ואיסלנד יכלו לקלוט את הסיגנאל הזה. תחנות הקרקע בחוף המזרחי, אִיטָאם ואֶנְדוֹבֶר, נועדו לשדר את הסיגנל האולימפי של לוס אנג'לס 1984 בכיוון שלוש הלוויינים האטלנטיים : ה- Primary, ה- Major 1, וה- Major 2.
טקסט תמונה : זוהי צלחת האנטנה הענקית שהוצבה בתחנת הקרקע ללוויינים "איטאם" (Etam) במערב ווירג'יניה. תפקידה היה להעביר את סיגנל השידורים של אולימפיאדת לוס אנג'לס ללוויינים האטלנטיים. שימו לב ליחסי הגודל שבין האנשים והרכבים בתחתית התמונה לבין קוטרה הענקי של הצלחת. (התמונה באדיבות Comsat. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות). סעיף [4].
תחנת הקרקע לתקשורת לוויינים בעמק האלה התפתחה והתרחבה מאוד בהשוואה למבצעי השידור הבינלאומיים הקודמים שלנו, מונדיאל ארגנטינה 1978 ואליפות אירופה בכדורסל בטורינו בקיץ 1979. הייתה לה את היכולת הטכנולוגית להתחבר אל שלושת הלוויינים האטלנטיים. ערוצי השידור ה- Multilateral האלה היו אמורים להעביר לאירופה מארה"ב יותר מ- 1000 (אֶלֶף) שעות טלוויזיה. רשות השידור הישראלית בשל חברותה המלאה ב- EBU מימנה את חלקה בזכויות השידורים וגם בעלויות הטכנולוגיות של מערך התיאומים וההפקה של ה- EBU לרבות מערך השידור הלווייני המורכב הזה [5].
טקסט תמונה : 1984. זוהי תחנת הקרקע ללוויינים במישור עמק האלה ליד ירושלים. גבריאל שקל מהנדס התקשורת הבינלאומית של חברת "בזק" ויצחק נגל מנהל תחנת עמק האלה הרחיבו עד למאוד את אופציות התקשורת הבינלאומית של הטלוויזיה הישראלית. מחלקת הספורט של הטלוויזיה הישראלית יכולה הייתה עכשיו לשדר והעביר בשידורים ישירים בהיקפים מלאים את אירועי הספורט של אולימפיאדת לוס אנג'לס בקיץ 84'. ממקום התרחשותם לאולפנים בירושלים . ההחלטה של מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל "להשכיב את העם לישון" הייתה החלטה מקצועית אומללה. אורי פורת ז"ל יורשו של יוסף "טומי" לפיד בתפקיד ביטל אותה מכל וכל. (לע"מ תמורת תשלום).
עוד באותו היום הטיס נַקְדִימוֹן "נקדי" רוֹגֵל ז"ל את מסמך הסיכום של השידורים הלווייניים מלוס אנג'לס לירושלים אל מנכ"ל הרשות.
טקסט מסמך : 13 ביוני 1983. המסמך ששלח נקדימון "נקדי" רוגל למנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי לפיד ז"ל הנוגע להיערכות הטלוויזיה להעברת שידורים לוויינים מאולימפיאדת לוס אנג'לס לאולפן בירושלים על שלושת הלוויינים האטלנטיים ה- Primary, ה- Major 1, וה- Major 2. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
שלושה חודשים אח"כ ב- 5 בספטמבר 1983 התקיימה בבניין "כלל" פגישת ההפקה השלישית בדרג מנכ"ל רשות השידור. הגעתי לפגישה מצויד בספר השידורים של אולימפיאדת לוס אנג'לס 84' שחיברתי זה מכבר והיה בעצם פקודת מבצע מתוקנת לזו שהוצגה ב- 12 בדצמבר 1982 בפני מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל. ידעתי כבר בבטחה כי שלושת הלוויינים האטלנטיים מוכשרים לשאת את מכלול השידורים ה- Multilateral של ה- EBU. ביקשתי לשדר לפחות 115 (מאה וחמש עשרה) שעות ולהרחיב ולהעמיק את השידורים הישירים אלה הכוללים את תחרויות הגמר הגדולות לגברים ונשים בא"ק, שחייה, התעמלות, ומשחקי הגמר של הכדורסל, הכדורעף, הכדורגל, והכדוריד – שנמשכו עד שש או שבע בבוקר שעון ישראל. אבל מנכ"ל רשות השידור שוב היסס ופסח על הסיפים. הוא ניצב בפסגת השידור הציבורי אך לא היה באמת איש טלוויזיה שַש אלי קרב. שום דבר לא הפריע לו ולא מנע ממנו לרשום את שמו באותיות של זהב כגדול המנכ"לים בהיסטוריה של הרשות כמי שהציב בגדול את השידורים האולימפיים על מפת הטלוויזיה הישראלית הציבורית. הוא תמיד נסוג למִצְעַר ברגע האחרון מסיבה ממלכתית כלשהי כפי שטען . הוא אכזב אותי.
יוסף "טומי" לפיד התלבט ולבסוף דחה את הצעת השידור הרחבה שלי והחליט להסתפק בתוכנית מצומצמת. התפתח בינינו וויכוח על מהוּת והיקף השידור של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 והמחויבות של הרשות השידור להעביר את מלוא האינפורמציה למשלם האגרה. מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד שהייתה לו נטייה ברורה לחנֵך ולהגֵן על האומה טען בלהט, "…העם צריך לישון בלילה כדי לקוּם רענן בבוקר ליום עבודה חדש. השידורים האולימפיים הממלכתיים מהווים פיתוי חזק מידי ויחבלו במאמץ העבודה של העם…". על כן פסק בהחלטיות טקסט שקבר את כל תוכניותיי ושאיפותיי : "…יואש אלרואי , הנני מורה לך לשָדֵר בתשעה ימים מתוך 16 ימי האולימפיאדה שעתיים בלבד מאחת עשרה בלילה עד אחת אחר חצות, ובשבעת הימים האחרים אני מרשה לך לשָדֵר שלוֹש שעות עד שתיים אחר חצות. אתה תבחר את חלוקת הימים…". הייתי המום. לא כך דמיינתי לעצמי את הפקת הצגת הספורט הגדולה בעולם, שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. נדהמתי מהאיש שהיה אמור להיות שַר השִידוּר של העַם ולפתע הפך לשַר השֵינָה שלוֹ. תמהתי לעצמי כיצד יכול להיות שאיש חכם מסוגו שהיה אמור להיות מנהיג רשות השידור ולהקרין על העובדים – מוותר על כמות ואיכות גם יחד , ונסוג מהאמביציה הטבעית החשובה ביותר של הטלוויזיה באשר היא התומכת בעיקרון השידורים הישירים. חשתי כי יוסף "טומי" לפיד מתנהג כמין עצלן נרפה (הוא לא היה כזה) ומתייצב מרצונו במקום האחרון בשורת העובדים שלוֹ. מנהל הטלוויזיה טוביה סער תמך בהצעת השידורים אולימפיים הנרחבת שלי אך כהרגלו נמנע מלומר זאת בגלוי. יוסף "טומי" לפיד ידע כי הוא ממילא משלם תשלום גלובאלי עבור זכויות השידורים והשימוש בלוויינים . אף על פי כן החליט לא לנצל ניצול מרבי את השיטה שממילא כבר שילם בעבורה . טוביה סער ציית בעל כורחו לרעיון הצִמצום של המנכ"ל. דפי הסיכום של פגישת ההפקה השלישית מ- 5 בספטמבר 1983, פחות מאחד עשר חודשים בטרם טקס הפתיחה של המשחקים, הוכיחה כי הטלוויזיה הישראלית הציבורית היא עדיין פרובינציאלית ומפגרת עד למאוד בכל תחום של הפקה , תעוזה , ושאפתנות . כמויות ואיכויות שידור שלה היו מגוחכות. בעוד מרבית המנכ"לים של רשתות הטלוויזיה החברות ב- EBU עשו מאמצים גדולים להעניק מימדים חדשים לשידורי לוס אנג'לס 1984 על פי האפשרויות הטכנולוגיות והתוכניתיות שהגישו להם ה- Host broadcaster האמריקני רשת הטלוויזיה ABC בראשות רון ארלדג' והקבוצה המבצעית של ה- EBU בראשות יארלה הויסאטר ולוסיין באנטון, הרי שמנכ"ל רשות השידור הישראלית יוסף "טומי" לפיד הסתגר בדלת אמותיו בתירוץ שעם צריך לישון כדי שיהיה נכון להשכים בבוקר ליום העבודה הממתין לו. צמצום השידורים חשב יצמצם את העלויות הטכנולוגיות היחסיות שתבע מאיתנו ה- EBU (כמו מכל רשת טלוויזיה אחרת החברה באיגוד) ואת התשלום עבור שעות נוספות לעובדי הטלוויזיה בשעות הקטנות של הלילה והשעות המוקמות של הבוקר.
טקסט תמונה : קיץ 1984 . אולימפיאדת לוס אנג'לס 84'. זהו השרטוט המקורי שלי מתוך ספר השידור, המציג את מערך התקשורת הלוויינית באולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 כפי שהכנתי והסברתי את תוכנו למנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל. עמדו לרשותו כל האופציות הטכנולוגיות להביא את שידורי הטלוויזיה הישירים של משחקי לוס אנג'לס 84' לכל בית בישראל, אך הוא בחר בדרך אחרת והחליט להשכיב את העם לישון. כאילו שזה היה תפקידו כמנכ"ל רשות השידור (מתוך ספר השידור/פקודת המבצע שחיברתי וכתבתי הנוגע לתכנון שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית את אולימפיאדת לוס אנג'לס 84'. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 5 בספטמבר 1983. דפי הסיכום של פגישת ההפקה ה- 3 בדרג מנכ"ל רשות השידור (עמוד מס' 1 מתוך 2) הנוגעת לסיקור והפקת שידורי הטלוויזיה הישראלית במשחקים האולימפיים של לוס אנג'לס 1984. יוסף "טומי" לפיד ז"ל התעקש על סגירת השידורים האולימפיים באחת בלילה או לכל המאוחר ב- 02.00. הוא טען כי העם צריך ללכת לישון מפני שהעם אמור להשכים בבוקר ליום של עמל ועבודה. מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית טוביה סער תמך בגרסתי אף העדיף לשתוק. בכך עודד את קו המחשבה של מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ואת מעמדו כאילו היה חבר בטריבונאל העם וכביכול ידע מה טוב לו. הרעיון לצמצם את השידורים כדי להשכיב את עם ישראל לישון היה מגוחך. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט מסמך : 5 בספטמבר 1983 . דפי הסיכום של פגישת ההפקה ה- 3 בדרג מנכ"ל רשות השידור (עמוד מס' 2 מתוך 2) הנוגעת לסיקור והפקת שידורי הטלוויזיה הישראלית במשחקים האולימפיים של לוס אנג'לס 1984. יוסף "טומי" לפיד ז"ל התעקש על סגירת השידורים האולימפיים באחת בלילה או לכל המאוחר ב- 02.00. הוא טען כי העם צריך ללכת לישון מפני שהעם אמור להשכים בבוקר ליום של עמל ועבודה. מנהל הטלוויזיה טוביה סער תמך בגרסתי אף העדיף לשתוק. בכך עודד את קו המחשבה של מנכ"ל רשות השידור כאילו היה חבר בטריבונאל העם וידע מה טוב לו. הרעיון לצמצם את השידורים כדי להשכיב את עם ישראל לישון היה מגוחך. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית טוביה סער הרי מעולם לא העז להתווכח ולהמרות את פיו של האיש שמינה אותו לתפקיד הרם. טוביה סער חסה בצלו של יוסף "טומי" לפיד. הוא העריך מקצועית את יוסף "טומי, לפיד הערכה רבה . כאשר קרבו ימיו של יוסף "טומי" לפיד לפנות ב- 1 באפריל 1984 את כֵּס המנכ"ל לטובתו של אורי פורת היה זה טוביה סער שהלך להשתדל אצל הפוליטיקאים כדי שאלה ימנו את יוסף "טומי" לפיד לקדנציית ניהול רצופה שנייה בת חמש שנים עד 1989. אין ספק ששררו ביניהם יחסי רעות ואחווה. קשר העבודה שלהם האחד עם השני היה סימביוטי. יוסף "טומי" לפיד אהב מצדו את טוביה סער וראה בו מנהל טלוויזיה מצוין, אחראי, ונאמן.
יוסף "טומי" לפיד חשק מאוד בהארכת המינוי. ב- 29 בפברואר 1984 שלח מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד מכתב תודה אישי נרגש ומילות הערכה חמות למנהל הטלוויזיה טוביה סער על פועלו ושתדלנותו אצל שר החינוך והתרבות זבולון למען מינויו כמנכ"ל הרשות לתקופת כהונה שנייה, "טוביה יקירי", פנה אליו בכתב ידו הגס ולא פוטוגני והוסיף , "…אני רוצה להודות לך על גילוי הידידות האישית והעמיתות המקצועית בלכתך אל שר החינוך למען המשך כהונתי. הייתה זו מחווה בלתי רגילה ביחסי העבודה במדינה בכלל וברשות בפרט, ועצם הליכתכם, בצד התועלת שבה, היא אות כבוד בשבילי ופרס על המאמצים הרבים שהשקעתי בטיפוח יחסי הרעות שבינינו…". המסמך שרד את מאורעות הזמן ונשמר. זה כידוע לא עזר ליוסף "טומי" לפיד ז"ל. ראש הממשלה יצחק שמיר החליט למנות באפריל 1984 את אורי פורת ז"ל עיתונאי וותיק בעיתון "ידיעות אחרונות" והאיש ששימֵש יועץ תקשורת של ראש הממשלה מנחם בגין, לתפקיד מנכ"ל רשות השידור במקומו.
טקסט מסמך : 29 בפברואר 1984. מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד מודה למנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית טוביה סער על גילוי הידידות האישית והעמיתות המקצועית בלכתו אל שר החינוך זבולון המר והשתדלותו למען המשך כהונתו של יוסף "טומי" לפיד בתפקיד מנכ"ל רשות השידור. הקדנציה של יוסף "טומי" לפיד החלה ב- 1 באפריל 1979 ועמדה להסתיים ב- 1 באפריל 1984. המכתב מודפס, אך הפנייה אל הנמען נעשתה בכתב יד ובסגנון חם. "טוביה יקירי", פנה אליו יוסף "טומי" לפיד. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טוביה סער זוכר בהערצה את יוסף "טומי" לפיד ז"ל בעת שיחות התחקיר עמי כלהלן : "הערכתי מאוד את טומי לפיד כמנכ"ל רשות השידור. הוא היה איש ציבור בעל יושרה, הגון, ואחראי. רציתי מאוד שממשלת ישראל תמנה אותו לתקופת כהונה שנייה. בדיעבד צדקתי. אי אפשר היה להשוות בין רמת הניהול של טומי לפיד לבין הבינוניות שאפיינה את ימיו של אורי פורת שבא אחריו. טומי לפיד היה אישיות דגולה, מנכ"ל למופת, דאג למנהל תקין וידע לנהל את המערכת בצורה חכמה. אורי פורת לעומתו היה מנכ"ל גרוע ומנהל לא מקצועי. הוא כל הזמן דיבר עם העובדים מאחורי גבי וללא ידיעתי. ידעתי שלא אמשיך להיות מנהל הטלוויזיה בתקופתו. החלטתי לפרוש בגללו מרשות השידור לאלתר".
טקסט תמונה : שנת 1984. מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית טוביה סער היה מתומכיו הנאמנים והמובהקים של מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד. (מחלקת הסטילס. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ההחלטה של מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד, "…להשכיב את העַם לישון בלילה כדי שיוכל להשכים קום בבוקר לעבודת היום בתקופת שידורי לוס אנג'לס 1984…", הייתה נסיגה גדולה בחשיבה טלוויזיונית ופירוש שונה למונח תקשורת המונים במדינה חופשית ואולי גם חוסר הבנה את תפקיד המדיה האלקטרונית. מנהל הטלוויזיה ארנון צוקרמן ומנכ"ל רשות השידור יִצְחָק לִבְנִי התירו לאלכס גלעדי לשדר ישיר בשעות הלילה הקטנות את כל תחרויות הגמר בענפי הספורט המרכזיים בעת הפקת שידורי הטלוויזיה של אולימפיאדת מונטריאול 1976 בקנדה. הם בניגוד ליוסף "טומי" לפיד לא התיימרו להשכיב את העם לישון. היעדר יוזמת שידור של מנכ"ל הרשות שהוא גם העורך הראשי של שידורי הטלוויזיה הציבורית -ממלכתית, בתירוץ וטענה שהעם צריך לישון בלילה, היה סימפטום מובהק של רשת שידור מונופוליסטית. יוסף "טומי" לפיד ביקש לקבוע ולהחליט מה טוב לאומה הישראלית ומה רע לה. ניסיתי לשכנע אותו לחזור בו מהחלטותיו הבלתי הגיוניות. אינסטינקטיבית יריתי לעברו, "…המנכ"ל, מה פתאום אתה דורש ממני לנעול את השידורים באחת או בשתיים בלילה כדי להשכיב את העם לישון…", והוספתי בטון נרגז, "…הִנְך שַר השִידוּר – ולא שַר השֵינָה…!". זה לא הֵזיז לוֹ. הוא סבר שאני חצוף, ואני סברתי שהעם נבון דיו להחליט בעצמו מה טוב לו ומה עדיף בעיניו, שֵינָה או צפייה באינפורמציית ספורט טלוויזיונית ראשונה במעלה. המשכתי לטעון, "תפקידנו לשָדֵר את האולימפיאדה בהיקף מלא ולהציע לצופים את אופציית הבחירה בשידורים הישירים, בדיוק כפי שנוהגות כל רשתות הטלוויזיה באירופה המאוגדות ב- EBU וגם ב- OIRT. מי שירצה לצפות בשידורים הישירים בטלוויזיה – יצפה , ומי שירצה לישון – יישן". יאיר שטרן מנהל חטיבת החדשות והבוס הישיר שלי ישב לידי ומילא את פיו מים. גם הוא כמו טוביה סער לא הצטרף למאבק השידור שלי נגד מנכ"ל רשות השידור. ב- 13 באוקטובר 1983 שלח מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד למנהל הטלוויזיה טוביה סער מסמך ובו ממצאי הסֶקֶר שערכה מיכל כספי (אשת סקרי הצפייה ודעת קהל ברשות השידור במשך שנים רבות) הנוגע לצפייה במשדרי הא"ק הישירים של הטלוויזיה הישראלית שסיקרה את תחרויות אליפות העולם ה- 1 בא"ק בהלסינקי בחודש אוגוסט 1983 (בדרך כלל בשעות אחה"צ). התברר כי הצפייה במשדרים הישירים אחה"צ של אותה אליפות העוחם ה- 1 בא"ק של הלסינקי 1983 זכתה לרייטינג נמוך לעומת השידורים החוזרים והתקצירים המוקלטים בערב. הוא נתלה בכך גם לגבי שידורי הטלוויזיה העתידיים מלוס אנג'לס 1984, לא כל שכן כשמדובר בשעות הלילה הקטנות ואשמורת בוקר. אך לא זאת הייתה הסיבה האמיתית אותה חשף בנימוקיו הקודמים. "העם צריך לישון", אמר וחזר כל כך כמה וכמה פעמים. הוא באמת חשב ככה.
טקסט מסמך : 13 באוקטובר 1983 . המסמך ששלח מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד למנהל הטלוויזיה טוביה סער בו הוא קובע , "ממצאי סקר הצפייה הנוגע לשידורים הישירים שנערכו אחה"צ במסגרת אליפות העולם ה- 1 בא"ק – הלסינקי 1983 זכו לצפייה נמוכה. אם זה נכון לגבי שידורים ישירים אחה"צ, על אחת כמה וכמה כשמדובר בשידורים בשעות הקטנות של הבוקר. רקע זה חייב להנחות אותנו בשידורים מאולימפיאדת לוס אנג'לס 1984". (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
יוסף "טומי" לפיד הרגיש שהוא כמנכ"ל של רשת שידור ציבורית – ממלכתית אחראי גם למוּסַר העבודה של העם בישראל ולא רק למוּסַר הצפייה שלוֹ בטלוויזיה . הוא לא שינה את דעתו עד שהוחלף ע"י אורי פורת ב- 1 באפריל 1984. ב- 8 במארס 1984 כשלושה שבועות לפני שסיים את תפקידו כמנכ"ל רשות השידור כינס יוסף "טומי" לפיד את פגישת ההפקה הרביעית והאחרונה בהשתתפותו. מהנדסי הטלוויזיה באו בדרישות טכניות לקראת שידור אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 ותבעו לרכוש ציוד נוסף בעלות של 100000 (מאה אלף) דולר. וועד הטכנאים דרש מהנהלת רשות השידור תשלום של % 1200 (אלף ומאתיים אחוזים) לכל שעת עבודה נוספת. רדיו "קול ישראל" דרש לשלוח שלושה שדרים (כמו הטלוויזיה). ההפקה הייתה במצוקה אבל לא המנכ"ל. הוא ידע כבר שהוא הולך הביתה והדרישות האלה כפי שהן מופיעות בדף סיכום הפגישה שרשמה מנהלת לשכתו רוּחָמָה אַיָילוֹן יהיו מנת חלקו של מנכ"ל רשות השידור הבא.
טקסט מסמך : 8 במארס 1984 . פגישת הפקה מס' 4 בהשתתפות הדרג העליון של מנכ"ל רשות השידור הנוגעת לשידורי הטלוויזיה של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 . מהנדסי הטלוויזיה דרשו מיוסף "טומי" לפיד ז"ל רכישת ציוד טכני בשווי 100000 (מאה אלף) דולר לקראת השידורים האולימפיים, וועד ההנדסה דרש ממנו שכר בגובה % 1200 (אלף ומאתיים) בגין כל שעה נוספת בשעות הקטנות של הלילה ושעות הבוקר המוקדמות בתקופת האולימפיאדה. זה היה כשלושה שבועות בטרם סיים את הקדנציה שלו בת חמש שנים כמנכ"ל רשות השידור. הוא לא התמודד עם הבעיות החדשות והשאיר אותן ליורשו אורי פורת ז"ל. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
עם הופעתו של אורי פורת ז"ל ב- 1 באפריל 1984 השתנתה מקיר לקיר הקונספציה המגוחכת של מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל בה הוא מבקש "להשכיב את העם לישון". ב- 6 באפריל 1984 נחת על שולחנו של מנכ"ל רשות השידור החדש אורי פורת מסמך מטעם מנכ"ל חברת "בֶּזֶק" צבי אמיד (אביה של השדרנית ומגישת הטלוויזיה הישראלית הציבורית בעבר אלינור אמיד) בו מבקשת החברה מכתב התחייבות מרשות השידור תשלום נוסך בגובה של 33000 (שלושים ושלושה אלף) דולר עבור השימוש באנטנה שלישית והורדת השידורים משלושת ערוצי ה- Multilateral, בנוסף לתשלומים ולהתחייבויות שסוכמו בין הרשות ל"בזק" קודם לכן. המכתב המנומק נכתב ב- 12 במארס 1984 עוד בסוף העידן הישן של יוסף "טומי" לפיד אך הגיע לרשות משום מה כעבור עשרים וחמישה ימים. רוחמה איילון העבירה אותו לטיפולו של המשנה למנכ"ל רון נחמן והותירה לאורי פורת את המרחב והזמן כדי להתאקלם במשרתו החדשה . המכתב העיד כי מנהל חטיבת ההנדסה של הטלוויזיה הישראלית הציבורית גבי פישר וקצין התקשורת לוויינים שלו בחטיבה זאב שטוקהיים ז"ל אינם עובדים בקצב שלי. כעורך ראשי ומפיק ראשי ומנהל מבצע השידורים של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 מטעם הטלוויזיה הישראלית הציבורית נדרשתי כל העת לא רק להבין את פעולותיהם הסבוכות והמדויקות של אנשי ה- EBU ABC ו- ALOOC שעבדו בקצב מטורף אלא גם לפקוח עין על מעשיהם האיטיים והמסורבלים של הקולגות שלי בשידור הציבורי שגבלו לעיתים בעצלנות ושיבשו את ריתמוס ההתקדמות. ההתמזגות והזרימה שלנו עם ה- EBU הקלה עלי את מלאכת ההפקה של שידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית בלוס אנג'לס 1984.
טקסט תמונה : אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 35 שנים בעת כתיבת פוסט מס' 821. אנוכי יחדיו עם חלק מקבוצת אנשי ה- EBU במשרד ההפקה ו- Booking של ה- EBU ב-מרכז השידורים הבינלאומי של ה- IBC (ראשי תיבות של International Broadcasting Center) בלוס אנג'לס 84'. להלן זיהוי הנוכחים בתמונה מימין לשמאל : מר יאן סווין (שוודיה), גב' מרטין פאבר (שווייץ), אנוכי, וגב' סולבייג הרלין (פינלנד). (באדיבות EBU. ארכיון יואש אלרואי).
טקסט מסמך : 12 במארס 1984 . מסמך מנומק שכתב מנכ"ל חברת "בֶּזֶק" צבי אמיד וממוען למנכ"ל רשות השידור ונוגע להפקת שידורי הטלוויזיה הישראלית את שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984, בו הוא דורש התחייבות בכתב של תשלום נוסף בסדר גודל של 33000 (שלושים ושלושה אלף) דולר על שימוש באנטנה השלישית בתקופת המשחקים האולימפיים. האנטנה השלישית ממוקמת אף היא בתחנת התקשורת לוויינים בעמק האלה. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
יוסף "טומי" לפיד ז"ל אישר לי לקחת עמי ללוס אנג'לס משלחת שידור מצומצמת מאין כמותה בת 12 אנשים ליעד שידור כל כך מורכב. בכך אימץ את תקדים מנכ"ל רשות השידור שְמוּאֵל אַלְמוֹג מאולימפיאדת מינכן 1972 וקבע תקדים אבסורדי למנכ"לים שבאו בעקבותיו באולימפיאדות בשנים הבאות. באולימפיאדת לוס אנג'לס נטלו חלק 6797 ספורטאים וספורטאיות ב- 25 ענפי ספורט ו- 198 תחרויות אולימפיות. המשלחת כללה אותי כמפיק ראשי ו- עורך ראשי ומנהל השידורים, אורי לוי מפיק משנה שלי, שלושה שדרים – נסים קיוויתי, יורם ארבל , ודני לבנשטיין, שלושה טכנאי קול ותקשורת – יאיר שרף, משה אלוני, ואלכס לבריק, וצוות צילום פילם בראשותו של הכתב איציק גליקסברג , הצלם עמנואל אלדמע, המקליט צביקה בירנבלום והתאורן אליעזר הנדלמן. לצוות הזה הצטרפו שלושת הפרשנים יוסף טלקי בשחייה, ד"ר גלעד ווינגרטן בא"ק, וזָ'קי ווישניה בהתעמלות. הם טסו ללוֹס אנג'לס על חשבונם ומימנו את שהייתם שם מכיסם . המנכ"ל יוסף "טומי" לפיד לא הסכים בשום אופן להטיס אותם לאולימפיאדה על חשבון רשות השידור ולהעניק להם אש"ל, בטענה המסורתית שלוֹ שאפשר להסתדר בשידור גם בלי פרשנים. אבל הוא אִפשֵר לי למַסֵד משרד הפקה, שידורים, ותקשורת ב- IBC בלוס אנג'לס. לקח של שידורי המונדיאל בספרד 1982.
לרשימת משימות הצילום האולימפיות של צוות הפילם שלנו בלוס אנג'לס 1984 הצטרפה משלחת ישראלית גדולה שכללה 32 ספורטאים וספורטאיות ו- 25 מאמנים ומלווים. המשחקים האולימפיים נערכו בקומפלקס מתקנים רחב ידיים שהשתרע על שטח עצום בן כ- 160 ק"מ. יוסף "טומי" לפיד הטיל על משלחת השידור של הטלוויזיה הישראלית הציבורית משימה עיתונאית כמעט בלתי אפשרית בתנאי הפקה מגוחכים. להחלטות היד הקְפוּצָה של יוסף "טומי" לפיד לשָדֵר את תחרויות לוס אנג'לס 1984 בכמות שעות כה דלילה ובצִמצום כה רב בכוח האדם הייתה משמעות אחת בלבד ושלילית : הצופים בישראל עתידים לראות את האולימפיאדה באמצעות שידורים מוקלטים ובאיחור זמן מפני שכל תחרויות הגמר האולימפיות ועִמן השידורים הישירים התחילו באחת או בשתיים אחר חצות על פי שעון ישראל. התייחסותו השלילית של יוֹסֵף "טוֹמִי" לַפִּיד לשידורים האולימפיים לרבות הקיצוצים הבלתי הגיוניים וההנחתות הבומבסטיות שלוֹ בכוח אדם ואמצעים, היו על פי תפישתי מהלומה לשידור הציבורי וגם עבורי באופן אישי . לא היה שום ניסיון מצִדו למצוא פתרון יצירתי. כך רצה וכך קבע. התנהגות של, "אני ואפסי עוד" כאילו שימש כיו"ר טריבונאל האומה. מנהיגותו של יוסף "טומי" לפיד בתוככי הרשות והטלוויזיה הישראלית הציבורית הייתה כה דומיננטית עד ששני מפקדיי הישירים טוּבְיָה סָעַר מנהל הטלוויזיה ויָאִיר שְטֶרְן מנהל החדשות התבטלו מפניו ושתקו בדיון. הרגשתי את עצמי נתון בסַד.
טקסט תמונה : צהריי יום שישי – 4 ביוני 1982 . הימים ההם – הזמן ההוא. אולפן א' בבניין הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשכונת רוממה בירושלים . אנשי הטלוויזיה הישראלית הציבורית חוגגים את המעבר לשידורים בצבע . לטלוויזיה הישראלית הציבורית נדרשו 14 שנה כדי לעבור משידורים בשחור / לבן לצבע. זיהוי מימין לשמאל : הבימאי אורן שינדל , מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל בעל ארשת פנים מודאגת מתבונן באופק (ניצבו בפניו שתי משימות שידור גדולות – סיקור מלחמת לבנון ה- 1 ומונדיאל הכדורגל של ספרד 1982), המגישה דליה מזור, מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית טוביה סער, מאחורי טוביה סער מציץ ראשו של גבי אוחנה נהגו האישי של מנכ"ל רשות השידור, המגיש דניאל פאר, והבימאי הראשי ג'קי גורן ז"ל (חתוך). (צילום מיכאל מרגוליס איש מחלקת הסטילס של הטלוויזיה הישראלית הציבורית. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ההחלטה להשכיב את עם ישראל לישון בתקופת שידורי האולימפיאדה לא הייתה הפעם הראשונה בה לקח מנכ"ל רשות השידור אחריות אישית על האומה. בראשית שנות שִלטונו ברשות השידור סבר ששידורי הצבע בטלוויזיה הנוהגת לשָדֵר בשָחוֹר / לָבָן הם כאופיום להמונים המסכימים לשלם מכיסם ובמיטב כספם כל מחיר שיידרש כדי לרכוש אותם. ב- 1979 שידרה הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשָחוֹר / לָבָן. ניצני הצבע הראשונים נראו על המרקע . אך יוסף "טומי" לפיד סירב באדיקות לאשר שידורים בצבע בטלוויזיה הישראלית הציבורית. הוא חשש שהשידור הציבורי בצבע יעודד את השכבות העניות לצרוך מכשירי טלוויזיה חדשים ויקרים בצבע, בכסף שאין להם. כך לפחות הסביר לי. הוא ראה בטלוויזיית הצבע מצרך מוֹתּרוֹת שאיננו נחוץ לאור מצבן הכלכלי הרעוע של אותן השכבות החלשות במדינת ישראל.
יוסף "טומי" לפיד נתן את קולו והצביע בבחירות 1977 עבור מפלגת ד"ש שבראשה עמד הפרופסור ורמטכ"ל העבר יגאל ידין. זה לא היה סוד. ואם היה הדבר רָז הרי שלא חשש לגלות אותו לאנשי חטיבת החדשות של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בפגישה מיוחדת וטעונה שערך עמם סמוך למינויו למנכ"ל רשות השידור ב- 1 באפריל 1979 במקומו של יצחק לבני. הפגישה המפורסמת ההיא התקיימה באווירה חשדנית סביב השולחן הגדול במערכת החטיבה בקומה השלישית של הבניין ברוממה – ירושלים. במפגש הזה בין עיתונאי הטלוויזיה לבין המנכ"ל יוסף "טומי" לפיד נכח גם מנהל הטלוויזיה אַרְנוֹן צוּקֶרְמַן. הייתה סיבה מובהקת לאווירה החשדנית כלפי יוסף "טומי" לפיד. בעיני רבים מעיתונאי הטלוויזיה הוא נחשב למינוי פוליטי של הימין. אנשי "מבט" סגדו לארנון צוקרמן ופחדו מהגבלת חופש העיתונות וצנזורה פוליטית של המנכ"ל החדש ששימֵש גם עורך הראשי של רשות השידור. במקום שררה אווירה מנוכרת ולא מלבבת. יוסף "טומי" לפיד כינס את הפגישה המפורסמת ההיא כדי להסיר את החששות . לפתע גילה להם את סודו ואמר להם בפרהסיה : "אין לכם מה לפחד ממני, אני בכלל הצבעתי בבחירות 1977 למפלגת ד"ש של יגאל ידין". במקום השתררה תדהמה ודממה. רק ארנון צוקרמן הפר את השקט והתפרץ לדבריו של מנכ"ל הרשות והגיב ברוגזה : "את מי זה מעניין עבור מי הצבעת". [6].
סגן ראש הממשלה מר יגאל ידין היה אותו האיש שצִלצֵל ב- 10 בדצמבר 1978 למנכ"ל רשות השידור יצחק לבני , כשעה לפני תחילת השידור הישיר מסטוקהולם בירת שוודיה של טקס הענקת פרס נובל לשלום לראש הממשלה מנחם בגין, ואסר עליו לשדֵר בצבע בנימוק שאין לעודד את השכבות העניות לקנות מכשירי טלוויזיה חדשים בצבע. יצחק לבני נענה לפנייתו של יגאל ידין. יוסף "טומי" לפיד המשיך את מסורת השידורים בשָחוֹר / לָבָן של קודמו יצחק לִבני. הוא פשוט נהה אחרי בקשתו הישנה של מנהיגו הפוליטי יגאל ידין בימים ההם לו נתן את קולו בבחירות 1977 .
[1] רון ארלדג' רב המוניטין שימש ב- 1984 נשיא חטיבות הספורט והחדשות של רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC .
[2] ראה נספח: הספר "ROONE" יצא לאור לאחר מותו בהוצאת Harper Collins Publishers
[3] ראה נספח: שרטוט מערך לווייני תקשורת של שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984.
[4] ראה נספח: ספרו של אריק בארנו : TUBE OF PLANTY The Evolution of American Television
[5] ראה נספח: דף סיכום דיון של הערכות הטלוויזיה הישראלית לקראת שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 84', כפי שהוכן ע"י מנהלת לשכת המנכ"ל גב' רוחמה איילון ב- 5 בספטמבר 1983.
[6] הערה : על פי עדותם של ארנון צוקרמן, אלכס גלעדי, ויעל חֵן.
בחג החנוכה, ב- 1 בדצמבר 1983 טסתי בשליחותם של מנכ"ל רשות השידור ומנהל הטלוויזיה טוביה סער ללוס אנג'לס לפגישת ה- WBM (פגישת ההפקה העולמית של המְשָדֵר הציבורי וראשי התיבות שלה הן כלהלן : World Broadcasters Meeting) לקראת שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 84' בהשתתפות כל רשתות הטלוויזיה של ה- EBU. זה היה נחוץ והכרחי כדי להבין את פילוסופיית השידור של רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC שהייתה כאמור ה- Host broadcaster של האירוע האולימפי הענק ואת הפילוסופיה הארגונית של ALOOC (ראשי תיבות של Los Angeles Olympic Organization Committee) הלוא היא הוועדה המארגנת האמריקנית המקומית. רק סיור לימודי מוקדם במקום אִפְשֵר לי להכיר את האפשרויות הטכנולוגיות והלוגיסטיות הרבות הנִלוות להפקה הרחוקה והמסובכת. בפעם הראשונה בקריירה הטלוויזיונית שלי התמניתי לעורך ומפיק ראשי של שידור המשחקים האולימפיים בטלוויזיה הישראלית. אלכס גלעדי כבר לא היה לידי.
מחוז לוֹס אנג'לס והעיר הענקית עצמה שוקקת חיים. המון אנשים, אלפי מסעדות, 4.8 מיליון כלי רכב (מתוכם 3.7 מיליון מכוניות) נעים על 250 ק"מ של Free ways בלוס אנג'לס עצמה ועוד 790 ק"מ Free ways במחוז כולו, ואין ספור תחנות דלק. ב- 1984 פקדו את נמל התעופה של לוס אנג'לס 35.000000 (שלושים וחמישה מיליון) נוסעים ו- 503000 (יותר מחצי מיליון) המראות. זאת עיר שמשדרת Business עשרים וארבע שעות ביממה. ב- 1932 אירחה לוס אנג'לס את האולימפיאדה ה- 10 של הזמן החדש באִצטדיון האולימפי בעל השם המחייב "קוליסיאום" (Los Angeles Memorial Coliseum). ב- 17 במאי 1978 במושב הוועד האולימפי הבינלאומי באתונה אושרה בקשתה של העיר לוס אנג'לס לארח את האולימפיאדה ה- 23 של הזמן החדש. לוֹס אָנְגֶ'לֶס הפכה לעיר השלישית בהיסטוריה שאירחה פעמיים את המשחקים האולימפיים. קדמו לה פאריס ב- 1904 ו- 1924, ולונדון ב- 1908 ו- 1948 . לוס אנג'לס עשתה זאת בהפרש של 52 שנה. לנשיא הוועדה המארגנת של המשחקים (LAOOC) נבחר פיטֶר יוּבֶּרוֹת' (Peter Uberoth) בן 45. פִּיטֶר יוּבֶּרוֹת' החליט ביחד עם אנשי ציוותו הבכירים יו"ר הוועדה המארגנת פאול זיפרן (Paul Ziffren) בן 66 וסגן הנשיא והמנכ"ל של הוועדה המארגנת הנרי יושר (Henri Usher) בן 44 לארח את התחרויות האולימפיות במתקני הספורט הקיימים כבר בלוס אנג'לס וגם באלוּ של האוניברסיטאות הגדולות, UCLA ו- USC. הוא חסך כל דולר ולא התפתה לבנות שום אתר ספורט חדש. הוא נסמך על הקיים. פִּיטֶר יוּבֶּרוֹת' לא חזר על השגיאה של אנשי מונטריאול 76' שהקימו ובנו מן היסודות אִצטדיון וקומפלקס אולימפי מרהיב ביופיו וגם יָקָר על חשבון משלם המסים הציבורי. ראש עיריית מונטריאול זָ'אן דְרָאפּוֹ (Jean Drapo) ותושבי מונטריאול ביקשו להוכיח כי אינם בנים חורגים של ארה"ב השכנה. הם מימנוּ בסכום עתק של 2.000000000 (שני מיליארד) דולר את בניית מבני הספורט המרהיבים, ואח"כ שילמו מכיסם במה שקרוי "מִסֵי אצטדיון" עוד שנים ארוכות את עלוּת ההשקעה האדירה גם בחלוֹף עשרים שנה.
ארגון המשחקים האולימפיים בלוס אנג'לס 1984 וההיערכות הלוגיסטית סביבם היה שונה לחלוטין משל מונטריאול 1976 ותוכנן למופת ע"י פּיטֶר יוּבֶּרוֹת' נשיא הוועדה המארגנת האמריקנית LAOOC. כפי שהתברר הוא היה גאון האִרגון והשיווק. פיטר יוברות' לא היה לבד . אירוח האולימפיאדה בארה"ב הוא עסק מורכב, ביורוקרטי, וממושך לוֹ היו שותפים ראש עיריית לוס אנג'לס הנמרץ והעקבי תום בראדלי, וכן SCCOG (ראשי תיבות שלThe Southern California Committee for the Olympic Games), הוועדה של דרום קליפורניה למען עריכת המשחקים האולימפיים בלוס אנג'לס בראשה ניצב ג'ון ארגיו (John Argue) , וגם USOC הוועד האולימפי האמריקני בראשותם של הנשיא רוברט קיין (Robert Kane) והמנכ"ל דוֹן מילר (Don Miller).
טקסט תמונה : דצמבר 1983. לוס אנג'לס. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 36 שנים בעת כתיבת פוסט מס' 821. התמונה צולמה ותיעדה אותי בעת סיור קדם ההפקה הטלוויזיוני ב- IBC הבינלאומי במסגרת ה- WBM ה- 1 באולפני חברת קולומביה הישנה בלוס אנג'לס. אני ניצב ליד ביתן 13 באולפנים הישנים של חברת "קולומביה" שם הקמתי את משרד הניהול, ההפקה, השידורים, התיאום, והתקשורת שלי. על פי השמועה שלחשו לי אז מארחיי האמריקניים מ- LAOOC 1984, הם סיפרו לי שכאן שכנו המלתחות, המקלחת, והשירותים הפרטיים של שני שחקני הקולנוע הנודעים קלרק גייבל (Clark Gable) ומרילין מונרו (Marilyn Monroe). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : חודש יולי – שנת 1984. אולימפיאדת לוס אנג'לס 84'. הוועדה המארגנת של המשחקים LAOOC בראשותו של פיטר יוברות' ערכה נשף קוקטיל ענקי לאלפי אנשי המדיה שהגיעו לסקר את המשחקים. חברת "קוקה קולה" שיחקה תפקיד ראשי באירוח אנשי הטלוויזיה והרדיו ב- 1984. הרשיתי לעצמי לבזבז כמה דקות מזמני היקר ולהשתתף בחגיגת הקוקטיל הענקית כדי לראות במו עיניי כיצד האמריקנים משווקים את עצמם ואת רעיונות האירוח האולימפיים שלהם . זיהוי הנוכחים בתמונה מימין לשמאל : יאיר שרף ז"ל מפקח קול ותקשורת של צוות השידור שלי, עקיבא מלמד מפקח קול ותקשורת (עבד עבור ה- EBU), אנוכי, ופרשן השחייה הדגול של הטלוויזיה הישראלית הציבורית יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל והבלתי נשכח. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
טקסט תמונה : יולי 1984. אולימפיאדת לוס אנג'לס 84'. הוועדה המארגנת עורכת מסיבת "קוקטייל" למדיה האלקטרונית והכתובה. חברת "קוקה קולה" משווקת את עצמה כחברת המשקאות המרעננת הרשמית של המשחקים האולימפיים. הפטנט ידוע ומוכר. מלבישים חולצות הנושאות את שם החברה על נערות נאות לבושות ב- Shorts, שמחליקות על סקייטים יחדיו עם המשקה המרענן, ומציעות אותו בחינם לקליינטים הרבים. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
ביום ראשון – 1 באפריל 1984 יוסף "טומי" לפיד כבר לא היה מנכ"ל רשות השידור. הוא הוחלף ע"י אורי פורת. ארבעה ימים קודם לכֵן ביום רביעי – 28 במרס 1984 פרסם המנכ"ל הפורש מִנְשָר פרידה לעובדי רשות השידור. זה היה מניפסט פְּרֵידָה כללי הדומה לפקודת יום של הרמטכ"ל לחייליו. המִנְשָר הופץ בסטנסילים בין כל עובדי רשות השידור – הטלוויזיה הישראלית הציבורית ורדיו "קול ישראל" גם יחד. מפני שהיה כללי ולא אישי הפך להיות בלתי חשוב ולא נקרא. ראיתי במו עיניי עובדים רבים שהשליכו אותו לסַל בטרם עלעלו בו. יוסף "טומי" לפיד ז"ל אהב את רשות השידור והיה בטוח שהוא מוֹסֵר אותה לאורי פורת הבא אחריו במצב טוב יותר מאשר קיבל אותה חמש שנים קודם לכן מיצחק לבני. תוכן המִנְשָר העיד על מחשבות כותבו. בשעה שצייר את מפת הקרב העתידית של הטלוויזיה הישראלית הציבורית ואת האתגרים הגדולים הקרובים שנכונו לרשות השידור בשנת הפרישה שלוֹ, שכח להזכיר את האתגר הגדול מכל. שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 שניצבו בשער. הוא דיבר על סיקור מערכת הבחירות באותה שנה, אך לא התייחס ולוּ במילה לשידורים האולימפיים הממשמשים ובאים שהוא היה אחד מהאדריכלים שלהם יחד עִמִי, והיוו את משימת השידור המסובכת וביותר שניצבה לפני הטלוויזיה הישראלית באותה שנה, הרבה יותר מורכבת מכל משימת שידור אחרת באותה תקופה, ממושכת וסבוכה יותר גם מְמִשדר הבחירות של 1984. משימת השידור האולימפית שכללה 115 (מאה וחמש עשרה) שעות בפרק זמן של שישה עשר ימים, התבצעה ממקום המרוחק כ- 15000 (חמישה עשר אֶלֶף) ק"מ ממדינת ישראל, אך לא אוזכרה במִנְשָר הפְּרֵידָה של מנכ"ל רשות השידור היוצא. הנה הוא כלשונו [1] .
טקסט מסמך : 28 במארס 1984. מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד מפרסם מנשר פרידה לעובדי הטלוויזיה הישראלית הציבורית ורדיו "קול ישראל" בתום כהונתו בן החמש שנים. הוא שכח להתייחס במנשר להפקה הגדולה, המורכבת והמסובכת של המשחקים האולימפיים של לוס אנג'לס 1984 שהוא היה אחד מהאדריכלים שלהם. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
האמנתי לוֹ ששכח. זה רק היה טבעי מצִדו לשכוח את מה שלא זכר. השכחה לאַזכֵּר את גוּלַת השידור הציבורי המקבל ביטוי מובהק בשידורים ישירים של המשחקים האולימפיים הממשמשים ובאים, הבליטה את יחסו האדיש של המנכ"ל היוצא לכלל שידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית גם למובחרים, ליוקרתיים, ולחשובים שבהם. יוסף "טומי" לפיד ז"ל ניסה להצטייר כמנהיג שידור בחמש שנות שלטונו שמבין את חשיבות שידורי הספורט הרלוואנטיים בשידור הציבורי עליו היה מופקד. בסופו של דבר שידורי הספורט לא עניינו אותו, ואם עניינו אותו, הם לא היו בראש מעייניו. מעט מאוד פעמים ראה בשידורי הספורט החשובים אתגר שידור טלוויזיוני אמיתי. בדרך כלל לא נטה להעמיד לרשותי כוח האדם מספיק ואת הטכנולוגיה הדרושה כדי להפיק את המשדרים האלה כראוי. יחסו לשידורי הספורט היה מאופק והחלטותיו המקצועיות נשענו על תקדימי העבר של המנכ"לים שקדמו לוֹ.
טקסט תמונה : מארס 1984. סיומה של תקופה. תיעוד של פרידה. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 35 שנים. מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד ז"ל (בן 52 יושב במרכז) עורך פגישת פרידה מרשות הסגל של הטלוויזיה הישראלית הציבורית . זיהוי שורת הנוכחים בתמונה מימין לשמאל : גב' אסתי רז (מנהלת לשכת מנהל הטלוויזיה), גב' שרה פרל (עוזרתה של אסתי רז בלשכה), צביקה שפירא (היה מפקד גל"צ לשעבר ועכשיו מנהל חטיבת התוכניות בטלוויזיה הישראלית הציבורית), חנה קלופפר (מנהלת מחלקת הגשה ורצף), יאיר שטרן (מנהל חטיבת החדשות), גב' רוחמה איילון (מנהלת לשכת המנכ"ל מניחה יד על כתפו של המנכ"ל הפורש), ג'קי גורן ז"ל (מנהל מחלקת הבימאים), יעקב סווירי (מנהל חטיבת הביצוע בהנדסה), יעקב אורן (ראש מנהל כוח אדם בטלוויזיה), גבי פישר (המהנדס הראשי של הטלוויזיה), דודו הירשפלד ז"ל (מנהל חטיבת שירותי הפקה ומבצעים מיוחדים) יושב מימין מלפנים, גבי אוחנה נהגו האישי של יוסף "טומי" לפיד ז"ל. (התמונה באדיבות רוחמה איילון. ארכיון יואש אלרואי . ארכיון יואש אלרואי).
כעבור ארבעה חודשים מכתיבת מִנְשָר הפּרֵידָה של המנכ"ל הפורש שבו האולימפיאדה לא הוזכרה, שידרנו ישיר מלוס אנג'לס את טקס הפתיחה של הגדולה בהצגות תבל. החל מבצע שידורים עָנָק של המשחקים האולימפיים שכלל 115 (מאה וחמש עשרה) שעות שידור בפרק זמן של 16 יום. המנכ"ל החדש אורי פורת שעה לבקשתי המקורית ושינה לאלתר את תפישת עולמו הטלוויזיוני הנוגעת לשידורי הספורט של קודמו יוסף "טומי" לפיד. מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית טוביה סער ומנהל חטיבת החדשות יאיר שטרן תמכו בי ללא סייג. מנכ"ל רשות השידור החדש בניגוד לקודמו לא חשב שהוא צריך להשכיב את העם לישון. השמיים עם לווייני התקשורת של COMSAT היו הגבול.
[1] ראה נספח : מנשר הפרידה של המנכ"ל יוסף "טומי" לפיד ז"ל בתום תקופת כהונתו לעובדי רשות השידור ב- 28 במרס 1984.
ב- 1 באפריל 1985 עזב יוסף "טומי" לפיד בן ה- 52 את רשות השידור ושָב לעיתונו "מעריב". אורי פורת בן 49 לשעבר יועץ התקשורת של ראש הממשלה מנחם בגין ואחד מהעיתונאים והכותבים הוותיקים של העיתון "ידיעות אחרונות", התמנה במקומו למנכ"ל ע"י ממשלת יצחק שמיר .
ביום ראשון – 15 באפריל 1984, שבועיים לאחר מינויו, כינס אורי פורת קבוצת חשיבה רבת משתתפים בלשכתו של מנהל הטלוויזיה טוביה סער בקומה השלישית בבניין הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשכונת רוממה בירושלים. הוא ביקש להכריע בתוכנית השידורים האולימפית שלי. זאת הייתה הצעתה של רוחמה איילון להעתיק את מקום הפגישה מלשכת המנכ"ל ללשכת מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית הממוקמת בקומה ג' בבניין הטלוויזיה. "תוכנית השידורים האולימפית של יואש אלרואי היא עניין דחוף לטיפול", אמרה למנכ"ל החדש אורי פורת ז"ל, והוסיפה, "בהזדמנות זאת תפגוש ותוכל להכיר את האנשים בטלוויזיה הנושאים במשרות הבכירות". מִבצע שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 היה מורכב בשל ריחוקו ממדינת ישראל וסבוך מן ההיבט הטכנולוגי. בעת תכנון היקף השידורים על ידי היה צריך לקחת בחשבון את השתתפותנו בהפקת השידורים יחד עם ה- EBU (איגוד השידור האירופי) התעוררה גם בעיית הפרש עֶשֶר השעות בין שעון לוס אנג'לס לבין שעון ישראל. כל תחרויות הגמר החשובות במקצועות הספורט העיקריים באולימפיאדת לוס אנג'לס 84' התקיימו לפנות בוקר על פי שעון ישראל.
אורי פורת רק נחת ברשות השידור וכבר ניצב בפני שיקולים תוכניים וכלכליים של מבצע שידורים אולימפי בינלאומי ענק ממדים. אלכס גלעדי שכבר עבד שלוש שנים וחצי בשירות NBC הוזמן במיוחד ע"י המנכ"ל החדש לבוא לירושלים כדי ליטול חלק בישיבה החשובה, וכדי לייעץ לו בעֵת קבלת ההחלטות הסופיות. משהחלה הישיבה העניק לי אורי פורת את הרשות להציג את הפרזנטציה המכרעת. טענותיי ונימוקי הראשיים באותו מפגש למען שידורים ישירים נרחבים בלילות הארוכים שנדחו בזמנו ע"י טומי לפיד, נשמעו לאורי פורת דווקא הגיוניים. הוא הבין בניגוד לקודמו שצריך לשָדֵר ישיר בהיקף מלא את הצגת הספורט הגדולה בתבל בגדול גם בלילות ובכך להעניק את התמורה המלאה למשלם האגרה. אורי פורת ביקש לנהוג כמו כל רשתות הטלוויזיה האירופיות. היה ברוּר לוֹ לחלוטין שיש לנצֵל לטובתנו את מבנה זכויות השידורים האולימפיים ואת מערכת השידור הלוויינית של ה- EBU הפועלת בתפוקה מלאה גם בלֵילות , בשעות הקטנות של הלילה, וגם בשעות הבוקר המוקדמות – בשל רצונן המופלג של כל רשתות הטלוויזיה באירופה לשדר ישיר את המשחקים האולימפיים למרות הבדלי השעות. מערכת השידור הלוויינית הזאת מנפקת יותר מ- 1000 שעות שידור מלוס אנג'לס לאירופה וישראל, ומְמוּמֶנֶת ממילא גם מכספה של רשות השידור. אורי פורת הסכים לנקוט במדיניות "השמיים הפתוחים", בה הטלוויזיה הישראלית הציבורית מציעה למשלם האגרה שלה באמצעות לווייני התקשורת, הצעה נדיבה של שידורים ישירים בהיקפים מלאים במשך 16 ימים ולאורכם של כל הלילות, בתקווה שצופה הטלוויזיה הישראלי בארץ לא יוכל לסרֵב להצעה הזאת. המִכְסָה הגדולה של שעות השידורים כללה בתוכה את כל המאבקים המרתקים העומדים במוקד המשחקים האולימפיים , אילוּ של תחרויות הגמר המרתקות בא"ק באִצטדיון הקוליסאום האולימפי, הדרמות בבריכת השחייה של אוניברסיטת USC, ותרגילי ההתעמלות בהיכל הספורט המפורסם ובעל המוניטין של אוניברסיטת UCLA שם מסכנים המתעמלים והמתעמלות את חייהם כדי לזכות במדליית הזהב ותהילת נצח וכמובן משחקי הגמר בענפי הכדור. מנכ"ל רשות השידור אורי פורת החליט שכל צופה בישראל יעשה את חשבון הכדאיות האישי שלו, האם להישאר עֵר כדי לצפות בשידורים הישירים לאורך שעות הלילה ושעות הבוקר המוקדמות, או לוותר כדי ללכת לישון ואז לצפות למחרת בשעות העֶרֶב בתקצירים המוקלטים. המנכ"ל אורי פורת קיבל את גִרסתי, כי יותר ממיליון תלמידים וסטודנטים שאמורים לבלות חופשה ארוכה בתקופת השידורים האולימפיים לרבות קבוצות אוכלוסייה אחרות שמנצלות אף הן את חודשי הקיץ למנוחה ונופש, מהוֹות קהל יעד מצוין לשידורים הישירים הדרמטיים והמרתקים של המשחקים האולימפיים. אורי פורת התנהג כשַר שידוּר אמיתי. בואו היה מָשָב רוח מרענן ושינוי מפליג . מנכ"ל רשות השידור הנכנס הפך על פיה את קערת השידורים המיושנת והמרוקנת של המנכ"ל היוצא יוסף "טומי" לפיד, וסייע לי למלא אותה מחדש עד גדותיה בתוכן אולימפי חדש, עשיר, מסקרן, ומעניין. השידורים מלוס אנג'לס החלו באחת עשרה בלילה והסתיימו בשבע בבוקר. בנוסף לכך הכנו שני תקצירים יומיים – בּוֹקֶר ועֶרֶב מוקלטים – של האירועים הנבחרים. התקציר הראשון שוּדַר כבר בתשע בבּוֹקֶר עד אחת עשרה לפני הצהריים, והשני בשמונה בעֶרֶב עד תחילת "מבט" בתשע. מנכ"ל רשות השידור אורי פורת ז"ל הצליח להעביר ללא קושי את תוכנית השידורים האולימפית המלאה ואת הלוגיסטיקה המאוד מורכבת ומסובכת שלה בוועד המנהל של רשות השידור בראשותו של היו"ר מיכה ינון. ב- 4 ביוני 1984 הגשתי למנהל הטלוויזיה טוביה סער ולו את שאריות הבקשות שנותרו על שולחן הדיונים מתקופת יוסף בר-אל. ביקשתי ממנו להתייחס בנדיבות יתר למוסד פרשנות הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית ולהיטיב במשהו בתשלומים לשלושת הפרשנים האולימפיים שלי יוסף טלקי, ד"ר גלעד וויינגרטן , וז'קי ווישניה. ביקשתי לרכוש עמדת שידור שלישית בהיכל ההתעמלות באוניברסיטת UCLA שמחירה היה (לכל התקופה) 16200 (שישה עשר אלף ומאתיים) דולר. ביקשתי לשפר את מצבת כוח האדם שלי בלוס אנג'לס 84' בדמותם של איציק גליקסברג ומשה גרטל שהגיעו לאולימפיאדה על חשבונם. איציק גליקסברג יוּעַד להיות כתב של צוות הפילם ומשה גרטל היה אמור לתגבר את צוות שדרני התקצירים A ו- B שכלל כבר את אורי לוי ויורם ארבל.
תוכנית השידורים הרחבה שוּוְקָה בהצלחה וזכתה לשבחים רבים בכל העיתונים . היא הפכה למקדמת מכירות של עצמה. כל העיתונים בישראל ללא יוצא מן הכלל פרסמו באמצעות כתביהם יעל פז-מלמד "במעריב", לילי גלילי "בארץ", נעמה כהן "בחדשות" , צדוק יחזקאלי ויאיר עמיקם "בידיעות אחרונות", רולי רוזן ב-"דָבָר", וישראל פז ב- "על המשמר" – כתבות ענק המספרות על מבצע השידורים של מחלקת הספורט של הטלוויזיה מאולימפיאדת לוס אנג'לס 84' . בפרק זמן בן 16 ימים עמדה הטלוויזיה הציבורית לשדר 115 שעות . 7.2 שעות שידורים ישירים בממוצע מידי יום לאורך כל שעות הלילה וגם שעות הבוקר המוקדמות . "ידיעות אחרונות" העניק כותרת ענק למבצע השידורים הזה וכינה אותו, "מבצע השידורים הגדול ביותר של הטלוויזיה", והוסיף בכותרת אחרת , "החלטה נבונה ואמיצה", והתכוון למנכ"ל רשות השידור אורי פורת [1]. שיווק שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 נעשה על פי אמות מידה מקצועיות בתקופה ההיא.
[1] ראה נספח : קידום שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 84 בכל העיתונים היומיים בישראל בין 26 באפריל ל- 2 במאי 1984 .
טקסט מסמך : 2 במאי 1984. כתב "ידיעות אחרונות" צדוק יחזקאלי מפרסם בהבלטה רבה בעיתונו את מבצע השידורים המורכב והמסובך של חטיבת הספורט בראשותי בטלוויזיה הישראלית הציבורית באולימפיאדת לוס אנג'לס 84'. הוא כינה את השידורים האולימפיים, "מבצע השידורים הגדול ביותר של הטלוויזיה הישראלית הציבורית". (באדיבות "ידיעות אחרונות").
ב- 8 ביוני 1984 פרסם חנוך מרמרי עיתונאי צעיר בעיתון "חדשות" (לימים עורך עיתון "הארץ") ריאיון נרחב שערך עִמִי לקראת שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 84' [1]. "חדשות" היה אז רק בתחילת דרכו אך זכה לתפוצת ענק בשל סגנון העריכה שלו והכותרות הבוטות. עורך מדור הספורט בעיתון "חדשות" אבי רצון שלח את הכתב חנוך מרמרי אלי כדי לדלות אינפורמציה לקראת אולימפיאדת לוס אנג'לס 84' הממשמשת ובאה. זה היה ריאיון ממושך בו ישבנו הוא ואנוכי במשרדי חטיבת הספורט בבניין הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשכונת רוממה בירושלים ושוחחנו ארוכות אודות ההפקה המורכבת והמסובכת טכנולוגית ולוגיסטית של השידורים האולימפיים הישירים מלוס אנג'לס 1984. הנושאים המרכזיים בריאיון עסקו בהפקה העילאית, העשירה, והמדהימה של רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC בראשותו של רון ארלדג' הדגול בעלת זכויות השידורים בארה"ב, ואשר שימשה גם ה- Host broadcaster הבינלאומי של האירוע, וגם נפח השידור של הטלוויזיה הישראלית מאולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 במסגרת חברותינו ב- EBU (איגוד השידור האירופי), כמות כוח האדם המזערית העומדת לרשותי על מנת לכסות אירוע ספורט בינלאומי ענק ו-ממושך, מערך תקשורת הלוויינים האמור להעביר את סיגנל השידורים האולימפיים מלוס אנג'לס לירושלים, והעלויות הכספיות. המאמר הגדול בן אלפיים מילה ובראשו הכותרת, "השידור הגדול בכל הזמנים", הציג בפרוטרוט את מהות ואופי ההפקה המסובכת, הסתייע בצילומים אישיים של צוות השידור, והסביר באופן גרפי את מסלול תנועתו של סיגנל השידור המורכב מלוס אנג'לס לירושלים. כתיבת ועריכת המאמר העיתונאי ע"י חנוך מרמרי (עיתונאי מוכשר ומהימן) הייתה מעניינת ונעשתה בצורה חדשנית שלא הייתה מקובלת עד אז בעיתונות הישראלית.
טקסט מסמך : 8 ביוני 1984. העיתונאי חנוך מרמרי מפרסם בעיתון "חדשות כתבת ענק הדנה בהיערכות מחלקת הספורט של הטלוויזיה הישראלית לקראת 115 שעות שידורים מאולימפיאדת לוס אנג'לס 84'. הכותרת בראש המאמר "השידור הגדול בכל הזמנים", סללה את הדרך לראשונה לכיסם של הספונסרים. (באדיבות העיתון "חדשות" ומו"ל "הארץ" עמוס שוקן).
הנה כמה ראשי פרקים מהמאמר החדשני והיסודי שכתב מר חנוך מרמרי ולוֹ העניק את הכותרת, "השידור הגדול בכל הזמנים". כך דיווח לקוראיו : "הזיקה בין משחקי הספורט לטלוויזיה הפכה לישות כה עצמאית עד שאין להעלות על הדעת את קיומו של האחד בלי משנהו. הטלוויזיה נכנסה לאולימפיאדה רק לפני 24 שנים במשחקי רומא, משם העבירו כמה מבזקים ואירועים בודדים לקהל מצומצם ונלהב. הזיווג הנוכחי – בין הכפר האולימפי היומרני ביותר שקם מעולם. רשת הענק האמריקאית וטכנולוגיות התקשורת בצמח בין NASA ל-IBM, הוליד את מבצע ההפקה הדמוני הזה. עיתונאים עתירי דמיון מוצאים מייד את הקשר בין שנת האולימפיאדה לחזון האורווליאני של הטלוויזיה האוניברסאלית ישראל החברה באיגוד השידור האירופי נמצאת מבחינה זו בצרות. איגוד השידור האירופי רכש את זכויות השידורים עבור חבריו ב- 19.8 מיליון דולר "בלבד". חלקה היחסי של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בהוצאת הכללית הזאת הוא פחות מאחוז אחד ועומד על 175 אֶלֶף דולר. מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד לא העמיד את שידורי הספורט בראש שמחתו. הוא התייחס אל סיקור יתר של אירועי ספורט מקומיים ובינלאומיים כאל נתון הכרחי מסוים שיש להגבילו כדי שלא יאפיל על השידורים השוטפים ולא יוציא אנשים מדעתם. בימי המנכ"ל יוסף "טומי" לפיד נשא הערוץ המלכותי בירדן השכנה, המשדר מעמאן, בעול העברת הספורט לתושבי ישראל, אולי אפילו בברכתו של המנכ"ל. יוסף "טומי" לפיד אישר שידורים ישירים מלוס אנג'לס 1984 במינון מוגבל מגמר מהדורת החדשות הנועלת ועד אחת, לעיתים שתיים אחר חצות. מנכ"ל רשות השידור הנכס אורי פורת קרוב יותר לעולם הספורט, ואולי גם יודע טוב יותר מה רוצה העם. כבר בשני חודשי כהונתו הראשונים נקשר שמו במסת השידורים הישירים של משחקי כדור לאומיים ואחרים. יואש אלרואי מפיק הספורט בטלוויזיה הישראלית נוטל למחלקתו את היוזמה והאחריות, אבל יש לזכור שאיש לא בלם את התנחלויותיו התכופות בלוח המשדרים. אורי פורת מודע בלי ספק לפופולאריות של שידורי הספורט בציבור, את היותם ניתנים לתפעול והפקה בידי מערכת משומנת ויעילה, וכמובן הם נעדרי פרובלמאטיקה פוליטית, וזהו יתרון גדול. כל זה יביא לכך שהשנה נראה 110 שעות שידור מלוס אנג'לס. כיסוי בהחלט ניכר, כמעט שני שליש ממה שיראו בארה"ב. מאולימפיאדת מוסקבה 1980 למשל קיבלנו רק 57 שעות. יואש אלרואי שלבד מהיותו מפיק מעולה, ניחן בקנאות להחדרת תודעת הספורט, תחושת שליחות כמעט – עומד להביס הקיץ את מה שהוא מכנה "שידורי מוצרט". הקיץ ילכו הילדים לישון הרבה אחרי אבא ואימא , ולים יגיעו בעיניים אדומות…החשבון יוגש בדולרים. מטר מרובע משרד משוכר לצוותי השידור ב- 750 דולר. כיסא מושכר ב- 40. מוניטור טלוויזיה – 200 דולר. מלבד רכישת הזכויות יצטרך יואש אלרואי לפרוע את החשבונות הבאים האלה: 76 אלף דולר לבעלי התקשורת חברת "קומסאט" (COMSAT) עבור העלאת השידורים ללוויינים, 50 אלף דולר עבור שימוש בקווי שידור קוליים להם דואגת כל מדינה בכוחות עצמה. 32 אלף ו- 500 דולר עבור הזכות לשתי עמדות שידור קבועות, 14 אלף דולר – 200 לעמדת מסך. 20 אלף דולר שכר משרד. כ-60 אלף דולר טיסות, אירוח וכלי רכב, 25 אלף דולר לסעיף שונות הכולל שכר עבודה נוספת. לכך יש להוסיף 50000 דולר עבור ציוד הנדסי שיתרגם את שיטת השידור האמריקנית NTSC 525 לשיטת השידור המקומית של ישראל PAL 625. בס"ה חצי מיליון דולר. עד כה הוריד משרד התקשורת את שידורי הלוויינים בחינם לעמק האלה. עכשיו כשקמה חברת "בֶּזֶק" היא תובעת עבור השירות הזה את הסכום המגוחך של מיליון דולר (!). יואש אלרואי פוטר זאת, "היא לא תראה גרוש". עבור כל אלה נקבל תקציר קבוע בן שעה (כל ערב בין 8-9 וביום שישי בין 11 לחצות). מחצות יתחילו הדיווחים השוטפים. חצי שעה ראשונה לכיסוי המשלחת מישראל, מחצות וחצי עד שתיים לפנות בוקר יובא תקציר מרכזי של אירועי היום. משתיים אחר חצות ואילך (אפילו עד שֵש וחצי בבוקר) שידורים ישירים של כל תחרויות חצי הגמר והגמר החשובות. ביום ראשון–5 באוגוסט 1984 למשל יכוון חלק גדול מהציבור את השעון המעורר לחמש בבוקר. ב- 05.29 בדיוק תתחיל ריצת הגמר ל-100 מ' גברים. האירוע כולו יימשך פחות מעשר שניות ויצפו בו כמיליארד וחצי בני אדם. מה הסיכוי של "שידורי מוצרט" לעומת כל זה ? יואש אלרואי מנהיג צוות ננסי בלוס אנג'לס 1984. יהיה עליו לברור לשידור את הרגעים הנכונים באירועים הנכונים, לספק פרשנות קולחת, הנחייה רהוטה ולהביא מידע רקע טרי ומקיף. יואש אלרואי ולהבדיל רון ארלדג' הגדול, עומדים בפני אותו אתגר: אסור שירגישו בקיומם. אם הקול ייעלם, הקשר ישתבש, האינפורמציה תהיה מגומגמת, או שנתב התמונה יחטיא – מישהו יחפש את הראש שלהם. לרון ארלדג' יחכו שניים וחצי מיליארד. ליואש אלרואי שניים וחצי מיליון קולניים ותובעניים לא פחות".
כתבת הענק של חנוך מרמרי כמו כתבתו של צדוק יחזקאלי מלבד היותה אינפורמטיבית עיתונאית ו- חשובה לכשעצמה היא היוותה מֶסֶר שיווקי וסללה את דרכי היישר לכיסה של חברת המשקאות "קוקה קולה" והמנכ"ל שלה אמנון דִיק. אמנון דִיק צעיר רק בן 32 שנשא בתפקיד הרם ניאות לבקשתי לשמש הספונסר הרשמי והבלעדי של השידורים האולימפיים מלוס אנג'לס 1984 בטלוויזיה הישראלית הציבורית. הוא הסכים לשלם לנו סכום עתק בימים ההם תמורת הקרנת שקופיות חסות של "קוקה קולה" (Coca Cola) בגובה של 300000 (שלוש מאות אֶלֶף) דולר ידעתי שאני חייב תודה מוסרית בעקבות הדִיל (Deal) עם דִיק לחנוך מרמרי וצדוק יחזקאלי. שניהם שיווקו היטב את מוצר השידור האולימפי לציבור הקוראים בישראל. העסקה הכלכלית עם אמנון דיק החזירה אותי לערוב ימיו של יוסף "טומי" לפיד ברשות השידור. הפצרתי בו להגדיל את הספקטרום הטלוויזיוני האולימפי באמצעות שקופיות חסות אך הוא סירב בטענה שהעם צריך לישון בלילה ולעבוד למחרת בבוקר, ולא לצפות בשידורי הטלוויזיה הישראלית הציבורית מאולימפיאדת לוס אנג'לס. מן ההיבט הזה נשאר יוסף "טומי" לפיד עבורי חידה.
[1] ראה נספח : כתבת ענק שפרסם חנוך מרמרי ב- 8 ביוני 1984 בעיתון "חדשות" לקראת מבצע שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 84' ע"י חטיבת הספורט בפיקודי בטלוויזיה הישראלית הציבורית.
נפגשתי ביוזמתי עם כמה אנשי עסקים כדי לגייס חסויות למימון המבצע הענק של השידורים האולימפיים. הרציני והמהיר מכולם היה מר אמנון דִיק אז מנכ"ל חברת "קוֹקָה-קוֹלָה" בישראל בפגישה קצרה אחת שניהלתי עִמוֹ ב- 12 ביוני 1984 במשרדו בבני ברק כחודש וחצי לפני טקס הפתיחה האולימפי הצלחתי לגייס סכום כסף גדול תמורת חשיפת שקופיות חסות אולימפיות של המשקה המרענן והפופולארי על מסך הטלוויזיה הישראלית הציבורית. מר אמנון דִיק (היה בעברו גם מנכ"ל "בֶּזֶק") היה נדיב כלפי וכלפי רֶשֶת השידור שלי. הוא הסכים להעניק לשידורים האולימפיים בימים ההם חסות בלעדית חסרת תקדים בהיקפה בת של 300000 (שלוש מאות אֶלֶף) דולר תמורת שידורן של 300 שקופיות של "קוֹקָה-קוֹלָה" בתקופת 16 ימי התחרויות. "עזוב את האחרים, "קוֹקָה קוֹלָה" אִתּך, לא תתאכזב מאתנו", אמר לי, וסיכם במהירות את הדיון הקצר. בכך כיסה אמנון דִיק את מחיר זכויות השידורים של אולימפיאדת לוס אנג'לס 84' ואַף חלק מעלויות ההפקה. זו הייתה הפעם הראשונה בהיסטוריה של תולדות שידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית שגוף עִסְקִי כלשהו בארץ נֵיאוֹת לשַלֵם הוֹן עַתֵּק תמורת חשיפת המוצר המסחרי שלוֹ על מסך הטלוויזיה בפני ציבור צופים גדול באמצעות שידורי הספורט האולימפיים עתירי הרייטינג. זאת הייתה מהפכה כלכלית שהוכיחה פעם נוספת את עוצמת שידורי הספורט הרלוואנטיים, את העניין העצום הטמון בהם, ואת יכולתם לממן את עלותם בכוחות עצמם. התפלאתי פליאה רבה מדוע מנכ"ל רשות השידור יוסף "טומי" לפיד וויתר בשעתו ולא נהג כמוני בהפקת תחרות שירי ה- אֶרוֹ-וִויזְיוֹן האירופית (Eurovision Song Contest) שעמדה להיערך שוב במארס 1980 בישראל לאחר זכייתה של הזמרת גלי עטרי במקום הראשון בתחרות שנערכה ב- 1979 בבנייני האומה בירושלים.
ב- 15 ביולי 1984 פרסמתי את פקודת המבצע / סֶפֶר השידור בן 101 עמודים של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. את העותק הראשון הגשתי למנכ"ל רשות השידור. כתבתי לו בכתב ידי הקדשה שחזרתי עליה שוּב ושוּב ברבות הימים בקריירה הארוכה שלי ברשות השידור, "אורי היקר, יש לך עם מי לצאת למלחמה ותוצאותיה אינַן מוטלות בספק". 150 עותקים של פקודת המבצע המורכבת נשלחו לכל שדֵרות הפיקוד בטלוויזיה הישראלית . העותק האחרון נשלח למנכ"ל רשות השידור היוצא טומי לפיד שכבר לא היה ברשות השידור. עשיתי זאת מתוך הערכה וכבוד אליו.
טקסט מסמך : יוני 1984. אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. ה- Cover page של ספר השידורים – פקודת המבצע שכתבתי ונוגעת לסיקור וכיסוי המשחקים האולימפיים של לוס אנג'לס 1984 ע"י הטלוויזיה הישראלית הציבורית. התיעוד נשמר. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות) .
115 שעות שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 84' היו זינוק גדול לפנים ואֶבֶן דֶרֶך בציון התפתחות שידורי הספורט בטלוויזיה הישראלית הציבורית. דֶה עָקָה, המנכ"ל החדש של רשות השידור אורי פורת שהשכיל להרחיב את כמות השידורים, לא הסכים בשום אופן להגדיל את מצבת כוח האדם שלי בלוס אנג'לס 84'. זה היה דבר מדהים מפני שעוֹל השידור נפל על שלושה שַדָּרִים בלבד. נסים קיוויתי מונה לשַדָּר תחרויות הא"ק והשחייה, יורם ארבל נקבע לשַדָּר כללי ו- Off tube וממלא מקומו של נסים קיוויתי ביומיים האחרונים של תחרויות השחייה, ודני לבנשטיין היה השַדָּר של תחרויות ההתעמלות. בשל המחסור בשַדָּרִים הובהל אוּרי לֵוִי שהיה מפיק משנה שלי על ידי ברגע האחרון לעמדת ה- Off tube במשרד התקשורת, השידורים, וההפקה שלנו ב- IBC כדי לשָדֵר את התקצירים וענפי הספורט הקטנים. תגברו אותו יורם ארבל והנספח משה גרטל שהגיע ללוס אנג'לס על חשבונו. לצֶוֶות השידור הקטנטן נִלווּ שלושת הפרשנים יוסף טלקי, ד"ר גלעד ווינגרטן וזָ'קִי וִוישְנִיָה. הם היו צמודים לשַדָּרִים הראשיים. בס"ה כמות כוח אדם כה מצומצמת שאיננה בנויה לעמוד במטלת שידור טלוויזיונית כה עצומה ברמה ודרג של משחקים אולימפיים.
טקסט תמונה : אוגוסט 1984. אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. עמדת השידור Off tube במשרד ההפקה, השידורים, והתקשורת ב- IBC בלוס אנג'לס. זיהוי משמאל לימין : אורי לוי ומשה גרטל. (צילום ותיעוד יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
רשות השידור התייחסה בבוּז גלוי מזה שנים למוסד פרשנות הספורט. יוסף "טומי" לפיד ז"ל שרצה לחסוך בהוצאות הסכים להטיס אותם לאולימפיאדה אך סירב להלין ולהאכיל אותם על חשבון הבית. "שיסתדרו איך שהם רוצים, הם מקבלים שכר בעבור עבודתם כפרשנים בהפקה שלך בלוס אנג'לס", פסק והוסיף בלשונו הבוטה באותה נשימה, "האֶמֶת, ממילא אפשר להסתדר בשידורים האלה בלעדיהם". המנכ"ל הטרי אורי פורת לא רצה לשנות את החלטת קודמו. החלטתי לקחת אחריות על כתפיי במקום שלא הייתי אמור לעשות זאת. הפרשנים קיבלו "שכר עבדים" תמורת פרשנותם. הם היו עניים מידַי מכדי לשלם מכיסם תמורת שהייתם במלון. התחכמתי ואישרתי לשני הפרשנים יוסף טלקי וד"ר גלעד וויינגרטן להתגנֵב ולהתפלח לחדרים שלנו במלון Holiday inn מבלי ליידע את הנהלת המלון ואת ה- EBU. אני שִכַּנְתּי את יוסף "יוז'ו" טלקי בחדר שלי במלון וגם התחלקתי עמו באוכל ובמעט הדולרים שהיו לי ולא היו לוֹ (יוסף טלקי היה חבר קיבוץ כפר המכבי בגוש זבולון). נסים קיוויתי נהג כמוני וְאִיכסֵן בחדרו את ד"ר גלעד וויינגרטן. זאת הייתה הדרך היחידה לאַרְגֵן להם לינת לילה. פרשן ההתעמלות ז'קי ווישניה מצא היכן שהוא מקום להניח את ראשו בלילות בין ראשי הספורטאים הישראליים שהשתכנו במגורי הסטודנטים באוניברסיטת UCLA. זה היה ציון דרך עגום ומֵביש בהתפתחות הפרשנות בשידורי הספורט בתולדות רשות השידור. רשות השידור התייחסה בשנים ההן בקמצנות רבה ובחוסר אהדה ואחריות לפרשני הספורט שלה, ולא ידעה לכבד ולהעריך את שירותם המקצועי בעבורה . לקח לי זמן לשנות את מדיניות החיסכון הקטנונית הזאת של יוסף "טומי" לפיד ז"ל. באולימפיאדה הבאה בסֵיאוּל 1988 ניאות המנכ"ל אורי פורת ז"ל להטיס את שלושת הפרשנים האלה על חשבון רשות השידור, להאכיל ולהלין אותם בסיאול על חשבון רשות השידור, וגם לשלם להם שכר. את אוּרי לֵוי הבאתי עמי לאולימפיאדת לוֹס אנג'לס 1984 כמֵפיק מִשנֶה ולא בתפקיד שַדָּר. הוא היה אמור לסייע לי בצד הארגוני והלוגיסטי של ההפקה המורכבת והמסובכת . בשל מיעוט השַדָּרים והיקף עבודת השידור העצומה ערכתי לוֹ הסבה מיידית הוא והוצמד למיקרופון כשַדָּר התקצירים . תרומתו להצלחת שידורי לוס אנג'לס מן ההיבט הזה הייתה חשובה. את המפיק שלי אמנון ברקאי הצבתי (לאכזבתו ומגינת ליבו) כאחראי על מוקד השידורים בירושלים. אך עתידו היה לפניו. הוא נילווה אלי מאוחר יותר לשתי אולימפיאדות ושני מוּנדיאלים והוכיח את עצמו כמפיק יעיל בטרם נטש את מחלקת הספורט ועבר לחטיבת החדשות. אהבתי את אמנון ברקאי פיגורה טלוויזיונית מוכשרת בצורה בלתי רגילה. גיליתי אותו כשהיה בן 21 בשעה שהשתתף בקורס כתבי הספורט בטלוויזיה שאלכס גלעדי ואנכי ערכנו ב- 1976. הערכתי וטיפחתי אותו כשְתִּיל נטוּע על פלגי מים. ייעדתי אותו לגדוֹלוֹת והוא מעולם לא אִכזֵב. אדם קר רוח ובעל הגיון ברזל. על מעט מאוד אנשים ברשות השידור אם בכלל אני יכול לומר את המילים האלה.
יאיר שרף נקבע ע"י הבוס שלו מִיכָה לוֹיְירֶר להיות הטכנאי הראשי האחראי במשרד בלוס אנג'לס 1984 על תפעול תקשורת קווי שידור ה- 4W. שני טכנאי השטח בעמדות השידור היו אלכס לבריק ומשה אלוני. הקושי הגדול ביותר באולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 היה כיסויים של הספורטאים הישראליים. עבדנו עדיין בשיטת הפילם בשעה שעולם הטלוויזיה עבר מזה זמן רב לצלם ב- ENG (ראשי תיבות של Electronic News Gathering). הכתב איציק גליקסברג וצֶוֶות הצילום שלו, עמנואל אַלְדֶמָע, איש הקוֹל צביקה בירנבלום, והתאורן אליעזר הנדלמן, חרשו וסרקו את לוס אנג'לס לאורכה ולרוחבה בתורם אחר פעילות 33 הספורטאים הישראליים באולימפיאדה, אך הכתבות החדשותיות האלה שודרו באיחור של ימים. פַארְסָה אמיתית. העולם עבר כבר מזמן לצָלֵם ב- ENG. צחוק הגורל, ב- IBC בלוֹס אנג'לס כלל לא נפתחו מעבדות פיתוח לפילם. עידן הפילם בכיסוי אירועי ספורט וחדשות חלף מן העולם. בטלוויזיה הישראלית הציבורית הוא היה עדיין מושרש, שריר, וקיים.
טקסט תמונה : אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. הימים ההם – הזמן ההוא לפני 35 שנים. אנוכי מתדרך את המפקח הטכני שלי יאיר שרף ז"ל בעמדת התקשורת במשרד ההפקה והשידורים שלנו ב- IBC באולפני קולומביה הישנה בלוס אנג'לס. תכנון קווי השידור והתקשורת שלו ושל מיכה לויירר מנהל מחלקת הקול והתקשורת בטלוויזיה הישראלית הציבורית בימים ההם, היה מושלם (!). (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות) .
ואיך אפשר לשכוח את נסים קיוויתי האציל שַדָּר א"ק ושחייה נפלא שכרגיל נשא על כתפיו את עול השידור המרכזי בבריכת השחייה האולימפית באוניברסיטת USC והאצטדיון האולימפי המרכזי ה- Coliseum. השידורים הישירים באולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 משני האתרים גבו מנסים קיוויתי מאמץ פיזי ונפשי עצום. הוא ישב שעות ארוכות מידֵי יום בעמדת השידור באצטדיון האולימפי הפתוח ב- "קוליסיאום" של לוס אנג'לס ושידר משם ישיר לישראל בכל אחד משמונת הימים כעשר שעות תחרויות א"ק, מוקדמות וגמרים. השמש של קליפורניה הכתה בו וקפחה על ראשו אך הוא דבק במשימה. מפני שהיה שַדָּר אחראי ופדנט התכונן גם בכל יום כארבע שעות לקראת השידורים רוויים במאות ואלפי פרטים שהכילו שמות של אתלטים מכל העולם ואין סוף זמנים ותוצאות. מטבע הדברים גודש אירועי הא"ק גררה אותו לכמות מֶלֶל אדירה ממש. ואז קרתה הטעות הבלתי הגיונית. בעת הצגת האָצָנִים בריצת הגמר ל- 100 מ' באולימפיאדת לוס אנג'לס 1984, תיאר נסים קיוויתי את המתח העצום בו היה שרוי האתלט האמריקני קָארְל לוּאִיס לקראת הזינוק באולימפיאדה הראשונה שלו. הוא היה המועמד הוודאי לניצחון בריצה הקלאסית הקצרה. אמריקה והעולם כולו ראו בו את יורשו של גֶ'סִי אוֹאֶנְס האתלט השחור הדָגוּל שזכה בארבע מדליות זהב באולימפיאדת ברלין 1936, בריצות ל- 100 מ' ו- 200 מ', קפיצה לרוחק, ומרוץ שליחים 4 פעמים 100 מ'. בשעה שבימאי ניידת השידור של רשת הטלוויזיה האמריקנית ABC Sports (שימשה כ- Host broadcaster העולמי) חשף ב- Close up את קָארְל לוּאִיס על המסך , איבד לרגע נסים קיוויתי את פוקוס השידור שלו . זה קורה לפעמים . בהיסח הדעת שידֵר למיקרופון אבחנה בלתי הגיונית בעליל . זה היה בשידור ישיר בעת ש- ABC הציגה את האצן ואתלט העַל האמריקני קארל לואיס ב- Close up קבָל עַם ועוֹלָם . "…הנה קָארְל לוּאִיס, הוא בשביל השביעי. הוא רוצה לזכות ב- 100 מ', 200 מ', ארבע פעמים 100 מ' שליחים, ובקפיצה לרוחק. בדיוק כפי שעשה ג'סי אואנס באולימפיאדת ברלין 1936…", אמר בביטחון למיקרופון והוסיף, "עם כל הביטחון העצמי שלו ועם כל היכולת האישית הפנטסטית שלו, רואים שקָארְל לוּאָיס מתוח מאוד, הוא נראה לי קצת חִיוֵור. מפני שהכול יכול לקרות, בזינוק, באמצע הריצה, ובסיום…". ב- 1984 כבר שידרה הטלוויזיה הישראלית הציבורית בצבע אך לאִבחוּן החִיוָורוֹן של קארל לואיס לא הייתה כמובן כל אחיזה במציאות. אי אפשר היה לראות שקָארְל לוּאִיס חִיוֵור מפני שצבע עוֹרוֹ שָחוֹר.
טקסט תמונה : אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. זהו האצן האמריקני הנפלא ויפה התואר קארל לואיס . צבע עורו היה כהה מידי מכדי להבחין בחיוורונו . (באדיבות IAAF. ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
נסים קיוויתי העריך אולי שקאָרְל לוּאִיס "חִיוֵור" בשל הלחץ העצום בו היה שרוי לפני הזינוק אך בפועל וודאי לא רָאָה זאת. הוא שידר דבר שלא ראה. אלה כמובן טעויות טיפשיות שעלולות לקרות גם לשַדָּר מצטיין שמחזיק בידיו מיקרופון נוֹן – סְטוֹפּ כשמונה שעות ברציפות מידי יום באולימפיאדה. נסים קיוויתי לא היה מעולם שַדָּר טֶפְלוֹן. פליטות הפה השטותיות בקריירה שידור ארוכה בת עשרות שנים שלוֹ היו נדירות, מִקריות, ובלתי חשובות אך נדבקו אליו כעלוקות ומצצו את דמו. את הרגעים הגדולים שלוֹ באמת סירב חלק מהציבור לזכור. העיתונות אהבה להציק לו.
יריית הזינוק לריצת הגמר ב- 100 מ' נורתה ונסים קיוויתי חזר לעצמו והיה במיטבו , "…זינוק טוב מאוד. בראש סם גריידי מארה"ב. אבל קארל לואיס הולך קדימה. הוא מנצח. במקום השני סם גריידי מארה"ב. במקום השלישי בן ג'ונסון מקנדה. קארל לואיס עשה זאת. 9.99 ש' בגובה פני הים. המדליה האולימפית המוזהבת הראשונה כבר מונחת בכיס…".
זוהרו של נסים קיוויתי מעולם לא הוּעַם. אינני שותף לדעתו של חלק מהציבור כי דמותו הטלוויזיונית כהתה. נסים קיוויתי נשא על גבו גם את מרבית שידורי השחייה באולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. כשהיה עסוק בשידורי הא"ק, הטלתי על יורם ארבל להחליף אותו כשדר שחייה בבריכה. במשחה הגמר ל- 200 מ' בסגנון פרפר באולימפיאדת לוס אנג'לס 1984, ניצח במפתיע האוסטרלי ג'ונאת'ון סִיבֶּן (Jonathon Sieben) את המועמד בוודאי לניצחון מיכאל גִרוֹס (Michael Gross) מגרמניה עָנָק שגובהו 2.02 מטרים. יורם ארבל התבלבל בשידור הישיר והעניק את הניצחון לשחיין הגרמני שהיה אומנם Favorite (מועמד לניצחון) אך הפסיד. יורם ארבל היה על סַף טביעה בבריכה האולימפית. יוסף "יוֹז'וֹ" טלקי ז"ל הציל אותו. הפרשן בעל העין החדה העיר לוֹ ויורם ארבל חסר הביטחון בבריכת השחייה שָב כעבור זמן קצר ותיקן את עצמו. מי זוכֵר ליורם ארבל את טעותו האומללה. מלאכת זיהוי המנצחים בתחרויות הספורט (הֶרֶף של מֵאית שנייה או שתיים מפרידים בין המקום הראשון לשני) היא אֶבֶן יסוד בשַדָּרוּת הספורט. נסים קיוויתי היה שַדָּר אולימפי בנפשו. יורם ארבל היה שַדָּר של מוּנדיאלים.
טקסט תמונה : בטרם אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. יורם ארבל (משמאל) ופרשן השחייה האגדי יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל. הוריתי ליורם ארבל להפוך לרגע קט שדר שחייה ולהתייצב בעמדת השידור שלנו בבריכת השחייה של אוניברסיטת USC על מנת להחליף את נסים קיוויתי שהיה כבר טרוד מעל לראש בשידורי הא"ק באצטדיון ה- Coliseum. יורם ארבל עמד על סף טביעה טלוויזיונית בבריכה האולימפית של לוס אנג'לס 1984. יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל הציל אותו. אפילו שדר ספורט עתיר ניסיון ברמתו של יורם ארבל נתקל בקשיים רבים בשעה ששידר מקצוע ספורט (שחייה) שלא הכיר ולא היה בקי בו. (תיעוד וצילום יואש אלרואי. ארכיון יואש אלרואי).
כתובתה הלבנה של H O L L Y W O O D על צלע ההר כפי שהשתקפה מידי בוקר מחלון חדרי במלון Holiday inn ששכן ליד Sunset Boulevard, הייתה תזכורת נחמדה למציאות הוליוודית – אולימפית שעתידה לחלוף בתוך שישה עשר ימי תהילה . ביום ראשון – 12 באוגוסט 1984 שידרו יורם ארבל ונסים קיוויתי ישיר את טקס הנעילה. זה היה השידור האחרון של האולימפיאדה הבלתי נשכחת.
לעולם לא אשכח את המשחקים הנהדרים והנפלאים של לוס אנג'לס 1984 ואת העיר הנפלאה לוס אנג'לס. מנקודת מבטי היום או טו טו מרוֹם גיל 80 משתקפת התקופה ההיא כאילוזיה , כמו חלום תעתועים מתוק, כמקסם שווא. הייתי בר מזל שזכיתי לחוות שם חוויה טלוויזיונית – ספורטיבית כל כך מרתקת ומוצלחת. הצדעתי ואמרתי תודה לרוּן אָרְלֶדְג' ופּיטֶר יוּבֶּרוֹת' בשם רשות השידור. הענקתי לשניהם את ספרו של יגאל לוסין "עמוד האש" (Pillar of Fire).
שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 בטלוויזיה הישראלית הציבורית הניבו רייטינג גבוה ותפנית לקראת שידורי ספורט עתידיים גם בשעות לא מקובלות . מייד עשיתי חישוב כי אורי פורת אמור להיות מנכ"ל רשות השידור גם בעוד ארבע שנים באולימפיאדת סיאול 1988 , וכי הפרש שמונה השעות בין שעון ירושלים לשעון סיאול (חשבון הפוך משעון לוס אנג'לס) לא ישפיע על החלטותיו המקצועיות . עם תום משחקי לוס אנג'לס 84' התחלתי להפיק את משחקי סיאול 88' .
סקר טלוויזיוני שערכה מיכל כספי מרשות השידור אודות הצפייה בשידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 קובע כלהלן : "% 38 מהמבוגרים ו- % 60 מהנוער צפו בשידורים האולימפיים ששודרו בשעות הלילה . % 73 מהמבוגרים ו- % 82 מהנוער קרו את תקצירי האולימפיאדה ששודרו מידי ערב בין 20.00 ל- 21.00".
מנכ"ל רשות השידור אורי פורת דחה את הטענות שהופנו נגד הטלוויזיה הישראלית הציבורית לפיהן השידורים בשעות המאוחרות שבין 24.00 ל- 06.00 פגעו בהרגלי השינה, ו/או גרמו לאיחורים בעבודה וכו'. התברר מהסקר כי שיעור הצפייה היה גבוה מכפי שהעריכו ברשות השידור ערב השידורים האולימפיים . הוברר עוד כי מחצית מקרב האוכלוסייה הבוגרת ושלושה רבעים מאוכלוסיית בני הנוער במדינת ישראל נוהגים לצפות בתוכניות הספורט, "משחק השבת" ו- "מבט ספורט". סקר הצפייה במשדרי הטלוויזיה של אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 כפי שפורסם באוגוסט 1984 היווה סטירת לחי מצלצלת לפילוסופיית השידור של מנכ"ל הרשות הקודם יוסף "טומי" לפיד ז"ל וגם למִשְנֶה ליו"ר הוועד המנהל של רשות השידור דוד אדמון ז"ל.
אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 הייתה הצלחה גדולה מנקודת מבטן של חטיבת הספורט של רשת הטלוויזיה ABC בראשות רוּן אָרְלֶדְג' והוועדה המארגנת של המשחקים בראשותו של היו"ר פיטר יוברות'. 180.000000 (מאה ושמונים מיליון) צופים אמריקנים חזו בשידורים האולימפיים שצברו רייטינג שיא. ההכנסות מהפרסומות צברו 435.000000 (ארבע מאות שלושים וחמישה מיליון) דולר, והרווח הנקי של ABC עמד על 75.000000 (שבעים וחמישה מיליון) דולר . אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 הייתה אולימפיאדת הקיץ האחרונה של גאון הטלוויזיה רוּן אָרְלֶדְג'. את זכויות השידורים של אולימפיאדות הקיץ הבאות ואח"כ גם אולימפיאדות החורף נטלו ממנו דִיק אֶבֶּרְסוֹל ואלכס גלעדי והעבירו אותן לרשת הטלוויזיה NBC . פּיטֶר יוּבֶּרוֹת' היו"ר המוצלח של הוועדה המארגנת, שבחוכמתו ודרך ניהולו הביא לה ב- 16 ימי תהילה 150.000000 (מאה וחמישים מיליון) דולר רווחים, נבחר בתום המשחקים האולימפיים לאיש השנה של השבועון האמריקני רב המוניטין וההשפעה "TIME" סעיף [1]. הוועדה המארגנת עצמה העניקה לו בונוס אישי של 5.000000 (חמישה מיליון) דולר על הצטיינות האִרגון שלו. פיטר יוברות' הפך לאחר האולימפיאדה של 1984 לתפקיד הקומישינר של ליגת הבייסבול בארה"ב.
עם שובי לארץ מלוס אנג'לס מצאתי במשרדי מאות מכתבי תגובה, הערצה, ותודה של הצופים על מבצע השידור של הגדולה בהצגות הספורט בתבל, וגם צל"ש אחד. מכתב הערכה שכתב לי מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית טוביה סער [2].
[1] ראה נספח : הספר "ROONE".
[2] ראה נספח : מכתב הערכה של מנהל הטלוויזיה טוביה סער אלי ב- 14 באוגוסט 1984 בתום מבצע שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984.
טקסט מסמך : 14 באוגוסט 1984. זהו מסמך הצל"ש – מכתב הערכה המקורי ששלח לי מנהל הטלוויזיה הישראלית הציבורית טוביה סער בתום שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984. (ארכיון יואש אלרואי. כל הזכויות שמורות).
פרשן השחייה יוסף יוז'ו" טלקי ז"ל שידר גם את אולימפיאדות סיאול 1988 (שוב עם הפרטנר הקבוע שלו נסים קיוויתי) וברצלונה 1992 (לראשונה עם השדר משה גרטל). יוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל חבר קיבוץ כפר המכבי שייך לתעשיית הספורט הקיבוצית בהתיישבות העובדת שנכחדה ולא קיימת עוד. הוא בלתי נשכח עבורי.
סיכום קָצָר ומַר (2).
אשנה ואומר שוב. שום נֶשֶק ואף כלי מלחמה אינם יכולים להביס טיפשות ו- IQ רָדוּד מלבד חוכמה. היכן ניצבים העורכים והמפיקים של משה גרטל שהיו אמורים לנהל אותם, ומה אחריותם וחלקם ברמת השידור ה- Off tube הירודה והנמוכה שמפגינים השניים הנ"ל באולפן בהרצליה. מדובר ברמה ירודה ורדודה במיוחד של כל אלה בערוץ הספורט מס' 55 בכבלים שהיו מעורבים ועסקו בהפקה, בעריכה, ובשידורים הישירים של אליפות העולם ה- 18 בשחייה שנערכה ב- Gwangju בחודש יולי של שנת 2019. אף מילת ניתוח ואף טקסט הסבר אודות ה-הידרודינמיקה, המתמטיקה והפיזיקה, והביו – מכניקה של התנהגות בן אנוש במים שאינם סביבתו הטבעית. אף מילה אודות חשיבות יעילות תנועותיו לצורך גריפת המים באמצעות שימוש נכון בזרועותיו ורגליו. אף מילה אודות חשיבות כישרון הציפה של בן אנוש על פני המים, משקלו הסגולי, וכישרון יכולת האצת שחייתו מול התנגדות המים. אף מילה על יתרון המשקל סגולי הנמוך של אלופי ואלופות העולם בשחייה על פני בני אדם רגילים. אף מילת ניתוח והסבר והשוואה ביו – מכנית בין ארבעת סגנונות השחייה חתירה, חזה, פרפר, וגב, ומדוע לשחייה בסגנון חתירה יתרון כה משמעותי על פני הסגנונות האחרים. למשל בדיקה והשוואה בין שיאי העולם בארבעת הסגנונות בשחייה בתחרויות למרחק של 100 מ' בבריכות 50 מ' :
חתירה חזה פרפר גב
גברים
סזאר סיילו ברזיל 46.91 ש' אדם פיטי אנגליה 56.88 ש' כיילב דרסל ארה"ב 49.50 ראיין מרפי ארה"ב 51.85 ש'
הושג באיטליה, 30.7.2009 הושג בדר' קוריאה, 21.7.2019 הושג בדר' קוריאה, 26.7.2019 הושג בריו 2016
נשים
שרה סיוסטרום שוודיה 51.71 ש' לילי קינג ארה"ב 1:04.13 שרה סיוסטרום שוודיה 55.48 ש' רייגן סמית' ארה"ב 57.57 ש'
הושג בהונגריה, 23.7.2017 הושג בהונגריה, 2017 הושג בריו 2016 7.8.2016 הושג בדר' קוריאה 28.7.2019
שני שחייני העבר משה גרטל פלוס ברוך צ'יש ו-שדרני ה- Off tube בטלוויזיה בהווה, מהווים צוות שידור דל, משעמם, חלש, וקלוש. מוחלשים יותר מהם הם רק צוות העורכים והמפיקים שלהם. כאילו המיקרופון של ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים הוא איזה מין צעצוע טלוויזיוני פרטי של מישהו שם שהוא נטול הבנה מה פירושה של אחריות ציבורית. גם בתנאי ה- Off tube שנכפו עליהם, והוטל על שניהם לשדר ישיר את אליפות העולם בשחייה של דרום קוריאה 2019 מהאולפן בהרצליה, אפשר היה לעשות את זה הרבה יותר טוב.
סוף הפוסט החדש מס' 821 : הועלה לאוויר ביום שני – 5 באוגוסט 2019. כל הזכויות שמורות לחוקר, למחבר, ולכותב יואש אלרואי.
תגובות
פוסט חדש מס' 821. כמה עובדות מתמטיות, פיזיקאליות, ו-קינסיאולוגיות אודות מדע השחייה. משה גרטל וברוך צ'יש שני אנשי ה-Off tube של ערוץ הספורט מס' 55 בכבלים פספסו את אליפות העולם ה-18 בשחייה שנערכה בחודש יולי 2019 בדרום קוריאה. ספרו התיעודי החדש והמרשים של משה גבעתי "ויהי מה – מאיר הר ציון חייו ופועלו" ראוי להערכה רבה. לא היה עוד גיבור מלחמה כמו מאיר הר ציון ז"ל לוחם יחידת 101 ומפקד סיירת הצנחנים באמצע שנות ה-50 שנים במאה הקודמת, וספק אם יהיה. פוסט מס' 821 מוקדש במידה רבה ליוסף "יוז'ו" טלקי ז"ל חבר קיבוץ כפר מכבי בגוש זבולון ומי שהיה פרשן השחייה הדגול והבלתי נשכח של הטלוויזיה הישראלית הציבורית בשנים 1992-1975. מבצע שידורי אולימפיאדת לוס אנג'לס 1984 של חטיבת הספורט בראשה ניצבתי ואותה ניהלתי, ערכתי, והפקתי. מס' 821. הועלה לאוויר ביום שני-5 באוגוסט 2019. — אין תגובות
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>